Jump to content

myphone Ιστορικά: Το Symbian, η αρχή και το τέλος του


SaintPetrouil
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Δεν υπάρχουν και πολλοί που να είναι πάνω από 25 ετών και να μην γνωρίζουν ή να μην έχουν δουλέψει στα χέρια τους μία συσκευή Symbian. Κακά τα ψέματα, το Symbian είναι η πλατφόρμα που κατά γενική παραδοχή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των smartphones. Multitasking, παραμετροποίηση κατά το δοκούν, εφαρμογές από market store, χρήση του κινητού ως σκληρού δίσκου και πολλά άλλα πράγματα, που μέχρι πριν μερικά χρόνια τα κάναμε μόνο μέσω κάποιου υπολογιστή.

 

Το άλλοτε κραταιό Symbian στο οποίο συμμετείχαν στην εξέλιξη και ανάπτυξη του πολλοί κατασκευαστές (Samsung, Nokia, Ericsson, Sony Ericsson, Motorola κ.α), εγκαταλείφθηκε πριν μερικά χρόνια από όλους πλην της Nokia. Όλα αυτά μέχρι και τις 24/1/2013, οπότε και ανακοινώθηκε και επίσημα πως η τελευταία Symbian συσκευή είναι το Nokia 808 Pure View και πως δεν πρόκειται να δούμε πλέον κάτι καινούργιο.

 

Είναι μια ιστορική στιγμή. Είναι από τις καταστάσεις που μας δείχνει πως «ζωντανός οργανισμός» δεν είναι μόνο ότι αναπνέει. Δεν είναι λίγα τα εκατομμύρια των χρηστών του που αντιμετώπισαν αυτήν την στιγμή με μεγάλο συναισθηματικό φόρτο. Δεν παύει όμως να είναι μια στιγμή και πάει, τελείωσε. Ευκαιρία για εμάς να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή από το πώς φτάσαμε στις ρίζες του Symbian ως την τελική και καλύτερη του υλοποίηση.

 

Η ιστορία ξεκινάει το 1984, με μια Βρετανική συσκευή που την ονόμασαν Psion Organiser. Είχε 6K εσωτερική μνήμη με μερικές εφαρμογές να δουλεύουν μέσω καρτών μνήμης των 8K. Αυτό μας πηγαίνει περίπου 30 χρόνια πίσω, όπου το Psion κατά πολλούς σηματοδοτεί την αρχή της εποχής των έξυπνων φορητών συσκευών. Κάτι σαν το «Big Bang» αυτής της βιομηχανίας θα έλεγαν κάποιοι άλλοι.

 

Μετά την επιτυχία του Psion, έρχεται το Psion Organiser 2, το οποίο θεωρήθηκε ως το πρώτο PDA (προσωπικός ψηφιακός βοηθός), παρόλο που εκείνη την εποχή αυτός ο όρος δεν υπήρχε. Είναι η εποχή που πολύς κόσμος αποφάσισε να αφήσει τις αριθμομηχανές τσέπης και τα Filofax. Μαζί με το Psion, η «επανάσταση» ξεκίνησε και από το φοβερό - για την εποχή του - Atari Portofolio με 128Κ μνήμη, επεκτάσιμη με τις απίστευτα ακριβές εκείνη την εποχή κάρτες μνήμης. Είχε επεξεργαστή 4,9 MHz και η συσκευή μπορούσε να δουλέψει με 3 ΑΑ μπαταρίες για εβδομάδες. Μαζί τους, το 1989, ανακοινώνεται η επόμενη συσκευή, η MC-Series, το πρώτο laptop. Βασισμένο στο δικό του EPOC λειτουργικό δεν ήταν PDA και δεν ήταν και πετυχημένο λόγω του πολύ υψηλού του κόστους. Το 1991 η σειρά Psion παρουσιάζει τεράστια επιτυχία εισάγοντας στην αγορά το 3ο μοντέλο, Psion Series 3. Είχε ενσωματωμένο QWERTY πληκτρολόγιο και σημείωσε 1,5 εκατομμύριο πωλήσεις. Νούμερο ρεκόρ για την εποχή του. Αργότερα, το 1999 ήρθε το Psion Series 5, προσφέροντας την δυνατότητα να συνδέσεις το PDA σου με το κινητό χρησιμοποιώντας υπέρυθρες, κάτι απίστευτα καινοτόμο για την εποχή.

