Jump to content

Περί των οικονομικών προβλημάτων της χώρας


sideras1985
 Κοινοποίηση

Επαναφορά στην δραχμή;  

215 members have voted

  1. 1. Επαναφορά στην δραχμή;

    • Συμφωνώ
      63
    • Διαφωνώ
      152


Recommended Posts

Στο σημείο που φτάσαμε είναι προτιμότερο να καταφύγουμε στην ΕΕ-ΔΝΤ, παρά να κυρήξουμε στάση πληρωμών...

είναι άλλωστε οι 2 μοναδικές επιλογές της Ελλάδας αυτή την περίοδο...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 277
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Η κοινωνία είναι σε μεγάλο αναβρασμό, ο οποίος θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο όσο περνά ο καιρός. Η χώρα σε όλα τα επίπεδα οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση και περιμένω να δω, αν αυτή θα εκδηλωθεί σαν ένα μεγάλο "ΜΠΑΜ" με βίαιες κοινωνικές αναταραχές πυροδοτούμενες από την πολυετή λιτότητα ή σε ένα πνιχτό "ΤΣΑΦ" όπου δεν θα έχουμε κοινωνικές αναταραχές αλλά σιγανή κατάρρευση του συστήματος. Οι εξελίξεις τρέχουν με 1000, το δυσοίωνο "πάρτι" μόλις αρχίζει να "ζεσταίνεται" !

 

Υ.Γ.

Δεν είμαι "μάντης κακών" - αλλά όπου ανακατεύτηκε το ΔΝΤ (πολύ περισσότερο στην περίπτωση μας επικουρούμενο και από την ΟΝΕ) οι χώρες δεν είχαν καλά ξεμπερδέματα μαζί του.

 

Εγώ προβλέπω ένα μέγαλο μπαμ! Μάλλον τον χειμώνα του 2011 όπου θα έχουμε χάσει ήδη 2 μισθούς(Χριστούγεννα 2010, Πάσχα 2011) και θα ετοιμαζομάστε γιά τον τρίτο... Επιπλέον, θα κουβαλάμε στην πλάτη 1+ χρόνο το Δ.Ν.Τ! Αν γίνει πάντω μπαμ θα γίνει χειμώνα και όχι καλοκαιρί! σχεδόν πάντα οι εξεγέρσεις χειμώνα γίνονται! Και κάθε χειμώνας που θα περνάει χωρίς εκτόνωση τόσο πιό πολύ οργή θα κουβαλάει ο 'Ελληνας και τόσο πιό δυνατή θα είναι η έκρηξη!

Η αστυνομία, παρά την εξάρθωση μεγάλου μέρους της τρομοκρατίας και παρά τα οικονομικά της χώρας που δεν επιτρέπουν αύξηση δημοσίων υπαλλήλων, έχει σκοπό να αξάνει συνεχώς τις θέσεις τα επόμενα 3 χρόνια γιά υποψήφιους από πανελλήνιες! Ο λόγος είναι προφανής! Και μάλλον το ίδιο θα κάνει και ο στρατός!

 

Η μοναδική περίπτωση να έχουμε μόνο ένα πνιχτό τσαφ είναι ο 'Ελληνας να μείνει ακόμα και μέσα σε αυτή την κρίση στις συντηρητικές του ιδέες που δεν του επιτρέπουν ούτε να φωνάξει, ούτε να διαδηλώσει ούτε να κάνει όλα αυτά που μέχρι χτες κάνα οι "αναρχικοί"...

 

Οι μεγαλύτερες κοινωνικές αναταραχές των τελευταίων ετών ήταν:

Α) Στην Γαλλία τον χειμώνα του 2004 με επίκεντρο το Παρίσι και τα γκέττο του!

Β) Στην Ελλάδα τον χειμώνα του 2008 με επίκεντρο την Αθήνα...

