Jump to content

Σχεδιασμος lan για dsl+wireless network!

trv
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Αυτές τις μέρες εγω με άλλα 3 άτομα λέμε να στήσουμε ένα lan στις πολυκατοικίες μας, και να βάλουμε dsl αλλά και να μπούμε στο wireless! Το πρόβλημα είναι ότι δε ξέρουμε τι υλοποίηση να ακολουθήσουμε!

Επισυνάπτω ένα σχεδιάγραμμα για να βοηθήσει στην κατανόηση της κατάστασης.

Μέχρι στιγμής έχουμε σκεφτεί την εξής υλοποίηση. Αναλυτικά:

Εγώ είμαι στο pc1, στον 2ο όροφο. Στην απέναντι πολυκατοικία, στον 3ο είναι ένας άλλος φίλος, στο pc4 που μπορεί να συνδεθεί με καλώδιο μέχρι το διαμέρισμα μου, μάλλον πάνω σε switch. Σε αυτό το switch πάνω θα μπει και το dsl modem. (switch2). Από εκεί φεύγει ένα utp καλώδιο που πάει στην ταράτσα, μέχρι το switch1. Εκεί πάνω θα είναι ο εξοπλισμός του ασύρματου δικτύου (dlink810+ για όσους γνωρίζουν). Επίσης θα φεύγουν 2 utp, ένα για τον 3ο όροφο της πολυκατοικίας μου, που είναι το pc3, και ένα για την διπλανή πολυκατοικία, 4ο όροφο που είναι το pc2.

{σημείωση: το κάθε κομμάτι καλωδίου utp, τόσο από switch σε pc όσο και από switch σε switch είναι μικρότερο των 70μέτρων.}

Αυτό που ρωτάω είναι αν με αυτή την υλοποίηση θα δουλέψει καλά το δίκτυο, τόσο σαν lan, μεταξύ μας δηλαδή μεταφορές αρχείων, games, κτλ κτλ, όσο και αν θα βλέπουμε όλοι σωστά το wireless δίκτυο, αλλά και αν θα έχουμε όλοι κανονικά πρόσβαση στην dsl σύνδεση που θα έχει το pc1! (Εννοείται μόνο όσοι είναι στο lan, και όχι όσοι μας βλέπουν από το wireless δίκτυο)

Οποίος μπορεί να βοηθήσει να το κάνει! Όπως βλέπετε είναι αρκετά μπερδεμένη η κατάσταση..! Δε ξέρω αν με τον τρόπο που έχουμε σκεφτεί θα κάνουμε δουλειά... Προτείνετε εναλλακτικούς σχεδιασμούς αν γίνεται, και συγκεριμένο εξοπλισμο! (πχ τι switch χρειάζονται..}

ps. μηπως θα ηταν καλυτερα αντι του switch2 να εβαζα ενα dsl router η κατι τετοιο? Δεν εχω ιδεα! Please help! Μεχρι τώρα ειναι το κανονικο dsl modem πανω στο switch2.

ωραιο case, πρωτες σκεψεις:

Σε 'layer 1-2' δειχνει να ειναι οκ. δεν χρειαζεστε καν switch απλα hubakia (βεβαια παιζει το θεμα των 10/100.. αλλωστε παιζουνε κατι 5πορτα switchakia 10/100 στα 40 Ε, εχω παρει κι εγω ενα τετοιο.) Παρολο που τα 70m ειναι μπολικα, το θεωρητικο οριο ειναι 100μ για το utp (cat5). Οπωσδηποτε μην τσιγκουνευτειτε την ποιοτητα (και το κοστος) του καλωδιου.

Μια πολυπλοκοτητα βλεπω στο routing. το dlink ειναι και ρουτερ? κανει και nat? το lan που θα φτιαξετε θα ειναι κανονικα routed προς το pwn?

Δηλαδη, οπως το βλεπω εγω υπαρχουν 2 cases:

α) το lan σας να ειναι κανονικα routed στο pwn 'H το lan σας ειναι μερος ενος μεγαλυτερου lan (που ονομαζεται pwn). Σε αυτη τη περιπτωση το μονο που χρειαζεστε στο dsl ειναι να κανει ενα nat (pat ουσιαστικα) _μονο_ για τις IPs των pc σας (για να μην βγαινουν και αλλοι απο κει).

β) το lan σας βγαινει και αυτο με nat στο pwn. σε αυτη τη περιπτωση τα πραγματα ειναι λιγο πολυπλοκα: θα κανετε διπλο nat. ενα για το δικτυο τοu pwn και ενα για το υπολοιπο ιντερνετ απο το dsl, και θα βαλετε στα pc τα αναλογα routes. Δεν εχω κανει ποτε διπλο nat αλλα δεν βρισκω λογο για να μην παιξει.

Επισης σιγουρα θα θες το dsl modem που θα χρησιμοποιησεις να κανει την κληση και οχι το pc, η εστω να εχεις ενα royteraki απο πισω να κανει την pppoE κληση. Αυτο το λεω επειδη αμα το pc σου κανει την συνδεση, τοτε οποτε εσυ εχεις κλειστο το pc δεν θα εχουν οι αλλοi internet.

Παντως επειδη φανταζομαι κατι με το α) θα γινει, αμα θες εξηγησε πως παιζει ακριβως το wlan κομματι να το δουμε πιο συγκεκριμενα.

Rgrds

για το α.Βασικά ο trv δεν έχει στήσει τίποτε ακόμη,είναι στην φάση συλλογής ιδεών. Οσο για τον τρόπο σύνδεσης με το pwn χρησιμοποιεί μια ethernet 2 wilreless bridge συσκευή.Πιστεύεις ότι εαν μπουν όλα πάνω σε ένα switch στο subnet που ειναι το pwn, μπορούν να λειτουργήσουν?

Αρχικό Μήνυμα από τον jasonpap

για το α.Βασικά ο trv δεν έχει στήσει τίποτε ακόμη,είναι στην φάση συλλογής ιδεών. Οσο για τον τρόπο σύνδεσης με το pwn χρησιμοποιεί μια ethernet 2 wilreless bridge συσκευή.Πιστεύεις ότι εαν μπουν όλα πάνω σε ένα switch στο subnet που ειναι το pwn, μπορούν να λειτουργήσουν?

Ε ναι. Θα ειναι ολα ενα μεγαααλο subnet. Ετσι εχεις μεγαλα broadcast domains βεβαια αλλα αυτα ειναι λεπτομερειεσ για αρχη.

Rgrds