 

Symbian

 

Το 1998 η εταιρεία Psion χωρίζει τις δραστηριότητες της σε 3 τμήματα. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, επιχειρήσεις και λογισμικό. Στο τρίτο τμήμα συνάπτεται συνεργασία με τις Nokia & Ericsson με σκοπό την δημιουργία ενός ειδικού λειτουργικού σχεδιασμένου μόνο για κινητά τηλέφωνα. Και εγένετο το Symbian! Από το 1998 έως και το 2013, 15 χρόνια εξέλιξης. Είναι αδύνατον να υπερεκτιμήσει κάποιος την καινοτομία της Nokia. Όμως σε συνεργασία με την Ericsson πάνω στο Symbian, οι Σουηδοί παρουσιάζουν το R380, το πρώτο που επισήμως χαρακτηρίστηκε ως «smartphone» και το πρώτο που είχε οθόνη αφής. Η πρώτη Symbian συσκευή της Nokia είναι το 9210, το οποίο βγήκε στην αγορά το 2000 και ήταν ένα PDA τηλέφωνο με qwerty πληκτρολόγιο, ένας ιδιοφυής για την εποχή συνδυασμός κινητού με PDA. Ένα smartphone. Ανάλογη επιτυχία παρουσίασαν και οι συσκευές από την Sony Ericsson της σειράς P, ξεκινώντας με το P800 μέχρι και τα Ρ990/Ρ1i.

 

http://content.myphone.gr/photo/full/10679/ericsson-r380.jpg

 

Δεν ήταν όμως μόνο η Nokia και η Psion που σηματοδότησαν την επανάσταση στην κινητή. Εύσημα ανήκουν και στην Apple με το Newton MessagePad που κυκλοφόρησε το 1993 και το GridPad του Jeff Hawkins την ίδια χρονιά. Ο Hawkins θα έχει άμεση επιτυχία με το Palm, αρχίζοντας με το Palm Pilot, προϊόν της χρονιάς για το 1999 σύμφωνα με το Business Week. Αναμφίβολα, υπήρξε μεγάλη έμπνευση για τον Steve Jobs. Λίγο αργότερα, ο Hawkins δημιούργησε το Handspring, μία ακόμα συσκευή PDA-κινητό που μαζί με το Palm Treo κυκλοφόρησαν το 2002. To πρώτο όμως smartphone που κυκλοφόρησε ποτέ και συνδύαζε PDA και GSM ήταν το Nokia 9000 Communicator, το οποίο κυκλοφόρησε το 1997.

 

Το τέλος

 

http://content.myphone.gr/photo/full/10678/symbian-rip.jpg

 

Ίσως και να ήταν όλα θέμα σωστού χρόνου. Αν η Nokia Belle (Symbian ^4) είχε εξελιχθεί πιο νωρίς ίσως να μην συζητούσαμε σήμερα για το αντίο του Symbian. Το παράδοξο συνέβη όμως, ανακοινώθηκε ο τερματισμός του στις 11/2/2011 και 7 μήνες μετά βγήκε η καλύτερη του έκδοση, η Belle, ανταγωνιστική και στον τομέα του hardware. Το τέλος όμως είχε έρθει, οι developers άρχισαν να εγκαταλείπουν το καράβι, οι ανταγωνιστές προχώρησαν, κέρδισαν και άλλο κοινό και το Symbian συνέχισε να σβήνει τόσο σαν κοινότητα όσο και σαν αξία στην συνείδηση του καταναλωτή.

 

Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2012, ανακοινώθηκε το τελευταίο Symbian, το Nokia 808 Pure View. Το καλύτερο Symbian όλων των εποχών. Πολύ ισχυρό hardware για τα δεδομένα του λειτουργικού, την καλύτερη κάμερα που έχει υπάρξει σε κινητό και όλα τα καλά του OS και της συνδεσιμότητας αυτού. Ακόμα και ο browser του ήταν εξαιρετικά βελτιωμένος, φτάνοντας στα επίπεδα ενός καλού smartphone.

 

Τέλος εποχής λοιπόν, το Symbian τελείωσε, έφτασε στο τέλος της εξέλιξης του και φρόντισε να το κάνει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο. Με το Nokia 808 Pure View, το Symbian στα καλύτερα του...

Edited by doganos

Τhere is nothing more powerful than the human being itself ,

 

Οι φωτογραφικές μου στιγμές --> flickr - instagram :!:

 

Oneplus 5 - 128GB

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 190
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Η αληθεια ειναι οτι το symbian δυσκολα προσαρμοστικε στις οθονες αφης! Ισως να μην καταφερε ποτε, μοας που απο την 3 αρχισε να μοιαζει ολο κ περισσοτερο στο android... Γενικα ηταν ενα λειτουργικο που ειχα απαιτησεις, ενω η Νοκια το παρουσιαζε αντιθετα! Βαζοντας στο Ν8 680mhz και 256 ραμ, hardware 2ετιας για την εποχη που βγηκε! Ασε που ηταν κολημμενο σε αυτο το qHD! Ακομα και το 808 στις 4 ιντσες εχει αυτην την απαισια χαμηλη αναλυση...!
Link to comment
Share on other sites

η αρχη του τελους για το symbian ηταν το iphone.. χρειαστηκε να περασουν 4 ολοκληρα χρονια για να μπορεσει η nokia να απαντησει με καποιο τροπο στην apple και να παρουσιασει κατι user friendly...

