Φίλοι,
το θέμα του πλυσίματος των αυτοκινήτων είναι αρκετά πίσω στην Ελλάδα (όπως και αρκετά άλλα πράγματα) και αρκετά παρεξηγημένο.
Μιλώντας από θέση - κλειδί (γεννήθηκα στα πλυντήρια, για την ακρίβεια σε εταιρεία που παράγει πλυντήρια) όλη μου τη ζωή ασχολούμαι με αυτό το χώρο. Τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν γίνει μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 90, είναι η μη χρήση καθαριστικών. Όπως ακριβώς ακούσατε! :w00t: Σαν να πλένεσε μόνο με σφουγγάρι και νερό! Κι όμως. Αυτός κυρίως αλλά και άλλοι τεχνικοί λόγοι δημιούργησαν προβλήματα στα πλυντήρια στη λειτουργία τους και στην απόδοσή τους.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι πολλά εισαγόμενα πλυντήρια κατασκευάζονται με το concept "keep clean" και όχι "make clean". Η διαφορά με απλά ελληνικά είναι ότι στην 1η περίπτωση δίνεις 3-4 Ευρώ κάθε εβδομάδα ή κάθε 10 μέρες και έχεις το αυτοκίνητο καθαρό (με τον απαραίτητο ψεκασμό σαπουνιού - αφρού και κεριού) :cool: . Εάν όμως το concept είναι make clean (να το καθαρίσεις δηλαδή μετά από 1 μήνα απλυσιάς) τότε τα 6 ευρώ είναι λίγα :cry: . Στην ουσία αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος αλλά υπάρχουν τεχνικές (marketing) για να μπει ο ΙΧης σε ρυθμό: και λίγα να πληρώνει, και να είναι και καθαρός.
Όσον αφορά το πλύσιμο με την υψηλή πίεση: μπορεί να έχει απόδοση (ποτέ όμως όσο τα πλυντήρια με τις βούρτσες) μόνο όταν γίνεται συχνό πλύσιμο. Παρ' όλ' αυτά όμως, οι ρύποι της Ελλάδας είναι εντελώς διαφορετικοί με αυτούς του Καναδά όπου και αναπτύχθηκαν κυρίως τα μηχανήματα αυτά (δεν μιλώ βέβαια για το πλύσιμο στο χέρι με πιεστικά υψηλής πίεσης αλλά για πλυντήρια χωρίς βούρτσες, μόνο με υψηλή πίεση) ;) . Δυστηχώς, θύματα υπάρχουν παντού στον κόσμο και κάποιοι από Ελλάδα αγόρασαν τέτοια πλυντήρια από επιτήδειους και ακόμα το πληρώνουν... :wacko:
Όσον αφορά τις βούρτσες και τις γραμμές κλπ:
Υλικά πλύσης υπάρχουν 3 ειδών :!: : η κλασσική νάιλον τρίχα, τα υφάσματα και τα αφρώδη υλικά. Τα 2 πρώτα, αναπτύχθηκαν παράλληλα σε Ευρώπη και Αμερική (η Αμερική απέρριψε αμέσως τη νάιλον τρίχα). Από το 96 και μετά, αναπτύχθηκαν τα αφρώδη υλικά, (περιέργως) πρώτα στην Ευρώπη και μετά από 6-7 χρόνια στις ΗΠΑ. Μια γεύση από αυτά τα αφρώδη υλικά μπορείτε να πάρετε εδώ.
Όσον αφορά τις κυκλικές γρατζουνιές που φαίνονται κόντρα στον ήλιο αυτές γίνονται από το πλύσιμο στο χέρι. Σκεφτείτε το εξής απλό: το σφουγγάρι το οποίο βουτιέται στον κουβά μετά από το πρώτο πέρασμα αφήνει κάποιο ποσοστό από τη σκόνη, λάσπες κλπ που μάζεψς στον κουβά. Και είτε τα ξαναπέρνει όταν (υποτίθεται) ξεπλένεται, είτε αυτά (τα σωματίδια) που απορρόφησε (σφουγγάρι βλέπεις) στο εσωτερικό του μένουν και ξαναπλένει το αυτοκίνητο με αυτά. Όχι όμως σαν σφουγγάρι αλλά πλέον σαν ...σμυριδόπανο.
Για να μην μακρυγορήσω, σαν αφήνω προς το παρόν. :cool: