Jump to content

Nokia: Μία διαφορετική ανάλυση της αμφιλεγόμενης πορείας του Stephen Elop


MemphisX
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Όταν τον Σεπτέμβρη του 2010 αποφασίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Nokia η πρόσληψη του Stephen Elop στη θέση του νέου CEO της εταιρίας, πολλοί είδαν στο πρόσωπό του έναν σωτήρα, τον άνθρωπο που θα επαναφέρει σε ανοδική πορεία τα κέρδη της εταιρίας και φυσικά θα λύσει τα όσα εσωτερικά προβλήματα υπήρχαν.

 

Κάτι παραπάνω από έναν χρόνο μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο για την Nokia. Ο Stephen Elop μοιάζει πια με «κακοποιός» στα μάτια των Φιλανδών ο οποίος βίασε ότι είχε απομείνει από το καμάρι της Φιλανδίας και για ορισμένους οικονομικούς αναλυτές πρόκειται για τον χειρότερο CEO που έχει περάσει ποτέ από την Nokia.

 

Για να κατανοήσουμε όμως πλήρως το πόσο καταστροφική ήταν η ως τώρα πορεία του Stephen Elop στο τιμόνι της Nokia πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και πιο συγκεκριμένα από τους τελευταίους μήνες διοίκησης της εταιρίας από το Olli Pekka Kallasvuo πρώην CEO της Nokia.

 

 

Οι τελευταίοι μήνες διοίκησης του Olli Pekka Kallasvuo

 

Το 2010, λίγους μήνες πριν παρουσιαστεί η πρώτη συσκευή Symbian^3, το Nokia Ν8, άρχισαν να εμφανίζονται σιγά σιγά τα πρώτα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της στρατηγικής του Olli Pekka. Πιο συγκεκριμένα η όλη διαδικασία ανοίγματος του κώδικα του Symbian πάγωσε την ανάπτυξη του λειτουργικού ενώ το πρώτο Symbian S60 για συσκευές touch (S60 έκδοση 5 γνωστό και ως Symbian^1) δεν ήταν σχεδόν καθόλου ανταγωνιστικό. Παράλληλα η εμμονή της εταιρίας να επικεντρωθεί σε κινητά touch ως απάντηση στο iPhone με το όχι και τόσο ανταγωνιστικό S60v5 και να αφήσει τα παραδοσιακά smartphones με πληκτρολόγιο που είχαν τις δικές τους ξεχωριστές καινοτομίες, δημιούργησε ένα κενό στην αγορά το οποίο απορροφήθηκε γρήγορα από τον ανταγωνισμό. Τέλος ο υψηλός ανταγωνισμός στον χώρο των smartphones και ο αργός ρυθμός εμφάνισης θετικών αποτελεσμάτων του τότε σχεδίου του Olli Pekka οδήγησε στην σταδιακή πτώση της μετοχής της Nokia.

 

Ο πρώην CEO της Nokia, Olli Pekka Kallasvuo, γνωρίζοντας πως τα αποτελέσματα δε θα ήταν τόσο θετικά και ήταν σίγουρη μια περαιτέρω πτώση του μεριδίου αγοράς που κατείχε η Nokia σε πωλήσεις έξυπνων κινητών ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση των Sony-Ericsson και Samsung από το Symbian, προτίμησε να κάνει κάτι που είναι ιδιαίτερα γνωστό ως εξαγορά μεριδίου αγοράς για να κερδίσει λίγο χρόνο. Αυτή η τακτική είναι συχνή από πολλές εταιρίες στον χώρο και έχει γίνει αρκετές φορές από την Motorola, Sony-Ericsson, RIM ενώ στο παρελθόν έχει αποτελέσει και τον λόγο που εταιρίες όπως η Samsung κατάφεραν να μπουν δυναμικά σε αγορές όπως η Αμερικάνικη στις οποίες ήταν μέχρι τότε εντελώς απών.

 

Η εξαγορά market share δεν είναι τίποτε παραπάνω από ειδικές συμφωνίες με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για την προώθηση των συσκευών της εκάστοτε κατασκευάστριας εταιρίας. Έτσι εταιρίες όπως π.χ. η Vodafone και η O2 θα προτιμήσουν να προωθήσουν τα κινητά τηλέφωνα στα οποία έχουν μεγαλύτερο κέρδος είτε άμεσο (γιατί έχουν προνομιακές τιμές από τους κατασκευαστές) είτε έμμεσο (επειδή θα είναι κλειδωμένες με branded firmware). Κοινώς οι καταναλωτές βλέπουν στα ράφια των καταστημάτων τα κινητά που αποφέρουν τα μεγαλύτερα κέρδη για τον καταστηματάρχη και τα υπόλοιπα μένουν στην αποθήκη για όσους τα ζητήσουν. Κάπως έτσι εξηγείται και το παράδοξο της συνεχιζόμενης αύξησης των πωλήσεων συσκευών με Symbian (λίγο πριν βγει το Symbian^3 με το Ν8 μετά από συνεχόμενες αναβολές) στα μέσα του 2010, μια αύξηση δυσανάλογη των κερδών. Ουσιαστικά ο Olli Pekka πουλούσε τις συσκευές της εταιρίας του ελάχιστα πιο πάνω από το κόστος σε συγκεκριμένα προνομιούχα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και έτσι κρατούσε τις πωλήσεις και το μερίδιο αγοράς σε υψηλά επίπεδα.

 

Η παραπάνω κίνηση φαίνεται πως εξόργισε τους μετόχους οι οποίοι έβλεπαν τα κέρδη τους να εξανεμίζονται. Ενώ το διοικητικό συμβούλιο αρχικά έδειχνε να εμπιστεύεται τον τότε CEO της Nokia διαψεύδοντας τις φημολογίες του διεθνούς Τύπου που μιλούσαν για αντικατάστασή του, είχε ήδη ανατεθεί στον πρόεδρο της εταιρίας Jorma Ollila η εύρεση του αντικαταστάτη του. Εκ πρώτης όψεως η διαδικασία αντικατάστασης θα ήταν εντελώς τυπική για τον κ. Ollila με τον Anssi Vanjoki να είναι το μεγάλο φαβορί και σίγουρα ένα από τα πιο ιστορικά στελέχη της εταιρίας με μεγάλη εμπειρία σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της, γνώση για τα προβλήματα που είχε εκ των έσω αλλά και τεράστιο έργο που το βλέπουμε ακόμα και σήμερα σε συσκευές όπως το N8, E7, X7, C7 αλλά και τα πρώτα MeeGo κινητά τηλέφωνα όταν βρίσκονταν ακόμα σε στάδιο concept, τα Ν9 και Ν950.

 

Κι εκεί ήταν που ήρθε η έκπληξη. Ανάμεσα στους 3 τελικούς υποψηφίους για την θέση του διευθύνωντος συμβούλου της Nokia (ο τρίτος παραμένει άγνωστος) επιλέχτηκε το outsider και πρώην στέλεχος της Microsoft, ο Καναδός Stephen Elop. Ήταν η πρώτη φορά που γινόταν υψηλόβαθμο στέλεχος στην Nokia κάποιος μη Φιλανδός. Η μόνη λογική εξήγηση για την επιλογή του Stephen Elop αντί του Anssi Vanjoki, ήταν μάλλον η πρόταση ενός πιο επικερδούς σχεδίου από τον πρώτο. Λογικά σε αυτό συμπεριλαμβάνονται [thread=298638]μαζικές απολύσεις[/thread], outsourcing και φυσικά μείωση κόστους παραγωγής και επενδύσεων σε [thread=300065]έρευνα και ανάπτυξη[/thread]. Φήμες όμως στα Φιλανδικά ΜΜΕ μιλούσαν για εκβιασμό του Jorma Ollila από αμερικανούς μετόχους για την επιλογή του Stephen Elop, φήμες οι οποίες διαψεύσθηκαν από τον ίδιο. Αίσθηση όμως προκάλεσε η άμεση παραίτηση του Anssi Vanjoki ο οποίος δε φοβήθηκε να παραδεχτεί πως ο λόγος δεν ήταν άλλος από την μη επιλογή του για την θέση του CEO. Μια μέρα αργότερα ο Jorma Ollila δήλωσε πως το τέλος της θητείας του το 2012 θα σημάνει και το τέλος της σταδιοδρομίας του στην Nokia φουντώνοντας με αυτό τον τρόπο τις θεωρίες συνομωσίας.

 

Οι πρώτοι μήνες του Stephen Elop στην Nokia ήταν αρκετά θετικοί στα μάτια των επενδυτών μιας και έβλεπαν τα πρώτα στάδια του σχεδίου (κυρίως [thread=290569]απολύσεις[/thread]) να υλοποιούνται σιγά σιγά, ενώ ταυτόχρονα η κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ έβλεπαν στο πρόσωπο του νέου CEO ένα άτομο με εμπειρία στο software το οποίο θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα που είχε η Nokia. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η μετοχή της εταιρίας να αυξηθεί κατά 11% τους πρώτους 5 μήνες θητείας του νέου CEO. Η ανοδική τάση της μετοχής σταμάτησε ακριβώς την 11η Φεβρουαρίου του 2011, μια σημαδιακή μέρα για την Nokia όπως θα δούμε παρακάτω.

