Jump to content

tassos_g

Members
  • Δημοσιεύσεις

    13
  • Εγγραφή

  • Αξιολογήσεις

    0%

Everything posted by tassos_g

  1. Θα έλεγα να παρατούσες το 10.1. Νομίζω ότι είχε κυκλοφορήσει κάποιο πατς αλλά πάνε τόσα χρόνια που δε θυμάμαι καν αν ήταν για το public beta ή για το 10.1. Σε δυο βδομάδες βγαίνει το Tiger (10.4). Δεδομένου ότι τρέχεις τόσο παλιό λειτουργικό, το Tiger θα αξίζει όλα τα λεφτά του. Και ελληννική υποστήριξη πολύ καλύτερη θα έχεις, και μεγαλύτερη σταθερότητα (με διαφορά) και μεγαλύτερη ταχύτητα (με διαφορά). Μιλάμε για win-win-win! ΥΓ: να προσθέσω ότι θα χρειαστείς το Office 2004 για υποστήριξη Unicode Ελληνικών. Κατά τη γνώμη μου το Office είναι εξαιρετική σουίτα προγραμμάτων αλλά δεν αν δε χρειάζεσαι κάποιες εξειδικευμένες ικανότητές του τότε δεν μπορεί να δικαιολογήσει το κόστος του. Αντ'αυτού όμως μπορείς να βρεις πολύ πιο οικονομικές λύσεις που να είναι 95% συμβατές με τα φόρματ της MS.
  2. το iMovie κάνει render τα εφέ τη στιγμή που τα επιλέγεις. Αφ'ης στιγμής τελειώσει το ρεντάρισμα μπορείς να το κάνεις export σε ό,τι codec θέλεις. Προφανώς οτιδήποτε άλλο εκτός από DV θα χρειαστεί encoding. Δεν ξέρω τι ακριβώς γίνεται με τα audio tracks(έχει "τρία": ένα από τα DV clips και δύο user defined - τα οποία μπορεί να έχουν mp3, aif, wav, mp4 audio clips). To iMovie 3.x έχει πολύ καλό integration με το iDVD 3. Μπορείς να ορίσεις chapters στο iMovie και μετά να πατήσεις το Create iDVD project και αυτόματα σηκώνει το iDVD για να επιλέξεις το Theme που θέλεις και να κάνεις κάποιο customization σε κουμπιά, να προσθέσεις slideshows κλπ. και μετά πατάς Burn και περιμένεις το MPEG2 encoding και το κάψιμο (μάλιστα μπορεί το MPEG2 encoding να γίνεται στο background όσο ασχολείσαι με themes κλπ.). Αν θες μεγαλύτερο έλεγχο μπορείς να κάνεις export σε MPEG2 με το codec του QT (χρειάζεσαι QT Pro: $30). Επίσης μπορείς να δουλέψεις απευθείας με το τελικό DV αρχείο σε όποιο DV aware πρόγραμμα θέλεις. Τα transitions που περικλείονται στο iMovie είναι πολύ λίγα (καμιά ντουζίνα το πολύ), τα εφέ είναι αρκετά πιο πολλά. Αλλά κυκλοφορούν πολλά πακέτα με plugins. Π.χ. http://www.virtix.com/ Σίγουρα οι δυνατότητες του iMovie απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Αλλά η ευκολία χρήσης του είναι πραγματικά addictive.
  3. Δεν είμαι εξπερτ αλλά έχω ακούσει ότι η ILM χρησιμοποίησε Maya, SOFTIMAGE, CompTime σε Linux για το Episode II. Επίσης το Spirit... και το Sinbad νομίζω ότι έγιναν entirely σε linux. (this is my last post on the topic) Λοιπόν θέλεις όντως να είσαι σε άλλη συζήτηση :confused: Θυμήσου το post του VIDEOMIX που ζήλευε τo iMovie και έλεγε ότι το Premiere 6.0 δεν του κάνει. Και μετά εσύ μου λες για realtime video editing... The defense rests its case :)
