3ο ΤΥΠ, που σημαίνει 3ο Τάγμα Υποστήριξης. Αποτελείται από 4 λόχους: Υγειονομικό, τεχνικό, λόχο διοικήσεως και υλικού πολέμου. Αρχικά ένα θα πω, ήμουν σειρά 327, με δικαίωμα μετάθεσης στον τόπο διαμονής μου και το έκανα αμετάθετο! Με τον τωρινό διοικητή και υποδιοικητή η θητεία περνά για πλάκα! Γενικά αυτή τη περίοδο στη Καβύλη, ο μέσος όρος των αδειών κατά τη διάρκεια της θητείας είναι 60 μέρες! Με απλά λόγια, μείον 2 μήνες θητεία. Με τέτοια δεδομένα δε φεύγεις!
Υπ’ όψιν βέβαια ο κανόνας που λέει ότι στο στρατό τίποτα δεν είναι στάνταρ. Σήμερα ένα στρατόπεδο λέγεται “μαύρο” και μόλις αλλάξει ο διηθητής έρχονται οι επόμενοι και σου λένε “ζωαρα”! Το σκεπτικό του τωρινού διοικητή (τον οποίο θα τον αγαπήσετε σαν τον πατέρα σας) είναι ότι μπορεί να υπάρξει κάποια πίεση (αν δεν υπάρχουν αρκετοί στρατιώτες) όσον αφορά τις υπηρεσίες, με 2-3 εξόδους την εβδομάδα, αλλά μετά σου εξασφαλίζει βαρβάτες άδειες (τουλάχιστον οι μισές άγραφες). Σε γενικές γραμμές δεν θα το έλεγε κάποιος και πολύ “προβλεπέ”. Τα βασικά να κάνεις, ξύρισμα γυάλισμα και είσαι καλυμμένος. Οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες με θέρμανση και ζεστό νερό το βράδυ. Στεγάζεται στο ίδιο κτήριο με τους διαβιβαστές, αλλά σε διαφορετικό θάλαμο. Γενικά όποιος επιλεχτεί για 3ο ΤΥΠ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Και ένας τελευταίος κανόνας, γιατί πολλές υπερβολές ακούγονται: Να θυμάστε ότι συνήθως, όσο περισσότερο πλησιάζει κάποιος τις ακριτικές περιοχές, τόσο καλύτερη είναι η μεταχείριση και η συμπεριφορά από αξιωματικούς και στελέχη προς τους στρατιώτες.
ΥΓ: Αν τελικά πας Έβρο, αξίζει για 1-2 εβδομάδες, αν έχεις πρόσβαση, να πας σε κάποιο φυλάκιο. Εκεί κατά 90% θα κάνεις ζωαρα, αλλά και θα ‘χεις κάτι που σίγουρα θα θυμάσαι.