Οι αναταραχές στην Γαλλία ήταν πολύ μεγαλύτερου βαθμού όμως, γιατί εκεί οι άνθρωποι ζητούσαν τα θεμελιώδη δικαιώματα τους και μία μπουκιά ψωμί! Εδώ δεν νομίζω να φτάσουμε σε τέτοιο στάδιο, αλλά δεν είναι απίθανο να ξεπάσουν αναταραχές σε περισσότερες από 1 χώρες της Ε.Ε ταυτόχρονα... Υποψήφιοι: Ισπανία, Πορτογαλία, Ισλανδία, μπορεί και Ιταλία...

Link to comment
Share on other sites

^^που να τρεχουμαι το καλοκαιρι που σκαει ο τζιτζικας..:lol::lol:

χαχα! Μη το γελάς... Το καλοκαίρι φεύγει και ο κόσμος από τις πόλεις... Οι οικονομικά ασθενέστεροι πάνε στα χωριά τους, οι πιό φραγκάτοι πάνε κανένα εξωτερικό, ή στα εξοχικά τους... Ερημώνουν οι πόλεις... Δεν υπάρχει και η δουλειά να σε πνίγει... Και το κυριότερο: Η Βουλή είναι off και οι βο(υ)λευτές την έχουν κάνει! Οπότε, φωνάξεις, δεν φωνάξεις το καλοκαίρι... Τίποτα δεν θα καταφέρεις...:lol:

Link to comment
Share on other sites

Μπλεξαμε αυτο εχω να πω εγω.Αυτοι δεν προκειται να σταματησουν τις περικοπες αν δουν οτι δεν τους βγαινουν τα νουμερα(που ειναι και το πιθανοτερο).Το Ελληνικο κρατος ειναι σαν την λερναια υδρα.Σε κανενα χρονο θα απαιτησουν και αλλα μετρα και στο τελος θα καταντησουμε να παιρνουμε ολοι ψιχουλα....120δις ειναι τρομερο νουμερο για δανειο και σε βαζει οχι απλα σε κηδεμονια αλλα σε πληρη δουλια.Δεν ξερω αν μπορει να το αντεξει αυτο η Ελλαδα....Δεν ξερω θεωρω οτι καπου ολο αυτο που ζουμε 4-5 μηνες θα εχει ασχημη καταληξη αλλα δεν μπορω να προσδιορισω τι ακριβως...
Link to comment
Share on other sites

Αυτή είναι τεραστια συζήτηση και δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια ενός φόρουμ..

Διαφωνείς ή συμφωνείς?

Link to comment
Share on other sites

Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αλλά πριν λίγο αν κάποιος πολιτικός πήγαινε όχι απλά να κόψει αλλά να μην δώσει αυξήσεις σε μισθούς όλοι φώναζαν.

Στο ασφαλιστικό αν πήγαινε να αυξήσει τα χρόνια γινόταν χαμός!

Θυμάστε απεργίες, φωνές κλπ;

Τι και αν έλεγαν κάποιοι παιδιά χρεοκωπούμε.

Όλοι τους έβριζαν και τους κορόιδευαν. Δεν το πίστευαν, νόμιζαν ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα βρούμε λεφτά.

Ε τώρα έφτασε αυτή η ώρα που λίγα οικονομικά να ήξερες έβλεπε ότι έρχεται.

Αλλά δεν είναι κάτι το ξαφνικό.

Link to comment
Share on other sites

Άκουσα ότι την προηγούμενη εξαετία μπήκαν στο Δημόσιο 60.000 νέοι υπάλληλοι μόνιμοι...Μη μιλήσουμε για συμβασιούχους κτλ...

 

Ε πώς να μην καταστραφούμε μετά...

Link to comment
Share on other sites

Άκουσα ότι την προηγούμενη εξαετία μπήκαν στο Δημόσιο 60.000 νέοι υπάλληλοι μόνιμοι...Μη μιλήσουμε για συμβασιούχους κτλ...

 

Ε πώς να μην καταστραφούμε μετά...

 

γενικα η χωρα εχει τους διπλασιους δημοσιους υπαλληλους απο οτι χρειαζεται...

δειτε το καθημερινα κοιτωντας γυρω σας...

