Jump to content

Συγκέντρωση υπογραφών για το blogme.gr


MsK
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Ο δικτυακός τόπος blogme.gr αποτελούσε έναν «ηλεκτρονικό κατάλογο», στόχος του οποίου ήταν να καταγράψει και να κατηγοριοποιήσει όλα τα ελληνικά blogs (ιστολόγια). Χρησιμοποιώντας ευρέως διαδεδομένες τεχνολογίες (RSS), έκανε αυτόματη «ηλεκτρονική αποδελτίωση», παρουσίαζε δηλαδή τα blogs που είχαν ανανεωθεί πρόσφατα, αναφέροντας τον τίτλο και την ημερομηνία της τελευταίας τους καταχώρησης και την ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να τα διαβάσουν, εφόσον ακολουθούσαν τη σχετική «παραπομπή» (link).

 

Το περασμένο φθινόπωρο, την ώρα που η Αθήνα φιλοξενούσε το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, ο ιδιοκτήτης του blogme.gr, κ. Αντώνης Τσιπρόπουλος συνελήφθη με την διαδικασία του αυτόφωρου επειδή στο δικτυακό του τόπο υπήρχε παραπομπή προς ιστοσελίδα, που σύμφωνα με τον μηνυτή περιείχε «κείμενα υβριστικού περιεχομένου». Τότε το γεγονός πήρε μεγάλες διαστάσεις και ακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός σχολίων, καθώς και δημοσιευμάτων στον Τύπο, που εξέφραζαν την κατάπληξη και την αντίθεσή τους προς αυτή την ενέργεια. Παρά τη διεθνή κατακραυγή, η μήνυση δεν αποσύρθηκε, ενώ το θέμα επανήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα καθώς ορίσθηκε η δικάσιμος για τις 21 Ιουνίου 2007.

 

Την ίδια στιγμή όμως, οι Έλληνες bloggers ξεκίνησαν μια προσπάθεια συλλογής υπογραφών οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από τον κ. Τσιπρόπουλο στο δικαστήριο. Σκοπός της συλλογής δεν είναι η άσκηση πολιτικής πίεσης, αλλά η κατάθεση της γνώμης έμπειρων χρηστών των νέων μέσων, οι οποίοι θα δηλώσουν απέναντι στο δικαστήριο ότι «η ευθύνη του δημιουργού της παραπομπής, δεν μπορεί ούτε να ταυτιστεί με την ευθύνη του προσώπου που περιλαμβάνει στο ιστοχώρο του άλλον ιστοχώρο, ή μέρος αυτού (μέσω υπερσυνδέσμου - link), ούτε να επεκταθεί τόσο ώστε να περιλαμβάνει προληπτική αυτο-λογοκρισία», καθώς και ότι «ο διαχειριστής ενός παρόμοιου ηλεκτρονικού καταλόγου δεν μπορεί να επιβαρύνεται με την ευθύνη να λογοκρίνει τόπους τρίτων οι οποίοι λειτουργούν νόμιμα». Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ζητούνται σχετικά πολλά στοιχεία για την υπογραφή.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ακολουθήσετε τις «παραπομπές», που θα σας οδηγήσουν στο κείμενο προς υπογραφή, στο blogme.gr, καθώς σε αναρίθμητα ελληνικά blogs που ασχολούνται με το θέμα.

[sIGPIC][/sIGPIC]
Link to comment
Share on other sites

Επισκέπτης
This topic is now closed to further replies.
 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...