Jump to content

Nokia: Μια προδιαγεγραμμένη πορεία;


DJDB
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

[imgalign]http://www.myphone.gr/news/nokia.gif[/imgalign]Τις τελευταίες μέρες, ένα από τα θέματα που έχει ανάψει «φωτιές» και έχει προκαλέσει συζητήσεις σε όσους ασχολούνται με τον σχετικό χώρο, είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Nokia αλλά και η μελλοντική πορεία αυτής. Πριν από λίγες ημέρες, η γνωστή ιστοσελίδα theregister.co.uk δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το θέμα, με βάση μια σειρά δεκαπέντε συνεντεύξεων που κατάφερε να εξασφαλίσει η φινλανδική εφημερίδα «Helsingin Sanomat» από δεκαπέντε υψηλόβαθμα στελέχη της γνωστής εταιρείας.

 

Αυτό που προκύπτει από τις συγκεκριμένες συνεντεύξεις είναι πως η τωρινή δύσκολη κατάσταση της Nokia έχει τις «ρίζες» της πίσω στο 2003, όταν δηλαδή ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος και ένας από τους πιο επιτυχημένους στην ιστορία της, ο Jorma Ollila, αποφάσισε να «σπάσει» το επιτυχημένο τμήμα τηλεφωνίας της Nokia σε τρία κομμάτια: το ένα θα ασχολούνταν με τον τομέα των πολυμέσων, το άλλο με την επιχειρηματική αγορά και το τρίτο με την κινητή τηλεφωνία.

 

Παρότι ο Ollila είχε βοηθήσει την εταιρεία να «βγει» από την κρίση του 1992 και να ακολουθήσει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία, η κίνησή του αυτή την μετέτρεψε σε έναν «δυσκίνητο γίγαντα», μιας και τα τρία νέα τμήματα καλούνταν να ανταγωνιστούν μεταξύ τους για πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Λόγω αυτού, κάθε καινοτομία του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) έπρεπε να ξεπεράσει το «τέρας» της γραφειοκρατίας που υπήρχε εντός της εταιρείας για να γίνει πραγματικότητα. Επιπρόσθετα, ο χρόνος που αυτό θα γινόταν πράξη ήταν πλέον μήνες και όχι μερικές εβδομάδες.

 

Παρότι το σχέδιο του Ollila μεταβλήθηκε το 2007 από τον Olli-Pekka Kallasvuo, τον έως και μέχρι πριν από μερικούς μήνες CEO και αυτόν που αποχώρησε λίγο καιρό πριν από την εταιρεία υπό Προεδρίας Ollila, τα τμήματα είχαν ήδη μετατραπεί σε «φέουδα» και έτσι πολλά από τα προβλήματα παρέμειναν. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός εκ των συνεντευξιαζόμενων: «Δημιουργήσαμε έναν μεγάλο αριθμό μέτριων προϊόντων. Θα ήταν εξυπνότερο αν φτιάχναμε λιγότερα και καλύτερα.» Κάπου εκεί, το ιδιαίτερα επιτυχημένο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας το οποίο υιοθετούνταν στα λεγόμενα «feature phones» της, το S40, έμενε πίσω για χάρη των πιο «high-end» συσκευών οι οποίες ήταν βασισμένες στο Symbian, δείχνοντας πως η εταιρεία αμελούσε την επιτυχία που της έφεραν αυτές που ήταν εφοδιασμένες με το πρώτο.

 

Σύμφωνα με το άρθρο, η προαναφερθείσα εσωτερική «κόντρα» εντός της Nokia ενδέχεται να είναι φανερή και μεταξύ των συσκευών που παρουσίαζε τότε, μιας και αυτές «μάχονταν» κυρίως μεταξύ τους παρά απέναντι σε άλλες εταιρείες. Παράδειγμα αυτού αποτελεί η «κόντρα» μεταξύ των σειρών E και N, μεταξύ δηλαδή των πολυμεσικών συσκευών και αυτών που απευθύνονται περισσότερο σε επαγγελματίες. Και εδώ, σύμφωνα με το άρθρο της theregister, φτάνουμε σε έναν άλλο σημαντικό και ιδιαίτερα προβληματικό σημείο: τα ψεγάδια των συσκευών της Nokia.

 

Μεταξύ 2006 και 2008, η εταιρεία παρουσίασε πολλές συσκευές οι οποίες ήταν «σχεδόν» πολύ καλές και η χρήση της λέξης «σχεδόν» γίνεται λόγω του ότι πάντα υπήρχε κάποιο πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να είχε διορθωθεί με πολύ λίγες κινήσεις. Λόγω του επιπρόσθετου κόστους η Nokia δεν προέβαινε σε αυτές, παραμελώντας τις συσκευές που είχαν ήδη φτάσει στα ράφια των καταστημάτων. Παράδειγμα αυτού αποτελεί το 6220 Classic. Παρότι η συγκεκριμένη συσκευή ήταν γρήγορη, λειτουργική και με ανταγωνιστική τιμή, είχε ένα ιδιαίτερα προβληματικό πληκτρολόγιο, το οποίο πολλές φορές έσπαγε. Η «παλιά» Nokia θα είχε διορθώσει το πρόβλημα μέσα λίγες εβδομάδες. Η «καινούργια» όμως... όχι. Παρόμοιο τύπου θέματα υπήρξαν και με τα πιο καινούργια E52 και E72, στα οποία η τοποθέτηση του πλήκτρου κλεισίματος θεωρήθηκε ατυχής. Και πάλι, το E52 είναι «σχεδόν» τέλειο.

