Jump to content

ασυρματο δίκτυο για ADSL share

Κοινοποίηση

Recommended Posts

Έσβησα τα προηγούμενα ερωτήματα μου, και ρωτάω τώρα κάτι που μόνο όποιος έχει εμπειρία στο θέμα θα μπορεί να απαντήσει. Πρίν λοιπόν την πατήσω θα ρωτήσω :alien:

Πρόκειτε να πάρω τα απαραίτητα έτσι ώστε να συνδεθώ στο awmn. Επίσης πρόκειτε να βάλω και DSL 384 πιθανότατα. Άν λοιπόν συνδεθεί και ένας άλλος υπολογιστής (σε άλλο σπίτι ψιλο μακρυα) στο wifi μπορώ να του δίνω internet με τα windows ή θα χρειαστώ δευτερο pc με linux τα οποια θα δίνουν στο wifi και στο κανονικό μου pc που έχω windows?

Επίσης (βασικότερο) η ταχύτητα η οποία θα δέχεται ο μακρυνός υπολογιστής το internet θα πιάνει τα 384 ή θα αρχεί να φτάσει?

Είχα διβάσει οτι στη χειρότερη 1Μbps θα το πιάνει η σύνδεση wifi, αλλά θέλω να σιγουρευτώ.

Molis phra adsl router/access point. Apo m@l@kia thn wra pou prospa8ousa na sthsw to diktuo exasa to network key pou molis eixa ftia3ei me passphrase kai 3afnika den exw prosvash sto router!! Me reset den fainetai na ginetai tipota! Gia thn istoria einai ths level one to mhxanhma..

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος kapcom01 (19 Δεκ. 2004 , 00:23)

Είχα διβάσει οτι στη χειρότερη 1Μbps θα το πιάνει η σύνδεση wifi, αλλά θέλω να σιγουρευτώ.

Στη θέση σου δεν θ'ανησυχούσα τόσο για την ταχύτητα όσο για το latency. Είναι σημαντικό για όταν παίζεις παιχνίδια ή κάνεις real-time δουλειές γενικότερα.

Γι'αυτό και το δορυφορικό Internet δεν είναι για όλους καλό! ;)

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος kapcom01 (19 Δεκ. 2004 , 02:23)

Έσβησα τα προηγούμενα ερωτήματα μου, και ρωτάω τώρα κάτι που μόνο όποιος έχει εμπειρία στο θέμα θα μπορεί να απαντήσει. Πρίν λοιπόν την πατήσω θα ρωτήσω :alien:

Πρόκειτε να πάρω τα απαραίτητα έτσι ώστε να συνδεθώ στο awmn. Επίσης πρόκειτε να βάλω και DSL 384 πιθανότατα. Άν λοιπόν συνδεθεί και ένας άλλος υπολογιστής (σε άλλο σπίτι ψιλο μακρυα) στο wifi μπορώ να του δίνω internet με τα windows ή θα χρειαστώ δευτερο pc με linux τα οποια θα δίνουν στο wifi και στο κανονικό μου pc που έχω windows?

Επίσης (βασικότερο) η ταχύτητα η οποία θα δέχεται ο μακρυνός υπολογιστής το internet θα πιάνει τα 384 ή θα αρχεί να φτάσει?

Nαι θα μπορείς να του δίνεις, χωρίς linux PC, αλλά να ξέρεις ότι θα είναι δύσκολο να έχεις σωστό μοίρασμα της γραμμής.

Το lag είναι αμελλητέο, και η ταχύτητα συνήθως είναι πολύ παραπάνω από τα 384, αλλά είναι ανάλογη κυρίως το traffic που υπάρχει σε εκείνο το σημείο, αλλά και από πόσα hops περνάς.

Έτσι αν είσαστε και οι 2 στο ίδιο ΑΡ, ή 1-2 hops παραδίπλα, θα έχετε πάντα παραπάνω από 384.

