Jump to content

Πρόβλημα με εξωτερική οθόνη σε laptop

sts_swiss
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Καλησπέρα στη παρέα του forum.

Αντιμετωπίζω ένα αρκετά ενοχλητικό πρόβλημα και παρά το αρκετό googling δεν έχω βρει τελική λύση. Ελπίζω στη βοήθειά σας!

Κατέχω έναν acer travelmate 6292 φορητό. Λόγω του ότι τελευταία τον χρησιμοποιώ αρκετές ώρες συνεχόμενα και κουράζει η οθόνη του (12.1”) αποφάσισα να αγοράσω μια οθόνη για εξωτερική σύνδεση. Κατέληξα τελικά στην Asus VW195D που με κάλυπτε για τον λόγο που την χρειαζόμουν. Όλα καλά μέχρι εδώ. Χρησιμοποίησα το απλό καλώδιο VGA (D-Sub 15 pin) που περιείχε η συσκευασία για να συνδέσω φορητό και οθόνη αμφότερα.

Σαν οθόνη όρισα αποκλειστικά την εξωτερική και πείρα αμέσως την μέγιστη ανάλυσή της (1440 x 900). Εκεί όμως συνέβει το εξής. Σε σκούρα χρώματα κυρίως παρατήρησα “κύματα-οριζόντιες γραμμές” που τρεμοπαίζουν με μεγάλη συχνότητα. Στην αρχή υπέθεσα ότι είχε πρόβλημα η οθόνη. Παίζοντας λίγο με τα καλώδια και τις συνδέσεις δεν είδα να λύνεται το πρόβλημα. Άλλαξα και τη πρίζα τόσο της οθόνης όσο και του φορητού χωρίς αποτέλεσμα.

Αγόρασα μετά από παρότρυνση τεχνικού ένα θωρακισμένο καλώδιο. (μου ξεκαθάρισε πως αν δεν παρατηρούσα μεγάλη διαφορά θα μπορούσα να το επιστρέψω)

Το καλώδιο : http://www.plaisio.gr/product.aspx?product=991139&catalog=23&x=30&category=69978275&page=3

Η αλήθεια είναι πως διαφορά υπήρχε σε σχέση με το καλώδιο της asus αλλά το πρόβλημα παρέμενε ενοχλητικό. Τελικά μετά από αρκετό ψάξιμο και λίγη τύχη έπεσα σε κάποια άρθρα περί ground loop. Κατέληξα στο να βγάλω το τροφοδοτικό του φορητού και να το αφήσω να δουλέψει με την μπαταρία του και ως δια μαγείας η εικόνα ήταν άψογη. Όταν έμπαινε το τροφοδοτικό εξακολουθούσε το ίδιο πρόβλημα. Δεν μπορώ να καταλάβω αν φταίει το τροφοδοτικό, η γείωση, το ρεύμα (τάση), ή κάτι άλλο.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει αντιμετωπίσει κάποιος άλλος παρόμοιο πρόβλημα και αν έχει καταλήξει σε κάποια λύση. Οποιαδήποτε πληροφορία ή γνώμη ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Έχω ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο πρόβλημα με ΗP Compaq και οθόνη LG 22''. Στην αρχή έλεγα πως είναι η πρίζα, αν και λαπτοπ-οθόνη είναι πάνω σε ups, δοκίμασα άλλη πρίζα, για λίγο φάνηκε να διορθώνεται και κατηγόρησα το ups, αλλά ήταν προσωρινό και ξαναάρχισαν τα ίδια. Είχα όντως προσέξει ότι με βγαλμένο το καλώδιο και να λειτουργεί με την μπαταρία το φαινόμενο εξαφανίζεται. Γενικά δοκίμασα όπως και συ διάφορα καλώδια κλπ και η κατάσταση παραμένενει η ίδια.

Δεν έχω καταλήξει κάπου συγκεκριμένα δυστυχώς. Το ρεύμα δεν παίζει να φταίει γιατί και πάνω σε ups και χωρίς ups, το ίδιο και το αυτό. Αν ήταν το τροφοδοτικό, θα το έκανε και η ίδια η οθόνη του laptop, οπότε μένει η γείωση.

Υποπτεύομαι το μεταλλικό πλαίσιο του λαπτοπ, εκεί που εδράζουν όλες οι θύρες δηλαδή. Υπάρχει μάλλον διαρροή από την θύρα του ρεύματος προς τις άλλες. Όχι αρκετό για να προκαλέσει άλλη δυσλειτουργία, αλλά ίσα - ίσα να δημιουργεί το πρόβλημα που έχουμε.

