Γειά σας :)
Μερικές ερωτήσεις θα ήθελα να κάνω όσον αφορά τα κλιματιστικά σε περίοδο θέρμανσης
Η πρώτη ερώτηση αφορά τα κλιματιστικά και συγκεκριμένα για τις αποδόσεις θερμαντικής ισχύος που δείχνουν σε όλα τα φυλλάδιά τους. Σε όλα τα διαφιμηστικά λοιπόν αναγράφουν για nominal heating capacity ή στα ελληνικά ονομαστική θερμική απόδοση και μάλιστα γράφουν και για min και max. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι σε ποιές τιμές εξωτερικής και εσωτερικής θερμοκρασίας αναφέρονται αυτά τα 3 νούμερα. Και ρωτάω γιατί δε τα βλέπω να συμφωνούν και μάλιστα έχουν πολύ μεγάλες διαφορές με τις τιμές που αναγράφουν στο design heating load είτε για average είτε για warm είτε για colder περιοχή.
Η δεύτερη ερώτηση αν το μέγιστο της θερμαντικής ισχύος που αναφέρει κάθε μοντέλο αφορά αν βάλουμε στο τέρμα της επιθυμητής θερμοκρασίας την εσωτερική μονάδα ανεξαρτήτως του τι θερμοκρασία υπάρχει έξω.
Δηλαδή είτε έξω έχει -20 είτε έχει 15 αν μέσα βάλουμε στο +30 και στο τέρμα τα βεντιλατέρ τότε παίρνουμε το μέγιστο που δηλώνει κάθε μοντέλο?
Η τρίτη ερώτηση αφορά το τι ακριβώς σημαίνουν τα ποσά που αναφέρονται σαν design heating load και declared capacity for heating
Οσον αφορά τα design load έχω (ίσως εσφαλμένα) ψιλοκαταλάβει ότι αφορούν ενέργεια με εξωτερική -22, -10 και 2 (για cold average warm) αλλά δεν καταλαβαίνω τι ενέργεια είναι αυτή. Ενέργεια που μπορούν να δώσουν? Ενέργεια που πρέπει να δώσουν? Ενέργεια που χρειάζεται να δώσουν? (αν δουλέψουν για 3590 ή 4910 ή 6446 ώρες σε θερμοκρασίες αντίστοιχες για κάθε περιοχή warm average cold αντίστοιχα)
Η τέταρτη αφορά το κατά πόσο είναι ρεαλιστικό το νούμερο που χρησιμοποιούν στους υπολογισμούς της ετήσιας κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα και για την average και για την warm κλιματική ζώνη η ετήσια κατανάλωση για θέρμανση γίνεται με βάση υπολογισμού τις 1440 ώρες (πολλαπλασιαζόμενη με το αντίστοιχο design load και το αντίστοιχο scop) και προσθέτοντας στην κατανάλωση μόνο 179 και 755 ώρες αντίστοιχα του thermostat off (που όμως επειδή σε όλα τα μοντέλα είναι πολύ μικρό δεν επηρρεάζει τελικά και πολύ το τελικό νούμερο της ετήσιας κατανάλωσης σε αυτές τις δύο ζώνες)
Εμένα γιατί μου φαίνεται εντελώς λάθος είτε μιλάμε για αθήνα είτε για στρασβούργο να έχουμε και στις δύο περιπτώσεις τον ίδιο αριθμό ορών θέρμανσης. Αλλά δεν έχω και κάποιο στοιχείο όσον αφορά τις πραγματικές ώρες θέρμανσης που χρειάζεται κάποιος χώρος οπότε και γιαυτό ρωτάω εάν είναι ρεαλιστικό αυτό το νούμερο το 1440.
Και εν πάση περιπτώση αφού έχουν βγάλει έναν πίνακα με το τι θερμοκρασίες και πόσες ώρες επικρατούν σε κάθε κλιματολογική περιοχή γιατί όσον αφορά την ετήσια κατανάλωση δεν χρησιμοποιούν εκείνα τα νούμερα αλλά έχουν 1440 για warm και average και 2100 για colder?
Τέλος ας ρωτήσω και το πιο απλό. Το περί cop ενός κλιματιστικού στην θέρμανση.
Αφορά εξωτερική 7 και εσωτερική 20. Σωστά?
Ναι και άντε και καταλαβαίνω τι εννοεί εξωτερική 7. Εκεί που είναι η εξωτερική μονάδα έχει 7 βαθμούς. Ωραία......
Το εσωτερική 20 όμως τι σημαίνει?
Μέσα έχει 20 βαθμούς? Και στους πόσους είναι ρυθμισμένο το κλιματιστικό να πάει?
Μήπως το 20 σημαίνει πως είναι ρυθμισμένο το κλιματιστικό να πάει τον εσωτερικό χώρο στους 20?
Ναι αλλά από τους πόσους ξεκινάει? (μήπως από τους 7? Όσους και η εξωτερική?)
Και πόσο μεγάλος είναι ο χώρος? (μήπως "θεωρητικά άπειρος")
Δηλαδή έχουμε μία μονάδα που την έχουμε στους 7 βαθμούς και την έχουμε βάλει να προσπαθήσει να πάει έναν χώρο (από τον οποίο συνεχώς αφαιρούμε θερμότητα ώστε να μένει στους 7) στους 20 και μετράμε τι ενέργεια βγάζει και τι ενέργεια καταναλώνει?
Ευχαριστώ για την όποια απάντηση
@gnt
Το ξέρω πως είναι αρκετά παλιό το ποστ σου αυτό που "ξεθάβω" αλλά αν θέλεις σχολίασε αυτά που γράφω σε παρακαλώ
(ίσως να έγραψες βιαστικά τότε ή ίσως εγώ να σφάλλω σε αυτά που θα γράψω αλλά έλα που ψάχνω να καταλάβω...)
