Jump to content

Computing FAQ


eLeKtriK EyE
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Έχει παρατηρηθεί τελευταία ότι υπάρχουν μερικές ερωτήσεις σας, οι οποίες παρ' ότι έχουν απαντηθεί πολλές φορές μέσα στο forum, εντούτοις συνεχίζετε να τις κάνετε.

Βαρεμάρα/αδυναμία να ψάξετε; Απειρία με το forum; Άγνοια των Όρων Πρόσβασης και Χρήσης ή/και των κανόνων του Computing;

 

Όπως και να έχει, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα thread που θα περιέχει τις «Συχνές ερωτήσεις» σας. Εδώ θα βρίσκετε τα links με τα post ή τα threads όπου υπάρχουν οι απαντήσεις. Είναι υποχρέωσή σας να κοιτάτε πρώτα το παρόν thread και έπειτα να ανοίγετε κάποιο νέο θέμα.

 

Το παρόν θέμα θα παραμείνει κλειδωμένο και επισημασμένο.

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Γιατί ο σκληρός δίσκος που μόλις αγόρασα δεν φαίνεται στο my computer;

 

Οι καινούργιοι δίσκοι συνήθως δεν έχουν κανένα partition και δεν είναι formatted. Η διαμόρφωση τους μπορεί να γίνει από το Disk Μanagement που υπάρχει εδώ: Control Panel --> Administrative Tools --> Computer Management --> Disk Management.

 

Εμφανίζεται ένας κατάλογος με τους διαθέσιμους δίσκους και το πως είναι διαμορφωμένοι. Με δεξί κλικ εμφανίζονται όλες οι διαθέσιμες λειτουργίες για νέο partition και διαμόρφωση του (format).

Edited by mcde
Link to comment
Share on other sites

Τι είναι τα αρχεία .r01 , .r02 ή .01 , .02 κλπ που κατέβασα;

 

Συνήθως τα αρχεία αυτά αποτελούν τμήματα ενός μεγάλου αρχείου που δημιουργήθηκαν με ένα πρόγραμμα όπως το Winrar ή το HJ-Split. Επομένως μπορείτε με αυτό το πρόγραμμα να αποσυμπιέσετε το αρχείο που περιέχεται στα .r01 , .r02 κλπ. Απλά ανοίγετε με το Winrar ένα από αυτά τα αρχεία και επιλέγετε extract.

Link to comment
Share on other sites

Τι είναι τα αρχεία .mdf/.mds , .bin/.cue , .iso , .nrg , img;

 

Πρόκειται για ακριβές αντίγραφο ενός δίσκου cd/dvd (δηλαδή ένα cd/dvd image). Αυτά τα αρχεία μπορείτε να τα γράψετε σε ένα άδειο cd/dvd με το κατάλληλο software, όπως το Alcohol 120% ή το Nero.

 

Μπορείτε να μετατρέψετε το ένα είδος αρχείου σε ένα άλλο με κάποιο utility όπως το UltraISO. Mε ένα τέτοιο utility μπορείτε επίσης να δείτε τα περιεχόμενα του image και να τα διαχειριστείτε όπως θέλετε.

 

Τέλος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο utility όπως το Daemon Tools ή το Image Drive που έρχεται μαζί με το Nero για να κάνετε mount το image. Αυτό σημαίνει ότι θα εμφανιστεί ένα νέο εικονικό drive στον υπολογιστή σας που θα λειτουργεί όπως αν είχατε γράψει το image σε κανονικό cd/dvd.

Link to comment
Share on other sites

Πώς μπορώ να γίνω Active στο DC++, να πάρω HighID στο eMule ή να κατεβάζω γρηγορότερα από torrent;

 

Εάν έχετε DSL σύνδεση και συνδέεστε μέσω modem-router, θα πρέπει να επιτρέψετε σε συγκεκριμένες ports για κάθε πρόγραμμα να βγαίνουν προς τα έξω. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να απενεργοποιήσετε όλα τα firewalls (ή να φτιάξετε εξαιρέσεις για τα ports αυτά) και να ρυθμίσετε το router σας ώστε να κάνει port forward.

Περισσότερα στα παρακάτω links:

 

http://www.emule-project.net/home/perl/help.cgi?l=1&rm=show_entries&cat_id=246

http://www.portforward.com/

 

Αν έχετε DSL μέσω USB modem τότε πιθανότατα δε χρειάζεται να ρυθμίσετε το modem σας, αλλά μόνο κάποιο firewall που πιθανώς έχετε.

