Jump to content

Salonica Wireless Network...Πώώώς??

Κοινοποίηση

Recommended Posts

Δεν ξερω αν εχει συζητηθει παλαιότερα στις σελίδες αυτού του φόρουμ. Ειμαι στη Θεσσαλονίκη στην κάτω τουμπα μένω και θα με ενδιέφερε να ενημερωθώ σχετικά με το ασύρματο δίκτυο της Θεσσαλονίκης. Ξέρει κανένας τίποτα σχετικά με αυτό? αξίζει? προσφέρει τίποτα ουσιαστικό ή είναι απλά άλλο ένα άχρηστο πείραμα? ειλικρινά δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν, κατά τη γνώμη μου αποτελεί σοβαρή δουλειά. Προσωπικά θα με ενδιέφερε να συνδεθώ

Υπάρχει κανένας που να το έχει δοκιμάσει για να μου πεί πως γίνεται και τις εντυπώσεις του γενικότερα από αυτό???

NO DAY BUT TODAY

Mου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση το μήνυμα σου.

Ρωτάς αν θα σου προσφέρει κάτι, ή είναι άχρηστο. Παράλληλα λες όμως ότι δεν θες να προσβάλεις τον κόσμο (κοινώς τα μέλη του swn), αλλά και ότι το θεωρείς σοβαρό και θες να συνδεθείς.

Πως έχεις καταλήξει ότι θέλεις να συνδεθείς αλλά παράλληλα ρωτάς αν προσφέρει κάτι ουσιαστικό ?

Οπότε εγώ θα σε ρωτήσω ΓΙΑΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙΣ ? Ποιός είναι ο λόγος, και γιατί το θεωρείς σοβαρό ?΄

Εάν απαντήσεις πρώτα στα ερωτήματα που αφορούν εσένα, τότε θα μπορέσεις να βρεις και την απάντηση στο αρχικό σου ερώτημα.

Ειδάλλως μπορώ να σου δώσω εύκολα κάποιες απαντήσεις :

Είναι εντελλώς άχρηστο, ούτε μια καλή γκόμενα δεν έχει.

Είναι τέλειο, σου προσφέρει την δυνατότητα να μάθεις πράγματα για δίκτυα που δεν πρόκειτε να τα μάθαινες μόνος σου.

Είναι μια βλακεία και μισή, δεν έχει σύνδεση στο ίντερνετ, άρα είναι άχρηστο.

Είναι ότι ονειρευόμουνα, το μεγαλύτερο WAN (wide area network) που θα μπορούσα να βρω και να πειραματιστώ.

Καλό είναι, θα μιλάω με τα φιλαράκια μου, θα παίζουμε κανά online game, θα έχουμε και σύνδεση με κάτι φιλαράκια στην αθήνα...

Διάλεξε ποιά απάντηση θες, ανάλογα τις ανάγκες σου....

Πάντως εγώ από την εμπειρία μου από τους νέους που έρχονται σε αυτά τα δίκτυα, μπορώ να σου πω ότι ακόμα δεν έχεις καταλάβει τι είναι το SWN ούτε και τι πας να κάνεις....

Ρωτάς σε λάθος φορουμ, δοκίμασε να μιλήσεις με τα μέλη στο http://www.salonicawireless.net, http://www.twmn.net, http://www.wthess.net

Έχεις απόλυτο δίκιο όσον αφορά το ότι δεν ξερω τί θέλω. Απλά μια ερώτηση έκανα γιατι κυκλοφορεί έντονα στην παρέα μου περισσότερο όμως σαν μια αόριστη έννοια παρά σαν κάτι το συγκεκριμένο. Γενικά η ιδέα ενός wireless LAN είναι από μόνη της δελεαστική. Πόσο μάλλον ένα δίκτυο που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της πόλης.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έμεινα με σταυρωμένα τα χέρια, διάβασα αρκετά τα sites του swn και το αντίστοιχο φόρουμ. Φυσικά χάθηκα μέσα σε αγνωστες λέξεις και ορολογία ραδιοερασιτεχνών. Ωστόσο η όλη διαδικασία μου κίνησε την περιέργεια και αποφάσισα να το ψάξω περαιτερω. Καταχώρησα τη θέση μου κλπ όπων μου υπέδειξαν οι οδηγίες.

