Jump to content

Κίνα


gmmour
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Λοιπόν,

Επειδή φεύγω για δύο μήνες στο πανεπιστήμιο στο Πεκίνο έψαξα λίγο τι παίζει με την κινητή στην αχανή αυτή χώρα που ακούει στο όνομα Κίνα.

 

Λοιπόν, στην Κίνα υπάρχουν δύο κρατικά δίκτυα με πανεθνική κάλυψη, China Mobile και η China Unicom.

Και οι δύο καλύπτουν σχεδόν όλο το "πολιτισμένο" κομμάτι της χώρας όπου είναι πιο πιθανό (και επιτρέπεται) να βρεθεί ένας ξένος. Δηλαδή καλύπτουν την ανατολική πλευρά της χώρας, ενώ στην δυτική, φτωχή, επικίνδυνη και ταραχώδη πλευρά της χώρας δεν υπάρχει κάλυψη παρά μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αν και εκεί θα βρεθείτε μόνο αν είστε πολύ πορωμένος ταξιδιώτης, αν σας λένε Μάγια Τσόκλη ή αν θέλετε να αυτοκτονήσετε...

 

Μπορεί κανείς εύκολα να βρει προπληρωμένες κάρτες (τουλάχιστον της China Mobile) στο internet και δη στο eBay με περίπου 25$ μαζί με τα ταχυδρομικά. Έχω την εντύπωση ότι για να αγοράσει κανείς κανονικά sim στην Κίνα θέλει ταυτότητα, αλλά μέσω του internet όλα είναι πολύ απλά και εγώ ήδη έχω προμηθευτεί τρεις prepaid SIM από το eBay για την παρέα που θα είμαστε στο πανεπιστήμιο.

 

Πρέπει κανείς να διαλέξει προσεκτικά από ποια πόλη θα πάρει αριθμό. Π.χ. εμείς πήραμε αριθμούς Πεκίνου καθώς εκεί θα μένουμε. Αν βγεις έξω από την επαρχία που είναι ο αριθμός σου, πληρώνεις αυξημένες χρεώσεις (roaming). Στο καρτοκινητό χρεώνεται τόσο η εξερχόμενη όσο και η εισερχόμενη κλήση με την ίδια τιμή 0.60 γιουάν/λεπτό (0.06 ευρώ περίπου) ενώ οι διεθνείς κλήσεις προς ΗΠΑ (για Ελλάδα δεν ξέρω ακόμα) κοστίζουν περίπου 0.35 Ευρώ το λεπτό.

 

Αυτά τα ολίγα. Μόλις φτάσω στην Κίνα, ίσως να στείλω κανένα update, αλλιώς από Σεπτέμβριο!!!

Link to comment
Share on other sites

Αρκετά ενδιαφέρον. Περιμένουμε τις εμπειρείες σου από αυτή την αχανη χώρα

NEC DB2000 (1999), Nokia 3210 (2000), EricssonR320s (2001), Ericsson T65 (2002), Nokia 6600 (2003), Palm Treo650 (2005), iPhone (2007), HTC Hero (2009), Samsung Galaxy Mini (2010), iPad (2010), Samsung Omnia W (2011), Samsung Galaxy Note (2012), iPad Air (2014), Samsung Galaxy Note 3 (2014), OnePlus 2 (2015), Meizu M5 Note (2017), Samsung Note 8 (2017), iPad 6 (2018)...

http://www.everythingaboutebooks.com

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Χαιρετίσματα από το Πεκίνο, την πιο περίεργη πόλη του κόσμου και από το Beijing Language and Culture University!

 

Λοιπόν η Κίνα είναι μία πολλή περίεργη χώρα με τεράστιο ενδιαφέρον και τρομερούς ανθρώπους!

 

Λοιπόν, όλοι εδώ έχουν κινητά china mobile (τουλάχιστον όλοι οι ξένοι) τα οποία είνα πάμφθηνα και παντού πωλούνται οι ΙΡ κάρτες (έτσι τις λένε) που είναι είτε callback είτε τις καλείς κατευθείαν από το κινητό και έχουν κάτι τιμές τύπου με 10 Ευρώ μπορείς να καλέσεις στην Ελλάδα με 0.30 το λεπτό...

 

Χρεώνονται και οι εισερχόμενες κλήσεις με 0.06 Ευρώ περίπου το λεπτό που απλά είνα πάμφθηνο... Εγώ μία εβδομάδα εδώ, δεν έχω φάει (συνολικά σε κάρτα ανανέωσης και σε χρονοκάρτες κινητού) πάνω από 6 Ευρώ μιλώντας περίπου μισή ώρα την ημέρα με Ελλάδα είτε καλώντας εγώ είτε καλώντας αυτοί... Τα δίκτυα έχουν πολύ καλή κάλυψη σχεδόν παντού!

 

Οι τιμές στα πάντα είναι εξωφρενικά χαμηλές σε σημείπου που δεν καταλαβαίνεις πλέον πόσο χαμηλές είναι... Ο καιρός είναι τρομερά ζεστός με υγρασία που είναι πάνω από 94% σχεδόν 2.5 στις 3 ημέρες και ιδρώνεις τρελά και συνέχεια μέχρι που συνηθίζεις ότι μόλις βγεις από την πόρτα σου θα έχει ήδη γίνει μούσκεμα από την υγρασία και από τη ζέστη...

 

Αυτά τηλεγραφικά από εδώ...

