Jump to content

Οδηγός επιβίωσης για νέους χρήστες Android [UPDATED 17/07/2012]


zxr
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Ενημερωτικό σημείωμα: Η πρώτη ριζική ανανέωση έχει ήδη γίνει ώστε να καλύψει τις απορίες και τα τυχόν προβλήματα από την αναβάθμιση στην έκδοση 4.0 του Android (Ice Cream Sandwich -- ICS).

 

To Android έχει εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας. Η έλευση του SE Neo V ήρθε μάλιστα να δέσει το... "παγωτό" (λέγε με Android 4.0) και σε συνδυασμό με την χαμηλή του τιμή οι χρήστες και το ενδιαφέρον για το λειτουργικό, αυξήθηκαν.

Προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες που θα παρουσιάζονται με το πέρασμα του χρόνου ο οδηγός θα ανανεώνεται διαρκώς.

 

Αρχικά είχα στο μυαλό μου να φτιάξω έναν οδηγό αποκλειστικά για το Neo V. Κατόπιν όμως σκέφτηκα ότι λίγο πολύ το λειτουργικό είναι ίδιο και για άλλα κινητά (ειδικά για τις συσκευές της SE). Έτσι λοιπόν θα προσπαθήσω να δώσω έναν πιο γενικό χαρακτήρα ώστε και χρήστες άλλων συσκευών να έχουν μια γραμμή κατεύθυνσης. Ιδιαίτερα οι νέοι χρήστες.

 

Προφανώς ο παρών οδηγός δεν αποτελεί πανάκεια. Δεν είναι γραμμένος από κάποιον ειδικό που δεν κάνει λάθη, ούτε από κάποιον που δουλεύει στην Google!!! :p:p:lol:

Αυτό σημαίνει ότι επιδέχεται κριτικής, βελτίωσης και προτάσεων προκειμένου να γίνει ακόμα καλύτερος. Και σε αυτό ακριβώς θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Τις προτάσεις σας για βελτίωση θα μπορείτε να τις γράφετε εδώ (οι οποίες μετά την υλοποίησή τους θα αφαιρούνται) ή να μου τις στέλνετε με pm.

 

Τη δομή που θα έχει ο οδηγός θα την δείτε με τον καιρό. Αυτό που θα παρακαλέσω είναι να μην γράφουμε απορίες στο παρών θέμα. Για απορίες υπάρχουν τα αντίστοιχα topic (τυχόν απορίες ξεκαθαρίσω ότι θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση).

 

Περιεχόμενα

Κεφάλαιο 1: Περί Android. Γενικά.

 

Κεφάλαιο 3: Ice Cream Sandwich (Android 4.0)

 

 

 

 

 

 

Κεφάλαιο 4: Κοινά προχωρημένα θέματα για Android 2.3 και 4.0

 

 

  • Φάκελος "Πολυμέσα"

 

 

  • Μελλοντικές προσθήκες (To Do list)

 

Σε όποια από τα παρακάτω post περιγράφονται βήματα πειράγματος του κινητού, υπογραμμίζω, ότι δεν φέρω καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί στο κινητό.

Αν δεν νιώθετε άνετα με τα παρακάτω ή αν το επίπεδό σας δεν το επιτρέπει μην προχωράτε!!!

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 70
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

1.1: Ανοίγοντας το τηλέφωνο

 

Η ενεργοποίηση του τηλεφώνου δεν διαφέρει σε κάτι με τα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα. Ο λόγος για τον οποίο αναφέρεται είναι γιατί όταν το τηλέφωνο τεθεί σε λειτουργία θα εμφανιστεί ένας οδηγός ρύθμισης του τηλεφώνου. Μην τον παρακάμψετε. Διαβάστε προσεκτικά τα βήματα αλλά κυρίως σταθείτε σε δυο:

Σε αυτό που σας ζητά ποιόν τρόπο σύνδεσης προτιμάτε (συνήθως wifi αν θέλετε να αποφύγετε χρεώσεις) και σε αυτό που σας ζητά το λογαριασμό σας στο gmail.

 

Πολλοί από μας έχουν ένα θέμα με το να δίνουν προσωπικά δεδομένα ωστόσο το Αndroid είναι άρρηκτα συνυφασμένο με gmail. Μέσα από αυτό θα μπορείτε να κάνετε αγορές από το market, να βλέπετε ποιες εφαρμογές έχετε εγκαταστήσει στο κινητό σας, να συγρονίζετε τις επαφές σας. Αν δεν έχετε σκοπό να κατεβάσετε ποτέ εφαρμογές από το market (είτε από το κινητό, είτε από τον υπολογιστή) τότε δεν χρειάζεται να βάλετε το account σας. Διαφορετικά τα πράγματα είναι μονόδρομος.

Αν δεν έχετε gmail acount μπορείτε να δημιουργήσετε ένα.

 

Αφού ενεργοποιήσετε το κινητό ελέγξτε τα παρακάτω:

  • Ενεργοποιήστε wifi, bluetooth, gps και βεβαιωθείτε ότι δουλεύουν
  • Ελέγξτε αν τα πλήκτρα του κινητού έχουν καλή απόκριση
  • Παρατηρείστε την οθόνη για καμμένα pixels και τυχόν κακή απόκριση
  • Πραγματοποιήστε μια κλήση και βεβαιωθείτε ότι ακούτε το συνομιλητή κι ότι σας ακούν
  • Τοποθετείστε τα ακουστικά και βεβαιωθείτε ότι δουλεύουν. Ακούστε ραδιόφωνο και επιλέξτε το ηχείο του κινητού ως μέσο απόδοσης του ήχου.
  • Βγάλτε μερικές φωτογραφίες, ενεργοποιήστε την μπροστινή κάμερα και βεβαιωθείτε ότι όλα δουλεύουν ομαλά.

 

Σκοπός όλων των παραπάνω δοκιμών είναι να διαπιστώσουμε ότι το hardware κομμάτι της συσκευής δουλεύει απρόσκοπτα. Σε αντίθετη περίπτωση έχουμε δικαίωμα εντός εφτά ημερών από την ημέρα αγοράς του να ζητήσουμε αντικατάσταση συσκευής με μια καινούρια.

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

1.2 Επιχείρηση: Πρώτη φόρτιση

 

Πολλά έχουν γραφτεί για αυτό το επίμαχο θέμα. Λίγο η ημιμάθεια, λίγο η παραπληροφόρηση, λίγο η ελλειπής εκπαίδευση στις αλυσίδες ηλεκτρονικών, λίγο τα κατάλοιπα του παρελθόντος έχει δημιουργηθεί ένα ομιχλώδες τοπίο γύρω από το θέμα.

 

Καταρχήν να πούμε ότι τα σύγχρονα κινητά είναι εφοδιασμένα με μπαταρίες ιόντων λιθίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται να φορτίζουμε τη συσκευή για δώδεκα ώρες όπως είχαμε μάθει από παλιά που τα κινητά είχαν μπαταρίες νικελίου-καδμίου. Δεν χρειάζεται επίσης να περιμένουμε να αδειάσει η μπαταρία μέχρις ότου σβήσει από μόνη της η συσκευή προκειμένου να την φορτίσουμε.

 

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν ώστε να έχουμε τη μέγιστη απόδοση καθώς και μεγάλυτερη διάρκεια ζωής;

Όταν το κινητό έρχεται από το εργοστάσιο η μπαταρία είναι φορτισμένη περίπου στο 50%. Το καλύτερο λοιπόν είναι, αφού την τοποθετήσουμε στο κινητό, να φροντίσουμε να την αδειάσουμε μέχρι το 10% περίπου. Έτσι κι αλλιώς παίρνοντας μια καινούρια συσκευή από περιέργεια και μόνο περιεργαζόμενοι το κινητό είναι εύκολο να φτάσουμε στο 10%!!! :p

 

Κατόπιν κλείνουμε το κινητό και το αφήνουμε να φορτίσει μέχρι να φτάσει στο 100%. Το αφήνουμε δυο επιπλέον ώρες περίπου κι αυτό ήταν. Μπορούμε να σταματήσουμε τη διαδικασία και να ενεργοποιήσουμε τη συσκευή. Για τις επόμενες δυο φορτίσεις καλό είναι να κάνουμε το ίδιο (πτώση μέχρι το 10%, φόρτιση κλειστό μέχρι το 100% και ενεργοποίηση - δεν χρειάζεται να το αφήσουμε ξανά δυο ώρες επιπλέον). Αυτό το κάνουμε για να κάνουμε ένα αρχικό calibration της μπαταρίας.

 

Από κει και πέρα δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Δεν χρειάζεται να σβήνει το κινητό από πεσμένη μπαταρία, δεν χρειάζεται να περιμένετε να φτάσει στο 30% για να το φορτίσετε. Το φορτίζετε όποτε θέλετε, ότι ώρα θέλετε! Αν η φόρτιση θα γίνεται με τη συσκευή ενεργοποιημένη ή όχι αυτό είναι δικό σας θέμα. Σίγουρα με τη συσκευή ανενεργή η φόρτιση γίνεται ταχύτερα και ίσως λίγο καλύτερα αλλά η διαφορά είναι μικρή οπότε μικρό το κακό.