Εδώ είμαστε και θα το ψάξουμε. Stay in touch.

Κρίμα γιατί είχα σκεφτεί για επόμενο βήμα την αγορά ups. Με το σκεπτικό ότι το ρεύμα που θα προέρχεται από το ups θα είναι “σταθερό”, κάτι σαν της μπαταρίας, θα έλυνα το πρόβλημα. Τώρα απογοητεύομαι.

Διάβασα και κάτι άλλο κυρίως σε άτομα που είχαν τον ίδιο “θόρυβο” αλλά στο line out.

Κάλυψαν την γείωση του φις του φορητού με μονωτική ταινία και το πρόβλημα λύθηκε σε μεγάλο βαθμό. Δεν ξέρω όμως τι κινδύνους κρύβει αυτή η ενέργεια.

Αν δοκιμάσεις να αλλάξεις το "Σχέδιο παροχής ενέργειας" από πχ Υψηλές Επιδόσεις σε Εξοικονόμηση ενέργειας, θα δεις ότι το φαινόμενο ελαττώνεται. Αυτό αποδεικνύει ότι όσο περισσότερο ρεύμα τραβάει, τόσο πιο έντονο το φαινόμενο. Δεν είμαι σίγουρος για το τι σημαίνει αυτό βέβαια... :worry:

Δυστυχώς στην δική μου περίπτωση δεν βλέπω κάποια αλλαγή. Απορώ αν με κάποια άλλη μάρκα οθόνης θα είχα τα ίδια αποτελέσματα.

Επειδή είμαι σίγουρος ότι αρκετός κόσμος έχει συνδέσει φορητό με εξωτερική οθόνη θα ήθελα να ρωτήσω με τι συνδυασμό δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα (μάρκα φορητού - μάρκα οθόνης)

Δεν αλλάζει τίποτα ε; Περίεργο. Όσον αφορά τις μάρκες όπως βλέπεις, έχω και διαφορετικό laptop (HP Compaq) και διαφορετική οθόνη (LG). Το ίδιο λάπτοπ το δοκίμασα σε οθόνη Philips TFT 19'' και έκανε τα ίδια κόλπα.

Είμαι 100% σίγουρος ότι είναι θέμα laptop. Ίσως πιο ακριβά μοντέλα δεν το κάνουν αυτό (καλύτερη ποιότητα κατασκευής ---> καλύτερη γείωση). Επίσης πολύ πιθανό να παίζει ρόλο και η θύρα. Πχ σε DVI-D και HDMI μπορεί να μην το έκανε αυτό αφενώς γιατί ο τρόπος σύνδεσης (βύσμα) ειδικά στο HDMI είναι τελείως διαφορετικός και ενδεχομένως δεν πατάει στο πλαίσιο του λαπτοπ ώστε να γίνει η διαρροή, αφετέρου γιατί σε αυτές τις συνδέσεις το σήμα είναι ψηφιακό και δεν επιρρεάζεται από τέτοιες διαρροές ρεύματος. Ή λειτουργεί ή δεν λειτουργεί.

Το κακό είναι ότι το δικό μου λαπτοπ έχει μόνο VGA θύρα οπότε ο παραπάνω συλλογισμός είναι άχρηστος επί του πρακτέως.

Υποψιάζομαι ότι δεν υπάρχει βιώσιμη λύση για το θέμα μας.

Έχεις δίκιο...πρέπει να είναι θέμα laptop και ειδικά τροφοδοτικού-γείωσης. Όσο για την HDMI που ειναι εξολοκλήρου ψηφιακή σύνδεση ακόμα και να έχει πρόβλημα γείωσης το laptop πιστεύω πως δεν θα περνά το πρόβλημα στην οθόνη. Κάτι σαν την ψηφιακή και αναλογική μετάδοση τηλεοπτικών καναλιών.

Για τον ήχο τελικά υπάρχουν κάποιες συσκευές ground looπ isolator. Για την εικόνα δυστυχώς δεν έχω βρει ακόμα κάτι.

Θα το ερευνήσω παραπάνω μήπως και σταθούμε τυχεροί! Ελπίζω ίσως κάποιος που αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα και βρήκε λύση να την μοιραστεί μαζι μας!

@ alexel Μήπως δοκίμασες την μέθοδο με την μονωτική πάνω στην γείωση?

