Jump to content

Απόψεις: Η «κούρσα των Megapixels» έφτασε στο τέλος της;


TN97
 Κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει να έχει το κινητό σας καλές φωτογραφικές δυνατότητες;  

434 members have voted

  1. 1. Σας ενδιαφέρει να έχει το κινητό σας καλές φωτογραφικές δυνατότητες;

    • Πολύ! Θέλω το κινητό μου να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη κάμερα.
      105
    • Αρκετά... Με ενδιαφέρει μεν, αλλά έχω και την μηχανή μου στο κάτω-κάτω...
      169
    • Όχι ιδιαίτερα... Έτσι και αλλιώς σπάνια τραβάω φωτογραφίες με το κινητό μου.
      143
    • Καθόλου, η κάμερα στο κινητό μου είναι αχρείαστη.
      17


Recommended Posts

Για πολύ καιρό, η ύπαρξη κάμερας στα κινητά αποτέλεσε για αρκετούς αγοραστές κριτήριο αγοράς της επόμενης συσκευής τους. Το φαινόμενο αυτό, μέχρι ενός σημείου, ενισχύθηκε και από το marketing των κατασκευαστών οι οποίοι φρόντισαν να... παρασυρθούν στην λεγόμενη «κούρσα των Megapixels» κυκλοφορώντας μοντέλα τα οποία - θεωρητικά τουλάχιστον - υπόσχονταν να αντικαστήσουν, στο μέτρο του δυνατού, τις φωτογραφικές μηχανές μας.

 

Τα τελευταία 1-2 χρόνια όμως, εύκολα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η ύπαρξη... πολλών Megapixels στα σημερινά κινητά και γενικότερα οι φωτογραφικές τους επιδόσεις δεν διαφημίζονται στον ίδιο βαθμό με το παρελθόν. Πλέον, δίνεται περισσότερη έμφαση στην ύπαρξη π.χ. οθόνης αφής, στις δυνατότητες συνδεσιμότητας, στο λειτουργικό σύστημα κτλ.

 

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα αίτια αυτής της μεταστροφής; Επήλθε κάποιος κορεσμός, ωρίμασε η αγορά; Μήπως ο μέσος καταναλωτής θεωρεί πλέον ότι δεν γίνεται ποτέ ένα κινητό να αντικαταστήσει την φωτογραφική μηχανή του και οι εταιρείες φρόντισαν να προσαρμοστούν ή από ένα σημείο και μετά η τεχνολογική εξέλιξη κατέστησε ασύμφορη και αχρείαστη την συνεχή βελτίωση των καμερών στις συσκευές μας;

 

Ο λόγος σε εσάς.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 57
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Συνηθως οταν το κινητο εχει πολυ καλη καμερα βλεπε pixon υστερει καπου αλλου...

Εγω με 8mp στο κινητο ειμαι ικανοποιημενος

Cell phone: iPhone Xs Max 256GB

Tablet: iPad 2017 Gold 32GB

Link to comment
Share on other sites

Καθόλου, η κάμερα στο κινητό μου είναι αχρείαστη.

 

αν χρειαστει να βγαλω φωτογραφιες, θα φροντισω να το κανω με την ψηφιακη μηχανη.

Link to comment
Share on other sites

Είναι όπως παλαιότερα με την δόνηση στα πρώτα κινητά τηλέφωνα - από ένα σημείο και πέρα έγινε στάνταρτ σε όλες τις συσκευές οπότε έπαψε να αποτελεί κριτήριο αγοράς. Ομοίως σήμερα τα μεσαίας και υψηλής κατηγορίας κινητά έρχονται με ικανοποιητικές κάμερες & λογισμικό και όλα σε γενικές γραμμές δίδουν ικανοποιητικές φωτογραφίες για τον μέσο χρήστη (ο οποίος κατάλαβε στο διάστημα όλων αυτών των χρόνων ότι τίποτε δεν αντικαθιστά μια αυτόνομη φωτογραφική μηχανή), οπότε εκείνος απασχολείται πια με την απόδοση άλλων υπηρεσιών, πιο κρίσιμων, όπως το Interface στα Touch ή η μνήμη της συσκευής ή το HD Video ή το OS της κτλ. καθώς γνωρίζει ότι η κάμερα της θα τον καλύψει λίγο - πολύ πλέον. Edited by Directx

Old programmers never die. They just terminate and stay resident.