να γιατι σταματησε το symbian ετσι αδοξα

http://www.theverge.com/2012/6/25/3113460/nokia-808-pureview-review

Edited by bahamut_zero

nokia 3330 - sony ericsson t310 - siemens cx60 - nokia 3250 - nokia n78 - nokia lumia 800 - google nexus 4 - google nexus 5 - google nexus 5X - xiaomi redmi note 4 - xiaomi redmi note 5 - xiaomi mi9t pro - samsung galaxy s21 ultra - samsung galaxy s24 ultra

Link to comment
Share on other sites

Εχε γεια... με αυτό το λειτουργικό "ανδρώθηκε" η μισή υφήλιος των smartphones.

Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης)

[sIGPIC][/sIGPIC]

Proud Owner of a Xbox360 fully updated!!! (http://www.enternity.gr)

Next Generation Consoles WAR:http:// http://www.vgchartz.com/

Link to comment
Share on other sites

Μπορούσε να είχε μέλλον, το τελαυταίο belle και περισσότερο η αναβάθμιση σε FP2 αυτό έδειξε.. Ήταν ελαφρύ (ότι πρέπει για κινητο) με αρκετές αρετές και ασφαλώς αδυναμίες που όμως μπορούσε να ξεπεράσει με λιγη προσπάθεια.

Υπό αυτή την έννοια το πέθανε η υπό κατάληψη από την MS, Νokia (ο elop δεν είναι ο "κατοχικός" κυβερνήτης της :p). Σκότωσε "το παιδί της" για να πουλήσει το παιδί της MS (wp) τόσο απλά. Πριν 2 χρόνια έκανε ανακοινώσεις ότι το παρατάει όχι τώρα. Μετά οι developers το παράτησαν και αυτοί και με λίγα λόγια αυτός ήταν ο "πραγματικός" θάνατος του λειτουργικού (η εγκατάλειψη από τους developers και ένα άδειο market). Πόση απογοήτευση σε κατόχους Νοκια να ακούς στις διαφημίσεις "κατεβάστε το νέο app σε ios και android". Εμείς που ήμαστε έλεγαν? αλλά ποιος τους άκουγε. Ο οριστικός θάνατος θα είναι και το κλείσιμο του ovistore (σε κανα χρόνο, δύο) με ότι δουλεύει ακόμα εκεί.

 

Να μην τα ξαναλέμε τα ξαναείπαμε.

 

RIP symbian. We will remember you. :cry:

από Ericsson GF 788 ξεκινήσαμε μη σου πω από motorola c520.. By Keysmith
Link to comment
Share on other sites

Πολυ Καλη η ιστορική αναδρομή του άρθρου.

Τελικά οι υπόλοιπες εταιρείες είχαν δίκιο που εγκατέλειψαν το Symbian όταν ήταν ακόμα ανθισμένα τα πράγματα.μηπως γνώριζαν την μετέπειτα πορεία του?ποιος ξέρει,μπορει...πάντως πολλοί απο μας τις κραξαμε κάποτε...και με το δίκιο μας,καθώς κάποιες εταιρείες παρουσίαζαν ενα τηλέφωνο που ποτέ δεν έβλεπε τον δρόμο της παραγωγής,τηλέφωνα με αξιόλογα χαρακτηριστικά και σίγουρα αξια να ανταγωνιστουν την κάποτε τρανή Nokia...

Τελικά όμως,το όνειρο έλαβε τέλος,άδικο?μπορει...οι συμφωνίες του χρυσοπληρωμενου CEO και εκτελεστή της Nokia Elop φαίνεται οτι έπιασαν τόπο.αλλωστε,το χρήμα ουδείς εμισησε,κι όταν ο ίδιος ο CEO λαδωνεται για την καταστροφή της εταιρείας που εχει αναλάβει τοτε σίγουρα τα πράγματα δεν ειναι και τόσο ρόδινα.λεω λαδωνεται γιατι πολυ απλα,δεν μπορει ένας CEO να επιμένει σε κατι που δεν του δίνει κέρδη,που δεν δίνει μια σωστή πορεία στην επιχείρηση που εχει αναλάβει.

Η υπομονή είναι πικρή,αλλά ο καρπός της είναι γλυκός.

