Jump to content

Οδηγός DSL


 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Το παρόν How-To προέκυψε από μια ιδέα του Brutus στο χριστουγεννιάτικο meeting.

Προσπάθησα να μαζέψω όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστεί κάποιος προκειμένου να μπει στον κόσμο του ADSL, με βάση τις ερωτήσεις που έχουν κατά καιρούς τεθεί στο forum αλλά και σε εμένα μέσω PM. Απορίες σχετικά με την επιλογή ISP, router αλλά και σχετικά με το στήσιμο του ADSL. Αυτά που γράφω δεν αποτελούν αναμφισβήτητες αλήθειες, απλά την προσωπική μου άποψη επί των συγκεκριμένων θεμάτων.

Στο τέλος προσπάθησα να καλύψω και ένα θέμα που δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το forum, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό για να απολαύσει κάποιος πλήρως το ADSL του, το port forwarding. Για μένα ήταν ένα μεγάλο μυστήριο που όταν ξεδιάλυνα αισθάνθηκα ότι πλέον κατέχω το ΑDSL :p.

 

Προσοχή: Ο οδηγός αυτός αναφέρεται σε τιμές εταιρίες και εξοπλισμό που δεν ισχύουν πλέον. Παραμένει πολύ καλός όμως στην θεωρεία του aDSL. Για ενημερωμένες προσφορές και εξοπλισμό απευθυνθείτε στα επίσημα θέματα του φόρουμ (rigasnic 11/11/09)

Παρακαλούνται τα fanboys των Samsung, Sony, Microsoft να σταματήσουν να μου γράφουν πμ με προσβολές γιατί γέμισε το inbox και πλέον δε θα τα λαμβάνω.

[sIGPIC][/sIGPIC]

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

1. Τι είναι το (A)DSL;

 

DSL σημαίνει Digital Subscriber Line (ψηφιακή συνδρομητική γραμμή) και εμφανίστηκε ως απάντηση των εταιριών σταθερής τηλεφωνίας στο καλωδιακό και στο δορυφορικό ίντερνετ. Καθώς το ISDN έμενε κολλημένο στα 128Kbs maximum και οι ανταγωνιστές του είχαν αρχίσει να μετράνε την ταχύτητα σε Mbps, έγινε σαφές για τους παρόχους ότι αν δεν έβγαζαν ένα ανταγωνιστικό προϊόν σύντομα θα έχαναν όχι μόνο την αγορά του ίντερνετ αλλά και σημαντικό μερίδιο από την αγορά σταθερής τηλεφωνίας (καθώς είχαν ήδη εμφανιστεί πρώιμες μορφές VoIP λύσεων). Έτσι δημιουργήθηκε το DSL.

Το DSL εκμεταλεύεται το γεγονός ότι η τηλεφωνική σύνδεση (και κατ' επέκταση η σύνδεση στο ίντερνετ μέσω τηλεφώνου) δεν χρησιμοποιεί παρά ένα πολύ μικρό φάσμα των συχνοτήτων των χάλκινων καλωδίων σύστροφου ζεύγους από τα οποία αποτελείται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το τηλεφωνικό σύστημα σε όλον τον κόσμο. Συγκεκριμένα το τηλέφωνο χρησιμοποιεί περίπου 4Khz από τα περίπου 1,1Mhz του καλωδίου. Το υπόλοιπο εύρος συχνοτήτων, που ήταν αχρησιμοποιήτο από καταβολής τηλεφώνου, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί για την παροχή σύνδεσης στο ίντερνετ με υψηλές ταχύτητες, δηλαδή για το DSL.

Υπάρχουν πάρα πολλές μορφές DSL, ωστόσο το ADSL (Asymetric DSL) αποτελεί την πιο δημοφιλή επειδή παρέχει υψηλότερη ταχύτητα για το downstream (καθοδικό κανάλι δεδομένων) από το upstream (ανοδικό κανάλι δεδομένων), με αποτέλεσμα να ικανοποιεί με χαμηλότερο κόστος τη βασική ανάγκη των περισσότερων χρηστών, δηλαδή το κατέβασμα δεδομένων στον υπολογιστή τους. Το SDSL (Symetric DSL) αντιθέτως, παρέχει ίση ταχύτητα για ανέβασμα και για ακτέβασμα δεδομένων.

 

 

2. Ποιά πλεονεκτήματα έχει;

 

1. Οι ταχύτητες που παρέχει. (το προφανές)

2. Η flat-rate χρέωση (δηλαδή με ένα σταθερό πάγιο έχεις απεριόριστη χρήση του ίντερνετ). Πλέον υπάρχουν και κάποια πακέτα με χρονοχρεώση ή ογκοχρέωση, αλλά by default ΑDSL σημαίνει flat-rate.

3. Το κόστος του για κάποιον που κάνει πολλή χρήση του ίντερνετ, καθώς βγαίνει χαμηλότερο από σύνδεση μέσω PSTN ή ISDN.