 

 

Τα πρώτα λάθη του νέου CEO

 

Ήταν αρχές Φεβρουαρίου όταν [thread=294204]το υπόμνημα της «καιόμενης πλατφόρμας»[/thread] διέρρευσε προς τα έξω, ένα υπόμνημα 1300 λέξεων γραμμένο από τον ίδιο τον Stephen Elop προς τους υπαλλήλους του το οποίο περιέγραφε με τον πιο δραματικό τρόπο την κατάσταση που επικρατούσε στην εταιρία. Αυτό ήταν το πρώτο και ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του κ. Elop γιατί παρόλο που ως ένα βαθμό έδειχνε το γενικό πρόβλημα που είχε η εταιρία, σε αρκετά σημεία τα μεγαλοποιούσε, ενώ δεν εστίαζε σε άλλα πραγματικά προβλήματα της εταιρίας τα οποία συνεχίζουν να υπάρχουν. Επίσης υπήρχαν και αρκετά σημεία στα οποία φαινόταν ξεκάθαρα μέσα από ανακρίβειες, λάθη και υπερβολές (π.χ. υποβάθμιση της αξίας του [thread=312226]OVI store[/thread], Qt, MeeGo κλπ.) πως ήταν ένα υπόμνημα το οποίο ήθελε περισσότερο να δικαιολογήσει το τι πρόκειται να επακολουθήσει παρά να αφυπνίσει, παρουσιάζοντας μια «νεκρή» Nokia. Ανεξάρτητα όμως του κατά πόσο ειλικρινές ή εύστοχο ήταν το σημείωμα, τέτοιου είδους δηλώσεις δε πρέπει να γίνονται ποτέ από έναν Διευθύνοντα σύμβουλο γιατί ουσιαστικά είναι μια κίνηση αυτοκτονίας.

 

Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι πως αυτή η κίνηση θεωρήθηκε ειλικρινής, θετική για την πορεία της εταιρίας και παράδειγμα προς μίμηση από αρκετά ΜΜΕ όπως οι Financial Times αλλά και πολιτικούς και CEO άλλων εταιριών (π.χ. John Chambers της Cisco). Η ιστορία όμως έχει αντίθετη άποψη. Ο Stephen Elop είχε διαπράξει το ίδιο λάθος που είχε κάνει το 1991 ο Gerald Irving Ratner. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ratner σε ομιλία του τον Απρίλιο του 1991 παραδέχτηκε την κακή ποιότητα των κοσμημάτων που πουλούσε η εταιρία που διεύθυνε (Ratner Group). Την επόμενη χρονιά αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ενώ η εταιρία βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Η εταιρία τελικά επιβίωσε μετά την αλλαγή της επωνυμίας της σε Signet Group. O CEO της εταιρίας είχε καταφέρει με μια απλή δήλωσή του να καταστρέψει το brand name της εταιρίας του (και φυσικά του ίδιου) και να το κάνει συνώνυμο των… σκουπιδιών!

 

Για τον Stephen Elop βέβαια αυτό ήταν μόνο το πρώτο από μια μεγάλη σειρά λαθών. Το δεύτερο έγινε λίγες μέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα την 11η Φεβρουαρίου. Όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν [thread=294771]η ημερομηνία που ανακοινώθηκε η συνεργασία της Nokia με την Microsoft[/thread] για την υιοθέτηση της πλατφόρμας Windows Phone η οποία θα αντικαθιστούσε πλήρως το Symbian. Το λάθος που έγινε δεν ήταν ουσιαστικά η «δολοφονία» του Symbian, ούτε η επιλογή των Windows Phone αντί κάποιας άλλης πλατφόρμας (π.χ. Android).

 

Η τύχη του λειτουργικού συστήματος Symbian είχε ορισθεί ήδη από την προηγούμενη διοίκηση η όποια ναι μεν του έδινε ζωή στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το 2020, αλλά έδειχνε ξεκάθαρα πως δε θα ήταν πια μια πλατφόρμα για high end smartphones. Θα είχε να ανταγωνιστεί ουσιαστικά το Bada OS της Samsung στην χαμηλή κατηγορία, ενώ όταν πια ολοκληρωνόταν πλήρως το άνοιγμα του κώδικα και η κοινότητα ανταποκρινόταν πραγματικά στην περαιτέρω ανάπτυξή του, θα αντικαθιστούσε πλήρως την πλατφόρμα S40 των feature phones. Στην περίπτωση αποτυχίας του αρχικού σχεδίου για το Symbian, θα γινόταν το ακριβώς αντίθετο. Η προσθήκη του Qt στην πλατφόρμα S40 θα την μετέτρεπε σε άξιο αντικαταστάτη του Symbian με μικρότερο κόστος ανάπτυξης στην χαμηλή κατηγορία (το συγκεκριμένο σχέδιο βλέπουμε πως υλοποιείται σήμερα από τον Elop). Ανεξάρτητα όμως από το ποιά πλατφόρμα θα ήταν στην χαμηλή κατηγορία, η βασική smartphone πλατφόρμα της Nokia θα ήταν το MeeGo το οποίο είχε ήδη μεγάλη υποστήριξη από τρίτους (Intel. AMD, Novell). Οι βλέψεις της Nokia στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον ήταν η πλήρης κατάργηση και της χαμηλής κατηγορίας (Symbian ή S40), εφόσον το hardware είχε ωριμάσει (επεξεργαστές, μνήμες, μπαταρίες) και φυσικά το κόστος έπεφτε αισθητά με αποτέλεσμα να είχε μία και μόνο πλατφόρμα πλήρως παραμετροποιήσιμη και ευέλικτη με το ελάχιστο κόστος ανάπτυξης. Αυτή ήταν το MeeGo.

 

O Stephen Elop όμως είχε αντίθετη άποψη και θεώρησε πως η καταλληλότερη πλατφόρμα ήταν αυτή της Microsoft. Το πόσο σωστός ήταν τότε, είναι ίσως κάτι υποκειμενικό και δεν πρόκειται να αναλυθεί στο παρόν άρθρο. Το λάθος του CEO της Nokia (κατά τη γνώμη μου) ήταν για άλλη μια φορά η υποβάθμιση των προϊόντων της εταιρίας του και ιδιαίτερα του Symbian το οποίο και [thread=307425]μείωσε την διάρκεια ζωής του στο ήμισυ[/thread] ενώ παράλληλα η διαφήμιση προϊόντων τα οποία θα έβγαιναν στην αγορά έναν χρόνο αργότερα μετέτρεπε την εταιρία σε μη ανταγωνιστική. Η ιστορία για άλλη μια φορά μας διδάσκει πως αν μια εταιρία παρουσιάζει προϊόντα τα οποία θα βγουν στην αγορά στο μακρινό μέλλον και υποβαθμίζει τα υπάρχοντα τότε υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται Osborne effect και παίρνει το όνομά του από την εταιρία Osborne Computer Corporation. H O.C.C. χρεοκόπησε το 1985 λόγο της αδυναμίας της να βγάλει στην αγορά το επόμενο προϊόν της το οποίο είχε γνωστοποιηθεί από το 1983.

 

Με τον ίδιο τρόπο ο Stephen Elop στις 11 Φεβρουαρίου παράλληλα με την «ημερομηνία λήξης» του Symbian ανακοίνωσε πως θα πουληθούν άλλες 150 εκατομμύρια συσκευές με το «νεκρό» λειτουργικό μέχρι το τέλος του 2012. Παραμένει άγνωστο ποιο ήταν το σκεπτικό αυτής της δήλωσης αλλά και πώς θα υπήρχε ζήτηση για τόσο μεγάλο αριθμό συσκευών όταν είχε ορισθεί ουσιαστικά ημερομηνία λήξης της πλατφόρμας. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και της επικοινωνιακής αστοχίας του Stephen Elop είναι εμφανή. Το μερίδιο αγοράς κινητής τηλεφωνίας έπεσε από το 29% του 2010 [thread=319083]στο 14% το τρίτο τρίμηνο του 2011[/thread], ενώ [thread=306989]οι πάροχοι γύρισαν την πλάτη στα υπάρχοντα προίόντα της εταιρίας[/thread]. Η Nokia μέσω της πολιτικής του Stephen Elop χάρισε στους ανταγωνιστές της την μισή της αγορά, μια αγορά ίση με το μέγεθος του πελατολογίου της RIM, (δηλαδή των πωλήσεων Blackberry) κι αυτό σε λιγότερο από ένα χρόνο.

 

 

Οικονομική ανάλυση των ζημιών

 

Για να κατανοήσουμε πλήρως το μέγεθος της ζημιάς θα πάρουμε τις αγορές ξεχωριστά μια μία αρχίζοντας από την Κίνα η οποία και ξεπέρασε την αγορά της Αμερικής πριν λίγο καιρό . Στην Κίνα η Nokia κατείχε το 76% της αγοράς πριν ένα χρόνο δείχνοντας την πολύ καλή στρατηγική που είχε ακολουθήσει η προηγούμενη διοίκηση. Οι επενδύσεις δε στην κατασκευή εργοστασίων σε αυτή την περιοχή δυνάμωσαν τις σχέσεις της Nokia με τα κινέζικα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η συμφωνία με την China Mobile η οποία θα έδινε πλήρη προώθηση των συσκευών MeeGo στην Κινέζικη αγορά. Είναι εμφανές πως όλα τα παραπάνω αποτελούν παρελθόν μετά την 11η Φεβρουαρίου με το ποσοστό της Nokia στην κινέζικη αγορά να πέφτει στο 22% το 2ο τρίμηνο του 2011 ενώ έρευνα της Morgan Stanley αναφέρει πως μόνο το 18% των καταναλωτών ενδιαφέρονται να αγοράσουν συσκευή Nokia. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που σε αρκετά Nokia stores της χώρας οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να πουλήσουν συσκευές άλλων κατασκευαστών για να επιβιώσουν.

