MobilesNews

Οι βελτιώσεις που φέρνει το νέο SoC Snapdragon 8 Gen 2

3

Όλα βαδίζουν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα της Qualcomm και έτσι λίγο μετά την αποκάλυψη του Snapdragon 8 Gen 2, αρχίζουν να βγαίνουν και τα πρώτα τηλέφωνα με αυτό το πανίσχυρο SoC. Ενώ το vivo X90 Pro+ ήταν το πρώτο που ανακοινώθηκε, δεν υπήρξε μονάδα για δοκιμή. Αλλά για καλή τύχη πολλών, δοκιμάστηκε ένα iQOO 11.

Η μονάδα iQOO 11 που έτυχε να βρεθεί στα χέρια της ομάδας του GSMArena για δοκιμές, διαθέτει 16 GB μνήμης RAM και 256 GB αποθηκευτικού χώρου, γεγονός που δίνει στο Snapdragon 8 Gen 2 μια εξαιρετική ευκαιρία να λάμψει. Λάβετε υπόψη ότι αυτή είναι μια βελτίωση γενεών, λιγότερο εάν συμπεριλάβετε το 8+ Gen 1  και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον κόμβο TSMC N4. Αυτό που έχει πετύχει η Qualcomm είναι αρκετά εντυπωσιακό.

Ως προς την δομική του μορφή, το SoC Snapdragon 8 Gen 2 χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό πυρήνων ARM. Το Cortex-X3 είναι ο ηγέτης του πακέτου και με βάση τα επίσημα δεδομένα, θα πρέπει να είναι 25% ταχύτερο από το Cortex-X2 που χρησιμοποιείται στα chip Gen 1. Αυτή είναι η οδηγία για την απόδοση ενός σπειρώματος.

Στη συνέχεια, υπάρχει ένα μείγμα τεσσάρων πυρήνων μεσαίου μεγέθους. Δύο είναι το Cortex-A715, το οποίο θα πρέπει να είναι 20% ταχύτερο από τον παλαιότερο πυρήνα A710. Το chip Gen 2 έχει επίσης δύο από αυτούς τους πυρήνες A710, επομένως η απόδοση πολλαπλών νημάτων είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί. Αυτό βασίζεται σε δεδομένα από την ARM, η Qualcomm λέει ότι η CPU είναι 35% πιο γρήγορη συνολικά (σε σύγκριση με την αρχική CPU 8 Gen 1) και 40% πιο αποτελεσματική.

Το νέο μοντέλο Snapdragon 8 Gen 2 χρησιμοποιεί επίσης τη νέα GPU Adreno 740. Η Qualcomm είναι μυστική σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του υλικού, αλλά πρέπει να υπήρξε μια σημαντική αλλαγή. Ένα ενδιαφέρον πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το 740 τρέχει σε χαμηλότερες ταχύτητες ρολογιού από το 730 στα chip Gen 1. Ακόμα κι έτσι, η Qualcomm λέει ότι η νέα GPU είναι 25% ταχύτερη από τον προκάτοχό της (και 45% πιο αποτελεσματική).

Αν μη τι άλλο, η Qualcomm ήταν συντηρητική με τους ισχυρισμούς της για GPU – βλέπουμε πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις ταχύτητας ακόμη και σε σχέση με το Snapdragon 8+ Gen 1, το οποίο από μόνο του ήταν μια μέτρια βελτίωση σε σχέση με το αρχικό chip από την αρχή του τρέχοντος έτους ( 10% ταχύτερο ). Το επίκεντρο του chip Plus ήταν η απόδοση ισχύος και μόλις επιτευχθεί αυτό, η Qualcomm θα μπορούσε να στρέψει την προσοχή της στο να κάνει τα πράγματα πιο γρήγορα.

Για αρχή υπάρχουν τα αποτελέσματα από το AnTuTu και δίνεται μια αίσθηση συνολικής βελτίωσης που επιφέρει το μοντέλο Gen 2 που υποστηρίζει τον ταχύτερο χώρο αποθήκευσης LPDDR5X DRAM και UFS 4.0 και το iQOO 11 τα χρησιμοποιεί πλήρως.

Έπειτα έγινε ένα τεστ στο Geekbench 5, το οποίο μετρά τόσο την απόδοση ενός όσο και πολλαπλών πυρήνων. Θυμηθείτε, ο στόχος για βελτίωση ενός πυρήνα είναι 25% σε σχέση με το Cortex-X2 στον ίδιο κόμβο και την ίδια ταχύτητα ρολογιού (δηλαδή σε σχέση με την υλοποίηση που εμφανίζεται στο 8+ Gen 1).

Το chipset δεν φτάνει σε αυτό το σημείο, αλλά δεν παύει να είναι μια βελτίωση 18% σε σχέση με το 8+ Gen 1. Το χάσμα από το chip 8 Gen 1 είναι ακόμη μεγαλύτερο, 26%, αν και αυτό θα μπορούσε να τρέχει τον βασικό πυρήνα του στα 3,0 GHz, οπότε δεν υπάρχει έκπληξη. Αλλά οι πυρήνες 8+ Gen 1 και 8 Gen 2 είναι χρονισμένοι με τον ίδιο τρόπο, επομένως η επιτάχυνση προέρχεται από τη νέα αρχιτεκτονική.