4. Το γεγονός ότι (λόγω του ότι χρησιμοποιεί διαφορετικές συχνότητες από το τηλέφωνο) δεν καταλαμβάνει την τηλεφωνική γραμμή, άρα μπορείς να είσαι στο ίντερνετ και συγχρόνως το τηλέφωνο (PSTN ή ISDN) να δουλέυει κανονικότατα.

5. Το εύκολο μοίρασμα της σύνδεσης σε περισσότερους από έναν υπολογιστές με χρήση του κατάλληλου ADSL router.

 

3. Μειονεκτήματα δεν έχει;

 

Μοναδικό ίσως μειονέκτημα είναι το κόστος για όποιον δεν περνάει πολλές ώρες την ημέρα στο ίντερνετ και δεν θα ήθελε να αλλάξει αυτό. Συγκεκριμένα, με τις σημερινές τιμές, αν κάποιος δεν έχει σκοπό να μπαίνει στο ίντερνετ πάνω 2 ώρες την ημέρα, το ADSL είναι ακόμα αρκετά ακριβό για αυτόν.

 

 

4. Ποιοί παρέχουν DSL στην Ελλάδα σήμερα;

 

Yπάρχουν 3 επιλογές: OTE ADSL (με κάποιον ISP), Vivodi ADSL, Telepassport SDSL.

  • Ο ΟΤΕ παρέχει ADSL σε πελάτες σταθερής τηλεφωνίας δίνοντας πρόσβαση ADSL στην τηλεφωνική γραμμή του ενδιαφερόμενου συνδρομητή.
  • Η Vivodi παρέχει ADSL είτε μέσω της τηλεφωνικής γραμμής του ΟΤΕ (μεριζώμενη πρόσβαση - shared LLU) είτε με εγκατάσταση καινούριας γραμμής (full LLU). Και στις 2 περιπτώσεις μπορεί προαιρετικά να ενεργοποιηθεί το DSLphone για να σταθερή τηλεφωνία με VoIP.
  • Η Τelepassport εγκαθιστά καινούρια γραμμή (full LLU) για το SDSL και δίνει υποχρεωτικά και σταθερό τηλεφωνο (VoIP).

 

 

5. Ποιό είναι περίπου το κόστος του DSL;

 

Αν επιλεγεί ο ΟΤΕ το κόστος ενεργοποίησης είναι 35€+ΦΠΑ, ενώ θα υπάρχουν 2 πάγια κάθε μήνα: το πάγιο του ΟΤΕ (πρόσβαση) και το πάγιο του ISP.

Από τον ΟΤΕ παρέχονται 3 ταχύτητες σύνδεσης:

-384/128Kbps, με μηνιαίο πάγιο 19,9€+ΦΠΑ

-512/128Kbps, με μηνιαίο πάγιο 35.9€+ΦΠΑ

-1024/256Kbps, με μηνιαίο πάγιο 63.9€+ΦΠΑ

Κάποιοι ISP δίνουν και συνδέσεις 256/128Kbps, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν σε γραμμή 384/128, για κάποιον που θέλει ότι πιο οικονομικό υπάρχει μέσω ΟΤΕ. Το κόστος της σύνδεσης διαφέρει από ΙSP σε ISP αλλά και από πακέτο σε πακέτο.

Συνολικά, με σωστή επιλογή ISP, για μια σύνδεση 256/128Kbps το κόστος φτάνει τα περίπου 40€ το μήνα και για μια σύνδεση 384/128Kbps τα περίπου 45€ το μήνα. Οι τιμές αυτές δε συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ και εννοείται ότι εκτός από αυτές υπάρχει και το πάγιο του τηλεφώνου (PSTN ή ISDN) στον ΟΤΕ.

 

Αν επιλεγεί ADSL από τη Vivodi το τέλος ενεργοποίησης είναι 29,9€+ΦΠΑ. Tο μηνιαίο κόστος είναι 31.9€+ΦΠΑ για σύνδεση 256/128Kbps και 41.8€+ΦΠΑ για σύνδεση 384/128Kbps με shared LLU, ενώ με full LLU είναι λίγο υψηλότερο (αλλά με full LLU δεν υπάρχει το πάγιο του τηλεφώνου στον ΟΤΕ που υπάρχει στο shared LLU).

Από την εταιρία παρέχεται δωρεάν modem ή router με ελάχιστη διάρκεια συμβολαίου τους 6 μήνες. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος και όχι μόνο, στο Vivodi faq.

 

Όσον αφορά την Telepassport έχει 2 πακέτα SDSL: τα basic και static. Το basic που είναι το φθηνότερο έχει μηνιαίο κόστος 39€ για 128Kbps, 49€ για 256Kbps, 55€ για 384Kbps και 79€ για 512Kbps (τιμές χωρίς ΦΠΑ).

