Jump to content

blogging @ myphone: Blackberry, λάθη και συνέπειες


plankton69
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Για κάποιους από εμάς, η Blackberry (πρώην RIM) έχει συνδεθεί με την καθημερινότητα μας, είτε σε μικρό, είτε σε μεγάλο βαθμό. Ποιο στέλεχος επιχείρησης άλλωστε μέχρι πριν κάποια χρόνια δεν είχε ένα «μαύρο μούρο» να τον συντροφεύει σε εκτός γραφείου υποθέσεις, παρέχοντας του υπηρεσίες γραφείου εν κινήσει; Πολύ πριν τα οικονομικά Android smartphones, αλλά και το iPhone, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού (κυρίως) το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρηματιών, στελεχών, αλλά και εταιριών είχε να κάνει με το Blackberry OS, το οποίο μέσω των BIS/BES, του άριστου συγχρονισμού των emails, και φυσικά το QWERTY πληκτρολόγιο, πρόσφεραν την απόλυτη ευκολία και παραγωγικότητα on the go.

 

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα δούμε πως η πρώτη συσκευή της BlackBerry ήταν ένα pager, το 850. Το 2003 αποφασίζει τη στροφή στα smartphones, με τα πρώτα τότε μοντέλα να υποστηρίζουν μεταξύ άλλων push email, Internet faxing, πλοήγηση στο διαδίκτυο και φυσικά, επικοινωνία μέσω κινητών δικτύων. Το όνειρο των Jim Balsillie και Μιχάλη Λαζαρίδη πλέον γινόταν πραγματικότητα. Πλέον όμως, το όνειρο αυτό τείνει να μεταμορφωθεί σε εφιάλτη, μιας και η εταιρεία βρίσκεται στην ίσως χειρότερη της κατάσταση: μεταξύ εξαγοράς και χρεωκοπίας.

 

Κάπου εδώ λοιπόν και με σύντροφο ένα Blackberry 7290, το οποίο ο υποφαινόμενος συντάκτης φρόντισε να χρησιμοποιήσει για περίπου 2 χρόνια ως chatphone, μαθαίνοντας το Blackberry OS και τις αδυναμίες του, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τα λάθη που οδήγησαν την εταιρία εδώ που βρίσκεται σήμερα. Άλλα παιδαριώδη, αλλά μη αναστρέψιμα, είναι αυτά τα οποία καθόρισαν το μέλλον και την πορεία της εταιρίας.

 

Ανταγωνισμός και iPhone

 

http://content.myphone.gr/photo/full/16363/blackberry-z10-vs-apple-iphone-5-header-contentfullwidth.jpg

 

Για πολλά χρόνια, η BlackBerry παρέμεινε σταθερή σε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό: Το QWERTY πληκτρολόγιο. Μέχρι και το 2007, οι touch συσκευές δεν είχαν την αποδοχή που έχουν σήμερα, επιτρέποντας έτσι στους ιθύνοντες της εταιρίας από τον Καναδά να κρατήσουν αυτούσιο τον επαγγελματικό χαρακτήρα των συσκευών τους. Αυτό εν μέρει βοήθησε τεράστιο μέρος του κοινού της, το οποίο λάτρεψε αυτές τις συσκευές, παρά τις οποίες τους ελλείψεις σε σχέση με τα -τότε- PDAs και smartphones. Το 2007 όμως, μια εταιρία ήρθε να αλλάξει το ρου της ιστορίας, με μια σημαντική καινοτομία. Το iPhone της Apple ήταν γεγονός.

 

Ανάμεσα στον ανταγωνισμό που πλέον κατάλαβε τις αδυναμίες του, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, η Blackberry έκανε ίσως την πιο λανθασμένη κίνηση: αδιαφόρησε. Έχοντας πιστό κοινό που δεν θα εγκατέλειπε για τίποτα, συνέχισε παράγοντας αποκλειστικά QWERTY συσκευές, όταν πλέον η αφή έμπαινε σε κάθε τσέπη. Μια εξίσου λανθασμένη κίνηση όμως, μπορεί να θεωρηθεί και η έλλειψη εφαρμογών. Μέχρι το 2007, αν κάποιος ήθελε σοβαρό mail client και QWERTY πληκτρολόγιο, είχε ελάχιστες επιλογές. Με τα Berries να είναι μακράν τα πιο αξιόπιστα και τα περισσότερα σε αυτή την αγορά, ο κόσμος στρεφόταν εκεί. Το app developing όμως, σε συνδυασμό με το App Store και τις χιλιάδες εφαρμογές, πλήγωσε για πρώτη φορά την RIM. Η δεύτερη δεν άργησε, μιας και σε ανύποπτο χρόνο όλες οι λειτουργίες που ζητούσαν οι επαγγελματίες (αλλά και πλήθος κόσμου), βρέθηκαν σε μια ενναλακτική υπερσύγχρονη συσκευή. Τρίτη και χαριστική βολή, το Android που πλέον ερχόταν παντού, αφήνοντας τα μαύρα μούρα σαν επιλογές ρομαντικών και μόνο.