Link to comment
Share on other sites

Eμένα πάντα μου άρεσε να έχω μια αξιόλογη φωτ. μηχανή στο κινητό μου αλλά δεν είναι κριτήριο επιλογής μου, για μία συσκευή. Απλά θέλω όταν χρειαστεί να αποθανατίσω κάτι να με αφήσει ικανοποιημένο.

 

Με το 3gs είμαι σχετικά ευχαριστημένος αν και δεν το προτιμώ αν παίζει κάτι αλλο καλύτερο στην παρέα

Link to comment
Share on other sites

Η κούρσα των megapixels, έφτασε σε έναν νοητό κορεσμό.

Όσο αφορά όμως τις διάφορες φωτογραφφικές λειτουργίες κάθε συσκευής, εκεί θα συνεχίσει ο αγώνας.

Ήδη κάποιες εταιρίες, εφρόντισαν να βελτιώσουν την ποιότητα της φωτογραφίας, σε σχετικά χαμηλό αριθμό MP.Έτσι, αν και μικρής ανάλυσης φωτό, έχουμε ποιοτικότερη ανταπόδοση του ειδώλου. Χώρια οι τεχνολογίες anti-shock και face-detection.

Πλησιάζουν όλο και περισσότερο τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές ερασιτεχνικού τύπου, και αποτελούν μονόδρομο, γι'αυτούς που θέλουν να έχουν μια ψηφιακή, πάντα μαζί τους.

 

Το επόμενο βήμα, στο οποίο θα αντιμάχονται οι κατασκευαστικές εταιρίες, είναι η ποιοτικότερη καταγραφή βίντεο. Και πιστεύω πως στη σήμερον ημέρα, αποτελεί κριτήριο αγοράς για τους καταναλωτές.

Link to comment
Share on other sites

παίζει ρόλο για μένα διότι δεν μπορείς να κουβαλάς πάντα μαζι σου τη φωτογραφική μηχανή.

Αλλα σχεδόν ολα τα κινητά τωρα εχουν ικανοποιητικές κάμερες οπότε θεωρείτε στάνταρ πια.

ετσι ρίχνουμε σε άλλους τομεις τα κριτήρια αγοράς

Link to comment
Share on other sites

Είναι βασικό κριτίριο για μεγάλη μερίδα του κόσμου. Κυρίως για αυτούς που δεν τους

ενδιαφέρει το λογισμικό η ο επεξεργαστής η άλλα χαραχτ. της συσκευής.

Γενκά από ότι έχω καταλάβει είναι και ο παράγοντας της επίδειξης που είναι σημαντικός

στην χώρα μας. Πολλές φορές έχουμε ακούσει στην παρέα μας κάποιον να κοκορεύεται

και να λέει ( εμένα το κινητό μου έχει 8 mpixel ).

Link to comment
Share on other sites

Αρκει η καμερα να μην ειναι κατω απο 3,2mpixel ,αυτο που παιζει ρολο τωρα ειναι να ηχογραφει καλυτερα(48khz) στην εγγραφη βιντεο και να εχει ανοιχτο λειτουργικο για να βαζουμε προγραμματα.

Παντως ακομα με το N95 ειμαι αρκετα ευχαριστημενος.