Σχετικά με την απάντηση σου τώρα, ομολογώ ότι με την πρώτη ανάγνωση τη βρήκα μάλλον επιθετική. Οσο το ξανασκεφτηκα δε βρηκα λόγο να μου επιτεθείς, αλλωστε ουτε εγώ είχα σκοπο να προσβάλλω κανένα. Το μόνο που ζήτησα είναι μια ενημέρωση από κάποιο μέλος του φόρουμ που μπορεί να ήξερε κάτι παραπάνω. Από αυτή την πλευρά η απάντηση σου δε με βοηθησε να κατατοπιστώ όσον αφορά το πώς θα πάρω κ εγώ μέρος στην προσπάθεια αυτή. Από την άλλη όντως με βοήθησες να συνειδητοποιήσω ότι ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ δεν κοβω και τις φλέβες μου να μπω σ αυτό το δίκτυο. Είμαι όμως περίεργος να μάθω τι συμβαίνει και τελικά είναι πολύ πιθανό να με ένδιαφέρει το αποτέλεσμα.

ΤΕΛΙΚΑ, γιατί πολλά λέμε και τίποτα δεν γίνεται, μήπως κανένας φίλος από αυτό το φόρουμ θα μπορούσε να με κατατοπίσει καλύτερα; Μήπως κανένας αλλος έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να συνδεθεί και τα κατάφερε ή απέτυχε και εξακολουθεί να προσπαθει; με ενδιαφέρει κάθε απάντηση.

Όσο για εσένα φίλε μου που μού απάντησες παραπάνω θέλω να ξέρεις ότι διάβασα κάποια από τα posts σου και οι εντυπώσεις που συγκέντρωσα ήταν ιδιαίτερα θετικές. Δείχνεις να είσαι πολύ εξυπηρετικός σε κάθε σου απάντηση. Να ξέρεις λοιπόν οτι εκτίμησα την απάντηση σου, αλλωστε είσαι και ο μόνος που ενδιαφέρθηκε να με βοηθήσει κάπως και ελπίζω να μην σου αφησω τελικά καμμία εντυπωση οτι προσβληθηκα ή οτιδήποτε τέτοιο. Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου .:)

Πάντα φιλικά, Αχιλλέας

NO DAY BUT TODAY

Η προσωπική μου άποψη για τα κοινοτικά ασύρματα δίκτυα είναι ότι ο καθένας βρίσκει μέσα αυτό που ο ίδιος θέλει, όσοι δεν το βρίσκουν απλά τα παρατάνε πολύ γρήγορα.

Έτσι Αχιλλέα αν είσαι games fan, θα βρεις αρκετούς να παίζουν δικτυακά παιχνίδια με μεγάλες ταχύτητες και χωρίς καμία χρεώση, ενώ άμα έχεις και λίγο leecher στο αίμα σου θα βρεις δεκάδες αρχεία και εφαρμογές (αφού φυσικά δηλώσω ότι απαγορεύετε η διακήνηση αρχείων που προστατεύονται από τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων), ενώ άμα θα βρεις την καταπληκτική ευκαιρία να μάθεις πολλά περί υπολογιστών, δικτύων, υπηρεσιών και εφαρμογών μαζί με άλλα νέα παιδιά (και κάποια όχι τόσο νέα όπως εγώ), ενώ θα είναι ένα από τα καλύτερα σχολία με πρακτική εξάσκηση.

Ακόμα να σου πω ότι οι ασύρματες δικτυακές κοινότητες έχουν μία πολύ μεγάλη διαφορά από τις κοινές κοινότητες συζητήσεων του διαδικτύου, έχουν πολλούς καφέδες και προσωπικές σχέσεις, θα κάνεις νέες φιλίες, θα γνωρίσεις (από κοντά) νέους άνθρωπους, αφού το στήσιμο της κεραίας γίνετε δυό δυό, καμιά φορά και παραπάνω.