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Nokia κατείχε το 33% της αγοράς στο τέλος του 2010 σύμφωνα με τα στοιχεία της Kantar. Η τελευταία ανάλυση της Canalys δείχνει μια ακόμα πιο δραματική κατάσταση σε σχέση με αυτή της Κίνας όπου το μερίδιο αγοράς της Nokia έχει κατρακυλήσει μόλις στο 2%. Επίσης πρόσφατη έρευνα της Gfk διέψευσε τις φήμες που ήθελαν το Lumia 800 να είναι best seller στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας παρόλο που υπήρχαν προσφορές στις οποίες έδιναν δώρο ένα X-Box 360 μαζί με την αγορά του πρώτου πραγματικού Windows Phone. Νωρίτερα ο οικονομικός αναλυτής James Faucette [thread=321461]επαναπροσδιόρισε τις προβλέψεις του[/thread] σχετικά με τις αναμενόμενες πωλήσεις του Lumia 800 στο 1/4 της αρχικής πρόβλεψης των 2 εκατομυρίων. Σε σχετική έρευνα της BNP-Paribas που αφορούσε όλη την Ευρώπη, μόλις 2% των υποψήφιων αγοραστών ενδιαφέρονται να αγοράσουν το ολοκαίνουριο Lumia 800.

 

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η αγορά της Βορείου Αμερικής. Όπως γνωρίζουμε η Nokia ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στην αγορά της Αμερικής αλλά είχαν γίνει κάποια βασικά βήματα για την σταδιακή επανα-διείσδυση της Nokia σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη αγορά. Πιο συγκεκριμένα το Nokia X7 θα ήταν μια αποκλειστικότητα της AT&T για τον μήνα Φλεβάρη και ένα πρώτο πάτημα για την Nokia ώστε να αποσπάσει ένα μικρό μερίδιο αγοράς. Ο Stephen Elop απέρριψε την συμφωνία την τελευταία στιγμή και [thread=311279]η κυκλοφορία του X7 αναβλήθηκε αρκετούς μήνες αργότερα[/thread] με αποτέλεσμα να χαθεί μια σημαντική συμφωνία. Ο τότε πρόεδρος πωλήσεων της Nokia Βορείου Αμερικής Mark Louison παραιτήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας κι αντικαταστάθηκε από τον άπειρο γι’ αυτή την θέση Chris Weber (και επίσης πρώην στέλεχος της Microsoft). Αποτέλεσμα ήταν οι πωλήσεις συσκευών Nokia στην Βόρεια Αμερική να πέσουν από τα 2,6 εκατομμύρια (κυρίως feature phones) το τελευταίο τρίμηνο του 2010 στα 700.000 το 3ο τρίμηνο του 2011.

 

Όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν την μεγάλη πτωτική πορεία της Nokia μετά την ανακοίνωση του Φλεβάρη αλλά και πάλι περιγράφουν την μισή κατάσταση. Σε μια συνεχόμενα αυξανόμενη αγορά ακόμα κι αν το μερίδιο αγοράς μιας εταιρίας παραμένει σταθερό η μειώνεται ελαφρά δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία εφόσον οι πωλήσεις ή/και τα κέρδη αυξάνονται χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Στην περίπτωση της Nokia στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, η εταιρία είχε αύξηση πωλήσεων κατά 7%, ενώ τα έσοδα σε πωλήσεις smartphones είχαν αυξηθεί κατά 22%. H Nokia το 2010 ήταν σχεδόν τριπλάσια από την Samsung. Οποιοσδήποτε λογικά σκεπτόμενος, θα περίμενε τουλάχιστον μια μικρή αύξηση και στις αρχές του επόμενου χρόνου ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως η αγορά αυξήθηκε κατά 60% φέτος.

 

Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 η Nokia είχε έσοδα της τάξεως των 8.3 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο από smartphones. Σήμερα τα έσοδα της εταιρίας αγγίζουν κατά προσέγγιση μόλις τα 5.1 δισεκατομμύρια ευρώ ανά τρίμηνο από πωλήσεις κινητών τηλεφώνων γενικά. Είναι εμφανές πως κατά έναν περίεργο τρόπο η πολιτική του Stephen Elop έχει επηρεάσει αρνητικά και τις πωλήσεις feature phones. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως ουσιαστικά αυτή την στιγμή η πολιτική του Stephen Elop είναι παρόμοια με αυτή του Olli Pekka. [thread=310678]Μειώνει τις τιμές των συσκευών στο ελάχιστο δυνατό[/thread] για να παραμείνει ζωντανή η Nokia στο παιχνίδι των αγορών και το κάνει βγάζοντας αρνητικό προϋπολογισμό σε αντίθεση με τον Olli Pekka που κατάφερνε να φέρνει κέρδη ακόμα και με αυτή την επιθετική πολιτική. Η ζημιά που έχει υποστεί στα κέρδη της η Nokia ανέρχεται σε πτώση ύψους 87% από τον Φλεβάρη του 2011. Τα συνολικά ετήσια κέρδη το έτος 2010 άγγιζαν περίπου τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η Nokia τα κέρδη για το 2011 αναμένεται να είναι πολύ λιγότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η μετοχή της εταιρίας η οποία έχει κατρακυλήσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Είναι ενδεικτικό πως η πτώση της μετοχής μετά το συμβάν του Φεβρουαρίου κατάφερε να πέσει ποσοστιαία όσο είχε πέσει τα τελευταία 3 χρόνια πριν την έλευση του νέου CEO. Σε λιγότερο από 10 μήνες η μετοχή της Nokia έχασε την μισή της αξία. [thread=321800]Αναλυτές της Wall Street[/thread] είχαν υπολογίσει τον Ιούνιο πως η τιμή της μετοχής έχει φτάσει (αν όχι ξεπεράσει) το σημείο στο οποίο είναι πιο επικερδής η διάσπαση της εταιρίας σε μικρότερες και η πώληση αυτών σε τρίτους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Nokia είναι εύκολος στόχος εξαγοράς από μεγάλες εταιρίες όπως η Microsoft, Google, Apple κλπ. και στην συνέχεια η πώληση όλων των επιμέρους εταιριών που την απαρτίζουν (Navteq, Trolltech, Vertu, Nokia Siemens Networks κλπ) για την αποκόμιση κέρδους. Και δεν είναι απλά φήμη αλλά πραγματικότητα, όταν γίνονται προσπάθειες όλη την χρονιά για να πουληθούν τμήματα της εταιρίας όπως η [thread=322546]Vertu[/thread] και η [thread=322993]Nokia Siemens Networks[/thread] ενώ ήδη είναι πολύ πιθανή [thread=323116]η εξαγορά του τμήματος smartphones από την Microsoft[/thread]. Δεν είναι καθόλου περίεργο που φήμες για πιθανή πλήρη ή μερική εξαγορά της Nokia από την Google, Sony, Samsung και [thread=295954]Microsoft[/thread] έκαναν τις πρώτες εμφανίσεις τους πολύ πριν το καλοκαίρι (η Google τελικά προτίμησε την Motorola). Και σα να μη φτάνουν όλα τα παραπάνω οι συνεχόμενες υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s και Standard & Poor’s περιγράφουν ουσιαστικά ένα ζοφερό μέλλον για την εταιρία ενώ [thread=316815]οι απολύσεις συνεχίζονται[/thread] παράλληλα με τις [thread=311529]μειώσεις τιμών των συσκευών[/thread].

 

 

Tο σαμποτάζ

 

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν αμέτρητα ερωτηματικά και περιγράφουμε μόνο ένα μικρό ποσοστό των λαθών που διέπραξε ο Stephen Elop. Ένα ακόμα τεράστιο λάθος μπορεί να θεωρηθεί [thread=309883]το σαμποτάρισμα του N9[/thread] , μια συσκευή η οποία θα μπορούσε να ήταν έτοιμη από τον Φλεβάρη και παράλληλα με αυτή να βγει και η επαγγελματική έκδοση του με πληκτρολόγιο (το Ν950). Αντί αυτού ο Stephen Elop έθαψε την νέα αυτή πλατφόρμα (MeeGo) και τις συσκευές της [thread=310315]περιορίζοντας την κυκλοφορία του Ν9 σε λίγες μόνο χώρες[/thread] ενώ το [thread=309420]N950 βγαίνει μόνο σε ελάχιστα κομμάτια που προορίζονται για developers[/thread]. Είναι πραγματικά ένδειξη παράνοιας όταν ένα κινητό το οποίο [thread=319882]έχει πάρει τις καλύτερες κριτικές[/thread] και έχει παρουσιαστεί από τα ΜΜΕ ως iPhone killer να θεωρείται από τον CEO της εταιρίας μη ανταγωνιστικό ακόμα κι όταν [thread=319516]ο ίδιος παραδέχεται την πολύ καλή εμπορική πορεία του[/thread]. Είναι επίσης περίεργο, το μεγάλο «αδερφάκι» του ([thread=310790]Ν950[/thread]) ναι μεν να κατασκευάζεται επιβαρύνοντας έτσι κοστολογικά την εταιρία μέσω της διαδικασίας παραγωγής, αλλά μόνο σε ελάχιστα κομμάτια και να μη δίνει έτσι ουσιαστικά κέρδη στην εταιρία. Ακόμα και ένας άπειρος CEO θα έβλεπε μια χρυσή ευκαιρία για να αυξήσει τα κέρδη της εταιρίας του από δύο μόνο συσκευές οι οποίες έχουν μεγάλη ζήτηση προωθώντας και τις δύο σε όλες τις αγορές. Αποτέλεσμα αυτής της χωρίς λογική πολιτικής ήταν οι μαζικές παραιτήσεις ατόμων που ήταν επικεφαλείς στην ανάπτυξη του MeeGo ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

 

Όσο κι αν συνεχίσουμε όμως να αναλύουμε τα λάθη της πολιτικής του νέου CEO της Nokia παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα: Γιατί ακόμα δεν έχει απολυθεί με τον ίδιο τρόπο που έφυγε κι ο Olli Pekka Kallasvuo. Γιατί το διοικητικό συμβούλιο περιμένει με σταυρωμένα τα χέρια. Ακόμα κι αν η νέα σειρά κινητών Lumia με Windows Phone είναι πλήρως επιτυχημένη είναι σχεδόν αδύνατο να αναστραφεί το όλο κλίμα. Στην καλύτερη περίπτωση η Nokia θα κατέχει μερίδιο της τάξης του 7% στην αγορά έξυπνων κινητών το 2016. Αν συνεχιστεί αυτή η καταστροφική πολιτική αυτόματα τίθεται υπό αμφισβήτηση όλο το διοικητικό συμβούλιο κι όχι μόνο ο CEO. Οπότε ποιος έχει πραγματικά την ευθύνη και τι κρύβεται πίσω από την πτωτική πορεία της Nokia;

