alfa 156 Δημ. September 24, 2003 Κοινοποίηση Δημ. September 24, 2003 Αρχικό Μήνυμα από τον kostas@sl45i Λοιπόν έκανα τα πρώτα μου ripping κι έχω ενθουσιαστεί με την ποιότητα! :cool: :) Εκεί που κατάλαβα μεγάλη διαφορά είναι στα "περίεργα" κομμάτια όπου ο xing αλγόρυθμος έδινε πολύ χαμηλό bitrate. Όμως ενώ με ενθουσίασε η ποιότητα με απογοήτευσε το.... μέγεθος! :( :( Τα αρχέια βγαίνουν υπερβολικά μεγάλα. Μήπως υπάρχει τρόπος να μειώσω λίγο το μέγεθος των παραγώμενων αρχείων χάνοντας απειροελάχιστα σε ποιότητα; Συγκεκριμένα σκέφτηκα να βάλω μίνιμουμ bitrate πιο χαμηλό από 128 (πχ 96 ή 80) μιας και υπάρχουν περιοχές στα τραγούδια που είναι σιωπηλές. Μήπως έτσι θα χάσω πολύ σε ποιότητα; Και το άλλο που σκέφτηκα είναι να μειώσω το μάξιμουμ bitrate σε 256 πχ μιας και υποτίθεται ότι μετά τα 256 δεν υπάρχει διαφορά στην ποιότητα, ή υπάρχει; Αν πάλι όλα αυτά που προτείνω ένδέχεται να μειώσουν αισθητά την ποιότητα τότε κανένα πρόβλημα, προκειμένου να χω άριστη ποιότητα δε με πειράζει.... άν χρησιμοποιείς το --alt-preset standard τότε θα έχεις περίπου 190-200kbps VBR με μέγεθος όχι και τόσο τραγικό θα έλεγα, σίγουρα όχι τόσο οσο η ποιότητα που προσφέρει. Τα --alt-preset περιέχουν και άλλες ρυθμίσεις για psychoacoustιc compression, noise shaping κτλ κτλ Tα presets χρησιμοποιούν 32kbps για silence και για τα υπόλοιπα 128-320. Ο λόγος για τον οποίο δεν χρησιμοποιόυνται frames<128 είναι καθαρά στατιστικός: " η πιθανότητα ένα frame να ειναι transparent σε <128 είναι πολύ μικρότερη απο αν ειναι 128", επομένως οι δημιουργοι των presets (Dibrom, JohnV κτλ) όρισαν ως κατώτερο όριο τα 128. Προσωπικά για τα καλά μου cd χρησιμοποιώ --alt-preset insane (320CBR). Για τα υπόλοιπα --alt-preset standard. Για τα divx μου τα 80kbps μου αρκούν (δεν με πολυενδιαφέρει το video). Ειδικα το standard πιστευω οτι είναι η καλύτερη λύση απο άποψη ποιότητας/μεγέθους. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
alfa 156 Δημ. September 24, 2003 Κοινοποίηση Δημ. September 24, 2003 α, να πώ και κάτι άλλο. Στο CDex στα Options->Settings->Encoder->Quality έχει διάφορες επιλογές q=o έως q=9. Το καλύτερο είναι το q=2. Tα q=0 και q=1 είναι experimental και καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
kostassl45i Δημ. September 24, 2003 Author Κοινοποίηση Δημ. September 24, 2003 Αρχικό Μήνυμα από τον alfa 156 άν χρησιμοποιείς το --alt-preset standard τότε θα έχεις περίπου 190-200kbps VBR με μέγεθος όχι και τόσο τραγικό θα έλεγα, σίγουρα όχι τόσο οσο η ποιότητα που προσφέρει. Τα --alt-preset περιέχουν και άλλες ρυθμίσεις για psychoacoustιc compression, noise shaping κτλ κτλ Tα presets χρησιμοποιούν 32kbps για silence και για τα υπόλοιπα 128-320. Ο λόγος για τον οποίο δεν χρησιμοποιόυνται frames<128 είναι καθαρά στατιστικός: " η πιθανότητα ένα frame να ειναι transparent σε <128 είναι πολύ μικρότερη απο αν ειναι 128", επομένως οι δημιουργοι των presets (Dibrom, JohnV κτλ) όρισαν ως κατώτερο όριο τα 128. Προσωπικά για τα καλά μου cd χρησιμοποιώ --alt-preset insane (320CBR). Για τα υπόλοιπα --alt-preset standard. Για τα divx μου τα 80kbps μου αρκούν (δεν με πολυενδιαφέρει το video). Ειδικα το standard πιστευω οτι είναι η καλύτερη λύση απο άποψη ποιότητας/μεγέθους. Να σε ρωτήσω τώρα και κάτι όχι τόσο σημαντικό (ελπίζω να μη σε κουράζω :o ). Όταν πρόκειται να γράψω mp3 για το κινητό (sl45i) συνήθως κάνω τα mp3 wav (κι ας χάνω σε ποιότητα) και μετά τα κάνω ξανά encode στο vbr low preset του xing που έχει σαν αποτέλεσμα αρχεία με μέσο bitrate περίπου 60 μέχρι 90. Η ποιότητα με καλύπτει για το κινητό. Το ερώτημα είναι αν μπορώ και με τον lame αλγόρυθμο να κάνω κάτι αντίστοιχο. Πως να το ρυθμίσω ώστε να έχω παρόμοια μεγέθη αρχείων με την ίδια και αν γίνεται καλύτερη ποιότητα; Ο lame αλγόρυθμος ενδύκνειται για κωδικοποίηση με χαμηλό bitrate ή ο xing είναι καλυτερος; (Ευτυχώς που σε πετύχαμε και σε λίγο θα γίνουμε γκουρού στο ripping :p :p :p ) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