 

Αφή και λάθος προσεγγίσεις

 

http://content.myphone.gr/photo/full/16364/blackberry-storm-02.jpg

 

Μετά το πρώτο σοκ (και με τις touch συσκευές πλέον σαν must), η RIM αποφασίζει το 2008 να περάσει κι αυτή στην εποχή της αφής, μέσω του Storm 9500. Μέσω μιας νέας τεχνολογίας αφής, θέλησε να δώσει στους χρήστες την ίδια εμπειρία χρήσης που είχαν και στο QWERTY πληκτρολόγιο, όταν αυτό απουσίαζε. Ονομαζόταν ClikThrough και δυστυχώς δεν κατάφερε να προσφέρει όσα απαιτούσε η εταιρία.

 

Η πρώτη απόπειρα ωστόσο, ακόμα και ως μη αποδεκτή, έφερε τα αντίστροφα στρατηγικά δεδομένα. Αντί της εξέλιξής, όπως επέβαλε η σύγχρονη «αρχιτεκτονική» συσκευών, η εταιρία φρόντισε να επιστρέψει σε αυτό που γνώριζε πιο καλά: Στο QWERTY keyboard. Παρά την προσθήκη αφής στο φυσικό πληκτρολόγιο, τα δείγματα full-touch συσκευής ήταν πάντα ελάχιστα. Τελευταίο παράδειγμα το Blackberry Z10, το οποίο όμως φρόντισε να απαλλαχθεί από αλλά λάθη του παρελθόντος...

 

Λειτουργικό σύστημα

 

http://content.myphone.gr/photo/full/16366/blackberry-10-logo.jpg

 

Για πολλά χρόνια, η RIM/Blackberry έκανε το ακριβώς αντίστροφο από ο,τι γίνεται σήμερα. Κάθε συσκευή της παρέμενε «κολλημένη» σε εκδόσεις που διέθεταν ελάχιστες δυνατότητες, πέρα από τις βασικές, δείχνοντας για ακόμα μια φορά την ιδιαιτερότητα των συσκευών αυτών. Το ίδιο έκανε και στις BB7 συσκευές, όταν παρουσιάστηκε η BB10. Για να καταλάβετε όμως καλύτερα τι εννοώ με τον όρο «βασικές», ας ανατρέξουμε σε ένα απόσπασμα από παλιότερο nostalgia, αυτό του Blackberry 7290 που έχω στη κατοχή μου...

 

Παρουσιάστηκε στα τέλη του 2004 και ήταν ουσιαστικά, ένα από τα πρώτα Bussiness Phones της εταιρίας που «πάτησαν» στην Ελλάδα, μαζί με το 7100v που έφερνε η Vodafone τότε. Παρ'όλες τις ελλείψεις του για τα σημερινά δεδομένα (ξεχάστε πολυτέλειες όπως Wi-Fi, κάμερα, mp3, ακόμα και... Ελληνικό μενού!), μπορεί ακόμα να σταθεί απέναντι σε άλλες πιο σύγχρονες, μιας και «γεννήθηκε» για ένα και μόνο λόγο: Την γραπτή επικοινωνία, είτε μιλάμε για ένα απλό SMS, είτε για e-mail, που άλλωστε είναι και το ατού του! Αν και παρωχημένο για σήμερα, μπορεί και κάνει άνετα την δουλειά του, χωρίς να «κολλάει» πουθενά.

 

Για χρόνια λοιπόν, η εταιρία δεν προσπάθησε να κάνει τα απαραίτητα βήματα εξέλιξης, έτσι ώστε να συμβαδίσει με τον ανταγωνισμό. Ένα από αυτά και το λειτουργικό σύστημα, το οποίο κάθε φορά ήταν όλο και χειρότερο, σε σχέση πάντα με τα Symbian/Windows Mobile τότε και τα iOS/Android σήμερα. Σε όλο αυτό, μπορούμε να συνυπολογίσουμε τις ελάχιστες εφαρμογές, την μικρή υποστήριξη και φυσικά, την ελάχιστη κοινότητα ενασχόλησης με τις συσκευές, συντελεστές που δεν βοήθησαν ιδιαίτερα την προσέλκηση νέων χρηστών. Σε ακόμα ένα απόσπασμα από το ίδιο nostalgia, αναφέρω το... μαρτύριο μου ως χρήστης καρτοκινητού, το οποίο μαρτύριο τελικά δεν ήταν μόνο δικό μου!

 

Η πρώτη απογοήτευση, η οποία ήταν και η μοναδική που μου έδωσε (τα Αγγλικά δεν ήταν θέμα, ας είναι καλά τα... Greeklish!), ήταν το Enterprise Activation που δεν μπορούσα να κάνω, μιας και δεν είχα συμβόλαιο... Ποιος ο λόγος θα μου πείτε τώρα όλου αυτού... Φυσικά ο broswer, που δεν ανοίγει αλλιώς... Κι αν δεν προσπάθησα με άπειρους τρόπους να τον ανοίξω, ακόμα και πριν γραφτώ στο myPhone, ψάχνοντας τους εδώ οδηγούς... Μέχρι σήμερα παραμένει κλειστός, αν και πλέον δεν χρειάζεται...

 

Τα χρόνια όμως πέρασαν, ο εκσυγχρονισμός ήταν αναγκαίος. Ήρθε λοιπόν μέσω του BlackBerry 10, το οποίο υποσχέθηκε πάρα πολλές λειτουργίες, παρόμοιες με αυτές των σύγχρονων συσκευών που κυκλοφορούν στην αγορά. Ακόμα κι εδώ όμως, φάνηκε μια αδυναμία της εταιρίας: Η ταχύτητα. Το BB10 έπρεπε να κυκλοφορήσει το αργότερο το 2011 αν ήθελε να επαναφέρει την RIM στο παιχνίδι. Τελικά η κυκλοφορία του μεταφέρθηκε για τα.. τέλη του 2012, ελάχιστα πριν τα Χριστούγεννα. Στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ξεκαθαρίζεται πως θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2013. Τέλη Ιανουαρίου 2013 λοιπόν και το BB10 OS παρουσιάζεται στο κοινό, μαζί με τα Z10 και Q10 και τη μετονομασία της εταιρίας από RIM σε Blackberry. Πλέον πολύ αργά.

