Jump to content

Too much technology can "kill" you: Τα χρειαζόμαστε στα αλήθεια όλα αυτά;


bomber21
 Κοινοποίηση

Είναι τελικά τα κινητά «υπερτιμημένο» καταναλωτικό αγαθό;  

265 members have voted

  1. 1. Είναι τελικά τα κινητά «υπερτιμημένο» καταναλωτικό αγαθό;

    • Ναι, σαφώς. Το κινητό πρέπει να κάνει τα βασικά και να κοστίζει ανάλογα
      127
    • Όχι, φυσικά. Το κινητό είναι η προέκταση κάθε τύπου επικοινωνίας σήμερα
      132
    • Δεν ξέρω / δεν απαντώ
      6


Recommended Posts

Καθημερινά καταιγιζόμαστε από νέα προιόντα που ισχυρίζονται πως με την υπερπληθώρα χαρακτηριστικών που διαθέτουν, θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη. Είναι αλήθεια όμως ή μήπως έχουμε πέσει θύμα ψεύτικων αναγκών;

 

Smartphones, applications, market, NFC, dual core, SNS integration... Αυτές είναι μόνο μερικές μόνο από τις λέξεις που βομβαρδίζουν το μυαλό και τα μάτια μας μέσω των διαφημίσεων που προβάλλονται συνεχώς σε τηλεοράσεις, έντυπα και διαδίκτυο και πια έχουν γίνει αναπόσταστες στη ζωή μας (ή έτσι νομίζουμε...) ! Ως συντονιστής και καθημερινός αναγνώστης του myphone.gr, βλέπω πως η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών αναζητά συσκευές με προηγμένα χαρακτηριστικά, οθόνες αφής ( τα φυσικά πληκτρολόγια δεν τα καταδεχόμαστε πια..) , “in” λειτουργικά συστήματα, εύκολη πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα, κάμερες όσο το δυνατόν περισσότερων megapixels και εφαρμογές! Πολλοί εξ αυτών, αποφασίζουν να δαπανήσουν υπέρογκα χρηματικά ποσά σε χαλεπούς καιρούς για να κάνουν δικό τους ένα smartphone, γυρνώντας επιδεικτικά την πλάτη στα dumphones, όπως λένε πλέον τα κινητά τηλέφωνα οι “γνώστες”... Ύστερα, διαμαρτύρονται γιατί “η συσκευή μπαίνει μόνη της στο Ίντερνετ και με χρεώνει” και γιατί “τα δάχτυλα μου πατάνε άλλα αντί άλλων στην οθόνη αφής”...

 

Η υπερκατανάλωση, η μόδα και ο βομβαρδισμός νέων προιόντων και τεχνολογιών έχουν καλλιεργήσει στους ανθρώπους ψεύτικες ανάγκες που δεν κάνουν τη ζωή τους καλύτερη αλλά πιο δύσκολη και πολύπλοκη. Επιδίδονται σε έναν “αγώνα” απόκτησης του πιο σύγχρονου και μοντέρνου smartphone και δεν ικανοποιούνται με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο! Πέφτουν θύματα του marketing των εταιρείων και γίνονται αριθμολάγνοι κυνηγώντας τα Ghz των επεξεργαστών και τα GB των μνημών! Αισθάνονται “κατώτεροι” αν η συσκευή τους έχει μόνο 680 Mhz ενώ οι άλλοι έχουν 1.4 Gb! Ξεφορτώνονται το smartphone τους αν δεν δεχτεί σύντομα την τελευταία έκδοση του λειτουργικού (που μπορεί να έχει μηδαμινές διαφορές με την προηγούμενη)!

 

Ομολογώ πως κι εγώ, είμαι φανατικός οπαδός της τεχνολογίας και της κινητής τηλεφωνίας. Δε θα ήμουν άλλωστε εδώ 8 χρόνια αν δεν ήμουν. Με ενδιαφέρουν πολύ οι νέες συσκευές και έχω ξενυχτήσει πολλές φορές ψάχνοντας για νέες ROM, φτιάχνοντας skins και Monsterpacks (τις παλιές καλές εποχές του Motorola RAZR V3)... Έχω ξοδέψει πολλά χρήματα για κινητά τηλέφωνα και smartphones και αγόρασα το Motorola Milestone τις πρώτες μέρες που κυκλοφόρησε μα κάποια στιγμή κατάλαβα πως όλο αυτό είναι ανούσιο. Μπορούσα να ζήσω και με ένα “dumbphone”, μπορούσα να ζήσω χωρίς να παίζω angry birds, μπορούσα να ζήσω χωρίς να μπαίνω στο facebook κάθε τρεις και λίγο, μπορούσα να ζήσω χωρίς να βλέπω στην αρχική μου οθόνη συννεφάκια και ήλιους, μπορούσα να ζήσω χωρίς να πλοηγούμαι στο διαδίκτυο (σε λίγες ώρες θα ήμουν σπίτι και στο φορητό μου υπολογιστή).

 

Ζω απλούστερα πατώντας φυσικά πλήκτρα και όχι το γυαλί της οθόνης, ζω λιγότερο αγχωτικά αφού φορτίζω το κινητό μου δυο φορές τη βδομάδα (και όχι κάθε μέρα...), ζω πιο ξέγνοιαστα κουβαλώντας μικρές συσκευές και όχι “τέρατα” των 4,5+ ιντσών που θες βαλίτσα να τις μεταφέρεις.