Αν δεν κάνω λάθος (δεν είμαι ειδικός) υπάρχουν κάτι "δαχτυλίδια" που μπαίνουν σε καλώδια για να εξομαλύνουν τέτοιου είδους παρεμβολές. Βέβαια, το καλώδιο της οθόνης έχει χοντρά βύσματα στην άκρη και μάλλον δε θα μπορείς να βάλεις κάτι τέτοιο, ωστόσο αν μπορείς ρώτα κάποιον που να ξέρει από ηλεκτρονικά (πχ μπορεί ο Βενιέρης να έχει έτοιμο τέτοιο καλωδιο).

Ψάχνοντας στο google βρήκα διάφορες περιπτώσεις με διαφορετικούς συνδυασμούς λαπτοπ οθόνης να έχουν το ίδιο πρόβλημα ΜΟΝΟ από την θύρα VGA.

Κάποιοι το έλυσαν με καλώδιο όπως αυτό που πήρες εσύ και κάποιος μιλάει για power board και power filter τα οποία δεν μπόρεσα να καταλάβω τι είναι.

Η λύση της κάλυψης της γείωσης με μονωτική χαρακτηρίζεται λάθος τακτική γιατί άμα χρειαστεί η γείωση και δεν έχεις... κλάφτα χαράλαμπε. Οπότε δεν το ρισκάρω. Ή μήπως να το ρισκάρω;

EDIT: Μόλις το έκανα! Και ναι, εξαφανίστηκε το φαινόμενο! Δεν θα το κρατήσω έτσι όμως...

http://img12.imagehosting.gr/out.php/t473505_groundloopsolution.jpg

Σκέφτηκα το εξής. Πολλές συσκευές στο σπίτι δεν έχουν γείωση. Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, οι φορτιστές των κινητών, οι μετασχηματιστές των συσκευών, διάφορα φωτιστικά γραφείου κλπ.

Γενικά η γείωση χρειάζεται όταν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ρεύματος από την συσκευή στον άνθρωπο. Πχ το σίδερο για το σιδέρωμα των ρούχων έχει γείωση γιατί μπορεί να γίνει στραβή λόγω π.χ. φθοράς και να περάσει το ρεύμα από τον χρήστη. Ο θερμοσίφωνας έχει γείωση (και μάλιστα γαϊδουρινή) γιατί άμα κάτσει διαρροή την ώρα λειτουργείας... Η τοστιέρα έχει γείωση για να μην υπάρχει το ενδεχόμενο να ψηθείς και εσύ μαζί με το τοστ. :lol:

Ο φορτιστής του λαπτοπ και το μόνιτορ γιατί έχουν γείωση όμως; :confused:

Ενδεχομένως αν ο μετασχηματιστής είναι ελατωμματικός και κάποια στιγμή το ρεύμα πριν μετασχηματιστεί διαρρεύσει στο πλαίσιο, παρακάμψει τις σπείρες μετασχηματισμού και περάσει στο καλώδιο που πάει προς το λαπτοπ, τότε το λαπτοπ θα καεί και αν εσύ εκείνη την στιγμή αγγίζεις κάποια θύρα θα σε χτυπήσει και σένα.

Γενικά η γείωση είναι για το αν κάτσει στραβή. Δεν έχει να κάνει με την κανονική λειτουργία. Μια πιο κομψή λύση πέρα από την μονωτική ταινία είναι να πάρεις αντάπτορα που να κάνει τα τρία... δύο αν με πιάνεις. Να ακυρώνει την γείωση δλδ, το ίδιο πράγμα.

Από αύριο πάω να κοιτάξω για φίλτρα σε διάφορα καταστήματα... έλα και είμαστε κοντά στην λύση :w00t:

εμενα ο φορητος μου εχει εξοδο vga και hdmi...οταν συνεδεσα την εξωτερικη οθονη με vga η οθονη τρεμοπαιζε....οταν την συνεδεσα με καλωδιο hdmi-dvi η εικονα ηταν σουπερ....το κανα σε δυο διαφορετικες οθονες και το αποτελεσμα ηταν το ιδιο....

Είναι αναμενόμενο που δεν έχεις τρεμόπαιγμα με την HDMI, είναι ψηφιακή ;)

Τελικά μόνωσα την γείωση του μόνιτορ επειδή θεωρώ πως είναι λιγότερο πιθανό να πάθει μπατιρντί και να γίνει ζημιά. Το αποτέλεσμα φυσικά το ίδιο... το loop κόπηκε. Το κρατάω έτσι μέχρι νεοτέρας.