 

Το Playbook και η... black list του BB10

 

http://content.myphone.gr/photo/full/16365/blackberryplaybook1.jpg

 

Το PlayBook ήταν -μην γελάσετε- η απάντηση της RIM στο iPad. Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του iPad, το 2011 κυκλοφορεί το PlayBook. Όμορφο, δυνατό, πολύ καλή ποιότητα κατασκευής αλλά με τρανταχτες ελλείψεις. Η εταιρεία που είχε σαν αιχμή του δόρατος την κατηγορία business, κυκλοφόρησε το PlayBook χωρίς email client και ημερολόγιο! Οι διαμαρτυρίες των χρηστών δεν ήταν αρκετές να αφυπνησουν την εταιρεία η οποία παρουσίασε την αναμενόμενη αναβάθμιση ένα χρόνο μετά.. το καράβι είχε σαλπάρει, με την RIM να βάζει ταφόπλακα στο PlayBook όταν αφού είχε ορκιστεί ότι θα αναβαθμιστεί στο ΒΒ10, λίγους μήνες μετά παραδέχτηκε ότι δεν θα γίνει ποτέ.

 

Διοικητικά... φάουλ

 

Για να λειτουργήσει σωστά και άρτια μια εταιρία, χρειάζεται έναν πρόεδρο. Έναν πρόεδρο που θα ασχολείται αποκλειστικά με φλέγοντα ζητήματα της εταιρίας, θα λαμβάνει τις μεγάλες αποφάσεις για αυτή και φυσικά, θα φροντίζει να επιλέξει τους κατάλληλους υπαλλήλους για κάθε πόστο. Στην περίπτωση της RIM/Blackberry τώρα, γινόταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Jim Balsillie και Μιχάλης Λαζαρίδης είχαν αναλάβει μαζί την προεδρία, χωρίς φυσικά να καταφέρουν ποτέ κάτι καλύτερο από τα όσα θα μπορούσε να κάνει μονάχα ο ένας. Με τον Λαζαρίδη υπεύθυνο σε τεχνικά ζητήματα (που θα μπορούσε να υπάρχει υπάλληλος) και τον Balsillie υπεύθυνο πωλήσεων και marketing (που επίσης θα μπορούσε να υπάρχει υπάλληλος), η εταιρία πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Λανθασμένες κινήσεις, αδυναμία συμπόρευσης με τον ανταγωνισμό και φυσικά, αργοπορία σε όλα, συντέλεσαν η εταιρία να οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια εδώ που είναι σήμερα.

 

Τον Ιανουάριο του 2012 όμως, ο Thorsten Heins αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρίας μετά τις παραιτήσεις των δυο συνεργατών, κάνοντας διαρθρωτικές αλλαγές στα της διοίκησης. Κινήσεις που, σε άλλες περιπτώσεις θα απέφεραν καρπούς, στη Blackberry μπέρδεψαν κι άλλο τα πράγματα, φτάνοντας την ακόμα και σε σενάρια εξαγοράς από τη Huawei.

 

Επίλογος

 

Για το καλό του ανταγωνισμού η γνώμη μου είναι πάντα μία: Θα πρέπει να παραμείνει ζωντανή κι αυτόνομη, όπως κι αν αυτό επιτευχθεί. Είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την αγορά των Η.Π.Α., η οποία γαλουχήθηκε με τα κινητά της καναδικής εταιρίας πριν το iPhone. Όπως και στα παραδείγματα όλων των ανταγωνιστών, έτσι και στη Blackberry για κάποιον περίεργο λόγο θα καταλήξουμε στα ίδια σχεδόν συμπεράσματα. Λάθος αντιμετώπιση αγοράς, λάθος κινήσεις προσαρμογής σε αυτή, διοικητικές γκάφες, αργοπορία σε κάθε μέτωπο και τέλος, περιθωριοποίηση που πηγάζει εκ των έσω.

 

Υπάρχουν ωστόσο, δυο τεράστιες διαφορές μεταξύ των υπολοίπων και της περίπτωσης μας: Το μέγεθος και το όνομα των εταιριών. Δυστυχώς, λειτούργησαν αρνητικά στην περίπτωση της Blackberry...

Edited by impreza_sti

plankton69 - Χρήστος 

iPhone XS 64GB / iPhone 4 8GB 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 60
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Πολλά μπράβο στον αρθογράφο μας plankton69, μια συγγραφική αναδρομή που αναφέρει τα πάντα και όπως θα θέλαμε να τα διαβάσουμε :)

 

Έχοντας γράψει και εγώ κατά το κοντινό μας παρελθόν για τις εξελίξεις περί της blackberry, νιώθω απογοήτευση, γιατί η εταιρία πραγματικά έχει να δώσει πολλά, ειδικά με το νέο της λειτουργικό σύστημα που παρέχει ότι αναζητούσαμε στις συσκευές της, ενώ πλέον συμβαδίζει με την εποχή, χαρακτηριστικό παράδεγιμα το Z10, απίστευτη συσκευή. Το λάθος της ήταν πως από το 2011, όπου λειτουργικά συστήματα όπως το Android προσπαθούσαν να αυξήσουν το μερίδιό τους και να κάνουν πιο αγαπητά τα smartphone με οθόνες αφής, η BB αδιαφόρησε και άργησε να δείξει την προτίμησή της σε συσκευές αφής. Καλό το QWERTY πληκτρόλογιο, αλλά σήμερα υπάρχουν και άλλες απαιτήσεις.

