Jump to content

Εγκατάσταση δικτύου και βοήθεια

Κοινοποίηση

Recommended Posts

Θέλω να κανω δικτυο μεταξυ του σπιτιου μου και του μαγαζιου μου.Εχω δυο κεραιες μια Omni(πολυκατευθηντικη) και μια Κατευθηντικη με πλεγμα,καλωδια Apoint κτλ.To σπιτι μου με το μαγαζι μου ειναι 1,5 χιλιομετρο αποσταση και δυστηχως δεν υπαρχει οπτικη επαφη.Υπαρχουν 2 σκεψεις που εκανα.

1)Το βουνο που υπαρχει απεναντι και το βλεπει και το μαγαζι και το σπιτι και ηδη υπαρχει ενα δικτυο στημενο μεσω βουνου που λειτουργει με 1-2mb/sec και

2)ενα σπιτι ακριβως στα μισα της αποστασης που το βλεπουν και σπιτι και μαγαζι,ενα ειδος γεφυρας.

Ερωτηση...Ειναι εφικτη η δημιουργια μιας τετοιας γεφυρας?Και τι αλλο πρεπει να προσεξω,καποια αλλη ιδεα ισως?Πως ειναι εφικτο να επιτευχθουν μεγαλυτερες ταχυτητες απο το 2 Mb/sec?

Σας ευχαριστω πολυ και θα δεχτω με πολυ προσοχη τις αποψεις σας

...Εχω προβλημα και ξερω πως το ξερω...

Ο εύκολος τρόπος (και με ποιό αργές ταχύτητες), είναι να βάλεις την όμνι στη μέση (είτε στο σπίτι, είτε στο βουνό, αρκεί να μην είναι μεγάλη η όμνι και έχετε μεγάλη υψομετρική διαφορά με την όμνι), και εσύ από το σπίτι και το μαγαζί να πέφτετε με κατευθηντικές κεραίες στην όμνι.

+ φθηνή & απλή λύση

- Mέγιστη πραγματική ταχύτητα : 802.11b = 1-2 Mbit, 802.11g = 1 - 5mbit (ίσως....)

- μοιράζετε την ταχύτητα του ΑΡ στην μέση

- μαζεύει πολύ θόρυβο η όμνι στην μέση

- για να έχετε μεγάλη ταχύτητα θέλετε μεγάλη όμνι, εάν έχετε μεγάλη όμνι, θα πρέπει να είσαστε στο ίδιο ύψος όλοι.

Δεύτερη λύση είναι να κάνεις 2 point to point links, κοινώς είτε στο βουνό, είτε στο ενδιάμεσο σπίτι, θα βάλεις 2 ΑΡ και 2 κατευθηντικές, όπου η μία θα κοιτάζει το σπίτι και η άλλη το μαγαζι αντίστοιχα

+ Μεγαλύτερη ταχύτητα καθότι δεν μοιράζεστε το bandwidth των ΑΡ

+ Μεγαλύτερη ταχύτητα καθότι μπορείτε να έχετε μεγαλύτερο κέρδος με τις κατευθηντικές

+ Μεγαλύτερη ταχύτητα καθότι δεν θα μαζεύετε θόρυβο

+ Δεν έχετε προβλήματα με υψομετρική διαφορά

+ Mέγιστη πραγματική ταχύτητα : 802.11b = 5.5Mbit, 802.11g = 5-10mbit (ίσως....)

- Περισσότερος εξοπλισμός => Ακριβότερο όλο το Project

- Πετάς την όμνι που κακώς αγόρασες από την αρχή

- Χρειάζεσε 2 ελεύθερα κανάλια γιατί θα έχεις 2 λινκς που θα παίζουν σε διαφορετικά κανάλια

Υπόψιν :

> Η μέγιστη επιτρεπτή εκπεμπόμενη ισχύς (EIRP) πρέπει να είναι κάτω από 20db, και υπολογίζετε ως εξής : εκπομπή πομπού - απώλειες καλωδίων + κέρδος κεραίας.