 

Χαιρετίσματα στους φίλους συμφορουμίτες,

GM

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Kαλά να περνάς ανταποκριτή. :)

Παρακαλούνται τα fanboys των Samsung, Sony, Microsoft να σταματήσουν να μου γράφουν πμ με προσβολές γιατί γέμισε το inbox και πλέον δε θα τα λαμβάνω.

[sIGPIC][/sIGPIC]

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Σε μερικές μέρες ο ανταποκριτής μας πρέπει να γυρνάει (17/9 ?)...:D

 

Όχι βρε, εδώ είμαι, πέρασαν ήδη οι δύο μήνες... Το προηγούμενο μήνυμα το είχα στείλει από την Κίνα. Αν και θα ήθελα πολύ να είμαι ακόμα στην Κίνα, έχω κάτι παραπάνω από εβδομάδα που επέστρεψα...

 

Σόρυ που παράβλεψα να ενημερώσω το θέμα.

 

Λοιπόν έτσι περιλιπτικά έχει η κατάσταση όπως την βίωσα εγώ.

Όλοι μα όλοι οι ξένοι και η πλειοψηφία των κινέζων έχουν καρτοκινητά της china mobile. Η εν λόγω εταιρεία έχει την μεγαλύτερη συνδρομητική βάση και την καλύτερη κάλυψη!

Το πακετάκι σύνδεσης πωλείται παντού και σε διάφορες πολύ χαμηλές τιμές (γύρω στα 60-100 γιουάν ήτοι 6-10 Ευρώ) και περιλαμβάνει 50 γιουάν (5 Ευρώ) χρόνο ομιλίας. Τέλος πάντων θέλει λίγο ψάξιμο για να βρεις καλή τιμή.

Επειδή πάντως έτσι κι αλλιώς είναι πολύ φθηνό και για να το αγοράσεις από συνοικιακό μαγαζάκι φθηνότερο, θα πρέπει να μπλέξεις με του κινέζους στα κινέζικα και να τους κάνεις και παζάρια, καλύτερα να το αγοράσει κανείς από το σταντ που υπάρχει στο αεροδρόμιο του Πεκίνου με το που βγαίνεις από το αεροπλάνο (πριν πάρεις βαλίτσες, πριν περάσεις έλεγχο διαβατηρίων, τελωνείο ή καραντίνα πριν από όλα πουλάνε καρτοκινητά!)

 

Οι χρεώσεις να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω πόσο είναι γιατί είναι πάρα πολύ φθηνές για μέσα για την Κίνα. Με μία κάρτα των 10 Ευρώ για κλήσεις και SMS εντός Κίνας μπορούσες να περάσεις έναν ολόκληρο μήνα με χρήση όμως πολύ βαριά! Στην Κίνα τόσο οι εισερχόμενες όσο και οι εξερχόμενες χρεώνονται.

 

Για κλήσεις προς το εξωτερικό υπάρχουν οι χρονοκάρτες τις οποίες τις καλείς με τοπική κλήση και έπειτα έχουν πάρα πολύ χαμηλές χρεώσεις για εξωτερικό.

Η πιο οικονομική για ελλάδα είναι η κάρτα της Beijing Telecom που τη ζητάτε με τον κωδικό κλήσης της 17968 ή απλά 968 (μόνο στο Πεκίνο λειτουργεί). Η κάρτα έχει ονομαστική αξία 100+5 γιουάν (τα 5 δώρο) αλλά παντού την πουλάνει από 28 έως 30 γιουάν!!!!

 

Συνοπτικά λοιπόν με μία κάρτα ανανέωσης των 100 γιουάν και μία κάρτα 968 των 28 γιουάν (με ονομαστική αξία 105 γιουάν) μπορείς να μιλάς με Ελλάδα τουλάχιστον 5 λεπτά την ημέρα και με τους φίλους σου στην Κίνα να μιλάς γύρω στα 5 λεπτά την ημέρα και να στέλνεις και 5-6 SMS στην Κίνα και όλα αυτά θα σου κρατήσουν τουλάχιστον μία εβδομάδα!

 

SMS δυστυχώς δεν μπορείς να στείλεις ή να λάβεις από Ελλάδα. Μόνο μία φορά έλαβα SMS από ελληνικό κινητό vodafone αλλά γενικά δεν δουλεύει με Ελλάδα. Ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η vodafone έχει ένα 5% ποσοστό στην China mobile (το υπόλοιπο είναι κρατικό).

 

Υπάρχει λοιπόν για απλή ενημέρωση και η έταιρη κρατική εταιρεία η China Unicom η οποία όμως έχει χειρότερη κάλυψη και αναπτύσει και δίκτυο CDMA ώστε να παρέχει υπηρεσίες γρήγορου internet και video-streaming στους businessmen κινέζους, γιατί στην Κίνα οι άδειες για 3G δεν θα βγουν παρά πριν τις αρχές του 2007 και συνέχεια καθυστερούν... Αυτό σημαίνει βέβαια ότι αφού δίνουν πολύ βάρος στο cdma, το gsm δίκτυό τους δεν έχει καλή κάλυψη σε αγροτικές περιοχές και το cdma πιάνει μόνο μέσα στις πόλεις και τους αυτοκινητοδρόμους... Οπότε γενικά η unicom δεν αξίζει και ούτε έχει φθηνότερες τιμές και να σας πω την αλήθεια κανένας στο πανεπιστήμιό μου και κανένας κινέζος που γνώρισα δεν την χρησιμοποιούσε οπότε δεν ξέρω από τιμές... Η unicom βέβαια έχει και cdma καρτοκινητή (στην Κίνα τα cdma κινητά παίρνουν κανονικές, ειδικές βέβαια κάρτες R-UIM που είναι σαν τις SIM)!