Link to comment
Share on other sites

Καληνύχτα και ας πρόσεχε. Τόσα χρόνια ήταν μπροστά από τον ανταγωνισμό και ηρθε μια apple για αρχη και μετά το android και τους διέλυσε.

Ας πρόσεχαν.

Link to comment
Share on other sites

Α ρε Nokia... πόσοι γνώρισαν τα κινητά από σένα και πόσοι έμαθαν τι είναι smartphone από το Symbian! Κρίμα, πολύ κρίμα. Αιωνία η μνήμη... :(
Link to comment
Share on other sites

Θεματάρα saint! Η φωτογραφία με την ταφόπλακα όλα τα λεφτά. Ψιλοανατριχιασα ρε!! Χαχαχα. Πλάκα θα έχει πάντως και το επόμενο θέμα με τίτλο.."ακόμα και στον τάφο.. αναβαθμιστηκε".. Θέλω να μου φτιάξουν την έκθεση λέμε!
Link to comment
Share on other sites

Πολλά λάθη χειρισμών, αυτό είναι το πρόβλημα. Είχε να δώσει, φάνηκε στο 808. Μην παιχτεί κανένα αναπάντεχο σενάριο ανάστασης μόνο και πραγματικά μείνουμε κάγκελο... Μακάρι, αλλά με το ο,τι καλύτερο και σύγχρονο...

 

Για μένα δεν υπάρχει αντίο, το καλοκαίρι μπορεί να έχω πάλι symbian... ;)

plankton69 - Χρήστος 

iPhone XS 64GB / iPhone 4 8GB 

Link to comment
Share on other sites

Αρχικα, μπραβο σου Πετρο για το αρθρο, θα μπορουσες να το συμπληρωσεις ισως και με αλλα επιτευγματα του "αποθανοντος" λειτουργικου.

 

Το Symbian ειναι ενα μερους του ολου, το πιο χαρακτηριστικο παραδειγμα της Nokia. Η Νοkia πλεον αποτελει ιστορικο δειγμα για τα βιβλια της παγκοσμιας αγορας, οικονομιας και τεχνολογιας, για το πως ενα πρωτοπορος σε ολα (feature handsets, smartphones, networking, τηλεπικοινωνιακα δικτυα κτλ) κατεντησε ουραγος. Μεχρι και την κυκλοφορια του iphone και την απαρχη του android, το Symbian ηταν η μονη "οαση" στον κοσμο των κινητων τηλεφωνων, που μπορουσαν παραλληλα να λειτουργουν πιο...smart. Και στη συνεχεια η Nokia ακολουθησε την πολιτικη της απαθους παρακολουθησης, για ουσιαστικα αδιευκρινιστους λογους, ενω παραλληλα παρουσιαζε το Qt ως σημαντικο της προγραμματιστικο εργαλειο και εδινε υποσχεσεις για εξελιξη μεχρι το 2016. Κατεληξε στην πληρη απαξιωση του λειτουργικου, στην υιοθετηση ενος αδιαφορου (μην αυταπαταστε, η Nokia πουλαει ακομα το πολυχρωμο σασι της, οχι το λειτουργικο της), στο μοιρασμα περιουσιας και τεχνογνωσιας, σε τακτικες "κινεζισμου", σε κινησεις γενικοτερα που τη φερνουν μια και δυο και τρεις θεσεις πιο κατω απο εκει που βρισκοταν. Οταν λοιπον λεμε R.I.P Symbian επι της ουσιας απευθυνομαστε στην ιδια τη Nokia, η οποια παραδωθηκε ανευ ορων. Και προσωπικα επιμενω στην αποψη μου, η αγορα των κινητων εχει ακομα low-end, mid-end και υψηλη κατηγορια, στην low εως mid το Symbian^3 θα μπορουσε να ειναι μια εξαιρετικη επιλογη, διοτι εκει το android δινει ακομα φτωχες και ανεπαρκεις συσκευες, το iphone-ιΟS απλα δεν υπαρχει. Με το να δινει την εντυπωση οτι θα χτυπησει στην υψηλη κατηγορια, υπερκοστολογοντας μη ανταγωνιστικες συσκευες, συνεχιζει την πολιτικη θανατου της. Σ ενα διαρκως μεταβαλλομενο σκηνικο αγορας, στο οποιο και αλλοι ευρωπαικοι κολοσσοι καταρρεουν, επελεξε να αφησει το δεδομενο και δημοφιλες οπλο της, βασιζεται πλεον στις παμφθηνες S40 συσκευες και στο WP. To οποιο WP υιοθετει μια φιλοσοφια ενοποιησης των συσκευων (smartphone-tablet-pc), και εδω ακομα η Nokia δεν πραττει απολυτως τιποτα καινοτομο ωστε να την υπηρετησει σωστα. Συνεπως, ειμαστε θεατες, ειδικα οσοι εμπειστευτηκαμε τη Nokia και τις Symbian συσκευες της εδω και πολλα χρονια-και ειμαστε πολλοι-της πιο ιστορικης υποβαθμισης ενος καποτε κολοσσου. Μη φτασουμε να πουμε μονο R.I.P Nokia ποτε.