+ Πάρε linksys wrt54g, ρυθμίζουν ισχύ στα 0db (μέσω openwrt firmware), και έτσι μπορείς να βάλεις 24db κεραίες, βγάλε και 2-3καλώδιο και Pigtail, θα είσαι στα 21-23db συνολική έξοδος (τα 23db είναι διπλάσια ισχύς από τα 20db !)

> Πολλές φορές τα 802.11g άμα έχει θόρυβο η περιοχή (άλλα λινκς), παίζουν ποιό αργά από τα 802.11b...

Διαβασα με προσοχη ολα οσα μου προτεινες και βρηκα φυσικα τη 2η λυση καλυτερη μιας και η επιθυμια μου ειναι η επιτευξη μεγαλυτερων ταχυτητων.Εδω που βρισκομαι και ζω και εργαζομαι υπαρχει η καταλληλη εδαφικη και μορφολογικη εδαφικη κατασταση αλλα δεν υπαρχει συνενοηση με τους συντοπιτες μου,μιας και υπαρχουν ηδη 2 δυκτια που ανταγωνιζετε το ενα με το αλλο με αποτελεσμα,ασυμφωνειες τσακωμοι και επειδιξη γνωσεων...(κάλου στον εγκεφαλο).Αυτα με το κακο μερος.Το καλο μερος ειναι οτι υπαρχουν περιπτωσεις σαν την δικη μου που δεν καθονται με σταυρωμενα τα χερια.Οποτε σιγα σιγα θα μπουνε κι αλλοι στη φαση αυτοι.Αλλα μετα τι θα γινει...θα εχει ο καθενας το δικο του δικτυο????Μηπως θα ηταν καλυτερα να γινει ενα μεγαλο και οργανωμενο Μητροπολοτικο Δυκτιο (πχ Θεσ/νικης - Αθηνων)?Θα πρεπει να εχουνε και απο μια omni για να λειτουγει το καθε σπιτι σαν Server και σαν Client.....Οποτε σευχαριστω πολυ για την κατατοπιστικη σου ενημερωση...Αντε να το τελιωσω μεσα στο καλοκαιρι γιατι αν πιασει ο χειμωνας ζητω που καηκαμε!

Που βρίσκεσε ?

Εάν υπάρχουν πολλά άλλα λινκ στην περιοχή, τότε πιθανότατα να έχεις πολύ θόρυβο, ειδικά έαν τα άλλα δίκτυα δεν σέβονται τα νόμιμα όρια εκπομπής.

Και εκεί υπάρχει λύση, αλλά πάσχει σε θέματα νομιμότητας.

• 1 month later...

Φίλε μου,συγνωμη που καθυστερησα να παντησω τοσο καιρο,αλλα μολις προχθες αρχισα να ξανασκαλιζω το θεμα Ασυρματο.Λοιπον,η 2 λυση οπως σου ειχα πει και σε προηγουμενη μου απαντηση ειναι σαφως καλυτερη και σαφως ακριβοτερη αλλα οτι πληρωσεις παιρνεις,οταν θες καλα αποτελεσματα και οχι απλα συμβιβασμους.Το προβλημα και η απορια μου ειναι...καλα στο σπιτι και στο μαγαζι να βαλω απο μια κατευθηντικη ακι ενα access point,πανω στο ερηβουνι τι θα βαλω για να συνδεσω σπιτι και μαγαζι....Μηπως αλλη μια κατευθηντικη με δικο της access point.... κατι αλλο...Και αν ναι τι ειναι αυτο το ακτι αλλο που θα με κανει να πετυχω μια τετοια συνδεση.