 

Αν φύγεις από την επαρχία στην οποία έχεις αγοράσει το νούμερό σου, τότε πλήρώνεις χρεώσεις περίπου 50% ακριβότερες για εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις και δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις και χρονοκάρτες. Πάντως οι χρεώσεις παραμένουν φθηνές για εντός Κίνας, αρκεί να μην καλείς εσύ στο εξωτερικό αλλά να κάνεις αναπάντητες και να σε παίρνουν από Ελλάδα!

 

Α, και η αναγνώριση δεν δουλεύει για κλήσεις από Ελλάδα, μόνο αν έχεις ελληνικό κινητό με roaming και πάλι είναι με τα κέφια της!

 

Υπάρχουν επίσης τα κινητά xiaolingtong όπως λέγονται που βασίζονται στο σύστημα PHS και παρέχονται από τις εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας οι οποίες δεν έχουν άδεια για κινητή τηλεφωνία, με την πρόφαση ότι πρόκειται για επέκταση του σταθερού δικτύου. Βέβαια πράγματι ισχύει αυτό γιατί έχεις αριθμό σταθερού (που σημαίνει ότι δεν χρεώνεσαι τις εισερχόμενες) και η κάλυψη ισχύει μόνο μέσα στην πόλη σου (εν προκειμένω στο Πεκίνο ή τη Σαγκάη). Είναι το κινητό των φτωχών και ακόμα και πολλοί πιο καλά οικονομικά κινέζοι (κυρίως φοιτητές, ξεναγοί κτλ. που στην Κίνα πρέπει να είναι καλά οικονομικά για να σπουδάζουν) έχουν ένα κινητό που το χρησιμοποιούν σπάνια, και ένα xiaolingtong. Το xiaolingtong έχει χρεώσεις ίδιες με αυτές του σταθερού και έχει μόνο ένα μηνιαίο πάγιο γύρω στα 30 γιουάν (3 Ευρώ) γι'αυτό και το προτιμούν πολλοί! Μπορεί επίσης να στέλνει και SMS.

Οι κινέζοι μερικές φορές το ονομάζουν περιπεκτικά wei-wei dianhua δηλαδή "τηλέφωνο εμπρός-εμπρός" γιατί το σήμα του είναι πολύ χάλια και ο ήχος έχει συνέχεια παράσιτα οπότε πράγματι όταν το χρησιμοποιείς αναγκάζεσαι συνέχεια να λες "ναι δεν σας ακούω ναι ναι"...

 

Μάλλον με το xiaolingtong δεν θα μπλέξετε εκτός αν είστε σαν κάτι τελείως μπατίρια φοιτητές ξένους που γνώρισα στο Πεκίνο που πήγαν για ένα χρόνο και έχουν μείνει εκεί δύο και οπότε αρχίζουν και τα βγάζουν πέρα με λίγα χρήματα αλλά γουστάρουν, οπότε αρχίζουν και ζουν όπως οι κινέζοι...

 

Και τώρα φτάνουμε στο θέμα των συσκευών, οι συσκευές στην Κίνα (όπως και τα περισσότερα ηλεκτρονικά) όταν είναι ίδια μάρκα με αυτά που υπάρχουν στην Ελλάδα έχουν ακριβώς τις ίδιες τιμές. Υπάρχουν βέβαια εκεί και κάποια πολύ φθηνά μοντέλα και μάρκες που δεν υπάρχουν εδώ που έχουν καλές τιμές. Μπορείς να πάρεις ένα απλό GSM κινητό με γύρω στα 300-800 γιουάν, δηλαδή 30-80 Ευρώ όπως και στην Ελλάδα. Απλά κάποιοι αγόραζαν ένα κινητό των 30 Ευρώ για να έχουν ανοιχτό και το ελληνικό και το κινέζικο νούμερο και επίσης να μπορούν να στέλνουν sms με κινέζικους χαρακτήρες.

Υπάρχουν και τα κινητά δεύτερο χέρι που τα παίρνεις και με 5-10 ευρώ αλλά μάλλον αυτά είναι για τους κινέζους, πάντως δεν έχει κανείς να χάσει τίποτα δοκιμάζοντάς τα, στο κάτω κάτω είναι πάμθηνα αλλά δεν ξέρεις πόσο θα αντέξουν γιατί είναι ήδη φθηνές συσκευές, αν είναι και δεύτερο χέρι...

 

Τέλος πάντων, οι φθηνές λύσεις (δηλαδή να αγοράσεις τη sim 6 αντί για 10 Ευρώ ή να πάρεις το μεταχειρισμένο κινητό με 5 Ευρώ) προϋποθέτει να ξέρεις κινέζικα και να κάνεις γερά παζάρια με τον πωλητή κάτι το οποίο είναι τρομερά εκνευριστικό αν μείνεις πολύ καιρό στην Κίνα γιατί πρέπει να κάνεις παζάρια για τα πάντα και αν δεν κάνεις οι κινέζοι δεν λειτουργούνε και στο τέλος μπορεί να σου σπάσουν τα νεύρα.