Κυριακή 18.06.23 Νέο meeting @ Thessaloniki

Συζητήσεις, διαγωνισμοί, εκπλήξεις... σας περιμένουμε!

💡"ο κάθε άνθρωπος είναι ευτυχισμένος τόσο... όσο του επιτρέπει το μυαλό του..."

Α.Lincoln

μεετινγγ.jpg

Link to comment
Share on other sites

Οι "ιδιοτροπίες" των blackberry, η ολοένα κι αυξανόμενη χρήση του ιντερνετ από το τηλέφωνο και όχι μόνο των emails και οι υψηλές τιμές απέτρεψαν πολύ κόσμο από την αγορά blackberry... Όταν βλέπουμε ότι οι ανάγκες αλλάζουν και η "μόδα" ίσως πάει αλλού πρέπει να προτείνουμε κι όχι να φτάνουμε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι...
Link to comment
Share on other sites

Είχα πολλά πράγματα που μου έδινε το ΒΒ για δικιά μου χρήση στα οποία δεν με ικανοποιουσαν άλλες πλατφόρμες. Τώρα εχει μείνει ενα μόνο πράγμα : το ΒΙS mail του. Με το ΒΒ 10 και πάλι σχέση με το android θα επελεγα το δεύτερο ( λίγες εφαρμογές και αυτές με sideload απο android ). Το θέμα με το ΒΒ μου θυμίζει την κρίση της Ελλάδος : ενώ ολοι φωνάζουν ( οι χρήστες ) το τι θέλουν αυτοί κάνουν το αντίθετο.

Elisa-Saunalahti Huoleton Premium+ with Unlimited Voice, SMS, MMS, video calls

Unlimited 5G mobile internet

+ 20gb data roaming per month in EU countries

Price : 31,90 € το μήνα χωρίς δεσμεύσεις

Link to comment
Share on other sites

Όταν μια εταιρεία φτάσει στο σημείο να πιστεύει ότι κάποιοι καταναλωτές είναι ιδιοκτησία τους τότε την παίρνει η κάτω "βόλτα"
http://i.imgur.com/REW6ccY.jpg The future of android by Google. Δεν χρησιμοποιώ πλέον FACEBOOK σε καμία από τις συσκευές μου. Sheepple Γιάννης (dedaliskos@hotmail.com).
Link to comment
Share on other sites

Νούμερο ένα foul, ήταν η τιμολογιακή πολιτική. Η μαζική έξοδος των πιστών της BB έγινε το 2009-2010, όπου με τα ίδια χρήματα στράφηκαν σε ποιοτικότερα, αποδοτικότερα και κυρίως πρωτοποριακά προϊόντα.

 

Apple: Το iPhone 3G είχε 3.5" οθόνη με 360p ανάλυση και απίστευτα smooth UI εν έτει 2008. Οι χρήστες ένιωθαν ότι είχαν κάτι πραγματικά ξεχωριστό και λειτουργικό. Το iPhone 4 του 2010 είχε διαστημική ποιότητα κατασκευής σε σχέση με τα πλαστικά BB και εκεί κάπου χάθηκε η μπάλα.

 

Android: Αυτό το OS σίγουρα περνούσε αδιάφορο στο κοινό της ΒΒ μέχρι το 2009, αφού δε θύμιζε σε τίποτα επαγγελματικό περιβάλλον (ήθελε restart κάθε 2 ώρες, το browsing ήταν κόλαση, κολλούσε στον dialer, τα sms κτλ). Ξαφνικά όμως, γεννήθηκε το Samsung Galaxy S και το HTC Desire HD. Το 2010, λοιπόν, ο τέως χρήστης ΒΒ και νυν υποψήφιος αγοραστής iPhone είχε δύο εναλλακτικές στο στρατόπεδο του Android, που αποδυνάμωναν ακόμα περισσότερο την θέση της RIM.

http://s4.postimg.org/kul22odml/420x150.jpg
Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητήρια στον αρθρογράφο. Εγώ σήμερα χρησιμοποιώ ενα ΒΒ και ενα άλλο smartphone με τη χρήση 2 καρτών - κλώνων, ώστε και τη δουλειά μου να κάνω και την ψυχαγωγία μου να έχω. 7-5 το Blackberry, 5-βράδυ το smartphone. Εντάξει, δεν έχουν όλοι αυτή την πολυτέλεια να διαθέτουν δυο (ακριβά) κινητά, αλλά τα λάθη της BB είναι τραγικά από επιχειρηματική άποψη και αν δεν είχα τη δυνατότητα αυτή, θα έμενα σίγουρα με το smartphone.
Οικογένεια, φίλους, δουλειά και γέλιο :lol:. Τι άλλο να θέλει κανείς; (η υγεία είναι προαπαιτούμενο...)
Link to comment
Share on other sites

Παρα πολυ ωραιο αρθρο Χρηστο. Συγχαρητηρια!