Link to comment
Share on other sites

Υποκειμενικά πάντα,το flash xenon έκανε όλη τη δουλειά(Κ800ί, C705), γιατί εκτός απο τις διακοπές (κουβαλάμε τις ψηφιακές), το 70% τών φωτογραφιών βγαίνουν βράδυ....το περιορίσανε σφόδρα, μάλλον για λόγους οικονομίας χώρου ή περιβαλλοντολογικούς(?)...Τα led ποτέ δεν με ενδιέφεραν γιαυτό και προτίμησα galaxy s..βαριόμουν να περιμένω το Ν8....
Link to comment
Share on other sites

Στα κινητα η αναλυση δεν μετραει πλεον τοσο πολυ γιατι λογο των φακων που διαθετουν η ποιοτητα μπορει να φτασει μεχρι ενος σημειου.Π.χ. σε κινητο η διαφορα μεταξυ 8 και 12 megapixel ελαχιστα διακρινεται σε αντιθεση με τις φωτ.μηχανες που εχουν καλυτερης ποιοτητας φακους και απεικονιζουν καλυτερα την αναλυση και ετσι βλεπουμε διαφορα.Τα κινητα συνηθως εχουν μικρους compact φακους και για'υτο οση αναλυση και να εχουν δεν φτανουν την ποιοτητα την φωτογραφικων μηχανων.Για μενα το κινητο ειναι για τις στιγμες που θελω να βγαλω μια φωτογραφια και δεν εχω μαζι μου την φωτογραφικη μηχανη.Σε καμμια περιπτωση δεν την αντικατιστα.Προτιμω να επενδυσω σε μια πολυ καλη φωτογραφικη μηχανη παρα σε ενα κινητο υψηλης αναλυσης.Τα 5-8 mp για κινητο ειναι μια χαρα.
Link to comment
Share on other sites

δεν κανω διαφήμηση αλλά δείτε ένα παράδειγμα, αυτό:

 

http://www.e-shop.gr/show_tel.phtml?id=TEL.001393

 

Πλέον, ας μου επιτραπεί η έκφραση, αλλά τα έχουν ξεφτιλίσει με το θέμα των μεγαπιξελ. τώρα βέβαια θα μου πείτε "σιγά τον φακό που θα έχει, ας λέει και περισσότερα megapixel από 1,3 αν δεν είναι καλός ο φακός...αστα" αλλα θα σας πω οτι "ποιος το ψάχνει αυτο;" πιστεύω ένα 30% το ψάχνει βαθεια το θέμα οι υπόλοιποι το πάνε καθαρά με το νούμερο 1.3 2 3 5 8 12... όποτε με βάση το παραπάνω παράδειγμα που σας παραθέτω κάποιος θα πει 1.3 megapixel με 44 ευρω ουάου, και θα πάει να το πάρει...

Link to comment
Share on other sites

Είναι τραγικό να κονταροχτυπιούνται κινητά τηλέφωνα με ψηφιακές μηχανές για το ποια συσκευή Χ ή Ψ βγάζει καλύτερες φωτογραφίες κι όλα αυτά σε μια λεζάντα "Α megapixel". Κι αυτό επειδή σε καμία περίπτωση τα μεγαπιχελ δεν σημαίνουν και καλύτερη φωτογραφία.

Έχω μια επώνυμη compact μηχανή 3,2mp απο το 2004, και σας διαβεβαιώνω πως πολύ δύσκολα κάποιο κινητό να καταφέρει να πιάσει αυτή την απόκριση στο φάσμα των χρωμάτων που καταφέρνει να πιάσει αυτή, καθώς και τη -σχεδόν- μη ύπαρξη ψηφιακού θορύβου, ιδιαίτερα στις βραδυνές φωτό. Φανταστείτε λοιπόν τα σημερινά μοντέλα της Canon, Nikon, Olympus κλπ.

Για να μη μακρυγορώ, ναι, θέλω κάτι που να μη χρησοπληρώσω πάνω στο κινητό αλλά όταν θέλω να βγάλω σοβαρες φωτογραφίες θα πάρω μαζί μου την μηχανή.