Ο φόρτος εργασίας πολλαπλών πυρήνων δείχνουν παρόμοια βελτίωση 22% σε σχέση με το 8+ Gen 1, το χάσμα από τον αρχικό Snapdragon 8 Gen 1 είναι ακόμη μεγαλύτερο με ταχύτητα υψηλότερη κατά 33%.

Οι βελτιώσεις περί CPU είναι σταθερές, ναι η αλήθεια είναι πως εδώ δεν μπορεί να επέμβει και πολύ η Qualcomm, καθώς χρησιμοποιεί προσαρμοσμένους πυρήνες CPU Cortex από την ARM. Ίσως τα πράγματα να είναι διαφορετικά όταν η ομάδα της Nuvia προσφέρει σχεδιασμό CPU για mobile συσκευές.

Ωστόσο, οι GPU Adreno είναι όλες της Qualcomm και ξεπερνούν τον στόχο +25% σε αρκετές δοκιμές. Κάπου εδώ να αναφερθεί πως το iQOO 11 διαθέτει οθόνη 1.440 x 3.200 px με ρυθμό ανανέωσης έως και 120 Hz (είναι ένα πάνελ LTPO4).

Ωστόσο, πολλά τηλέφωνα με chip Gen 1 χρησιμοποιούν οθόνες κλάσης FHD+. Στις επιμέρους δοκιμές, ρυθμίστηκε το iQOO 11 σε δύο διαφορετικά επίπεδα αναλύσεων.

Η πρώτη προσέγγιση έχει ορισμένα προβλήματα, δηλαδή το GFXBench Manhattan ES 3.0 έφτασε στο όριο των 120 fps, οπότε η GPU στην πραγματικότητα συγκρατήθηκε από την οθόνη.

Αυτό είναι καλό – αν αυτό ήταν ένα παιχνίδι, θα είχατε μια σταθερή αναπαραγωγή 120 fps. Μερικές συσκευές σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία – τηλέφωνα gaming όπως το Asus ROG Phone 6 Pro και το Red Magic 7, που έχουν οθόνες 165Hz. Αυτό σημαίνει ότι οι μέσοι όροι εδώ είναι παραπλανητικοί, καθώς πολλά αποτελέσματα παραμορφώνονται από το όριο fps της οθόνης. Οι δοκιμές εκτός οθόνης παρακάμπτουν αυτό το ζήτημα, αλλά υπάρχει μια άλλη λύση – χρησιμοποιήστε ένα πιο απαιτητικό benchmark που δεν θα φτάσει στο όριο της οθόνης fps.

Με επιλεγμένη την λειτουργία FHD+ για λίγο περισσότερο, οιδοκιμές GFXBench Aztec δείχνουν περίπου 50% βελτίωση χρησιμοποιώντας τόσο το backend OpenGL ES όσο και το νεότερο backend Vulkan. Το τηλέφωνο μπορεί να προσφέρει σχεδόν 90fps gameplay σε αυτήν την ανάλυση. Το Snapdragon 8 Gen 2 καθιστά δυνατή την αναπαραγωγή παιχνιδιών με υψηλό ρυθμό ανανέωσης/ρυθμού καρέ σε FHD+, ενώ τα chip’s Gen 1 σας κάνουν να επιλέξετε ανάμεσα σε υψηλή ανάλυση και ρυθμό καρέ. Φυσικά, τα benchmarks είναι πιο απαιτητικά από τα πραγματικά παιχνίδια, επομένως θα πρέπει να δούμε μεγάλο αριθμό τίτλων που μπορούν να παίζονται στα 90fps και ακόμη και στα 120fps με το Gen 2.

Τρέχοντας με το Aztec στα 1440p, βλέπουμε και πάλι μια βελτίωση στην απόδοση της τάξης του 50%. Το χάσμα μεταξύ Vulkan και OpenGL ES είναι μικρότερο από ότι ήταν στα chip Gen 1, αλλά το Vulkan εξακολουθεί να έχει ένα μικρό πλεονέκτημα.

Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα;

Η νέα GPU Adreno 740 μέσα στο Snapdragon 8 Gen 2 είναι πραγματικά εντυπωσιακή και θα επιτρέψει την αναπαραγωγή υψηλού ρυθμού καρέ σε περισσότερους τίτλους από ότι είναι εφικτό επί του παρόντος και θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να ενεργοποιήσουν ρυθμίσεις γραφικών υψηλότερης ποιότητας ταυτόχρονα.

[via]

 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Καλώς ήλθατε {{inv_username}}

comments

  1. says:
    {{ getCommDate(item.date) }}

{{inv_error}}

Σύνδεση

You may also like