 

Search keywords: active forward port ports forwarding highid high-id emule napt passive

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ποιό File Sharing πρόγραμμα να χρησιμοποιήσω; Τι διαφορές έχουν μεταξύ τους;

 

Κάθε file sharing προγράμμα αποτελείται από τρεις δομικούς λίθους: το πρωτόκολλο, το server και τον client. Θα κατηγοριοποιήσω τις επιλογές σας αρχικά ανά πρωτόκολλο.

Επίσης, να διευκρινήσω ότι θα αναφέρω μόνο τα βασικά πρωτόκολλα και clients, ενώ στους servers δε θα κάνω καμία αναφορά, θα πρέπει να τους βρείτε μόνοι σας.

 

 

[ame=http://en.wikipedia.org/wiki/Bittorrent]Bittorrent[/ame]

  • Το πρωτόκολλο αυτό είναι σχετικά νέο. Χρησιμοποιεί έναν κεντρικό server που λέγεται tracker και έχει ως frontend για την αναζήτηση των αρχείων μια ιστοσελίδα, που μπορεί να απαιτεί εγγραφή (private tracker) ή όχι (public tracker). Clients υπάρχουν πάρα πολλοί, αυτή την εποχή ο καλύτερος είναι ο utorrent.
     
  • Για να κατεβάσετε θα πρέπει να πάτε στη σελίδα κάποιου tracker, να βρείτε το αρχείο .torrent που θέλετε, και όταν το κατεβάσετε να το φορτώσετε στον client σας. Ο client θα αρχίσει να κατεβάζει το αρχείο και παράλληλα θα το ανεβάζει και σε άλλους χρήστες (έτσι επιτυγχάνεται το file sharing). Προσοχή, θα πρέπει όσο κατεβάζετε, άλλο τόσο και να ανεβάζετε. Η διαφορά ανάμεσα στους public και τους private trackers είναι ότι οι public δεν απαιτούν εγγραφή, και κατ’επέκτασιν δεν σε υποχρεώνουν να ανεβάζεις. Αυτό οδηγεί συνήθως σε χαμηλές ταχύτητες κατεβάσματος, που για εμάς που έχουμε αργές γραμμές μπορεί και να μην είναι πρόβλημα. Άλλη διαφορά είναι ότι στους public trackers μπορεί να ανεβάσει ο καθένας ένα torrent με αποτέλεσμα να είναι πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας το περιεχόμενο. Υπάρχει όμως και ένα πλεονέκτημα των public trackers, είναι το ότι συνήθως δεν σβήνουν τα torrents μετά από κάποιο διάστημα και έτσι μπορεί να βρείτε και πιο παλιό υλικό.
     
  • Το πρωτόκολλο αυτό είναι εξαιρετικά αποδοτικό στο γρήγορο διαμοιρασμό ενός νέου αρχείου, και κατά κόρον χρησιμοποιείται για την αναζήτηση νέου υλικού. Το περιεχόμενο εξαρτάται από τον tracker στον οποίο θα κατεβάσετε το .torrent. Υπάρχουν και δύο ελληνικοί trackers (private και οι δύο) στους οποίους θα βρείτε όλα τα νέα αρχεία που μας αφορούν.

 

 

[ame=http://en.wikipedia.org/wiki/EDonkey_network]eDonkey2000[/ame]

  • Το πρωτόκολλο αυτό έγινε περισσότερο γνωστό με τον client emule (τον οποίο και σας συνιστώ). Χρησιμοποιεί κεντρικούς server μόνο για την αναζήτηση, και δεν έχει σημασία σε ποιόν θα συνδεθείτε (αν και βολεύει να συνδέεστε στον κοντινότερο ή στο μεγαλύτερο).
     
  • Για να κατεβάσετε, θα πρέπει αφού ανοίξετε το πρόγραμμα και συνδεθείτε σε ένα server, απλά να κάνετε αναζήτηση και να πατήσετε διπλό κλικ στο αρχείο που επιθυμείτε. Όταν αρχίσει να κατεβαίνει το αρχείο, θα αρχίσετε και να το ανεβάζετε σε άλλους χρήστες. Όσο περισσότερο ανεβάζετε στους άλλους, τόσο πιο γρήγορα θα ανεβαίνετε στην ουρά τους. Το βασικό μειονέκτημα του eDonkey2000 είναι οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής σε ουρές. Μπορείτε εν μέρει να το περιορίσετε, διαλέγοντας τα αρχεία με τους περισσότερους χρήστες και ποσοστό ολοκλήρωσης από 25 ως 75%. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε, το μουλάρι θέλει υπομονή!
     