Αρχικά συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση!

Τις δύο τελευταίες μέρες έψαξα αρκετά το θεματάκι που μας απασχολεί.

Δυστυχώς ή ευτυχώς το αντιμετωπίζει αρκετός κόσμος.

Συνήθως εμφανίζεται στους φορητούς υπολογιστές όταν αυτοί συνδεθούν με κάποια εξωτερική συσκευή εικόνας ή ήχου.

Στην πρώτη περίπτωση το αντιλαμβάνεται κανείς παρατηρώντας “νερά”-τρέμουλο-οριζόντιες γραμμές στην οθόνη.

Στην δεύτερη περίπτωση εμφανίζεται ένας ενοχλητικός θόρυβος, πχ στα ηχεία που έχουν συνδεθεί με τον φορητό γνωστός και ως hum noise.

Μερικές φορές στην δεύτερη περίπτωση θόρυβος δημιουργείται ακόμα και από την λειτουργία του επεξεργαστή και του σκληρό δίσκου.

Ειδικά δε όταν χρησιμοποιείται το ποντίκι για κάποιο λόγο το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Και οι δύο περιπτώσεις κατά 90% προέρχονται από την ίδια αιτία.

Το φαινόμενο Βρόγχου Γείωσης γνωστό και ως Ground loop.

Επειδή έχω μαζέψει αρκετό υλικό τόσο για το πρόβλημα αυτό όσο και για διάφορους τρόπους με τους οποίους λύνεται θα προσπαθήσω αυτές τις μέρες να τα μαζέψω ώστε οι πληροφορίες αυτές να καταλήξουν σε ένα μικρό how to-info thread. Πιστεύω έτσι θα είναι καλύτερα και για όποιον το αντιμετωπίσει μελλοντικά και θελήσει να βρει συγκεντρωμένο υλικό.

@Alexel Η λύση με την μονωτική πάνω στην γείωση όντως θεωρείται προς αποφυγή. Διάβασα όμως πως αρκετοί το έπραξαν, δουλεύοντας για πολλά χρόνια με τον φορητό τους χωρίς να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα. Μάλιστα αφαιρούσαν την γείωση από τον φορητό και όχι για παράδειγμα από την οθόνη. Αναρωτήθηκα και εγώ αν αφαιρώντας την γείωση από την οθόνη (με την μέθοδο της μονωτικής) θα είχα αποτέλεσμα και ίσως ήταν ασφαλέστερο από το να αφαιρέσω την γείωση του φορητού. Τελικά επιβεβαιώθηκα από σένα ότι λειτουργεί μιας και έτσι σπάει το ground loop. Αυτό το ανταπτοράκι που του κάνει τα 3...2 :lol::lol: είναι πιστεύω πιο ενδεδειγμένη λύση.

Παρατήρησα πως πολλές συσκευές στο σπίτι (τηλεόραση, δορυφ. αποκωδικοποιητής, πορτατίφ, router) έχουν πρίζα με δύο pin άρα (?) δεν έχουν γείωση. Τότε η εξωτερική οθόνη που πιστεύω έχει μικρή κατανάλωση γιατί να περιέχει γείωση? Είναι ασφαλές να την απομονώσουμε και έτσι να λύσουμε προσωρινά ή και οριστικά το πρόβλημα?

Αρκετοί έχουν “κόψει” την γείωση χωρίς κάποιο πρόβλημα. Δεν μπορώ όμως ακόμα να προτείνω την λύση αυτή και να παίξω με την ασφάλεια του καθενός. Ηλεκτρολόγος δεν είμαι και γιαυτό θα παρακαλούσα αν διαβάζει το θέμα κάποιος ειδικός να μας πληροφορήσει όσο γίνεται για το θέμα κυρίως της γείωσης.

Πάντως μια σωστή λύση όντως είναι κοντά! :up:

Λοιπόν πέρασα μια βόλτα από το Media Markt και δεν έχει τίποτα ειδικά φίλτρα για να ακυρώνει το φαινόμενο.

Όταν μαζέψεις όλο το υλικό που λες και το ταξινομήσεις θα είναι καλή φάση αυτό το how - to. Εγω προσωπικά βολεύτικα με τη μόνωση της γείωσης του μόνιτορ και -μέχρι νεωτέρας- δεν διατρέχω κάποιον κίνδυνο. Δεν το προτείνω ούτε γω για μόνιμη λύση αλλά θα το κρατήσω όσο χρειαστεί, μέχρι να βρεθεί κάτι σίγουρο.