Link to comment
Share on other sites

Ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι από όσους χρειάζεται το Δημόσιο είναι πραγματικότητα αλλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να θυμηθούμε ότι το ελληνικό κράτος, δηλαδή διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων ως ένα είδος ιδιότυπου «κουμπαρά» από τον οποίο υπεξαιρούσαν χρήματα με διάφορα νομοθετήματα για να καλύπτουν τις οικονομικές τρύπες που δημιουργούσαν με την πολιτική τους προξενώντας μεγάλα ως τεράστια ελλείμματα στο αποθεματικό τους, το οποίο μάλιστα για αρκετές δεκαετίες εξαιρείτο από την λήψη τόκων (!) στις τράπεζες όπου είχε κατατεθεί. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, είναι εύκολο σήμερα να μιλάμε για υπεράριθμους δημόσιους υπάλληλους αλλά από την άλλη πλευρά είναι πολύ δυσάρεστο για τις κυβερνήσεις να συζητούν για το πλιάτσικο που έκαναν στα ασφαλιστικά ταμεία τα τελευταία 50 με 60 χρόνια. Σε ένα δεύτερο επίπεδο η «δαιμονοποίηση» του δημόσιου τομέα εξυπηρετεί (ως προπαγάνδα) την ανάπτυξη κοινωνικού μίσους μεταξύ των κοινωνικών τάξεων σε μια προσπάθεια των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν την «μακιαβελική» λογική «διαίρε και βασίλευε».

 

Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι καταργούμε τον Δημόσιο τομέα η εξοικονόμηση θα είναι ελάχιστη καθώς οι μεγάλες σπατάλες δεν προέρχονται από την μισθοδοσία του αλλά από τις τεράστιες (ασύλληπτων διαστάσεων) κομπίνες, μίζες και ρεμούλες που δυστυχώς φόρτωσαν στην χώρα οι κυβερνήσεις της διαχρονικά! Αν μελετήσετε το φαγοπότι που έπεσε τόσο σε δραχμές (παλιά) όσο και σε ευρό (πρόσφατα) τα νούμερα είναι ασύλληπτα – κρατικές συμφωνίες επιζήμιες, αναθέσεις έργων ασύμφορες, εξοπλιστικά προγράμματα για αγορά «σκουπιδιών» και όλα αυτά συνεπικουρούμενα μεταξύ άλλων και από διάφορες εταιρίες του Ιδιωτικού τομέα που τρώγανε με χρυσά κουτάλια (ποίος μιλά για αυτές της Ιδιωτικές εταιρίες; ..ελάχιστοι) παρέχοντας επιζήμιες (όσο και των δημοσίων υπάλληλων) θέσεις εργασίας στο δυναμικό τους! Αλλά και αυτό είναι κάτι που δεν αρέσκονται να συζητούν οι κυβερνώντες μετατοπίζοντας την κουβέντα στο υπερτροφικό Δημόσιο τομέα (σπάνια κάνουν λόγο για τις μιζαδόρες μεγάλες Ιδιωτικές εταιρίες) ο οποίος και 3 φορές μεγαλύτερος να ήτανε, δεν έφτανε για να φαλιρίσει την χώρα όσο και αν αυτό κάνει εντύπωση στους περισσότερους αναγνώστες :-)

 

Αυτά, διότι κάπου βαρέθηκα να εκτοξεύονται συνεχώς μύδροι ενάντια του δημόσιου τομέα λες και για το παρόν χάλι φταίει μόνο αυτός ξεχνώντας πως στο φαγοπότι (βλ. διαπλοκή) συμμετείχε και η ιδιωτική πρωτοβουλία με τεράστιες μίζες από τα κρατικά έσοδα!

Old programmers never die. They just terminate and stay resident.

Link to comment
Share on other sites

Μην ξεχνάμε το μεγάλο πρόβλημα που θα έρθει σε λίγο μπροστά μας. Το δημογραφικό. Δεν έχουμε αρκετό κόσμο για να δουλέψει ώστε το κράτος να πάρει λεφτά και να δώσει συντάξεις. Γιαυτό και τα όρια ηλικίας όλο και θα μεγαλώνουν, οι συντάξεις θα μειώνονται.