 

Τέλος ξέχασα να αναφέρω ότι με την China Mobile, όπου και να πήγα είχε τέλεια κάλυψη, μέσα στα τρένα 15 ώρες διαδρομή μέσα σε βουνά και λαγκάδια και το σήμα να είναι φουλ! Στην εσωτερική Μογγολία, μέσα στα λειβάδια όπου ζουν οι Μογγόλοι σε γιαρτ (σκηνές) 4 ώρες μακριά από τον πολιτισμό και πάλι φουλ σήμα! Βέβαια κάτι φίλοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Σιντζιανγκ (βορειοδυτική Κίνα) μου λένε ότι εκεί η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Γενικά αν δείτε ένα χάρτη της Κίνας με την κάλυψη, η μισή Κίνα (η ανατολική εύπορη πλευρά) καλύπτεται μέχρι αηδίας, ενώ η δυτική Κίνα είναι πράγματι στο έλεος του Βούδα...

 

Και να κάνω και μία μικρή αναφορά στο ίντερνετ. Στο Πεκίνο και τη Σαγκάη που είναι πολιτισμένα μέρη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, οι μεσοαστοί κινέζοι έχουν όλοι πολύ φθηνό ADSL. Στο πανεπιστήμιο είχαμε απεριόριστο ίντερνετ σε ταχύτητες πολύ μεγάλες (ήταν το δίκτυο του πανεπιστημίου) με 170 γιουάν το μήνα (17 Ευρώ) και αυτή ήταν η τιμή για τους ξένους φοιτητές και για λίγο καιρό. Για ένα χρόνο η τιμή ήταν γύρω στα 90 Ευρώ (πάλι για τους ξένους που μένουν όμως εκεί για πολύ καιρό). Νομίζω ήταν 45 Ευρώ το εξάμηνο.

Βέβαια στην Κίνα υπάρχει το περίφημο "Great Firewall of China". Στο πανεπιστήμιο, site όπως wikipedia, yahoo news (και μαζί και το weather), CNN (ολόκληρο) και BBC news (δούλευε μόνο η αρχική σελίδα του BBC) δεν δουλεύανε ενώ αν έβαζες κάποια "κακή" λέξη στο google (όπως falun gong), το σύστημα δεν σου επέτρεπε να μπεις στο google για την επόμενη μισή ώρα...

 

Στο grand hyatt που έμεινα μετά στην Σαγκάη, είχες κανονική πρόσβαση σε όλα. Κι αυτό γιατί στην φοιτητική εστία του πανεπιστημίου παρόλο που υπήρχαν χωριστές εστίες για ξένους και κινέζους, μπορούσε να έρθει κάποιος κινέζος και να μπει στο ίντερνετ από τη δική σου σύνδεση (γιατί από την δική του σίγουρα ήταν ακόμα πιο περιορισμένες οι δυνατότητες πρόσβασης). Στο grand hyatt που αποκλείεται να ερχόταν ο απλός κινέζος μέσα, δούλευε μέχρι και η διαβολική wikipedia, αλλά και πάλι αν έβαζες κάποια κακή λέξη σου έκοβε την πρόσβαση για μισή ώρα όπως επίσης δεν δούλευε καθόλου η έκδοση της wikipedia στα κινέζικα. Τα ελληνικά sites δουλεύουν όλα παντού άψογα αλλά μόνο αν μπεις πάλι στο google και βάλεις φαλούν γκόνγκ στα ελληνικά πάλι το κόβει! Αλλά γενικά η λογοκρισία στα ελληνικά sites είναι ανύπαρκτη!

Βέβαια η αλήθεια είναι όπως άκουσα ότι υπάρχουν τρόποι παράκαμψης του συστήματος και οι κινέζοι που ενδιαφέρονται (και δεν ενδιαφέρονται μην νομίζετε, ούτε οι φοιτητές) βρίσκουν εύκολα τρόπους παράκαμψης τους συστήματος. Εγώ δεν ασχολήθηκα και πολύ καθώς το pc το άνοιγα μόνο για email, και έμπενα και στο myphone, αλλά μου την έσπαγε λίγο που δεν μπορούσα να μπω στη wikipedia (πράγμα που κάνω κάθε βράδυ πριν με πάρει ο ύπνος)...

 

Αυτά λοιπόν για τις τηλεπικοινωνίες στην Κίνα, τα είπα όλα σε ένα email και ξαλάφρωσα. Βέβαια νομίζω ότι αυτές οι πληροφορίες βοηθούν αν πάτε για καιρό, που αξίζει πολύ και το συστήνω ανεπιφύλακτα! Η Κίνα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα χώρα, πολύ διαφορετική από εμάς, με σπουδαίο και εντυπωσιακό πολιτισμό, τρομερά φιλικούς ανθρώπους, μηδέν εγκληματικότητα και πολύ χαμηλές τιμές για διαβίωση (διαμονή, φαγητό, μεταφορές)! Έχει μέρη που είναι τελείως διαφορετικά από εδώ και έχει και μέρη που είναι πιο δυτικά και από τη δύση! Πραγματικά αξίζει!

Link to comment
Share on other sites

πωπω.Ωραία φένεται στην Asia.Ένας ολόκληρος νέος πολιτισμός φένεται εδώ.

Αφτο το Great Firewall Of China δεν το ξερα και με εντυπωσίασε πολύ αν και δεν θα με άρεσε να το είχα enabled για μένα :p

Δηλαδή σε ποια site μπορούσες να μπεις?Μόνο σε ξένα πχ Ελληνικά.