 

Φυσικά, υπήρξαν και οι εξαιρέσεις, μέσω των οποίων φάνηκε το τι μπορεί να κάνει η Nokia όταν όλα τα τμήματα αυτής συνεργάζονται αρμονικά, όπως για παράδειγμα το N95 8GB, το οποίο πολλοί χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα. Επίσης, το Maemo και το Nokia Internet Tablet είναι δύο άλλα project που κατάφεραν να... γλυτώσουν από την εσωτερική «διαμάχη» της εταιρείας και ενδέχεται να την βοηθήσουν στο μέλλον. Παράλληλα, μέσω του άρθρου επισημαίνεται η «καλή θέληση» που φαίνεται να έχει ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος, ο Stephen Elop, στον οποίο «πέφτει» πλέον το «βάρος» του να ξαναγίνει η Nokia ανταγωνιστική.

 

Το πλήρες άρθρο είναι διαθέσιμο εδώ.

 

***Η αρχική πηγή στην οποία βασίστηκε το άρθρο του theregister.co.uk, βρίσκεται εδώ.

Edited by TN97
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 63
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Wishing for the best πάντως. Δεν έχω NOKIA εδώ και αρκετά χρόνια. Αλλά μ' αρέσει σαν εταιρία.

 

και ξέρουμε όλοι πως έχει αυτά που χρειάζονται για να κάνει το ΜΠΑΜ !

 

το θέμα είναι να τα διαχειριστεί σωστά !

http://farm3.static.flickr.com/2691/4355497255_7c56e0d919_m.jpg
Link to comment
Share on other sites

Kαλό άρθρο αλλά..... το λέω απο τώρα... Είναι η τορπίλη που θα ξεκινήσει 15σέλιδο πόλεμο!!!
Crazy? I was crazy once. They locked me in a room. A circular room and told me to find a corner. I lived there. I died there. Died? I died once. They put me in a deep dark whole, with worms. Worms? I hate worms, worms make me crazy. A worm tickled my nose. That drove me crazy. Crazy? I was crazy once...
Link to comment
Share on other sites

Ενταξει, διαφωνω οτι η παλια νοκια διορθωνε τα προβληματα γρηγορα, ενω η σημερινη νοκια οχι...

Παντα η νοκια εκανε χαζα λαθη, τα οποια δεν διορθωνε.

Θυμιζω την μπαταρια του αρχαιου 5110 η οποια δεν κουμπωνε σταθερα και ειχα τζογο. Κι ομως η ιδια μπαταρια χρησιμοποιηθηκε στο 6110, 6150, 7110, 6210 και 6310. Μιλαμε για πολλα χρονια! Και παντα με τον γνωστο τζογο.

 

Επισης η εταιρια ειχε παντα τα κομπλεξ και τις εμμονες της.

Περασαν πολλα χρονια για να δουμε νοκια με δονηση!!!

Περασαν πολλα χρονια για να δουμε ενα μικρο νοκια

Περασαν πολλα χρονια για να δουμε νοκια με αναλυση qvga

Και απο οτι φαινεται, θα περασουν πολλα ακομα για να δουμε ενα νοκια με αναλυση 850x480.

 

Αυτο ομως που παντα εκανε τα νοκια πραγματικα κορυφαια ηταν το δυνατο hardware σε συνδυααμο με το πληρεστατο software. Δυνατοτητες, δυνατοτητες, δυνατοτητες!

That's my Nokia!!

Edited by ddr2

MyName: Γιάννης.

Samsung s22 ultra ~ Samsung Tab S7 ~ Dell XPS 9350

Link to comment
Share on other sites

Και απο οτι φαινεται, θα περασουν πολλα ακομα για να δουμε ενα νοκια με αναλυση 850x480.

Nokia N900(800x480)

Link to comment
Share on other sites

Nokia N900(800x480)

Σωστος, αλλα ηταν ενα και μοναδικο.

Τα καινουρια βγαινουν με μικροτερη αναλυση.

MyName: Γιάννης.

Samsung s22 ultra ~ Samsung Tab S7 ~ Dell XPS 9350

Link to comment
Share on other sites

DJDB

 

Συγχαρητήρια. Το άρθρο τα σπάει. Επίσης μπράβο που βάζεις και την πηγή σου.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Επίσης μεγάλο λάθος είναι ένα κινητό που είχε βγάλει (δεν θυμάμαι ποιο ήταν) το οποίο έλεγε ότι ήταν sport και αδιάβροχο - δεν παθαίνει τίποτα άμα πέσει κάτω. Όσοι θυμούνται αυτό το κινητό ήταν το χειρότερο που είχε βγάλει. Εξωτερικά μέσα σε μία εβδομάδα είχε πεθάνει. Δεν υπήρχε τίποτα. Πληκτρολογιο κ.τ.λ. όλα είχαν χαλάσει.