 

Πολλοί θα με κατηγορήσετε ως νεολουδίτη και οπισθοδρομικό. Μα πριν το κάνετε αυτό, σκεφτείτε :

 

Τα χρειάζεστε στα αλήθεια όλα αυτά;

Edited by bomber21
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 89
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Συμφωνω παρα πολυ.

Χτες οδηγουσα και σκεφτομουν ποσο πιο πολυ απολαμβανω μια βολτα με τα ποδια απο οτι με το αυτοκινητο.

 

Τελος νοσταλγω το ποσο ωραια περνουσα στην Τσεχια ενα τετραμηνο μακρια απο την πολυ τεχνολογια (PS3,ΧΒΟΧ,Τηλεορασεις,κτλ κτλ)

images?q=tbn:ANd9GcT8OsGmBG7mQ2xUUvI02EsZ1r7MeL6ek1Prw_emqW7zVQoTOtp0
Link to comment
Share on other sites

H αληθεια ειναι πως εγω ειμαι καπου στη μεση.. και ισως πιο κοντα στο ακρο που θελεις να αποφυγουμε Bomber

 

εξηγουμαι...

Δεν εχω μεγαλο καημο να ειναι touch το κινητο μου.. μου περασε αυτη η ταβλα νωρις, δοξα τω Θεω ειχα την P-Series παλια, εκανα την μοστρα μου και εγω σαν 18χρονος..ολα καλα

μου περασε.

Αυτο που θελω απο ενα κινητο (περα εννοειται απο τα σημαντικα ---> σημα, ποιοτητα κατασκευης) ειναι ενας ικανος music player, μια καλη φωτογραφικη μηχανη (βαριεμαι να κουβαλαω την compact μου οπου παω. την ξεχναω συνεχεια σπιτι) και προσβαση στο net για κανα myphone, last.fm , gazzettα.gr κλπ

 

Eνημερωση στα γρηγορα δηλαδη και οχι ξημεροβραδιασμα.

 

Tωρα τα υπολοιπα (gps, 3d games, συνεχες ιντερνετ & chatting) δεν ειναι σημαντικα για εμενα και τα βλεπω ως "extras"

 

Aλλα η μουσικη απο το κινητο και η καμερα ειναι σημαντικα!

 

*οσο για το μεγεθος, θεωρω το βασικο κινητο μου (Ν8) οριακα μεγαλο. οτιδηποτε μεγαλυτερο απο αυτο ειναι παντοφλα.

**αυτο με τους χρονισμους, τους πυρήνες, τους κηφηνες κλπ ειναι για γελια.

Edited by thePRODIGY

Itchy. Tasty. - YouTube

^Το gaming κανάλι μου 🙂

Link to comment
Share on other sites

Κάποιοι τα χρειάζονται, κάποιοι όχι. Εγώ π.χ. θέλω να έχω συνεχώς έναν υπολογιστή στην τσέπη μου και αυτό έχω, γιατί δεν μπορώ/θέλω να κουβαλάω συνεχώς το laptop μου. Αν δεν θέλει κανείς κάτι ανάλογο, μπορεί να βολευτεί και με ένα απλούστερο κινητό.

 

Αλλά εγώ είμαι της γνώμης να παίρνεις κάτι και να έχεις να κάνεις αυτά που μπορεί. Όχι να παίρνεις κινητό 400/500/600Ε απλά για να το μοστράρεις και να κάνεις απλές τηλεφωνικές λειτουργίες που κάνει και ένα στο 1/10 των χρημάτων αυτών.

 

Συγκεκριμένα: το Ν900 είναι η τέλεια φορητή συσκευή για μένα. Αλλά δεν εγκαταλείπω το Motorola RAZR2 V9 που δεν με έχει προδώσει ακόμα, γιατί ίσως να χρειαστεί κάποια στιγμή. Αυτά από μένα.

Link to comment
Share on other sites

Πάρα πολύ ωραίο άρθρο, συγχαρητήρια στον αρθρογράφο. Δεν έχει σημασία αν διαφωνούμε ή συμφωνούμε, το σημαντικό είναι ότι είναι ένας εύλογος προβληματισμός που πιστεύω έχει περάσει πολλές φορές από το μυαλό μας.

 

Νομίζω ότι βρίσκομαι κοντά στο πνεύμα του bomber21, χωρίς να έχω τη διάθεση να ενοχοποιήσω την τεχνολογία και την εξέλιξή της. Το πρόβλημα δεν είναι να έχεις πολλές επιλογές και δυνατότητες, αλλά το να αποπροσανατολίζεται ο κόσμος και η κοινή γνώμη χωρίς να έχει τη στοιχειώδη κρίση και γνώση για να μπορεί να αποφασίσει με βάση τις ανάγκες του! Δεν είναι κακό να έχει κάποιος smartphone για να μπορέσει να το εκμεταλευτεί στη δουλειά του, να είναι ενήμερος και να μπορεί να κάνει 5-10 πράγματα παραπάνω, αρκεί να έχει στη στοιχειώδη κρίση να τα βάλει κάτω και να πει "το smartphone θα μου κοστίσει τόσο, το χρειάζομαι γι αυτό, άρα με συμφέρει ή δε με συμφέρει να τα δώσω για να το έχω".