Edited by inactiveaccount25012014
Link to comment
Share on other sites

θυμαμαι που ως το 8-9 το παλευα ασχημα με τελευταια τα n93,σειρας e καποια,ε ως και και ταινιουλες περνουσα κ απολα..

 

τελικα βαρεθηκα ναναι ολα δυσκολα και πηγα σε windows mobile,που παντα το χα παραλληλα με συμπιαν..

 

σε οτι λειτουργικο παω εγω,:confused:,πεθαινει!!!:lol:

 

πειτε ποιο μισειτε να παω απο κει!:D

να πάρου samsung λέου,να σώσ την κεφαλή μ!!,

μα δε μ' αφήνει η htc που έχω στο..ε:Xε..στη ψχ μ!

Link to comment
Share on other sites

Όνομα βαρύ σαν ιστορία, αλλά τα τελευταία χρόνια φυτοζωούσε και τα κινητά που το χρησιμοποιούσαν μοιάζανε από άλλη εποχή. RIP λοιπόν και έχει ο θεός για τη Νοκια ;)
Link to comment
Share on other sites

Πολυ ωραιο το αρθρο!

Κριμα για το συμπιαν. Ειναι υπεροχο λειτουργικο,απο τις πιο παλιες του εκδοσεις εως της σημερινες.

Μπορει να κολλουσε,να μην ειχε top hardware αλλα κανενα δεν ειναι τελειο σωστα?

 

Ποτε δεν τελειωνει κατι αν δεν το αφησουν οι χρηστες. Μπορει να κλεισει το μαρκετ και τελος παντων η υποστηριξη αλλα οσο θα το χρησιμοποιουμε θα υπαρχει. Οπως και καθε τι σε αυτον τον κοσμο.

 

η αρχη του τελους για το symbian ηταν το iphone.. χρειαστηκε να περασουν 4 ολοκληρα χρονια για να μπορεσει η nokia να απαντησει με καποιο τροπο στην apple και να παρουσιασει κατι user friendly...

να γιατι σταματησε το symbian ετσι αδοξα

http://www.theverge.com/2012/6/25/3113460/nokia-808-pureview-review

 

Καθε φορα στηριζεις τις αποψεις σου συμφωνα με το verge και αλλα τετοια

 

Πρεπει να καταλαβεις οτι συνηθως αυτα δεν ισχυουν . Το symbian δεν εσβησε αδοξα επειδη το εγραψε το verge αλλα επειδη το σκοτωσε ο elop(οσο και να μην σαρεσει αυτο εγινε) οπως θα διαλυσει και την ιδια την nokia σε λιγο(και αν δεν κλεισει θα παραμεινει σκυλακι της ms)

Θυμαμαι που στηριζες την επιτυχια των wp στα βραβεια που εχει παρει για το 'καινοτομο' interface και αλλα διαφορα.. Οπως ειδες απετυχαν. Δες το 820 που δεν πουλαει ουτε σαν μεραχειρισμενο..

Και οχι διακιολογιες του στυλ ειναι νεο ακομα ειναι για γελια.. Μπορει αργοτερα να πουλησει αλλα εχει αποτυχει και το ξερεις.

 

Σε παρακαλω παντως αν μπορεις(που μπορεις δηλαδη) να διατυπωνεις τις αποψεις σου πριν διαβασεις τα ευαγγελια.. Μην υοθετεις τις αποψεις των μεγαλων site.

Link to comment
Share on other sites

Ακομα θυμαμαι τη χαρα οταν ειχα πρωτοβαλει την πρωτη μου εφρμογη στο τοτε 6600 (ηταν το πρωτο μου symbian-smartphone). Ηταν ενα μικρο java rpg (δυστυχως δε θυμαμαι το ονομα αν και θα ηθελα να το θυμαμαι) παιχνιδακι το οποιο και τερματισα. Δε μπορουσα να πιστεψω οτι μπορουσα να κανω κατι τετοιο σε κινητο. Ηταν μια πρωτη και μεγαλη αγαπη για τη nokia και το symbian. Οι εποχες αλλαξαν και το symbian θα ξεχαστει απο την κοινοτητα τν κινητων αλλα ποτε απο τις καρδιες μας. Edited by aristotelhs2060
Ωρα να δοκιμασω κατι νεο!
Link to comment
Share on other sites

Ωραίο άρθρο, μπράβο φίλε :)

 