  • Το θετικό στο πρωτόκολλο αυτό είναι ότι στην αναζήτησή του μπορεί κανείς να βρει τα πάντα. Αν δεν είναι στο emule, δεν είναι πουθενά.

 

 

Direct Connect

  • Διαφορετικής λογικής πρωτόκολλο, περισσότερο γνωστό από το όνομα του δημοφιλέστερου client, DC++. Χρησιμοποιεί κεντρικούς servers (ονόματι hubs) για την αναζήτηση, οι οποίοι διαθέτουν και chat (μοιάζει στη λογική με το IRC). Στο Direct Connect το αρχείο το κατεβάζεις από ένα συγκεκριμένο χρήστη, στον οποίο έχεις και άμεση επαφή (μπορείς να του μιλήσεις). Το περιεχόμενο εξαρτάται από το εκάστοτε hub. Υπάρχουν και αρκετά ελληνικά hub με πλούσιο ελληνικό (αλλά και ξένο) περιεχόμενο.
     
  • Για να κατεβάσετε, θα πρέπει αφού συνδεθείτε στο hub το οποίο σας ενδιαφέρει, να κάνετε αναζήτηση και να διαλέξετε το χρήστη από τον οποίο θέλετε να κατεβάσετε. Ξέχασα να πω ότι προκειμένου να συνδεθείτε σε κάποιο hub πρέπει να έχετε στο share σας κάποια GB με αρχεία και κάποια slots ανοιχτά (slot=θέση ανεβάσματος). Ανάλογα, για να κατεβάσετε από κάποιον χρήστη, πρέπει να έχει slot ελεύθερο. Ένα σημαντικό μειονέκτημα του DC++, το κατέβασμα από ένα χρήστη μόνο, λύθηκε με το Revconnect το οποίο αν βρει χρήστες με το ίδιο ακριβώς αρχείο, τους ομαδοποιεί και μπορείτε να κατεβάσετε από όλους ταυτόχρονα.
     
  • Το πλεονέκτημα του DC++ είναι η δυνατότητα να επιλέγεις από ποιό χρήστη θα κατεβάσεις (είναι ευκολότερο να εντοπίσεις χρήστες με γρήγορες γραμμές) και το γεγονός ότι μπορείς να βρεις hubs που να περιέχουν μόνο υλικό το οποίο σε ενδιαφέρει.

 

 

[ame=http://en.wikipedia.org/wiki/Gnutella]Gnutella[/ame]

Ίσως το «ευκολότερο» πρωτόκολλο. Δεν το χρησιμοποιώ πολύ και οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες, αλλά είναι κάτι ανάμεσα στο eDonkey2000 και το παλιό Kazaa. Δεν έχει τους μεγάλους χρόνους αναμονής, ούτε την ποικιλία του πρώτου, όμως είναι κλάσεις ανώτερο από το δεύτερο (το οποίο έχει πεθάνει btw). Υλοποιείται σε πολλούς clients, με το Limewire να κερδίζει έδαφος τον τελευταίο καιρό. Είναι ίσως το μόνο που θα συνιστούσα σε χρήστες dialup συνδέσεων.

 

 

[ame=http://en.wikipedia.org/wiki/Soulseek]Soulseek[/ame]

Άφησα για το τέλος το χειρότερο κατά τη γνώμη μου file sharing πρόγραμμα/πρωτόκολλο, ένα πρόγραμμα κλειστού τύπου (όλα σε ένα) και στο οποίο αν πληρώσεις (!) κατεβάζεις πιο γρήγορα ή κάτι τέτοιο. Επίσης ο client τους είναι ο χειρότερος ever, crashάρει συχνότερα από οτιδήποτε και προσωπικά τον βρίσκω και εντελώς user non-friendly.

