Jump to content

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας του iPhone σας!


DINFUN
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Είναι από τις καταστάσεις που απευχόμαστε όλοι μας αλλά ενδεχομένως να συμβούν. Αν λοιπόν το iPhone σας χαθεί ή κάποιος επιτήδειος καταφέρει να σας το κλέψει, υπάρχουν κάποιες ενέργειες τις οποίες μπορείτε να κάνετε προκειμένου να προστατεύσετε τα δεδομένα σας που βρίσκονται στην κλεμμένη συσκευή, κα να εξαντλήσετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανακτήσετε πάλι. Δείτε μερικά βήματα που αναμένουμε πως θα σας βοηθήσουν:

 

Ελεγξτε την τοποθεσία της συσκευής σας

 

Εάν είχατε προνοήσει κι ενεργοποιήσει την υπηρεσία Find My iPhone στη συσκευή σας, μπορείτε να ανοίξετε έναν browser και να πλοηγηθείτε στη διέυθυνση www.icloud.com. Αφού εισάγετε τον Apple ID και το Password ανοίξτε την εφαρμογή Find My iPhone. Στη σελίδα αυτή θα δείτε ένα χάρτη όπου απεικονίζονται οι τοποθεσίες όλων τον iOS/OS X συσκευών σας. Επιλέξτε τη χαμένη σας συσκευή ώστε να εντοπίσετε τη θέση του.

 

13532085974_c8ef59c1e9_c.jpg

 

 

Ενεργοποίηση Λειτουργίας Lost Mode

 

Η πρώτη ενέργεια που θα πρέπει να κάνετε στη σελίδα αυτή είναι η ενεργοποίηση του χαρακτηριστικού Lost Mode.

 

13532109994_6a513c5588_o.png

 

Ορίζοντας αυτή τη λειτουργία μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 

 

  • Να ορίσετε έναν κωδικό πρόσβασης στη συσκευή σας, εάν είχατε την πρόσβαση ελεύθερη.
  • Να εμφανίσετε ένα μήνυμα στην οθόνη της συσκευής σας με τα στοιχεία επικοινωνίας ή ό,τι άλλο επιθυμείτε.
  • Εάν οι υπηρεσίες τοποθεσίας είναι απενεργοποιημένες θα ενεργοποιηθούν.

 

13531811925_0cb601abbd.jpg

 

Αναφορά απώλειας/κλοπής στις τοπικές αρχές

Αμέσως μετά τις πρώτες ενέργειες, κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ώστε να δηλώσετε την απώλεια/κλοπή της συσκευής σας. Για τη δήλωση είναι απαράιτητα ο αριθμός IMEI ο οποίος αναγράφεται στη συσκευασία του iPhone. Εάν το έχετε πετάξει, μπορείτε με να βρείτε τα στοιχεία από όλες τις συσκευές που είναι ενεργοποιημένες στο Apple ID σας από τη σελίδα της Apple.

 

Αναφορά κλοπής/απώλειας στον πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας

 

Αν η συσκευή σας είναι σε κατάσταση offline συνέχεια, για να αποφευχθεί η χρήση της κάρτας SIM να χρησιμοποιηθεί για κακόβουλη δραστηριότητα, (τοποθετώντας τη ο κλέφτης σε άλλη συσκευή), μπορείτε να ζητήσετε από τον πάροχό σας την προσωρινή φραγή της γραμμής σας για εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις. Το μειονέκτημα σε αυτή την ενέργεια είναι πως δεν θα μπορεί ο πάροχος να παρακολουθήσει την εκ νέου ενεργοποίηση της συσκευής σας.

 

Στη χειρότερη περίπτωση, Διαγράψτε εντελώς τη συσκευή σας

 

Πολλές φορές οι συσκευές μας περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως φωτογραφίες, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, τα email μας κ.λ.π. Αν λοιπόν έχετε απελπιστεί πως δεν είναι δυνατή η ανάκτηση της συσκευή σας, μπορείτε να κάνετε πλήρη διαγραφή της συσκευής σας. Αυτό θα εξασφαλίσει πως κανείς δεν θα μπορέσει να έχει πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία.

 

Εννοείται πως έαν βρείτε τη συσκευή σας μπορείτε φυσικά να κάνετε πλήρη επαναφορά των δεδομένων σας από το τελευταίο αντίγραφο που έχει κρατήσει το iCloud ή εσείς μέσω του iTunes. Σημείωση: Εάν κάνετε πλήρη διαγραφή της συσκευής σας παύετε πλέον να είστε σε θέση να παρακολουθήσετε τη συσκευή σας, αλλά παράλληλα αχρηστεύετε τη συσκευή σε χέρια τρίτου.

 

13531937803_b91d1687b4_o.png

 

 

Activation Lock (Κλείδωμα Ενεργοποίησης)

 

Με την έλευση του iOS 7 η Apple πρόσθεσε ένα νέο χαρακτηριστικό αντικλεπτικής προστασίας το οποία συνδέει τη συσκευή με το Apple ID σας. Έτσι ο κλέφτης για να μπορέσει να διαγράψει τη συσκευή ή να την ενεργοποιήσει εκ νέου θα πρέπει να απενεργοποιήσει το Find Μy iPhone. Για να γίνει αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζει το Password και το Apple ID σας.