 

Η bb δυστυχως θυμα των καιρων, οπως και η μοτορολα, se, νοκια....

MyName: Γιάννης.

Samsung s22 ultra ~ Samsung Tab S7 ~ Dell XPS 9350

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους παιδιά για τα λόγια σας! :D

Αν οι καταστάσεις και οι συνθήκες χρήσης ενός βατόμουρου επέτρεπαν τη συνεργασία με την καρτοκινητή, θα επέλεγα χωρίς 2η σκέψη κάποιο Curve, Storm ή άλλο μοντέλο. Άλλωστε, μετά τη Nokia η Blackberry (για μένα), είναι κάτι ξεχωριστό...

 

(Έστω και καθυστερημένα, πολλά ευχαριστώ στον vlachaquito για την βοήθεια του, μέσω της εμπειρίας του πάνω στο Playbook! Thanx a lot man! :))

plankton69 - Χρήστος 

iPhone XS 64GB / iPhone 4 8GB 

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο άρθρο!

 

Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της εταιρίας ήταν το καλάμι.

Είχε πιάσει τους επαγγελματίες και είχε κλείσει τα μάτια σε όλους τους άλλους απλούς πολίτες.

Κολλημένα στο παρελθόν σχέδια, λογισμικά, υπηρεσίες. Περιορισμένο κοινό (μόνο επαγγελματίες) που πολλοί για πολλά χρόνια ήταν "εγκλωβισμένοι" στην BB και αγόραζαν τα προϊόντα της αναγκαστικά επειδή δεν υπήρχαν ανταγωνιστικά προϊόντα.

Προϊόντα σχεδιασμένα "για τον επαγγελματία" κι όχι "για το κοινό".

 

Μαζί με αυτά έχουμε και μία αργοπορία στις αντιδράσεις της εταιρίας (υποθέτω θα έγιναν και συζητήσεις τύπου "το iPhone μόδα είναι θα περάσει, ο επαγγελματίας θέλει QWERTY" κλπ), οπότε η εταιρία έμεινε πίσω.

 

Κάποιες σπασμωδικές κινήσεις που έκανε δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα γιατί έγιναν βιαστικά, αντιγράφοντας τους άλλους (π.χ. η ταμπλέτα της) και δεν είχαν την υποδομή και υποστήριξη που θα έπρεπε.

 

Οι προγραμματιστές εφαρμογών ασχολούνται πλέον με λογισμικά τα οποία έχουν μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό, αφήνοντας πίσω τους την "ειδικά εξεζητημένη πλατφόρμα" της ΒΒ.

 

Μελλοντικά, αν η εταιρία δεν κλείσει 'η δεν αλλάξει χέρια, πιστεύω θα αρχίσει να φεύγει από τον καθαρά επαγγελματικό χώρο (στον οποίο η ίδια ακόμη πιστεύει πως είναι το ακλόνητο Νο1 φαβορί) και θα προσφέρει περισσότερα πράγματα στον μέσο άνθρωπο (εφαρμογές, υποστήριξη, παιχνίδια κλπ), σε σημείο που ο επαγγελματικός τίτλος της εταιρίας θα είναι απλά μία ανάμνηση..

Βέβαια το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος έχει μάθει πλέον σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα εργασίας (android, ios, wm) και πλέον η ΒΒ θα πρέπει να προσαρμοστεί στους ανταγωνιστές της, κι όχι αυτοί σε αυτήν όπως θα έπρεπε να είχε καταφέρει πολλά χρόνια πριν...

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/thumbs/places/agiorgit/agiorg5p.jpg
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο και από μένα για το άρθρο.

 

Δεν θεωρώ ότι θεώρησε δεδομένους τους πελάτες της απλά πόνταρε σε αυτό. Αν πίσω από τις συσκευές αυτές ήταν ένα άλλο όνομα αντί ΡΙΜ σίγουρα τώρα θα ήταν μέσα στα πράγματα δυναμικά. Δεν είχαν ούτε το όνομα αλλά ούτε την πείρα για να παίξουν τέτοιο παιχνίδι.

 

Το παράδειγμα της μοιάζει σαν φούσκα που ξεφούσκωσε. Όλα άλλαζαν σε χρόνο dt και αυτοί νόμιζαν πως μπορούν να καθυστερούν.Κρίμα πάντως γιατί ενώ 4 χρόνια ήθελα πολύ ένα BB πλέον είμαι σίγουρος πως δεν θα πάρω ποτέ...

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο και από μένα για το άρθρο.

 

Δεν θεωρώ ότι θεώρησε δεδομένους τους πελάτες της απλά πόνταρε σε αυτό. Αν πίσω από τις συσκευές αυτές ήταν ένα άλλο όνομα αντί ΡΙΜ σίγουρα τώρα θα ήταν μέσα στα πράγματα δυναμικά. Δεν είχαν ούτε το όνομα αλλά ούτε την πείρα για να παίξουν τέτοιο παιχνίδι.

 

Το παράδειγμα της μοιάζει σαν φούσκα που ξεφούσκωσε. Όλα άλλαζαν σε χρόνο dt και αυτοί νόμιζαν πως μπορούν να καθυστερούν.Κρίμα πάντως γιατί ενώ 4 χρόνια ήθελα πολύ ένα BB πλέον είμαι σίγουρος πως δεν θα πάρω ποτέ...