Τέλος πάντων, τον αναφέρω στη λίστα μου για ένα και μόνο λόγο, το ότι σύμφωνα με κάποιους υπάρχουν είδη μουσικής που δεν τα βρίσκεις πουθενά αλλού. Προσωπικά μου συνέβη μια φορά αυτό, αλλά εντάξει, δεν έχω και τα πιο περίεργα μουσικά ακούσματα :D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Υπότιτλοι

 

Οι ερωτήσεις περί υποτίτλων είναι ποικίλες και θα προσπαθήσω να τις καλύψω όσο το δυνατόν καλύτερα.

 

Υπάρχουν δύο ειδών υπότιτλοι, αυτοί που είναι σε μορφή κειμένου και αυτοί που είναι σε μορφή εικόνας. Τα DVD περιέχουν τους υπότιτλους σε μορφή εικόνας μέσα στο VOB αρχείο. Τα avi/mpeg αρχεία που κατεβάζετε από το Internet μπορεί να περιέχουν επίσης τους υπότιτλους σε μορφή εικόνας "καμμένους" πάνω στο βίντεο, αν και αυτό είναι σπάνιο. Συνήθως είναι χωρίς υπότιτλους. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να κατεβάσετε ξεχωριστά τους υπότιτλους σε μορφή κειμένου από διάφορα sites. Για ελληνικούς, τα site αυτά είναι δύο, τα http://dvd.stuff.gr και http://www.greeksubs.com.

 

Για τα avi/mpeg αρχεία είναι προτιμότεροι οι υπότιτλοι σε μορφή κειμένου γιατί δεν απαιτείται η ενσωμάτωσή τους στο βίντεο, κάτι το οποίο συνήθως επιφέρει πτώση στην ποιότητα αφού απαιτείται re-encoding. Αντί αυτού, ο player κάνει εκείνη τη στιγμή render τους υπότιτλους, ενώ παίζει την ταινία. Τη δυνατότητα αυτή έχουν όλοι οι μοντέρνοι players (BSplayer, Media Player Classic) αλλά και ο Windows Media Player με το κατάλληλο φίλτρο (ffdshow, Vobsub).

 

 

Μετατροπές

  • Για να μετατρέψετε τους υπότιτλους από DVD σε κείμενο θα χρειαστείτε το πρόγραμμα SubRip. Αφού του "μάθετε" να αναγνωρίζει ποιός χαρακτήρας είναι ποιό γράμμα, θα κάνει όλη τη δουλειά για εσάς. Εξάγει αρχεία srt τα οποία παίζουν από όλους σχεδόν τους players.
  • Για να περάσετε τους υπότιτλους από αρχείο κειμένου σε avi θα χρειαστείτε reencoding κάτι το οποίο δε συνιστώ και δεν θα το καλύψω. Ενδεικτικά σας λέω ότι γίνεται με το VobSub ως plugin στο Avisynth και το VirtualDub.
  • Τέλος για να μετατρέψετε ένα avi/mpeg σε DVD και να περάσετε τους υπότιτλους προτείνω την εύκολη λύση της VSO, το ConvertXtoDVD.

 

 

Συγχρονισμός

 

Πολλές φορές ενώ κατεβάζετε τους σωστούς υπότιτλους, αυτοί δεν είναι συγχρονισμένοι για το συγκεκριμένο αρχείο που έχετε εσείς. Ευτυχώς τις περισσότερες φορές αυτό φτιάχνει με το πρόγραμμα Subtitle Workshop. Απλά φορτώνετε τον υπότιτλο και την ταινία, πατάτε CTRL+B και δίνετε το σωστό timing του πρώτου και του τελευταίου υποτίτλου. Διαβάστε το tutorial του προγράμματος για περισσότερα. Αν δεν συγχρονίζονται με τίποτα τότε πρέπει να ψάξετε για άλλη έκδοση υποτίτλων.

 

Αν βαριέστε να συγχρονίσετε μόνιμα τους υπότιτλους, τότε μπορείτε να τους συγχρονίσετε προσωρινά τη στιγμή που παίζει το βίντεο. Πολλά προγράμματα επιτρέπουν τον προσωρινό χειροκίνητο συγχρονισμό πατώντας ένα πλήκτρο που τους καθυστερεί ή τους "τρέχει". Εγώ προτιμώ το VLC, υπάρχουν σίγουρα κι άλλα.

Edited by eLeKtriK EyE
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Άγνωστο είδος αρχείου.