manoz Δημ. September 25, 2003 Κοινοποίηση Δημ. September 25, 2003 Μπορεί να είναι ερώτημα off topic ή, αν το δούμε από άλλη πλευρά, ερώτημα που επεκτείνει τους προβληματισμούς του, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας (ιδιαίτερα του Α156) για το wma. Αν έχετε δοκιμάσει ή αν έχετε διαβάσει ή ακούσει κάτι για το format αυτό. Ευχαριστώ Μάνος Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
alfa 156 Δημ. September 25, 2003 Κοινοποίηση Δημ. September 25, 2003 Αρχικό Μήνυμα από τον kostas@sl45i Να σε ρωτήσω τώρα και κάτι όχι τόσο σημαντικό (ελπίζω να μη σε κουράζω :o ). Όταν πρόκειται να γράψω mp3 για το κινητό (sl45i) συνήθως κάνω τα mp3 wav (κι ας χάνω σε ποιότητα) και μετά τα κάνω ξανά encode στο vbr low preset του xing που έχει σαν αποτέλεσμα αρχεία με μέσο bitrate περίπου 60 μέχρι 90. Η ποιότητα με καλύπτει για το κινητό. Το ερώτημα είναι αν μπορώ και με τον lame αλγόρυθμο να κάνω κάτι αντίστοιχο. Πως να το ρυθμίσω ώστε να έχω παρόμοια μεγέθη αρχείων με την ίδια και αν γίνεται καλύτερη ποιότητα; Ο lame αλγόρυθμος ενδύκνειται για κωδικοποίηση με χαμηλό bitrate ή ο xing είναι καλυτερος; (Ευτυχώς που σε πετύχαμε και σε λίγο θα γίνουμε γκουρού στο ripping :p :p :p ) Να ξεκαθαρίσουμε κάτι μια για πάντα: O Xing δεν είναι πουθενά καλύτερος. Ο Xing δεν σχεδιάστηκε για ποιότητα αλλα για ταχύτητα. Πραγμα λογίκο πριν απο 3-4-5 χρόνια όταν είχες ενα pentium 200, όμως σήμερα με την υπολογιστική δύναμη που διαθέτει ο μέσος υπολογιστής το avantage του xing δεν έχει νόημα. Ο Xing (Old) δεν είναι κακός encoder, απλα κατά την ανάπτυξή του δόθηκε βάρος στην ταχύτητα και όχι στην ποιότητα (και η ιστορία έδειξε οτι είχε πέραση αυτό, αφού πολλοι στραβομουτσουνιαζαν όταν τους έλεγα οτι εγω θέλω 45 λεπτα τοτε για encoding). Ο Xing (New) έχει βελτιωθεί στον τομέα της ποιότητας αλλά δεν φτάνει τον LAME. Οσο για το αυτό που ζητάς η πλήρης εντολή είναι -b 64 -m j -V 5 -B 128 . Δηλαδή bitrate απο 64-128, joint stereo -V=5. Στο CDex δεν θυμάμαι πως να το ρυθμίσεις (δεν το έχω στο pc μου αυτή τη στιγμη), αλλα αν πελαγώσεις με τις επιλογές μπορεις να βάλεις external encoder , βάλεις κάπου το lame.dll+lame.exe (στο path) και να κάνεις κάνεις copy paste την εντολή που σου έδωσα στο parameter string. Εναλλακτικα αφου τα κάνεις που τα κάνεις wav κατέβασε το Rαzorlame, και παιξε μαζί του. Μπορεις να κάνεις ότι ρύθμιση θέλεις (VBR min max,q, V, κτλ κτλ κτλ κτλ) και είναι παιχνιδάκι. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
alfa 156 Δημ. September 25, 2003 Κοινοποίηση Δημ. September 25, 2003 Αρχικό Μήνυμα από τον manoz Μπορεί να είναι ερώτημα off topic ή, αν το δούμε από άλλη πλευρά, ερώτημα που επεκτείνει τους προβληματισμούς του, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας (ιδιαίτερα του Α156) για το wma. Αν έχετε δοκιμάσει ή αν έχετε διαβάσει ή ακούσει κάτι για το format αυτό. Ευχαριστώ Μάνος δεν το έχω δοκιμάσει (δεν βρίσκω λόγο γιατι να το κάνω), οπότε δεν μπορώ να εκφράσω προσωπική άποψη, μπορώ να σου πώ μόνο οτι έχω διαβάσει και αυτά με κάθε επιφύλαξη. Δεν είναι free, δεν είναι open source, δεν είναι τόσο ευέλικτος όσο ο LAME . Και προσωπικα εμένα κατι privacy/piracy protection με εκνευρίζουνε. Επι της ουσίας ο encoder στην 9 εκδοση έχει βελτιωθεί σε σχεση με αυτόν που υπήρχε στο 8 όχι μόνο θεωρητικά αλλά απο οτι διαβάζω και αισθητά. Ο Pro λένε οτι είναι ακομα καλύτερος ( http://www.hydrogenaudio.org/index.php?showtopic=10551 ). Ενα debate για