 

Οι αποφασεις ηταν δυσκολες. Δεν θα επρεπε να απογοητευσουν το κοινο που ηδη ειχαν και δεν θα επρεπε να χασουν το χαρακτηρα τους. Οι περιπτωσεις αυτες ειναι παντα δικοπο μαχαιρι.

MyName: Γιάννης.

Samsung s22 ultra ~ Samsung Tab S7 ~ Dell XPS 9350

Link to comment
Share on other sites

Κακώς καταλογίζετε, αρκετοί, χαρακτηριστικά και πάθη ανθρώπινης προσωπικότητας, σε εταιρία. Το ότι επέμειναν σε αυτό που ήταν πετυχημένο, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν είναι προβληματική συμπεριφορά. Όλες οι εταιρίες έτσι λειτουργούν. Αν δεν υπάρχει ανάγκη δεν αλλάζουν, γιατί κοστίζει και δημιουργεί ρίσκο στα κεκτημένα. Πρέπει να υπάρξει λόγος (υψηλότερου κόστους από την αλλαγή) για να διαφοροποιήσουν τη στρατηγική τους. Απλά κάποιες έχουν το χρόνο και το περιθώριο να αλλάξουν, ενώ η Blackberrry ήρθε αντιμέτωπη με ασφυκτικό ανταγωνισμό και ταχύτατες μεταβολές στη καταναλωτική συμπεριφορά. Εννοείται, επίσης, ότι καμία εταιρία δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει κάτι τόσο καινούριο, πιο άμεσα απ' ότι έγινε με το BB10.

Εντάξει, τους πήρε ένα χρόνο. Πολύ ήταν; Έφερε ένα από τα καλύτερα λειτουργικά της αγοράς. Κι όταν ξεκίνησαν να δουλεύουν σε αυτό δεν υπήρχε κάν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Ήταν στα 10-13 εκ πωλήσεις, το τρίμηνο. Άλλοι χαίρονται που πιάνουν 7.5 εκ, με κινητά των 150 ευρώ - πού τα 500άρια που ζήταγε τότε η blackberry. Άρα δεν άργησαν - άσχετα αν οι εξελίξεις έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και βρέθηκαν πίσω. Είναι αδύνατο να φτιάξεις πλήρες και χωρίς παιδικές ασθένειες λειτουργικό σε 5 μήνες...

 

Καμία αλαζονεία για μένα. Και καμία καθυστέρηση.

 

Η προώθηση της λείπει. Δεν μιλάμε για τηλεοπτικές διαφημίσεις στα σαβουροκάναλα, αυτό δεν το είχε ποτέ έτσι και αλλιώς - ούτε και iPhone είχε ποτέ ιδιαίτερη παρουσία σε αυτά. Ακόμα και στα site των ειδκών, των opinion makers, η εταιρία, το λειτουργικό της, οι συσκευές της αγνοούνται συστηματικά. Είπα πρόσφατα να ρίξω μία ματιά στις τελευταίες 105 αναρτήσεις του blog του gsmarena, για να πάω μία ένδειξη του όγκου πληροφοριών που κινείται έμμεσα ή άμεσα για κάθε λειτουργικό. Μόνο το Android είχε αντιστοιχία με τα ποσοστά του στην αγορά. Βγάζοντας τα άσχετα, προέκυψε 77% για το Android, 7.5% για το iOS και 15% για το Wp, αφήνοντας ένα 0.5% για το ΒΒ10. Μάλιστα, η (μία και μόνη) καταχώρηση δεν ήταν καν αποκλειστικά δική του, καθώς αφορούσε τη παρουσία του BBMessenger στο Android...

Ένα άλλο θέμα, για μένα, είναι η απουσία φθηνών μοντέλων. Εδώ και πολύ καιρό υπήρχαν δύο BB10 στην αγορά, με το qwerty μάλιστα να είναι ακόμα στα 550 ευρώ, παρότι είχε στόχο να είναι πιο φθηνό από το πρώτο της παρέας Ζ10, που τώρα είναι στα 400 ευρώ - αλλά χωρίς buzz. Και το φθηνό (και καλά) Q5 να ξεκινάει από τα 4 κατοστάρικα. Ίσως έξω να είναι πιο προσιτά από εδώ, αλλά και πάλι δεν υπάρχουν προσιτές συσκευές, ώστε να αποκτήσει κρίσιμη μάζα η πλατφόρμα. Χωρίς κρίσημα μάζα δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε από προγραμματιστές, ούτε από τα μέσα...

 

Ελπίζω να τα πάει καλά η BB (αν και αυτό φαίνεται πιο δύσκολο από ποτέ), γιατί ο ανταγωνισμός, που τόσο καλό κάνει στη πρόοδο και τους καταναλωτές, έρχεται από τα αξιόλογα προϊόντα, όπως το BB10.

Edited by Stratosnen
Google, Microsoft, Apple... Choοse a color for your chains.
Link to comment
Share on other sites

Κακώς καταλογίζετε, αρκετοί, χαρακτηριστικά και πάθη ανθρώπινης προσωπικότητας, σε εταιρία. Το ότι επέμειναν σε αυτό που ήταν πετυχημένο, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν είναι προβληματική συμπεριφορά. Όλες οι εταιρίες έτσι λειτουργούν. Αν δεν υπάρχει ανάγκη δεν αλλάζουν, γιατί κοστίζει και δημιουργεί ρίσκο στα κεκτημένα. Πρέπει να υπάρξει λόγος (υψηλότερου κόστους από την αλλαγή) για να διαφοροποιήσουν τη στρατηγική τους. Απλά κάποιες έχουν το χρόνο και το περιθώριο να αλλάξουν, ενώ η Blackberrry ήρθε αντιμέτωπη με ασφυκτικό ανταγωνισμό και ταχύτατες μεταβολές στη καταναλωτική συμπεριφορά. Εννοείται, επίσης, ότι καμία εταιρία δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει κάτι τόσο καινούριο, πιο άμεσα απ' ότι έγινε με το BB10.