 

Αν με κάποιο μαγικό τρόπο το έλλειμμα μας έπεφτε στο μηδέν, αλλά δεν μπορούσαμε να δανειστούμε, τότε και πάλι θα χρεωκοπούσαμε. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα βγάζει πχ 100 ευρώ αλλά θέλει έσοδα 110. Κάθε χρόνο πρέπει να δανείζεται. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ακόμα και αν με έναν μαγικό τρόπο δεν υπήρχαν καθόλου κομπίνες, μίζες κλπ, αν τρώμε περισσότερα απότι βγάζουμε τότε είμαστε αναγκασμένοι να δανειζόμαστε.

Link to comment
Share on other sites

γενικα η χωρα εχει τους διπλασιους δημοσιους υπαλληλους απο οτι χρειαζεται...

δειτε το καθημερινα κοιτωντας γυρω σας...

 

Δεν είμαι μόνιμος εργαζομένος στο Δημόσιο αλλά αυτή την "τραγωδία" την βλέπω και την ζω καθημερινά εκεί που δουλεύω ως μαθητής εργαζόμενος.

 

Κουράγιο Έλληνες! Οι καταστάσεις είναι πολύ κρίσιμες όπως γνωρίζουμε όλοι μας που μέρα με τη μέρα χειροτερεύουν.Το μεγάλο κρίμα είναι οτι είναι ένα τεράστιο ποσοστό της κοινωνίας μας δεν έχει αφυπνιστεί απο την ψευδοπραγματικότητα που βρισκόμαστε κάθε δευτερόλεπτο που περνάει και συνέχιζει την πορεία του προς τον πάτο που οδηγούμαστε όλοι μας.Είναι καθήκον μας εφόσον έχουμε εις γνώσις μας του τι γίνετε να ξυπνήσουμε τον συνανθρωπό μας και αυτός με τη σειρά του τον διπλανό του...

http://www.sterki.ch/sterki/global/images/Titel/STEYR_MOTORS.jpg - MAN - International - Dodge - Αναπαλαιώσεις/Ανακατασκευές ...

 

"Αλλάζουμε τρόπο σκέψης & αλλάζουμε τρόπο ζωής"

Link to comment
Share on other sites

Σε ένα δεύτερο επίπεδο η «δαιμονοποίηση» του δημόσιου τομέα εξυπηρετεί (ως προπαγάνδα) την ανάπτυξη κοινωνικού μίσους μεταξύ των κοινωνικών τάξεων σε μια προσπάθεια των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν την «μακιαβελική» λογική «διαίρε και βασίλευε».

Το διαίρει και βασίλευε είναι βυζαντινή πολιτική, όχι μακιαβελική:p

 

Αν με κάποιο μαγικό τρόπο το έλλειμμα μας έπεφτε στο μηδέν, αλλά δεν μπορούσαμε να δανειστούμε, τότε και πάλι θα χρεωκοπούσαμε. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα βγάζει πχ 100 ευρώ αλλά θέλει έσοδα 110. Κάθε χρόνο πρέπει να δανείζεται. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ακόμα και αν με έναν μαγικό τρόπο δεν υπήρχαν καθόλου κομπίνες, μίζες κλπ, αν τρώμε περισσότερα απότι βγάζουμε τότε είμαστε αναγκασμένοι να δανειζόμαστε.

 

Επειδή δεν κατάλαβα ακριβώς σε τι αναφέρεσαι, μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος? Φαντάζομαι αναφέρεσαι στο δημόσιο τομέα. Σωστά?

MyName: Γιάννης.