Σαν εξοπλισμος υπαρχει

2)Κατευθηντικες 24ΔΒΙ

2)AP 54mbs

αθφονο κξαλωδιο utp

• 2 months later...
Επειδη το δικτυο εχει στηθει και πρεπει τωρα να επεκταθει και σε πιο απομακρυσμενες περιοχες,θα ηθελα να ξερω για την καλυψη αποστασης 20 χιλιομετρων σε ευθεια καποιες απαντησεις σχετικα με το ποσα DBi πρεπει να εχουν οι κεραιαες.Αν στηθουν μοναχα δυο και στη περιπτωση Νο2 που χρειαστει ενδιαμεσος στα 10 χιλιομετρα αν βολευομαι με 4 τεσσερεις 24αρες σε ολο το project δηλαδη μια στο σημειο προσβασης δυο στο ενδιαμεσο σταθμο και μια στο απομακρυσμενο σημειο ληψης.Σας ευχαριστω.Υπαρχει καποιος πινακας αναλογιων BDI-Χιλιομετρων?

Επειδη το δικτυο εχει στηθει και πρεπει τωρα να επεκταθει και σε πιο απομακρυσμενες περιοχες,θα ηθελα να ξερω για την καλυψη αποστασης 20 χιλιομετρων σε ευθεια καποιες απαντησεις σχετικα με το ποσα DBi πρεπει να εχουν οι κεραιαες.Αν στηθουν μοναχα δυο και στη περιπτωση Νο2 που χρειαστει ενδιαμεσος στα 10 χιλιομετρα αν βολευομαι με 4 τεσσερεις 24αρες σε ολο το project δηλαδη μια στο σημειο προσβασης δυο στο ενδιαμεσο σταθμο και μια στο απομακρυσμενο σημειο ληψης.Σας ευχαριστω.Υπαρχει καποιος πινακας αναλογιων BDI-Χιλιομετρων?

Gia rikse mia matia se auto http://www.signull.com/fsc.php

Ericsson GF768 -> Nokia 8210 -> Nokia 6210 -> Nokia 8310 -> Nokia 6510 -> Nokia 7210 -> Sharp GX30 -> Sony Ericsson P900 -> ETEN M600 -> HTC Cruise -> Nokia 8850 -> iPhone 4 -> iPhone 4S -> Samsung GT-I9505 -> LG G2 -> iPhone 6S -> S10+

3 Αποριες πανω στον τρομερο πινακα φιλε μου,ο οποιος δινει καποιες θεωρητικες απαντησεις...αλλα ειναι ιδαιετερα κατατοπιστικος

1)Πως θα υπολογισουμε το μεγιστο Signal Margin

και αν μπορουμε να χαμηλωσουμε και με ποιο τροπο το Receiver Sensitivity,στην προκειμενη για το WAP54g το οποιο θα δουλευει στο σημειο του δεκτη σαν client?

2)Καποια αλλη ρυθμιση για να αυξησουμε τα χιλιομετρα,αν υποθεσουμε πολυ μικρες απωλειες στα καλωδια.

3)Ποιες ρυθμισεις και αν φυσικα γινεται κατι τετοιο θα πρεπει αν γινουν σε Transmitter Power-Transmitter Antenna-Receiver Antenna

Σας ευχαριστω

1)Πως θα υπολογισουμε το μεγιστο Signal Margin και αν μπορουμε να χαμηλωσουμε και με ποιο τροπο το Receiver Sensitivity,στην προκειμενη για το WAP54g το οποιο θα δουλευει στο σημειο του δεκτη σαν client?

Ypothetw pws to megisto tha einai h default timh pou xrhsimopoieitai ston pinaka auto, xwris omws na eimai sigouros. Epishs ap'oso gnwrizw to Receiver Sensitivity einai statheri timh.

2)Καποια αλλη ρυθμιση για να αυξησουμε τα χιλιομετρα,αν υποθεσουμε πολυ μικρες απωλειες στα καλωδια.

Me megaluterh keraia (vlepe piato me feeder 40dbi) kai me enisxutes tou shmatos alla ap'oso kserw meta tha dhmiourgeis megalo provlhma stous gurw xrhstes afou tha ekpempeis me upervolika megalh isxu kai tha kalupteis tous pantes me thoruvo :lol:

3)Ποιες ρυθμισεις και αν φυσικα γινεται κατι τετοιο θα πρεπει αν γινουν σε Transmitter Power-Transmitter Antenna-Receiver Antenna

Ti akrivws ruthmiseis ennoeis?