Oι τιμές είναι καλές αν αναλογιστούμε ότι παρέχεται η ίδια ταχύτητα τόσο για upstream όσο και για downstream και ότι σε αυτό το πάγιο περιλαμβάνεται και to σταθερό τηλέφωνο. Όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός παρέχεται δωρεάν με 12μηνη σύμβαση.

 

 

6. Έστω ότι κάποιος αποφάσισε να αποκτήσει DSL. Ποιά διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει;

 

Α. ΟΤΕ ADSL

H παραγγελία γίνεται είτε σε κάποιο κατάστημα του ΟΤΕ, είτε τηλεφωνικά στο 134, είτε on-line στο οteshop. Σε περίπτωση on-line παραγγελίας θα ακολουθήσει τηλέφωνημα για επιβεβαίωση. Από τον ΟΤΕ μπορεί να γίνει και αγορά modem, αν και δεν έχει μεγάλη ποικιλλία. Περισσότερα για την επιλογή modem/router πιο κάτω.

Το τέλος ενεργοποίησης είναι περίπου 35€ + ΦΠΑ όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ενώ σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να πληρώσει κανείς εγκατάσταση (50€! :eek: ) μιας και είναι πολύ απλή διαδικασία. Επίσης προσέξτε στην όλη διαδικασία (αίτηση, τηλεφώνημα κλπ) να μην σας πασάρουν και καμία σύνδεση ΟΤΕΝΕΤ (το συνηθίζουν και μπορούν να γίνουν πολύ επίμονοι) εκτός αν έχετε αποφασίσει να βάλετε ΟΤΕΝΕΤ.

Πολλοί ISPs δίνουν τη δυνατότητα να παραγγέλνεις τη γραμμή κατευθείαν από αυτούς αντί για τον ΟΤΕ. Kάποιοι (πχ Vivodi, Forthnet) δίνουν δωρεάν εξοπλισμό αν γίνει η αίτηση σε αυτούς, ενώ υπάρχουν και διάφορα ολοκληρωμένα πακέτα (όπως το connex της OTEnet, το Broadband Ρack της HOL, το ADSL in a box της Forthnet, το izi της Tellas κλπ) που περιλαμβάνουν ότι χρειάζεται κανείς για να αποκτήσει ADSL. Γενικά καλό θα ήταν να αποφευχθεί κάτι τέτοιο επειδή με αυτόν τον τρόπο δένεται ο πελάτης με τον εκάστοτε ISP (για αλλαγή πρέπει να διακοπεί η πρόσβαση και να γίνει εκ νέου αίτηση). Ειδικά για τα ολοκληρωμένα πακέτα υπάρχει ένας επιπλέον λόγος και αυτός είναι το ότι ο προσφερόμενος εξοπλισμός είναι κακός (συνήθως δεν έχουν καν router αλλά ένα απλό USB modem). Αν ωστόσο κάποιος δεν είναι τύπος που του αρέσει να ψάχνεται όλη την ώρα για κάτι καλύτερο ή φθηνότερο και βρει κάποια εξαιρετικά συμφέρουσα προσφορά μπορεί να την σκεφτεί, αλλά με επιφύλαξη.

 

 

Β. Vivodi ADSL

Aναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν στο προαναφερθέν faq.

Πάντως δεν πρέπει να συγχέεται το ADSL που παρέχει η Vivodi μέσω του δικτύου της με τη σύνδεση ADSL που παρέχει μέσω του δικτύου του ΟΤΕ, μιας και το παίζει σε διπλό ταμπλό. Μπορεί άνετα κάποιος να πάρει ADSL από τον ΟΤΕ και να επιλέξει για ISP τη Vivodi.

 

Γ. Telepassport SDSL

Στην κεντρική σελίδα του site της (http://www.telepassport.gr) υπάρχει φόρμα για να διαπιστώσει όποιος ενδιαφέρεται αν υποστηρίζεται η περιοχή του. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την εταιρία ή κάποιον συνεργάτη της.

Αυτή ήταν η τελευταία αναφορά στο SDSL σε αυτό το faq. Ότι γραφτεί από εδώ και κάτω αφορά αποκλειστικά το ADSL από ΟΤΕ ή Vivodi, εκτός αν ειπωθεί ρητά το αντίθετο.

 

 

7. Τι φασαρία πρέπει να γίνει στο σπίτι για να δουλεύουν ομαλά το ADSL και το τηλέφωνο;

 

Δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να τοποθετηθούν σωστά ο splitter (διαχωριστής) ή τα φίλτρα έτσι ώστε να μην προκαλεί παρεμβολές το ADSL στο τηλέφωνο. Ο ΟΤΕ και η Vivodi δίνουν δωρεάν ένα splitter ή φίλτρο. Ακολουθούν οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει ανάλογα με τον τύπο της γραμμής: ISDN ή PSTN.