Edited by energeiakos
http://img192.imageshack.us/img192/8724/htcquietlybrilliant1.gif
Link to comment
Share on other sites

«δημιουργήσαμε έναν μεγάλο αριθμό μέτριων προϊόντων. Θα ήταν εξυπνότερο αν φτιάχναμε λιγότερα και καλύτερα»

 

Ευτυχως που καποιοι παραδεχονται τα λαθη τους. Γιατι καποιοι Νοκιαδες προσπαθουσαν να μας πεισουν οτι ο γαϊδαρος πεταει

Link to comment
Share on other sites

Επίσης μεγάλο λάθος είναι ένα κινητό που είχε βγάλει (δεν θυμάμαι ποιο ήταν) το οποίο έλεγε ότι ήταν sport και αδιάβροχο - δεν παθαίνει τίποτα άμα πέσει κάτω. Όσοι θυμούνται αυτό το κινητό ήταν το χειρότερο που είχε βγάλει. Εξωτερικά μέσα σε μία εβδομάδα είχε πεθάνει. Δεν υπήρχε τίποτα. Πληκτρολογιο κ.τ.λ. όλα είχαν χαλάσει.

 

http://www.westwoodint.co.uk/cat_images_mobile/Nokia%205100.jpghttp://www.canmobile.bg/images/20090702142658-5210nokk.jpghttp://www.abantucommunications.com/catalog/images/nokia_5140.jpg

 

Αναφέρεσαι σε κάποιο από τα 3 παραπάνω;

Αν ναι, μου κάνει εντύπωση, γιατί έτυχε και τα 3 να περάσουν από τα χέρια μου και με κανένα ποτέ δεν είχα θέματα στο πληκτρολόγιο.

Το μόνο ίσως που θα δεχόμουν είναι το ότι στο 5100 μετά από καιρό "σκλήραιναν"

τα πλήκτρα, αλλά και πάλι ήταν λειτουργικότατο το όλο πράγμα.

Link to comment
Share on other sites

Αν η NOKIA είχε πραγματικά οραματιστές μηχανικούς, θα είχε βγάλει το δικό της Android πριν από χρόνια και αν είχε πραγματικούς ηγέτες, θα είχε ήδη κλείσει και μια συμφωνία με άλλη εταιρεία (Microsoft, Google, Palm) για να έχει "πάτημα" και στην Αμερική. ΘΑ ήταν τώρα (ξανά) στην θέση του χαλίφη που ήταν και παλιά... Οχι ότι έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα τώρα. Η ΝΟΚΙΑ θα συνεχίζει να πουλάει συσκευές με το... κοντέινερ, γιατί όπως και να το κάνουμε δεν θέλει ή δεν χρειάζεται όλος ο κόσμος τα ακριβότερα smartphones. Αλλά θα ήταν καλό να ήταν πιο ανταγωνιστική η εταιρεία και στις high end συσκευές...
Link to comment
Share on other sites

Καλό το άρθρο, αλλά δεν λέει και κάτι άλλο....

 

Κάπου στο 2006 τα κλασσικά κινητά έφτασαν σε έναν κορεσμό χαρακτηριστικών. Μέχρι το Ν95, που βγήκε το 2006, όλο και κάτι έβαζαν πάνω. Μετά όμως δεν είχαν τίποτα καινούριο να βάλουν. Απλά κάνουν ένα άλλο design και βάζουν μια πιο χαμηλή τιμή. Τα χαρακτηριστικά είναι ίδια πάντα. Άλλωστε στα κινητά με πλήκτρα (τα οποία ακόμα τα προτιμά πάρα πολύ κόσμος) δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα σε καινοτομία.

Αυτό και μόνο δεν αρκεί για να πέσουν τα κέρδη της;

Link to comment
Share on other sites

οταν λεει μεγαλο "αριθμο μετριων προιοντων" αυτο εμενα δεν μου φαινεται κακκο....

 

(βεβαια εξαρταται και απο τι "μετριο"...σε ποιοτητα κατασκευαστικη δεν πιστευω να επεσε ποτε η νοκια)

 

και εδω που τα λεμε τα κινητα αυτα, καθως και τα φτηνα της smartphone ειναι αυτα που φερνουν την νοκια στην 1η θεση των πωλησεων χρονια τωρα....

πολυς κοσμος δεν ασχολειται με το να εχει το καλυτερο αλλα μονο για να παιρνει τηλεφωνα...επισης και μεγαλυτεροι ανθρωποι...οσο αφορα τα smartphones της υπαρχουν φτηνα και καλα (πχ Ε52 εχω εγω αλλα υπαρχουν και πολλα αλλα φτηνα touch s60) που εχουν πωλησεις ακομα και αν καποιος το αγοραζει ως 2ο και κανουν αρκετα πραγματα που κανουν και αλλα....

 

στην αιχμη της τεχνολογιας μπορει να μην ειναι....