  4. Μα δεν υπάρχουν 64μπιτες εφαρμογές για το G5. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει καν 64μπιτο λειτουργικό για το G5. Αν κάποιος θέλει να αγοράσει τώρα, θέλει να ξέρει πώς τα πάει η πλατφόρμα σε software που μπορεί να αγοράσει τώρα (ή ήδη έχει). Όπως βλέπεις, και με μέτρια optimizations το G5 δεν τα πάει άσχημα, αλλά δεν είναι και "ο πιο γρήγορος προσωπικός υπολογιστής" - γιατί δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, anyway.
  5. "Σκούρα" υποθέτω για μικρά shops σαν το δικό σου unforgiven, γιατί όπως ειπώθηκε παραπάνω όλες οι μεγάλες πρόσφατες παραγωγές που ήθελαν βαρία VFX έγιναν σε Linux. Όσο για το εκτός θέματος, αυτό έγινε ήδη από το 3-4 ποστ, όταν εσύ άρχισες να μιλάς για VFX/CG compositing και rendering και εγώ για printers και scanners. Ο άνθρωπος θέλει να κάνει μοντάζ σε ταινίες που τραβάει ο ίδιος. Φυσικά και μπορεί να γίνει αυτή η δουλειά σε windows. Απλά τυχαίνει τα πιο εύχρηστα - κάποιοι θα έλεγαν και τα καλύτερα - εργαλεία γι'αυτή τη δουλειά βρίσκονται σε άλλη πλατφόρμα! :)
  6. if you want to nitpick... http://www.imsol.co.uk/html/sgi_workstations.html :rolleyes: Ξέρω ότι παλιά έβγαζε Linux workstations με pentium, αλλά μετα το γύρισε στο "itanic" :p και αυτή τη στιγμή δεν ξέρω αν συνεχίζει να φτιάχνει itanium-based workstations (π.χ. το SGI 750 μπορείς να το βρεις μόνο στο legacy part του website της SGI).
  7. Πιο γρήγορος σε τι; Όλα εξαρτώνται από τι είδους κώδικα τρέχεις. Ένα site με συγκριτικά τεστ ταχύτητητας είναι εδώ: http://www.barefeats.com/
  8. unforgiven, νομίζω ότι αυτό σου ξέφυγε: http://www.sgi.com/servers/altix/configs.html H SGI για να επιβιώσει χρειάστηκε να αναπτύξει συστήματα και σοφτ και σε windows και σε Linux, εκτός από το δικό της το IRIX. Και φυσικά, στρατηγικά, το linux την ενδιαφέρει πολύ περισσότερο. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τη SUN, μόνο που ποτέ η SUN δε θα βγάλει συστήματα με windows.
  9. unforgiven: δικό μου σφάλμα που αναφέρθηκα σε εκτυπωτές/σκάνερς. Πρόσεξα ότι ο videomix ήταν φωτογράφος και το μυαλό μου πήγε στο static photo editing, DTP κλπ. Επίσης δεν αμφιβάλω ότι ο Mac δεν είναι η λύση για 3D content creation & rendering. Απ'ο,τι διαβάζω ο συνυασμός linux και intel (http://www.technewsworld.com/perl/story/31707.html) είναι αυτό που χρησιμοποιούν τα κορυφαία studio. Αλλά είναι τελικά αυτό που θέλει ο videomix; Σε δεύτερη ανάγνωση μου φάνηκε ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο το editing, και όχι τα VFX. Τέλος όπως είπα και πριν, αν δεν είναι ικανοποιημένος από την επιλογή μηχανής/soft ας δει τι έχουν άλλοι που κάνουν παρόμοια πράγματα και είναι ικανοποιημένοι.