 

Δυστυχώς είναι μία εποχή που το smartphone/tablet είναι must ακόμα και γι αυτούς που δεν καταλαβαίνουν καν ποιά είναι η πραγματική χρησιμότητά του. Εκεί μας έχει οδηγήσει το marketing και η λογική του ότι "θέλω αυτό που έχει ο διπλανός μου". Γι αυτό καλό είναι να ακολουθούμε όλοι μας το συλλογισμό του αρθρογράφου, μία στο τόσο, για να συνειδητοποιούμε ότι μερικές φορές ενδεχομένως να "ξεφεύγουμε" και να παρασυρόμαστε από το βομβαρδισμό διαφημίσεων και της "κουλτούρας" που δημιουργείται γύρω από τα κινητά και τις συσκευές τεχνολογίας, οι οποίες όμως δεν παύουν να είναι εργαλεία στην καθημερινότητά μας και όχι σκοπός ζωής, μέρος της εικόνας μας ή στόχος που πρέπει να κατακτήσουμε.

 

Και πάλι μπράβο στον αρθρογράφο, με εξέπληξε ευχάριστα σε μία εποχή που το site είχε αρχίσει να με απογοητεύει με τον τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων. Ανυπομονώ να ακούσω και τις απόψεις των υπολοίπων! :)

Edited by liberostelios
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον αρθρογράφο στα περισσότερα που αναφέρει.. Πραγματικά πρέπει να καταλάβει ο καθένας τις ανάγκες του πρώτα και μετά να προσχωρήσει στην αγορά κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής είτε αυτή είναι ένα κινητό είτε είναι ένα PS3...

 

Όντως τι να το κάνεις το iPhone ή το Samsung GSII αν δεν μπαίνεις ποτέ στο ίντερνετ από τη συσκευή σου ή γιατί να "σκάσεις" 3πλάσια χρήματα για μια συσκευή που έχει 8 μεγκαπίξελ φωτογραφική όταν δεν βγάζεις ούτε μία φωτογραφία... άσε που έχω δει και πάρα πολλά άτομα να έχουν ένα netbook στη καφετέρια για να είναι συνέχεια Online στο FB και μόνο..!!!

 

Διαφωνώ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ σε αυτό για τα Angry Birds..!!! Δεν ξέρω για το αν κάποιος μπορεί να ζήσει χωρίς Angry Birds χωρίς να πάει σε Κέντρο Απεξάρτησης πρώτα!!! :p

Link to comment
Share on other sites

από τη στιγμή που η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που πολλές διαφορετικές συσκευές μπορούν να ενσωματωθούν σε μία, η ανάγκη για κινητό τελευταίας τεχνολογίας είναι λίγο-πολύ επιβεβλημένη. Φυσικά οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές. Άλλος πχ χρειάζεται λόγω δουλειάς να κοιτάει τα email του κάθε 10 λεπτά ή κάποιος που ταξιδεύει συχνά θέλει να κάνει χρήση του gps, άλλος θέλει να παίζει παιχνίδια όταν πχ θα καθίσει στο λεωφορείο ή το τρένο, όταν θα περιμένει σε μια καρέκλα κλπ. Αν τους ρωτούσες αν ζούσαν καλύτερα πριν που δεν τα είχαν αυτά τις πιο πολλές φορές πιστεύω η απάντηση θα είναι αν όχι αρνητική, τουλάχιστον ουδέτερη κι αυτό γιατί είχαν μια ανάγκη που κατάφεραν και την κάλυψαν. Το αν θα κοιτάω το fb ή το twitter 1000 φορές τη μέρα θα συμφωνήσω ότι είναι μια συνήθεια που προέκυψε λόγω "μόδας" και τάσης της εποχής κι οι περισσότεροι θα πουν ότι ζούσαν καλύτερα όταν δεν τα είχαν ή στην τελική θα μπορούσαν να ζήσουν και χωρίς αυτά στο κινητό τους. Στην τελική και πριν οι άνθρωποι να χρησιμοποιήσουν κινητά καλύτερα έλεγαν ότι ζούσαν αλλά πόσοι το πιστεύουν; Το θέμα είναι στην ανάγκη που υπάρχει και στη χρήση που γίνεται. Αν έχεις ανάγκη για να κάνεις μόνο κλήσεις βολέψου με ένα vodafone κινητο στα 9.90 ευρώ κι είσαι άρχοντας, αν έχεις ανάγκη για κάτι παραπάνω θα πάρεις κάτι καλύτερο (εξαιρώ σκόπιμα όσους παίρνουν τελευταίας λέξης κινητό για μόστρα γιατί χάνουν την όλη ουσία). Προσωπικά θέλω όσο το δυνατόν λιγότερες συσκευές πάνω μου (αν με μια μπορώ να κάνω όλες της δουλειές τόσο το καλύτερο). Δυστυχώς είμαι φανατικός gamer (έχω χάσει το λογαριασμό πόσα παιχνίδια έχω παίξει), θέλω να μπορώ να έχω μια ικανοποιητική φωτογραφική μηχανή, ένα gps για ώρα ανάγκης και φυσικά internet γιατί το χρειάζομαι για πολλά πράγματα. Αν μπορώ να τα έχω όλα αυτά σε ένα μικρό κουτάκι θα το προτιμήσω. Και μην πει κανείς, να με το nokia 3210 παίζαμε φιδάκι και είμασταν μια χαρά γιατί να θέλουμε 4πύρηνους επεξεργαστές; Γιατί τότε πιστεύαμε πως μέχρι εκεί φτάνουν τα κινητά. Όπως σε 10 χρόνια από σήμερα θα βλέπουμε τους tegra 3 και θα γελάμε. Είναι η εξέλιξη... Αλλιώς θα είμασταν με τις άμαξες για μεταφορικά μέσα και τα κεριά για φωτισμό ακόμη. Όσο για το φίλο που είπε ότι νοστάλγισε όταν ζούσε χωρίς τεχνολογία, ο σοφός λαός λέει "το πολύ το κύριε ελέησων το βαριέται κι ο παπάς". Κι εγώ και όλοι μας πιστεύω έχουμε φτάσει σε σημείο να κλείσουμε το κινητό μας γιατί βαρεθήκαμε να χτυπάει ή θέλουμε να ηρεμήσουμε ή ή ή... Φυσικά και το διάλειμμα είναι καλό, σκέψου όμως αν σε μια συνεχώς εξελισσόμενη κοινωνία θα μπορούσες μόνιμα να ζεις στο στυλ αυτό που περιέγραψες. Στο τέλος θα καταντούσες απομονωμένος από το γεγονός και μόνο πως δε θα είχες πρόσβαση σε καμία πληροφορία (εκτός αν το να αγοράζεις εφημερίδα θεωρείται στις μέρες μας έγκυρη ενημέρωση). Αυτά τα "ολίγα" από μένα