Xiaomi Redmi note 9s / Xiaomi Redmi 5 plus / Microsoft Lumia 650 / Nokia Lumia 930 / Microsoft Lumia 535 / ZTE Blade III / Sony Ericsson Xperia Neo V / Samsung Galaxy 3 / Nokia 5800
Link to comment
Share on other sites

Απλά, όπως και στις φωτογραφικές μηχανές, έτσι και στα κινητά τα megapixel δεν λένε και πολλά για την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος, η οποία εξαρτάται από συνδυασμό παραγόντων. Εκτός από τα megapixel, πολύ μεγάλη σημασία παίζει το μέγεθος του αισθητήρα, η ποιότητα του φακού, αλλά και οι αλγόριθμοι επεξεργασίας. Η αύξηση των megapixel μπορεί να ακούγεται καλά μαρκετίστικα και να εντυπωσιάζει τους αδαείς, όμως αν δε συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση του μεγέθους του αισθητήρα όχι μόνο δεν βελτιώνει αλλά χειροτερεύει το τελικό αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί σε κάθε pixel φτάνει έτσι λιγότερη ποσότητα φωτός. Κι η ποσότητα του φωτός είναι ζωτικής σημασίας για την όσο πιο πιστή γίνεται απεικόνιση της πραγματικότητας. Γι' αυτό και κάποιες εταιρείες αποφάσισαν να δώσουν τέλος στην κούρσα των megapixel και να δώσουν έμφαση στο συνολικό αποτέλεσμα, όπως κάνει εδώ και πολύ καιρό η Nokia, η οποία πρόσφατα παρουσίασε το N8, με τον μεγαλύτερο αισθητήρα που έχει ποτέ εμφανιστεί σε κινητό τηλέφωνο (αλλά και μεγαλύτερο πολλών compact φωτογραφικών μηχανών) και εκπληκτική ποιότητα εικόνας, όπως ο καθένας μπορεί να δει στα πρώτα δείγματα φωτογραφιών.
Link to comment
Share on other sites

Όταν δεν είχα ψηφιακή φωτογραφική, η κάμερα στο κινητό ήταν βασικό κριτήριο επιλογής. Τώρα που αγόρασα μια που είναι ίσως μικρότερη και από το κινητό μου, η κάμερα στο κινητό με απασχολεί λιγότερο. Για τους χρήστες όμως που δεν τους ενδιαφέρουν οι εξειδικευμένες χειροκίνητες ρυθμίσεις και ο ευρυγώνιος φακός, αλλά η αμεσότητα και η ευκολία, υπάρχουν κινητά με κάμερες που τους καλύπτουν πλήρως.

 

H κούρσα των MP συνεχίζεται, ακόμα και αν δεν είναι αναγκαία συνθήκη για την ποιότητα των φωτογραφιών, με αναλύσεις στις φωτογραφικές που ξεπερνούν τα 20MP. :blink: Ας έβγαζε η Apple iPhone με κάμερα 12 MP, να γινότανε χαμός :p

Link to comment
Share on other sites

Τα MPixel δεν ειναι μοναδα μετρησης της ποιοτητας της φωτογραφιας.

Να αφησουν στην ακρη οι κατασκευαστες τα αχρειαστα mpixel και να κοιταξουν να εφαρμοσουν κανενα αισθητηρα της προκοπης και κανενα φακο.

10000ς φορες 3Μpixel φωτο με ποιοτητα compact παρα 8 και 12 mpixel που οταν κανεις ζουμ ειναι τιγκα στον θορυβο, και θολες. Ουτώς ή αλλως υπαρχει καποιος που πραγματικα να χρειαζεται πανω απο 5mpixel?

[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω πχ και στο Vivaz που εχει 12mpixel αμα κανεις ζουμ στο αρχικο μεγεθος φαινεται ο θορυβος αυτα τα 3 βασικα χρωματακια και επισης δεν εχει καλη ευκρινεια μονο οταν δεν το εχουμε ζουμαρισμενο τοτε φαινοται πολυ καλα και απο την αλλη πρεπει να εχουμε και σταθερο χερι. Edited by KnightRider1
Link to comment
Share on other sites

εγώ θα ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος με μια κάμερα τον 3,2 mp αλλά να είναι φωτογραφία τη να τα κάνεις τα mp εάν είναι θολές
TOMMIS RODOS ;)
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω πχ και στο Vivaz που εχει 12mpixel
Mαλλον εννοεις το satio.

Oλα τα λεφτα ειναι το xenon και την διαφορα την βλεπεις κυριως την νυχτα.