 

13532170804_1400ab06cf_o.jpg

 

Ως προληπτικό μέσο θα πρέπει να έχετε πάντα ένα αντίγραφο του αριθμού IMEI της συσκευή σας, ώστε να το βρίσκετε εύκολα, είτε σε κάποιο σημειωματάριο ή στο iCloud, έτσι ώστε ακόμη και να μην έχετε το κουτί να εξακολουθείτε να τον γνωρίζετε.

 

Λίγες ακόμη χρήσιμες προληπτικές συμβουλές

 

1. Να έχετε τεταμένη την αντίληψή σας στο περιβάλλον. Έχουμε πιθανόν βρεθεί πολλοί στην αμήχανη στιγμή να πέσουμε πάνω σε περαστικό γράφοντας ένα SMS ή ακόμη χειρότερα σε μια κολώνα ή έναν τοίχο. Οπως καταλαβαίνετε αυτό δεν είναι επικίνδυνο να ανοίξετε μόνο το κεφάλι σας ή να πλημμυρίσετε ντροπή αλλά και να δώσετε αφορμή σε κλέφτη λόγω της απροσεξίας σας, να σας αρπάξει τη συσκευή. Είδικά σε ορισμένες κακόφημες περιοχές είναι σύνηθες φαινόμενο.

 

2. Κρατήστε τη συσκευή σας σε ασφαλές μέρος. Τοποθετώντας το iPhone στις πίσω τσέπες ενός τζιν ή στις εξωτερικές τσέπες ενός μπουφάν δεν θα λέγαμε πως είναι και το πιο ασφαλές μέρος. Θεωρούμε πιο ασφαλές μέρος τις εσωτερικές τσέπες ή μέρη που βρίσκονται κοντά στο σώμα σας ώστε να το αισθάνεστε, ιδιαίτερα σε περιοχές με πολύ κίνηση.

 

3. Απαγορεύστε τις μη εξουσιοδοτημένες αλλαγές. Σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνετε ως πρόληψη ώστε να δυσκολέψετε ακόμη περισσότερο ένα επίδοξο κλέφτη είναι κι αυτά που ακολουθούν: Πηγαίνετε Ρυθμίσεις – Γενικά – Περιορισμοί, έαν δεν έχετε ορίσει κάποιον μέχρι σήμερα θα σας ζητηθεί να δημιουργήσετε έναν κωδικό πρόσβασης. Μόλις γίνει αυτό θα δούμε στη οθόνη μια σειρά από επιλογές. Αυτό που μας ενδιαφέρει η επιλογή “Διαγραφές” την ορίζουμε στο off ώστε να μην μπορεί κάποιος να διαγράψει τις εφαρμογές εύρεσης. Μεταβείτε προς το τέλος της σελίδας στη θέση Λογαριασμοί και τικάρετε να μην επιτρέπονται αλλαγές.

 

4. Κρατήστε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας. Θα είστε πρόθυμοι να διαγράψετε τα δεδομένα σας από απόσταση σε περίπτωση κλοπής εάν είστε σίγουροι πως έχετε εξασφαλίσει πρόσφατα αντίγραφο ασφαλείας όλων των δεδομένων της συσκευής σας. Είναι σημαντικό και στην ψυχολογία σας να ξέρετε πως ο κλέφτης δεν κατέχει το μοναδικό αντίγραφο των δεδομένων σας και τα πολύτιμα ενθύμια σας.

 

5. Αν είναι μία εταιρική συσκευή θα πρέπει να ειδοποιηθεί ο υπεύθυνος ασφαλείας. Κάθε εταιρία έχει κανονισμούς σε περίπτωση κλοπής εταιρικής συσκευής, κανονισμούς που οφείλετε να τους ακολουθήσετε. Εάν έχετε ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα στη συσκευή σας ενδέχεται η εταιρεία να έχει προβλέψει μεθόδους εμπόδισης της πρόσβασης. Όπως και να ΄χει ειδοποοιούμε το υπέυθυνο ασφαλείας (Μην φοβάστε, η απώλεια συσκευής δεν είναι λόγος απόλυσης).

 

6. Ειδοποιήστε τις επαφές σας πως η συσκευή σας εκλάπη. Δεν θα θέλαμε οι γνωστοί μας και οι φίλοι μας να πέσουν θύματα εάν ο κλέφτης χρησιμοποιήσει λογαριασμούς email αντι για μας ζητώντας χρήματα ή οτιδήποτε δεν μπορούμε να φανταστούμε. Θα πρέπει να τους ειδοποιήσουμε για το τι συνέβη έστω με ένα απλό μηνύμα και να είναι σε εγρηγόρση εάν λάβουν κάποιο περίεργο μήνυμα.

 

Κλείνοντας αυτό το άρθρο να πούμε πως σίγουρα δεν μπορώ να σας εγγυηθώ πως σε περίπτωση που χάσετε τη συσκευή σας θα μπορέσετε να την βρείτε οπωσδήποτε. Το σίγουρο όμως είναι πως ακολουθώντας τα παραπάνω μόλις στεγνώσετε τα δάκρυα, θα σκεφτείτε πιο ψύχραιμα για τις ενέργειες που θα κάνετε. Για περισσότερες συμβουλές ή οδηγίες μπορείτε να ακολουθήσετε τον συνδεσμο στην ενότητα How To Guides

Edited by DINFUN
Link to comment
Share on other sites

  • The topic was unpinned

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...