 

Συνοψίζοντας:

ΟΧΙ πολύωρη πρώτη φόρτιση

ΟΧΙ μέχρι να σβήσει η συσκευή από μπαταρία

ΝΑΙ σε τρεις αρχικούς κύκλους πλήρους φόρτισης-αποφόρτισης

ΝΑΙ σε φορτίσεις ανα τακτά χρονικά διαστήματα

 

Περισσότερα για την μπαταρία, τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και την επιμήκυνση της ζωής της μπαταρίας θα βρείτε εδώ

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

1.3 Αποφεύγοντας τις χρεώσεις

 

Ένα από τα μόνιμα παράπονα των χρηστών είναι ότι το τηλέφωνό τους τούς χρεώνει επειδή συνδέεται στο δίκτυο χρησιμοποιώντας τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Απόλυτα λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι οι χρεώσεις είναι τσουχτερές. Από την άλλη η φιλοσοφία των smartphones είναι συνδεδεμένη με τη... συνδεσιμότητα οπότε δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε το Android για αυτό.

 

Προφανώς και έχουμε την επιλογή να απενεργοπoιήσουμε τη μεταφορά δεδομένων και αυτό μπορούμε να το κάνουμε ως εξής:

Αγγίζουμε στο τετραγωνάκι του μενού και κατόπιν βρίσκουμε το εικονίδιο των Ρυθμίσεων. Από κει έχουμε:

Για την Έκδοση 2.3: Ρυθμίσεις --> Ασύρματο και Δίκτυο --> Δίκτυο Κινητής τηλεφωνίας και απενεργοποιούμε τα "Δεδομένα Ενεργά"

Για την Έκδοση 4.0: Ρυθμίσεις --> Ασύρματο και Δίκτυα -->Χρήση δεδομένων-->Περισσότερα...-->Δίκτυα κινητής τηλεφ. και απενεργοποιούμε τα "Δεδομένα Ενεργά"

 

Έχοντας απενεργοποιήσει πλέον τη μεταφορά δεδομένων δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχετε ως "Λειτουργία Δικτύου" το "WCDMA/GSM" ενεργό. Επιλέγουμε λοιπόν "Μόνο GSM" μιας κι έτσι εξοικονομούμε και μπαταρία.

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

1.4 Εξοικείωση με το γραφικό περιβάλλον χρήστη (User Interface-UI)

 

Εδώ δεν έχουμε να πούμε και πολλά μιας και είναι καθαρά θέμα του καθενός πόσο θα ασχοληθεί και θα εξοικειωθεί με αυτό. Θα αναφερθούμε σε δυο μόνο πράγματα. Το πρώτο είναι Αρχική Οθόνη. Η Αρχική οθόνη είναι ότι ακριβώς είναι το Desktop (Επιφάνεια Εργασίας) για τους υπολογιστές. Η διαφορά είναι ότι η Αρχική Οθόνη των Android phones δεν είναι στατική αλλά εκτείνεται δεξιά και αριστερά. Οι χρήστες των Windows είναι συνηθισμένοι σε στατικές Επιφάνειες Εργασίες. Όσοι όμως έχουν δουλέψει με Linux ξέρουν πολύ καλά ότι μπορούν να έχουν δυο και τρεις Επιφάνειες Εργασίες.

 

Πάνω στην επιφάνεια εργασίας του κινητού σας μπορείτε να βάλετε οτιδήποτε θέλετε ώστε να έχετε ταχεία πρόσβαση. Αυτό μπορεί να είναι μια συντόμευση για κλήση ενός αγαπημένου προσώπου μέχρι μια εφαρμογή για να βλέπετε τον καιρό.

Στην Αρχική Οθόνη μπορείτε να επιστρέψετε οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε ή κάνετε πατώντας το πλήκτρο του Home.

 

Το δεύτερο βασικό στοιχείο του γραφικού περιβάλλοντος είναι η Οθόνη Εφαρμογών. Είναι το αντίστοιχο του "All Programs" του menu "Start" των Windows. Εκεί βλέπετε όλες τις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει στο κινητό και μπορείτε να τις εκκινήσετε. Εξυπακούεται ότι αν θέλετε μπορείτε να εμφανίσετε κάποια εφαρμογή και στην Αρχική Οθόνη. Η οθόνη των εφαρμογών είναι προσβάσιμη αγγίζοντας το κουμπί με τα τετράγωνα.

 

Κλείνοντας να αναφερθούμε στο κουμπί του back το οποίο χρησιμοποιούμε για να μεταβούμε μια οθόνη πίσω ή αν θέλουμε να βγούμε από μια εφαρμογή και ταυτόχρονα να τερματιστεί. Το λέμε αυτό γιατί από μια εφαρμογή μπορούμε να βγούμε πατώντας και το Home αλλά αυτή εξακολουθεί να τρέχει. Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα ανοίξαμε μια εφαρμογή διαχείρισης επαφών και κάναμε μια αναζήτηση τότε αν πατήσουμε το back και ξανά ανοίξουμε την εφαρμογή αυτή δεν θα θυμάται την τελευταία μας αναζήτηση. Αν όμως πατήσουμε το Home και μετά ξανά ανοίξουμε την εφαρμογή αυτή θα μας εμφανίσει την τελευταία μας αναζήτηση.

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

1.7 Περί Google Play (πρώην Αndroid Market)

 

Ουσιαστικά πρόκειται για την πεμπτουσία του Android. Είναι το σημείο όπου μπορείτε να βρείτε εφαρμογές που θα κάνουν το κινητό σας πολύτιμο εργαλείο και τη ζωή σας πιο εύκολη. Υπάρχει μεγάλη πληθώρα εφαρμογών ωστόσο αυτό μπορεί να αποδειχτεί δίκοπο μαχαίρι. Και εξηγούμαι.

 

Το να έχεις πολλές επιλογές για να εκτελέσεις την ίδια εργασία είναι καλό γιατί έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Από την άλλη όμως το να έχεις πολλές επιλογές μπορεί να οδηγήσει να έχεις τρεις, τέσσερις ή και πέντε εφαρμογές εγκατεστημένες για το ίδιο πράγμα. Κι εδώ ακριβώς είναι που θα πρέπει να επιδείξουμε σύνεση και να μην κάνουμε υπερβολές.

 

Διαλέγουμε μια εφαρμογή πάντα με βάση τις ανάγκες μας. Αν αξίζει την πληρώνουμε κιόλας. Οι τιμές άλλωστε είναι πολύ χαμηλές και είναι κι ένας τρόπος να πούμε ευχαριστώ στον developer. Από τη στιγμή που θα βρούμε αυτό που μας καλύπτει δεν χρειάζεται κάτι άλλο στο κινητό μας. Οτιδήποτε άλλο το βαραίνει και το κάνει.... iPhone!!! :p :p :p

Εφαρμογές που κάνουν... τη βουβουζέλα έχουν πλάκα αλλά είναι χρήσιμες εντέλει; Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνετε το σκεπτικό.

Το market σας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσετε μια εφαρμογή επι πληρωμή, να την δοκιμάσετε για ένα τέταρτο κι αν δεν σας κάνει να την επιστρέψετε και να πάρετε τα λεφτά σας πίσω.

Επίσης αν τυχόν αλλάξετε κινητό οι επι πληρωμή εφαρμογές μπορούν να μεταφερθούν σε αυτό χωρίς να τις ξανά αγοράσετε. Αρκεί να εισάγετε στο καινούριο κινητό το ίδιο gmail account που είχατε όταν αγοράσατε την εφαρμογή.

Μεγάλη προσοχή επίσης από το που κατεβάζετε εφαρμογές. Το market είναι γενικά μια ασφαλής τοποθεσία. Απο κει και πέρα τα μάτια σας δεκατέσσερα!

 

Συνοψίζοντας:

Προσοχή από που κατεβάζετε

Αν μια εφαρμογή αξίζει, αγοράστε την

Μην εγκαθιστάτε εφαρμογές που σας είναι άχρηστες ή μην έχετε πολλές εφαρμογές για το ίδιο πράγμα

Οι επι πληρωμή εφαρμογές δεν χάνονται αν αλλάξετε συσκευή

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

1.5 Μεταφορά επαφών

 

Το τρανό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας όταν παίρνουμε καινούριο κινητό. Και σε αυτή την περίπτωση θα δούμε μερικά σενάρια αποφεύγοντας αυτά που προβλέπουν online συγχρονισμούς.

 

Σενάριο 1: Όσοι έχουν τον τηλεφωνικό τους κατάλογο σε κάποια SE συσκευή τότε μπορούν εύκολα να κάνουν την μεταφορά μέσω bluetooth. Δεν χρειάζεται καμία εφαρμογή και κανένα ιδιαίτερο κόλπο. Ενεργοποιούμε το bluetooth στις δυο συσκευές (καινούρια Android συσκευή και παλιά SE συσκευή) κατόπιν στην παλιά μας συσκευή επιλέγουμε αποστολή όλων των επαφών μέσω bluetooth. Είμαστε έτοιμοι!

 

Σενάριο 2: Οι κάτοχοι σύγχρονων κινητών SE σίγουρα θα γνωρίζουν το MyPhoneExplorer. Μπορείτε λοιπόν να συγχρονίσετε το παλιό σας SE κινητό με τον υπολογιστή μέσω του MyPhoneExplorer και στη συνέχεια να περάσετε τις επαφές στο Android κινητό σας.

Προσοχή όμως: Για να συνεργαστεί το Android τηλέφωνο με το MyPhoneExplorer θα πρέπει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε την αντίστοιχη εφαρμογή και από το market (με άλλα λόγια θα πρέπει να υπάρχει εγκατεστημένο το MyPhoneExplorer και στον υπολογιστή μας και στο Android κινητό μας).

