ComputersNews

«Ουραγοί» τέσσερις ελληνικές περιφέρειες στην απασχόληση στο high-tech

0

«Ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας θεωρείται βασικός μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη και την παραγωγικότητα και συχνά παρέχει καλοπληρωμένες ευκαιρίες απασχόλησης» σημειώνει η Eurostat, σε έρευνα της γύρω από την απασχόληση στο high-tech.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, το 2022, 9,8 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνταν σε δραστηριότητες γύρω από την υψηλή τεχνολογία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αντιστοιχεί στο 4,9% της συνολικής απασχόλησης της ΕΕ. Στην εκπροσώπηση των φύλων σε αυτόν τον τομέα, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από τα δύο τρίτα (67,2%) του συνόλου.

Σε περιφερειακό επίπεδο, οι περιφέρειες πρωτευουσών της Γαλλίας (Ile-de-France) και της Ισπανίας (Comunidad de Madrid) κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό ατόμων που απασχολούνταν σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, 420.000 και 289.000, αντίστοιχα.

Ακολούθησαν τρεις περιφέρειες οι οποίες κατέγραψαν περισσότερα από 200.000 άτομα στο high-tech: η περιοχή του Ομπερμπάγερν στη νότια Γερμανία, η Λομβαρδία στη βόρεια Ιταλία και η Καταλονία στην ανατολική Ισπανία.

Στο κάτω μέρος του πίνακα, υπήρχαν πέντε περιφέρειες με λιγότερα από 3.000 άτομα που απασχολούνταν γύρω από την υψηλή τεχνολογία: η ιταλική περιφέρεια Μολίζε και τέσσερις ελληνικές: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Πελοπόννησος, Ήπειρος και Στερεά Ελλάδα.

Οι γυναίκες αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο (32,8%) του συνολικού αριθμού των ατόμων που απασχολούνταν σε τομείς υψηλής τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022.

Το μερίδιο των γυναικών στην απασχόληση γύρω από την υψηλή τεχνολογία στις περιφέρειες NUTS 2 κυμάνθηκε από το υψηλό 50,2% στην ουγγρική Nyugat-Dunántúl έως το 8,3% στη Θεσσαλία. Στην πραγματικότητα, η Nyugat-Dunántúl ήταν η μόνη ευρωπαϊκή περιοχή όπου υπήρχαν περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες στο high-tech.

Τα επόμενα υψηλότερα ποσοστά γυναικείας απασχόλησης καταγράφηκαν στην ιταλική Μάρκε (48,6%) και σε μια άλλη περιφέρεια της Ουγγαρίας, το Észak-Magyarország (48,1%).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Καλώς ήλθατε {{inv_username}}

comments

  1. says:
    {{ getCommDate(item.date) }}

{{inv_error}}

Σύνδεση

You may also like