Στο awmn πιάνουμε μέχρι 5Mbit κατά κανόνα (αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις με μεγαλύτερες ταχύτητες), αλλά άμα ξεκινήσεις από τα Βριλήσια να φτάσεις στον Πειραιά, μπορεί να φτάσεις και κάτω από 56Κbit... Για κοντινές αποστάσεις (δηλαδή λίγα hops) το σύνηθες είναι το 1-2mbit, εάν δεν υπάρχουν τίποτα leecherόνια να leechάρουν σαν τρελλά :D

* hops : Στο AWMN υπάρχει η τοπολογία αστέρων (ΑΡς) που συνδέονται μεταξύ τους (ΒΒ links). Ανάλογα με τον αριθμό BB lινκ που έχει ο κάθε κόμβος ξεχωρίζονται σε Ax, Bx και Cx κόμβοι. Όποτε όταν εσύ είσαι συνδεδεμένος σε ένα ΑΡ και ένας φίλος σου σε κάποιο άλλο που για να φτάσεις πρέπει να περάσεις από 2 άλλα ΒΒ, τότε λέμε ότι είσαι 4 hops μακριά.

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Prof.Wizard (20 Δεκ. 2004 , 18:47)

Στη θέση σου δεν θ'ανησυχούσα τόσο για την ταχύτητα όσο για το latency. Είναι σημαντικό για όταν παίζεις παιχνίδια ή κάνεις real-time δουλειές γενικότερα.

Γι'αυτό και το δορυφορικό Internet δεν είναι για όλους καλό! ;)

Καμία σχέση το latency του δορυφορικού internet, με το awmn και το wifi γενικότερα...

Papashark ευχαριστώ. Ήμουν σίγουρος οτι τελικά εσύ θα είσαι αυτός που θα βοηθήσεις (όπως είδα και σε άλλα posts :D )!

Θέλω ακόμα ψάξιμο για να καταλάβω τι είναι τα hops που ανέφερες :p :p

Όσο για την καθυστέρηση που είπε ο Prof.Wizard έχω να πω οτι το σκεφτόμουν και εγώ οτι ίσως συμβαινει κάτι τέτοιο αλλά όπως και να χει τελικά δεν με ενοχλεί. Η ταχύτητα με νοιαζει.

Ά! όλα αυτά ισχύουν όντας client στο awmn και όχι κόμβος (ή server δεν ξερω πως τα λέτε...), έτσι δεν είναι? Στέλνω internet και πάλι ε? Με μία PCMCIA δηλαδή αν πάρω και τη βάλω στο laptop. Επίσης τι γίνεται περι windows/linux που ρώτησα στο πρώτο post? Παρεπιμπτώντος τι γνώμη έχετε για αυτο το TORNADO PCMCIA ? είναι το πιο φθηνο που βρήκα με g στα 108 (εννοειτε και b).

Ευχαριστώ για το χρόνο, το ψάχνω το θεμα αλλά κάθε απάντηση και από το forum είναι μεγάλη ευκολία για μενα.

Δεν έχει σχέσει με το αν είσαι απλός Client ή ΒΒ κόμβος.

Θα χρειαστείς κάρτα που να πέρνει εξωτερική κεραία για να συνδεθείς στο awmn, δυστυχώς (ή ευτυχώς :D ) δεν υπάρχει τέτοια κάρτα σε 802.11g

Σχετικά με το windows/linux που ρώτησες για να μοιράζεις Internet ? Δεν είναι απαραίτητο, αλλά με αυτό μπορεί να κάνεις καλύτερο μοίρασμα.

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Papashark (20 Δεκ. 2004 , 21:38)

Καμία σχέση το latency του δορυφορικού internet, με το awmn και το wifi γενικότερα...

Δεν είπα ότι είναι του ίδιου τύπου. Το ένα είναι άμεσο (λόγω απόστασης γης-δορυφόρου) και το άλλο έμμεσο (λόγω μετατροπών σήματος, υπολογισμών, κλπ).

Είπα απλά να τα προσέξει. :)

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Papashark (21 Δεκ. 2004 , 15:38)

Θα χρειαστείς κάρτα που να πέρνει εξωτερική κεραία για να συνδεθείς στο awmn, δυστυχώς (ή ευτυχώς :D ) δεν υπάρχει τέτοια κάρτα σε 802.11g

http://www.proxim.com/products/wifi/client/11abgpci/ ;)