  • Για ISDN γραμμή τα πράγματα είναι πάρα πολύ εύκολα. Απλά τοποθετείται ο διαχωριστής αμέσως πριν από το netmod. Ο διαχωριστής έχει 2 εξόδους. Στη μια συνδέεται το netmod και στην άλλη το ADSL modem. Δείτε και την εικόνα: http://dias.aueb.gr/~p3020118/myFiles/example.JPG
  • Για PSTN γραμμή είναι ενδεχομένως λίγο πιο πολύπλοκο. Ο ΟΤΕ και η Vivodi δίνουν έναν διαχωριστή ή φίλτρο, και σε περίπτωση που χρειαστείτε περισσότερα φίλτρα πρέπει να τα αγοράσετε. To ζητούμενο είναι να συμβαίνει ένα από τα παρακάτω:
    -το ADSL modem να συνδέεται στη μια έξοδο του διαχωριστή και όλες οι συσκευές τηλεφώνου είτε να καταλήγουν στην άλλη έξοδο του διαχωριστή είτε να παρεμβάλλεται ένα φίλτρο πριν από αυτές.
    -να υπάρχει ένα φίλτρο πριν από κάθε συσκευή τηλεφώνου, χωρίς να υπάρχει διαχωριστής.
    Στην εικόνα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε 3 πιθανές διατάξεις που εξασφαλίζουν ομαλή λειτουργία ADSL και τηλεφώνου.
    Αν είναι εύκολη η πρόσβαση στην κεντρική πρίζα του τηλεφώνου, μπορείτε να βάλετε τον διαχωριστή σε αυτήν και είναι έτοιμο. Το μόνο που μένει είναι να τραβηχθεί καλώδιο από αυτόν μέχρι το modem (περίπτωση 1 στην εικόνα).
    Αν δε μπορείτε να βρείτε την κεντρική πρίζα ή να τραβήξετε καλώδιο από αυτήν μέχρι το modem απλά βάζετε τον διαχωριστή σε θέση που να είναι βολικό να συνδεθεί με το modem και αγοράζετε έξτρα φίλτρα για κάθε τηλ. συσκευή που δεν περνάει από αυτόν (περίπτωση 2) ή ακόμα πιο απλά δεν χρησιμοποιείτε καθόλου διαχωριστή και τοποθετείτε ένα φίλτρο πριν από κάθε τηλέφωνο (περίπτωση 3).
    http://dias.aueb.gr/~p3020118/myFiles/example2.JPG

Σημείωση: η παραπάνω διαδικασία είναι απαραίτητη για OTE ADSL ή Vivodi shared LLU. Με Vivodi full LLU (όπως και με Telepassport SDSL) δε χρειάζεται να γίνει τίποτα τέτοιο μιας και μέσα από τη γραμμή περνάει μόνο το ADSL και όχι παραδοσιακό σταθερό τηλέφωνο.

 

 

8. Τι τύπο ADSL modem να επιλέξετε; Απλό ADSL modem ή ADSL modem/router;

 

Οι επιλογές θεωρητικά είναι δύο αλλά στην πράξη η επιλογή ενός router είναι μονόδρομος. Ας τα δούμε αναλυτικά:

 

Με σκέτο modem δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την PSTN/ISDN σύνδεση. Συνδέεται κανονικά σε θύρα USB, εγκαθίσταται κανονικά στον υπολογιστή και συνδέεται στο internet αφού ανοίξει ο υπολογιστή. Το μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι συνήθως καταναλώνει πολλούς πόρους συστήματος. Έχει συμβέι ακόμα και κάτοχοι καινούριων μηχανημάτων με μπόλικη μνήμη να δουν σημαντική βελτίωση στον υπολογιστή τους αλλάζοντας από απλό modem σε ADSL router.

 

Ο ADSL router από την άλλη, είναι μια συsκευή 2 σε 1: ΑDSL modem + router (καταχρηστικά λέμε τους ΑDSL routers σκέτο routers, και από εδώ στο παρόν κείμενο όπου υπάρχει ο όρος router αναφέρεται σε ADSL router). Συνδέεται στο PC μέσω θύρας ethernet και αναγνωρίζεται από τον υπολογιστή ως συσκευή δικτύου. Αν δεν έχετε πρέπει να αγοράσετε μια κάρτα δικτύου (μια απλή κάρτα 10/100Μbps κάνει λιγότερο από 10€). Ο router δε χρειάζεται drivers ή εγκατάσταση γενικότερα (ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν WIN 98), ενώ για τις όποιες ρυθμίσεις μπαίνετε στο μενού του μέσω του web browser ή και μέσω telnet. Λειτουργεί ανεξάρτητα από τον υπολογιστή και δε χρησιμοποιεί ούτε στο ελάχιστο πόρους του. Αναλυτικά τα πλεονεκτήματά της χρήσης router είναι τα εξής:

  1. Δεν σπαταλά πόρους του συστήματος.
  2. Δε χρειάζεται να συνδεθεί στο internet αφού ανοίξει ο υπολογιστής μιας και είναι μόνιμα συνδεδεμένος. Η όλη φάση θυμίζει τα δίκτυα που έχουν τα πανεπιστήμια, ανοίγεις τον υπολογιστή και έχεις πρόσβαση στο internet.
  3. Είναι πάρα πολύ εύκολο να συνδεθούν περισσότεροι από έναν υπολογιστές στο internet και να είναι συνδεδεμένοι αυτόνομα ο ένας από τον άλλον αλλά και ταυτόχρονα. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με router που έχει ενσωματωμένο hub (δηλαδή περισσότερες από μια θύρες ethernet) είτε με τη χρήση ενός εξωτερικού hub ή switch, το οποίο συνδέεται πάνω στη θύρα ethernet του router και πάνω στο οποίο συνδέονται τα PC. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα για wireless συνδεση ενός υπολογιστή με τον router.
  4. (επέκταση του 3) Είναι πάρα πολύ έυκολο να στηθεί lan με τα PC που είναι συνδεδεμένα στον router.

Όπως είναι εμφανές η αγορά ενός router ενδείκνυται από κάθε άποψη, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι το κόστος ενός απλού αλλά καλού router δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό ενός αξιοπρεπους ADSL modem.

Κάτι που πρέπει να αναφερθεί εδώ είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί διαφορετικό modem/router ανάλογα με το αν η γραμμή του τηλεφώνου είναι PSTΝ ή ISDN. Επειδή πολλοί ρωτάνε, αν κάποιος βάλει Vivodi full LLU χρειάζεται modem/router συμβατό με PSTN γραμμή και όχι με ISDN.

Παρακαλούνται τα fanboys των Samsung, Sony, Microsoft να σταματήσουν να μου γράφουν πμ με προσβολές γιατί γέμισε το inbox και πλέον δε θα τα λαμβάνω.

[sIGPIC][/sIGPIC]

Link to comment
Share on other sites

9. Πιο συγκεκριμένες προτάσεις;

 

Ακολουθούν κάποιες προτάσεις για ADSL routers που θεωρούνται καλές επιλογές. Περισσότερα σε αυτό το thread .

  1. Αρκετά καλές και οικονομικές προτάσεις είναι τα 2 μοντέλα της Alcatel: Speedtouch 530(i) και Speedtouch 510(i), τα οποία μπορείτε να αγοράσετε και από τον ΟΤΕ (οι μόνες συσκευές του ΟΤΕ που αξίζουν). Τα i είναι οι εκδόσεις για ISDN. Αυτά τα 2 μοντέλα είναι εύκολα στη ρύθμιση και προσφέρουν αρκετά καλές επιδόσεις στις περισσότερες p2p εφαρμογές (το μεγάλο αγκάθι του ADSL είναι το p2p). Η μόνη διαφορά τους είναι το ότι ο 530 έχει 1 θύρα ethernet, ενώ ο 510 έχει 4, οπότε κάνει για μέχρι 4 υπολογιστές χωρίς να χρειαστεί να αγοράσετε hub ή switch. O OTE πουλάει τον 530 γύρω στα 50€ και τον 510 γύρω στα 80€. Ο 530 είναι ένα από τα μοντέλα που δίνει δωρεάν η Vivodi σε όσους υπογράψουν εξάμηνη σύμβαση.
  2. Πολύ καλύτερη επιλογή από τους Alcatel, αλλά μόνο για PSTN*, είναι ο US Robotics 9105. Koστίζει λίγο λιγότερο από τον 510 και έχει 4 θύρες ethernet, ενσωματωμένο hardware firewall, και πολύ καλύτερες επιδόσεις στο p2p. Το "μειονέκτημά" του είναι ότι υπάρχει πολύ περιορισμένη διαθεσιμότητα στην αγορά, καθώς τα λίγα κομμάτια που ήρθαν ξεπουλήθηκαν. Αν πάντως τον βρείτε είναι διαμάντι, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τον προτιμήσετε από τον εξίσου ακριβό Speedtouch 510.
  3. Τα ίδια ακριβώς "μειονεκτήματα" (περιορισμένη διαθεσιμότητα, ύπαρξη μόνο για PSTN*) έχει και ο "μεγάλος" US Robotics 9106. Κοστίζει περίπου 100-110€ και έχει ότι ο 9105 συν wireless επικοινωνία. Για τα λεφτά του είναι απίστευτα καλή αγορά. Αν ενδιαφέρεστε για wireless είναι η καλύτερη αγορά.
  4. Για κάτι ακόμα καλύτερο μπορείτε να στραφείτε προς την Zyxel, της οποίας οι routers είναι ακριβοί για τα χαρακτηριστικά τους αλλά έχουν κορυφαίες επιδόσεις, πολύ μεγάλη παραμετροποιησιμότητα (ασήμαντο για τους περισσότερους χρήστες) και πολύ καλή υποστήριξη. Είναι ιδανική λύση για επαγγελματική χρήση.
    Στην Ελλάδα έχουν έρθει αρκετά μοντέλα της εταιρίας.
    -Το φθηνότερο είναι ο Prestige 650R που κοστίζει περίπου 90€ και πέρα από τις κορυφαίες επιδόσεις του δεν έχει κανένα ιδιαίτερο xαρακτηριστικό (έχει ότι και ο speedtouch 530).
    Prestige 650Η που είναι στα περίπου 120€ έχει 4 θύρες ethernet, και με το κατάλληλο firmware update αποκτά ενσωματωμένο firewall (ίσως όχι τόσο καλό όσο του 652R που το έχει στο hardware του αλλά και πάλι είναι πολύ σημαντικό). Αν του προσθέσετε το firewall είναι μια καλή αγορά.
    Prestige 652R έχει μόνο μια θύρα ethernet και πολύ καλό ενσωματωμένο hardware firewall. Η τιμή του είναι στα περίπου 160€.
    Prestige 652Η έχει ότι οι 2 προηγούμενοι (4 ethernet, κορυφαίο hardware firewall) και είναι το κορυφαίο μη wireless μοντέλο της εταιρίας. Κοστίζει όμως περίπου 200€!
    -Υπάρχουν και 2 wireless μοντέλα των οποίων το κόστος αγνοείται, οι Prestige 650ΗW και Prestige 652HW. Έχουν τα χαρακτηριστικά των 650H και 652Η συν την wireless επικοινωνία.