Samsung s22 ultra ~ Samsung Tab S7 ~ Dell XPS 9350

Link to comment
Share on other sites

ο ελληνας δεν ειναι κοιμισμενος! ειναι αιχμαλωτος! των ιδεων που τον προσταζουν οι κυβερνησεις και η τηλεωραση! εχει εγκλωβιστει με λιγα λογια! δυστυχως με ολους τους δημοκρατικους νομους και το συνταγμα που εχουμε αποτυχαμε να φτιαξουμε σωστο το κρατος μας. δεν υπαρχει αλλη λυση παρα να παρει το νομο στα χερια του οπως εγινε το 1821 και 1940. αφου και η ψηφος δεν μας δινει καποια λυση! που ειναι το τελευταιο οπλο του πολιτη! μην τρελενεστε ομως αυτο γινεται αιωνες τωρα δεν ειναι πρωτοφανες, τουλαχιστον για τα ελληνικα δεδομενα!

 

απλα και ωραια!

Link to comment
Share on other sites

Το διαίρει και βασίλευε είναι βυζαντινή πολιτική, όχι μακιαβελική:p

Λάβε υπόψη σου τα εισαγωγικά που έχω βάλει στο αρχικό κείμενο :happy:

 

Υ.Γ.

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον μια ενδελεχής εξέταση όμως των επιρροών που δέχθηκε ο Μακιαβέλι οδηγώντας τον στην διατύπωση του πάντα επίκαιρου έργου του, πράγμα που μάλλον ξεπερνά το παρόν topic.

Old programmers never die. They just terminate and stay resident.

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Επειδή δεν κατάλαβα ακριβώς σε τι αναφέρεσαι, μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος? Φαντάζομαι αναφέρεσαι στο δημόσιο τομέα. Σωστά?

 

Αναφέρομαι στην Ελλάδα σαν χώρα. Σε απλοποιημένη λογική:

Σήμερα βγάζει η Ελλάδα 100 ευρώ πχ και για να τα βγάλει πρέπει να έχει 110 (για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, φάρμακα, κλπ) . Ακόμα και το έλλειμμα μας να είναι μηδέν, αν δεν μας δανείσει κάποιος τα 10 ευρώ παραπάνω που θα τα βρούμε;

 

Πρέπει κάποια στιγμή οι προϋπολογισμοί μας να είναι όσα ξοδεύουμε = όσα βγάζουμε. Αυτό δηλαδή που κάνει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του πρέπει να το κάνει και το κράτος.

Link to comment
Share on other sites

Αναφέρομαι στην Ελλάδα σαν χώρα. Σε απλοποιημένη λογική:

Σήμερα βγάζει η Ελλάδα 100 ευρώ πχ και για να τα βγάλει πρέπει να έχει 110 (για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, φάρμακα, κλπ) . Ακόμα και το έλλειμμα μας να είναι μηδέν, αν δεν μας δανείσει κάποιος τα 10 ευρώ παραπάνω που θα τα βρούμε;

 

Πρέπει κάποια στιγμή οι προϋπολογισμοί μας να είναι όσα ξοδεύουμε = όσα βγάζουμε. Αυτό δηλαδή που κάνει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του πρέπει να το κάνει και το κράτος.

Φυσικα συμφωνω απολυτα με αυτο που λες.

Ομως το πραγμα ειναι καπως πιο πολυπλοκο για το δημοσιο, το οποιο δεν ειναι οτι βγαζει 100 και χρειαζεται 110 αλλα μπορει γενικα να βγαζει 200 αλλα χρειαζεται 110 τωρα. Και τωρα δεν εχει.

Το ελληνικο δημοσιο εχει περιουσια. Ρευστοτητα δεν εχει. Γι αυτο και δανειζεται. Και ολες οι χωρες δανειζονται. Μα για αυτο και ΤΙΣ δανειζουν, αλλιως θα εχαναν τα χρηματα τους οι δανειστες.

Απλα φαντασου οτι τωρα η Ελλαδα ειναι σαν να μπηκε σε εναν υπερεθνικο Τειρεσια.

MyName: Γιάννης.