 

Λόγω της μεγάλης ποικιλίας προγραμμάτων, αναγκαστικά έχουν αυξηθεί και τα είδη των αρχείων. Έχει γίνει δηλαδή πολύ πιθανό να βρεθεί κάποιο αρχείο το οποίο δεν ξέρετε τι είναι. Έχει δηλαδή ένα άγνωστο extension και δεν ξέρετε πως μπορείτε να το ανοίξετε. Γι'αυτό τον λόγο υπάρχουν διάφορα sites που αναφέρουν τι είναι το κάθε (ή σχεδόν) είδος αρχείου. Μερικά τέτοια sites είναι:

 

 

Τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάθε φορά που βρίσκετε κάποιο αρχείο που δεν γνωρίζετε τι είναι.

Link to comment
Share on other sites

Ο υπολογιστής είναι αργός όταν μεταφέρω αρχεία από/προς τον σκληρό δίσκο IDE.

ή

Το IDE DVDRW/CDRW αργεί υπερβολικά να ολοκληρώσει την εγγραφή και το buffer έχει μεγάλες διακυμάνσεις αντί να είναι σταθερό.

 

Οι συσκευές IDE μπορούν να λειτουργήσουν σε διάφορα modes, όπως PIO, Μulti-Word DΜΑ και διάφορες ταχύτητες Ultra-DMA. Κάθε συσκευή υποστηρίζει μια μέγιστη ταχύτητα Ultra-DMA, στην οποία και λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες. Πολλές φορές όμως οι συσκεύες αυτές μπορεί να περάσουν σε κάποιο χειρότερο, από πλευράς ταχύτητας, mode λειτουργίας. Μπορεί δηλαδή να αρχίσουν να λειτουργούν σε PIO mode ή Multi-Word DMA mode. Αυτό έχει σαν συνέπεια την μείωση των επιδόσεων της συσκευής, δηλαδή μείωση ταχύτητας μεταφοράς αρχείων. Πολλές φορές επίσης παρατηρείται και αύξηση της χρήσης του επεξεργαστή (100% cpu usage, φαίνεται στο task manager) όταν εκτελούμε κάποια τέτοια εργασία.

 

Για να ελέγξετε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο ανοίγετε το παρακάτω panel όπου φαίνεται η κατάσταση λειτουργίας:

Control Panel --> System --> Hardware --> Device Manager --> IDE ATA/ATAPI Controllers --> Επιλέγετε τον controller στον οποίο έχετε συνδέσει τη συσκευή και δεξί κλικ --> Properties --> Advanced Settings

Aν η συσκευή δεν λειτουργεί σε κάποιο Ultra-DMA mode και έχει περάσει σε PIO ή Multi-Word DMA mode, μπορείτε να δοκιμάσετε απεγκατάσταση του IDE controller στον οποίο βρίσκεται η συσκευή που εμφανίζει το πρόβλημα. Αυτό γίνεται από:

Control Panel --> System --> Hardware --> Device Manager --> IDE ATA/ATAPI Controllers --> Επιλέγετε τον controller στον οποίο έχετε συνδέσει τη συσκευή και δεξί κλικ --> Uninstall

Στη συνέχεια κάνετε επανεκκίνηση στο μηχάνημα. Το λειτουργικό θα εγκαταστήσει πάλι τον controller, στο σωστό mode λειτουργίας αυτή τη φορά.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Πως μπορώ να στήσω ένα μηχάνημα από την αρχή και να εγκαταστήσω ξανά τα Windows xp (clean install / format).

 

1. Κάντε backup στα αρχεία σας. Αποθηκεύστε τα σε κάποιον άλλο δίσκο ή σε μερικά cd/dvd. Μην ξεχάσετε αρχεία που έχετε αποθηκεύσει στο My Documents. Επίσης αν χρησιμοποιείτε το Outlook, μπορείτε να αποθηκεύσετε όλα τα δεδομένα του (contacts, e-mails, calendar κλπ.) χρησιμοποιώντας την επιλογή File --> Import and export --> Export to a file --> Personal folder file (.pst). Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το Personal Folders και το Include subfolders. Το αρχείο pst που δημιουργείται περιέχει τα πάντα γι'αυτό ενδέχεται να είναι μεγάλο.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε drivers για όλα τα τμήματα του μηχανήματος. Για παράδειγμα, κάρτα γραφικών, κάρτα ήχου, κάρτα δικτύου κλπ. Για πολλά από αυτά -αν είναι κάπως παλιά- ίσως να έχουν drivers τα ίδια τα windows. Προτιμήστε να κατεβάσετε τους πιο πρόσφατους drivers από το site του κατασκευαστή.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