 

Ποια είναι η άποψή σας; Τι πιστεύετε ότι πραγματικά οδήγησε την Nokia σε αυτή την κατάσταση σήμερα και ποιούς θεωρείτε τους πραγματικούς υπαίτιους της παρούσας κατάστασης;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 153
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Πραγματικά κρίμα για τη nokia... Εγω βλεπω τον Elop ως εναν υπαλληλάκο της Microsoft (αλήθεια, γιατί τον εδιωξαν; ), ο οποιος δεν εχει τα προσοντα να ειναι σε μια εταιρια που ηταν νο.1 για πάρα πολλα χρονια. Ενα σεναριο που βρισκω λογικο ειναι το ακολουθο: Μπορει η Microsoft (βλεποντας την ανοδο της apple - οπως και την αποτυχια στις πωλησεις των WP) να σκεφτηκε 'ας παρουμε τη nokia', στελνοντας τον Elop με εντολη να ριξει την εταιρια ωστε να την αποκτησει η Microsoft, προωθωντας τα WP μεσω της μεγαλυτερης εταιριας στο κοσμο. Εαν το σκεφτειτε λιγο, πριν τον Elop, δεν υπηρχαν σκεψεις της νοκια προς WP...
Link to comment
Share on other sites

Δεν φταίει μόνο ο elop....Φταίει και μανία τους να υποστηρίζουν μόνο το symbian...Άλλωστε σε μια συζήτηση παλαιότερα είχε γίνει η καλύτερη σκιαγράφηση της πορείας της nokia:

 

Δωστε βαση please...

 

Μιλαμε για μια εταιρια που το 2004-5 ηθελε να θαψει το Symbian S90 (7700 & 7710) να μην γινει εμποδιο στην επιτυχια του S60 3rd edition.

 

To 2009 σε σχεδον πανομοιοτυπη κατασταση, ηθελε το Symbian S60 v5 (με κυριοτερο εκπροσωπο στα ματια της το Ν97) να διαφημιστει περισσοτερο και να παει καλυτερα απο το Ν900 και το Maemo 5.

 

^ και ναι, και τα 2 παραδειγματα σε προ-Εlop εποχες....:shifty:

 

Δυο χρονια αργοτερα, θελει τα wp να πανε καλυτερα απο το Μaemo 6 (Meego 1.2) και το Ν9

 

Οποτε μανι μανι μιλαμε για 3 κραχτες περιπτωσεις που αντι να υποστηριξει παραλληλα δυο δυνατα λειτουργικα (η εστω να προμοταρει σωστα το καλυτερο), το πηγε σε εσωτερικο αναταγωνισμο και διαλεξε σε ολες τις περιπτωσεις να στηριξει το πιο ""αδυναμο"" λειτουργικο (!!!)

 

**οσοι ειχαν/εχουν χρησιμοποιησει 7710, Ν900, θυμουνται τις τεραστιες διαφορες του λειτoυργικου τους σε σχεση με S60 και S^1 αντιστοιχως. :/

 

 

οποτε μιλαμε για σχιζοφρενια

 

Series 90:

 

http://www.allaboutsymbian.com/reviews/images/7710/5.jpg

 

 

Series 60 3rd edition:

 

http://www.66mobile.com/polux/nokia/3250/Diversion.jpg

 

------------------------------------------------------------------------------

 

Maemo 5:

 

http://farm5.static.flickr.com/4013/4355688804_68ccaca964.jpg

 

Symbian ^1:

 

http://www.mobiles24.com/static/previews/downloads/show/184/S-481532-aZYwPdFg4T-1.jpg

 

Τα έχεις λίγο μπερδέψει και δε βλέπεις τους λόγους που έκανε ότι έκανε τότε η Nokia και συγκεκριμένα η ομάδα του Oli Pekka. Οι καιροί ήταν διαφορετικοί τότε για το Symbian και υπήρχαν ήδη κάποια ανοιχτά για licensing UI στο Symbian ανάμεσα σε αυτά το S60 που ήταν δικό της και το UIQ (της Symbian Ltd τότε και μετέπειτα της Sony-Ericsson/Motorrola). To Series90 ήταν ο μόνος διάδοχος του Epoc32 UI το οποίο είχε εξαφανιστεί μετά την δημιουργία/μετονομασία του Symbian απο το Epoc32. H Nokia τότε απλά έπαιζε με ένα υβριδικό Tablet και κινητού τηλεφώνου το οποίο απέτυχε εμπορικός για γνωστούς λόγους και κυρίως γιατί η όλη ιδέα ήθελε πολλά resources και για να εξελιχθεί σωστά και να είναι εμπορικώς επιτυχημένο και αποδεκτό από το ευρύ κοινό αλλά και να υπάρχει το κατάλληλο hardware που να το υποστηρίζει. Βάλε και το ότι υπήρχε ανταγωνιστής στην ίδια οικογένεια Symbian (UIQ) το οποίο ήταν και ανοιχτό σε licensing σε αντίθεση με τα S80/S90 οπότε η Nokia θεώρησε πως ήταν προτιμότερο να διαφοροποιηθεί. Έτσι μπήκε στον χώρο του Linux με τα Internet Tablets μόλις το 2005 με το Nokia 770 και λειτουργικό το Maemo το οποίο είχε το ίδιο UI της Series90 ονομαζόμενο πια Hildon. Η κίνηση αυτή κατά την άποψή μου ήταν η πιο σοφή γιατί ήταν αδύνατο να βγάλει κινητό τότε των για να τρέχει το συγκεκριμένο UI (η τιμή του θα ξεπερνούσε τα 1000ευρώ με το hardware που θα ήθελε) και μέσα σε μια 5ετία κατάφερε να εξελιχθεί τόσο πολύ ώστε με το Ν900 να έρθει ουσιαστικά ο πραγματικός διάδοχος του 7710.

 

Έχοντας ομως γνώση τόσα χρόνια του ότι η ανάπτυξη ενός linux λειτουργικού δεν είναι εύκολο πράγμα και βλέποντας πως έχουν τα πράγματα με την είσοδο της Apple και της Google αποφάσισε να κάνει την επόμενη κίνηση του merge με το Moblin της Intel και να γεννηθεί το MeeGo.

 

Κι έρχεται εδώ το θεματάκι με το Ν9 που είναι ειδική περίπτωση. Η Nokia δεν χρησιμοποίησε το MeeGo κατευθείαν αλλά περίμενε ουσιαστικά να το τελειοποιήσει η Intel μαζί με το Linux Foundation σε επίπεδο core και στην συνέχεια να μετέφερε τα υπάρχοντα UI που είχε ανάμεσα σε αυτά και το Hildon αλλά και ένα ακόμα πιο ανταγωνιστικό για τα σημερινά δεδομένα εξολοκλήρου γραμμένο σε Qt το οποίο θα έφερνε τον ανταγωνισμό στα ίσια. μέχρι τότε συνέχιζε να δουλεύει στο Maemo. Το UI του Ν9 ουσιαστικά είναι ένα προιόν πανικού της Nokia με την πρόσληψη σχεδιαστή του WebOS αφήνοντας λίγο πίσω τα παλιά της σχέδια αλλά όχι ακυρόνοντάς τα (μιλάω για τα Maemo και Symbian) τα οποία στο βάθος χρόνου θα είχαν το ίδιο UI αλλά διαφορετικό πυρήνα (Linux Maemo/MeeGo το ένα Symbian EKA2 το άλλο) και διαφορετικές απαιτήσεις από hardware. H πολιτική όμως ήταν μία. Διαφορετικά UI και λειτουργικά για διαφορετικές ανάγκες 1 development framework για όλα (qt).

 

To MeeGo είναι νεκρό. Το Maemo 6 (MeeGo Harmattan) όμως δε πέθανε ποτέ μιας και το N9 δε χρησιμοποιεί καν το MeeGo core αλλά είναι κλασικό Maemo, ένα Debian derivative. Και ο διάδοχος του έχει ήδη την κωδική ονομασία Meltemi (όνομα ανέμου όπως όλες οι προηγούμενες εκδόσεις του Maemo, βλ. Harmattan, Diablo)

 

Όλα αυτά βέβαια μέχρι που ήρθε ο Elop. Φαντάσου τι θα γινόταν αν αναλάμβανε ο Anssi Vanjoki αντί του Elop που ήξερε πολύ καλύτερα πως έχουν τα πράγματα μεσα στην εταιρία και οι τελευταίες συσκευές που έχουν βγεί (Ν8, C7, E6, Ε7, Ν9) είναι ουσιαστικά δικό του έργο, ένα έργο όμως το οποίο πήρε εμπειρίες από μεγάλα λάθη (N97). Φαντάσου να προωθούνταν τα σχέδια του Anssi που ήθελε να καταργεί την Series40 να κατεβάζει το Symbian σε συσκευές low end των 50-200 ευρώ και το MeeGo με δυο διαφορετικά UI να παίζει στις πιο ψηλές κατηγορίες. Και όλες μάλιστα Open Source...