Samsung s22 ultra ~ Samsung Tab S7 ~ Dell XPS 9350

Link to comment
Share on other sites

μωρέ ο Μίκης τα είπε όλα.. τα υπόλοιπα παλικάρια μου είναι περιττά

 

http://www.newstime.gr/resources/2009-12/mikhs--thumb-medium-thumb-medium.jpg

 

Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.

 

Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.

 

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος. Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι. Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;

 

Παρ’ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογκάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απ’ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.

 

Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.

 

Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ‘ρθουν.

 

Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν.

 

Μακάρι να έχω άδικο.

 

 

Αθήνα, 27.4.2010

 

Μίκης Θεοδωράκης

-----------------------

http://www.zoo.gr

Link to comment
Share on other sites

Μα τι σχέση έχει ρε παιδιά το ότι και άλλες χώρες έχουν μεγαλύτερο χρέος από εμας;

Το θέμα είναι ότι άλλες χώρες βγάζουν και πολλά λεφτά και έχουν δυνατότητα να τα ξεπληρώσουν...

Ποτέ κανένας οικονομολόγος δεν είπε ότι το πρόβλημα μας είναι το μεγάλο μας χρέος...

Link to comment
Share on other sites

@Princelights. Εντελώς εκτός πραγματικότητας όλα όσα λες. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι το απόλυτο ύψος του δημοσίου χρέους. Είναι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ. Ούτε όμως και αυτός ο λόγος καθορίζει απόλυτα το κατα πόσο το χρέος μιας χώρας είναι διατηρησιμο η όχι (αν δηλαδή θα κλειθει κάποια στιγμή η χώρα να αναδιαπραγματευτει το χρέος της). Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, διότι όσο αυξάνεται το ΑΕΠ τόσο μειώνεται ο λόγος Χρέος/ΑΕΠ.

 

Το πρόβλημα για την Ελλαδα επιδεινώνεται διότι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης μέχρι σήμερα ήταν η Δημοσια Καταναλωση (μισθοί). Για να μειώσεις λοιπόν το χρέος της Ελλαδας πρέπει οπωσδήποτε να μειώσεις τη Δημοσια κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει ύφεση, καθώς η ελληνική οικονομία εξαρτάται απόλυτα από τις Δημοσιες δπανες. Κάθε λοιπόν προσπάθεια μείωσης του χρέους αυτο-αναιρειται και αυτός ο φαύλος κύκλος προεξοφληθηκε από τις αγορές όταν το χρέος ξεπέρασε κάποιο όριο.

 

Εγώ από όλη αυτή την ιστορία θα ήθελα να δω την ελληνική κοινωνία να αλλάζει επιτέλους τις καθιερωμένες, κατεστημένες και τελείως λανθασμένες αντιλήψεις της. Ας σταματήσουμε να κατηγορουμε τους τεχνοκράτες και ας γίνουμε οι ίδιοι τεχνοκράτες. Πρέπει να γίνουμε περισσότερο τεχνοκρατικη κοινωνία, περισσότερο ευέλικτη, και να μειώσουμε δραματικα το μέγεθος του κράτους.

 

Και επιτέλους ας σταματήσουμε να βλέπουμε παντού φαντάσματα- αυτά είναι κατάλοιπα της τουρκοκρατίας, του εμφυλίου και της δικτατορίας! Αυτός ο τρόπος σκέψης δεν ταιριάζει σε συγχρονες κοινωνίες του 21ου αιώνα.

"Don’t be sad because it’s over. Smile because it happened"

---------------------------------

Γιάννης

Link to comment
Share on other sites

@Princelights. Εντελώς εκτός πραγματικότητας όλα όσα λες. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι το απόλυτο ύψος του δημοσίου χρέους. Είναι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ. Ούτε όμως και αυτός ο λόγος καθορίζει απόλυτα το κατα πόσο το χρέος μιας χώρας είναι διατηρησιμο η όχι (αν δηλαδή θα κλειθει κάποια στιγμή η χώρα να αναδιαπραγματευτει το χρέος της). Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, διότι όσο αυξάνεται το ΑΕΠ τόσο μειώνεται ο λόγος Χρέος/ΑΕΠ.

