MobilesNews

Ευρωπαϊκή έρευνα για απάτη με ΦΠΑ σε μεταχειρισμένα smartphone

0

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) πραγματοποίησε 25 έρευνες και άλλες σχετικές διαδικασίες, σε έξι χώρες, βάζοντας στο στόχαστρο εικαζόμενη απάτη με ΦΠΑ 19 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπόθεση αφορά σε μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα τα οποία εισάγονται από το Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με την κωδική ονομασία «Concertina», η έρευνα, υπό την ηγεσία της EPPO στο Μόναχο (Γερμανία), εκτείνεται σε Βουλγαρία, Γερμανία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία και Σλοβενία. Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός εγγράφων, ηλεκτρονικών συσκευών και αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και 31.500 ευρώ σε μετρητά και κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 40.000 ευρώ. Αρκετοί τραπεζικοί λογαριασμοί δεσμεύτηκαν, με τουλάχιστον 88.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «πρόκεται για ύποπτο εγκληματικό καθεστώς στο πλαίσιο του οποίου εταιρείες, με έδρα σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, εφαρμόζουν δόλια μειωμένο ΦΠΑ στην πώληση μεταχειρισμένων κινητών τηλεφώνων που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες εκτός ΕΕ, προκειμένου να αυξήσουν παράνομα τα κέρδη τους».

Συνήθως, κατά την πώληση μεταχειρισμένων αγαθών που αγοράζονται από ιδιώτες στην ΕΕ ή από πωλητές που έχουν ήδη πληρώσει πλήρως τον ΦΠΑ για τέτοια είδη, ο μεταπωλητής μπορεί να εφαρμόσει το λεγόμενο καθεστώς «φορολόγησης επί του περιθωρίου κέρδους», υπό τους όρους που ορίζονται στο εφαρμοστέο δίκαιο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο μεταπωλητής πρέπει να πληρώσει ΦΠΑ μόνο για το περιθώριο κέρδους (τη διαφορά μεταξύ της τιμής που καταβάλλεται για το είδος και της τιμής για την οποία πωλείται) και όχι για την πλήρη τιμή πώλησης του αντικειμένου.

Ωστόσο, υπάρχουν υπόνοιες ότι οι εταιρείες που βρίσκονται υπό διερεύνηση εφάρμοσαν παράνομα τη διάταξη αυτή, χρεώνοντας μειωμένο ΦΠΑ όταν ο συντελεστής ήταν απαιτητός. Η ύποπτη απάτη επέτρεψε, επίσης, την πώληση κινητών τηλεφώνων σε χαμηλότερη τιμή, προκαλώντας, έτσι, αθέμιτο ανταγωνισμό. «Εξυπακούεται ότι επωφελήθηκαν από το γεγονός πολλές εθνικές αρχές που συμμετείχαν κατά μήκος της αλυσίδας των συναλλαγών» σημειώνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ 2019 και 2022, τέσσερις ύποπτοι συνεργάστηκαν για να εξαπατήσουν τις φορολογικές αρχές της Βουλγαρίας, της Γερμανίας και της Σλοβενίας, για τον οφειλόμενο ΦΠΑ σε μεταχειρισμένα smartphone που εισάγονται από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, δημιουργώντας μια αλυσίδα εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε μια φαινομενικά νόμιμη ενδοκοινοτική παράδοση αγαθών, σε τριγωνικές συναλλαγές απαλλασσόμενες από ΦΠΑ μέχρι τον τελικό προορισμό.

Οι εταιρείες που εμπλέκονται στην ύποπτη απάτη βρίσκονται στη Βουλγαρία, τη Γερμανία και τη Σλοβενία και διοικούνται από τέσσερα άτομα που βρίσκονται υπό διερεύνηση. Η εταιρεία στη Σλοβενία αγόρασε τα smartphone από εταιρείες στο Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ και στη συνέχεια τα πούλησε στην εταιρεία στη Βουλγαρία. Στη συνέχεια, τα αγαθά πωλήθηκαν στη Γερμανία. Το ίδιο ποσοστό εφαρμόστηκε όταν τα αγαθά πωλήθηκαν σε τελικούς πελάτες στην Ιταλία, τη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Σουηδία.

Τα υπό έρευνα μέρη είναι ύποπτα ότι απάτησαν την καταβολή ΦΠΑ στη Βουλγαρία, τη Γερμανία και τη Σλοβενία, με εκτιμώμενη ζημιά τουλάχιστον 19 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι ορισμένα από τα παράνομα κέρδη ενδέχεται να έχουν βρεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία σε άλλα κράτη μέλη.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Καλώς ήλθατε {{inv_username}}

comments

  1. says:
    {{ getCommDate(item.date) }}

{{inv_error}}

Σύνδεση

You may also like