Jump to content

Raid Modes?

ipparxos
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Από καιρό τυχαίνει και βλέπω από 'δω κι απο κει αναφορές στο raid και την αυξηση ταχύτητας που μπορεί να επιφέρει.

Μιας και πλησιάζουν Χριστούγεννα και έχω αρχίσει να ψάχνω δώρο για τον υπολογιστή μου ήθελα να με διαφωτίσετε για τα διάφορα modes, πως δουλεύουν και σε τι οφελούν.

Εγκαταλείψτε την ελπίδα για ένα καλύτερο παρελθόν!

Λοιπον για τους κοινους υπολογιστες (στους server υπαρχουν και αλλα) υπαρχουν 4 modes. Το 0, το 1, 0+1 και το 7. Το 0 λεγομενο και ως stripping εχεις 2 δισκους ο οποιοι φαινονται ως 1 ενω τα δεδομενα γραφονται περιπου τα μισα στον ενα και περιπου τα μισα στον αλλο. Αυτο εχει ως αποτελεσμα την αυξηση της ταχυτητας αλλα αν χαλασει ο ενας πανε ολα. Το 1 λεγομενο και mirroring εχεις 2 δισκους βλεπεις μονον τον 1 αλλα οτι γραφει στο ενα ακριβως τα ιδια και στον αλλο. Δεν εχεις διαφορα στην ταχυτητα αλλα αντιθετα απο το 0 αν χαλασει ο ενας το συστημα δουλευει με τον αλλο μεχρι να αντικατασταθει οποτε μονο του το raid γραφει και στον καινουριο. Το 0+1 ειναι συνδιασμος των 2 παραπανω και χρειαζεσαι 4 δισκους (κατι εβγαλε η Intel με 3 μονο) και το 7 που δεν θα το δεις πουθενα ειναι και το λεγομενο JΒΟD (Just an Bunch of disks) που ειναι οταν εχει δισκους μεσα χωρις να ανηκουν σε κανενα raid array.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ για την σωστη λειτουργια ολοι οι δισκοι σε ολες τις περιπτωσεις (εκτους του 7) πρεπει να εχουν το ιδιο μεγεθος και καμια φορα και την ιδια μαρκα.

Αυτα ελπιζω να βοηθησα.

Host

Thanks fumantsu. Με κατατόπισες.

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος fumantsu ( 5 Δεκ. 2004 , 20:04)

Το 0 λεγομενο και ως stripping εχεις 2 δισκους ο οποιοι φαινονται ως 1 ενω τα δεδομενα γραφονται περιπου τα μισα στον ενα και περιπου τα μισα στον αλλο.

Οπότε αυτό είναι που με ενδιαφέρει...

Η διαδικασία για να περάσω σε RAID 0 ποια είνα; Εγκαθιστώ έναν όμοιο δίσκο, ρυθμίζω τα σχετικά από το Bios και μετά; Χρειάζεται εξαρχής εγκατάσταση των windows, ή μπορώ με κάποιον τρόπο να την αποφύγω;

Η διαφορά στην ταχύτητα είναι σημαντική;

Η χωρητικότητα επηρεάζεται με κάποιον τρόπο;

Χρειάζεσαι καινούργια εγκατάσταση Windows.

Θα πρέπει επίσης να έχεις ένα controller(SCSI συνήθως) όπου και όταν θα ξεκινάει το BIOS εσύ θα πρέπει να πατήσεις το ειδικό κουμπί έτσι ώστε να μπεις στο setup του controller κι από εκεί θα δηλώσεις ποιά συστοιχία θες να ακολουθήσεις.

Για διαφορές στην ταχύτητα ίσως θα παρατηρήσεις μια μικρή αύξηση των επιδόσεων :rolleyes:

Για την χωρητικότητα δεν αλλάζει κάτι... Δες τι δυνατότητες σου προσφέρουν τα RAID modes έτσι όπως σου τα ανάλυσε ο Fumantsu και θα καταλάβεις μόνος σου ;)

Always have the feeling that something's missing or left behind...[/b]

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Agent M ( 5 Δεκ. 2004 , 20:26)

Χρειάζεσαι καινούργια εγκατάσταση Windows.

Ούτε με το Ghost μπορω να κάνω κάτι να το αποφύγω;

Θα πρέπει επίσης να έχεις ένα controller(SCSI συνήθως)

Καλα οχι πλεον SCSI, καθε σοβαρο motheboard εχει SATA Raid controller ειτε σαν πρωτος controller ειτε σαν δευτερος.

Host

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος ipparxos ( 5 Δεκ. 2004 , 20:41)

Ούτε με το Ghost μπορω να κάνω κάτι να το αποφύγω;

χμμμμ ισως αν ο controller ειναι ο πρωτος (δηλαδη controller της intel,via,sis,nvidia) εχει υποστηριξη raid ισως να μην χρειαστει εγκατασταση. Αν ομως ειναι δευτερος (δηλαδη controller απο την Silicon Image ή την promise) σιγουρα μα σιγουρα θες format.

Host

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος fumantsu ( 6 Δεκ. 2004 , 00:16)

χμμμμ ισως αν ο controller ειναι ο πρωτος (δηλαδη controller της intel,via,sis,nvidia) εχει υποστηριξη raid ισως να μην χρειαστει εγκατασταση. Αν ομως ειναι δευτερος (δηλαδη controller απο την Silicon Image ή την promise) σιγουρα μα σιγουρα θες format.

Απ' ότι είδα στο manual της μητρικής, από τη στιγμή που σεταρεις τους δισκους στο bios, αντιμετωπίζονται ως ένας. Οπότε εάν στον έναν αυτόν κάνω format και στη συνέχεια restore από ένα ghost που θα έχω πάρει δεν θα έχω νομίζω πρόβλημα και θα αποφύγω τη νέα εγκατάσταση.