 

Το πρόβλημα για την Ελλαδα επιδεινώνεται διότι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης μέχρι σήμερα ήταν η Δημοσια Καταναλωση (μισθοί). Για να μειώσεις λοιπόν το χρέος της Ελλαδας πρέπει οπωσδήποτε να μειώσεις τη Δημοσια κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει ύφεση, καθώς η ελληνική οικονομία εξαρτάται απόλυτα από τις Δημοσιες δπανες. Κάθε λοιπόν προσπάθεια μείωσης του χρέους αυτο-αναιρειται και αυτός ο φαύλος κύκλος προεξοφληθηκε από τις αγορές όταν το χρέος ξεπέρασε κάποιο όριο.

 

Εγώ από όλη αυτή την ιστορία θα ήθελα να δω την ελληνική κοινωνία να αλλάζει επιτέλους τις καθιερωμένες, κατεστημένες και τελείως λανθασμένες αντιλήψεις της. Ας σταματήσουμε να κατηγορουμε τους τεχνοκράτες και ας γίνουμε οι ίδιοι τεχνοκράτες. Πρέπει να γίνουμε περισσότερο τεχνοκρατικη κοινωνία, περισσότερο ευέλικτη, και να μειώσουμε δραματικα το μέγεθος του κράτους.

 

Και επιτέλους ας σταματήσουμε να βλέπουμε παντού φαντάσματα- αυτά είναι κατάλοιπα της τουρκοκρατίας, του εμφυλίου και της δικτατορίας! Αυτός ο τρόπος σκέψης δεν ταιριάζει σε συγχρονες κοινωνίες του 21ου αιώνα.

Αυτα να τα πεις στον συνταξιουχο των 500-600 ευρω στον οικογενειαρχη που δουλευει 50+ ωρες και παινει 700 ευρώ και στον ανεργο νεο ( με η χωρις πτυχιο)

και ρωτα να μαθεις ποιοι θα πληγουν περισοτερο απο τα μετρα αυτα?

ο δημ. υπαλληλος που θα χασει 700-800 ευρω ( αλλα θα παιρνει και παλι πανω απο 2000) η ο μεροκαματιαρης που επαιρνε 700 και θα τα παιρνει και παλι αλλα με τον φοβο της απολυσης η της μετατροπής του ωραριου του σε part time με την αναλογη μειωση?

το λαθος που κανετε ΟΛΟΙ που υποστιριζετε τα μετρα αυτα επειδη ειμαστε σε αδιεξοδο ειναι οτι δεν καταλαβαινετε οτι τα μετρα αυτα ειναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΑ και παλι την πληρωνουν αυτοι που δεν εχουν τροπο να αντιδρασουν.

τα χρεη δεν τα δημιούργησαν οι εργατες/ εργαζομενοι αλλα οι φοροφυγαδες και οι υπαλληλοι του δημοσιου (εμμεσα γιατι αμμεσα φταινε μονο οι πολιτικοι για την επι δεκαετιες πολιτικη τους)

Γι'αυτο φωναζουμε να αναλαβουν ΟΛΟΙ τις ευθυνες που τους αναλογουν.

Link to comment
Share on other sites

@JG4 εσύ είσαι εντελώς εκτός πραγματικότητας!

Τα λόγια αυτά δεν είναι του PrinceLights αλλά του Μίκη Θεοδωράκη! Αν πρόσεχες λιγάκι θα έβλεπες ότι πρόκειται γιά επιστολή...