[sIGPIC][/sIGPIC]

_______________________________________

iPhone 4 32GB using AppleWeb HD v2.5.

bittenApple - Subscribe for the latest major news about Apple, guides, reviews, solutions and more!

Follow me on twitter.

Link to comment
Share on other sites

ωρες ωρες πραγματικα καθομαι και τα σκεφτομαι... εχουμε φτασει σε εποχες που εχουμε ολοι τα παντα και κανενας δεν ειναι χαρουμενος, ολοι θελουν κατι ακομα!

 

το βασικο μου τηλεφωνο απο το καλοκαιρι του 09' ειναι το Ν78... smartphone αλλα σχετικα φτηνο,ειδικα οταν το πηρα εγω... ηθελα ενα απλο σχετικα τηλεφωνο, στιβαρο, με μονη κυρια αλλη λειτουργια, η μουσικη

 

το συγκεκριμενο ελεγε 25 ωρες μουσικη! οταν βγηκε, απλα εκπληκτικο (ειχε μπαταρια ισοδυναμη του Ν97 αν δε κανω λαθος,με μακραν μικροτερες απαιτησεις)... στην πορεια το τηλεφωνακι τα εβγαλε τα λεφτα του και με το παραπανω, απειρες τουμπες και ειχε μολις μια γρατζουνια! μπαταρια για πλακα 2-3 μερες, συχνα και παραπανω... ικανοποιητικη καμερα,τρομερη ποιοτητα ομιλιας και λοιπα καλουδια

 

τον ιουνιο μου ηρθε μια επιδοτηση απο το πουθενα(συγγενη) και πηρα το Ν8... τρομερο τηλεφωνο, με πολλες δυνατοτητες... και ομως, ειναι μερες που δεν το χρησιμοποιω! και δε νοιωθω να μου λειπει κατι, δεν χρειαζομαι καθε μερα το κατι παραπανω... βολευομαι ακομα με το Ν78, στο οποιο γραφω πιο γρηγορα, σερφαρω πιο ευκολα κτλ... φυσικα και καποια στιγμη το Ν8 θα γινει βασικη μου συσκευη,εξαλλου σε αυτα που ζηταω ειναι εκπληκτικη(συνομιλια,μουσικη,φωτογραφιες) αλλα με το Ν78 νοιωθω πιο ανετα ωρες ωρες απο οτι αν ειχα ενα συγχρονο ανδροιδ πχ, καποια πραματα απλα τα κανω πιο γρηγορα ;)

 

υγ το μεγεθος του Ν8 μου φαινεται οριακα μεγαλο

υγ2 τις τελευταιες 2 βδομαδες ειμαι με βασικο τηλ το Κ1... το μονο που μου λειπει ειναι η μουσικη καθως δεν εχω βαλει καρτα μνημης...

 

tainia angry birds εχω παιξει... 5 φορες? 6 φορες? παλιοτερα...

Edited by pgetsopoulos

Learn Colemak, the better keyboard layout! :happy:

 

Μην αφήνεις τα μικρά μυαλά να σε πείσουν ότι τα όνειρα σου είναι πολύ μεγάλα.