 

Αυτό το γνώριζαν πάρα πολύ καλά οι Αμερικανοί και τρέμαν σε κάτι τέτοιο γιατί όχι μόνο θα έμενε απέξω η Microsoft αλλά θα κινδύνευε και η Google σε βάθος χρόνου. Και αυτό που λατρεύουν οι αμερικανοί επενδυτές/τραπεζίτες είναι ο πλήρης έλεγχος, που είναι πιο εύκολος σε proprietary περιβάλοντα (κανονικό ξεζούμισμα). Η Google το καταφέρνει με πλάγιους τρόπους (διαφημιστικά) ώστε να την αφήνουν να παίζει με το Open Source. Αλλά ακόμα κι έτσι είναι χαρακτηριστικό ότι πριν 1 χρόνο οι αλλαγές που προσέφερε η Google στον πυρήνα του Linux (μέσω του Android / ChromeOS κι όχι μόνο) αντιστοιχούσε μόνο στο 0,8% έναντι της Nokia που έφτανε το 2,7%. Νομίζω τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.

 

Είμαι σίγουρος ότι θα έχεις πιάσει στα χέρια σου κινητό με την Symbian Belle. Δε σου φαίνετε παράξενο το πόσες ομοιότητες έχει με το Maemo; Να προσθέσω όμως πως η Nokia ήταν αδικαιολόγητη σε κάποια άλλα πράγματα και στην τσιγκουνιά του τμήματος management. Υπήρχαν πχ. ιδέες και υλοποιήσεις απο τους προγραμματιστές των τμημάτων R&D της Nokia για νέα πρωτοποριακά UI τα οποία τα έκοψαν οι managerαδες γιατί θα κόστιζαν 2ευρώ παραπάνω ανα συσκευή!!! Αυτή η τσιγκουνιά ήταν και ο λόγος που τα περισσότερα κινητά μετά το N95 ήταν απλά άθλια λόγο των χαμηλών τεχνικών χαρακτηριστικών. Αυτή η μανία να κρατήσουν τα κέρδη ψηλά. Αρκετοί από αυτούς βέβαια τους manager πήραν πόδι αλλά ήταν ήδη αργά, ότι κι αν έκανε ο Anssi δεν ήταν αρκετό για να ανέβει το σκαλι του CEO. Να δούμε τώρα πότε θα πάρει πόδι ο Elop με τα καμώματά του γιατί οι τελευταίοι 8 μήνες της Nokia είναι πραγματικά οι πιο καταστροφικοί, αλλά μάλλον αυτό είναι το σχέδιο εξ'αρχής.

 

Edit: Όσον αφορά την S60v5 μη ξεχνάμε ότι είναι προϊόν μιας μεταβατικής περιόδου όπου η Nokia είχε εξαγοράσει το Symbian και μπήκε στη διαδικασία να ανοίξει το λειτουργικό. Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα λόγο των πολλών κομματιών proprietary κώδικα που περιείχε και οι προγραμματιστές αναγκάζονταν να ξαναγράφουν τον κώδικα ώστε να μην έρθουν σε ρίξη με τους δικαιούχους. Αποτέλεσμα ήταν να παγώσει η ανάπτυξη του Symbian και να αφήσει την Nokia πολύ πίσω στον ανταγωνισμό. Βάλε και την τσιγκουνιά που ανέφερα πιο πάνω με την Nokia να κάνει backport χαρακτηριστικά του Symbian^2 στα Ν97/C6 αλλά να μην αλλάζει το hardware για να κρατήσει το κόστος χαμηλό και καταλαβαίνεις γιατί είχε τέτοια αποτελέσματα.

Link to comment
Share on other sites

εξαιρετικό άρθρο. Η αλήθεια είναι πως στην πορεία μου προκάλεσε εκνευρισμό μιας και όταν κάθεσαι να τα μετρήσεις απο το την day1 ως και σήμερα σου φαίνονται εξωφρενικά όλα αυτά. Δεν μπορεί κανένας μας να γνωρίζει τον ακριβή λόγο . Το πιο καλό κομμάτι είναι η ερώτηση σου "Όσο κι αν συνεχίσουμε όμως να αναλύουμε τα λάθη της πολιτικής του νέου CEO της Nokia παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα: Γιατί ακόμα δεν έχει απολυθεί με τον ίδιο τρόπο που έφυγε κι ο Olli Pekka Kallasvuo. Γιατί το διοικητικό συμβούλιο περιμένει με σταυρωμένα τα χέρια. Ακόμα κι αν η νέα σειρά κινητών Lumia με Windows Phone είναι πλήρως επιτυχημένη είναι σχεδόν αδύνατο να αναστραφεί το όλο κλίμα. Στην καλύτερη περίπτωση η Nokia θα κατέχει μερίδιο της τάξης του 7% στην αγορά έξυπνων κινητών το 2016. Αν συνεχιστεί αυτή η καταστροφική πολιτική αυτόματα τίθεται υπό αμφισβήτηση όλο το διοικητικό συμβούλιο κι όχι μόνο ο CEO. Οπότε ποιος έχει πραγματικά την ευθύνη και τι κρύβεται πίσω από την πτωτική πορεία της Nokia;" .

 

Είμαι ενάντια στις θεωρίες συνομωσίας , αυτή την φορά όμως θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο πως παίχτηκαν πολλοί εκβιασμοί/λαδώματα κάτω απο το τραπέζι. Δεν υπάρχει λογική σε αυτή την οικονομική αυτοκτονία. Ναι, το symbian^3 στην πρώτη του μορφή δεν ήταν το καλύτερο της αγοράς, μπορούσε όμως να σταθεί με αξιοπρέπεια πολύ πιο ψηλά απο το σημείο που το χει στείλει ο Elop . Και σίγουρα με βελτιώσεις/προσθήκες και λοιπά θα ήταν άξιος ανταγωνιστής , πράγμα που δεν θα ναι πλέον , ακόμα και αν η belle είναι καλύτερη του ανταγωνισμού, η ζημιά που χει πάθει το brand name symbian και η ισοπέδωση του ovi store(a.k.a nokia store) είναι ανεπανόρθωτη.

Τhere is nothing more powerful than the human being itself ,

 

Οι φωτογραφικές μου στιγμές --> flickr - instagram :!:

 

Oneplus 5 - 128GB

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι μόνο ο Elop το πρόβλημα. Το πρόβλημα ουσιαστικά ξεκίνησε από την εποχή που εμφανίστηκε το πρώτο iphone. Γιατί ουσιαστικά μέχρι τότε η Nokia απολάμβανε τη μοναξιά της κορυφής (Nokia 95, symbian 3rd edition κλπ.). Εικάζω ότι στη Nokia υποτίμησαν την αλλαγή που εισήγαγε το iphone (δεν είμαι λάτρης του iphone και γενικότερα του ios, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι εξαιτίας αυτού του τηλεφώνου, η τεχνολογία στα smartphones άρχισε να κινείται σε άλλα επίπεδα). Όταν το κατάλαβαν και πήγαν να βγάλουν το πρώτο τηλέφωνο με οθόνη αφής (Nokia 5800), είχε χαθεί ήδη αρκετός χρόνος. Από την άλλη, το 5800 δεν ήταν ποτέ το αντίπαλο δέος του iphone. Σίγουρα, πετυχημένο κινητό σε πωλήσεις αλλά μέχρι εκεί. Δεν ξέρω προγραμματιστικά πόσο δύσκολο είναι, αλλά αυτό το 640Χ480 της 5ης έκδοσης του symbian είχε καταντήσει κουραστικά, από τη στιγμή που ανταγωνισμός ήταν αρκετά παραπάνω.

Όταν άρχισαν να αισθάνονται το πρόβλημα, πιστεύω ότι έκαναν σπασμωδικές κινήσεις. Η δικαιολογία ότι το android έχει πολλούς κατασκευαστές και άρα είναι καλύτερα να κινηθούν προς τη Microsoft δεν είναι σωστό. Γιατί στα windows phone δεν υπάρχουν άλλοι κατασκευαστές; Και για ποιο λόγο κάποιος να επιλέξει για παράδειγμα ένα Lumia 800 έναντι ενός Titan ή, δεν ξέρω εγώ, κάποιου άλλου τηλεφώνου. Η ίδια κατάσταση θα υπήρχε και με το android. Δεν πιστεύω ότι η Microsoft προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στη Nokia. Αν θέλει να ξεχωρίζει η Nokia, θα μπορούσε να ξεχωρίσει. Android χρησιμοποιεί και η Samsung και η HTC, αλλά και πάρα πολλοί άλλοι κατασκευαστές. Δεν κάνουν όμως όλοι τις ίδιες πωλήσεις.

Μπορούν πάρα πολλά να γραφτούν για όλα αυτά, αλλά ένα είναι σίγουρο, αυτή η πτώση της Nokia ωφέλησε πάρα πολύ το Android, καθώς πολλοί απογοητευμένοι χρήστες της Nokia πήγαν προς το android. Δεν ξέρω, τελικά, τι έφταιξε. Ίσως, η υπεροψία των ανθρώπων της, ότι εμείς είμαστε στην κορυφή κοιτώντας υποτιμητικά όλες τις άλλες προτάσεις. Όταν το κατάλαβαν, ήδη ο χρόνος κυλούσε υπερβολικά γρήγορα για τη Nokia, οι άνθρωποι της οποίας διαισθάνονταν ότι έπρεπε "να κάνουν κάτι". Αυτό το κάτι προφανώς στα μάτια τους ήταν ο Elop.

Για να τελειώνω, σε τι ενοχλεί τη Samsung να έχει κινητά με android, bada, windows phone; Για ποιο λόγο η Nokia δε θα μπορούσε να είχε android, windows phone, symbian, meego; Θα μου πείτε πολλά λειτουργικά. Δεν είναι όμως τόσο δύσκολο. Παίρνει το λειτουργικό για τα κινητά android και windows phone και στα symbian και meego αναπτύσσει αυτή το λειτουργικό. Έτσι όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι. Και οι παραδοσιακοί χρήστες της Nokia με το symbian, αλλά και πάρα πολλοί χρήστες που θα ήθελαν κάποια συσκευή Nokia με Android. Δεν ξέρω αν είναι υλοποιήσιμο, απλά μία δική μου σκέψη είναι.