Εντάξει, τους πήρε ένα χρόνο. Πολύ ήταν; Έφερε ένα από τα καλύτερα λειτουργικά της αγοράς. Κι όταν ξεκίνησαν να δουλεύουν σε αυτό δεν υπήρχε κάν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Ήταν στα 10-13 εκ πωλήσεις, το τρίμηνο. Άλλοι χαίρονται που πιάνουν 7.5 εκ, με κινητά των 150 ευρώ - πού τα 500άρια που ζήταγε τότε η blackberry. Άρα δεν άργησαν - άσχετα αν οι εξελίξεις έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και βρέθηκαν πίσω. Είναι αδύνατο να φτιάξεις πλήρες και χωρίς παιδικές ασθένειες λειτουργικό σε 5 μήνες...

 

Καμία αλαζονεία για μένα. Και καμία καθυστέρηση.

 

Η προώθηση της λείπει. Δεν μιλάμε για τηλεοπτικές διαφημίσεις στα σαβουροκάναλα, αυτό δεν το είχε ποτέ έτσι και αλλιώς - ούτε και iPhone είχε ποτέ ιδιαίτερη παρουσία σε αυτά. Ακόμα και στα site των ειδκών, των opinion makers, η εταιρία, το λειτουργικό της, οι συσκευές της αγνοούνται συστηματικά. Είπα πρόσφατα να ρίξω μία ματιά στις τελευταίες 105 αναρτήσεις του blog του gsmarena, για να πάω μία ένδειξη του όγκου πληροφοριών που κινείται έμμεσα ή άμεσα για κάθε λειτουργικό. Μόνο το Android είχε αντιστοιχία με τα ποσοστά του στην αγορά. Βγάζοντας τα άσχετα, προέκυψε 77% για το Android, 7.5% για το iOS και 15% για το Wp, αφήνοντας ένα 0.5% για το ΒΒ10. Μάλιστα, η (μία και μόνη) καταχώρηση δεν ήταν καν αποκλειστικά δική του, καθώς αφορούσε τη παρουσία του BBMessenger στο Android...

Ένα άλλο θέμα, για μένα, είναι η απουσία φθηνών μοντέλων. Εδώ και πολύ καιρό υπήρχαν δύο BB10 στην αγορά, με το qwerty μάλιστα να είναι ακόμα στα 550 ευρώ, παρότι είχε στόχο να είναι πιο φθηνό από το πρώτο της παρέας Ζ10, που τώρα είναι στα 400 ευρώ - αλλά χωρίς buzz. Και το φθηνό (και καλά) Q5 να ξεκινάει από τα 4 κατοστάρικα. Ίσως έξω να είναι πιο προσιτά από εδώ, αλλά και πάλι δεν υπάρχουν προσιτές συσκευές, ώστε να αποκτήσει κρίσιμη μάζα η πλατφόρμα. Χωρίς κρίσημα μάζα δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε από προγραμματιστές, ούτε από τα μέσα...

 

Ελπίζω να τα πάει καλά η BB (αν και αυτό φαίνεται πιο δύσκολο από ποτέ), γιατί ο ανταγωνισμός, που τόσο καλό κάνει στη πρόοδο και τους καταναλωτές, έρχεται από τα αξιόλογα προϊόντα, όπως το BB10.

Δεν συμφωνούμε συχνά, αλλά σήμερα έγινε.:)

MyName: Γιάννης.

Samsung s22 ultra ~ Samsung Tab S7 ~ Dell XPS 9350

Link to comment
Share on other sites

Το Z10 το γλυκοκοιταζα διοτι μου αρεσε απο αυτα που ειδα σε βιντεακια,αλλα απο την αλλη 4.2 ιντσες οθονη δεν με βολευουν απο την αλλη θα το επαιρνα απο εξωτερικο και αγνωστο αν θα με καλυψει κανεις εδω στην Ελλαδα και απο την αλλη το θεωρω ιδιαιτερα αρνητικο να στηριζομαι αποκλειστικα για αναβαθμισεις απο παροχους κινητης.

Οταν το εξεταζα στοχιζε και 550 ευρω περιπου και το θεωρουσα μεγαλο ρισκο να κανω την κινηση,διοτι περα απο τους παραπανω παραγοντες, Blackberry δεν ειχα ξανααγορασει ποτε και αυτο επαιξε το ρολο του εξισου.

OnePlus 9 Pro - OnePlus 8T

 

Link to comment
Share on other sites

Εγω παντως θα εβαζα τιτλο: Blackberry,λάθη και ασυνέπειες!

Οπως ειπωθηκε πριν, η εταιρια νομιζε οτι οι καταναλωτες ειναι ιδιοκτησια της οπου με μηδεν καινοτομια θα εμεναν για παντα κολλημενοι στο bis...

Προσωπικα θα με ενδιεφερε ενα q5 αλλα κοστιζει οσο ενα ανωτερο σε χαρακτηριστικα android με οθονη αφης, αρα η επιλογη μου ειναι ευκολη...