*Oι USR 9105 και 9106 μπορούν να μετατραπούν σε ΙSDN-συμβατούς με το κατάλληλο firmware update. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, αλλά γίνεται με την ευθύνη του αγοραστή.

 

 

10. Έκανες την αίτηση στον ΟΤΕ και τώρα προσπαθείς να επιλέξεις ISP.

 

Ας πούμε ότι ακολούθησες τη συμβουλή μου στο ερώτημα 4(Α) και απέκτησες ADSL κατευθείαν από τον ΟΤΕ και όχι μέσω κάποιου ISP, οπότε τώρα ψάχνεις για ISP. Αν δεν το έκανες ή αν έβαλες Vivodi μπορείς να προχωρήσεις στο 9.

 

Υπάρχουν 3 τύποι συνδέσεων:

Α. Συνδρομή αορίστου χρόνου flat-rate (χρήση χωρίς περιορισμούς)

Β. Συνδρομή αορίστου χρόνου με ογκοχρέωση ή χρονοχρέωση

Γ. Σύνδεση συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας (τρίμηνη, εξάμηνη κλπ)

Το Β καλό θα ήταν να το αποκλείσεις. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα χρήσης που λένε ότι έχεις πάγιο τόσα ευρώ και με αυτά έχεις τόσα GB ή τόσες ώρες κάθε μήνα. Πρέπει να σου ξεκαθαρίσω (αν δεν το έχεις ήδη φανταστεί) ότι με ADSL στο σπίτι κάθε προγραμματισμός τύπου "σήμερα θα μπω μισή ώρα" είναι αδύνατον να τηρηθεί, οπότε να αναμένεις λογαριασμούς με τη μέγιστη χρέωση. Ακόμα και αν καταφέρεις να τον τηρήσεις τελικά θα σου μείνει η πίκρα ότι έχεις ADSL και κάθεται. Ο υπολογιστής μου είναι σχεδόν μόνιμα ανοιχτός να κατεβάζει από το eMule. Στην τελική καλύτερα να πάρεις σύνδεση στα 256Kbps αλλά flat-rate παρά στα 384Kbps με περιορισμούς.

Μεταξύ των Α και Γ τώρα, μπορείς να βρεις πολλά υπέρ και κατά για το καθένα. Αν κάνεις σύνδεση αορίστου χρόνου ξέρεις ότι θα έχεις ADSL μέχρι να το διακόψεις, οπότε δε χρειάζεται να ασχολείσαι συνέχεια με την ανανέωση της συνδρομής σου. Επίσης δεν έχεις χρονική δέσμευση, πράγμα που σημαίνει ότι αν αύριο κάνει η Χ εταιρία μια μεγάλη έκπτωση κόβεις την τωρινή σύνδεσή σου πολύ εύκολα και επωφελείσαι της έκπτωσης. Από την άλλη οι συνδρομές ορισμένου χρόνου συνήθως είναι πιο οικονομικές από τις αορίστου χρόνου, είτε επειδή το μηνιαίο κόστος βγαίνει κάπως χαμηλότερο είτε επειδή δίνουν έξτρα χρόνο σύνδεσης. Τελικά είναι θέμα του τι σου ταιριάζει περισσότερο. Πάντως αν επιλέξεις σύνδεση ορισμένου χρόνου μην πάρεις μεγαλύτερη από εξάμηνη καθώς οι τιμές διαρκώς πέφτουν, οπότε αυτό που σήμερα σου φαίνεται συμφέρον μετά από 6 μήνες θα είναι μέτριο ή και ακριβό.

 

Όσον αφορά την επιλογή ISP, ύστερα από αυτά που έχω δει κατά καιρούς στο forum προτείνω να πάρεις demo από διάφορους ISP και να επιλέξεις ανάλογα με το πώς πάνε, μιας και τίποτα δεν ισχύει καθολικά.