Link to comment
Share on other sites

απο τα ωραιοτερα αρθρα!! το κινητο εχει αρχισει και ξεφευγει τελειως!! 2πυρινα 4πυρινα @@ μεντολες....ολα την ιδια χρηση κανουν!! ωραια η τεχνολογια...αλλα παλιοτερα ειμασταν πολυ καλυτερα!! τωρα απλα μας βομβαρδιζουν απο παντου~!!και μας οδηγουν στην υπερκαταναλωση!!

 

κατα την αποψη μου....απο τις 100 λειτουργιες που μπορει να εχει το τηλ...εμεις κανουμε τις 20...

Edited by volcom
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ.Πιστεύω όσο αναπτύσεται η τεχνολογία τόσο περισσότερο αποβλακωνόμαστε οι άνθρωποι και αφήνουμε πίσω πιο σημαντικά πράγματα,που πραγματικά να μας γεμίζουν εσωτερικά.Πέρα από το ότι κάποια πράγματα βλάπτουν την υγεία μας μέσω της τεχνολογίας.Αλλά από την άλλη αφού αυτοί βλέπουν ότι εμείς πέφτουμε με τα μούτρα και δίνουμε τόσα χρήματα που στην πραγματικότητα δεν θα άξιζαν τόσα,συνεχίζουν το έργο τους όπου περνάει.Οι άνθρωποι και η επικοινωνία έχουν απομακρυνθεί δυστηχώς τα τελευταία χρόνια.Κλεινόμαστε στους εαυτούς μας και δεν εκφραζόμαστε όπως πραγματικά πιστεύω σαν άνθρωποι αλλά έχουμε ανασφάλεις,καχυποψίες,εγωϊσμό κι έτσι το ρίχνουμε αλλού,όπως για παράδειγμα στην τεχνολογία(παιχνιδιά,υπολογιστές,κινητά,internet κ.τ.λ) Ο καθένας βέβαια όπως νοιώθει πράτει

OnePlus 6 Midnight Black 128 SC & 8GB RAM

OnePlus 3T Gunmetal

Link to comment
Share on other sites

Ναι,εχει νοημα οι συσκευες να εχουν την τελευταια τεχνολογια.

 

Οχι τοσο γιατι αποτελει αναγκη,αλλα πολυ απλα γιατι ειναι το χομπυ και το μερακι μας.Προβλημα ειναι οταν το κανουμε για τελειως αλλους λογους περαν της πλακας και της ψυχαγωγιας.Για επιδειξη,ανταγωνισμο,ψυχαναγκασμο.Οταν ματωνουμε οικονομικα και αγχωνομαστε για αυτο.

 

Δεν υπαρχει λογος να νιωθουμε ενοχες για αυτο το χομπυ,ειναι σχετικα φθηνο,τηρουμενων των αναλογιων.Αλλοι συλλεγουν supercars ή/και εργα τεχνης.

Link to comment
Share on other sites

Αν το καλοσκεφτούμε όλες οι ανάγκες μας, πλην των απαραιτήτων για την επιβίωση μας, είναι επίκτητες. Όποια συνήθεια ή ευκολία όμως αφομοιώνουμε στην καθημερινότητα μας, με το πέρασμα του χρόνου μας φαίνεται απαραίτητη και αναγκαία. Κλασικό και πρόσφατο παράδειγμα ειναι το κινητό τηλέφωνο, που πριν 25 χρονιά ηταν άγνωστη έννοια, πριν 15 χρονιά πολυτέλεια και σήμερα πάγια "ανάγκη".

Προσωπικά υποστηρίζω οτι κάθε υπηρεσία και συσκευή που διευρύνει το πεδίο και τις δυνατότητες επικοινωνίας των ανθρώπων είναι χρήσιμη και ευπρόσδεκτη. Μονο που πρέπει πάντα να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας οτι υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, δηλαδή ο κίνδυνος εθισμού και ετ τέλει δέσμευσης αντί ελευθερίας που θεωρητικά θα έπρεπε να προσφέρει η χρήση της τεχνολογίας, καθώς και οτι όλες αυτές οι υπηρεσίες που μας λύνουν τα χέρια, προσφέρονται απο "κάποιους με το "αζημίωτο"...

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ σε γενικές γραμμές συμφωνώ με όσα γράφει ο bomber21 στο άρθρο του.

Νοιώθω ότι έχουμε ξεφύγει σε έναν άκρατο υπερκαταναλωτισμό, και όχι μόνο όσον αφορά στα κινητά αλλά και γενικότερα.

Δεν μπορώ να πω ότι δεν μου αρέσει η τεχνολογία και ιδιαίτερα τα κινητά. Το αντίθετο.

Αλλά νομίζω ότι έχουμε χάσει το μέτρο.

Έχω δώσει δυστυχώς ή ευτυχώς πολλά λεφτά σε ένα χόμπυ που με ευχαριστεί, αλλά πλέον να είναι καλά και η χρήση θα αργήσω να ξαναπάρω κινητό, και διότι λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν αλλά και διότι δεν υπάρχει λόγος.

Τα πράγματα που κάνω καθημερινά με το κινητό θα μπορούσα να τα κάνω με τα περισσότερα κινητά που έχω να κάθονται και είναι έως 3 χρόνων.

Το Ν8 που χρησιμοποιώ εδώ και 1 χρόνο θα φροντίσω να το κρατήσω για άλλον έναν χρόνο τουλάχιστον, διότι έχει πολλά περισσότερα από αυτά που πραγματικά χρειάζομαι.

