Γεια σας.
Κατ' αρχας να ευχαριστησω οσους εχουν αφιερωσει το χρονο τους και εχουν γραψει πολυτιμες πληροφοριες σε αυτο το thread. Αν και λιγο χαοτικό, με υπομονή και διαβασμα, ειναι δυνατο να μαθει καποιος 2-3 πραγματα για τα AC, ενω και οι προσωπικες απαντησεις βοηθουν πολυ. Δεν περιμενα οτι η εγκατασταση ενος κλιματιστικου, το μηκος των χαλκοσωλήνων, κλπ, μπορουνε να επηρεασουν την αποδοση, πραγματα που εμαθα εδω διαβαζοντας (και θα φροντισω να ληφθουν υποψιν κατα την εγκατασταση).
Στην πολυκατοικια μου εγκαταλειπουμε το πετρελαιο και ενδιαφερομαι για 2 A/C, 9000 BTU το καθενα. Θα εγκατασταθουν σε υπνοδωματια, με την ελπιδα οτι θα παρεχουν και καποια θερμανση στο υπολοιπο σπιτι. Το σπιτι ειναι αναμεσα σε 2 αλλους οροφους, και γενικα ειναι ζεστο και δροσερο. Εχει μονωση αλλα τα τζαμια ειναι μονά και χανει κυριως απο εκει. Tα κουφωματα ειναι αλουμινιο, 30-ετιας, αεροστεγη, αλλα χανει και απο εκει λογω μεγαλης διαφορας θερμοκρασιας (οπως και απο τζαμια).
Χωριζεται σε 2 ορθογωνια των 65 τ.μ., σαλονι/κουζινα και υπνοδωματια/τουαλετα. Είναι κληρονομιά της γυναίκας μου (βασικά, για αυτο την παντρευτηκα :)). Τα ορθογωνια επικοινωνουν μόνον με μια πορτα. Στο σαλονι-κουζινα, περιπου 65 τ.μ., υπαρχει ηδη ενα 24-αρι Toshiba, non-inverter, 8-ετίας, (RAS 24 UKHP/UAH, EER=2.55, COP=2.81). Μπορει να θερμανει το χωρο και δε μπορω να το αλλαξω. Εχει ενα φιλτρο ζεολιθου και ενα αντιβακτηριδιακο. Δεν ειναι κακο, αλλα μαλλον καιει πολυ. Θα ειναι η μοναδικη πηγη θερμανσης σε αυτο το χωρο. Στο αλλο ορθογωνιο ειναι τα υπνοδωματια και η τουαλετα, τοποθετημενα εκατερωθεν διαδρομου που βγαινει μεσω της πορτας στο σαλονι. Σε 1 απο τα 3 υπνοδωματια υπαρχει ενα inverter 9000 BTU, Fujico by Corona, 11-ετιας. Δεν εχει φιλτρα, μονο σιτες. Τα ΑC εχουν δουλεψει ελαχιστα, 90% καλοκαιρι.
Τα δυο νεα AC θα εγκατασταθουνο ετσι ωστε να 'κοιτουν' την πορτα των υπνοδωματιων (σε 3 μετρα αποσταση) και μεσω του διαδρομου τελικα να στελνουν και καποια θερμανση σε ολο το σπιτι (με ανοιχτα ολα τα AC). Καθε χρονο πληρωναμε 1000 ευρω για πετρελαιο, σιγουρα θα εχουμε οικονομια, αν και στο απωτερο μελλον θα καταληξουμε να ζεσταινουμε ενα δωματιο.
Κατι αλλο που σκεφτομαι, είναι μήπως μας συμφερει να σουτάρουμε/πουλησουμε το 24αρι (ειναι μια χαρά καινούριο ****το :mad:), και να βαλουμε ενα 9000 BTU και ενα 20000 BTU inverter στο σαλονι, γιατι μακροπροθεσμα θα βγουμε με κερδος. Βασικα, με τα δυο 9-αρακια θελω να υποστηριξω και το σαλονι, ωστε να καιει λιγοτερο το 24-αρι. Το θερμο παντα ρεει προς το κρυο, αν και φοβαμαι μηπως οι αισθητηρες κίνησης απενεργοποιούν τα AC και δημιουργουν προβλημα στη ροή απο τα δωματια προς το σαλόνι. Το Budget θα ανεβει, αλλα σαν επενδυση ισως αποδοσει καλυτερα. Δεν ειναι καλη λυση, αλλα εχω κανει tests και ειδα οτι και στη θερμανση και στη ψυξη με ανοιχτα τα 2 υπαρχοντα AC μεταφερεται το κλίμα μεταξυ σαλονιού και δωματιων. Απ' την αλλη, το Toshiba αν και δεν ειναι inverter, παρατηρω οτι σταματα για μεγαλα διαστηματα, και ισως να μην καταναλωνει πολυ.