Θα έλεγα να αποκλείσεις εξαρχής την πανάκριβη ΟΤΕΝΕΤ και τις αρκετά ακριβές Tellas και HOL και να επιλέξεις μια εκ των Forthnet, Altec (πρώην ACN) και Vivodi (προσωρινά η Vivodi είναι off και μέχρι να κάνει την αναμενόμενη αναβάθμιση της χωρητικότητάς της καλό θα ήταν να την αποφύγεις). Η Forthnet και η Vivodi συμφέρουν περισσότερο για σύνδεση αορίστου χρόνου και η Αltec για σύνδεση ορισμένου χρόνου. Επίσης η Forthnet είναι γνωστό ότι έχει την καλύτερη τηλεφωνική εξυπηρέτηση για θέματα ADSL, ενώ η Vivodi τη χειρότερη (τουλάχιστον από τους γνωστούς ISPs).

Οικονομικές επίσης είναι οι Sparknet (για συνδέσεις ορισμένου χρόνου) και Teledome (για συνδέσεις αορίστου χρόνου), αλλά επειδή δεν έχω δει πουθενά εντυπώσεις από τη χρήση τους συνιστώ να μην βάλεις αν δεν τις δοκιμάσεις πρώτα με demo. Επίσης και η Q-Telecom είναι οικονομική (ειδικά αν θες static σύνδεση είναι υπερ-συμφέρουσα) αλλά δίνει μόνο συνδέσεις αορίστου χρόνου σε υπάρχοντες συνδρομητές σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας Q. Αν ενδιαφέρεσαι για ΑDSL από την Q, χρησιμοποιεί το δίκτυο της HOL, οπότε πάρε demo από τη HOL για να δεις πώς θα σου πηγαίνει.

 

 

11. Πώς θα μπεις για πρώτη φορά στο internet με ADSL.

 

Εδώ τα γράφω πολύ χοντρικά (άλλωστε μια φορά τα έχω κάνει :p) απλά για να πάρεις προκαταβολικά μια ιδέα του τι πρέπει να κάνεις και να δεις ότι δεν είναι τίποτα δύσκολο. Εννοείται ότι πρέπει να διαβάσεις το manual του router σου για να δεις τι κάνουν τα διάφορα κουμπιά, τι σημαίνει το κάθε λαμπάκι που υπάρχει αλλά και πιο συγκεκριμένα πώς θα τον ρυθμίσεις. Τα βήματα είναι τα εξής:

1. Συνδέεις τον router με το καλώδιο του τηλεφώνου (εύκολο για ζέσταμα).

2α. (ένα PC) Συνδέεις τον υπολογιστή στον router με το καλώδιο που περιλαμβάνει στη συσκευασία.

2β. (περισσότερα PC, router με ενσωματωμένο switch) Πρέπει να αγοράσεις όσα καλώδια σου λείπουν. Φρόντισε τα καλώδια να είναι straight (εκτός αν ο router έχει autosensing, οπότε θα δουλεψει και με cross καλώδια). Με αυτά συνδέεις κάθε υπολογιστή σε μια θύρα ethernet του router.

2γ. (περισσότερα PC, χρήση εξωτερικού switch) Ισχύει ότι στο 2β. Απλά συνδέεις το switch στη θύρα ethernet του router και πάνω στο switch συνδέεις κάθε PC. Όπως και προηογυμένως, αν αγοράσεις switch με autosensing θα παίζει τόσο με cross όσο και με straight καλώδια.

3. Ανοίγεις τον router, το PC και τον web browser σου (Firefox, Netscape ή οτιδήποτε άλλο ενδεχομένως χρησιμοποιείς :whistle: ) και πληκτρολογείς την IP του router, την οποία βρίσκεις στο manual. Για παράδειγμα για τον Zyxel Prestige 652R πληκτρολογώ 192.168.1.1 στον Firefox και μπαίνω στο μενού του.

4. Θα σου ζητήσει κάποιο username και password για να σε αφήσει να μπεις, τις default τιμές των οποίων βρίσκεις επίσης στο manual.

5. Κάπου θα έχει κάποιο link "connection wizard" ή κάτι παρόμοιο. Το πατάς και αρχίζεις να δίνεις τις ρυθμίσεις που σου ζητάει, τις οποίες πρέπει να έχεις πάρει από τον ISP σου.

6. Αφού τελειώσεις ο router θα προσπαθήσει να συνδεθεί. Αν το καταφέρει είσαι ΟΚ. Αν δε μπει και είσαι σίγουρος ότι τα έχεις κάνει σωστά πάρε τηλέφωνο τον ISP σου για βοήθεια. Εγώ στην αρχή δεν έμπαινα γιατί είχα κάνει λάθος επιλογή στο encapsulation mode (ούτε ξέρω τι σημαίνει ακριβώς) και μου είπαν από τη Vivodi τι έπρεπε να βάλω.