Η τεχνολογία μπορεί να εξελίσσεται συνεχώς και είναι λογικό. Αλλά, όπως και την μόδα, θα πρέπει να μην την ακολουθούμε άκριτα αλλά να συμβαδίζει με τις πραγματικές μας δυνατότητες και ανάγκες.

Το να λέμε ότι πραγματικά χρειαζόμαστε παντόφλες των 4,5", των 600 ευρώ και των 4 πυρήνων είναι υπερβολή!!

Σχετικά με την δημοσκόπηση, καλό θα ήταν να υπήρχε και κάποια ενδιάμεση επιλογή.:O

Link to comment
Share on other sites

Εγω παιδια τη πατησα με το PS3.Εκανα τη ******* και το πηρα οταν βγηκε ειχα δωσει γυρω στα 670.και τωρα το εχω βγαλει απο το ρευμα.Βασικα παραμυθιαστηκα απο τη διαφημηση.Με ψησαν και το πηρα.Στην αρχη δε το παραδεχομουν αλλα τωρα λεω ΝΑΙ με πιασανε κωτσο.Απλα δε το πουλαω γιατι στη τιμη που πιανει τωρα θα ειμαι 2 φορεσ κωτσος.Θελει λιγο προσοχη αυτο το καιρο.
ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΑΛΛΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Link to comment
Share on other sites

Εγώ προσπαθώ να καταλάβω πως γίνεται να συμφωνουνε ολοι με αυτό το άρθρο,στο συγκεκριμένο ειδικά φόρουμ,και μετά να πηγαίνουν στο τοπικ της συσκευής τους η αλλου,και να ρωτάνε ξέρω γω,ποια είναι η ανωτερη συσκευη για νά παίζει βίντεο 1080p χωρίς λαγκαρισμα όταν βλεπουν ματσακια σε live stream,η γιατι δε σηκώνει η συσκευη τους αλλά 200mhz overclock με τον καινούργιο kernel που μολις περάσαν και καπως ψιλοκολλαει το emulator του playstation όταν παιζουν final fantasy... :p

 

Sent from my Defy.

Motorola m3688,nokia 6110, nokia 6150, nokia 3410, ericsson w700, ericsson w610, samsung g810,nokia n73 m.e., Samsung omnia hd,iphone 3gs,nokia n79, motorola milestone,motorola defy,Motorola Atrix, samsung galaxy note,Samsung Galaxy note 2
Link to comment
Share on other sites

Για αυτό ακριβώς χρειάζεται να βλέπεις την τεχνολογία σαν εργαλείο και όχι σαν ζωτική ανάγκη. Το να είσαι σε όλα in και High End είναι τάση που την έχεις όσο είσαι νέος, μετά τα 30, 35 το ξεπερνάς. Αυτό που κάνω τώρα που 'πιασα τα 40, είναι να παρακολουθώ την τεχνολογία και να την αποκτώ όταν έχει πλέον ωριμάσει και φτάνει στον καταναλωτή σε λογικές τιμές, χωρίς προβλήματα και με φιλικό interface. Παραμένω πάντως specs-frick στις αγορές μου φροντίζωντας αυτό που θα πάρω να κάνει τη δουλειά του για τα επόμενα 2 χρόνια.Τωρα όσον αφορά το κυνήγι των αριθμών νομίζω πως ξέρουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε πως σε κάποια προϊόντα έχει αντίκρισμα ενώ σε άλλα είναι καθαρά πλασματικά.

Π.χ. Τι να την κάνεις την κάμερα 12mpxl στο κινητό όταν ο "θόρυβος" που βγάζει λόγο του μικρού μεγέθους του αισθητήρα καταστρέφει οπoιαδήποτε μεγέθυνση της φωτογραφίας και όταν ο φακός είναι της πλάκας; Σε μια compact όμως η διαφορά σε μια 12άρα από μια 8άρα είναι πραγματική και εμφανής.

Edited by anax111
Link to comment
Share on other sites

Ο πρώτος τέτοιος προβληματισμός, μου γεννήθηκε πριν τρία χρόνια όταν έψαχνα candybar κινητό με κάμερα καλύτερη από τα 2mp που είχε το δικό μου και διαπίστωσα ότι υπήρχαν ελάχιστα μοντέλα (εντός bugdet), με συνέπεια να πέσω στο πρώτο μου slide. Δεν είχα ζητήσει smartphone τότε, όπως δε ζητώ και τώρα. Αλήθεια τί πάει να πεί smartphone;..