Α κατι τελευταίο όταν εννοείς γρήγορο dsl μιλάμε 2mbps> ή 2mbps< ?

Link to comment
Share on other sites

Ωραίος ο ανταποκριτής!:D

Εκτός απο τα δίκτυα/τεχνολογικά, απο θέμα πολιτισμού - τρόπου ζωής - ανθρώπων πώς είναι?

Πόσες ώρες δουλεύουν? Είναι φιλόξενοι? Έχουν ακούσει για την Ελλάδα? Πόσο πάει το μεροκάματο? Τί αυτοκίνητα έχουν? Καταλαβαίνεις τι εννοώ...

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/thumbs/places/agiorgit/agiorg5p.jpg
Link to comment
Share on other sites

Συνοπτικά:

Οι άνθρωποι είναι πραγματικά στο θέμα της φιλοξενίας και της φιλικότητας σε άλλη εποχή (με την καλή έννοια). Μπορεί μερικές φορές σε τουριστικά μέρη να προσπαθούν να σε πιάσουν κορόιδο και να σου πουλήσουν ακριβότερα αλλά γενικότερα ο απλός κόσμος και ακόμα και οι μαγαζάτορες σε περιοχές εκτός των πολύ τουστιστικών είναι τρομερά φιλικός και ως ένα σημείο αθώος. Κι όταν λέω αθωότητα εννοώ ότι ναι μεν έχουν στο μυαλό τους το κέρδος (οι πωλητές) αλλά σπάνια θα σε ξεγελάσουν και τις περισσότερες φορές θα σε εξυπηρετήσουν με πραγματικό χαμόγελο και διάθεση επικοινωνίας. Ειδικά αν είσαι ξένος που μιλάς κινέζικα μπορεί να βρεθείς στο πιο φτωχό μέρος του Πεκίνου (μέσα στα αυθεντικά στενάκια Hutong) και θα πέσει πάνω σου ολόκληρη η γειτονιά να σε γνωρίσει να σου μιλήσει. Γενικά στην Κίνα δεν φοβάσαι πουθενά, δεν υπάρχει αφενός εγκληματικότητα και αφετέρου ο κόσμος είναι τρομερά απλός και φιλικός.

Σου πιάνουν κουβέντα, σου λένε με περηφάνια για το μέρος καταγωγής τους (γιατί οι πιο πολλοί έρχονται από την επαρχία) και σε ρωτάνε τελείως αφελείς ερωτήσεις για τον έξω κόσμο (όπως αν στην Ευρώπη πληρώνουμε με Ρενμινμπι, το νόμισμα της Κίνας...)

 

Οι άνθρωποι δεν έχουν και μεγάλη επίγνωση του υπόλοιπου κόσμου και ενώ π.χ. γνωρίζουν την Ελλάδα λόγω ολυμπιακών και όλοι θα σου πουν για το πόσο μεγάλη ιστορία έχει η Ελλάδα όπως και η Κίνα κτλ. στο τέλος θα σε ρωτήσουν αν η γλώσσα της Ελλάδας είναι τα Αγγλικά, γενικά θεωρούν ότι όλοι εκτός της Κίνας μιλάνε Αγγλικά. Έρχονται παιδάκια στο δρόμο και σου λένε Hello και οικογένειες στήνονται μπροστά σου (στον δυτικό) για να βγουν φωτογραφία.

 

Αλλά η κατάσταση δεν είναι τριτοκοσμική. Υπάρχουν άνθρωποι στην Κίνα που ζουν όπως στην Ευρώπη και κάποιοι που είναι πολλοί πλούσιοι. Η πλειοψηφία του λαού βέβαια ζει πολύ φτωχά με μισθούς που μπορεί να είναι μέχρι και 60 Ευρώ το μήνα, αλλά δεν υπάρχει μιζέρια με την έννοια ότι μπορεί να ζουν σε πολύ φτωχικές συνθήκες αλλά είναι πάντα αισιόδοξοι, χαμογελαστοί, φιλικοί και προπαντώς δεν πεινάνε.

 

Αυτοκίνητα έχουν οι μεσοαστοί κάτοικοι των πόλεων (που είναι λίγοι συγκριτικά με τον τεράστιο πληθυσμό) και σε μία πόλη όπως το Πεκίνο που έχει πληθυσμό όσο μιάμιση Ελλάδα αλλά αυτοκίνητα όσα η Αθήνα, σε έκταση διπλάσια, με έξι τεράστιους περιφερειακούς με καθόλου στάθμευση στο δρόμο κτλ. καταφέρνουν να έχουν τρομερό κυκλοφοριακό πρόβλημα, πιο πολύ και από την Αθήνα και απορώ πώς τα καταφέρνουν με τόσα λίγα αναλογικά αυτοκίνητα και τόσο καλό οδικό δίκτυο στην πόλη να έχουν κυκλοφοριακό χάος ασύλληπτο. Μάρκες αυτοκινήτων έχουν αυτές που κατασκευάζονται εκεί δηλαδή, VW και Audi πάρα πολλά, μερικά Citroen, μερικά Toyota και βέβαια βλέπεις και Mercedes και Porsche και δεν συμμαζεύεται...