το ποιός encoder είναι καλυτερος σε VBR (LAME vs WM9) εδώ http://www.hydrogenaudio.org/index.php?showtopic=9383& Παραθέτω ενα site ( http://www.hydrogenaudio.org/index.php?showtopic=13464 http://audio.ciara.us/test/64test/results.html ) οπου είναι τα αποτελέσματα ενός public double blind listening test των διαφόρων encoder που ολοκληρώθηκε πριν απο λίγες μέρες. Τα αποτελέσματα ειναι στατικως επεξεργασμένα με ΑΝΟVA ανάλυση και 95% όρια αξιοπιστίας. Τα συμπεράσματα δικά σας. Σχολιασμός εδω http://www.hydrogenaudio.org/index.php?showtopic=13464 Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
kostassl45i Δημ. September 25, 2003 Author Κοινοποίηση Δημ. September 25, 2003 Αρχικό Μήνυμα από τον alfa 156 Να ξεκαθαρίσουμε κάτι μια για πάντα: O Xing δεν είναι πουθενά καλύτερος. Ο Xing δεν σχεδιάστηκε για ποιότητα αλλα για ταχύτητα. Πραγμα λογίκο πριν απο 3-4-5 χρόνια όταν είχες ενα pentium 200, όμως σήμερα με την υπολογιστική δύναμη που διαθέτει ο μέσος υπολογιστής το avantage του xing δεν έχει νόημα. Ο Xing (Old) δεν είναι κακός encoder, απλα κατά την ανάπτυξή του δόθηκε βάρος στην ταχύτητα και όχι στην ποιότητα (και η ιστορία έδειξε οτι είχε πέραση αυτό, αφού πολλοι στραβομουτσουνιαζαν όταν τους έλεγα οτι εγω θέλω 45 λεπτα τοτε για encoding). Ο Xing (New) έχει βελτιωθεί στον τομέα της ποιότητας αλλά δεν φτάνει τον LAME. Οσο για το αυτό που ζητάς η πλήρης εντολή είναι -b 64 -m j -V 5 -B 128 . Δηλαδή bitrate απο 64-128, joint stereo -V=5. Στο CDex δεν θυμάμαι πως να το ρυθμίσεις (δεν το έχω στο pc μου αυτή τη στιγμη), αλλα αν πελαγώσεις με τις επιλογές μπορεις να βάλεις external encoder , βάλεις κάπου το lame.dll+lame.exe (στο path) και να κάνεις κάνεις copy paste την εντολή που σου έδωσα στο parameter string. Εναλλακτικα αφου τα κάνεις που τα κάνεις wav κατέβασε το Rαzorlame, και παιξε μαζί του. Μπορεις να κάνεις ότι ρύθμιση θέλεις (VBR min max,q, V, κτλ κτλ κτλ κτλ) και είναι παιχνιδάκι. Ποιος είναι ο νέος xing encoder; :confused: Υπάρχει πρόγραμμα που να τον χρησιμοποιεί; Νόμιζα ότι σταμάτησε να αναπτύσσεται. Την εντολή που ακριβώς τη δίνω; :o Το razorlame το κατέβασα και μου φάνηκαν ακατανόητες πολλές επιλογές του. Εδώ ίδρωσα για να δουλέψω το cdex. :p :p Παρ' όλα αυτά μάλλον θα ρίξω μια ματία... :whistle: EDIT: Μόλις τώρα ρύθμισα το razorlame και μου έβγαλε αυτό: -b 64 -m j -h -V 5 -B 128 Όπως βλέπεις είναι ίδιο με αυτό που μου πρότεινες και διαφέρει μόνο στο -h που σημαίνει βελτιστοποίηση για ποιότητα. Το μόνο που μένει είναι να μου πεις 2 λόγια για τις επιλογές του razorlame που πρέπει να προσέξω. Ειδικά στις 2 τελευταίες καρτέλες να πειράξω τίποτα; Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
alfa 156 Δημ. September 25, 2003 Κοινοποίηση Δημ. September 25, 2003 Αρχικό Μήνυμα από τον kostas@sl45i Ποιος είναι ο νέος xing encoder; :confused: Υπάρχει πρόγραμμα που να τον χρησιμοποιεί; Νόμιζα ότι σταμάτησε να αναπτύσσεται. Την εντολή που ακριβώς τη δίνω; :o Το razorlame το κατέβασα και μου φάνηκαν ακατανόητες πολλές επιλογές του. Εδώ ίδρωσα για να δουλέψω το cdex. :p :p Παρ' όλα αυτά μάλλον θα ρίξω μια ματία... :whistle: EDIT: Μόλις τώρα ρύθμισα το razorlame και μου έβγαλε αυτό: -b 64 -m j -h -V 5 -B 128 Όπως βλέπεις είναι ίδιο με αυτό που μου πρότεινες και διαφέρει μόνο στο -h που σημαίνει βελτιστοποίηση για ποιότητα. Το μόνο που μένει είναι να μου πεις 2 λόγια για τις επιλογές του razorlame που πρέπει να προσέξω. Ειδικά στις 2 τελευταίες καρτέλες να πειράξω τίποτα; Χωρίς να είμαι 100% σίγουρος κάποια στιγμή άλλαξε ο encoder, βελτιώθηκε και υπάρχουν προγράμματα που τον αναγνωρίζουν σαν Xing New. Ένα πολύ καλο βοηθητικό προγραμματάκι για mp3 ειναι το EncSpot. Δείχνει πολλές πληροφορίες για το κάθε αρχειο, bad frames, encoder κτλ κτλ Τώρα για το Razorlame. Την τελευταια καρτέλα δεν την πειράζεις. Στα expert χρειζεσαι μόνο το q level. Είπαμε 2 για καλύτερη ποιότητα. Τα 0 και 1 experimental. οταν χρησιμοποιείς τα presets γράφεις το preset στο Custom Options και κάνεις click use only custom options (μονο τοτε). Στο VBR νομίζω όλα ειναι κατανοητά Στο advanced πειράζεις μόνο το optimizations. TIΠOTA ΑΛΛΟ και στο general βάζεις οτι θες στα άλλα , αλλα πάντα στο Mode βάζεις Joint Stereo Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
