Βέβαια με υπόψη ότι εμείς διανέμουμε στην ελληνική αγορά πολλά διαφορετικά προϊόντα, όπως Symantec, Zone Alarm (λείπει από την ψηφοφορία!), Steganos και Gdata (Kaspersky μηχανή και τα δύο), Webroot, Trend Micro και αρκετά ακόμα.
Μερικές παρατηρήσεις από την ευρεία πείρα μας λοιπόν:
1. Το θέμα με τα "ελαφριά" και "βαριά" antivirus είναι κάπως μπερδεμένο. Την καλύτερη ανάλυση που έχουμε δει οπουδήποτε την έχει ένα ελληνικό site, http://www.software-magazine.gr/default.asp?id=1&mnu=1&ACT=5&content=73 Το NOD32 βέβαια δεν είναι σουίτα ασφαλείας, οπότε για να το συγκρίνετε πρέπει να προσθέσετε ένα firewall, antispyware, antispam κλπ. Αν όταν τα βάλετε όλα αυτά (από διάφορους κατασκευαστές) παραμένει "ελαφρύ" ελάτε να το συζητήσουμε πάλι...
2. Οι λύσεις δεν διαφέρουν σε πολλά σημεία τελικά και οι κόντρες είναι αστείες. Αν η μια εταιρεία έβγαλε λύση για έναν νέο ιό σε 1 ώρα και η άλλη σε 4...
3. Το πως "κάθεται" μια λύση στον κάθε υπολογιστή δεν είναι επιστήμη. Είναι και τυχαίο. Μπορεί σε έναν χρήστη να πηγαίνει τέλεια για χρόνια και στον άλλο να χτυπάει παντού.
4. ΕΠίσης τυχαίο είναι αν θα σε πετύχει ιός. Έχουμε όλοι ακούσει ή ζήσει ιστορίες σε μηχανήματα χωρίς καμία προστασία που μπαίνουν παντού και δεν παθαίνουν τίποτα. Είναι αλήθεια πολλές φορές!
Ελπίζουμε να βοηθήσαμε στην κατανόηση ενός πολύπλοκου θέματος. πχ spyware ο ένας χαρακτηρίζει κάτι που ο άλλος όχι. Τρέχεις το ένα και είσαι εντάξει και το άλλο σε βγάζει ετοιμοθάνατο!