Ο περισσότερος κόσμος βέβαια κυκλοφορεί με ποδήλατα και με λεωφορεία και το θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό και να σας πω την αλήθεια, τελικά δεν είναι και τόσο άσχημο να χρησιμοποιείς ποδήλατο για μικρές σχετικά αποστάσεις (π.χ. Σύνταγμα-Αμπελόκηποι) και θα βοηθούσε και πολύ στην Αθήνα.

 

Ένας γιατρός π.χ. μία μέρα στο νοσοκομείο του πανεπιστημίου ο οποίος μας έκανε κινέζικο μασάζ και ρεφλεξολογία για παντώς είδους πρόβλημα από πόνους στην πλάτη μέχρι... το συνάχι (καλά γύρισα στην Ελλάδα άλλος άνθρωπος, ιατρικό μασάζ με 5 Ευρώ, πήγαινα κάθε μέρα!), μας ρωτούσε αν στην Ελλάδα κυκλοφορούμε με ποδήλατα... Όλοι οι δρόμοι τους πάντως έχουν ίσες λωρίδες για αυτοκίνητα και ίσες για ποδήλατα! Στην Chang An που είναι η μεγαλύτερη λεωφόρος ίσως στον κόσμο, έχουν σε κάθε κατεύθυνση, πέντε λωρίδες για αυτοκίνητα μία ή δύο για λεωφορεία και τρεις για ποδήλατα.

 

Και μιας και είπα παραπάνω για το κινέζικο μασάζ, οι κινέζοι προσέχουν τρομερά την υγεία τους! Μπορεί να είναι φτωχοί αλλά με αυτόν τον τρόπο και με την παραδοσιακή τους διατροφή που είναι αρκετά υγιεινή (και την βρίσκεις παντού στο Πεκίνο πάμφθηνα οπότε κανείς δεν μαγειρεύει σπίτι) διατηρούν μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.

 

Κάθε πρωί όλοι βγαίνουν στα πάρκα και κάνουν ήπιες ασκήσεις γυμναστικής και stretching. Και βλέπεις τον παππού ή την γιαγιά 70-80 χρονών, 1.50 με τα χέρια στην ανάταση, να βάζει το πόδι του στα κάγκελα του πάρκου και να το φέρνει μέχρι τον ώμο και παθαίνεις σοκ που στην Ελλάδα πιανόμαστε το πρωί στο γραφείο και το βράδυ στην τηλεόραση...

Και το κινέζικο μασάζ που ανέφερα είναι ένας συνδιασμός μασάζ και σημείων πίεσης που γίνεται πάνω από τα ρούχα (οπότε δεν έχει σχέση με το διαδεδομένο στην Ελλάδα "ρώσικο μασάζ") το οποίο βασικά μπορεί να γιατρέψει τα πάντα από πόνους και πιασήματα μέχρι συνάχι, πονοκεφάλους και πίεση ή χοληστερίνη και ταυτόχρονα δίνει στο σώμα μία τρομερή ευλυγισία και ζωντάνια...

 

Τέλος πάντων, μάλλον θα σου φαίνονται λίγο αποσπασματικά ή άσχετα αυτά που έγραψα αλλά έτσι κι αλλιώς είναι τόσο διαφορετικά εκεί που πραγματικά δεν περιγράφεται με λόγια και γενικά νομίζω ότι αυτή η χώρα (που από μόνη της είναι μια άλλη ήπειρος από θέμα πληθυσμού και έκτασης) δεν μπορεί να περιγραφεί με τους συμβατικούς όρους που θα περιγράφαμε μία χώρα της Δύσης. Δηλαδή πράγματα όπως ο μισθός, το αυτοκίνητο κτλ. δεν έχουν και μεγάλη σημασία για τους κινέζους (έχουν βέβαια για τους κινέζους γιάπηδες) γιατί αφενός ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας είναι πολύ "πίσω" οικονομικά ενώ ένα άλλο είναι πολύ μπροστά και αφετέρου γιατί όλος ο πολιτισμός και ο τρόπος σκέψης τους είναι τόσο διαφορετικός που δεν μπορεί να περιγραφεί με τους δικούς μας όρους.

 

Πάντως οι κινέζοι είναι πάρα πολύ φιλικοί και φιλόξενοι. Και βέβαια και απλοί και ευθείς δηλαδή αν αυτοί είναι φιλόξενοι και εσύ είσαι ψώνιο-δυτικός που τους αντιμετωπίζεις σαν τριτοκοσμικούς θα σου την πούνε με τέτοιον τρόπο που θα ψάχνεις να δεις από που σου ήρθε. Τους Έλληνες τους ξέρουν μετά τους Ολυμπιακούς και έχουν σε πολύ μεγάλη εκτίμηση την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας και ίσως μόνο εμάς βάζουν στο ίδιο επίπεδο με αυτούς, ενώ όλους τους υπόλοιπους (Αμερικάνους, Ιάπωνες, Γερμανούς κτλ.) μπορεί να τους θαυμάζουν για τα σύγχρονα επιτεύγματά τους αλλά τους οικτήρουν κιόλας υποσεινήδητα βγάζοντας μια περηφάνια για την δική τους ιστορία. Έτσι λοιπόν αφενός είναι πολύ φιλικοί και φιλόξενοι με τους ξένους αλλά αφετέρου δεν είναι καθόλου ξενομανείς!

Η ζωή των πιο πολλών είναι αρκετά φτωχική, αλλά έχουν πολύ ισχυρή την αίσθηση της οικογένειας και της φιλίας και έχουν και μία έμφυτη αισιοδοξία που τους κάνει χαρούμενους.

