MobilesNews

Αρνητική η Apple στην απαίτηση της TSMC για αύξηση της τιμής του A17 Bionic κατά 3%

0
Όπως αναλύει ένα άρθρο της κινεζικής Economic Daily News, το κορυφαίο χυτήριο chips στον κόσμο ήλπιζε να καθιερώσει μια αύξηση των τιμών για την επόμενη βαθμίδα chip’s με προηγμένα χαρακτηριστικά. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Ltd. (TSMC) πρόκειται να ξεκινήσει να αποστέλλει chips κατασκευασμένα χρησιμοποιώντας τον κόμβο διεργασίας των 3nm αργότερα φέτος. Όσο λιγοστεύουν τα… νανόμετρα, τα τρανζίστορ που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία των chips είναι μικρότερα, επιτρέποντας σε περισσότερα από αυτά να χωρέσουν σε μικρή επιφάνεια.
Αυτό το τελευταίο είναι σημαντικό γιατί όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τρανζίστορ ενός chip, τόσο πιο ισχυρό και ενεργειακά αποδοτικό είναι ένα chip. Για παράδειγμα, το 5nm A15 Bionic που χρησιμοποιείται στη γραμμή iPhone 13 και το iPhone 14 και το iPhone 14 Plus διαθέτουν 15 δισεκατομμύρια τρανζίστορ μέσα σε κάθε chip. Το νέο 4nm A16 Bionic, το οποίο τροφοδοτεί τα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max, έχει σχεδόν 16 δισεκατομμύρια τρανζίστορ μέσα σε κάθε εξάρτημα, καθιστώντας το πιο ισχυρό και λιγότερο εξαντλητικό στην μπαταρία ενός τηλεφώνου από το A15 Bionic.
Για το A17 Bionic του επόμενου έτους, που αναμένεται να βρίσκεται στα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Ultra, η TSMC θα χρησιμοποιήσει τον κόμβο διεργασίας 3nm. Η αναφορά στην Economic Daily Newsλέει ότι η TSMC προσπαθούσε να αυξήσει τις τιμές για το A17 Bionic κατά 3%. Αλλά η έκθεση επικαλέστηκε πηγές που αποκάλυψαν πώς η Apple είπε στην TSMC ότι δεν θα πληρώσει το υψηλότερο τίμημα. Η Apple είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του συγκεκριμένου χυτηρίου και σύμφωνα με ορισμένους λογαριασμούς, η εταιρεία είναι υπεύθυνη για το 25% του ετήσιου ακαθάριστου κεφαλαίου της TSMC.
Πριν από περίπου ένα χρόνο, πελάτες της TSMC όπως η AMD, η Nvidia και η MediaTek φέρεται να είχαν αποδεχτεί μια αύξηση της τιμής κατά 20% που είχε θέσει σε εφαρμογή η TSMC. Υποτίθεται ότι η Apple έλαβε πολύ μικρότερη αύξηση τιμής 3%. Μετά την αύξηση των τιμών πέρυσι, η TSMC είπε αυτό το καλοκαίρι ότι αναμένει μια αύξηση της τιμής έως και 8% φέτος, γεγονός που θα αυξήσει τις τιμές για τις αποστολές του 2023.
Δεδομένου ότι τα chips που παράγονται από την TSMC είναι ένα τόσο σημαντικό συστατικό και λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο το Samsung Foundry έχει την τεχνολογία για να παρέχει chip υψηλών προδιαγραφών όπως αντίστοιχη η TSMC, οι περισσότεροι πελάτες της εταιρείας πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές με ένα χαμόγελο στα χείλη. Ωστόσο, η συνεισφορά της Apple στις κορυφαίες και τις τελευταίες θέσεις της TSMC είναι τόσο σημαντική που ο τεχνολογικός γίγαντας μπορεί στην πραγματικότητα να αρνηθεί να πληρώσει υψηλότερες τιμές για τη συναρμολόγηση των chips του και να ξεφύγει από αυτό.
Δεν είναι γνωστό πώς απάντησε η TSMC στην άρνηση της Apple να αποδεχθεί μια αύξηση της τιμής κατά 3% για τα chip’s 3nm A17 Bionic. Θα φανταζόταν κανείς ότι η TSMC θα κρατούσε το πάνω χέρι σε αυτή την κατάσταση λόγω της έλλειψης χυτηρίων με τις δυνατότητες που έχει η TSMC. Πρέπει να είναι αρκετά ανησυχητικό για την Apple ότι η Κίνα φαίνεται πρόθυμη να χρησιμοποιήσει βία για να καταλάβει την Ταϊβάν. Η Κίνα θέλει να είναι αυτάρκης όταν πρόκειται για προηγμένα chips και ο έλεγχος της TSMC είναι κάτι που σίγουρα απασχολεί τον Πρόεδρο Xi Jinping.
Η TSMC αναμένεται να διαθέσει chipset 2nm από το 2026
Φέτος, η Apple αποφάσισε να εξοπλίσει τα μοντέλα iPhone 14 που δεν είναι Pro με τα ίδια chips A15 Bionic που τροφοδοτούσαν ολόκληρη τη σειρά iPhone 13 πέρυσι, ενώ χρησιμοποιούσε το νέο A16 Bionic για τα πιο ακριβά μοντέλα Pro. Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο έτος και στο άμεσο μέλλον, με τα iPhone 15 και 15 Plus να φέρουν το A16 Bionic και το A17 Bionic να τροφοδοτούν τα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Ultra.
Τα επόμενα chipset της σειράς A που σχεδιάστηκαν από την Apple, ξεκινώντας με το A17 Bionic, θα παράγονται από την TSMC χρησιμοποιώντας τους κόμβους διεργασίας 3nm. Ο κόμβος διεργασίας 2 nm δεν θα αποσταλεί από την TSMC σε πελάτες μέχρι το 2026.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Καλώς ήλθατε {{inv_username}}

comments

  1. says:
    {{ getCommDate(item.date) }}

{{inv_error}}

Σύνδεση

You may also like