 

Σενάριο 3: Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει από τα δυο προηγούμενα σενάρια η φιλοσοφία είναι να εξάγουμε τον τηλεφωνικό μας κατάλογο σε κάποια μορφή στον υπολογιστή μας και κατόπιν να την περάσουμε στο Android κινητό μας. Η μορφή αρχείου που θα πρέπει να επιδιώκουμε έχει την κατάληξη .csv. Είναι ένα format στο οποίο μπορεί να εξάγει οποιοδήποτε πρόγραμμα διαχείρισης επαφών (Outlook, Thunderbird κτλ) και να διαβάσει οποιοδήποτε επίσης πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν έχετε κάποιο άλλο κινητό το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να εξάγετε τον τηλεφωνικό σας κατάλογο σε csv και στην συνέχεια να τον περάσετε στο Android κινητό με το MyPhoneExplorer.

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

1.8 Απαρίθμηση των βημάτων για το στήσιμο του τηλεφώνου

 

Προτού διαβάσετε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να στήσει το κινητό του βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει διεξοδικά όλον τον υπόλοιπο οδηγό.

 

1) Ενδελεχής έλεγχος του κινητού. Μας ενδιαφέρει αν δουλευούν σωστά όλα τα επιμέρους hardware κομμάτια του (ηχεία, κάμερες, αισθητήρες, πομποί). To software δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα γιατί πάντα μπορούμε να φλασάρουμε το κινητό μέσω SEUS και να λύσουμε τυχόν προβλήματα.

Αν διαπιστώσουμε κάτι αντικατάσταση εντός εφτά ημερών από τη μέρα αγοράς.

 

2) Εξοικοίωση με το λειτουργικό, το γραφικό του περιβάλλον, το μενού του και δημιουργία google account αν δεν έχουμε ή πέρασμα των στοιχείων μας αν έχουμε.

 

3) Αφού αποφορτίσουμε το κινητό μέχρι το 10% κάνοντας το βήμα 2 το κλείνουμε και το φορτίζουμε. Πόσο και τι κάνουμε στη συνέχεια το διαβάζουμε εδώ.

 

4) Root! Θα με πείτε τρελό αλλά από τη στιγμή που κάποια στιγμή θα το κάνετε ας είναι από την αρχή. Αν πάει κάτι στραβά τότε φλασάρετε με SEUS ούτε γάτα ούτε ζημιά.

 

5) Σβήσιμο όλων των άχρηστων εφαρμογών που βάζει η μαμά SE. Ακόμα και κάτι λάθος να γίνει το τηλέφωνο δεν έχει τίποτα μέσα οπότε μικρό το κακό. Το γνωστό ποίημα: Flash με το SEUS και ούτε γάτα ούτε ζημιά!

 

5) Πέρασμα επαφών

 

6) Εγκατάσταση File explorer με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφεται, εγκατάσταση εφαρμογής διαχείρισης επαφών και κλήσεων, εγκατάσταση launcher.

 

7) Εγκατάσταση χρήσιμων προγραμμάτων και utilities.

Το βήμα 7 είναι αυτό με τις λιγότερες λέξεις αλλά αυτό που απαιτεί και το μεγαλύτερο ψάξιμο. Δυστυχώς το τι θα εγκαταστήσει ο καθένας δεν μπορεί να γραφεί σε έναν οδηγό μιας και δεν υπάρχουν στεγανά.

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

1.15 Περί καρτών μνήμης

 

Τα περισσότερα smartphone χαμηλού κόστους διατίθενται με κάρτες μνήμης μικρής χωρητικότητας. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα μελλοντικά θα χρειαστεί να την αντικαταστήσετε.

 

Πονοκέφαλος 1: Τι κάρτα να πάρω;

Δυο είναι τα μεγέθη που μας ενδιαφέρουν σε μια κάρτα: η χωρητικότητα και η ταχύτητά της.

Για την χωρητικότητα δεν έχουμε πολλά να πούμε. Επιλέγουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας. Συνήθως 8GB είναι μια αξιοπρεπή χωρητικότητα ενώ τα 16GB κρίνονται αρκετά! Η χωρητικότητα δεν είναι ποτέ υπερβολή μιας και οι κάρτες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως memory sticks (με χρήση προσαρμογέα) οπότε... καλύτερα να περισσεύει παρά να μην φτάνει!

 

Η ταχύτητα είναι ίσως το πιο σημαντικό κριτήριο επιλογής. Όσο πιο γρήγορη είναι μια κάρτα τόσο πιο καλά. Αν μια κάρτα είναι αργή ακόμα κι αν έχετε ένα πάρα πολύ γρήγορο τηλέφωνο η συνολική απόδοση θα είναι χαμηλή (αργό σύστημα) μιας και η ταχύτητα καθορίζεται από το πιο αργό κομμάτι.

 

Διακριτικό της ταχύτητας είναι η κλάση της κάρτας (class). Όσο πιο μεγάλο το class τόσο πιο γρήγορη. Πρακτικά λοιπόν μια κάρτα κλάσης 6 είναι πιο αργή από μια κάρτα κλάσης 10.

Στο δίλημμα: χωρητικότητα ή ταχύτητα ο γράφων προτιμά την ταχύτητα. Ετσι, προσωπική γνώμη πάντα, αν είχα να διαλέξω ανάμεσα σε μια κάρτα 16GB κλάσης 4 ή 6 και σε μια κάρτα 8GB κλάσης 10 θα διάλεγα την δεύτερη. Αλλά όπως είπα αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό και εξαρτάται από το τι κάνει κανείς το κινητό του.

 

Συνοψίζοντας:

Κρίνοντας πάντα από το πορτοφόλι μας και τις ανάγκες μας προσπαθούμε να πάρουμε κάρτα όσο πιο κοντά γίνεται στην κλάση 10 (είναι οι γρηγορότερες) και χωρητικότητα που να μας εξυπηρετεί.

 

Πονοκέφαλος 2:

Πήρα την καρτούλα. Πως μεταφέρω αρχεία και εφαρμογές που έχω στην παλιά κάρτα;

 

Απλά τα πράγματα: Με ένα απλό copy paste! Πάμε να δούμε τα βήματα λεπτομερώς

 

1) Τοποθετούμε την καινούρια κάρτα με την βοήθεια του προσαρμογέα της στον υπολογιστή (με έναν card reader).

2) Κάνουμε διαμόρφωση (format) της καινούριας κάρτας σε FAT32 (όχι NTFS). Αφαίρεση κάρτας από το PC.

3) Απενεργοποιούμε το κινητό μας, βγάζουμε την παλιά κάρτα και την τοποθετούμε στο PC (όπως στο βήμα 1)

4) Επιλέγουμε όλα τα αρχεία που υπάρχουν στην κάρτα (Ctrl+A), αντιγραφή και επικόλληση εντός φακέλου στον υπολογιστή μας

5) Αφαιρούμε την παλιά κάρτα αφού ολοκληρωθεί η επικόλληση και κατόπιν τοποθετούμε την καινούρια όπου αντιγράφουμε τα αρχεία που υπάρχουν στο φάκελο που δημιουργήσαμε.

6) Είμαστε έτοιμοι! Τοποθετούμε την κάρτα στο κινητό, το ενεργοποιούμε και πλέον έχουμε... χώρο!

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

1.9 Tρόποι συνδεσιμότητας

 

Όπως είπαμε το Android είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δίκτυο. Η πρόσβαση σε αυτό εξασφαλίζεται με διάφορους τρόπους αναλόγως τις ανάγκες του καθενός και τις συνθήκες . Πάμε να δούμε τις επιλογές και πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε.

 

1) Ένας εύκολος τρόπος είναι να αποκτήσουμε πρόσβαση στο δίκτυο μέσω του παρόχου κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούμε. Απαιτεί τη Μεταφορά Δεδομένων ενεργή ενώ καλό είναι να έχουμε επιλέξει το WCDMA/GSM προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στο 3G δίκτυο για μεγαλύτερες ταχύτητες. Αν δεν έχετε κάποιο πακέτο δωρεάν δεδομένων τότε υπάρχουν χρεώσεις που, ανάλογα τη χρήση, μπορεί να θεωρηθούν υπερβολικές.

 

2) Δεν θέλω να χρεωθώ. Κάτι άλλο;

Ο πιο διαδεδομένος ίσως τρόπος σύνδεσης στο δίκτυο είναι η σύνδεση μέσω wifi. Απαιτεί την ύπαρξη κάποιου ασύρματου δικτύου και αφού συνδεθείτε σε αυτό μπορείτε να σερφάρετε.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να συνδεθείτε τότε ίσως θα πρέπει να κάνετε μια εκκαθάριση των αποθηκευμένων δικτύων.

 

Κι ένα tip για το τέλος. Σε περίπτωση απώλειας του ασύρματου δικτύου υπάρχει περίπτωση το κινητό να συνδεθεί αυτόματα με το δίκτυο κινητής ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πλόηγηση στο διαδίκτυο χρεώνοντας σας εξίσου... απρόσκοπτα!!! Οπότε:

Ρυθμίσεις --> Ασύρματο και δίκτυα --> Ρυθμίσεις WiFi --> κλικ στο πλήκτρο με τις 4 γραμμές -->Σύνθετα -->Πολ. κατάστ. αδραν. WiFi --> Ποτέ

 

3) Έχω internet αλλά δεν έχω ασύρματο modem και δεν θέλω να χρεωθώ

ΟΚ, τα πράγματα εδώ δυσκολεύουν :p αλλά υπάρχει λύση. Προϋπόθεση είναι να έχετε Windows 7. Αν λοιπόν πληρείται η προϋπόθεση τότε κατεβάζουμε το VirtualRouter, το εγκαθιστούμε και αφού περάσουμε τις ρυθμίσεις που βλέπουμε εδώ είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή μας που είναι συνδεδεμένος ενσύρματα με το modem ώς ασύρματο modem και να "δώσουμε" internet στο κινητό μας μέσω wifi.