kostassl45i Δημ. September 25, 2003 Author Κοινοποίηση Δημ. September 25, 2003 Αρχικό Μήνυμα από τον alfa 156 Χωρίς να είμαι 100% σίγουρος κάποια στιγμή άλλαξε ο encoder, βελτιώθηκε και υπάρχουν προγράμματα που τον αναγνωρίζουν σαν Xing New. Ένα πολύ καλο βοηθητικό προγραμματάκι για mp3 ειναι το EncSpot. Δείχνει πολλές πληροφορίες για το κάθε αρχειο, bad frames, encoder κτλ κτλ Τώρα για το Razorlame. Την τελευταια καρτέλα δεν την πειράζεις. Στα expert χρειζεσαι μόνο το q level. Είπαμε 2 για καλύτερη ποιότητα. Τα 0 και 1 experimental. οταν χρησιμοποιείς τα presets γράφεις το preset στο Custom Options και κάνεις click use only custom options (μονο τοτε). Στο VBR νομίζω όλα ειναι κατανοητά Στο advanced πειράζεις μόνο το optimizations. TIΠOTA ΑΛΛΟ και στο general βάζεις οτι θες στα άλλα , αλλα πάντα στο Mode βάζεις Joint Stereo Θαυμάσια! 1000 Ευχαριστώ! :) :) :) :) Τελικά η εντολή για vbr για το κινητό που προκύπτει από τις επιλογές μου είναι η: -b 64 -m j -h -V 5 -B 128 -q 2 Είναι όλες οι παράμετροι σωστές; Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα πες το μου. Αν θέλω να χρησιμοποιήσω το razorlame και για τα ποιοτικά μου mp3 αυτά δηλαδή για τη συλλογή μου, πως το γράφω το standard preset στο custom options; (εννοώ με ποια σύνταξη) Το razorlame δεν έχει πουθενά επιλογές για να βάζει tags στα mp3; Αν για παράδειγμα κάνω rip ένα album με το cdex αυτό βάζει αυτόματα ID3v1 kai ID3v2 tag. Το razorlame δεν μπορεί; :!: Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
rigasnic Δημ. September 26, 2003 Κοινοποίηση Δημ. September 26, 2003 Τα παραπάνω ποστς μεταφέρθηκαν από εδώ Παράθεση [imgalign]http://www.rigasplastika.gr/nicolas/320ci.jpg[/imgalign] rigasnic :: The ex-night shift :: Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
alfa 156 Δημ. September 26, 2003 Κοινοποίηση Δημ. September 26, 2003 Αρχικό Μήνυμα από τον kostas@sl45i Θαυμάσια! 1000 Ευχαριστώ! :) :) :) :) Τελικά η εντολή για vbr για το κινητό που προκύπτει από τις επιλογές μου είναι η: -b 64 -m j -h -V 5 -B 128 -q 2 Είναι όλες οι παράμετροι σωστές; Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα πες το μου. Αν θέλω να χρησιμοποιήσω το razorlame και για τα ποιοτικά μου mp3 αυτά δηλαδή για τη συλλογή μου, πως το γράφω το standard preset στο custom options; (εννοώ με ποια σύνταξη) Το razorlame δεν έχει πουθενά επιλογές για να βάζει tags στα mp3; Αν για παράδειγμα κάνω rip ένα album με το cdex αυτό βάζει αυτόματα ID3v1 kai ID3v2 tag. Το razorlame δεν μπορεί; :!: Ναι, το syntax έιναι καλό. Το μέγεθος του αρχειου σε ικανοποιεί? Για encoding με presets πας στην καρτέλα expert->custom options γράφεις --alt-presets standard/extreme/insane και κάνεις κλικ στο use only custom options. Για να αλλάξεις σε manual απλα ξετσεκάρεις και σβήνεις την εντολή. Για Tags κατέβασε το Tagscanner http://xdev.narod.ru/tagscan_e.htm Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