Ericsson GF768 -> Nokia 8210 -> Nokia 6210 -> Nokia 8310 -> Nokia 6510 -> Nokia 7210 -> Sharp GX30 -> Sony Ericsson P900 -> ETEN M600 -> HTC Cruise -> Nokia 8850 -> iPhone 4 -> iPhone 4S -> Samsung GT-I9505 -> LG G2 -> iPhone 6S -> S10+

1) Το Signal Margin είναι λάθος όρος.

Το σωστό είναι Fade Margin που είναι η απώλεια σήματος για διάφορους λόγους, από κακή στόχευση και κακή κατασκευή του κεραιοσυστήματος (δηλαδή απόδωση φτωχότερη από την προδιαγραφήσα), μέχρι σε κακή οπτική επαφή, θόρυβο, διάθλαση λόγο φυσικών φαινομένων, κλπ

Συνήθως τα 10db είναι πολλά για να υπολογίσεις Fade Margin, αλλά ποτέ δεν είχα λινκ που να είχε λιγότερο από 3db πραγματικό Fade Margin σε σχέση με την θεωρητική μέτρηση. Εάν το λινκ είναι κακό, μπορεί να έχεις και 20db απόκλιση στο πραγματικό λινκ από ότι στο θεωρητικό, το οποίο σημαίνει ότι χάνεις κάπου σήμα, την απώλεια αυτή θα την θεωρήσεις ως το πραγματικό Fade Margin και θα κοιτάξεις να βελτιώσεις το σύστημα σου.

Το receive senseitivity είναι σταθερό για κάθε ταχύτητα σε κάθε συσκευή. Την καλύτερη ευαισθησία την είχαν οι παλιές κάρτες για 802.11b που δούλευαν μέχρι 11mbit. Συγκεκριμένα οι κάρτες με chipset Prism 2 & 2.5 όπως και οι cisco 350 που είχαν και αυτές prism chipset με αλλαγμένο mac controller.

Οπότε όσο πιό καλή κάρτα έχεις, και όσο σε ποιό αργή ταχύτητα παίζεις, τόσο πιο καλό receive sensitivity θα έχεις.

Σήμερα οι κάρτες έχουν από -57 (εντελώς απαράδεκτες) εώς -72 στα 54Mbit, και στο 1mbit έχω δει και -92....

2) Δεν υπάρχουν 40db κεραίες στους 2.4, εκτός αν εννοείς να βάλει 2μετρο πιάτο...

Ο ενισχυτής είναι το λινκ του μ@λ@κ@. Κάνουν τρελλές παραμορφώσεις, και μόνο οι πανάκριβοι λειτουργούν σωστά (βλέπε για τιμές από 500€ και πάνω για μισό βάττ). Άσε που άμα βάλεις την συσκευή να παίζει στο full με 24αρα κεραία (την κλασσική μεγάλη grid), θα εκπέμπεις γύρω στα 10W (40db).

Για να κάνεις λινκ ποιό μακριά, απλά κατεβάζεις την ταχύτητα, ελαχιστοποιείες τις απώλειες, βάζεις μεγαλύτερες κεραίες, ελαχιστοπιείς θόρυβο και παρεμβολές. Κάθε 6db κέρδος στο σήμα διπλασιάζεις την απόσταση.

Στην χειρότερη αλλάζεις συχνότητες και φεύγεις από τους 2.4

3) Οι σωστές ρυθμίσεις είναι το μίνιμουμ ισχύς στην έξοδο του πομπού, την μεγαλύτερη κεραία που γίνετε, την καθαρότερη οπτική επαφή, το κρύψιμο/κάληψη της κεραίας από παρεμβολές από άλλες δνσεις, και τέλος τα μικρότερα/χοντρότερα δυνατόν καλώδια.