 

αλλα αυτο για εμενα δεν ειναι "Αποτυχημενη πορεια" και "κακκο" που ξεκινησε απο το 2003...

[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

Γιαννη, θα απαντησω σε μερικα απο αυτα που λες οχι με σκοπο να κανω τον εξυπνο αλλα για να "βαλουμε μερικα πραγματα στη θεση τους" :p

 

Πρωτο Νοκια με δονηση πρεπει να ηταν το 8810 (1998). Μπορει και καποιο πιο παλιο δεν ειμαι σιγουρος (3110 , 1997)

 

Πρωτο μικρο Νοκια το 8810 σιγουρα (1998). Δεν θυμαμαι καποιο μικροτερο τοτε απο αλλες αναγωνιστικες εταιριες.

 

Oσο για τα κινητα με qvga αβαλυση θα σε παω πισω στο 2005 οπου το Ν90 ειχε μακραν μεγαλυtερη αναλυση απο qvga. και συντομα μεσα στο ιδιο ετος ακολουθησαν και αλλα (ποσα qvga ειχε ο ανταγωνισμος τοτε δηλαδη?. Μονο το W900 θυμαμαι)

 

**Και επισης να μην ξεχασουμε σε ποσα ηταν πρωτη η Νοκια και προλαβε / επηρεασε αργοτερα τους ανταγωνιστες της.

 

Στα υπολοιπα που γραφεις συμφωνω απολυτα.

 

 

υγ: Για το παιδι που λεει περι της σειρας ανθεκτικων κινητων της Νοκια.... Googlaρε "Nokia 6250" και θα δεις πιο ηταν το πιο σκληροτραχηλο κινητο ever.

 

υγ2: Παντως το thread αυτο και οι απαντησεις του μου δινουν την εντυπωση μνημοσυνου σε εταιρια που εχει κλεισει (ιστορικες αναδρομες κλπ)

ρε παιδια, δεν μιλαμε για την Siemens!

 

Βασιλη, καλα τα λες και εγω καλα τα θυμαμαι. Το πρωτο νοκια με δονηση και το πρωτο μικρο νοκια ηταν το 8810.

Μιλαμε ομως για ενα τηλ. 250000 δρχ.

Γιατι να μην εχουν δονηση τα 5110, 6110 , 6150, 3210??

Τη στιγμη που τα αντιστοιχα τηλ του ανταγωνισμου ειχαν.

 

Επισης γιατι ενα 6150 ή ενα 6210 να ειναι τοσο μεγαλο σε σχεση με τον ανταγωνισμο?

Ενταξει, το ξερω οτι εβγαζαν το αχτι τους με τα 8210 κλπ, αλλα γιατι τα επαγγελματικα τους επρεπε να ειναι κουμουτσες??

Οταν η νοκια εβγαζε το 6150και το 7110 η μοτορολα ειχε βγαλει τα Vxxx που για την εποχη ηταν αφυσικα μικρα. Η panasonic ειχε τα gd87 κλπ που επισης ηταν πολυ μικρα και κομψα σε σχεση με τις παντοφλιτσες της νοκια.

 

Για τις οθονες Βασιλη, τα symbian αργησαν πολυ να ξεπερασουν την αναλυση 176x208 (το πρωτο με μεγαλυτερη αναλυση ηταν, αν θυμαμαι καλα το n80??).

 

Οσο για την ουσια του αρθρου, τα λαθη τους τα παραδεχονται. Ωραια. Θα τα διορθωσουν? Δε φαινεται κατι τετοιο, απο το αρθρο τουλαχιστον.

MyName: Γιάννης.

Samsung s22 ultra ~ Samsung Tab S7 ~ Dell XPS 9350

Link to comment
Share on other sites

Επειδή η συζήτηση γίνεται προσωπική (και γύρω από εμένα, όχι την είδηση) και βγαίνουμε παντελώς εκτός θέματος, υπενθυμίζω πως:

 

- Η είδηση αυτή δεν περιέχει απόψεις δικές μου ή του myphone, αλλά αποτελεί ουσιαστικά μεταφορά ενός άρθρου του theregister με βάση συνεντεύξεις που πήρε η εφημερίδα Helsingin Sanomat από στελέχη της Nokia. Δίνεται και σχετικό link.

- Οποιοσδήποτε διαφωνεί σχετικά με την δημοσίευση του θέματος (αυτού ή οποιουδήποτε άλλου), μπορεί να επικοινωνήσει είτε με εμένα, είτε με τον TN97 είτε με τον gkr41 και να του εκφράσει τα παράπονα του/γνώμη του/κριτική του.

- Παράλληλα, εφόσον πιστεύει πως η δουλειά με το news editing δεν γίνεται σωστά εδώ στο myphone, μπορεί να αυτοπροταθεί είτε για news editor, είτε για chief editor, είτε για administrator είτε για οτιδήποτε νομίζει αυτός. Ειδικά για το news editing, οι θέσεις είναι ανοικτές.