kostassl45i Δημ. September 26, 2003 Author Κοινοποίηση Δημ. September 26, 2003 Αρχικό Μήνυμα από τον alfa 156 Ναι, το syntax έιναι καλό. Το μέγεθος του αρχειου σε ικανοποιεί? Για encoding με presets πας στην καρτέλα expert->custom options γράφεις --alt-presets standard/extreme/insane και κάνεις κλικ στο use only custom options. Για να αλλάξεις σε manual απλα ξετσεκάρεις και σβήνεις την εντολή. Για Tags κατέβασε το Tagscanner http://xdev.narod.ru/tagscan_e.htm Τελικά κατέληξα σε κάποια συμπεράσματα. :!: Το bitrate του αρχείου που δίνει η παραπάνω εντολή είναι γύρω στα 90 με 105 kbps δηλαδή αρκετά μεγαλύτερο απ' ότι με τον xing. Όσο κι αν χαμήλωσα το μέγιστο bitrate (το κατέβασα στα 96) και το ελάχιστο όμως (το πήγα στα 32) αλλά και την ποιότητα του vbr (μέχρι το 9 την πήγα)* δυστυχώς το αρχείο έχει κατά μέσω όρο 10kbps παραπάνω bitrate απ' ότι μου δίνει ο xing codec όταν τον βάζω στο low preset (που είναι και το χαμηλότερο δυνατό του codec). Λαμβάνοντας υπόψην αυτό και ότι η ποιότητα δε με ενδιαφέρει καθόλου από τη στιγμή ειδικά που δε γίνεται αισθητή στο κινητό, αποφάσισα να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τον xing μόνο για τα mp3 που γράφω για το κινητό. *να η τροποποιημένη εντολή για mobilevbr: -b 32 -m j -h -V 9 -B 96 -q 2 Τελικά πρόσεξα ότι ο xing codec κάνει πολύ πιο επιθετική διαχείρηση των kbit per second δηλαδή δίνει πιο ευκολά 48 και 56 kbbps σε περιοχές του τραγουδιού με λίγες ηχητικές πληροφορίες ενώ ο lame ακόμα κι αν του χω δώσει όριο στα 32 δε δίνει σχεδόν ποτέ κάτω από 64 kbps. Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον lame ποιοτικότατο encoder αλλά ασύμφορο για το κινητό μου! :whistle: :p :o Το έχω το tag scanner αν και προτιμώ να χρησιμοποιώ το πρόγραμμα του λινκ: http://www.lazorsoftware.com/lazorsoft/tagginmp3.php επειδή είναι πιο απλοϊκό και κάνει πάλι τη δουλειά μου. Απο τη στιγμή πάντος που το cdex τα κάνει όλα αυτόματα και paranoia ripping και lame encoder και ταχτοποίηση των κομματιών σε φακέλους και mp3 tagging και αποδίδει γενικά άριστη ποιότητα το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιώ αυτό για τα ποιοτικά μου mp3 ειδικά τώρα που ξέρω ότι ο codec αναβαθμίζεται με απλή αντικατάσταση του .dll. Το σίγουρο είναι ότι σου χροστάω πολλά μιας και μου άνοιξες τα μάτια για το ποιοτικό encoding και φαντάζομαι και σε άλλους που παρακολουθούν το θέμα. Ευχαριστώ :) :) :) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
alfa 156 Δημ. September 27, 2003 Κοινοποίηση Δημ. September 27, 2003 Αρχικό Μήνυμα από τον kostas@sl45i Τελικά κατέληξα σε κάποια συμπεράσματα. :!: Το bitrate του αρχείου που δίνει η παραπάνω εντολή είναι γύρω στα 90 με 105 kbps δηλαδή αρκετά μεγαλύτερο απ' ότι με τον xing. Όσο κι αν χαμήλωσα το μέγιστο bitrate (το κατέβασα στα 96) και το ελάχιστο όμως (το πήγα στα 32) αλλά και την ποιότητα του vbr (μέχρι το 9 την πήγα)* δυστυχώς το αρχείο έχει κατά μέσω όρο 10kbps παραπάνω bitrate απ' ότι μου δίνει ο xing codec όταν τον βάζω στο low preset (που είναι και το χαμηλότερο δυνατό του codec). Λαμβάνοντας υπόψην αυτό και ότι η ποιότητα δε με ενδιαφέρει καθόλου από τη στιγμή ειδικά που δε γίνεται αισθητή στο κινητό, αποφάσισα να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τον xing μόνο για τα mp3 που γράφω για το κινητό. *να η τροποποιημένη εντολή για mobilevbr: -b 32 -m j -h -V 9 -B 96 -q 2 Τελικά πρόσεξα ότι ο xing codec κάνει πολύ πιο επιθετική διαχείρηση των kbit per second δηλαδή δίνει πιο ευκολά 48 και 56 kbbps σε περιοχές του τραγουδιού με λίγες ηχητικές πληροφορίες ενώ ο lame ακόμα κι αν του χω δώσει όριο στα 32 δε δίνει σχεδόν ποτέ κάτω από 64 kbps. Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον lame ποιοτικότατο encoder αλλά ασύμφορο για το κινητό μου! :whistle: :p :o για δοκίμασε ABR αντί για VBR -b 32 -m j --abr 70 -B 256 --resample 32 -q 2 Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