 

Αυτά λοιπόν... Εγώ προσωπικά ελπίζω να ξαναπάω και μάλιστα προγραμματίζω να ξαναπάω του χρόνου το καλοκαίρι ή και να μείνω εκεί για κανένα εξάμηνο με έτος. Δεν είναι τυχαίο που πάρα πολλοί δυτικοί που πάνε στην Κίνα (όχι με τουριστικά γκρουπ) γυρίζουν και ξαναγυρίζουν και μερικοί εγκαθίστανται εκεί μαγεμένοι από αυτή την αχανή και υπέροχη χώρα που ταυτόχρονα προσφέρει και αρκετές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Link to comment
Share on other sites

Mάλιστα...!

Σχετικά με την εγκληματικότητα θα δείς οτι όσοι κινέζοι ζουν εδώ, δεν έχουν ποτέ ακουστεί στις ειδήσεις. Τυχαίνει να γνωρίζω ενα ζευγάρι εδώ Τρίπολη που πουλάει -τί άλλο- ρούχα απο την κίνα, και πραγματικά κοιτάνε τη δουλειά τους. Φιλικοί και ήσυχοι.

Ελπίζω και του χρόνου να καταφέρεις να ξαναπάς :happy:

 

ΥΓ: Ευχαριστώ για τον κόπο σου να γράψεις τόσο μεγάλο πόστ...

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/thumbs/places/agiorgit/agiorg5p.jpg
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον :)....

 

Να ΄σαι καλά φιλαράκι...... μας ταξίδεψες :)

Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
ton febrouario pao g spoudes stin shanghai... 8a me ikanopoiouses an m estelnes plirofories.... thank you... to email mou einai djselena6@yahoo.gr
the lights,the colour,the sound,the music,the people,the croud...:music:
Link to comment
Share on other sites

ΡΜ είναι "Προσωπικό Μήνυμα" ή "Personal Message", απλά κάνε κλικ στο username μου (gmmour) και από το μενού που θα εμφανιστεί, επέλεξε "αποστολή προσωπικού μηνύματος".

 

Δεν αξίζει τελικά να αγοράσεις την κάρτα πριν φύγεις από την Ελλάδα, γιατί θα σου την χρεώσουν πανάκριβα...

Μόλις φτάσεις στην Κίνα (πριν καν περάσεις τον έλεγχο διαβατηρίων) θα βρεις μπροστά σου ένα σταντ της China Mobile που θα πουλάει SIM καρτοκινητής (Shen2 Zhou1 Xing2 SIM Ka3, 神州行 SIM 卡). Υπάρχει σίγουρα στο αεροδρόμιο του Πεκίνου στις διεθνείς αφίξεις και μάλλον έχει και στη Σαγκάη (αν και εκεί έχω πάει μόνο στις domestic arrivals).

 

Πωλείται παντού και είναι πάμφθηνη κάρτα, με το που θα πατήσεις το πόδι σου στην Κίνα, θα βρεις σίγουρα κάρτα από το αεροδρόμιο με περίπου 10 Ευρώ, ενώ αν την παραγγείλεις από Ελλάδα (π.χ. από το ebay) θα σου βγει γύρω στα 25 Ευρώ... Δεν συμφέρει ούτε τα χρήματα ούτε ο κόπος, να ανησυχείς πότε θα φτάσει, το μόνο καλό αν πάρεις την κάρτα από πριν είναι ότι θα έχεις τον αριθμό πριν φύγεις και θα μπορείς να τον δώσεις στους φίλους σου!

 

Επίσης όταν φτάσεις, ψάξε να βρεις μία χρονοκάρτα για να κάνεις φθηνές κλήσεις μέσω κινητού προς Ελλάδα. Στο Πεκίνο π.χ. η πιο φθηνή είναι 17968卡(ka3) προς Ελλάδα. Θα υπάρχει σίγουρα αντίστοιχη και στη Σαγκάη (είτε με κωδικό 17ΧΧΧ είτε call-back, δηλαδή κάρτα που σε καλεί πίσω) και θα είναι μάλλον του τοπικού παραρτήματος της της China Netcom (中国网通), που λέγεται 上海网通 (Shanghai Netcom) http://sh.cnc.net.cn/

 

Ψάξ'το λίγο και αν ξέρεις κάποιον Έλληνα ή Ευρωπαίο που είναι καιρό στη Σαγκάη, σίγουρα θα ξέρει να σου πει τι συμφέρει.

Δυστυχώς στη Σαγκάη έχω πάει μόνο για βόλτα με το κινητό του Πεκίνου οπότε δεν ξέρω να σου πω... Α, και πρόσεξε το καρτοκινητό που θα πάρεις να έχει αριθμό Σαγκάης (δεν μπορείς βασικά να το ελέγξεις έυκολα, αλλά αν αγοράσεις τη SIM από κάποιο κατάστημα στη Σαγκάη τότε θα έχεις σίγουρα αριθμό Σαγκάης), αυτό είναι σημαντικό γιατί όταν είσαι έξω από την περιοχή όπου έχεις αγοράσει τον αριθμό σου, πληρώνεις ακριβότερες χρεώσεις (εσωτερικό roaming)!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε gmmour πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λες σε βαθμό να μου προκαλέσεις το ενδιαφέρον και να σκέφτομαι κάποια στιγμή, κάπως να πάω!
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Φίλοι, διατίθεται προσφάτως στην Ελλάδα (πχ από καταστήματα Media Markt) η παγκόσμια καρτοκινητή της United-Mobile με mobile-callback, που έχει 0 κόστος εισερχομένων κλήσεων για Κίνα, και εξερχόμενα από 0,39/λεπτό πρός σταθερά και από 0,79 προς ελλ.κινητά. Μεταξύ κινητών united mobile υπάρχει και η ταρίφα on-net από 0,39/λεπτό (όλα σε ευρώ) μεταξύ ελλάδας και κίνας και έχει και online αναλυτικό λογαριασμό. Δείτε το, συμφέρει.
Link to comment
Share on other sites