 

To Virtual Router δεν δουλεύει σε Windows XP.

Εναλλακτική επιλογή του Virtual Router αποτελεί το Virtual WiFi Router. Το αναφέρω γιατί κάποιες φορές το Virtual Router έχει προβλήματα στη σύνδεση.

 

Ωστόσο το πρόβλημα λύνεται με το Connectify. To πρόγραμμα τρέχει σε Windows XP (απαιτεί Service Pack 3) και η φιλοσοφία του είναι παρόμοια με αυτή του VirtualRouter.

 

4) Πρόσφατα βρέθηκε και η λύση για τον διαμοιρασμό δικτύου από τον υπολογιστή στο κινητό μέσω USB. Η διαδικασία λέγεται reverse tethering (θα μιλήσουμε για το tethering πιο κάτω) και θα την δείτε εδώ.

 

Συνοψίζοντας:

Στο internet από το κινητό μας μπορούμε να συνδεθούμε:

1) Μέσω 3G

2) Μέσω wifi με χρήση ασύρματου modem

3) Μέσω WiFi χωρίς να έχουμε ασύρματο modem "μετατρέποντας" τον υπολογιστή μας σε ασύρματο modem (ο υπολογιστής παίρνει δίκτυο ενσύρματα από το modem μας)

4) Μέσω της θύρας USB από τον υπολογιστή μας (reverse tethering)

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

1.10 Τι χρειάζομαι για να εγκαταστήσω εφαρμογές

 

Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο βγάζουμε κίτρινη κάρτα στο Android. Και εξηγώ. Αν κατεβάσουμε μια εφαρμογή από το market αυτή εγκαθίσταται αυτόματα. Όμορφα μέχρι εδώ. Αν πάλι έχουμε μια εφαρμογή στην κατοχή μας (ένα αρχείο με κατάληξη .apk) και το περάσουμε στην κάρτα μας μπορούμε να το εγκαταστήσουμε μέσω κάποιου file manager.

 

Τί γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν έχω internet, δεν έχω κάποιον file manager στο κινητό μου κι έχω το .apk μιας εφαρμογής περασμένο στην κάρτα μου; Πως το εγκαθιστώ;

Προφανώς υπάρχει τρόπος ωστόσο δεν είναι απλός ή αυτοματοποιημένος, για αυτό και η κίτρινη κάρτα.

 

Πάμε λοιπόν να εξετάσουμε το πώς περνάμε εφαρμογές.

Σενάριο 1: Το κινητό είναι ολοκαίνουριο και έχετε internet (wifi, 3G κτλ -- βλέπε Τρόποι Συνδεσιμότητας)

Μπαίνουμε κατευθείαν στο market, κατεβάζουμε οτιδήποτε θελήσουμε και αυτό εγκαθίσταται αυτόματα. Μέσα σε αυτά που θα κατεβάσετε φροντίστε να είναι και ένας file manager οπωσδήποτε!

 

Σενάριο 2: Έχω ένα αρχείο .apk, το πέρασα στην κάρτα του κινητού και τώρα πρέπει να το εγκαταστήσω.

Εδώ χρειαζόμαστε file manager. Αν υπάρχει συνδεσιμότητα τότε μια βόλτα στο market και λύνουμε το πρόβλημα. Ο file manager εγκαθίσταται αυτόματα, τον τρέχουμε, εντοπίζουμε το .apk αρχείο στην κάρτα και το εγκαθιστούμε.

 

Σενάριο 3: Δεν έχω πρόσβαση στο δίκτυο, δεν έχω file manager κι έχω ένα .apk αρχείο να εγκαταστήσω.

Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Ψύχραιμα και συγκεντρωμένα κάνουμε τα παρακάτω:

1) Κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας το Google Android SDK και τους Android USB drivers.

 

2) Επιτρέπουμε στο κινητό μας να επιτρέπει (!!!!) την εγκατάσταση εφαρμογών από άλλες πηγές. Πηγαίνουμε Ρυθμίσεις-->Εφαρμογές και τικάρουμε την επιλογή "Άγνωστες πηγές"

 

3) Ανοίγουμε μια γραμμή εντολών (Command Prompt) και γράφουμε τα ακόλουθα:

adb install <path>/<AppName>.apk

Θα πρέπει να αντικαταστήσετε το <path> με την διαδρομή που βρίσκεται το αρχείο .apk (πχ D:\MyApps\FileExplorers). Έξυπνο είναι να βάλετε το .apk στον C:\ για να μην πληκτρολογείτε μεγάλα path.

Ομοίως αλλάζουμε το <AppName> με το όνομα του αρχείου .apk που βρίσκεται στον υπολογιστή μας.

 

Η εντολή λοιπόν θα πρέπει να είναι κάπως έτσι:

adb install D:\MyApps\FileExplorers/Astro.apk

 

Συνοψίζοντας:

1) Είτε έχετε πρόσβαση στο δίκτυο είτε όχι τότε η πρώτη εφαρμογή που θα πρέπει να εγκαταστήσει κανείς είναι ένας file manager.

2) H εγκατάσταση από το market γίνεται αυτόματα.

3) Εγκατάσταση εφαρμογών που βρίσκονται στην κάρτα γίνεται εύκολα με τη χρήση ενός file manager.

4) Εγκατάσταση εφαρμογών που βρίσκονται στην κάρτα, ελλείψει file manager, γίνεται μέσω εντολών.

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

1.11 Πρώτα phone και μετά smartphone. Μέρος πρώτο

 

Ο τίτλος δεν είναι τυχαίος. Αυτό το πράμα που κουβαλάω στην τσέπη μου από το 1998 πρέπει πρωτίστως να κάνει δυο πράγματα καλά. Να παίρνει τηλέφωνα και να στέλνει sms. Αυτό δηλαδή που έκανε το GF768, το Τ65, το Κ700, το Τ630, το W705 κτλ κτλ. Εν συνεχεία μπορούμε να συζητήσουμε για την.... εξυπνάδα της συσκευής!

 

Κακά τα ψέματα τα dumb phones (τα "χαζά" τηλέφωνα) της SE στον τομέα αυτό είχαν φτάσει σε αρκετά υψηλό επίπεδο (δεν συγκρίνω με άλλες εταιρείες, δεν είναι επί του παρόντος). Οι βασικές λειτουργίες (κλήση, μήνυμα) είναι τρια click μακριά. Η αναζήτηση επαφών γίνεται εύκολα ενώ η εμφάνιση των πολλαπλών πεδίων στις επαφές κάνοντας χρήση του navi key (δεξιά και αριστερά) βόλευε πολύ.

 

Όπως καταλαβαίνετε η φιλοσοφία με την οποία θα κάνουμε το στήσιμο του τηλεφώνου στον τομέα "Κλήση-Μηνύματα" είναι εμπνευσμένη από τα κλασσικά τηλέφωνα της SE. Να τονίσω ότι τα παρακάτω αποτελούν προσωπικές επιλογές, στις οποίες κατέληξα μετά από πολλές δοκιμές, και εξυπηρετούν τις ανάγκες μου. Εξυπακούεται ότι θα προταθούν εναλλακτικές εφαρμογές για τις δικές σας δοκιμές (περιμένω από σας τις προτάσεις για προσθήκη)

 

Κλήσεις:

Νικητής εδώ είναι ο DW Dialer & Contacts. Ήταν ο μοναδικός που υποστήριζε την λειτουργία με τα αριστερά και δεξιά βελάκια για να βλέπει κανείς όλους τους αριθμούς μιας επαφής χωρίς να κάνει πλήρη προβολή αυτής. Η εφαρμογή έχει ένα καλό ευρετήριο που υποστηρίζει τις βασικές λειτουργίες και δένει το γενικό καλό σύνολο.

 

Άλλες επιλογές:

ex Dialer

Dialer One

Go dialer & Contacts

Fast dialer

 

Μηνύματα:

Νικητής εδώ το handcent sms χωρίς πολλές δοκιμές αυτή τη φορά!!! :p Υποστήριξη Ελληνικών, 160 χαρακτήρες/sms, πλήρως παραμετροποίησιμο.

Θα πρέπει να παραδεχτώ ωστόσο ότι το ψάξιμο συνεχίζεται γιατί ψάχνω μια εφαρμογή που να έχει το interface των κλασσικών τηλεφώνων της SE όπου εμφανίζονται οι φάκελοι "Εισερχόμενα", "Πρόχειρα" κτλ με ξεκάθαρο τρόπο.

Τέτοιο είναι το Pansi sms αλλά δυστυχώς δεν υποστηρίζει 160 Ελληνικούς χαρακτήρες.