Πέρσι ετοιμαζόμουν για νέο κινητό και το πρόβλημα μόνο μεγάλωσε. Υπάρχει καλό cameraphone με κουμπιά - ή έστω συμμαζεμένες διαστάσεις; Πήρα το 6700 που στα χαρτιά θα ήταν πολύ καλύτερο από το γερασμένο 6500. Αμ δε. Εντάξει με τα μικρότερα εικονίδια, δεν πειράζει και που είναι πλαστικό αντί για μεταλλικό γύρω γύρω. Γιατί τόσες άχρηστες εφαρμογές; (Orkut κλπ) Γιατί τόση αχρείαστη πολυπλοκότητα; (ημερολόγιο) Κολλήματα στο μενού; (...) Λιγότερες επιλογές σε ορισμένες εφαρμογές; (το 6500 είχε επιστημονικό κομπιουτεράκι για παράδειγμα)

 

Εντάξει δεν ήταν πρώτης τάξεως smartphone, αλλά τί ήταν; Γιατί διάδοχη κατάσταση δεν ήταν σίγουρα, μάλλον φτωχό συγγενή θα το χαρακτήριζα. Έτσι λοιπόν περιμένει κανείς ότι συσκευές που του αρέσουν, αλλά είναι ακριβές, κάποια στιγμή στο μέλλον θα γίνουν προσιτές ή καλύτερες. Έλα όμως που αυτές εξαφανίζονται! Έχει δει κανείς candybar με 5άρα κάμερα από την εποχή του SE 850i; Ναι εκείνο με τα ελεεινά πλήκτρα, λέω. Δεν υπάρχει πια. Όποιος θέλει κινητό με κουμπιά είναι καταδικασμένος να πάρει μία qwerty κουμούτσα, ή ένα dumbphone με 1.3mp κάμερα!

 

Άρα είτε σου αρέσει είτε όχι, καλή κάμερα σήμερα, σημαίνει οθόνη αφής - ταυτόσημο του όρου smartphone. Το μόνο πλεονέκτημα της οθόνης αφής είναι στη πλοήγηση, διαδικτυακή ή κανονική. Κι αν δεν κάνεις κάτι από αυτά τα δύο; Τότε φορτώνεσαι χωρίς λόγο, διπλάσια κατανάλωση (όση και η επιφάνεια της οθόνης), δυσχρηστία με εικονικά κουμπιά που δεν είναι ποτέ στη θέση που τα άφησες και ένα κινητό που αν σου πέσει κάηκες...

Αξίζει τον κόπο; Ή για να έχουμε καλό ερώτημα, είναι smart να φορτώνεσαι τόσα μειονεκτήματα, χωρίς να έχεις κάποια σοβαρή ανταπόδοση; Καταλαβαίνω ότι για κάποιους το email είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής τους ζωής, αλλά με τους υπόλοιπους τί γίνεται;..

Edited by Stratosnen
Google, Microsoft, Apple... Choοse a color for your chains.
Link to comment
Share on other sites

Εγώ πιστεύω πως κι εδώ ισχύει το "παν μέτρον άριστον".

Από την στιγμή που αγοράζεις κάτι που χρειάζεσαι, είτε για δουλειά είτε απλά γιατί σου αρέσει, από την στιγμή που μπορείς να το πληρώσεις άνετα, δεν τίθεται θέμα πιστεύω...

Δεν μπορώ εγώ να κρίνω τις ανάγκες των άλλων, αλλά σχετικά με εμένα προσπαθώ να αγοράζω σύμφωνα με τις ανάγκες μου και την οικονομική μου δυνατότητα...

Το τίμημα αυτών που κατέχουν την γνώση, είναι να ζουν έκπτωτοι.....
Link to comment
Share on other sites

Σωστος ο παικτης! Πολυ ομορφα τα ειπες γιατι ετσι ακριβως εχουν τα πραγματα.

Θυματα ειμαστε ολοι μαζι κι εγω που τρωμε το παραμυθι της τεχνολογιας.

Κανεις δεν μπορει να βρει την ευτυχια σιγουρα μεσα απο ενα smartphone ασφαλως. Ειναι απλα μια στιγμη χαρας οταν αγοραζεις μια καινουρια high end συσκευη, η οποια χαρα μεσα σε λιγες ωρες ηδη εχει γινει καπνος!

Δεν ξερω ειναι απλα η δυναμη της ηλιθιοτητας και του εγω μας να τα αποκτησουμε ΟΛΑ!

Αλλα και παλι δεν μας φτανουν ΟΛΑ γιατι καποιος αλλος εχει φροντισει να νομιζουμε οτι δεν τα εχουμε ΟΛΑ!

Θυματα ψευδους ικανοποιησης του εγω μας εχουμε γινει τελικα...

Link to comment
Share on other sites

Παλιά είχε νόημα να αλλάζεις κινητό κάθε χρόνο γιατί όντως κάτι άλλαζε. Έμπαιναν καλύτερες κάμερες, wifi, gps, μεγαλύτερη ανάλυση στην οθόνη. Αυτά δεν εμφανίστηκαν κατευθείαν αλλά έμπαιναν σιγά σιγά και πέρασε χρόνος μέχρι να πάνε και στα φτηνά μοντέλα.

Αλλά τώρα πια δεν γίνονται αλλαγές. Μόνο μεγαλώνουν την οθόνη σταδιακά και την έχουν πάει κοντά στις 5, και αυξάνουν τους πυρήνες του επεξεργαστή.