Δυσκολευομαι στο τι να αγορασω. Λογω μικρου αγοριου και συζυγου που κανουν συχνα χρηση aerolin, (δεν εχουν ασθμα αλλα εχουν ευαισθητο αναπνευστικο), ο ποιοτικος αερας ειναι αναγκαιος. Δεν μπορω να ανεβω πανω απο περιπου 800 euro ανα AC, που λογω δοσεων ειναι εφικτο. Οσο πιο κατω τοσο πιο καλα, οπως και οι εταιριες με μεγαλη εγγυηση. Γενικά, για εμάς, θα είναι μια μεγάλη επένδυση. Προετοιμαζομαι για συνθηκες ανεργιας μετα απο 2 χρονια, οποτε ο ενας μισθος θα χαθει. Μεχρι στιγμης ειμαστε απο τους τυχερους με 2 μισθους στο σπιτι ... Σκεφτομαι τα παρακατω.
1. Mitsubishi Heavy Diamond SRK/SRC-25 ZJX-S
http://www.skroutz.gr/s/289677/Mitsubishi-SRK-25ZJX-S.html
2. Panasonic Etherea CS/CU-E9PKEW
http://www.skroutz.gr/s/3026655/Panasonic-Etherea-CS-CU-E9PKEW.html
3. Mitsubishi Electric MSZ/MUZ-FH25VE
http://www.skroutz.gr/s/2756873/Mitsubishi-MSZ-MUZ-FH25VE.html
4. Hitachi RAS/RAC-D10EX3
http://www.skroutz.gr/s/51565/Hitachi-RAS-RAC-D10EX3.html
5. Mitsubishi Electric MSZ/MUZ-SF25VE
http://www.skroutz.gr/s/2775560/Mitsubishi-MSZ-MUZ-SF25VE.html
Εχει αναπνευσει κανένας αερα απο αυτα τα διαφορετικα κλιματιστικά ωστε να έχει πραγματικα αισθανθεί διαφορές ποιότητας στον αέρα ? Είναι πραγματικά εμφανείς αυτες οι διαφορές, ή με αερισμό επιτυγχάνουμε το ίδιο αποτέλεσμα (αν και με τα τζακια το βραδυ στην Αθηνα, αδύνατον να αερίσεις το δωματιο, μεγάλο το πρόβλημα).
Σκεφτομενος οτι μια διαφορα σε καταναλωση 300KWh το χρονο ειναι περιπου 60 ευρω, που σημαινει οτι σε 10 χρονια τα 60 ευρω γινονται ενα νεο AC, αναρωτιεμαι εαν μια διαφορα 0.7 στο SCOP μπορει να οδηγησει σε τοσο μεγαλες διαφορες σε ετησια καταναλωση σε KWh (για τα 4 κλιματιστικα που θα χρησιμοποιω).
Για να συγκρινω διαφορες στην καταναλωση σε Watt μεταξυ 1,2,3,4,5, διαιρω (9000/SCOP) και συγκρινω τα
νουμερα για καθε AC?
Το πιο αποδοτικο ειναι το 4 και μετα το 3 ?
Σε σχεση με τα φιλτρα εχω χασει τη μπαλλα.
Εχει γραφτει αρκετα οτι Panasonic εχει καλη ποιοτητα αερα, αλλα προσφερει πραγματικα κατι καλυτερο απο τα 1, 3, π.χ., που ειναι καπως πιο αποδοτικα (καλυτερο SCOP), αλλα και ομως και πιο ακριβά ? Δεν είμαι σίγουρος τελικά εάν το Nano-G system παράγει ιόντα ή εαν εξουδετερωνει βακτηρια, κλπ. Σε καποιο φυλλαδιο για etherea ειδα οτι παραγoυν ιοντα, αλλα δεν μιλαγε συγκεκριμένα για το Nano-G system, και ισως προκειται για παλιότερο μοντέλλο, ή νεο μηχανισμο καθαρισμου αερα χωρις να διασπειρονται ιόντα στο χωρο.
Για το Hitachi γνωριζει καποιος κατι παραπανω για τα φίτρα του?
Το 1, περα απο το φιλτρα για βακτηρια κλπ, εχει αυτοκαθαρισμο, και συνεχη παραγωγη αρνητικων ιοντων απο τις σιτες.
Εχει επίσης και αισθητηρα εξωτερικης θερμοκρασιας. Καλος ο αυτοκαθαρισμός με επιπλεον σρήση στον ανεμιστήρα,
αλλά μονον αυτόματα εξασφαλίζεται η συνεχής δράση του.
Το 3 εχει το συστημα Plasma Quad που θετει υπο ταση τις σιτες αλλα δε νομιζω οτι παραγει ιόντα, απλα εξουδετερωνει
διαφορα 'κακά' σωματιδια μέσω ηλεκτρικών πεδίων.
Πολλά έγραψα, είμαι λιγο 'χαμένος' :blink::wacko::worry: προφανως.
Σε οτι και να μου απαντησετε (ελπίζω), ευχαριστημένος θα είμαι :)