Το ασυνεπεια που αναφερω ειναι για τη κοροϊδια του playbook...

Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχην συγχαρητήρια κι απο μένα στον συντάκτη της ενδιαφέρουσας ανάλυσης που ερμηνεύει , σωστά σε ένα μεγάλο βαθμό κατά την άποψη μου, τους λόγους για τους οποίους η ΒΒ έφτασε τόσο χαμηλά.

 

Πρέπει να σταθούμε -πάντα κατα την ταπεινη μου άποψη- στο γεγονος οτι η εταιρία δεν ακολουθησε εγκαίρως τις εξελίξεις της τεχνολογίας όταν άρχισαν να εμφανίζονται στον ορίζοντα ανταγωνιστές όπως η Apple και το Android.

 

Θεώρησε δεδομένους τους πελάτες της με όσα τους παρείχε. Παροχές οι οποίες ήταν ακριβές αλλά πράγματι μέχρι ενός σημείου πρωτοποριακές για εκείνη την εποχή. Κάπου εκεί άρχισε να χάνει το παιχνίδι....

 

Απολύτως φυσιολογικό λοιπον το αποτέλεσμα να χάσει μεγάλο μέρος απο το μερίδιο της αγοράς.

 

Το τελειωτικό χτύπημα νομίζω οτι ήρθε με την κατάργηση των προγραμμάτων BIS + BES τα οποια εξασφάλιζαν ασφαλή διακίνηση δεδομενων μεσω των server της RIM ΑΛΛΑ και υψηλή συμπίεση δεδομένων και κατ επέκταση του κόστους στο λογαριασμό.

 

Τέλος διαφωνώ οτι ηρθε το τελος εποχής για τις συσκευές με QWERTY πληκτρολογιο. Θεωρώ οτι παντα θα υπαρχουν αρκετοι χρηστες που "βολευονται" καλύτερα απο το φυσικο πληκτρολογιο.

[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

Ο αρθρογράφος τα είπε όλα. Έχω bb λόγω της δουλειάς μου. Στα μαιλ δε παίζεται ακόμα. Αλλά ως εκεί... Πεθαίνει και το bb10 άργησε πολύ.
- There is no place like 127.0.0.1 -
Link to comment
Share on other sites

Αρκετά καλό φίλε το άρθρο σου.

 

Προσωπικά επιμένω οτι η πτώση της bb, προήλθε λόγω μη επαρκούς promotion. Αν αυτό ωφείλεται επειδή όπως γράφουν κάποιοι οτι θεωρούσε η εταιρεία τους πελάτες ιδιοκτησία, ή αν σκοπίμως θέλουν να βουλιάξουν την εταιρεία με παιδαριώδη λάθη του μαθητευόμενου μάγου CEO, δεν ξέρω.

 

Το σίγουρο είναι οτι χρειαζόμαστε σαν καταναλωτές ανταγωνισμό και αυτό επιτυχαινεται μονο με πληθώρα εταιρειών.

 

Το OS10, όσοι το δουλεύουν το βρήκαν εξαιρετικό. Μετά από τόσο καιρό καταστήματα παροχων στη Θεσσαλονίκη ΔΕΝ το έχουν. Όχι απλά δεν το εχουν στο "σαλόνι ",...δεν το εχουν ΚΑΘΟΛΟΥ.

 

Ευχαριστώ

BlackBerry Passport and a Playbook
Link to comment
Share on other sites

Οι αποφασεις ηταν δυσκολες. Δεν θα επρεπε να απογοητευσουν το κοινο που ηδη ειχαν και δεν θα επρεπε να χασουν το χαρακτηρα τους. Οι περιπτωσεις αυτες ειναι παντα δικοπο μαχαιρι.

 

Σίγουρα οι αποφάσεις ήταν δύσκολες. Γιαυτό έγραψα για έλλειψη πείρας. Δεν είναι συνταγή γλυκού που από την στιγμή που πέτυχε δεν το αλλάζω. Στην τεχνολογία κάθε μέρα μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Έπρεπε να ήταν πιο ευελικτοι.

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα οι αποφάσεις ήταν δύσκολες. Γιαυτό έγραψα για έλλειψη πείρας. Δεν είναι συνταγή γλυκού που από την στιγμή που πέτυχε δεν το αλλάζω. Στην τεχνολογία κάθε μέρα μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Έπρεπε να ήταν πιο ευελικτοι.

 

Δεν επρεπε ομως να απογοητευσουν και οσους τους ειχαν μεχρι τοτε εμπιστευτει. Δεν επρεπε να χασουν την ταυτοτητα τους οι αλλαγες θα επρεπε να ειναι ταυτοχρονα μεγαλες και διακριτικες, Πραγμα αδυνατο οπως καταλαβαινεις.

MyName: Γιάννης.

Samsung s22 ultra ~ Samsung Tab S7 ~ Dell XPS 9350

Link to comment
Share on other sites

Μετά από τόσο καιρό καταστήματα παροχων στη Θεσσαλονίκη ΔΕΝ το έχουν. Όχι απλά δεν το εχουν στο "σαλόνι ",...δεν το εχουν ΚΑΘΟΛΟΥ.

 

Ευχαριστώ

 

Public Αριστοτέλους... Μπορείς και να το δοκιμάσεις ;)

ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ

Pocophone F1 // iPhone X // Nokia N9 64GB

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση


×
×
  • Create New...