 

Άλλες επιλογές:

Go sms

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

1.11 Πρώτα phone και μετά smartphone. Μέρος δεύτερο

 

Έχοντας λύσει πλέον τα δυο βασικά θέματα που αφορούν τη συσκευή ως τηλέφωνο συνεχίζουμε το στήσιμο με γνώμονα αφενός την εμπειρία μας από τα κλασσικά SE κινητά και αφετέρου τις ανάγκες μας. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα κινητό με το οποίο θα κάνουμε τις πιο συχνές και επι καθημερινής βάσης χρησιμοποιούμενες λειτουργίες εύκολα και γρήγορα προσβάσιμες.

Κι εδώ ακριβώς θα χρειαστούμε έναν καλό launcher.

Launcher είναι το πρόγραμμα εκείνο, το οποίο τρέχει διαρκώς και φροντίζει να διασυνδέει το λειτουργικό με τον χρήστη μέσω γραφικού περιβάλλοντος. Πάρα πολύ σωστά θα τονίσει κάποιος ότι όλα τα Android τηλέφωνα έχουν έναν εργοστασιακό launcher. Απόλυτα δεκτό, ωστόσο συνήθως είναι περιορισμένων δυνατοτήτων.

 

Στον τομέα αυτόν λοιπόν προσωπική μου επιλογή είναι ο ADW launcher. Εξαιρετικά ελαφρύς, γρήγορος και άκρως παραμετροποιήσιμος. Μεγάλο πλεονέκτημα των launcher είναι ότι μπορείς να προσθέσεις οθόνες, να μεγαλώσεις ουσιαστικά το desktop σου, όπως λέγαμε και παραπάνω και να αλλάξεις το πόσα στοιχεία θα χωρούν σε κάθε οθόνη.

 

Δεν χρειάζονται υπερβολές εδώ. Πέντε οθόνες είναι αρκετές ενώ προσωπικά έχω ορίσει να χωράνε 5 εικονίδια κατά μήκος (5 στήλες δηλαδή) και 4 κατά ύψος (4 γραμμές δηλαδή - συνολικά 20 εικονίδια).

 

Ένα άλλο σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε στον launcher είναι το dock. Dock είναι το κάτω μέρος του Launcher, αυτό που μένει σταθερό ανεξάρτητα από την κίνηση εναλλαγής οθόνης που κάνετε με το χέρι σας. Σε αυτό συνήθως βάζουμε τις εφαρμογές στις οποίες θέλουμε να έχουμε πρόσβαση ανα πάσα ώρα και στιγμή. Προσωπικά στον ADW έχω ορίσει να χωράνε πέντε εικονίδια στο dock του. Παρακάτω θα δούμε ποιες εφαρμογές αξίζει να έχουμε εκεί.

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

1.11 Πρώτα phone και μετά smartphone. Μέρος τρίτο (και τελευταίο!!! :p)

 

Είδαμε ποιες είναι οι τέσσερις βασικές εφαρμογές που πρέπει να έχουμε προτού κάνουμε το οτιδήποτε με το κινητό μας (File manager, launcher, sms app και dialer app). Ας δούμε τώρα τι άλλο θα πρέπει να έχουμε στο κινητό μας ώστε να το κάνουμε χρηστικό για την καθημερινή μας χρήση.

 

Καταρχήν καλό είναι να έχουμε ένα πρόγραμμα για να επιβλέπουμε το λειτουργικό μας και το κινητό μας χρησιμοποιώντας κατάλληλα widget για άμεση πρόσβαση στην πληροφορία. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιώ το elixir.

Το πρόγραμμα έχει αρκετά στοιχεία που μπορεί κανείς να κάνει monitoring. Αυτά που προσωπικά χρησιμοποιώ είναι το επίπεδο της μπαταρίας, η ελεύθερη μνήμη, η χρήση της cpu, η ισχύς του σήματος του παρόχου και η ισχύς του σήματος του wifi (όταν αυτό υπάρχει). (πέντε στοιχεία, όσα δηλαδή και οι στήλες που προσθέσαμε στον ADW ;) )

 

Μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα αν θέλετε αλλά όπως είπαμε χρησιμοποιούμε ότι πραγματικά μας χρειάζεται. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά τα widget καταναλώνουν πόρους και μπαταρία. Όσο πιο πολλά τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση.

 

Το αμέσως επόμενο συστατικό της αρχικής μας οθόνης που θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη είναι αυτό των διακοπτών, των εικονιδίων δηλαδή που πατώντας τα θα ενεργοποιούν βασικές λειτουργίες του κινητού.

Εδώ, χρησιμοποιώντας πάλι το elixir, έχω προσθέσει εικονίδια ενεργοποίησης/απενεργοποίησης για το wifi, το 3G, το bluetooth, το GPS και την λειτουργία σίγασης (πέντε στον αριθμό).

 

Στην αμέσως από κάτω γραμμή έχω βάλει συντομεύσεις για το ραδιόφωνο, τη συλλογή των φωτογραφιών, τον music player, το ξυπνητήρι και τον φακό. Με εξαίρεση τον φακό δεν έχω βάλει κάποια άλλη επιπλέον εφαρμογή μιας και με τις υπάρχουσες κάνω τη δουλειά μου. Αν εσείς θέλετε να τις αντικαταστησετε με εφαρμογές τρίτων τότε κανένα πρόβλημα.

 

Στην τέταρτη και τελευταία γραμμή έχω τοποθετήσει έναν φάκελο για τις κλήσεις μου, την συντόμευση για τις Ρυθμίσεις και την συντόμευση για το QuickBoost.

Ένα σημείο που αξίζει να σταθούμε είναι η δημιουργία φακέλων. Καμιά φορά, αν και είπαμε να το αποφεύγουμε, μπορεί να έχουμε περισσότερες εκ της μιας εφαρμογής για να κάνουμε κάποια πράγματα. Στην περίπτωση αυτή για να μην πιάνουν χώρο στο desktop μας μπορούμε να τις βάλουμε σε έναν φάκελο ώστε να είναι ομαδοποιημένες. Κι αυτό ακριβώς έχω κάνει με τον φάκελο τον κλήσεων!

 

Για το τέλος αφήσαμε το Dock. Σε αυτό θα προσθέσουμε τις βασικές λειτουργίες στις οποίες θέλουμε να έχουμε πρόσβαση ανα πάσα ώρα και στιγμή. Έτσι, από αριστερά προς τα δεξιά έχω τοποθετήσει τον DW dialer, δίπλα του το DW Contacts, στη μέση υπάρχει το εικονίδιο που μας πηγαίνει στις εφαρμογές, κατόπιν το handcent sms και τέλος το Screen Off and Lock. Το Screen Off and Lock είναι μια άκρως απαραίτητη εφαρμογή η οποία απενεργοποιεί και κλειδώνει την οθόνη μόλις πατηθεί. Άκρως απαραίτητη για εκοικονόμηση μπαταρίας και διευκόλυνση.

 

http://www.myphone.gr/gallery/data/500/medium/screenshot_2012-01-09_2355.png

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

1.12 Απαραίτητα προγράμματα

 

Έχουμε κάνει λοιπόν το βασικό στήσιμο της συσκευής ως τηλέφωνο. Ήρθε η ώρα να το κάνουμε και έξυπνο τηλέφωνο! Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν στεγανά. Το τί προγράμματα θα εγκαταστήσει ο καθένας εξαρτάται από τις ανάγκες του και από αυτά που κάνει στην καθημερινότητά του. Θα προσπαθήσουμε να συζητήσουμε και να προτείνουμε τα προγράμματα εκείνα που η πληθώρα των χρηστών θα χρησιμοποιήσει και θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο κάνοντας την ζωή του ευκολότερη.

 

File managers:

Astro File Manager. Μακράν ο καλύτερος

ES File Manager

Email:

K-9 Ίσως ο καλυτερος client

MailDroid

Productivity:

Office Suite

ColorNote

AK Notepad

Skype

Connectivity:

TeamViewer

PdaNet

RemoteDesktop

AirDroid

MyPhoneExplorer

Navigation:

Where is My Droid

MyCarLocator

GoogleSkyMap

iGo

Utilities:

RealCalc

SmartMeasure

NeoReader

Grapher

JuiceDefender

Barcode Scanner

Compass

Currency Converter

Browser:

Dolphin

Opera mini

System:

Android Assistant

Root Explorer

Script Manager

Root Uninstaller

DiskUsage

Elixir

Titanium Backup

 

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά, αποτελούν απλά μια αφετηρία και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υιοθετούνται χωρίς δεύτερη σκέψη.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε και στην Κατηγοριοποιημένη λίστα εφαρμογών Android

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

1.14 Φάκελος Πλοήγηση (GPS)

 

Προτού ρωτήσει κάποιος να πω ότι η απάντηση είναι ΌΧΙ! Ας γράψουμε και την ερώτηση: Χρεώνομαι όταν χρησιμοποιώ το GPS;

 

Όχι, δεν χρεώνεστε όταν κάνετε χρήση του GPS σας επειδή το κινητό σας μπορεί να μπαίνει στο internet. Τα σύγχρονα προγράμματα πλοήγησης δεν κατεβάζουν δεδομένα από το internet για να σας πλοηγήσουν. Κάνουν αποκλειστική χρήση του GPS δέκτη του κινητού σας κι έτσι δεν χρειάζονται δίκτυο για τα περαιτέρω. Προφανώς και υπάρχουν και προγράμματα που χρειάζονται internet για αυτή τη δουλειά αλλά γιατί να ασχοληθείτε με αυτά;

 

Βέβαια για να είμαστε και θωρητικά σωστοί θα πρέπει να πούμε ότι όλα τα προγράμματα πλοήγησης μπορούν να κάνουν χρήση του internet (και κατ'επέκταση να σας χρεώσουν) προκειμένου να κάνουν ταχύτερο εντοπισμό της θέσης σας. Αυτό βέβαια είναι κάτι που μπορείτε να αποτρέψετε πηγαίνοντας

Ρυθμίσεις-->Τοποθεσία και ασφάλεια-->Χρήση ασυμ. δικτυών (αποεπιλογή).

