Jump to content

κατασκευή Η/Υ Access Point File Server

FilthX
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

έχω ένα πρόβλημα που με απασχολεί και θα ήθελα να ζητήσω τη γνώμη σας.

Θέλω να κάνω μια σύνδεση ασύρματη ενός ADSL router με ένα Access point το οποίο να συνδέεται ενσύρματα με άλλους 2 υπολογιστές και έναν εξωτερικό δικτυακό δίσκο. Ψάχνωντας για access point απογοητεύτηκα γιατί δεν βρίσκω κάποιο που να μου δίνει αρκετές RJ45 θύρες, οπότε έψαξα για κάποιον router που να μπορεί να λειτουργήσει και ως access point. Δεν βρήκα και πολλά πράγματα οπότε σκέφτηκα να φτιάξω ένα PC (έχω ένα PIII 500MHz που κάθεται) και να το χρησιμοποιήσω ως Access point και παράλληλα ως file server. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω Linux για λόγους κόστους και παράλληλα για λόγους αξιοπιστίας αλλά και ταχύτητας.

Συνοψίζοντας, θέλω να φτιάξω ένα PC με Linux το οποίο να έχει 2 500άρηδες δίσκους που πρέπει να γίνονται share στα υπόλοιπα PC του γραφείου που τρέχουν Win XP (samba ?). To PC αυτό θα συνδέεται ασύρματα με το ADSL router και μέσω της Ethernet κάρτας δικτύου και ένος switch να δίνει πρόσβαση στο internet και στα shares του δικτύου. Δηλαδή οι δύο συνδέσεις (ασύρματη και ενσύρματη με το switch) πρέπει να γίνονται bridged για να μπορούν τα υπόλοιπα PC που θα συνδέονται στο switch να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του δικτύου και στο internet.

1) Γίνεται;

2) Ποια διανομή κάνει για τη δουλειά αυτή;

3) Τι ρυθμίσεις χρειάζονται;

4) Έχετε υπ όψη κάποιο router ή access point και ένα ethernet HD case που θα μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλεια για να μήν μπαίνω σε όλο αυτό το τράβηγμα; Θα ήθελα to router και το access point (ή το δεύτερο router (?)) να είναι της ίδιας μάρκας για λόγους συμβατότητας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

FilthX

4 ethernet δεν σου φτάνουν? Εγώ χρησιμοποιώ το WBR 3460A της Level One το οποίο έχει 4 πόρτες. Αν δεν φτάνουν βάλε και ένα switch 4/8/12/24 και έχεις όσες πόρτες θες. Υπάρχει και το asus με usb θύρα για να βάλεις δίσκο ή εκτυπωτή.

Τώρα:

1,2) Γίνεται, με όλες τις διανομές. Αν θες dedicated router μπορείς να δοκιμάσεις το brazilFW που έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε hardware. Θα χρειαστείς 1 ασύρματη και μία κανονική (προσοχή, δες ποιες υποστηρίζει). Είναι μανούρα αρκετή πάντως... :D

3) Πολλές, πάρα πολλές ψάξε Linux router στο google και θα βρεις οδηγίες.

http://briefcases.pathfinder.gr/download/597036If you are not paying for it, you're not the customer; you're the product being sold.

Μπορείς να κάνεις με διάφορους τρόπους αυτό που θέλεις χωρίς να καταφύγεις σε νέο μήχανημα. Αν θέλεις να συνδέσεις μέχρι 4 συσκευές ενσύρματα, μπορείς να βρεις πολλές λύσεις. Για παράδειγμα, το WAG200G της Linksys το οποίο έχει 4 10/100 ethernet ports, είναι adsl modem και υποστηρίζει 802.11b/g για ασύρματη δικτύωση.

Δικτυακούς δίσκους μπορείς να έχεις με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν συσκευές όπως το NSLU2 πάλι της Linksys το οποίο παρέχει 2 θύρες USB για να βάλεις απλούς εξωτερικούς USB δίσκους. Άλλη λύση είναι να αγοράσεις κουτί με ethernet που να λειτουργεί ως file server. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, όμως αν ψάξεις μπορείς να βρεις μερικά όπως π.χ. το Muse LanDisk της Thermaltake.

Άλλη περίπτωση βέβαια είναι να πάρεις έναν δίσκο που εξ'αρχής είναι δικτυακός, μια καλή τέτοια περίπτωση είναι το My Book World Edition της Western Digital.

Αν τώρα δεν σε φτάνουν 4 ethernet ports ή θέλεις gigabit ethernet, τότε περιπλέκεται η κατάσταση. Στην πρώτη περίπτωση, προτίμησε να πάρεις ένα switch με 8 ports (ή περισσότερα), ένα adsl modem/router και ένα access point ξεχωριστά. Στη δεύτερη υπάρχουν routers με gigabit ethernet αλλά είναι λίγοι και θα πρέπει να αγοράσεις και adsl modem (θα πρέπει να λειτουργεί σε bridged ethernet).

Γενικά νομίζω ότι αν δεν χρειάζεσαι τις σίγουρα πάρα πολλές δυνατότητες που θα σου δώσει ένα νέο μηχάνημα με linux κι επειδή πρόκειται για κάτι που θα δουλεύει συνεχώς και θα χρειαστεί αρκετές ρυθμίσεις, είναι καλύτερα να επιλέξεις κάτι από όλα αυτά που γράφω.

Φίλε mcde, μια ερώτηση.

Αν έχω δύο WAG200G, το ένα modem/router πάνω στην DSL και το άλλο συνδεδεμένο ασύρματα με το πρώτο αλλά λετουργόντας σαν Access Point και switch που απ' ότι είδα έχει τέτοια δυνατότητα, θα μπορέσω να έχω πρόσβαση στο WLAN απο τα PC που θα είναι ενσύρματα συνδεδεμένα στο δεύτερο και επίσης θα βλέπουν internet; Δηλαδή μπορεί να λειτουργήσει τo WAG200G χωρίς να είναι συνδεδεμένο σε γραμμή DSL;

Tepes4

Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να κάνει αυτό που θέλεις (π.χ. το παλιότερο wag354 δεν το κάνει). Υπάρχουν διάφοροι routers που μπορούν να λειτουργήσουν σαν clients σε WLAN με τροποποιημένο firmware (όπως openwrt ή ddwrt, προτείνω το δεύτερο δες εδώ), αλλά δεν ξέρω αν το wag200g μπορεί να το κάνει αυτό.

Meta apo epikoinwnia me tin linksys, ematha pws to wag200g den mporei na leitourgisei san access point kai switch aytonoma... Giati arage? enw sta specs tou lene pws exei enswmatomeno access point kai switch.

An kapoios filos gnwrizei kapoio pou na mporei na to kanei ayto, as to kanei post edw gia na lythei to problima alliws me blepw na ftiaxnw to pc.

FilthX

Τι ακριβώς θέλεις να κάνεις; Γιατί αν δεν χρειάζεσαι την λειτουργία modem (αν έχεις δικό σου π.χ.) μπορείς να αγοράσεις ένα απλό router (όπως το wrt54g). Αν πάντως θέλεις να το έχεις σαν client σε ασύρματο δίκτυο, δες το προηγούμενο post μου.

Τότε καλύτερα να πάρεις μια συσκεύη που είναι switch+a.p. (δεν είναι modem δηλαδή) και μπορεί να λειτουργήσει σαν client σε WLAN. Δες το ddwrt για περισσότερες πληροφορίες.