- Εάν δεν θέλει να κάνει τίποτα από τα παραπάνω και δεν μένει ικανοποιημένος από τα θέματα που παρουσιάζονται, σταματάει να τα διαβάζει και επιλέγει κάποια άλλη ιστοσελίδα για την ενημέρωση του.

 

Έχουμε πει χιλιάδες φορές πως οι ειδήσεις και τα θέματα της κεντρικής προσφέρονται για σχολιασμό των θεμάτων που παρουσιάζονται και όχι για να κρίνουμε τον editor, το myphone κτλ. Για αυτά, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να γίνουν. Όταν κάποιος επαναλαμβάνει συνεχώς το ίδιο, παρά τις ενημερώσεις, το κάνει επίτηδες θέλοντας να δημιουργήσει πρόβλημα.

 

Η κριτική είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, όχι όμως εντός του κάθε θέματος που δεν ικανοποιεί τα γούστα και τις προσωπικές μας απόψεις.

 

η τωρινή δύσκολη κατάσταση της Nokia έχει τις «ρίζες» της πίσω στο 2003

 

Από εκεί προκύπτει ο τίτλος και η αναφορά σε προδιαγεγραμμένη πορεία. Με βάση τις κινήσεις που έγιναν τότε και τον αντίκτυπο που είχαν στην μετέπειτα πορεία της εταιρείας. Αναφέρομαι σε προδιαγεγραμμένη πορεία από τότε έως τώρα, όχι από τώρα στο αύριο.

 

Αυτά. Παρακαλώ στο θέμα μας.

Edited by DJDB
Link to comment
Share on other sites

Για πιο λογο να "υποδουλωθει" η Νοκια στη Google ντε και καλα? Δεν εχει δικο της λειτουργικο ο οποιο της φερνει λεφτα και την κραταει στην πρωτη θεση? Εχε. Αρα ποιος ο λογος για την ιδια, σαν εταιρι να προβει σε μια τετοια συνεργασια?

 

ολα αυτα τα νεα τυπου "η νοκια αναγνωριζει τα λαθη της" μπορει να προεκυψαν και απο τον ceo που φετος αλλαξε και οπως ελεγε και παλαιοτερο αρθρο ηταν τεος μεγαλο κεφαλι της microsoft....οποτε μελλοντικα μαλον θα "υποδουλωθει"

 

βεβαια και να στραφει η νοκια και σε διαφορετικα ανταγωνιστικα ακριβα high end smartphones, καλο θα της κανει.... εννοειται αυτο...δηλαδη και να βγαλει και ενα windows phone 7, μονο που θα παρει πωλησεις και απο αυτο...

 

ο λογος που ο κοσμος αγοραζει την νοκια δεν ειναι μονο το symbian για εμενα αλλα το οτι ειναι σαν εταιρια αξιοπιστη....

ας πουμε εγω εχω ενα galaxy s και ενα e52....

ολοι ξερουμε που ειναι καλυτερο το galaxy...δεν χρειαζεται να το πω εγω

 

αλλα κατασκευαστικα σαν ποιοτητα το Ε52 ειναι καλυτερο

 

επισης το wifi (στο δικο μου galaxy) ειναι αισχος....μενω στα γιαννενα (για οποιον ξερει) και το νοκια επιανε το wifi απο τα public απο την πλατεια-υπογειο παρκινγκ ενω το galaxy δεν επιανε το wifi ουτε καν εξω απο το κτηριο του public!!!

 

το gps στο galaxy εχει πολλα προβληματα γνωστα και απο την εταιρια ενω η νοκια ειναι αψογη σε αυτο και μαλιστα μου χαρησε και απλοχειρα ovi maps τζαμπα με απειρη υποστηριξη και αναβαθμισεις στο προγραμμα και χαρτες κλπ κλπ

 

servise και αξεσουαρ υπαρχουν ποσα nokia center σε ολη την ελλαδα...

 

update για το E52 μου εχουν βγει πανω απο 3 και η νοκια με ειδοποιει με sms...! ενω το froyo φεεεεεεεεεεεεεεεταααααααααααα!!!

 

εμενα αυτα που ανεφερα παντως θα με ξαναοδηγαγαν στην πορτα της νοκια να αγορασω τηλεφωνο τους προσωπικα....! δεν πα να χε android....δεν πα ναχε windows....!

 

και εξακολουθω να μην βλεπω καμια αποτυχεια και κανενα κακκο!

Edited by fotisg24
[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

Αφαιρέθηκαν τα offtopic. Επαναλαμβάνω, για τελευταία φορά: στο θέμα μας.

 

Για όλα τα άλλα, κοιτάμε στο προηγούμενο post μου.