Η μήπως αιθεροβατώ;

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος fumantsu ( 6 Δεκ. 2004 , 00:10)

Καλα οχι πλεον SCSI, καθε σοβαρο motheboard εχει SATA Raid controller ειτε σαν πρωτος controller ειτε σαν δευτερος.

Το ξέρω ότι το καλύτερο είναι να κινηθεί σε SATA πρωτόκολλα και σκληρούς και σαν θέμα απόδοσης και σαν τιμές... Απλά ξεχάστηκα και δεν του το πρότεινα :rolleyes:

Οπότε σωστά έπραξες και το πρόσθεσες! :) ;)

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Agent M ( 6 Δεκ. 2004 , 18:17)

Το ξέρω ότι το καλύτερο είναι να κινηθεί σε SATA πρωτόκολλα και σκληρούς και σαν θέμα απόδοσης και σαν τιμές... Απλά ξεχάστηκα και δεν του το πρότεινα :rolleyes:

Οπότε σωστά έπραξες και το πρόσθεσες! :) ;)

Για sata πάω. Άλλωστε έχω ήδη έναν WD SATA Raptor 36άρι και θα τoν ζευγαρώσω αύριο. Δε μου είπατε όμως τη γνώμη σας για το την λύση που σκέφτομαι με τη χρήση του ghost και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

(Thanks all of u)

Για την χωρητικότητα δεν αλλάζει κάτι... Δες τι δυνατότητες σου προσφέρουν τα RAID modes έτσι όπως σου τα ανάλυσε ο Fumantsu και θα καταλάβεις μόνος σου ;)

Κι όμως... είμαι με δύο raptores των 36,6GB σε raid 0.

Total capacity: 68,9.

Μάλλον δεν κατάλαβες τι έγραψε ο fumantsu.

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος fumantsu ( 5 Δεκ. 2004 , 20:04)

Το 0 λεγομενο και ως stripping εχεις 2 δισκους ο οποιοι φαινονται ως 1 ενω τα δεδομενα γραφονται περιπου τα μισα στον ενα και περιπου τα μισα στον αλλο. Αυτο εχει ως αποτελεσμα την αυξηση της ταχυτητας αλλα αν χαλασει ο ενας πανε ολα.

Ο δίσκος φαίνεται σαν ένας με τη χωρητικότητα και των δύο επειδή ακριβώς τα δεδομένα γράφονται τα μισά στον ένα δίσκο και τα μισά στον άλλο.

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος mcde ( 9 Δεκ. 2004 , 02:11)

Μάλλον δεν κατάλαβες τι έγραψε ο fumantsu.

Ο δίσκος φαίνεται σαν ένας με τη χωρητικότητα και των δύο επειδή ακριβώς τα δεδομένα γράφονται τα μισά στον ένα δίσκο και τα μισά στον άλλο.

Ή μπορεί να μην έγινε το raid. :rolleyes: Που δεν νομίζω. :rolleyes:

Φίλε μου πήγαινε ,αν μπορείς, στο disk management και πες μας πόσους σκληρούς βλέπεις και τη συνολική χωρητικότητα ;) Εκεί θα καταλάβεις τι έγινε τελικά.

Η δουλειά μας είναι αλλά όταν δεν κάνεις κάτι πολύ καιρό το παίρνει το ποτάμι... :rolleyes: :o :lol: :lol:

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Agent M ( 9 Δεκ. 2004 , 23:24)

Ή μπορεί να μην έγινε το raid. :rolleyes: Που δεν νομίζω. :rolleyes:

Έγινε κανονικά. Κρίμα που δεν μπορώ να συγκρίνω άμεσα επιδόσεις. Η νέα εγκατάσταση και το η επ' ευκαιρίας αλλαγή σε win2003 από τα XP δε μου αφήνει ξεκάθαρες εντυπώσεις.

Πάντως μου άρεσε η ανέλπιστη επέκταση της χωρητικότητας. :)

Win2003 server φαντάζομαι έτσι; Γιατί για προσωπική χρήση Win2003 δεν έχουν βγει. Πάντως και τα 2003 είναι πολύ καλά ;)

Τελικά δεν μας είπες αν τα Windows τους βλέπουν σαν ένα ενιαίο σκληρό :)

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Agent M (10 Δεκ. 2004 , 19:43)

Win2003 server φαντάζομαι έτσι; Γιατί για προσωπική χρήση Win2003 δεν έχουν βγει. Πάντως και τα 2003 είναι πολύ καλά ;)

Τελικά δεν μας είπες αν τα Windows τους βλέπουν σαν ένα ενιαίο σκληρό :)

Windows 2003 enterprise sp1 rc. Από τα οποία είμαι μεχρι στιγμής πολύ ικανοποιημένος :). Απόλυτα σταθερα! Αν και δε μου δουλεύει το windows update και κάτι πρέπει να κάνω με αυτό... (Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει, pm me please ;) Στο net δεν έχω βρει κάτι ακόμα)

Μα νομίζω το είπα ήδη. Τους βλέπουν κανονικά σαν ενιαίο δίσκο με χωρητικότητα 69GB, δηλαδή περίπου όσο το άθροισμα των δύο. Κανένα απολύτως πρόβλημα. Πέρα από την κατανάλωση του ρεύματος που ανέβηκε καμιά 10αριά watts.

Από ταχύτητα σημαντικότατη βελτίωση. Αλλά φυσικά οφείλεται και στο πιο φρέσκο install & στα λιγότερα ενεργοποιημένα services των 2003 & νεότερο core που κάνουν την απόκρισή τους γενικά ταχύτερη.