Οπότε θα σταματήσουμε να αγοράζουμε κινητά τόσο συχνά, όχι γιατί θέλουμε να πάμε ενάντια στον υπερκαταναλωτισμό, αλλά γιατί πραγματικά δεν έχει ουσία.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ προσπαθώ να καταλάβω πως γίνεται να συμφωνουνε ολοι με αυτό το άρθρο,στο συγκεκριμένο ειδικά φόρουμ,και μετά να πηγαίνουν στο τοπικ της συσκευής τους η αλλου,και να ρωτάνε ξέρω γω,ποια είναι η ανωτερη συσκευη για νά παίζει βίντεο 1080p χωρίς λαγκαρισμα όταν βλεπουν ματσακια σε live stream,η γιατι δε σηκώνει η συσκευη τους αλλά 200mhz overclock με τον καινούργιο kernel που μολις περάσαν και καπως ψιλοκολλαει το emulator του playstation όταν παιζουν final fantasy... :p

 

Sent from my Defy.

 

Χαχα σωστός. Μάλλον φταίει η τεχνολογία και γι αυτό

Link to comment
Share on other sites

Πες τα ρε Bomber!

 

Για μένα το smartphone στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη απάτη. Γιατί να δώσω τόσα λεφτά σε ένα κινητό και μετά να ξοδέψω άλλα τόσα λεφτά για το data plan. Εφόσον δεν υπάρχει data plan στην Ελλάδα ακόμα τα smartphones είναι ανούσια (εκτός για αυτούς που έιναι διατεθιμένοι να δώσουν τόσα λεφτά). Στην Αγγλία αγόραζες κινητό και σου δίνανε και 1gb τζάμπα. Εκεί μάλιστα, θα τσίμπαγα και εγώ το smartphonaki μου. Τώρα για κάτι megapixels, quad core etc δε συγκινούμαι ιδιαίτερα.

 

Μάλλον γέρασα. Ε ρε καυγάδες που θα ρίξω με το πρώτο μου παιδί όταν όλα τα παιδάκια στο νηπιαγωγίο θα κυκλοφορούν με tablets και εγώ θα λέω στο δικό μου: "Σου είναι άχρηστο. Δε το χρειάζεσαι!"

http://img.photobucket.com/albums/v508/rey620/Banner.png
Link to comment
Share on other sites

Για μένα το κινητό (πρέπει να) είναι τα εξής:

 

1. Εργαλείο επικοινωνίας με τους συνανθρώπους μου.

2. Αξιοθαύμαστο τεχνολογικό επίτευγμα.

3. Έργο τέχνης.

 

Αν και είμαι ρομαντικός σαν χαρακτήρας, δεν ανήκω στους ρομαντικούς που υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία είναι περιττή και ότι ήμασταν μια χαρά με το Nokia 3210...

Φιλικά, Κώστας

______________

Huawei P30 Pro (8 GB RAM / 256 GB Flash). Κάμερα από άλλον πλανήτη.

Toyota iQ (1.0 L / CVT). My precious! Γιατί το μέγεθος μετράει.

Yamaha X-Max (250 cm³ / ABS). 50,000 km & counting...

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω κι εγω με τις αποψεις που παρουσιαζονται στο αρθρο. Κι εγω ειμαι φαν της τεχνολογιας και με κεντριζει το ενδιαφερον οτιδηποτε καινουργιο βγαινει στην αγορα. Αλλα εχω καταλαβει πλεον πως ολος αυτος ο αγωνας για να αποκτησουμε το καλυτερο καταληγει σε μια καταναλωτικη μανια. Ωραια τα πολλα Mhz και τα πολλα megapixels αλλα στην ουσια δεν εχουν να μας προσφερουν τιποτα το ωφελιμο. Η αποψη μου πλεον ειναι να εχεις επαφη με την τεχνολογια αλλα να ξερεις να την διαχειριζεσαι σωστα. Εγω εχω μεινει με το Nokia 9300i το οποιο ειναι παλιο και πολλοι το αποκαλουν παντοφλα αλλα ειναι μακραν πιο ευχρηστο απο τα σημερινα κινητα. Εχω τον υπολογιστη μου στο σπιτι που επισης ειναι παλιος αλλα ειναι μια χαρα για εργασιες, internet και το αγαπημενο μου flight simulator. Και τωρα τελευταια αγορασα ενα φορητο υπολογιστη ταμπλετ που τοσο πολυ βλεπουμε να διαφημιζουν να ειναι πλεον της μοδας. Ομολογω ομως πως ειναι ακομη ενα προιον της καταναλωτικης μανιας που υπαρχει. Ωρες ωρες σκεφτομαι γιατι το αγορασα και με εκεινα τα χρηματα δεν πηγα μια εκδρομη. Απο την αλλη ομως σκεφτομαι πως εχει και χρησιμες λειτουργιες οπως το gps το οποιο με εχει βοηθησει, ή και απο αποψη οικονομιας αφου ο υπολογιστης μενει πλεον κλειστος. Το καλυτερο ειναι αυτο που ελεγαν οι αρχαιοι προγονοι μας, παν μετρον αριστον, καλη η τεχνολογια αλλα παντα με μετρο.
Link to comment
Share on other sites

Με το 3210 όχι, αλλά ένα Nokia X2 ή ένα SE txt των 100 ευρώ πχ μπορεί να εκτελέσει τα περισσότερα από αυτά που κάνει ο σύγχρονος κανονικός άνθρωπος στην καθημερινότητα του. Edited by bomber21
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση


×
×
  • Create New...