Εγώ δεν είχα ποτέ iphone (και ούτε το βλέπω να έχω, λόγω τιμής και "κολλημάτων" στην κλειστή λογική του λογισμικού), παλιά είχα Nokia, αλλά πλέον είμαι με Nexus s, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα παραμείνω στο android. Πάντως, θα ήθελα να δοκιμάσω μια συσκευή Nokia με Android ICS... πλέον! :p

ANDROID DEVICES: OnePlus 7 Pro / ONEPLUS 6T / ONEPLUS 5T / ONEPLUS 3T / MOTOROLA NEXUS 6 / LG G2 / LG OPTIMUS G / LG E960 NEXUS 4 / GOOGLE NEXUS 7 / GOOGLE GALAXY NEXUS / NEXUS S (BY SAMSUNG) / NOKIA 5800 / SAMSUNG WAVE / SAZEM MY V-65
Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι μόνο ο Elop το πρόβλημα. Το πρόβλημα ουσιαστικά ξεκίνησε από την εποχή που εμφανίστηκε το πρώτο iphone. Γιατί ουσιαστικά μέχρι τότε η Nokia απολάμβανε τη μοναξιά της κορυφής (Nokia 95, symbian 3rd edition κλπ.). Εικάζω ότι στη Nokia υποτίμησαν την αλλαγή που εισήγαγε το iphone (δεν είμαι λάτρης του iphone και γενικότερα του ios, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι εξαιτίας αυτού του τηλεφώνου, η τεχνολογία στα smartphones άρχισε να κινείται σε άλλα επίπεδα). Όταν το κατάλαβαν και πήγαν να βγάλουν το πρώτο τηλέφωνο με οθόνη αφής (Nokia 5800), είχε χαθεί ήδη αρκετός χρόνος. Από την άλλη, το 5800 δεν ήταν ποτέ το αντίπαλο δέος του iphone. Σίγουρα, πετυχημένο κινητό σε πωλήσεις αλλά μέχρι εκεί. Δεν ξέρω προγραμματιστικά πόσο δύσκολο είναι, αλλά αυτό το 640Χ480 της 5ης έκδοσης του symbian είχε καταντήσει κουραστικά, από τη στιγμή που ανταγωνισμός ήταν αρκετά παραπάνω.

Όταν άρχισαν να αισθάνονται το πρόβλημα, πιστεύω ότι έκαναν σπασμωδικές κινήσεις. Η δικαιολογία ότι το android έχει πολλούς κατασκευαστές και άρα είναι καλύτερα να κινηθούν προς τη Microsoft δεν είναι σωστό. Γιατί στα windows phone δεν υπάρχουν άλλοι κατασκευαστές; Και για ποιο λόγο κάποιος να επιλέξει για παράδειγμα ένα Lumia 800 έναντι ενός Titan ή, δεν ξέρω εγώ, κάποιου άλλου τηλεφώνου. Η ίδια κατάσταση θα υπήρχε και με το android. Δεν πιστεύω ότι η Microsoft προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στη Nokia. Αν θέλει να ξεχωρίζει η Nokia, θα μπορούσε να ξεχωρίσει. Android χρησιμοποιεί και η Samsung και η HTC, αλλά και πάρα πολλοί άλλοι κατασκευαστές. Δεν κάνουν όμως όλοι τις ίδιες πωλήσεις.

Μπορούν πάρα πολλά να γραφτούν για όλα αυτά, αλλά ένα είναι σίγουρο, αυτή η πτώση της Nokia ωφέλησε πάρα πολύ το Android, καθώς πολλοί απογοητευμένοι χρήστες της Nokia πήγαν προς το android. Δεν ξέρω, τελικά, τι έφταιξε. Ίσως, η υπεροψία των ανθρώπων της, ότι εμείς είμαστε στην κορυφή κοιτώντας υποτιμητικά όλες τις άλλες προτάσεις. Όταν το κατάλαβαν, ήδη ο χρόνος κυλούσε υπερβολικά γρήγορα για τη Nokia, οι άνθρωποι της οποίας διαισθάνονταν ότι έπρεπε "να κάνουν κάτι". Αυτό το κάτι προφανώς στα μάτια τους ήταν ο Elop.

Για να τελειώνω, σε τι ενοχλεί τη Samsung να έχει κινητά με android, bada, windows phone; Για ποιο λόγο η Nokia δε θα μπορούσε να είχε android, windows phone, symbian, meego; Θα μου πείτε πολλά λειτουργικά. Δεν είναι όμως τόσο δύσκολο. Παίρνει το λειτουργικό για τα κινητά android και windows phone και στα symbian και meego αναπτύσσει αυτή το λειτουργικό. Έτσι όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι. Και οι παραδοσιακοί χρήστες της Nokia με το symbian, αλλά και πάρα πολλοί χρήστες που θα ήθελαν κάποια συσκευή Nokia με Android. Δεν ξέρω αν είναι υλοποιήσιμο, απλά μία δική μου σκέψη είναι.

Εγώ δεν είχα ποτέ iphone (και ούτε το βλέπω να έχω, λόγω τιμής και "κολλημάτων" στην κλειστή λογική του λογισμικού), παλιά είχα Nokia, αλλά πλέον είμαι με Nexus s, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα παραμείνω στο android. Πάντως, θα ήθελα να δοκιμάσω μια συσκευή Nokia με Android ICS... πλέον! :p

 

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου φίλε μου. Θεωρώ οτι η ΝΟΚΙΑ, επαναπάφθηκε στις δάφνες της εδώ και πολλά χρόνια και μόλις βγήκε το ιPHONE, δεν αντέδρασε καθόλου με αποτέλεσμα σταδιακά να χάσει μεγάλο μερίδιό της. Όταν κατάλαβαν τα "μεγάλα κεφάλια" τι συμβαίνει, βγήκε το Android και την αποτελείωσαν... Στη συνέχεια το διοικητικό της συμβούλιο έκανε κινήσεις απελπισίας για να πάρει έστω και ένα μικρό ποσοστό πίσω, αλλα με εντελώς λανθασμένες κινήσεις.

Προσωπικά, θεωρώ οτι η ΝΟΚΙΑ με το Windows Phone δεν έχουν μεγάλο μέλλον. Η Microsoft στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων για μικρές συσκευές έχει πολύ κακό παρελθόν (βλέπε Windows Mobile) και δύσκολα ένας "παλιότερος" θα το προτιμήσει οσες αλλαγές και να έχει υποστεί. Θεωρώ οτι το MeeGo ήταν ένα καλό project, αλλά το οτι η Intel το εγκατέλειψε "νύχτα", δείχνει οτι -ίσως- είχε μυριστεί τη δουλειά με τη Microsoft...

Τέλος, πιστεύω οτι αν μπορεί να κάνει κάτι η ΝΟΚΙΑ για να κερδίσει πίσω την αγορά, πρέπει να επικεντρωθεί πλήρως σε λειτουργικά τα οποία έχουν δείξει οτι μπορούν να την οδηγήσουν στα κέρδη, όπως το MeeGo (βλέπε ζήτηση Ν9) και Symbian, το οποίο η ίδια κατέστρεψε. Θεωρώ οτι αν επικεντρωθεί πολύ πάνω σε αυτό, θα κερδίσει μεγάλο μερίδιο απο τους "παλιούς" πελάτες της οι οποίοι προτιμούν κάτι άλλο αυτή τη στιγμή ακριβώς λόγω της εγκατάλειψης που έχει υποστεί.

...everything can happen...
Link to comment
Share on other sites

Κι εγω δεν ειμαι απο αυτους που υποστηριζουν θεωριες συνομωσιας,διαβαζοντας ομως το αρθρο πραγματικα δεν υπαρχει καποια αλλη λογικη εξηγηση.

Πιστευω ολες μας οι αποριες θα λυθουν μεσα στο 2012.

Παντως με τετοια δυναμικη που εχουν το android και το ios δυσκολα θα απειληθουν απο την microsoft και στο φιναλε ενας θα ειναι αρχηγος και βλεπω μαλλον το android.O χρονος θα δειξει.

Link to comment
Share on other sites

Μετά απο αυτό το εξαιρετικό άρθρο κάποια πράγματα μπήκαν στην θέση τους μέσα στο μυαλό μου.

Το σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι θέλουν μία Ευρώπη φτωχή και καθόλου ανταγωνιστική τουλάχιστον στον σημαντικότατο τομέα της πληροφορικής, διότι όπως έγραψα και κάπου αλλού όποιος ελένχει την πληροφορία ελένχει και τον πλανήτη. Αυτό που δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω είναι ότι όλοι αυτοί οι ευρωπαίοι που μας κυβερνούν είναι όλοι τους πουλημένοι και προδότες; ΜΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ; Δεν μπορεί η Φινλανδική κυβέρνηση να εξαγοράσει την Nokia και να την αναστηλώσει; Είναι ένα κόσμημα για τους Φινλανδούς και ένα πρωτέρημα για όλους τους ευρωπαίους. Θα γίνει κάτι σαν την Volvo cars που ανήκει πλέων 100% σε κινέζους; Και άντε να μείνει η παραγωγή εντός Ευρώπης να πάει στο διάολο αλλά δεν το βλέπω. Σε λίγο καιρό θα αγοράζουμε ψωμί και γάλα από Κινέζους, Κορεάτες, Αμερικανούς ....

 

 

Αν θεωρηθεί πολιτική η ανάρτησή μου ας διαγραφεί.