Για μένα δεν υπάρχει αντίο, το καλοκαίρι μπορεί να έχω πάλι symbian... ;)

 

Ειδικά αν είναι το 808 pure view για μένα είναι must have ειδικά το καλοκαίρι καθώς απλά δε χρειάζεται να έχεις μαζί σου και φωτογραφική μηχανή ούτε βιντεοκάμερα τουλάχιστον για τις καθημερινές σου ανάγκες :)

Παντα φιλικα Μανος

Παρε το Nexus στα δικα σου χερια

Link to comment
Share on other sites

Ειδικά αν είναι το 808 pure view για μένα είναι must have ειδικά το καλοκαίρι καθώς απλά δε χρειάζεται να έχεις μαζί σου και φωτογραφική μηχανή ούτε βιντεοκάμερα τουλάχιστον για τις καθημερινές σου ανάγκες :)

 

Μπορεί να είναι N ή E series... θα δείξει! ;)

plankton69 - Χρήστος 

iPhone XS 64GB / iPhone 4 8GB 

Link to comment
Share on other sites

Όποιος δεν εξελίσσεται πεθαίνει. Μία εμπειρία μόνο με symbian το Ν80. Για την εποχή του έκανε περισσότερα από ότι τα υπόλοιπα αλλά η εμπειρία ήταν τραγική. Όταν επέλεξα το επόμενο μου τηλέφωνο η ΝΟΚΙΑ πουλούσε ακόμα (μετά από 3 χρόνια iphone) κάτι συσκευές με resisitive οθόνες, πενάκια και μικρές μνήμες. Ό,τι της άξιζε το πήρε λοιπόν και αυτής και του Symbian.

Όσο για τον αφελή - πράκτορα (όπως τον λέτε) Elop, αυτό που έκανε ήταν να διαλέξει στρατηγική κι έναν πολύ ισχυρό "σύμμαχο". Σε τέτοια μεγέθη τις αποφάσεις δεν τις παίρνει ένας (πόσο αφελής είστε αν το πιστεύετε αυτό) και τα αποτελέσματα των στρατηγικών δεν έχουν βάθος μηνών αλλά χρόνων. Αν θα του βγει δεν ξέρω αλλά κρίνοντας από υπηρεσίες Ovi music και άλλα τέτοια πρώτον αποδεικνύεται ότι η ΝΟΚΙΑ δεν είχε τη δύναμη μόνη της να επιβάλει πράγματα και τάσεις (για όσους ονειρεύονταν Meego αυτοκρατορίες) και δεύτερον, δεν ξέρω πόσο καλή ήταν η belle αλλά εφόσον δεν εξελίχθηκε όταν έπρεπε, πέθανε. Το τρένο περνάει μια φορά. Ή το προλαβαίνεις ή το χάνεις.

Υ.Γ. Αν ήθελε να μείνει το symbian δε θα έδιωχνε τους άλλους κατασκευαστές από αυτό. Καλά το γλέντησε μερικά χρόνια πουλώντας μικρά smartphone (μέτριας εμπειρίας) σε απαίδευτους που αγόραζαν ΝΟΚΙΑ ή τίποτα, αλλά και το brand name μόνο του δεν μπορεί να πουλάει για πάντα...

You should never argue with idiots because they will just drag you down to their level... then beat you with experience
Link to comment
Share on other sites

@dark_ds μα ολα τα μεγαλα tech sites κακα πραγματα εχουν να πουν για το symbian στις τελευταιες του εκδοσεις... στα reviews του 808 ολοι σχεδον οι reviewers ειχαν το software στα αρνητικα. το symbian ετσι κι αλλιως θα πεθαινε.... και ο elop να μην ηταν θα πεθαινε για να δωσει τη θεση του στο meego... κατι που επρεπε να ειχε γινει χρονια πριν... απο εποχες του πρωτου iphone

nokia 3330 - sony ericsson t310 - siemens cx60 - nokia 3250 - nokia n78 - nokia lumia 800 - google nexus 4 - google nexus 5 - google nexus 5X - xiaomi redmi note 4 - xiaomi redmi note 5 - xiaomi mi9t pro - samsung galaxy s21 ultra - samsung galaxy s24 ultra

Link to comment
Share on other sites

@dark_ds μα ολα τα μεγαλα tech sites κακα πραγματα εχουν να πουν για το symbian στις τελευταιες του εκδοσεις... στα reviews του 808 ολοι σχεδον οι reviewers ειχαν το software στα αρνητικα. το symbian ετσι κι αλλιως θα πεθαινε.... και ο elop να μην ηταν θα πεθαινε για να δωσει τη θεση του στο meego... κατι που επρεπε να ειχε γινει χρονια πριν... απο εποχες του πρωτου iphone