  10. Χμ... δε νομίζω ότι τίθεται καν ζήτημα σε αυτή την περίπτωση - αν χρησιμοποιείς DV camera. Από το iMovie που είναι δωρεάν (όπως και το iDvd) και είναι προεγκατεσημένα στα Mac μέχρι το Final Cut Pro 4/DVD Studio Pro 2 νομίζω ότι το workflow σου θα πετάει. Συν το firewire που έχουν από τη μάνα τους. Και αν $1000 φαίνονται πολλά για το FCP4 υπάρχει και το FC Express που κάνει νομίζω $200 και έχει το ίδιο interface. Βασικά η τρομερή ευελιξία που παρέχει το Quicktime wrapper format και ο τρόπος με τον οποίο όλο το λειτουργικό χρησιμοποιεί τι Quicktime σου κάνει τη ζωή πολύ εύκολη. Πιστεύω ότι για τη δουλειά που περιγράφεις η mac πλατφόρμα είναι πιο παραγωγική γιατί σου προσφέρει τα iMovie και FCP που είναι best-in-class πακέτα (διαφορετικό class φυσικά!) Αν σε ενδιαφέρει βέβαια η ταχύτητα θα πρέπει να χτυπήσεις το μεγάλο G5 ($3000). Αντίστοιχης ταχύτητας και συνολικών χαρακτηριστικών PC θα σου κοστίσει τα ίδια, ίσως και παραπάνω.
  11. Videomix (Σάκη), όπως ειπώθηκε και παραπάνω, η καλύτερη πηγή πληροφόρησης είναι οι συνάδελφοί σου. Ζήτα τους να σου περιγράψουν το workflow τους, και αν είναι δυνατόν να σε αφήσουν να δοκιμάσεις hands-on. Είναι κοινός τόπος ότι τα Mac προσφέρουν σαφώς πιο παραγωγικό και γρήγορο workflow από τα windows, αλλά όταν είναι κάτι για τη δουλειά σου μην πάρεις προτού δοκιμάσεις. Το άλλο που θα σου πρότεινα είναι να περάσεις και μια βόλτα από το dpgr όπου συχνάζει κόσμος πιο σχετικός με το θέμα. Όσο για τεχνικές λεπτομέρειες, σαν _γενική_ πλατφόρμα, το καινούργιο μεγάλο PowerMac G5 δεν παίζεται. Φυσικά υπάρχουν τομείς που όπως ειπώθηκε παραπάνω τα Mac δεν είναι βιώσιμες λύσεις, αλλά η φωτογραφία σίγουρα δεν είναι μια από αυτές. Αν δε σου κάνει κόπο δώσε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς ζητάς από ένα υπολογιστή. Τέλος πολλά από αυτά που είπαν ο unforgiven και ο babis έιναι FUD. H μεγαλύτερη πλειονότητα περιφερειακών είναι συμβατή και με τις δυο πλατφόρμες. Αλλά υποθέτω ότι ένας επαγγελματίας δε θέλει απλώς ένα scanner των $100 και ένα Photo printer των $50. Και επειδή στη δημιουργία content ο Mac είναι πολύ δυνατός θα με εξέπληττε πολύ αν υπήρχαν high-end scanners και printers που δε θα ήταν compatible. Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι στα Mac δε χρειάστηκε ποτέ να εγκαταστήσω drivers για τη βασική χρήση των περιφερειακών μου με εξαίρεση έναν driver για firewire webcam το 2001, σε αντίθεση με τα PC που συνήθως και για το πιο ασήμαντο περιφερειακό πρέπει να βάλεις driver (π.χ. για Bluetooth USB dongle) Τέλος υπάρχουν δυο στοιχεία που πρέπει να λάβεις υπόψη σου: α) η άθλια υποστήριξη της ελληνικής αντιπροσωπείας της Apple - αν πιστέψω τους φίλους που έχουν mac στην ελλάδα β) το σοβαρότατο πρόβλημα που έχουν τα Windows με τους ιούς και το διάτρητο λειτουργικό τους - κάθε βδομάδα θα πρέπει να εγκαθιστάς και κάποιο security ptach/service pack από τη Microsoft. Εγώ για παράδειγμα χρειάστηκε να εγκαταστήσω ΣΑΡΑΝΤΑΔΥΟ (42) security updates από το Φλεβάρη και τρέχω τα Windows 2000 pro.
×
×
  • Create New...