Και δεν βλέπουμε πουθενά φαντάσματα! Οι Η.Π.Α βάλανε το χέρι τους στον εμφύλιο και κάνανε την κατάσταση πολύ χειρότερη δημιουργώντας ακόμη περισσότερο μίσος ανάμεσα σε δεξιούς και αριστερούς! Οι Η.Π.Α στηρίξανε την Χούντα με σκοπό να κάνουν την χώρα μας ένα φανατικό αντι-Ρωσικό και αντίκομ*****στικό(edit: Το έκοψε το σύστημα επειδή είναι λίγο χαζούλη:p) κράτος! Λίγο πολύ ξέρουμε τί γινότανε επί χούντας και ποια ήταν η πολιτική της απέναντι σε Ρωσία και Η.Π.Α... Και στο τέλος εξ αιτίας της χούντας και των Η.Π.Α χάσαμε το 40% της Κύπρου όπως λέει και ο Θεοδωράκης! Και δεν πρόκειται αυτό το 40% να επιστρέψει στους Κύπριους γιατί η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με τις Η.Π.Α και ως γνωστόν βοηθάει τις Η.Π.Α στο στεγνό καθάρισμα της Μέσης Ανατολής!

Εμάς πάλι οι Αμερικάνοι πάντα θέλανε να μας έχουνε μαζί και κατά κάποιον τρόπο τα έχουν καταφέρει! 'Εχουν βάση στην Σούδα και αρκετούς 'Ελληνες που τους συμπαθούν! Βέβαια, αντίθετα με την Τουρκία και άλλες χώρες εμείς ποτέ δεν οφεληθήκαμε από τους Αμερικάνους! Μας εκμεταλλεύονται και στο τέλος μας κρεμάνε σε κάθε διαμάχη που έχουμε με άλλες χώρες!

Κάποια στιγμή τα U.S.A θα τελειώσουν με Μέση Ανατολή, μετά που θα στραφούν?

Ο μηχανισμός του αμερικανικού κράτους δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν υπάρχουν ενεργοί πόλεμοι! Αυτό είναι γνωστό! Η οικονομία τους βασίζεται πολύ σε εταιρίες πολεμικών εξοπλισμών κ.τ.λ...

Σας αρέσει είτε όχι, τα USA είναι οι μεγαλύτεροι τρομοκράτες του 21ου αιώνα! Δεν θεωρώ απίθανο κάποια στιγμή να πάθουμε ότι έπαθε η Παλεστινή! Αλλά μάλλον εμάς θα μας υποδουλώσουν με άλλους τρόπους και όχι με πολέμους!

Πάντως να ξέρετε ένα πράγμα! Περιτριγυριζόμαστε από χώρες που οι Αμερικάνοι έχουν καλές σχέσεις! Τουρκία, Σκόπια είναι τα κράτη που έχουν καλύτερες σχέσεις με τα USA! Και υπάρχει και το Ισραήλ, που βασικά δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τον Ελληνικό λαό...:O

Νομίζετε ότι εμείς είμαστε στο απυρόβλητο? Δείτε που είναι σήμερα η Γιουγκοσλαβία, η Παλεστίνη, τί έπαθε ο Λίβανος, το Ιράκ και το Αφγανιστάν! Εμείς είμαστε ακριβώς στο κέντρο!:worry:

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω μερικοί μιλάνε με ευκολία και δεν έχουν συναίσθηση τι θα πει χρεωκοπία... και μάλλον δεν βλέπουν ότι είμαστε όχι πριν αλλά ΜΕΣΑ στην ζώνη της χρεωκοπίας.

 

Και επίσης μερικοί κλείνουν τα μάτια τους.

Το πρόβλημα ξεκινάει από το ότι το χρέος μας αυξάνει τόσο γρήγορα ώστε να είναι ΑΔΥΝΑΤΗ η αποπληρωμή του. Για να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνια ανοργανωσιάς, κάτι που το διαθέτουμε.

Το πως τώρα έμπλεξαν την Αμερική μέσα σε αυτό πάλι δεν το καταλαβαίνω.

Link to comment
Share on other sites

Το πως τώρα έμπλεξαν την Αμερική μέσα σε αυτό πάλι δεν το καταλαβαίνω.

 

Απάντηση προς τον JG4 είναι αυτό... Επειδή μίλησε γιά φαντάσματα! Εγώ συμφωνώ απόλυτα αυτά που είπε ο Θεοδωράκης... Δεν είναι φυσιολογική η κατάσταση στην οποία φτάσαμε!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση


×
×
  • Create New...