NewsΤηλεπικοινωνίες

Επιταχύνει το επενδυτικό της πρόγραμμα η Vodafone Ελλάδος

5

Σε τροχιά επιτάχυνσης έχει θέσει το πενταετές επενδυτικό της πλάνο, ύψους 600 εκατ. ευρώ, η Vodafone Ελλάδος.

Όπως είπε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, Χάρης Μπρουμίδης, σε ενημέρωση του Τύπου, έχει ξεκινήσει η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στο σταθερό δίκτυο. Θα κατασκευαστούν 150.000 νέες γραμμές Fiber to the Home (FTTH) στην επόμενη τριετία έτσι ώστε, στο τέλος του επενδυτικού προγράμματος, η Vodafone να διαθέτει περίπου 650.000 γραμμές νέας γενιάς.

Παράλληλα προχωρά το έργο της υποθαλάσσιας διασύνδεσης 10 νησιών με οπτική ίνα. Βρίσκεται στη φάση της αδειοδοτικής διαδικασίας και όταν ολοκληρωθεί θα δώσει τη δυνατότητα υψηλότερων ταχυτήτων σε περίπου 1 εκατ. συνδρομητές (ιδιώτες και επιχειρήσεις).

Στην κινητή το 5G Vodafone Giga Network τον Μάρτιο 2022 θα έχει πετύχει πληθυσμιακή κάλυψη περίπου 40%. Σήμερα λειτουργεί σε 23 πόλεις και αρκετούς τουριστικούς προορισμούς.

Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία έχει επεκταθεί και στα έργα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ICT). Έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής για έργο, ύψους 10 εκατ. ευρώ, του υπουργείου Ανάπτυξης και το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για τη ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων (ύψους 180 εκατ. ευρώ) και το e – Health.

Όπως είπε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν σημαντικά το ΑΕΠ της χώρας, αλλά είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν με γρήγορους ρυθμούς.

Εμφανίστηκε προβληματισμένος για την ιδιαίτερα αργή πρόοδο που σημειώνει η υλοποίηση του Σύζευξις 2 (εκσυγχρονισμός του τηλεπικοινωνιακού δικτύου δημοσίων φορέων) που με την ολοκλήρωσή του θα αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση για το Δημόσιο της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Το χαρακτήρισε απλό έργο και έθεσε τον προβληματισμό πως θα προχωρήσουν πολυπλοκότερα έργα όταν καθυστερούν τα απλά.

Σχετικά με πρόθεση του ΟΤΕ να διπλασιάσει τις ταχύτητες όλων των συνδρομητών του χωρίς κόστος για αυτούς κ. Μπρουμίδης είπε ότι η πρόσβαση των Ελλήνων σε δίκτυα νέας γενιάς είναι καλοδεχούμενη, δεν απέκλεισε να ακολουθήσει και η Vodafone, συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι χρειάζεται το θέμα να εξεταστεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού «ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους παρόχους να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά».

Σημείωσε επίσης ότι το 40% των πελατών της Vodafone έχει υπηρεσίες NGA, έναντι 25% πριν από ένα χρόνο με την εμπορική πολιτική της εταιρείας να δίνει έμφαση, εφόσον είναι τεχνολογικά δυνατόν, στην παροχή υπηρεσιών δικτύων νέας γενιάς σε νέους και υφιστάμενους συνδρομητές.

Η διοίκηση της Vodafone εκτιμά είναι ότι φέτος θα βελτιωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας σε σχέση με το 2020 (έτος κατά το οποίο οι επιπτώσεις της πανδημίας ήταν εντονότερες).

Στο εξάμηνο της οικονομικής της χρήσης (Απρίλιος – Σεπτέμβριος) είχε κύκλο εργασιών 468 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 4% και προσαρμοσμένα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 132 εκατ. ευρώ.

Οι συνδρομητές στην κινητή είναι 4,178 εκατ. με το ποσοστό των πελατών συμβολαίου να προσεγγίζει το 40% και στη σταθερή, 962.000.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Καλώς ήλθατε {{inv_username}}

comments

  1. says:
    {{ getCommDate(item.date) }}

{{inv_error}}

Σύνδεση

You may also like