Edited by dedalos
http://i.imgur.com/REW6ccY.jpg The future of android by Google. Δεν χρησιμοποιώ πλέον FACEBOOK σε καμία από τις συσκευές μου. Sheepple Γιάννης (dedaliskos@hotmail.com).
Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά πολύ περίεργα πράγματα . Το iphone τότε, έφερε πραγματικά επανάσταση στον χώρο των κινητών τηλεφώνων και οι της Νόκια απολάμβαναν τον ύπνο του δικαίου ώς φαίνεται. Βέβαια στην μετέπειτα πορεία , βρέθηκαν να έχουν στα χέρια τους την λύση , αλλά προτίμησαν να χύσουν την καρδάρα με το γάλα (Meego) και προτίμησαν την λύση της ΜΣ. Που είπαμε δούλευε το τυπάκος πρίν? :X

[sIGPIC][/sIGPIC]

flickr-htc one black

cyber gull

Link to comment
Share on other sites

Μετά απο αυτό το εξαιρετικό άρθρο κάποια πράγματα μπήκαν στην θέση τους μέσα στο μυαλό μου.

Το σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι θέλουν μία Ευρώπη φτωχή και καθόλου ανταγωνιστική τουλάχιστον στον σημαντικότατο τομέα της πληροφορικής, διότι όπως έγραψα και κάπου αλλού οποίος ελένχει την πληροφορία ελένχει και τον πλανήτη. Αυτό που δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω είναι ότι όλοι αυτοί οι ευρωπαίοι που μας κυβερνούν είναι όλοι τους πουλημένοι και προδότες; ΜΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ; Δεν μπορεί η Φινλανδική κυβέρνηση να εξαγοράσει την Nokia και να την αναστηλώσει; Είναι ένα κόσμημα για τους Φινλανδούς και ένα πρωτέρημα για όλους τους ευρωπαίους. Θα γίνει κάτι σαν την Volvo cars που ανήκει πλέων 100% σε κινέζους; Και άντε να μείνει η παραγωγή εντός Ευρώπης να πάει στο διάολο αλλά δεν το βλέπω. Σε λίγο καιρό θα αγοράζουμε ψωμί και γάλα από Κινέζους, Κορεάτες, Αμερικανούς ....

 

 

Αν θεωρηθεί πολιτική η ανάρτησή μου ας διαγραφεί.

 

Πως να αγοράσει η φινλανδική κυβέρνηση την nokia όταν η 2η συμμετέχει με κανά 3άρι στο ΑΕΠ της χώρας;;;;

Link to comment
Share on other sites

Κατ΄αρχήν, το άρθρο είναι καταπληκτικό! Κατά δεύτερον, είναι...καταθλιπτικό!:p Διαβάζεις όλα τα κακά μαζί!:( Είναι φανερό ότι ο Elop φταίει κατά ένα μεγάλο ποσοστό, αλλά και χωρίς αυτόν η Nokia είχε χάσει χρόνο. Δεν θα μπω σε αναλύσεις, το πως και το γιατί δεν έχει σημασία για εμένα τον απλό καταναλωτή. Αν η Nokia δεν μου κάνει, θα πάω "αλλού"! Όμως θα μου λείψει το Symbian... με έχει βολέψει τόσο πολύ! Προσοχή: Δεν λέω ότι είναι το καλύτερο λειτουργικό, απλά ότι για εμένα είναι το ιδανικότερο για τις ανάγκες μου!
Link to comment
Share on other sites

Από την αρχή είδα τον Elop

σαν τον δούρειο ίπποι που έστειλε η Microsoft,

για να καταλάβει τη Nokia.

Ήδη η μετοχή έχει κατρακυλήσει

& η κατηφόρα συνεχίζεται.

Η υπόθεση θυμίζει κάτι απο Ελλάδα:

Μας έφτασαν (φτάσαμε) σε σημείο που δεν έχει επιστροφή,

& μετά μας έχουν του χεριού τους.

Για πάντα.

Redmi Note 8T
Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση νομίζω είναι απλή. Υπάρχει ήδη συμφωνία εξαγοράς την Nokia από την microsoft και απλά ο πρώην υπάλληλος της μπήκε εκεί για να τελειώσει την δουλειά. Αυτό φαίνετε και από την ανοχή που υπάρχει στις εξωφρενικές του αποφάσεις από το διοικητικό συμβούλιου και τους μετόχους της Nokia.

Αλλη μια ένδηξη είναι το ουσιαστικό σκότωμα όλων των open source project της Nokia. Μην ξεχνάμε ότι η microsoft γενικα βγάζει σπυριά μόνο και μόνο που ακούει ανοιχτό λογισμικό και είναι ένας υπέρμαχος των κλειστών προτύπων και του πλήρη έλεγχου του λογισμικού από τις εταιρείες.

Τέλος μην ξεχνάμε ότι o Elop είναι καταλληλότερος άνθρωπος για τέτοιες δουλειές και είναι και κάτι που έχει ξανακάνει το παρελθών με την περίπτωση της macromedia λίγο πρωτού πωληθεί στην Adobe.

Link to comment
Share on other sites

Εμένα μου φαίνεται ότι κάποιος πασχίζει να φάει την ΝΟΚΙΑ. Και έτσι όπως πάει θα το καταφέρει !!!

Πάρα πολύ καλό άρθρο !!!

:rtfm:
Link to comment
Share on other sites

οπως εχω ξαναγραψει παλιοτερα μεγας ψωμας ο elop κατεστρεψε την νοκια, το μεγαλυτερο του λαθος η εγκαταληψη του meego :mad: Edited by trexed
Link to comment
Share on other sites

η νοκια θα ειναι παντα πρωτη και κανει λαθος οποιος λεει οτι το meego εγκαταληφθηκε βγαινουν συνεχεια αναβαθμησεις για το ν 9
Link to comment
Share on other sites

Ενταξει...δεν νομιζω να θελει καποιος κατι αλλο για να καταλαβει οτι ο elop ειναι πρακτορακος της microsoft και το μονο που θελει ειναι να καταστρεψει την Nokia? και μην πει κανεις οτι δεν ειναι ετσι..τοσο καιρο ακουμε διαφορα εδω μεσα για τον σωτηρα της Nokia...να τον απολυσουν..και να πανε Full για symbian & meego! ειναι τρελος ο ανθρωπος! ακυρωσε συμφωνιες πολυ σημαντικες...για το διοικητικο συμβουλιο δεν εχω να πω κατι..δεν νομιζω οτι δεν βλεπουν τι γινεται..απλα κανουν τα στραβα ματια...
Link to comment
Share on other sites

Απαριθμώ μερικά λάθη της Nokia κατά τη δική μου άποψη πάντα. Ακολουθώ την εταιρεία και αγοράζω τηλέφωνά της από το 1998 όταν άρχισε να γιγαντώνεται μέχρι σήμερα που παθαίνει αυτά που παθαίνει. Όριστε λοιπόν τι έφταιξε:

  • Καταιγισμός της αγοράς με πάρα πολλά παρόμοια μοντέλα, τα οποία αντικαθίστατο πολύ πολύ γρήγορα.
  • Ασαφής διαχωρισμός των μοντέλων της ανά target group (συνέπεια του από πάνω).
  • Ασυνέπεια στην ονοματολογία των μοντέλων της. Κανείς δεν μπορούσε να μαντέψει από το όνομα περίπου τι δυνατότητες έχει μια συσκευή. Είχε μια καλή ονοματολογία και την άλλαξε (xxx0).
  • Πολύ υψηλές τιμές στα προϊόντα της, που γρήγορα όμως έπεφταν.
  • Κακή προώθηση των Smartphones της. Είχε την ευκαιρία να κάνει αυτό που έκανε η Apple και δεν το έκανε.
  • Δεν διάβασε σωστά την αγορά που ζητούσε user friendly touchscreen τηλέφωνα.
  • Όταν τη διάβασε, απέσυρε από την αγορά τα smartphones με πλήκτρα!
  • Πάρα πάρα πολύ κακό σερβις (τουλάχιστον στην Ελλάδα, φαντάζομαι όμως ότι έχει κάνει παρόμοια λάθη και σε άλλες χώρες).

 

Δυστυχώς πιστεύω ότι η εταιρεία έχει πάρει ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Ελπίζω ότι θα ανακάμψει. Το σημερινό μου τηλέφωνο είναι ακόμα Nokia. Το αυριανό μου; Δεν ξέρω...

Link to comment
Share on other sites

Ασυνέπεια στην ονοματολογία των μοντέλων της. Κανείς δεν μπορούσε να μαντέψει από το όνομα περίπου τι δυνατότητες έχει μια συσκευή. Είχε μια καλή ονοματολογία και την άλλαξε (xxx0).

 

στα αλλα συμφωνω αλλα σε αυτο οχι και τοσο... ηξερες οτι τα Ν9x ηταν τα high-end της, τα Ν8χ τα mid-range με εμφαση στη καμερα και τα Ν7χ τα "φτηνα" της με σχετικα καλη καμερα και ηχο... αντιστοιχα τα Ε, τα επαγγελματικα η τα 5χχχ τα φτηνα, μουσικα της κυριως touchscreens της...

 

αξιζει να αναφερω αυτο που λεει συχνα ο kaluas η ο stratosnen:

" Οταν τον Φλεβαρη μιλαγαμε για συνομωσια, για πουλημενο CEO, για εξαγορα σε εξεφτιλιστικη τιμη της Νοκια απο την Microsoft μεσα στο 12', οι περισσοτεροι μας αποκαλουσαν γελοιους, κολλημενους Nokia Fans, οπισθοδρομικους και αλλα τοσα..."

Learn Colemak, the better keyboard layout! :happy:

 

Μην αφήνεις τα μικρά μυαλά να σε πείσουν ότι τα όνειρα σου είναι πολύ μεγάλα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστουμε για μια τοσο αναλυτικη παρουσιαση!!!

Πιστευω οτι ο συγκεκριμενος CEO ειναι σε μια διατεταγμενη υπηρεσια τα αποτελεσματα της οποιας θα φανουν σε λιγο καιρο... ;)

Link to comment
Share on other sites

Η εταιρια ειχε ΠΑΝΤΑ εσωτερικη αντιπολιτευση.