Ωραία, μία τελευταία επιβεβαίωση πριν την αγορά. Δυσκολεύομαι να επιλέξω τι πρέπει να αγοράσω αφού δεν μπορώ να καταλάβω ποιες PCMCIA έχουν υποδοχή για εξωτερική κεραία. Το μόνο που βρήκα είναι η κάρτα MOBILE SENAO PCMCIA 2511CD PLUS EXT2 MERCURY που λέει πως δέχεται MMCX κεραία άρα την MOBILE OMNI 5DBI MMCX . Η συγκεκριμένη κεραία με βολεύει πάρα πολύ επειδή είναι φορητή! Αλλά δεν ξέρω....η κάρτα ειναι μόνο στα 11mbps, όχι πως με χαλάει ιδιαίτερα αλλά αναρωτιέμαι γιατί όλες οι άλλες κεραίες που υπάρχουν είναι με βύσμα N-Type και μόνο αυτή η κάρτα θέλει MMCX? Παίζεται τίποτα? :(

Πάντως εγώ απλά να συνδεθώ θέλω και να χρησιμοποιήσω ότι υπηρεσία προσφέρεται στ awmn και πάνω απ'όλα να μάθω για δικτυα. Αν μου πείτε πως τα παραπάνω είναι ΟΚ τα αγοράζω (είναι και φθηνα :) ). Έτσι και αλλιώς όταν θα είμαι ετοιμος θα προσπαθήσω να φτιάξω και κόμβο σε server linux τον οποίο ήδη προετοιμάζω (χρησιμοποιώ τα Linux αλλά έχω μεσάνυχτα ακόμα για να κάνω να παίζουν σαν server με windows clients :o ). Άρα θα πάρω καλύτερα μηχανήματα τοτε και τα παραπάνω θα τα έχω απλα για το laptop μου μιας και είναι φορητή και η κεραία.

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος kapcom01 (21 Δεκ. 2004 , 20:52)

Prof.Wizard αυτή η κάρτα είναι PCI, εγώ θέλω PCMCIA ;)

np, ;)

http://c0rtex.com/~will/antenna/

(αν θες οδηγίες να μοντάρεις μία)

http://www.buffalotech.com/products/product-detail.php?productid=47&categoryid=7

(αν θες καινούργια)

Απλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μπορεί να θες g, εκτός αν με μπέρδεψε ο Papashark και απλά γουστάρεις b.

Πάντως προσωπικά πιστεύω τα προβλήματά μας θα εκλείψουν όταν έρθει το WiMAX (IEEE 802.16 & HIPERMAN) σε ένα-δυο χρόνια!! Έχει ωραίο demo στο site της Intel.

Ουσιαστικά είναι "wireless on steroids", broadband ταχύτητες σε σοβαρές, επιτέλους, αποστάσεις! :up:

Prof.Wizard ήσουν κατατοπιστικότατος. Λέω λοιπόν να πάρω την D-LINK PCMCIA ADAPTER 802.11B AIRPLUS 650+ και να της μονταρω ένα MMCX jack. Με την MMCX κεραία που είπα παραπάνω θα κάνω δουλειά? Έκανα εγγραφή στη nodedb και μου εμφάνισε μερικούς κόμβους κοντά μου, στο πέραμα, ο κοντινότερος ήταν 600m άλλοι δυο στα 700m και μετά ανέβαινε 800-900 και παει λεγοντας. Θα μπορέσω να συνδεθώ?

Ά και δεν φταίει o papashark, εγώ τα μπερδεψα που ήθελα και g για να είμαι σίγουρος. Τελικά καταλαβαίνω οτι δεν είναι απαραίτητο για τη χρήση που τη θέλω εγώ την κάρτα.

Πείτε ένα ΟΚ για να τα αγοράσω επιτέλους! Εσας περιμένω :D :D :D :D

Δώστε το πράσινο φως :alien: :alien: :alien:

EDIT: ο κόμβος μου στη nodedb είναι #3906: KapCom01

kapcom1, καταρχάς ο Papashark ξέρει 10 φορές καλύτερα από μένα. Ιδιαίτερα για το θέμα που σ'απασχολεί: AWMN. ;)

Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά εξ ορισμού δεν μπορώ να σε βοηθήσω γιατί είμαι Σαλονικιός (και στην πόλη μου ασχολούμαι μονάχα με ιδιωτικό δίκτυο) και μόλις τώρα μάλλον θα μπω στο TWMN.

Για λεπτομέρειες συνιστώ να ποστάρεις στην community του AWMN.