 

Επέτρεψε μου να σε διορθώσω. Αν τότε μας έδινε την S^3 έστω (και γενικότερα είχε εξελιχθεί ταχύτερα ως OS), δεν θα πέθαινε. Το ότι όλοι οι reviewers το θάψανε και μύθος είναι (βάλε πχ εμένα μέσα που με άφησε άφωνο, λίγο-πολύ κι εγώ reviewer είμαι), αλλά και ψέμα. Άσε έξω το Pureview, είναι το πιο ολοκληρωμένο δείγμα Symbian ως τώρα. Έφτασε πολύ το Android, αλλά όχι αρκετά και εκεί φταίει το hardware. Με 120 και 250 RAM δεν πας πουθενά. Έπρεπε να βελτιωθούν οι συσκευές, όχι το OS. Ένας λόγος που και οι developers τα εγκατέλειψαν είναι αυτός. Ο άλλος είναι η τιμολογιακή της Nokia, που κοπάναγε και κοπανά ακόμα κεφάλια. Παλιά χαρακτηριστικά σε τιμές που απορείς πραγματικά.

 

Το Verge και το κάθε Verge βλέπε τα ως ερέθισμα. Μην δέχεσαι αυτούσια τα όσα λένε. Παίξε μαζί του πρώτα και μετά, έχε δική σου άποψη. Πχ όλοι λένε πως το E71 είναι κορυφαίο για την εποχή του και στέκεται ακόμα. Όταν το πήρα απορούσα γιατί το λένε, τώρα όχι απλά συμφωνώ, το προτείνω κιόλας!

plankton69 - Χρήστος 

iPhone XS 64GB / iPhone 4 8GB 

Link to comment
Share on other sites

@dark_ds μα ολα τα μεγαλα tech sites κακα πραγματα εχουν να πουν για το symbian στις τελευταιες του εκδοσεις... στα reviews του 808 ολοι σχεδον οι reviewers ειχαν το software στα αρνητικα. το symbian ετσι κι αλλιως θα πεθαινε.... και ο elop να μην ηταν θα πεθαινε για να δωσει τη θεση του στο meego... κατι που επρεπε να ειχε γινει χρονια πριν... απο εποχες του πρωτου iphone

 

Επειδή είμαι ένα χρόνο σχεδόν χρήστης Galaxy Note + 3 μήνες χρήστης 808 μπορώ να σου πω με βεβαιότητα πως το Nokia Belle fp2 στέκεται για πλάκα μόνο του στην Mid range κατηγορία , με παμφθηνο hardware(1.3 Ghz CPU + 512 RAM) θα έκανε παπάδες. Και αν βάλω δίπλα δίπλα το Note με το 808, αφήνοντας στην άκρη την οθόνη και τα S Pen gestures, σαν scrolling και σβελτάδα είναι ΙΔΙΑ. ΟΤΑΝ με το καλό βγεί η JB για το Note τότε ναι, θεωρώ δεδομένο πως θα το ξεπεράσει. Μην παρεξηγηθώ, το 808 το πήρα για GPS + portable cam/video cam/fm transmitter. Αλλά στην πράξη εντυπωσιάστηκα με το αποτέλεσμα. Σίγουρα δεν θα άλλαζα το Note μου, με έχει σκλαβώσει το θηρίο. Αλλά μην τα ισοπεδώνουμε.

Τhere is nothing more powerful than the human being itself ,

 

Οι φωτογραφικές μου στιγμές --> flickr - instagram :!:

 

Oneplus 5 - 128GB

Link to comment
Share on other sites

Πρώτο μου symbian ένα N82

Δεύτερο μου symbian ένα X-06 που βρίσκεται έτσι για να υπάρχει.

Δεν θέλω να ξαναπιάσω τέτοιο λειτουργικό στα χέρια μου.

Link to comment
Share on other sites

@dark_ds μα ολα τα μεγαλα tech sites κακα πραγματα εχουν να πουν για το symbian στις τελευταιες του εκδοσεις... στα reviews του 808 ολοι σχεδον οι reviewers ειχαν το software στα αρνητικα. το symbian ετσι κι αλλιως θα πεθαινε.... και ο elop να μην ηταν θα πεθαινε για να δωσει τη θεση του στο meego... κατι που επρεπε να ειχε γινει χρονια πριν... απο εποχες του πρωτου iphone

ετσι ειναι οπως τα λες

ολοι το εθαβαν..