kostassl45i Δημ. September 27, 2003 Author Κοινοποίηση Δημ. September 27, 2003 Αρχικό Μήνυμα από τον alfa 156 για δοκίμασε ABR αντί για VBR -b 32 -m j --abr 70 -B 256 --resample 32 -q 2 Το δοκίμασα και όντως το αρχείο έχει πάντα bitrate γύρω στην τιμή, πχ αν βάλω ABR 80 το αρχείο έχει μέγεθος 79 με 82 περίπου. Έτσι όμως η ποιότητα είναι πολύ κακή γιατί άσχετα με το αν το αρχείο έχει πολλές ηχητικές πληροφορίες ή όχι του δίνει πάντα συγκεκριμένο bitrate. Προτιμώ το vbr κι ας ξεφεύγει σε μερικά αρχεία το μέγεθος είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω άλλα να εξασφαλίζω την ποιότητα. Ο μόνος λόγος που θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ τον xing είναι γιατί δίνει πολύ χαμηλά bitrates σε κάποιες περιοχές του τραγουδιού κι έτσι "σημαζεύει" το μέγεθος του αρχείου αλλά δίνει και υψηλά bitrates στις "γεμάτες" περιοχές του mp3 (μέχρι και 128). Ο xing όμως ακόμα και τέρμα high να τον βάλεις πάλι σε κάποιες περιοχές δίνει bitrates κάτω από 128 μέχρι και 64, οπότε αναπόφευκτα το αρχείο που βγαίνει δεν έχει καλή ποιότητα σε σχέση με άλλους codecs που βγάζουν πιστό αντίγραφο του αρχικού wav, όπως κάνει ο lame. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα του καθώς και το ότι λόγω ταχύτητας δε κατανέμει τα bitrates πολύ καλά. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
alfa 156 Δημ. September 27, 2003 Κοινοποίηση Δημ. September 27, 2003 Αρχικό Μήνυμα από τον kostas@sl45i Το δοκίμασα και όντως το αρχείο έχει πάντα bitrate γύρω στην τιμή, πχ αν βάλω ABR 80 το αρχείο έχει μέγεθος 79 με 82 περίπου. Έτσι όμως η ποιότητα είναι πολύ κακή γιατί άσχετα με το αν το αρχείο έχει πολλές ηχητικές πληροφορίες ή όχι του δίνει πάντα συγκεκριμένο bitrate. Προτιμώ το vbr κι ας ξεφεύγει σε μερικά αρχεία το μέγεθος είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω άλλα να εξασφαλίζω την ποιότητα. Ο μόνος λόγος που θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ τον xing είναι γιατί δίνει πολύ χαμηλά bitrates σε κάποιες περιοχές του τραγουδιού κι έτσι "σημαζεύει" το μέγεθος του αρχείου αλλά δίνει και υψηλά bitrates στις "γεμάτες" περιοχές του mp3 (μέχρι και 128). Ο xing όμως ακόμα και τέρμα high να τον βάλεις πάλι σε κάποιες περιοχές δίνει bitrates κάτω από 128 μέχρι και 64, οπότε αναπόφευκτα το αρχείο που βγαίνει δεν έχει καλή ποιότητα σε σχέση με άλλους codecs που βγάζουν πιστό αντίγραφο του αρχικού wav, όπως κάνει ο lame. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα του καθώς και το ότι λόγω ταχύτητας δε κατανέμει τα bitrates πολύ καλά. O lame, και ειδικα η βελτίωση 3.90.χ εστιάζονται στην ποιότητα και θυσιάζουν πολύ bitrate. Κάπου έχω διαβάσει οτι στα χαμηλά Bitrate ο 3.93 είναι καλύτερος, αλλα δεν το έχω δοκιμάσει. Αν σε βολευει για το κινητο xing τότε xing. Δυσκολευομαι να πιστεψω οτι σε ABR 80 ο xing είναι καλύτερος, αλλα δεν είναι και απίθανο. Στείλε μου τα αρχεία να τα ακούσω με τα αφτιά μου. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
kostassl45i Δημ. September 28, 2003 Author Κοινοποίηση Δημ. September 28, 2003 Τελικά έτσι που πάμε φίλε alfa βλέπω να γίνεται mp3 encoding guide το παρόν thread :) :) Συμπεράσματα: lame abr: κάκιστη ποιότητα προτείνεται μόνο για πολύ εξειδικευμένες ανάγκες όταν θέλω να ελέγχω απόλυτα το μέγεθος του αρχείου lame vbr: κορυφαία ποιότητα είναι η καλύτερη λύση για να κωδικοποιήσετε τη συλλογή σας (χρησιμοποιείστε alt preset standard!) lame cbr: πολύ καλή ποιότητα και προτείνεται όταν θέλετε να συμπιέσετε κάποια τραγούδια με τη μέγιστη δυνατή ποιότητα θυσιάζοντας το μέγεθος (χρησιμοποιείστε το alt preset insane!!) xing vbr: αν δε σας ενδιαφέρει το γεγονός ότι τα αρχεία θα έχουν αισθητά χειρότερη ποιότητα και σας ενδιαφέρει η ταχύτητα και το γενικά μικρό μέγεθος που