Οπότε η απάντηση παραμένει όχι!

 

Τα προγράμματα GPS έχουν δυο, ας πούμε, κομμάτια. Το ένα είναι η καθεαυτό εφαρμογή (το .apk αρχείο) και το άλλο οι χάρτες. Το πρώτο θα πρέπει να το εγκαταστήσετε όπως όλα τα αρχεία .apk. Τους χάρτες μπορείτε να τους περάσετε κάνοντας ένα απλό copy-paste στον κατάλληλο φάκελο που δημιουργεί το .apk κατά την εγκατάστασή του.

 

Ο τρόπος απόκτησης αυτών των προγραμμάτων είναι ο νόμιμος και να υπενθυμίσω ότι συζητήσεις για πλάγιους τρόπους απόκτησης δεν επιτρέπονται στο παρόν froum.

 

Ένα από τα καλύτερα προγράμματα του είδους είναι το iGo το οποίο αποτελεί προτίμηση πολλών χρηστών (και προσωπική μου).

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

2.1 Rooting για την έκδοση 2.3

 

Παρόλο που το rooting είναι ίσως το πιο καυτό και πολυσυζητημένο θέμα στο Android δεν θα πω πολλά. Θα απαντήσω απλά σε δυο ερωτήματα.

 

Γιατί το χρειάζομαι;

Γιατί με το rooting αποκτάμε πλήρη δικαιώματα και δικαιοδοσία στην διαχείριση του κινητού. Με άλλα λόγια μπορώ να εγκαταστήσω και να απεγκαταστήσω ό,τι θέλω στη συσκευή μου.

 

Θα γίνει πιο γρήγορο το κινητό μου με το rooting;

Όχι βέβαια! Το μόνο που επιτυχγάνετε με το rooting είναι να γίνετε τα "αφεντικά" της συσκευής. Δεν την κάνετε ούτε πιο γρήγορη, ούτε την αναβαθμίζετε.

 

Πώς κάνω rooting;

Δείτε τον άψογο οδηγό του BMW116i. Αν σας πάρει πάνω από ένα λεπτό στείλτε μου πμ!!! :p :p

 

Χάνω την εγγύηση αν κάνω root;

Ναι. Αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μιας και το unroot είναι το ίδιο εύκολο όπως το root οπότε πείτε πως δεν έγινε!

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

2.2 Σβήσιμο μη απαραίτητων εφαρμογών για την έκδοση 2.3

 

Οι εφαρμογές που αναφέρω παρακάτω έχουν αφαιρεθεί από μένα προσωπικά, στο δικό μου κινητό, χωρίς κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του, αφορά το Neo V και την έκδοση 2.3 του Android. Πιθανότατα μπορούν να αφαιρεθούν και στις άλλες συσκευές της σειράς Xperia.

Το πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Root Uninstaller ωστόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα σας δίνει πρόσβαση στις εφαρμογές του συστήματος.

 

1) facebook.apk --- Facebook (πραγματικά το ευχαριστήθηκα αυτό το uninstall!!!)

2) FBCalendarSync.apk --- Sony Ericsson Facebook Integration Calendar Sync

3) FBNotificationPublisher.apk --- Sony Ericsson Facebook Integration Facebook Notifications

4) Facebook post viewer

5) FBMediaDiscovery.apk --- Sony Ericsson Facebook Integration Media Discovery

6) Fun and Downloads

7) Ρύθμιση facebook

8) Παιχνίδια και εφαρμογές φίλων

9) Πληκτρολόγιο Κινέζικων

10) Widget Timescape

11) Widget Καιρού

12) IddAgent.apk --- Anonymous Usage Stats

13) CrashMonitor SemcCrashMonitor.apk --- debugger

14) MusicLike - FBMusicLike.apk

15) POBox Touch --japaneseIME.apk

16) retaildemo.apk --- retail demo

17) Sakura

18) SEMCFacebook proxy

19) Street View

20) Track ID

21) Wisepilot

22) Woody

23) Αναζήτηση (GoogleQuickSearchBox.apk)

24) Ειδήσεις και καιρός (GenieWidget.apk)

25) Επεκταση Twitter (EventStreamPluginTwitter.apk) (δεν έχω twitter και το έβγαλα. Όσοι έχετε ξανά σκεφτείτε το)

26) Επέκταση για την αναζήτηση στίχων στο google

27) Επέκταση karaoke youtube

28) Μουσική και βίντεο φίλων (FBMediaDiscovery.apk --- Sony Ericsson Facebook Integration Media Discovery)

29) Οδηγός ρύθμισης (SEMCSetupWizard.apk --- setup wizard). Σε αρχάριους ίσως φανεί χρήσιμος

30) Οι μεταφορτώσεις μου (MediaUploader.apk --- Uploads στο Youtube. Αν ανεβάζετε βίντεο από το κινητό και θέλετε να βλέπετε τι χρειάζεστε μην το βγάλετε.)

31) Συμβουλές αρχικής οθόνης (Protips.apk)

32) Υποστήριξη (usersupport.apk)

33) Φωτογραφίες και βίντεο (PhotoWidget.apk)

 

Ασφαλές αλλά δεν το έκανα γιατί έκρινα ότι, ίσως, με βάση τις ανάγκες μου, μου χρειαστούν στο μέλλον.

qcsemcservice.apk --- RIL extension for default browser

Timescape

youtube

Διαχείριση LiveWare

Οδηγός πελάτη Sony Ericsson Sync (SyncWizard.apk --- Sony Ericsson Sync Account)

 

Ούτε λίγο ούτε πολύ το τηλέφωνο μετά την αφαίρεση κι ένα restart ξεκινά με 165ΜΒ ελεύθερα.

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

4.3 Τερματισμός services και εφαρμογών

 

Η παραπάνω διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα απαραίτητη στο Android. Μην σας αγχώνει το γεγονός ότι η μνήμη του κινητού όλο και λιγοστεύει. Είναι η φιλοσοφία του λειτουργικού να κρατά όσο το δυνατόν περισσότερες εφαρμογές στην μνήμη ώστε να ανοίγουν ταχύτερα. Αν ωστόσο θέλετε οπωσδήποτε να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία τότε σας χρειάζεται ένας task killer.

 

Τέτοιο υπάρχουν αρκετοί στο market. Ενδεικτικά θα αναφέρω τους Advanced Task Killer, τον Android Assistant κα τον AutoKillerMemory.

 

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να εκκινήσετε τον task killer που θα επιλέξετε, να τικάρετε την εφαρμογή ή το service που τρέχει και να πατήσετε kill!

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν είστε σίγουροι τι είναι αυτό που πάτε να τερματίσετε και τί κάνει καλύτερα να μην το κάνετε.

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

4.4 Backup εφαρμογών και ρυθμίσεων

 

Όσο πιο νωρίς καταλάβουμε ότι η συσκευή που κουβαλάμε στην τσέπη μας δεν είναι τίποτα άλλο ένας μικρός υπολογιστής τόσο πιο γρήγορα θα μπούμε στην φιλοσοφία του. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από όλα εκείνα τα βολικά πράγματα που κάνουμε με τους υπολογιστές θα πρέπει να κάνουμε και κάποια άλλα που, ίσως, για αρκετούς αποτελούν... αγγαρεία!

 

Ένα από αυτά είναι και η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (backup). Ευτυχώς για αυτή τη δουλειά υπάρχουν αρκετά προγράμματα που κάνουν αυτή τη δουλειά. Ενδεικτικά θα αναφέρω το Android Assistant, το Titanium Backup (ίσως το καλύτερο για αυτή τη δουλειά) και το MyBackup.

 

Το τελευταίο δεν απαιτεί το να είστε root για αυτό και αναφέρεται. Τα δυο πρώτα το απαιτούν.

 

Το σκεπτικό απλό. Ανοίγετε την εφαρμογή της επιλογής σας, επιλέγετε τις εφαρμογές των οποίων θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας και πατάτε Backup! Τα προγράμματα υποστηρίζουν μαζική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνετε backup μια μια τις εγκατεστημένες εφαρμογές σας.

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

4.5 Υπερχρονισμός (Overclocking) και υποχρονισμός (underclocking)

 

Οι απανταχού κομπιουτεράδες είναι σίγουρο ότι στο άκουσμα αυτής της λέξης νιώθουν μια έξαψη! Η σκέψη ότι φτάνεις τον επεξεργαστή στα όριά του και παίρνεις από αυτόν τα μέγιστα είναι για πολλούς συναρπαστική!

Πέρα όμως από έξαψη μια τέτοια διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να εκτελεστούν απαιτητικές διεργασίες ταχύτερα ή, αν μιλήσουμε για την άλλη όψη του νομίσματος (=υποχρονισμός) να εξοικονομήσουμε μπαταρία.

 

Και οι δυο καταστάσεις είναι εφικτές με την χρήση κατάλληλων εφαρμογών. Δυο ενδεικτικές είναι το SetCPU (ίσως η καλύτερη αλλά πληρωτέα) και η NoFrills (δωρεάν).

