EventsNews

CES 2024: Όλα όσα θα δούμε στη μεγαλύτερη έκθεση του computing και της υψηλής τεχνολογίας!

0

H CES παραδοσιακά είναι η μεγάλη έκθεση που κάνει την καλύτερη «εκκίνηση» για τη νέα χρονιά, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε μια πρώτη αναλυτική ματιά σε όλες τις σημαντικές τεχνολογίες που θα πρωταγωνιστήσουν. Τηρώντας τη παράδοση, η CES λαμβάνει χώρα για μια ακόμη χρονιά στο Las Vegas (από τις 9 έως τις 12 Ιανουαρίου) και λίγο πριν την επίσημη έναρξη μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για το που θα εστιάσει. Για να κοιτάξουμε λοιπόν λίγο στη «μαγική σφαίρα», έτσι ώστε να δούμε τι μας έχουν ετοιμάσει οι μεγάλοι παίκτες του κόσμου της τεχνολογίας.

Α.Ι… Everywhere!

Χωρίς αμφιβολία, η Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.) έχει αρχίσει να κυριαρχεί σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας, για αυτό και η φετινή CES δεν θα μπορούσε παρά να κάνει focus στο πως το PC-based hardware, θα συνδυαστεί καλύτερα με την A.I. To 2024 θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η «χρονιά» του A.I. PC, ένας όρος που μάλλον θα βαρεθούμε να τον ακούμε μέσα στο νέο έτος. Τόσο η Intel, όσο και η AMD αρέσκονται στο να χρησιμοποιούν τον εν λόγω όρο, σε μια προσπάθεια να περιγράψουν τη μορφή που θα έχουν οι υπολογιστές του μέλλοντος, οι οποίοι θα βασίζονται στη λειτουργία των NPUs (Neural Processing Units), δίνοντας ουσιαστικά έμφαση στον τρόπο που οι υπολογιστές θα μπορούν να φέρουν εις πέρας μια σειρά από A.I.-based tasks. Ήδη έχουμε δει το πόσο μεγάλη έμφαση δίνει η Microsoft στο κομμάτι των Windows-based A.I. εφαρμογών, με το Copilot να κυριαρχεί (ήδη λάνσαρε και το νέο τύπο πληκτρολογίου αλλάζοντας το keyboard όπως το γνωρίσαμε τα τελευταία 30 χρόνια), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες εταιρείες όπως η Adobe και η Audacity αναπτύσσουν τρόπους, ώστε να μπορούν να εκμεταλλευθούν καλύτερα τη λειτουργία των «dedicated» NPUs. Φυσικά και αναμένεται να δούμε και πολλές λευκές οικιακές συσκευές να δρέπουν τους καρπούς της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ και οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να έχουν δυναμική παρουσία με αρκετές A.I.-based εφαρμογές που θα βελτιώνουν την εμπειρία οδήγησης, τελειοποιώντας ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες της αυτόνομης οδήγησης.

Το Wi-Fi 7 είναι εδώ!    

Στην CES 2024 πρόκειται να δούμε αρκετές συσκευές να υιοθετούν το πρότυπο Wi-Fi 7, από laptops μέχρι TVs, πολλοί είναι οι κατασκευαστές που επιθυμούν να παρουσιάσουν συσκευές που να το υποστηρίζουν. Με ανώτερες ταχύτητες που αγγίζουν τα 46 Gbps (διπλάσιες ουσιαστικά σε σχέση με το Wi-Fi 6 και 6E), μαζί με συχνότητα καναλιού που φτάνει τα 320MHz, αν μη τι άλλο το Wi-Fi 7 προσφέρει διπλάσιο εύρος. Παράλληλα, η υποστήριξη της τεχνολογίας MLO (Multi-Link Operation), η οποία επιτρέπει σε πολλαπλές συσκευές να χρησιμοποιούν δύο μπάντες ταυτόχρονα, επιτρέποντας ουσιαστικά περισσότερες δυνατότητες σε χώρους που υπάρχουν πολλές συσκευές. Για αυτό και σίγουρα στην CES 2024, θα δούμε πολλά νέα routers και άλλα δικτυακά προϊόντα (ορισμένα smartphones ήδη υποστηρίζουν το Wi-Fi 7) να αξιοποιούν στο έπακρον τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Its SUPER time!

Η Nvidia μας έχει αποδείξει ότι λατρεύει να ανακοινώνει νέα προϊόντα στην CES και έτσι η φετινή έκθεση δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, με τον κολοσσό των Καρτών Γραφικών να παρουσιάζει τη νέα γενιά των SUPER καρτών που ανήκουν στην οικογένεια 40XX. Με αυτόν τον τρόπο, η Nvidia επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην τωρινή γενιά και στην επερχόμενη 50xx. Σύμφωνα με τις διαρροές που εδώ και καιρό βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η Nvidia θα ανακοινώσει τρία μοντέλα που θα ανήκουν στην οικογένεια SUPER: GeForce 4070 SUPER, 4070 Ti SUPER και 4080 SUPER. Σίγουρα δεν σας κρύβουμε ότι αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία, ενώ σχετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κατά πόσο η AMD θα αντιδράσει απέναντι στην επέλαση των νέων GeForce, ανακοινώνοντας μια νέα πιο boostαρισμένη κάρτα της γενιάς 7xxx ή έστω κάποια μείωση τιμών για να μπορέσει να ανταγωνιστεί καλύτερα.

OLED for the WIN!

Αν και δεν περιμένουμε συγκλονιστικές εξελίξεις στον κόσμο των Monitors, ωστόσο μια τάση που παρατηρούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει να κάνει με την καθιέρωση των OLED panels. Το έχουμε δει τόσο από τη Samsung όσο και από την LG, ότι οι OLED οθόνες θα βρεθούν στο επίκεντρο, προσφέροντας στους gamers ακόμη καλύτερους χρόνους απόκρισης και ρυθμούς ανανέωσης. Ήδη πολλές είναι οι εταιρείες που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και στα laptops με OLED οθόνες Σε ότι έχει να κάνει με τις TVs σίγουρα τα 8Κ έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους, ωστόσο σίγουρα θα δούμε αρκετά «πειραματικά» concepts, όπως για παράδειγμα είναι τηλεοράσεις που δεν θα χρησιμοποιούν ούτε ένα καλώδιο (η Displace είχε κάνει εξαιρετική εντύπωση πέρσι με το δικό της μοντέλο στην περσινή έκθεση) ή με standalone rollable displays, καλύτερη υιοθέτηση της τεχνολογίας micro-LED κ.ά.

Αυτές είναι ορισμένες από τις τεχνολογίες που αναμένεται να ξεχωρίσουν στην CES 2024. Όμως stay tuned γιατί τις επόμενες ήμερες θα έχουμε πλήρη κάλυψη για όλα τα συναρπαστικά tech gadgets που θα ξεχωρίσουν στην μεγαλύτερη γιορτή του computing…

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Καλώς ήλθατε {{inv_username}}

comments

  1. says:
    {{ getCommDate(item.date) }}

{{inv_error}}

Σύνδεση

You may also like