βγάζει ο αλγόρυθμος τότε xing (προτείνεται ιδιαίτερα για τα mp3 που πράκειται να αναπαραχθούν σε φορητές συσκευές) xing cbr: όχι ευχαριστώ, προτιμώ να χρησιμοποιήσω lame cbr που κωδικοποιεί καλύτερα ή αν θέλω ταχύτητα τότε xing vbr που θα βελτιώσει λίγο την ποιότητα και θα μειώσει το μέγεθος διατηρώντας τη γνωστή ταχύτητα του αλγόρυθμου (τώρα αν τα αρχεία δε μπορείτε να τα ακούσετε σε λίγα χρόνια εμείς σας προειδοποιήσαμε! :whistle: ) ΥΓ: σκοπίμως δεν αναφέρω άλλα format γιατί πολύ απλά δε τα χω δοκιμάσει :o :p . Αν κάποιος έχει κάτι άλλο υπόψην του ας το αναφέρει... :) Προτεινόμενα προγράμματα για κωδικοποίηση με xing: audiogabber, audiocatalyst. Μεγάλο ατού τους η τεράστια ευχρηστία τους. Προτεινόμενα προγράμματα για κωδικοποίηση με lame: cdex αν θέλετε ένα πρόγραμμα all in one, να κάνει rip από cd, να βάζει τίτλους, folders και tags, να εξασφαλίζει πολύ καλή ποιότητα χάρη στη μέθοδο cd paranoia και τον λαμε φυσικά, να σας δίνει δυνατότητα για normalisation και μετατροπές από mp3 > wav και wav>mp3 και πολλά άλλα... Αν θέλετε να βγάλετε όμως τη μέγιστη δυνατή ποιότητα από τα mp3 σας τότε διαβάστε την παράθεση: Αρχικό Μήνυμα από τον alfa 156 Το encoding το κάνω σε 2 σταδια. CD->WAV και μετα WAV->MP3. Για το πρώτο στάδιο χρησιμοποιώ το EAC (Exactaudiocopy , http://www.exactaudiocopy.de) που είναι το μόνο προγραμμα που κάνει secure ripping 100%. Μετα χρησιμοποιώ το Razorlame (http://www.dors.de/razorlame/index.php) για το encoding. To razorlame ειναι ένα user interface για τον lame encoder. To καλύτερο complile για τον encoder θα το βρείς εδώ http://rarewares.hydrogenaudio.org/files/lame-3.90.3.zip και για περισσότερα διάβασε εδώ http://www.hydrogenaudio.org/index.php?showtopic=478&st=0& Η όλη διαδικασία μου παίρνει γύρω στα 35-40 λεπτά. Αυτά από τη δική μου εμπειρία ;) :cool: Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
alfa 156 Δημ. September 28, 2003 Κοινοποίηση Δημ. September 28, 2003 Αρχικό Μήνυμα από τον kostas@sl45i Τελικά έτσι που πάμε φίλε alfa βλέπω να γίνεται mp3 encoding guide το παρόν thread :) :) Συμπεράσματα: lame abr: κάκιστη ποιότητα προτείνεται μόνο για πολύ εξειδικευμένες ανάγκες όταν θέλω να ελέγχω απόλυτα το μέγεθος του αρχείου ήθελες δεν ήθελες έγινες guru στο encoding. Το ΑΒR ίσως έχει κακή ποιότητα στα χαμήλα bitrate. Για δοκίμασέ το μεγαλύτερα bitrates, δεν νομίζω να σε απογοητευσει εκει. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
kostassl45i Δημ. September 28, 2003 Author Κοινοποίηση Δημ. September 28, 2003 Αρχικό Μήνυμα από τον alfa 156 ήθελες δεν ήθελες έγινες guru στο encoding. Το ΑΒR ίσως έχει κακή ποιότητα στα χαμήλα bitrate. Για δοκίμασέ το μεγαλύτερα bitrates, δεν νομίζω να σε απογοητευσει εκει. Το ήξερα ότι δε το γραψα καλά το σχόλιο για το abr. :o :whistle: Όταν μιλάω για κακή ποιότητα εννοώ το εξής: στα χαμηλά bitrates δεν είναι καλή η ποιότητα σε σχέση με vbr. Στα μεσαία bitrates θεωρώ επίσης ότι είναι κακή η ποιότητα γιατί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη θέση του το vbr το οποίο σαφώς κατανέμει καλύτερα ta bits στο τραγούδι και είναι επίσης "οικονομικό". Στα υψηλά bitrates, εκεί ειδικά είναι εντελώς άχρηστος ο abr γιατί εκεί το πιο λογικό είναι να χρησιμοποιηθεί cbr αφού έτσι κι αλλιώς δε μας νοιάζει το μέγεθος ή έστω vbr. Ο μόνος λόγος να χρησιμοποιηθεί κάπου ο abr είναι αν θέλουμε να κάνουμε συμπίεση με μέσο όρο συγκεκριμένο πχ 134! και να ξέρουμε ότι δε θα ξεφύγει το αρχείο. Δηλαδή πουθενά ο abr δε μας εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα από τα ανταγωνιστικά vbr + cbr. Τον χρησιμοποιούμε μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
kostassl45i Δημ. October 6, 2003 Author Κοινοποίηση Δημ. October 6, 2003 Διάβασα στα φόρουμ του hydrogen κάτι για το abx. Αν κατάλαβα καλά είναι κάτποιου είδους δοκιμή για την ποιότητα των mp3. Πώς ακριβώς γίνεται; Με τι εξοπλισμό; Μπορεί να κάνει τέτοια δοκιμή ένας οικιακός χρήστης με τον τυπικό εξοπλισμό που έχει; Όποιος γνωρίζει το αντικείμενο ας μας διαφωτίσει παρακαλώ. Ευχαριστώ :) :) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
alfa 156 Δημ. October 7, 2003 Κοινοποίηση Δημ. October 7, 2003 το ΑΒΧ είναι για να κάνεις "τυφλές" ακροάσεις κομματιών και να προσπαθείς να ανιχνεύσεις διαφορές. Τo WinABX αυτό ακριβώς κάνει. Φορτώνεις 2 wav αρχεια (π.χ Α και Β, π.χ A=128kbps Β= 320 kbps) ( mp3/ogg/mpc --> wav είναι Lossless!) και πάιζει τυχαία Α ή Β. Εσυ καλείσαι να αναγνωρίσεις ποιό είναι το Α και ποιό το Β. To πείραμα επαναλαμβάνεται όσες φορές θέλεις. Στο τέλος σου βγάζει ένα νούμερο το οποίο εκφράζει την πιθανότητα να το ευρημά σου να είναι τυχάιο (δηλαδη στην τύχη να πετύχεις τα Α και Β). Εξυπακούεται οτι όσο μικρότερη η πιθανότητα τόσο πιο "αντικειμενικη" και ισχυρή είναι η διαφορά στα κομμάτια. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
kostassl45i Δημ. October 7, 2003 Author Κοινοποίηση Δημ. October 7, 2003 Αρχικό Μήνυμα από τον alfa 156 το ΑΒΧ είναι για να κάνεις "τυφλές" ακροάσεις κομματιών και να προσπαθείς να ανιχνεύσεις διαφορές. Τo WinABX αυτό ακριβώς κάνει. Φορτώνεις 2 wav αρχεια (π.χ Α και Β, π.χ A=128kbps Β= 320 kbps) ( mp3/ogg/mpc --> wav είναι Lossless!) και πάιζει τυχαία Α ή Β. Εσυ καλείσαι να αναγνωρίσεις ποιό είναι το Α και ποιό το Β. To πείραμα επαναλαμβάνεται όσες φορές θέλεις. Στο τέλος σου βγάζει ένα νούμερο το οποίο εκφράζει την πιθανότητα να το ευρημά σου να είναι τυχάιο (δηλαδη στην τύχη να πετύχεις τα Α και Β). Εξυπακούεται οτι όσο μικρότερη η πιθανότητα τόσο πιο "αντικειμενικη" και ισχυρή είναι η διαφορά στα κομμάτια. Μάλιστα. Οπότε κάποιος που έχει κακά ηχεία λογικά δε μπορεί να το κάνει όταν η διαφορά είναι μικρή ε; Το πρόγραμμα που το βρίσκω; ;) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
alfa 156 Δημ. October 7, 2003 Κοινοποίηση Δημ. October 7, 2003 Αρχικό Μήνυμα από τον kostas@sl45i Μάλιστα. Οπότε κάποιος που έχει κακά ηχεία λογικά δε μπορεί να το κάνει όταν η διαφορά είναι μικρή ε; Το πρόγραμμα που το βρίσκω; ;) όσο καλύτερος ο εξοπλισμός τόσο μικρότερες διαφόρές θα μπορέσεις να ακούσεις http://www.hydrogenaudio.org/index.php?showtopic=11956& Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
rigasnic Δημ. October 19, 2003 Κοινοποίηση Δημ. October 19, 2003 Όπως είπα και σε άλλο thread, εδώ έχει γίνει πολύ καλή δουλειά.. Το θέμα γίνεται επισημασμένο και αν κάποιος ενδιαφέρεται να μαζέψει όλες τις πληροφορίες και να τις κάνει ένα faq παρακαλώ pm me :) Παράθεση [imgalign]http://www.rigasplastika.gr/nicolas/320ci.jpg[/imgalign] rigasnic :: The ex-night shift :: Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
mousi Δημ. October 24, 2003 Κοινοποίηση Δημ. October 24, 2003 Παιδιά μήπως έχετε να μου προτείνετε κάποιο πρόγραμμα με το οποίο να μετατρέπω τα wma σε mp3 ή τα mp3 σε άλλες ποιότητες; Έχει μια επιλογή το Real αλλά πρέπει να το αγοράσω Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
alfa 156 Δημ. October 25, 2003 Κοινοποίηση Δημ. October 25, 2003 Αρχικό Μήνυμα από τον mousi Παιδιά μήπως έχετε να μου προτείνετε κάποιο πρόγραμμα με το οποίο να μετατρέπω τα wma σε mp3 ή τα mp3 σε άλλες ποιότητες; Έχει μια επιλογή το Real αλλά πρέπει να το αγοράσω dBpowerAMP Music Converter (dMC) http://www.dbpoweramp.com/dmc.htm Ίσως χρειαστεί να κατεβάσεις και τα codecs για WMA. μη ξεχνας οτι ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΧΑΝΕΙΣ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Recommended Posts