 

Ανοίγοντας τα προγράμματα θα μπορέσετε να ορίσετε τη μέγιστη και την ελάχιστη συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή σας ενώ μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα προφίλ ώστε να έχετε τη μέγιστη απόδοση, τη μέγιστη εξοικονόμηση, μια μέση κατάσταση κτλ αναλόγως τις ανάγκες σας και τις επιθυμίες σας.

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

1.13 Διαμοιρασμός internet από το κινητό στον υπολογιστή

 

Πολλοί από μας έχουν δωρεάν MB σερφαρίσματος από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Αυτό κάνει την πρόσβαση στο δίκτυο από το κινητό μας εύκολη παντού. Μπορεί οι οθόνες των κινητών να είναι αρκετά μεγάλες αλλά κάποια πράγματα γίνονται πιο άνετα απο την οθόνη του υπολογιστή.

 

Η λύση στο παραπάνω είναι να εκμεταλλευτούμε τα δωρεάν ΜΒ του κινητού μας κάνοντάς το modem ώστε μέσω αυτού να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο ο υπολογιστής μας.

 

Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε μια εφαρμογή για tethering. Μια τέτοια είναι το pdanet την οποία μπορούμε να κατεβάσουμε από το market (η οποιαδήποτε άλλη μας βολεύει). Αφού εγκατασταθεί το pdanet στο κινητό μας ζητά να εγκαταστήσουμε και τον αντίστοιχο client στον υπολογιστή. Όταν τελειώσει η εγκατάσταση και του client τότε είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε το κινητό μας σε modem και να σερφάρουμε μέσω του υπολογιστή μας.

Μην ξεχάσετε να γυρίσετε το δίκτυο σε 3G για μεγαλύτερες ταχύτητες και να έχετε τη μεταφορά δεδομένων ενεργή (Ρυθμίσεις-->Ασύρματο και δίκτυα-->Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας-->Δεδομένα ενεργά και Λειτουργία δικτύου-->WCDMA/GSM).

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

2.3 Απενεργοποίηση της αυτόματης φωτεινότητας για την έκδοση 2.3 (the hard way!!!)

 

Καταρχήν τα συγχαρητήρια μου που έχετε φτάσει να διαβάζετε ως εδώ! Αν μάλιστα αποφασίσετε να προχωρήσετε στην απενεργοποίηση τότε σας αξίζουν πολλά μπράβο. Προτού πιάσετε το κινητό στο χέρι σας διαβάστε όλο το κειμένο και κατόπιν προχωρήστε στην πράξη.

 

 

  1. Αν δεν έχουμε εγκαταστήσει ήδη τον Root Explorer το κάνουμε
  2. Ανοίγουμε το πρόγραμμα και τσεκάρουμε ότι πάνω πάνω γράφει Mounted as r/w. Αν όχι τότε click στο κουμπάκι δίπλα για να γίνει r/w.
  3. Στον root φάκελο (ξερουμε ότι είμαστε στον root φάκελο όταν στην μπάρα διεύθυνσης υπάρχει ένα slash "/") βρίσκουμε το φάκελο etc
  4. 4 Εντός του etc υπάρχει το αρχείο hw_config. Παρατεταμένο άγγιγμα πάνω του και επιλέγουμε Perimisions.
  5. Τσεκάρουμε όλα τα κουτάκια για να έχουμε πλήρη πρόσβαση στο αρχείο και πατάμε ΟΚ.
  6. Ξανά παρατεταμένο άγγιγμα και επιλέγουμε Open With-->Text Editor
  7. Εντοπίζουμε τη γραμμή # LMU AS3676 Configuration (LMU σημαίνει Lighting Management Unit)
  8. Εντοπίζουμε τις γραμμές (είναι προς το τέλος του κειμένου --- δείτε την εικόνα στο τέλος):

echo 1 > $dev/lcd-backlight/als/enable  #Sensor on/off. 1 = on, reg 90h
echo 1 > $dev/button-backlight-rgb1/als/enable  #Sensor on/off. 1 = on, reg 90h
echo 1 > $dev/button-backlight-rgb2/als/enable  #Sensor on/off. 1 = on, reg 90h
echo 1 > $dev/red/als/enable  #Sensor on/off. 1 = on, reg 90h
echo 1 > $dev/green/als/enable  #Sensor on/off. 1 = on, reg 90h
echo 1 > $dev/blue/als/enable  #Sensor on/off. 1 = on, reg 90h

9. Αλλάζουμε τις τιμές 1 μετά το echo σε 0. Δηλαδή θα έχουμε:

echo 0 > $dev/lcd-backlight/als/enable  #Sensor on/off. 1 = on, reg 90h
echo 0 > $dev/button-backlight-rgb1/als/enable  #Sensor on/off. 1 = on, reg 90h
echo 0 > $dev/button-backlight-rgb2/als/enable  #Sensor on/off. 1 = on, reg 90h
echo 0 > $dev/red/als/enable  #Sensor on/off. 1 = on, reg 90h
echo 0 > $dev/green/als/enable  #Sensor on/off. 1 = on, reg 90h
echo 0 > $dev/blue/als/enable  #Sensor on/off. 1 = on, reg 90h

 

10. Εντοπίζουμε επίσης την γραμμή

echo 1,40,255,35,35,1,100 > $dev/lcd-backlight/als/curve  # ALS curve display BL [grp],[Y0],[Y3],[K1],[K2],[X1],[X2]

και την αλλάζουμε σε

echo 1,255,255,255,255,255,255 > $dev/lcd-backlight/als/curve  # ALS curve display BL [grp],[Y0],[Y3],[K1],[K2],[X1],[X2]

(thanks lousou76)

11. Σώζουμε το αρχείο. Αν κάτι πάει στραβά εδώ σημαίνει ότι δεν έχετε αλλάξει σωστά τα permissions.

12. Restart και είμαστε έτοιμοι.

 

Περιττό να αναφέρω πως ότι κάνετε το κάνετε με δική σας ευθύνη και δεν φέρω καμία ευθύνη αν πάθει κάτι το κινητό σας.

 

http://www.myphone.gr/gallery/data/500/medium/screenshot_2012-01-10_1846.png

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

2.4 Tweaking για την έκδοση 2.3 (γιατί το να... βάζεις χέρι έχει πλάκα!)

 

Λίγο πιο πάνω αναφερθήκαμε στη χρήση task killers που μας βοηθούν στο να κρατάμε όσο το δυνατό περισσότερη ελεύθερη μνήμη στο κινητό μας. Σε αυτό το post έρχομαι να σας πω το ακριβώς αντίθετο και φυσικά να σας βοηθήσω στο να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι είμαι... ψυχοπαθής!

 

Πάμε να δούμε τα πράγματα ένα ένα. Κάνοντας μια σχετική αναζήτηση θα δείτε ότι παντού στο δίκτυο αναφέρεται πως στο android δεν χρειάζεται να γίνεται χρήση task killers κι αυτό γιατί το λειτουργικό φροντίζει να κλείνει τις εφαρμογές που δεν χρειάζεται όταν απαιτηθεί μνήμη. Όταν τέτοια απαίτηση δεν υπάρχει τότε αφήνει τις εφαρμογές να τρέχουν οπότε εξασφαλίζεται ταχύτητα. Εξασφαλίζεται όμως και κάτι ακόμα: εξοικονόμηση μπαταρίας! Όταν το λειτουργικό δεν τερματίζει εφαρμογές σημαίνει ότι ο επεξεργαστής δεν δουλεύει οπότε δεν καταναλώνει.

 

Πώς ξέρει το λειτουργικό ποιες εφαρμογές εφαρμογή να τερματίσει;

Χωρίζοντας αυτές σε κατηγορίες είναι η απάντηση και ευθύς αμέσως παρουσιάζω τις κατηγορίες:

 

Foreground: Εδώ θα δούμε τις πιο βασικές διεργασίες του τηλεφώνου μας αλλά και αυτή που έχουμε ανοιχτή και βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Θα περιέχει σίγουρα το Android System και το Dialer (εφόσον έχουμε ενεργοποιημένη τη λειτουργία να μας παίρνουν τηλέφωνο).

Visible: Εδώ εμπεριέχονται εφαρμογές οι οποίες είναι εμφανείς στο χρήστη ή ανά πάσα στιγμή έτοιμες να εμφανιστούν. Θα μπορούσε να είναι το πληκτρολόγιο, η ζωντανή ταπετσαρία ή η εφαρμογή της μουσικής αν την έχουμε ενεργοποιημένη ενώ ασχολούμαστε με κάτι άλλο.

Secondary server: Είναι η διαδικασία η οποία διαχειρίζεται σημαντικές εφαρμογές που τρέχουν στο background όπως το Sense UI ή το MOTOBlur και ο launcher.

Hidden: Εδώ υπάγονται οι εφαρμογές που μόλις κλείσαμε με το πλήκτρο “Home”. Για παράδειγμα ένα παιχνίδι που το κλείσαμε για λίγο για να δούμε ένα email και θα επιστρέψουμε για να το συνεχίσουμε.

Content: Εδώ βρίσκονται υπηρεσίες λήψης δεδομένων όπως ο καιρός και οι εφαρμογές Google.

Empty: Είναι η διαδικασία που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή περιέχει εφαρμογές σε παύση που δεν εκτελούν καμία εργασία.