Ξεκινώντας από το ότι δεν γίνεται να λέμε πως δύο μηχανήματα που έχουν ακριβώς το ίδιο cop στην θερμή ζώνη διαφέρουν ώς προς την αποδοτικότητά τους έψαξα για άλλη εξήγηση
H εξήγηση που δίνω εγώ για το υπερδιπλάσιο της ετήσιας κατανάλωσης στα δύο μοντέλα βασίζεται στο design load και μόνο σε αυτό στην θερμή ζώνη που είναι υπερδιπλάσιο στο ένα μοντέλο από το άλλο και όχι στο cop που έχουν ίδιο *(εδώ ας βάλω ένα αστεράκι και θα έρθω σε αυτό παρακάτω). Δηλαδή τα δύο μηχανήματα έχουν ίδιο cop για την θερμή ζώνη και αυτό σημαίνει πως από αποδοτικότητα είναι ίδια απλά το ένα βγάζει παραπάνω ζέστη. Δηλαδή από θέμα οικονομίας είναι ίδια απλά το toyotomi είναι για μεγαλύτερο χώρο.
και εξηγώ
Από τα στοιχεία που φαίνονται στα λινκ που ανοίγουν φαίνεται πως για την θερμή ζώνη το μεν toyotomi έχει θερμαντικό φορτίο σχεδιασμού pdesignh 3,5 kw ενώ το hitachi έχει 1,6.
Επομένως σύμφωνα με τα όσα γράφει στον table 4 στo Anex VII εδώ http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex:32011R0626
Για το πρώτο η κατανάλωση έτους θερμής ζώνης θα είναι 3,5 (Pdesignw) χ 1440 (μέρες) / 5.2 (copw στην θερμή ζώνη) +755 (μέρες) χ 0,018 (κατανάλωση σε thermostat off) = 996 kwh. Το λινκ γράφει πως είναι 951.
Για το δεύτερο η κατανάλωση έτους θερμής ζώνης θα είναι 1,6 kw χ 1440 (μέρες) / 5.2 (cop στην θερμή ζώνη) +755 (μέρες) χ 0,019 (κατανάλωση σε thermostat off) = 457 kwh. Το λινκ γράφει πως είναι 413.
Παρακάτω θα γράψω και τους υπολογισμούς για τις ετήσιες καταναλώσεις και στην μέση και στην κρύα περίοδο ώστε να φανεί ότι και εκεί υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές αλλά ο τρόπος υπολογισμού βασίζεται στο φορτίο σχεδιασμού και στο cop για κάθε ζώνη
για την μέση ζώνη για το πρώτο ο υπολογισμός βγάζει 3,8χ1440/4,1 + 179χ0,018 δίνει 1337. Το λινκ δίνει 1327.
για την μέση ζώνη για το δεύτερο ο υπολογισμός βγάζει 3,0χ1440/4,3 + 179χ0,019 δίνει 1008. Το λινκ δίνει 1003.
για την κρύα ζώνη για το δεύτερο ο υπολογισμός βγάζει 4,4χ2100/3,2 + 131χ0,019 δίνει 2890. Το λινκ δίνει 2857.
*Και τώρα έρχεται η ώρα για το αστεράκι και οι απορίες.................
ΠΩΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟ έχουν ίδιο cop για την θερμή ζώνη όταν σε κάθε θερμοκρασία (και στους 2 και στους 7 και στους 12) το toyotomi έχει μικρότερο cop?? :mad:
ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΜΑ πως στο καλό ενώ το hitachi για διαφορετικές ζώνες (μέση θερμή κρύα) αλλά για ίδιους συνδυασμούς (πχ το 7-20 όπως και το 12-20 και το 2-20 απαντώνται και στις 3 ζώνες) έχει ίδια δηλούμενη θερμαντική ισχύ (Pdh) και συντελεστή απόδοσης (Copd) (κάτι που είναι και λογικό) ενώ το toyotomi παρουσιάζει διαφορετικά νούμερα????????
Μήπως η toytomi "τα μαγειρεύει" :X τα νούμερα και γιαυτό δεν έχει πιστοποιηθεί (δεν εμφανίζεται στο eurovent-certification.com) και τα specification sheets δεν τα βγάζει η μαμά εταιρεία αλλά τα βγάζει ο έλληνας αντιπρόσωπος? :worry:
ΑΛΛΑ ΕΛΑ ΠΟΥ στο design load (όπως το έχω καταλάβει εγώ σε kw ζέστης δηλαδή που μπορεί να δώσει ένα μηχάνημα) η toyotomi όσο πάμε σε πιο θερμή ζώνη έχει μεγαλύτερο νούμερο (και αυτό είναι και το λογικό. Οσο πιο ζέστη έχει έξω τόσο μεγαλύτερη θερμότητα θα δώσει μέσα ένα μηχάνημα) ενώ η hitachi δίνει μικρότερα νούμερα ??????
Παρεπιπτόντως η άλλη μόνη εταιρεία που έχω δει να παρουσιάζει νουμερα design load (στο διαφημιστικό της για τα passion wifi καθότι και αυτή δεν φαίνεται να είναι πιστοποιημένη) για δύο ζώνες είναι η inventor και αυτή στην θερμή ζώνη δίνει μεγαλύτερο νούμερο από ότι στην μέση.
Και πάλι εκ των προτέρων ευχαριστώ για την όποια απάντηση
ΥΓ από όλες τις εταιρείες πάντως που είδα specification documents μόνο η hitachi βγάζει και για τις 3 ζώνες ενώ μόνο η toyotomi βγάζει για τις 2. Ολες οι άλλες εταιρείες βγάζουν μόνο για την μέση ζώνη.