Κατά την γνώμη μου, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του linux στην ασφάλεια είναι η ύπαρξη 10 διαφορετικών εφαρμογών που κάνουν σχεδόν το ίδιο πράμμα.
πχ e-mail clients: ximian evolution, mozilla thunderbird/composer, kmail, sylpheed, opera και ένας θεός ξέρει πόσα υπάρχουν για γραμμή εντολών
καλύτερα να μην μιλήσω για text editors (μόνο για kde υπάρχουν 3 διαφορετικού επιπέδου)
Όταν κάποιος προσπαθήσει να μπει σε ένα τέτοιο σύστημα δεν έχει ιδέα τι πρόκειται να αντιμετοπήσει. Αντιθέτως σε περιβάλλον window$ έχει ένα βασικό mailer εκτός αν ο χρήστης είναι αρκετά έξυπνος για να εγκαταστήσει κάποιον άλλο (πχ thunderbird). Σε αυτή την περίπτωση ο χρήστης είναι αρκετά έξυπνος ώστε να μην ανοίγει κάθε mail που λαμβάνει και μπορεί πιθανότατα να στήσει τον firewall που του προσφέρει η ίδια η micro$oft.
Ευτυχώς (????) το Linux έχει την φήμη του δύσκολου λειτουργικού και απομακρύνει όσους δεν έχουν την διάθεση να μάθουν τί σημαίνει partition (εγώ το έμαθα όταν πρωτοεγκατέστησα Mandrake 8.0) ή κάποιον admin/guru/παλαιό χρήστη πάνω από το κεφάλι τους (η περίπτωση του φίλου του gtsar). Έτσι το 99% των χρηστών Linux ξέρουν πως το mail "I love you" δεν προέρχεται από κάποια/ον άγνωστη/ο θαυμάστρια/στή.
Επίσης το γεγονός πως είμαστε μειονότητα στο desktop μας βγάζει από την λίστα επίδοξων συγγραφέων υιών.
Όταν το Linux αποκτήσει την την ευχέρεια των window$ σε detect 'n' configure hardware θα είναι πάλι πιο ασφαλές από τα window$ αλλά η πληθόρα των επιλογών που διαθέτει θα το κάνει να φένεται δύσκολο στα μάτια του αρχάριου.
Δεν θέλω να επιλέγει το λειτουργικό για εμένα τί είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσω και πώς πρέπει να είναι το desktop μου, αλλά ο αρχάριος πρέπει να έχει αυτήν την επιλογή. Πρέπει να μπορεί να βαδίσει στα τυφλά με μόνο οδηγό το λειτουργικό.
Power Vs. Easiness
Control Vs. Automation
Linux Vs. Window$
πάντως εγώ ακόμα πιστεύω πως το Mac OS X είναι κλάσσεις ανώτερο των Window$ σε χρησιμότητα