Εάν έχεις την τρέλλα και το μεράκι του να μαθαίνεις, να κάνεις διάφορα projects, και να έχεις επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, τότε μπορεί να βρεις μέσα από το δίκτυο της Θεσσαλονίκης αυτό που ψάχνεις.

Εάν από την άλλη ψάχνεις για έναν φθηνότερο τρόπο να έχεις Internet (όχι ότι είναι απαραίτητα αθέμιτο αυτό), πολύ φοβάμαι ότι θα απογοητευτείς. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα λινκ δεν είναι σταθερά, ενώ η όλη ιστορία μόνο plug and play δεν είναι, οι ταχύτητες όσων μοιράζουν τσάμπα δεν είναι πάντα καλές, ούτε και είναι πάντα διαθέσιμες.

Από ότι καταλαβαίνεις, ανάλογα με το τι αποζητάς, οι ασύρματες δικτυακές κοινότητες θα σου φανούν είτε ως κάτι σπουδαίο, ήτε ως την μεγαλύτερη μπούρδα που είδες ποτέ σου :D

Τώρα στο swn θα βρεις κάποια tutorials και quickstarts με τις πρώτες οδηγείες, ακολούθησε τες, γράψουν στην nodedb, για να δεις τι άλλο υπάρχει κοντά, γράψου και στο ένα από τα 2-3 φόρουμς (γαμώ την ελλαδα μου, μια πόλη 3 φόρουμς στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα 1 φόρουμ και από 10 χωριά χωριάτες είμαστε), και ζήτα οδηγείες και βοήθεια.

Εν συντομία, θα χρειαστείς μια κεραία, και είτε μια συσκευή που θα βάλεις στην ταράτσα σου, είτε καλώδιο να συνδέσεις την κεραία με το pc σου και την κάρτα που θα βάλεις μέσα (το καλώδιο είναι ακριβό και έχει απώλειες, οπότε μέχρι 20 μέτρα το πολύ βάζουμε). Αυτό είναι το πρώτο βήμα, το δεύτερο είναι εάν σου αρέσει και θέλεις να πειραματιστείς περισσότερο και να προσφέρεις, να βάλεις και δεύτερη κεραία με δεύτερη συσκευή (ή κάρτα), και ένα pc ακόμα με Linux που θα παίζει τον ρόλο του router, ενώ μπορείς να προσφέρεις και διάφορες υπηρεσίες στο δίκτυο (web pages, mail, irc, games servers, audio/video broadcasting κλπ)

Φίλε μου ομολογώ ότι με την τελευταία σου απάντηση κατατοπίστηκα πολύ καλύτερα. Βλέπω ομως ότι εισαι στην Αθήνα. Θα με ενδιέφερε μια προσπάθεια και συνδεθώ στο δίκτυο αυτό και ο κυριότερος λόγος είναι ότι είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός του ΑΠΘ αλλα δεν έχω ΚΑΜΙΑ απολύτως εμπειρία στο στήσιμο μιας κεραίας και στη σύνδεση σε ένα τέτοιο δίκτυο. Σε παρακαλώ θερμα λοιπόν, μήπως θα μπορούσες να μου συστήσεις κάποιον από εδώ (αν φυσικά μπορείς) ο οποίος θα με βοηθήσει να αγοράσω τον απαραίτητο εξοπλισμό (έχω ήδη router wireless ADSL- δε με πειράζει το κόστος αν είναι να γίνει η δουλειά σωστά).. Αν πάλι δεν μπορείς να με παραπέμψεις σε κάποιον μήπως θα μπορούσες να μου προτείνεις τί εξοπλισμό θα χρειαστώ? ο router ειναι ο TORNADO 840 adsl Annex A. Κάνει? απέχω από την ταράτσα μου περίπου 5-8 μέτρα (ρετιρέ).

Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και για το ενδιαφέρον σου ;)

NO DAY BUT TODAY