Edited by DJDB
Link to comment
Share on other sites

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την αλλαγή CEO από το μετοχικό συμβούλιο (το οποίο γνωρίζει πολύ καλύτερα από οικονομικούς δείκτες) και τις αλυσιδωτές παραιτήσεις στελεχών για προσωπικούς λόγους (sic) αλλά και η πρόσφατη αλλαγή στρατηγικής στο Software, συν επικουρούμενα από δεκάδες άρθρα στον ειδικό και όχι μόνο τύπο (αμερικάνικο και ευρωπαϊκό) μαζί με το πρώτο κύμα απολύσεων (1.800 εργαζόμενοι) υποδεικνύουν ότι πράγματι υπάρχουν προβλήματα στον Φιλανδικό κολοσσό και φυσικά οι επενδυτές του φαίνονται αποφασισμένοι να τα αντιμετωπίσουν! Αυτά συμβαίνουν στην εταιρία τούτη την ώρα είτε αρέσει είτε όχι. Και ανεξάρτητα από τα κέρδη που επιφέρει αυτή την στιγμή καθώς οι μέτοχοι μιας εταιρίας ειδικά όταν πρόκειται για μακρόπνοη επένδυση ενδιαφέρονται για την κερδοφορία της επένδυσης τους όχι μόνο στο παρόν αλλά και σε βάθος χρόνου. Edited by Directx

Old programmers never die. They just terminate and stay resident.

Link to comment
Share on other sites

δεν νομιζω οτι η νοκια πρεπει να υποκυψει στην google και να υποδουλωθει.

υπαρχουν ολες οι αλλες εταιριες για να το κανουν αυτο (s/e,samsung,lg) και ουσιαστικα να εξαρτουν το μελλον των εταιριων τους απο την google.

αλλωστε η νοκια ετοιμαζει και το meego για το 2011,ας μην το ξεχναμε αυτο!

προσωπικα χρησιμοποιω τα nokia n85 kai e55 και σαν τριτη επιλογη ενα ταπεινο 6303.

το e55 ειναι πραγματικα Αψογο!!:!:

απιστευτη ποιοτητα κατασκευης!

επειδη εχω αμεση σχεση με την κινητη τηλεφωνια και βλεπω κυριολεκτικα το 90% των κινητων που κυκλοφορουν,πραγματικα η σειρα e της nokia ειναι μακραν σε ποιοτητα κατασκευης!

Symbian, Die hard
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά πιστεύω οτι σε μία συσκευή παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο η ΓΕΝΙΚΗ εικόνα. Δεν ενδιαφέρει να είναι η καλύτερη στην κάμερα ή η καλύτερη στο GPS ή η καλύτερη στην ποιότητα κατασκευής. Ενδιαφέρει κατά 50% η συνολική εικόνα της και κατά 50% η υποστήριξη.

 

- Αυτός είναι και ο λόγος που το Iphone κάνει θραύση. Είναι καλό ΣΕ ΟΛΑ, χωρίς να το ενδιαφέρει η πρωτιά πουθενά (όχι ότι δεν είναι πρώτο σε πολλούς τομείς!). Και για το τέλος έχει και την κορυφαία υποστήριξη από την Apple η οποία έχει αναβαθμίσεις για κάθε συσκευή για τουλάχιστον 2 χρόνια. (εδώ είναι όντως πρώτη και δεν έχει αντίπαλο).

 

- Αυτός είναι και ο λόγος που η Samsung δεν θα πάει ποτέ μπροστά. Έχει πάντα κορυφαίο hardware. Την καλύτερη οθόνη της αγοράς Samsung την “φοράει”. Την καλύτερη κάμερα της αγοράς Samsung την "φοράει". Τον καλύτερο επεξεργαστή της αγοράς επίσης Samsung τον “φοράει”. Φυσικά δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι η Samsung είναι αυτή που μοιράζει hardware σε όλο τον κόσμο. Την εικόνα των κορυφαίων σε hardware συσκευών όμως έρχεται να καταστρέψει η ανύπαρκτη, στην κυριολεξία, υποστήριξη. Δυστυχώς λείπει το ένα 50%.

 

- Αυτός είναι ο λόγος που η Nokia χωλαίνει. Έχει μια πάρα πολύ καλή υποστήριξη. Σε hardware και καινοτομίες όμως εδώ και πολλά χρόνια ακολουθεί τον ανταγωνισμό. Μα πάντα όμως! Δεν προσφέρει τίποτε καινούριο. Μπράβο της που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει το Symbian και δεν έχει καταντήσει και αυτή να αντιγράφει το IOS όπως κάποιοι άλλοι, αλλά πρέπει να προσφέρει και κάτι πρωτοποριακό. Την κάμερα όσα megapixel και να την πάς … φωτογραφίες θα βγάζει! Δυστυχώς λοιπόν και εδώ λείπει το ένα 50%.

 

Ο ανταγωνισμός έχει ανέβει πολύ. Η Νοκια πριν κάποια χρόνια έπαιζε μόνη της. Τώρα έχουν μπει μεγαθήρια στο χορό. Εάν δεν τρέξει και σε hardware και σε software θα το χάσει το τρένο!

iPhone 15 Pro Max - Apple Watch 7 - Mac mini M1

Link to comment
Share on other sites

δεν νομιζω οτι η νοκια πρεπει να υποκυψει στην google και να υποδουλωθει.

υπαρχουν ολες οι αλλες εταιριες για να το κανουν αυτο (s/e,samsung,lg) και ουσιαστικα να εξαρτουν το μελλον των εταιριων τους απο την google.