 

Βασικα απο την στιγμη που τα i-phone και τα android δεν μπορουν μπορουν να βαλουν καμερες με πολλα mp τοτε και οι κατοχοι τους συμβιβαζονται. Ομως σε λιγο καιρο τα android θα εχουν πολλα mp και xenon οπως τα symbian αρα θα ειναι και αυτο ενα κριτηριο στις πωλησεις.

 

Εγω παντως θα κοιταξω το επομενο κινητο μου να εχει xenon και ας εχει 8mp που εχω τωρα.

Link to comment
Share on other sites

Τα MPixel δεν ειναι μοναδα μετρησης της ποιοτητας της φωτογραφιας.

Να αφησουν στην ακρη οι κατασκευαστες τα αχρειαστα mpixel και να κοιταξουν να εφαρμοσουν κανενα αισθητηρα της προκοπης και κανενα φακο.

10000ς φορες 3Μpixel φωτο με ποιοτητα compact παρα 8 και 12 mpixel που οταν κανεις ζουμ ειναι τιγκα στον θορυβο, και θολες. Ουτώς ή αλλως υπαρχει καποιος που πραγματικα να χρειαζεται πανω απο 5mpixel?

Συμφωνω.Εχω μια SONY ψηφιακη,αρκετα χρονια τωρα,την 117,(την ειχα παρει 1000 Ευρω),που εχει μονον 5 Mp,αλλα μεχρι Α4,μια χαρα φωτο βγαζει.Αρα τα παραπανω,ειναι εκ του περισσου για την πλειονοτητα των περιπτωσεων.

Μακαρι λοιπον,να βγει ενα κινητο,που να εχει μια καλη φωτομηχανη,και ας ειναι και 3Μp.Και ενα συτημα ηχου πολυ καλο βεβαια,χωρις να ειναι smartphone,που μας πεφτει "βαρυ", σ εμας τους παπουδες.

(Εγω εχω ακομη την αθανατη S700i,που με καμερα 1.5Mp,τα καταφερνει μια χαρα).

Κοσμοτε,100Mbps.

Ηifiman HM801,Westone UM3X,Yuin PK1,Fischer Audio DBA-02,Koss Porta Pro,

JVC HAFX1X / HA-FX1X Xtreme Xplosives.

Link to comment
Share on other sites

Μαλλον ο κοσμος ψιλοκουραστηκε αφου και με ενα κινητο των 5 μεγκαπιξελ κανεις ανετα δουλεια σου, απο εκει και περα μαλλον σημασια θα εχει το λειτουργικο συστημα και η επεκτασιμοτητα του κινητου...
Link to comment
Share on other sites

ποτε δεν με ενδιεφερε η ποσοτητα των mpixel απλα να βγαινουν υποφερτες φωτο.

αυτο απο το οποιο πασχουν σημερα τα smartphones ειναι η μπαταρια και εκει πρεπει να ριξουν το βαρος τους.

Link to comment
Share on other sites

απο τη στιγμη που τα κινητα δεν εχουν οπτικο ζουμ, ειτε 2mp ειτε 8.1mp (που εχω και τα 2), το ιδιο πραγμα ειναι. Ετσι και αλλιως, πολυ σπανια να εκτυπωσω φωτογραφιες, ακομη και αυτες που βγαζω με τη κανονικη μου ψηφιακη μηχανη (pentax).
Link to comment
Share on other sites

Εγω πιστεύω πώς σχεδόν ο περισσότερος κόσμος έχει ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και είναι καλυμένος με αποτέλεσμα να μην δίνουν τόση έμφαση στην κάμερα του κινητού αλλά κυρίως στο υλικό του κομμάτι (επεξεργαστής,RAM,λογισμικό,οθόνη) καθώς και στο πόσο καλό ήχο έχει διότι και ο ήχος στα κινητά άρχισε να γίνεται ανταγωνιστικός και απαιτητικός κατά την γνώμη μου

OnePlus 6 Midnight Black 128 SC & 8GB RAM

OnePlus 3T Gunmetal

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση


×
×
  • Create New...