Φίλοι, διατίθεται προσφάτως στην Ελλάδα (πχ από καταστήματα Media Markt) η παγκόσμια καρτοκινητή της United-Mobile με mobile-callback, που έχει 0 κόστος εισερχομένων κλήσεων για Κίνα, και εξερχόμενα από 0,39/λεπτό πρός σταθερά και από 0,79 προς ελλ.κινητά. Μεταξύ κινητών united mobile υπάρχει και η ταρίφα on-net από 0,39/λεπτό (όλα σε ευρώ) μεταξύ ελλάδας και κίνας και έχει και online αναλυτικό λογαριασμό. Δείτε το, συμφέρει.

 

Nα ενημερώσω (υπεύθυνα) ότι από πέρσι και μέχρι σήμερα η united mobile δεν έχει (δυστυχώς) roaming στην Κίνα. Είναι κάτι που θα φτιαχτεί πιθανόν κάποια στιγμή αλλά προς το παρόν δεν έχει....

Link to comment
Share on other sites

Nα ενημερώσω (υπεύθυνα) ότι από πέρσι και μέχρι σήμερα η united mobile δεν έχει (δυστυχώς) roaming στην Κίνα. Είναι κάτι που θα φτιαχτεί πιθανόν κάποια στιγμή αλλά προς το παρόν δεν έχει....

 

...περιεργο....στην Ιστοσελιδα τους αναφερουν οτι εχει roaming και δωρεαν εισερχομενες στην Κινα.... δοκιμασες με αλλο δικτυο;;; :confused:

Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή.

Link to comment
Share on other sites

...περιεργο....στην Ιστοσελιδα τους αναφερουν οτι εχει roaming και δωρεαν εισερχομενες στην Κινα.... δοκιμασες με αλλο δικτυο;;; :confused:

 

Στην Κίνα έχουν Roaming Μόνο με China Unikom. Είναι γνωστό το πρόβλημα. Εαν καλέσεις εξυπηρέτηση πελατών θα στο επιβεβαιώσουν (+423663099911).....

 

Κακώς δεν έχουν ανανεώσει την ιστοσελίδα.....

Link to comment
Share on other sites

Καλά, και η Unicom δεν είναι άσχημη. Τουλάχιστον στις πόλεις μια χαρά σήμα έχει.

Για την επαρχία δεν γνωρίζω. Αλλά, όπως είπα και παραπάνω, για την Unicom και το GSM δίκτυό της, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη γιατί ήξερα μόνο έναν Κορεάτη που είχε μάλιστα CDMA καρτοκινητό unicom... Και όποιον και να ρώτησα, δεν ήξερε να μου πει γιατί όλοι είχαν CMCC...

 

Πάντως συμφέρει εάν έχει δωρεάν εισερχόμενες, αν και οι εισερχόμενες στα καρτοκινητά της unicom είναι πάμφθηνες!

Link to comment
Share on other sites

Καλά, και η Unicom δεν είναι άσχημη. Τουλάχιστον στις πόλεις μια χαρά σήμα έχει.

Για την επαρχία δεν γνωρίζω. Αλλά, όπως είπα και παραπάνω, για την Unicom και το GSM δίκτυό της, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη γιατί ήξερα μόνο έναν Κορεάτη που είχε μάλιστα CDMA καρτοκινητό unicom... Και όποιον και να ρώτησα, δεν ήξερε να μου πει γιατί όλοι είχαν CMCC...

 

Πάντως συμφέρει εάν έχει δωρεάν εισερχόμενες, αν και οι εισερχόμενες στα καρτοκινητά της unicom είναι πάμφθηνες!

 

To δίκτυο της Unicom είναι διαθέσιμο απλά η sim δε μπορεί να πραγματοποιήσει ή να λάβει κλήσεις.

Οπότε το πρόβλημα είναι στην united mobile. Όπως σημείωσα πριν το cc Το γνωρίζει, αλλά το πρόβλημα δε λύνεται....:(

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 3 years later...

Γεια σας παιδιά... Ξεθάβω αυτό το θέμα μετά από χρόνια...... Αλλά έχω σοβαρό λόγο....

Σε λίγες μέρες αναχωρώ για Σανγκάη, για 2 μήνες...:D:D Ψάχνω τον πιο οικονομικό τρόπο για να μιλώ με Ελλάδα...

Έχω διαβάσει τα προηγούμενα posts, αλλά πιστεύω ότι μετά από 2 χρόνια θα έχουν αλλάξει κάποια πράγματα...

Μάλλον με κόβω για καρτοκινητό κινέζικο... Απλά θέλω τις εμπειρίες - γνώσεις σας...

Κάθε πληροφορία ευπρόσδεκτη....

 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας...

Hello !
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...