 

Με βάση τη σπουδαιότητα λοιπόν της κατηγορίας (από πάνω προς τα κάτω είναι η πιο σημαντική προς τη λιγότερο σημαντική) το λειτουργικό τερματίζει τις εφαρμογές που τρέχουν ελευθερώνοντας πόρους. Έτσι, αν χρειαστεί, θα τερματιστούν οι εφαρμογές της κατηγορίας Empty, θα ακολουθήσουν οι της κατηγορίας Content και πάει λέγοντας.

 

Το ποιές το απαντήσαμε. Το πότε το υποψιαζόμαστε αλλά θα πρέπει να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι. Το "πότε" λαμβάνει χώρα όταν τα επίπεδα της μνήμης πέσουν κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Έτσι για παράδειγμα (τα νούμερα είναι εντελώς τυχαία -- τα αναφέρω για ευκολία) όταν η μνήμη πέσει κάτω από τα 50ΜΒ τότε τερματίζονται οι εφαρμογές της κατηγορίας Empty. Αν αυτό δεν είναι αρκετό τότε περνάμε στην επόμενη κατηγορία μέχρι να ανακτηθούν τα ποσά της μνήμης που χρειάζεται το λειτουργικό αναλόγως των συνθηκών και των απαιτήσεων.

 

Τα "όρια" αυτά βρίσκονται γραμμένα σε ένα αρχείο, το minfree. Οι τιμές είναι σε pages αλλά πολύ εύκολα μπορεί να μετατρέψει κανείς τα pages σε megabytes. Δεν είναι απαραίτητο όμως για τη δουλειά μας.

 

Το αρχείο βρίσκεται στο path /sys/module/lowmemorykiller/parameters/minfree (χρειάζεστε root πρόσβαση και κάποιο πρόγραμμα όπως ο Root Explorer για αυτό) και αν το ανοίξετε θα δείτε γραμμένες τις παρακάτω τιμές:

 

2048,3072,4096,6144,7168,8192

 

Οι τιμές αυτές λένε στο λειτουργικό ότι όταν η μνήμη σου φτάσει τα 8192 pages τερμάτισε εφαρμογές της κατηγορίας Empty. Όταν τα pages πέσουν κάτω από τα 7168 τότε τερμάτισε και την κατηγορία Content κτλ (νομίζω το "πιάσατε" πλέον).

 

Αλλάζοντας αυτές τις τιμές μπορούμε να εξασφαλίσουμε περισσότερη ελεύθερη μνήμη λέγοντας στο λειτουργικό να επεμβαίνει νωρίτερα προτού τα πράγματα φτάσουν σε έσχατο σημείο χωρίς τη χρήση κάποιου task killer.

 

Για να το κάνουμε αυτό πηγαίνουμε με τον Root Explorer (ή όποιο άλλο παρόμοιο πρόγραμμα -- τέτοιο είναι ο yaffs explorer) στος /sys/module/lowmemorykiller/parameters/ και ανοίγουμε το αρχείο minfree.

 

Μην ξεχάσετε να κλικάρετε στην επιλογή Mount R/W ώστε να μπορείτε να γράψετε τις καινούριες τιμές στο αρχείο. Εν συνεχεία ανοίγετε το αρχείο με έναν text editor και γράφετε τις παρακάτω τιμές και είστε έτοιμοι

 

6144,9216,12288,18432,21504,24576

 

Σταδιακά θα δείτε ότι η ελεύθερη μνήμη του κινητού θα αρχίσει να αυξάνεται. Δυστυχώς όμως αν κάνετε restart τότε θα διαπιστώσετε ότι οι τιμές επιστρέφουν στα αρχικά τους μεγέθη.

Για να το αποφύγουμε αυτό γράφουμε την παρακάτω γραμμή "κώδικα"

"echo "6144,9216,12288,18432,21504,24576" > /sys/module/lowmemorykiller/parameters/minfree" 

 

στο τέλος του /system/etc/hw_config.sh

Με τον τρόπο αυτό ακόμα και μετά από restart οι τιμές δεν θα αλλάζουν διατηρώντας τη μνήμη μας σε υψηλά επίπεδα! (το hw_config.sh επισυνάπτεται στο τέλος του post)

 

Μιας και μπήκαμε στον χορό ας κάνουμε μερικές αλλαγές ακόμα. Στο αρχείο build.prop (θα το βρείτε στο system) προσθέστε τις παρακάτω γραμμές:

 

dalvik.vm.heapsize=50m
ro.sf.lcd_density=240

 

Ας κάνουμε και μερικές προσθήκες για να βελτιώσουμε την ταχύτητα (απλά κάντε copy-paste ότι ακολουθεί στο αρχείο):

#Internet Speed Enhancement:
net.tcp.buffersize.default=4096,87380,256960,4096,16384,256960
net.tcp.buffersize.wifi=4096,87380,256960,4096,16384,256960
net.tcp.buffersize.umts=4096,87380,256960,4096,16384,256960
net.tcp.buffersize.gprs=4096,87380,256960,4096,16384,256960
net.tcp.buffersize.edge=4096,87380,256960,4096,16384,256960

#Απενεργοποίηση του Bootanimation. Γρηγορότερο άνοιγμα:
debug.sf.nobootanimation=1

#No Black-Screen After Ending A Call
ro.lge.proximity.delay=25
mot.proximity.delay=25

#3G Signal Optimization Tweaks:
ro.ril.hsxpa=2
ro.ril.gprsclass=10
ro.ril.hep=1
ro.ril.enable.dtm=1
ro.ril.hsdpa.category=10
ro.ril.enable.a53=1
ro.ril.enable.3g.prefix=1
ro.ril.htcmaskw1.bitmask=4294967295
ro.ril.htcmaskw1=14449
ro.ril.hsupa.category=5

#Save Battery
wifi.supplicant_scan_interval=180
pm.sleep_mode=1
ro.ril.disable.power.collapse=0

#Decrease Delay While Dialing A Number:
ro.telephony.call_ring.delay=0

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

4.6 Δημιουργία δικτύου μεταξύ Android και Windows συσκευών και χρήση κοινόχρηστων φακέλων. Ανταλλαγή αρχείων

 

Η έννοια του smartphone είναι συνυφασμένη με την έννοια της δικτύωσης. Αυτό σημαίνει ότι το κινητό θα πρέπει, αφενός, να μπορεί να συνδέεται εύκολα με άλλες συσκευές κι αφετέρου να είναι σε θέση να ανταλλάσσει αρχεία. Το μοτίβο γραφής γνωστό οπότε πάμε να δούμε τα σενάρια:

 

Σενάριο 1: Αρχίζω με τα εύκολα για να μην απογοητευτούμε! Dropbox!

Από τον υπολογιστή σας μπορείτε να ανεβάσετε τα αρχεία που θέλετε να μοιράσετε και εν συνεχεία με την αντίστοιχη εφαρμογή εγκατεστημένη στο κινητό σας να κατεβάσετε τα αρχεία σας. Δεν θα έλεγα ότι ανήκει στην κατηγορία των δικτύων αλλά βολεύει πολύ γιατί μπορείτε να έχετε τα αρχεία σας διαθέσιμα ανά πάσα ώρα και τόπο!

 

Σενάριο 2: Τώρα θα πιάσουμε τα δίκτυα!

Καταρχήν προϋποθέτουμε ότι τόσο το κινητό όσο και ο υπολογιστής μας είναι συνδεδεμένοι στο ίδιο ασύρματο δίκτυο. Αν ο υπολογιστής μας είναι συνδεδεμένος με καλώδιο τότε δείτε το post για τους Τρόπους Συνδεσιμότητας.

Εγκαθιστούμε στο υπολογιστή μας το Android Manager WiFi.

Κατόπιν εγκαθιστούμε στο κινητό μας το Android Sync Manager WiFi Agent. Εκκινώντας την εφαρμογή στο κινητό θα δείτε έναν κωδικό PIN τον οποίο θα πρέπει να εισάγετε και στην εφαρμογή του υπολογιστή πηγαίνοντας στο Settings-->Connection.

 

Από τη στιγμή που οι δυο συσκευές συνδεθούν είστε σε θέση να ανταλλάσετε αρχεία καθώς επίσης και να τα κρατάτε συγχρονισμένα!!!

 

Σενάριο 3: Ίσως το πιο απλό και πολυ-φορεμένο σενάριο: Χρήση κοινόχρηστου φακέλου και μεταφορά αρχείου με ένα από drag & drop.

Δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το πως να κάνετε κοινόχρηστο έναν φάκελο σε έναν υπολογιστή. Είτε ξέρετε, είτε κάνοντας μια αναζήτηση στο δίκτυο θα βρείτε αρκετούς οδηγούς.

Αφού κάνουμε έναν φάκελο κοινόχρηστο το αμέσως επόμενο που χρειαζόμαστε είναι κάποια εφαρμογή που να μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε κάποιο κοινόχρηστο φάκελο κάνοντας χρήση του προτοκόλου SMB (Server Message Block) ή του CIFS (Common File Internet System)

 

Τέτοια είναι το SharesFinder, AndSMB καθώς και αρκετοί File Explorer με τον κατάλληλο πρόσθετο εγκατεστημένο (πχ ES File Explorer, Astro File Manager κτλ).

Κάνετε εγκατάσταση όποιου προγράμματος σας βολεύει (προσωπικά χρησιμοποιώ το πρώτο) κι αφού συνδεθείτε στο ίδιο δίκτυο μπορείτε να δείτε τους κοινούς φακέλους και να πλοηγηθείτε σε αυτούς

Edited by zxr
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση


×
×
  • Create New...