News

Foxconn: Ξεκίνησε επενδύσεις σε άλλες χώρες και βοηθά την Apple να “απεξαρτηθεί” από την Κίνα

0
Για στρατηγικούς λόγους και όχι μόνο, η Apple επιθυμεί να μεταφέρει σταδιακά την παραγωγή iPhone και εκτός Κίνας. Η Apple όχι μόνο ανησυχεί για την περιοχή από πλευράς γεωπολιτικών ζητημάτων, αλλά επίσης και για την κινεζική κυβέρνηση που κάνει πράγματα όπως η καταστολή του COVID, όπως έκανε τον περασμένο μήνα στο Zhengzhou, όπου η Foxconn διατηρεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής μονάδων iPhone. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την πανεπιστημιούπολη αναγκάζοντας την Apple να παραδεχτεί ότι οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν καθυστέρηση στην παραλαβή των παραγγελθέντων μοντέλων iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max έως τις αρχές του επόμενου έτους.
Από τις πρώτες ημέρες αυτού του μήνα, η Κίνα άρχισε να χαλαρώνει την καταστολή του COVID και η Foxconn λέει ότι σύντομα θα επιτρέψει στους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις του Zhengzhou και να διαμένουν στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματά τους ακριβώς έξω από την πανεπιστημιούπολη. Κατά τη διάρκεια της καταστολής, η Foxconn αρνήθηκε να επιτρέψει στους εργαζόμενους στην πανεπιστημιούπολη να τρώνε στην τραπεζαρία της εταιρείας και τους ανάγκασε να καταναλώνουν τα γεύματά τους μέσα στους κοιτώνες τους.
Apple: Δεν μπορεί απλώς να αναλάβει την παραγωγή iPhone και να το μεταφέρει σε άλλη χώρα
Αδύνατο θεωρείται για την Apple να βρει μια περιοχή όπου μπορούν να κατασκευαστούν εργοστάσια, να βρεθούν ειδικευμένοι εργαζόμενοι και προμηθευτές να είναι κοντά για να παραδώσουν εξαρτήματα στην ποσότητα και την ποιότητα που χρειάζεται η Apple. Μια χώρα όπου η Foxconn κατασκευάζει ήδη ορισμένα μοντέλα iPhone, είναι η Ινδία. Αρχικά, η Foxconn κατασκεύασε παλαιότερα μοντέλα iPhone στη χώρα για να αποφύγει τον φόρο εισαγωγής σε μονάδες που αποστέλλονται στη χώρα.
Τώρα, η Foxconn παράγει το iPhone 14 στην Ινδία και θέλει να συγκεντρώσει περισσότερα τρέχοντα μοντέλα, μερικά για παγκόσμια διανομή. Τον περασμένο μήνα, η Foxconn ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να αυξήσει τον αριθμό εργαζομένων στο ινδικό εργοστάσιό της από 17.000 σε 70.000 μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, η Foxconn έχει επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια στην ινδική θυγατρική της. Η εταιρεία μπόρεσε να εισφέρει τα μετρητά στην Foxconn Hon Hai Technology India Mega Development Private Limited από τη μονάδα της Foxconn Singapore Pte Ltd.
Περισσότερο ανήσυχη από κάθε άλλη φορά δείχνει να είναι η Apple με την  παραγωγή στο Zhengzhou να χρησιμοποιεί μόλις το 20% της παραγωγικής του ικανότητας τον Νοέμβριο, η σειρά iPhone 14 Pro θα είναι σε έλλειψη αυτόν τον μήνα και τον Ιανουάριο. Αυτό δεν είναι καλό, ειδικά όταν διανύουμε την περίοδο των εορταστικών αγορών. Αυτόν τον μήνα, ο αναλυτής Kuo αναμένει πως η Foxconn θα χρησιμοποιήσει το 30% έως 40% της παραγωγικής της ικανότητας iPhone 14 Pro στο Zhengzhou. Αυτό είναι καλύτερο, αλλά απέχει πολύ από το κανονικό.
Εκτός από την επένδυση στην Ινδία, τον Αύγουστο η Foxconn συμφώνησε να ξοδέψει 300.000 δολάρια σε ένα εργοστάσιο στο Βιετνάμ που θα επεκτείνει την παραγωγή εκεί. Το Βιετνάμ είναι μια άλλη χώρα, εκτός από την Ινδία, που η Apple φέρεται να θεωρεί ως αντικαταστάτη της Κίνας.
Aπό πλευράς της, η Wall Street Journal ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Apple γίνεται πιο επιθετική με τα σχέδιά της να απομακρυνθεί εντελώς από την Κίνα. Το άρθρο ανέφερε μερικές χώρες που έχουμε συζητήσει συχνά ως πιθανούς τόπους προσγείωσης για παραγωγή iPhone, την Ινδία και το Βιετνάμ.
Η Foxconn φαίνεται να απλώνει τις επενδύσεις της παντού. Την περασμένη εβδομάδα δαπάνησε 58,98 εκατομμύρια δολάρια σε μια επένδυση στην Τσεχία. Εκεί ο κατασκευαστής κατασκευάζει smartphone, οθόνες και διακομιστές cloud. Η Foxconn διαθέτει επίσης κέντρα έρευνας και ανάπτυξης σε αυτήν την περιοχή. Την ίδια στιγμή, η Foxconn έβαλε 142 εκατομμύρια δολάρια στη μονάδα της στην Ταϊγιουάν της Κίνας, την οποία θεωρεί μακροπρόθεσμη επένδυση.
Επιπλέον η Apple ήδη μεταφέρει κάποια παραγωγή chips από την Ταϊβάν στα εργοστάσια της TSMC στις ΗΠΑ στην Αριζόνα. Μία εγκατάσταση θα παράγει chip 4 nm ξεκινώντας το 2024, ενώ η δεύτερη μονάδα θα είναι online το 2026 και θα παράγει chipset 3 nm. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Tim Cook μίλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της TSMC που πραγματοποιήθηκε στην Αριζόνα την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαίωσε ότι η Apple σχεδιάζει να αγοράσει chip που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ από την TSMC.
[via]

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Καλώς ήλθατε {{inv_username}}

comments

  1. says:
    {{ getCommDate(item.date) }}

{{inv_error}}

Σύνδεση

You may also like