αλλα τοσα εκατομμυρια χρηστες δηλαδη εκαναν λαθος? ειχαν ενα σαπιο λειτουργικο? η ειναι απαιδευτοι οπως λεει ο αλλος απο πανω(που θεωρει περισσοτερο smartphone το iphone!) μονο για γελια ειναι κατι τετοια

 

θυμασαι το 2011 που ολα τα site,μαγαζια υπαλληλοι(ακομα και το φυλλαδιο του πλαισιου) εθαβαν το symbian,ελεγαν οτι το εκοψε η nokia(καλα εκαναν βεβαια γιατι αυτο εγινε) αλλα παραλληλα προωθουσαν τα wp παρα πολυ.

προσφατα πηγε γνωστος να παρει κινητο και με ρωτησε( μεγαλος ανθρωπος, εχει συνηθισει τα παλια symbian) και του ειπα αφου θελει nokia και χαρτες να παρει το 610.

τι του ειπε το παιδι στη vodafone? οτι δεν εχει καλους χαρτες,οτι θα αρχισει να τους χρεωνει(!!???!!!!) οτι δεν ειναι καλο το κινητο και οπου να'ναι θα κλεισει η εταιρια και εχει ηδη παρατησει τα windows 7.5 για τα 8αρια που και αυτα δεν ειναι καλα!

και του ειπε να παρει το lg l5 με πολλες εφαρμογες κλπ κλπ και το πηρε τελικα. και τωρα το εχει μετανιωσει ο ανρθωπος γιατι το android ειναι μπαχαλο οπως και να το κανεις, εναν αρχαριο χρηστη(που θελει να παραμεινει και αρχαριος) τον τρελαινει..

 

να σου δωσω και αλλο παραδειγμα.. πηγα να παρω το n9 οταν βγηκε και μου λεει το παιδι στο nokia care(τον ξερω) καλο ειναι ρε αλλα τα νεα lumia που θα βγουν θα ειναι φανταστικα,διαφορετικα απο τα υπολοιπα wp κλπ.

πριν τα χριστουγεννα που πηγα μου ειπε οτι δεν τραβανε και εψαχνε για μεταχειρισμενο n9!

 

Θελω να πω οτι ολες αυτες οι σελιδες δημιουργουν εντυπωσεις/προσδοκιες και καθε φορα τα αλλαζουν.

δεν μπορω να πιστευω ενα site οτι και να γραφει και τα καλυτερα να πει θα το εχω ως μια εικονα

οπως το verge για το symbian που το λεει μαπα. για μενα δεν ειναι ομως οπως για σενα ειναι υπεροχα τα wp και παει λεγοντας.

το τι θα πει ο reviewer(οποιοσδηποτε) δεν ειναι πανακεια..

 

δεν μπορεις να χρησιμοποιεις σαν επιχειρημα δηλαδη οτι οτι το verge γραφει αυτα για το symbian και καλα εκανε και το παρατησε η nokia

αν ειναι ετσι δες τη εγραψε για το n9 και πες μου μετα αν ειναι λογικη η στροφη προς τα wp..

καταλαβες τι θελω πανω..

 

Προφανώς δε συμφωνείς και προφανώς δε με θεωρείς καν άξιο να μου απαντήσεις. Θα σου πρότεινα λοιπόν να μην ασχολείσαι μαζί μου εκτός αν έχεις κάτι εποικοδομητικό να πεις. Μέχρι τότε τα γέλια στον καθρέφτη σου.

προφανως ειναι για γελια αυτα που εγραψες. και για καφε να ημασταν παλι θα γελουσα. συγνωμη που στο λεω αλλα δεν γινεται να λες απαιδευτους τοσους χρηστες τοσα χρονια. και οταν βγηκε το iphone τι εγινε? φωτιστικαν? ανοιξαν το κεφαλι τους ειδαν την πραγματικοτητα?

 

ας μιλησουμε σοβαρα καμια φορα.

ολοι αγοραζαν τοτε symbian οπως αγοραζουν τωρα iphone και android. δεν το βλεπεις?

τοτε ελεγαν οο η nokia βγαζει τα καλυτερα κινητα(Ετσι χωρις λογο επειδη εχουν πολλοι γυρω τους)

μεχρι πριν μερικα χρονια ηταν το iphone(επειδη το ελεγαν οι ειδησεις και τα μεγαλα site και εξαιτιας της τιμης του)

και τωρα ειναι του android η σειρα. ετσι ειναι παρτο χαμπαρι

κανεις δεν ξυπνησε

αγοραζουν οπως αγοραζαν και πριν..

 

το οτι θα αγορασει ο καθενας δεν τον κανει λιγοτερο/περισσοτερο εξυπνο, επιστημονα οι απαιδευτο..

 

το τι εγινε με το symbian και την Nokia μπορεις να το μαθεις διαβαζοντας μερικα θεματα-ποστ εδω στο forum

δεν θα γραφουμε τα ιδια καθε φορα κουραστηκα

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση


×
×
  • Create New...