• 2 weeks later...
μπορεις να μ περιγραψεις σε παρακαλώ πως ακριβως εκανες το κολπο με την ταινια και τη γειωση. αντιμετοπιζω και εγω το ιδιο ακριβως προβλημα! Δε καταλαβα τι ακριβως γειωνεις. αν 8ες μπορεις να μου το περιγραψεις λιγο αναλυτικα! θα το εκτιμουσα! αν παρεπιπτοντως βρεθει καποια πιο ενδεδειγμενη λυση καλο θα ηταν να μας την πει καποιος! θα ψαξω και εγω και αν βρω κατι θα το γραψω!

Για κάποιον λόγο κατέβηκε η φωτό που είχα βάλει.

Τεσπα η πρίζα τύπου σούκου έχει τις δύο τυπικές τρύπες (φάση/ουδέτερος). Έχει όμως και κάτι σιδεράκια που αποτελούν την γείωση δες την φωτό παρακάτω. Αν τα καλύψεις αυτά με μονωτική είσαι αρχηγός. Εδώ και κοντά ένα μήνα πάντως είμαι so far so good. :)

http://xs137.xs.to/xs137/09113/169154.jpg

Για κάποιον λόγο κατέβηκε η φωτό που είχα βάλει.

Τεσπα η πρίζα τύπου σούκου έχει τις δύο τυπικές τρύπες (φάση/ουδέτερος). Έχει όμως και κάτι σιδεράκια που αποτελούν την γείωση δες την φωτό παρακάτω. Αν τα καλύψεις αυτά με μονωτική είσαι αρχηγός. Εδώ και κοντά ένα μήνα πάντως είμαι so far so good. :)

http://xs137.xs.to/xs137/09113/169154.jpg

Πεσ μου κατι τελευταιο.. Η πριζα σουκου εχει καλωδιακια και στο πανω και στο κατω μερος. Ειναι απαραιτητο να μονωθουν και τα δυο? η μονο το ενα απο τα δυο και ποιο? σορρυ που ισωσ ρωταω κατι πολυ απλο αλλα ειμαι λιγο ασχετος με αυτα τα θεματα..

• 6 months later...

Λοιπόν παιδία έχω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα σε ένα multirama pc.

Όντως αν καλυφθούν τα σιδεράκια από την πρίζα το ground loop παύει

να υφίσταται (το δοκίμασα προσωπικά). Ωστόσο σε καμία περιπτωση δεν πρέπει να καλύπτουμε την γείωση (σπουδάζω ηλεκτρολογία και ξέρω 2 πράγματα)...

Η πιο ασφαλής λύση που μπόρεσα να σκεφτώ ήταν η εξής (την οποια πάλι δεν την συνιστω αλλα αν γίνει κάτι προστατεύεται η οθόνη και το pc)

Λοιπόν: Καλύπτετε τα σιδεράκια με ταινία αλλα επάνω 'κουμπωνετε' το ups και μετα στο ups το laptop η την οθόνη (θα συνιστούσα ΜΟΝΟ την οθόνη)

Έτσι ώστε αν γινει κάτι να την 'πληρώσει' μονο το ups....

Λοιπόν, ο φορητός μου είναι Acer Aspire 3003LMi και η εξωτερική οθόνη Samsung SyncMaster 930BF. Σήμερα το πρωί τα έβαλα "παρέα" και είχα κι εγώ το πρόβλημα που περιγράφετε.

Δεν πειράζω τη γείωση. Τελεία και παύλα. :!:

Με δεδομένο αυτό, η πρώτη κίνηση ήταν η αγορά ενός αξιοπρεπούς καλωδίου vga-σε-vga διότι ο φορητός δεν έχει άλλη (βλέπε dvi) έξοδο. :( Με το καλώδιο που πήρα (κόστος 7ευρώ από μαγαζί με ηλεκτρονικά είδη στην πόλη μου) το πρόβλημα μειώθηκε αισθητά. Στη συνέχεια, ανέβασα τα Hz της οθόνης από τα 60 (που ήταν εξ ορισμού) στα 75 (το μέγιστο που σηκώνει) και το πρόβλημα ... εξαφανίστηκε! Απλά και όμορφα. :)

Δεν προτείνω τίποτε σε κανέναν. Απλά λέω τι έκανα εγώ.