αλλωστε η νοκια ετοιμαζει και το meego για το 2011,ας μην το ξεχναμε αυτο!

προσωπικα χρησιμοποιω τα nokia n85 kai e55 και σαν τριτη επιλογη ενα ταπεινο 6303.

το e55 ειναι πραγματικα Αψογο!!:!:

απιστευτη ποιοτητα κατασκευης!

επειδη εχω αμεση σχεση με την κινητη τηλεφωνια και βλεπω κυριολεκτικα το 90% των κινητων που κυκλοφορουν,πραγματικα η σειρα e της nokia ειναι μακραν σε ποιοτητα κατασκευης!

 

Η Nokia είναι μία εταιρεία, η οποία προσφέρει δουλειά σε αρκετό κόσμο στην Ευρώπη. Αναρωτιέμαι τι προσφέρουν οι δύο άλλες μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες στην Ελλάδα και την Ευρώπη;

Είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχει αλλαγή μετά την άνοδο του ανταγωνισμού και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα χαρούμε τα καλά του. Μία πρώτη γεύση θα είναι η εγκατάσταση στο N900 του λειτουργικού Meego.

Η ενέργεια της Nokia αυτή την στιγμή συσσωρεύεται για να δώσει ώθηση και υποστήριξη στον τομέα αυτό και θεωρώ ότι συμφέρον του Ευρωπαίου είναι η στήριξη της Nokia, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι θα έπρεπε να ευνοείται μονόπλευρα και να απειλείται ο ανταγωνισμός.

Link to comment
Share on other sites

Προστέθηκε στο άρθρο του DJDB το link της αρχικής πηγής:

 

http://www.hs.fi/english/article/Knock+Knock+Nokias+Heavy+Fall/1135260596609

 

Προτείνω να το διαβάσετε, είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Είναι μακροσκελές, αλλά αξίζει τον κόπο μιας και περιέχει συνεντεύξεις από πρώην και νυν, υψηλόβαθμα και μη, στελέχη της Nokia πάνω στις οποίες βασίστηκε ο Φινλανδός αρθρογράφος και κατ'επέκταση το κείμενο του TheRegister.

Edited by TN97
Link to comment
Share on other sites

[...]Την καλύτερη κάμερα της αγοράς Samsung την "φοράει".[...]

[...]Την κάμερα όσα megapixel και να την πάς … φωτογραφίες θα βγάζει! Δυστυχώς λοιπόν και εδώ λείπει το ένα 50%.[...]

 

Τελικά τι παίζει με τις κάμερες; Όταν έχουν καλές κάμερες τα Samsung, τότε λέμε ότι έχουν την καλύτερη κάμερα της αγοράς. Ενώ όταν την καλύτερη κάμερα της αγοράς την έχει ένα Nokia (και χωρίς αμφιβολία την καλύτερη κάμερα της αγοράς αυτή τη στιγμή την έχει το Ν8, period._), τότε είναι απλά μία κάμερα που ...τραβάει φωτογραφίες. Εμ κάμερα είναι, τι θέλεις να κάνει, να ψήνει καφέ;;; :wacko::blink:

 

Μόλις η Nokia αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της για ακόμα μία φορά, βγάζοντας ακόμα ένα best seller (=Ν8), έγινε πόλεμος, επανάσταση, δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Έχουν πέσει με τα μούτρα όλα τα παπαγαλάκια της Apple και της Google (και δυστυχώς αυτό βλέπω να γίνεται ΚΑΙ στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στο παρόν φόρουμ) για το πόσο σούπερ-ουάου είναι το iOS και το Android. Και δεν αρκούνται σε αυτό, δηλαδή δεν κοιτούν μόνο το πώς θα ανέβουν οι ίδιοι, αλλά ακολουθούν το γνωστό παιχνιδάκι της προπαγάνδας, του στυλ "κλείνει το Symbian Foundation", "βάζει λουκέτο η Nokia" και άλλα λοιπά κουραφέξαλα. Δηλαδή έλεος, θα πρέπει οι μόνες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας που θα είναι στο προσκήνιο να είναι ντε και καλά αμερικανικές ή ασιατικές; Όχι κύριοι, όσο οι Φινλανδοί παίζουν στην αρένα θα είστε πάντα εκεί, κάτω από τη 2η θέση στις πωλήσεις. Και όσο οι πωλήσεις δεν θα εξαρτώνται μόνο από τις αγορές που ποδηγετείτε (=Ευρώπη/Αμερική), αλλά σε μεγάλο βαθμό και από τις ασιατικές αγορές, δε μπορείτε να κάνετε τίποτα, λήξις.

Edited by panosz75
Now I'm cutting the anchor away, and I won't look back, I'm starting a new life today. Now I see where I belong...
Link to comment
Share on other sites

πολυ καλο αρθρο πραγματι.το ειχα διαβασει στην αγγλικη εκδοση της φινλανδικης εφημεριδας μεσα απο λινκ που ειχα πετυχει στο mobile-review.com.παρολο που ειναι τεραστιο αρθρο κ το διαβαζα απο το κινητο μου (μου ειχαν βγει τα ματια...),ηταν τοσο ενδιαφερον που δεν ξεκολλουσα απο την οθονη.