Καλό σερφάρισμα και καλά downloads!

 

 

12. Γιατί ενώ σερφάρεις χωρίς πρόβλημα, το WinMX, το eMule και μερικά άλλα προγράμματα δε δουλεύουν;

 

Η λύση στο πρόβλήμα ονομάζεται port forwarding. Πριν μιλήσω για αυτό πρέπει να κάνω μια εισαγωγή.

 

Χρησιμοποιώντας router αυτομάτως έχεις εσωτερικό δίκτυο, ακόμα και αν έχεις έναν μόνο υπολογιστή. Για το εσωτερικό δίκτυο ο router έχει την στάνταρ IP του (ας πούμε 192.168.1.1 για να είναι πιο κατανοητό) και ο κάθε υπολογιστής θα πάρει μια "επόμενη" IP, δηλαδή στο παράδειγμά μας μια ΙΡ της μορφής 192.168.1.Χ. Μπορείς να ορίσεις το εύρος των επιτρεπτών ΙΡ, πχ. να το βάλεις να δίνει στα PC διευθύνσεις από 192.168.1.2 έως 192.168.1.11. Για να κάνεις σωστό port forwarding πρέπει να δώσεις σε κάθε υπολογιστή συγκεκριμένη ΙΡ από τις ρυθμίσεις του πίνακα ελέγχου (control panel) των Windows, έτσι ώστε να μην παίρνει διαφορετική ΙΡ κάθε φορά που θα συνδέεται.

Ας πούμε στο παράδειγμά μας ότι έχεις 3 υπολογιστές (για να είναι αρκετά γενικό) και ότι τους δίνεις τις IP 192.168.1.2, 192.168.1.3 και 192.168.1.4. Αυτές είναι οι ΙΡ με τις οποίες φαίνονται οι υπολογιστές στο εσωτερικό δίκτυο, ενώ εκτός του δικτύου δε φαίνονται. Φαίνεται μόνο ο router, με την ΙΡ που σου έχει δώσει ο ISP σου.

 

Όταν σε κάποιον υπολογιστή σου χρησιμοποιείς το WinMX, αυτό βλέπει ως IP του υπολογιστή την IP που σου έχει δώσει τη συγκεκριμένη στιγμή ο ISP σου και αυτήν χρησιμοποιεί ή τέλος πάντων προσπαθεί να χρησιμοποιήσει. Ωστόσο αυτή η IP αντιστοιχεί όπως είπαμε στον router σου, και είναι η διεύθυνση που έχει για τους απέξω. Ο υπολογιστής δε φαίνεται στους απέξω. Οπότε έρχεσαι εσύ με το port forwarding και λες στον router "την κίνηση που έρχεται στο τάδε port στείλτη στο τάδε PC". Πρέπει να ξέρεις ποιό port χρησιμοποιεί κάθε πρόγραμμα και να φροντίσεις να το κάνεις forward στο PC από το οποίο ενδιαφέρεσαι να τρέξεις το πρόγραμμα. Αν θες να τρέξεις το ίδιο πρόγραμμα σε περισσότερα από ένα PC θα πρέπει να το ρυθμίσεις ώστε σε κάθε PC να χρησιμοποιεί διαφορετικό port.

Δηλαδή για να τρέξεις το WinMX σε 2 PC, τα οποία έστω ότι έχουν τις εσωτερικές ΙΡ 192.168.1.3 και 192.168.1.4, πρέπει να ρυθμίσεις το WinMx στο πρώτο να χρησιμοποιεί το port 4668 και στο δέυτερο το port 4669 (τυχαίοι αριθμοί), και στη συνέχεια να πας στον router και να τον ρυθμίσεις να κανει forward την κίνηση του port 4668 στην εσωτερική ΙΡ 192.168.1.3 και του port 4669 στην εσωτερική ΙΡ 192.168.1.4. Πλέον το winMx θα δουλεύει απροβλημάτιστα και στους 2 υπολογιστές. Προφανώς πρέπει να φροντίσεις κάθε port να χρησιμοποιείται το πολύ από ένα πρόγραμμα και το πολύ σε έναν υπολογιστή, αλλιώς θα μπλέξουν τα μπούτια τους.

 

Περισσότερα για το port forwarding μπορείς να βρεις στο http://portforward.com/, και πιο συγκεκριμένα στο http://www.portforward.com/help/portforwarding.htm. Τέλος οδηγίες για το πώς ακριβώς θα κάνεις port forwarding στους περισσότερους routers θα βρεις στην ενότητα http://www.portforward.com/routers.htm.

Παρακαλούνται τα fanboys των Samsung, Sony, Microsoft να σταματήσουν να μου γράφουν πμ με προσβολές γιατί γέμισε το inbox και πλέον δε θα τα λαμβάνω.

[sIGPIC][/sIGPIC]

Link to comment
Share on other sites

  • The topic was unpinned
Επισκέπτης
This topic is now closed to further replies.
 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...