 

και πριν τον Elop

 

προσωπικα δεν με νοιαζει τι θα κανουν, αν θα εξαγοραστουν, αν πεσει η μετοχη κλπ

με νοιαζει να βγαζουν απιστευτες συσκευες

 

θελω να δω απο αυτη την εταιρια και αλλα διαμαντια οπως το Ν900, το Ν95, το Ν8, το Ν9 κλπ

συσκευες "ταβλες" δηλαδη που πραγματικα εχουν κατι να δωσουν.

We live for the beats

Link to comment
Share on other sites

Η εταιρια ειχε ΠΑΝΤΑ εσωτερικη αντιπολιτευση.

 

και πριν τον Elop

 

προσωπικα δεν με νοιαζει τι θα κανουν, αν θα εξαγοραστουν, αν πεσει η μετοχη κλπ

με νοιαζει να βγαζουν απιστευτες συσκευες

 

θελω να δω απο αυτη την εταιρια και αλλα διαμαντια οπως το Ν900, το Ν95, το Ν8, το Ν9 κλπ

συσκευες "ταβλες" δηλαδη που πραγματικα εχουν κατι να δωσουν.

 

το θέμα είναι ότι όταν δεν πάει καλά η εταιρία τότε δεν θα δεις στο μέλλον τις ''τάβλες'', κατά την άποψή σου, που περιμένεις. Άρα όλα είναι συνυφασμένα και αλληλένδετα μεταξύ τους και προφανώς μας ενδιαφέρει αν εξαγοραστεί και από ποιον και τι πολιτική θα ακολουθήσει κλπ.

frastgr
Link to comment
Share on other sites

Μια χαρά είναι ο Elop , χωρίς αυτόν η Νοκια θα έκλεινε τον επόμενο χρόνο.

 

Με τον Elop πάει να επαναπροσδιοριστεί σαν εταιρία στην αγορά, σε "κατασκευαστή μόνο της συσκευής και όχι του software", και μάλιστα είναι η πρώτη εταιρία οπου (εξαιτίας του Elop) έκανε την συνεργασία με την microsoft κάτι που σημαίνει οτι τα windows phone της Νοκια θα είναι βελτιστοποιημένα και δεμένα με το λειτουργικό, φτάνοντας στο τελικό προϊόν την ποιότητα του μήλου.

 

Έκανε σωστά που έθαψε το meego πριν καν κυκλοφορήσει? ΝΑΙ.

Δεν υπάρχει χώρος για 4 οικοσυστήματα στον ίδιο πλανήτη, ios, android, windows.

 

Ο όρος οικοσύστημα είναι πολύ σημαντικός σήμερα. Όταν αγοράζεις smartphone μπαίνεις μέσα σε ένα σύστημα με apps, cloud, Web based apps, Desktop OS, Laptops κτλ όπου σε κανένα από αυτά η Nokia δεν έχει παρουσία, ούτε μπορεί να ακολουθήσει τους μεγάλους.

Ο Elop το είδε αυτό και κινήθηκε γρήγορα για συνεργασία με τον γίγαντα microsoft, με τα νέα windows phones.

 

Θέλετε να κάνουμε μια πραγματική σύγκριση να δούμε τι χώρο είχε, στην αγορά, η Νοκια για να κινηθεί?

Ας κάνουμε λοιπόν:

Desktops OS: Δεν υπάρχει πουθενά η Νοκια και ούτε πρόκειται να βγάλει απο το πουθενά ενα λειτουργικό σύστημα. Αντιθέτως Microsoft, Apple , Google παίζουν στα δικά τους χωράφια ο καθένας.

 

Mobile Apps: Μη ξεχνάτε οτι η Google για να φτάσει την ποιότητα του μήλου στο appstore, μίσθωσε δικούς της developers για να φτιάχνουν apps, και να γεμίζουν το marketplace. Τόσο δύσκολο ειναι να γεμίσει ενα marketplace με apps. Και μιλάμε για την google όταν ειχε για ανταγωνιστή ΜΟΝΟ την apple. Φαντάσου να πάει τώρα η Nokia να γεμίσει ενα app store με εφαρμογές, όταν εχει για ανταγωνιστεί άλλους τρεις

 

Cloud: Η νοκια απλα δεν εχει παρουσία πουθενά στο ιντερνετ. Αντιθέτως το ιντερνετ σχεδόν "ανηκει" στην google κάνει οτι θέλει όπως το θέλει. Η Apple με το icloud ενοποιεί όλες τις συσκευές της μεταξύ τους, και η microsoft βασικά χέστηκε, γιατί πίνει τον καφέ της ακόμα, κάνει διάλειμμα.

 

Web based apps: Η google σου δίνει δωρεάν σχεδόν τα πάντα μόνο με ενα λογαριασμό εμαιλ, το ιδιο και η microsoft. Απο office μέχρι maps, μέχρι google+ .

Η Apple απο την άλλη μεριά, βαριέται να ακολουθήσει και ακούει μουσική απο το ipod της χαζεύοντας τις βιτρίνες.

 

Μέσα σε αυτό το χαμό, θα πάει η Νοκια που μέχρι χτες έφτιαχνε κινητά με κουμπάκια, για παππούδες, να ανταγωνιστεί? ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ.-

Link to comment
Share on other sites

Τον Φλεβάρη του τρέχοντος έτους είχα μιλήσει για ένα σύγχρονο πραξικόπημα στο ιστολόγιό μου (με τα σημερινά δεδομένα ίσως να έπεσα έξω σε αρκετά που είχα πει αλλά όχι στην ουσία). Η αλήθεια είναι ότι εκείνη την στιγμή είχε δουλέψει περισσότερο το συναίσθημα οπότε γράφοντας το παρόν άρθρο θέλησα να αναλύσω την κατάσταση όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα και απέβαλα εντελώς το θέμα της πλατφόρμας γιατί είναι κάτι πραγματικά υποκειμενικό για τον καθένα μας αλλά ακόμα και η άποψη όλων μας εδώ αποτελεί μειονότητα στις ανάγκες της συνολικής αγοράς.

 

Για να δω με πλήρη αντικειμενικότητα το θέμα στηρίχθηκα μόνο σε αριθμούς: Πωλήσεις, κέρδη, μερίδιο αγοράς και έσοδα. Από κει και πέρα προσπάθησα να συνδέσω αυτά τα νούμερα με την πολιτική που ακολουθούσε ο CEO. Το πόσο καλό είναι ένα λειτουργικό η πιο συγκεκριμένα πόσο καλύτερο από τα ανταγωνιστικά δεν έχει τόσο μεγάλη αξία όσο τα κέρδη της εταιρίας. Αυτά είναι που εγγυώνται την βιωσιμότητά της. Όλα τα παραπάνω τσουχτερά στοιχεία είναι μόνο κομμάτι των όσως έχει υποστεί η Nokia, δεν έπιασα καν π.χ. το θέμα του brand name και της ζημιάς που έχει υποστεί (για πρώτη φορά στην ιστορία η δυναμικότητα του ονόματος Nokia βγήκε εκτός 10δας στην λίστα των πιο δυνατών brand της "Interbrand").

 

Όσον αφορά την ερώτηση που κάνω στο τέλος στηρίζεται στο ότι οι μέτοχοι της Nokia χάνουν συνολικά 1 εκατομύριο δολάρια ανα ώρα που περνάει. 1 εκατ. καθαρών κερδών. Ο κ. Elop εξαφάνισε συνολικά κέρδη ύψους 8.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόλις σε 8 μήνες με την καταστροφική του πολιτική.

 

Και για να ρίξω περισσότερο λάδι στην φωτιά με θεωρίες συνωμοσίας να θυμίσω την δήλωση που είχε κάνει τον Φλεβάρη λέγοντας πως θέλει οι ανταγωνιστές της Nokia να πετύχουν (με τα Windows Phone) κάτι που το βλέπουμε και με πράξεις στο Nokia Betalabs όπου στην επιλογή συσκευής έχουν προστεθεί όλες οι συσκευές τρίτων κατασκευαστών με Windows Phone. Και ρωτάω εγώ, το τμήμα R&D της Nokia κι όχι μόνο, δουλεύει για την ίδια ή για την Microsoft;

 

Όσα χρόνια υπήρχε το Beta Labs δεν είδα ποτέ να βγαίνει κάποιο λογισμικό από κει που να είναι συμβατό με άλλες μη Nokia συσκευές που φορούσαν το ίδιο λειτουργικό (Symbian). Τουλάχιστον όχι επίσημα.

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα απ' ολα θέλω να πώ, πως, ούτε windows phones υποστηρίζω, ούτε symbian, ούτε android, ούτε ios. Το μόνο που θέλω, να είναι και τα 4 ισχυρά, ώστε να υπάρχει έντονος ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα ο κερδισμένος να είμαι εγώ, ο απλός καταναλωτής. Κατα την γνώμη μου, μετά την ανακοίνωση ό,τι η Nokia θα στηρίξει WPhones, μετά την πτώση της μετοχής της, μετά την κίνηση της Microsoft να εξαγοράσει τμήματα της και μετά την απραξία του Διοικητικού Συμβουλίου στην πολιτική που ακολούθησε ο Elop, μόνο ενας αφελής και αθώος θα διαφωνούσε στην εξής πρόταση:"Nokia=Microsoft, Microsoft=Nokia". Πολύ απλά, η Μιcrosoft ήθελε να μπεί δυνατά στην αγορά κινητής τηλεφωνίας και τί καλύτερο, απο μία Nokia που προσπαθούσε να αναγεννηθεί απ'τις στάχτες της. Εγώ το μόνο που απεύχομαι, είναι, να φάει λάχανο ολες τις υπόλοιπες και γίνει η αγορά κινητών όπως η αγορά λογισμικού στους Η/Υ, δηλαδή, σχεδόν μονοπωλιακή!
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση


×
×
  • Create New...