ενδεικτικο για το ποσο σημαντικος ειναι ο στρατηγικος σχεδιασμος σε εταιρειες κολοσσους,ειναι το κομματι της συνεντευξης ενος μηχανικου της νοκια που εξηγει πως για ενα επιπροσθετο χαρακτηριστικο σε υπο σχεδιαση τηλεφωνο χανοταν τοσος χρονος μεταξυ τμηματων κ briefings,meetings etc. ωστε να μην προλαβαινουν το χρονικο περιθωριο που υπηρχε για την ολοκληρωση του τηλεφωνου.

οσο για το μετριες συσκευες αυτο ηταν πασιφανες ακομα κ σε μενα τον αδαη.θυμαμαι πριν τρια-τεσσερα χρονια που διαφωνουσα με ενα φιλο οταν μου ελεγε οτι νοκια κ ξερο ψωμι κτλπ.τα περισσοτερα της κινητα ειχαν τις ιδιες οθονες κ εξαρτηματα κ απλα πουλουσαν με premium λογω brandname.ελαχιστη διαφοροπιιηση κ καινοτομια.μεχρι που ηρθε η apple (αλλοι απατεωνες αυτοι...) κ αλλαξε τον τροπο που αντιλαμβανεται ο κοσμος το κινητο.αοο την στιγμη που τα κινητα συγκλινουν με τα pc κ τα παραγωγα τους(web,social networks) ηταν θεμα χρονου να παρουν τα ηνια οι αμερικανοι κνα αφησουν τους υοολοιπους απλα να υλοποιουν κλωνους βασισμενους στο λετουργικο made in the USA.βλεπε htc και κορεατες.το ιδιο θα κανει κ η νοκια θελει δεν θελει.

αυτα....

παω για φαγητο, πεινασα.

GFGHGFHFGHF
Link to comment
Share on other sites

[..]Μόλις η Nokia αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της για ακόμα μία φορά, βγάζοντας ακόμα ένα best seller (=Ν8), έγινε πόλεμος, επανάσταση, δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Έχουν πέσει με τα μούτρα όλα τα παπαγαλάκια της Apple και της Google (και δυστυχώς αυτό βλέπω να γίνεται ΚΑΙ στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στο παρόν φόρουμ) για το πόσο σούπερ-ουάου είναι το iOS και το Android. Και δεν αρκούνται σε αυτό, δηλαδή δεν κοιτούν μόνο το πώς θα ανέβουν οι ίδιοι, αλλά ακολουθούν το γνωστό παιχνιδάκι της προπαγάνδας, του στυλ "κλείνει το Symbian Foundation", "βάζει λουκέτο η Nokia" και άλλα λοιπά κουραφέξαλα. Δηλαδή έλεος, θα πρέπει οι μόνες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας που θα είναι στο προσκήνιο να είναι ντε και καλά αμερικανικές ή ασιατικές; Όχι κύριοι, όσο οι Φινλανδοί παίζουν στην αρένα θα είστε πάντα εκεί, κάτω από τη 2η θέση στις πωλήσεις. Και όσο οι πωλήσεις δεν θα εξαρτώνται μόνο από τις αγορές που ποδηγετείτε (=Ευρώπη/Αμερική), αλλά σε μεγάλο βαθμό και από τις ασιατικές αγορές, δε μπορείτε να κάνετε τίποτα, λήξις.

 

Δεν είναι έτσι ή αν θες δεν είναι τόσο απλουστευμένα τα πράματα. Αν διαβάσεις συνολικά τα review για το N8 είτε ευρωπαϊκά είτε για αμερικάνικα, είτε φιλικά προς την NOKIA είτε εχθρικά προς αυτήν όλοι καταλήγουν άλλοτε κομψά άλλοτε όχι στο ότι η συσκευή προσφέρει ικανό hardware αλλά μετριότατο software. Οι ανακοινώσεις του Elop για συνεχή εξέλιξη του SYMBIAN επιτρέπει σε ορισμένους φιλικά προσκείμενους προς την NOKIA reviewers να ελπίσουν ότι κάποια από τα προβλήματα του λογισμικού θα αντιμετωπισθούν σε μελλοντικά updates, όλοι όμως φίλοι & εχθροί συμφωνούν ότι στην παρούσα φάση το λογισμικό της συσκευής δεν είναι on pair με τον ανταγωνισμό όσον αφορά το UI. Το ίδιο συμβαίνει για το μέλλον του SF. Φιλικά προσκείμενα sites λένε δίχως περιστροφές το αυταπόδεικτο, πως το SF απέτυχε στους στόχους του και δεν έχει κάτι άλλο να προσφέρει.

 

Τα υπόλοιπα περί αρένας κτλ. όπως είπα οι μέτοχοι της εταιρίας γνωρίζουν καλύτερα από εσένα και εμένα και βλέπουν σε βάθος χρόνου.

Edited by Directx

Old programmers never die. They just terminate and stay resident.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

Ανακοινώσεις



×
×
  • Create New...