3. Αν έχετε και κάποιον άλλο δίσκο στο μηχάνημα, είναι προτιμότερο να τον αποσυνδέσετε. Μετά τη διαδικασία εγκατάστασης, μπορείτε να τον συνδέσετε και πάλι.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

4. Kατεβάστε το Service Pack 2 από το site της Microsoft. Είναι απαραίτητο καθώς περιέχει πολλές διορθώσεις σε κρίσιμα σημεία του λειτουργικού. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε αμέσως μετά το τέλος της εγκατάστασης του λειτουργικού. Επίσης μπορείτε να ενσωματώσετε το service pack στην εγκατάσταση του λειτουργικού (slipstream), ώστε να μην χρειάζεται να το εγκαταστήσετε εκ των υστέρων.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

5. Προμηθευτείτε κάποιο antivirus και κάποιο firewall. Αν δεν επιθυμείτε να εγκαταστήσετε firewall, για απλή χρήση σας καλύπτει αυτό που έχουν τα windows με τo Service Pack 2.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

6. Αν ο δίσκος που θέλετε να εγκαταστήσετε το λειτουργικό είναι Serial-ATA, ενδέχεται να χρειαστείτε drivers. Χρησιμοποιήστε αυτούς που συνοδεύουν την μητρική.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

7. Κάντε επανεκκίνηση και στην αρχική οθόνη που φαίνονται κάποια στοιχεία για το μηχάνημα, όπως εγκατεστημένη μνήμη, σκληροί δίσκοι κλπ, πατήστε το αντίστοιχο κουμπί για τις ρυθμίσεις του BIOS. Συνήθως είναι το Delete. Στο BIOS, στις ρυθμίσεις για το Boot sequence βάλτε πρώτο το cd/dvd drive. Μετά αποθηκεύστε τις αλλαγές με Save&Exit. Σε κάποια μηχανήματα, δεν χρειάζεται να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του BIOS για να εκκινήσετε από το cd/dvd drive. Τα μηχανήματα αυτά με κάποιο πλήκτρο κατά την εκκίνηση (μερικές φορές το escape) εμφανίζουν ένα πλαίσιο διαλόγου που επιτρέπει την επιλογή drive από το οποίο θα εκκινήσει το μηχάνημα.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

8. Βάλτε το cd με τα windows xp στο cd/dvd drive από το οποίο ορίσατε ότι θα εκκινήσει το μηχάνημα. Κάντε επανεκκίνηση (αν δεν έχει γίνει ήδη).

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

9. Θα εμφανιστεί ένα μήνυμα για να επιβεβαιώσετε ότι θέλετε να εκκινήσετε από το cd. Είναι κάτι σαν "Press any key to boot from cd". Πατήστε ένα οποιοδήποτε πλήκτρο.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

10. Αν όλα έχουν πάει καλά, κάπου εδώ θα αρχίσει το setup των windows. Θα πρέπει να επιλέξετε clean install από τις διαθέσιμες επιλογές. Εμφανίζονται οι δίσκοι που έχει το μηχάνημα και τα partitions που έχει ο καθένας.

 

Αν πρόκειται για δίσκο Serial-ATA ο οποίος δεν εμφανίζεται στον σχετικό κατάλογο, τότε θα χρειαστείτε τους drivers που αναφέρθηκαν στο βήμα 6. Κάντε επανεκκίνηση (με Ctrl-Alt-Del) και εκκινήστε πάλι από το cd. Στην αρχή της εγκατάστασης όπου φορτώνονται διάφορα αρχεία, στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται το μήνυμα "Press F6 if you want to install a third party driver". Πατήστε το F6 και δώστε τους drivers για τους δίσκους Serial-ATA.

 

Λογικά στη συνέχεια θα εμφανιστεί ο δίσκος στον σχετικό κατάλογο. Από αυτόν τον κατάλογο, μπορείτε να διαγράψετε τα partitions που έχει ο δίσκος (delete partition), να φτιάξετε ένα νέο στο μέγεθος που θέλετε (create partition), να του κάνετε format και να εγκαταστήσετε σε αυτό το λειτουργικό. Φροντίστε να μην διαγράψετε κατά λάθος partitions που έχουν δεδομένα που δεν θέλετε να χάσετε. Ένας τρόπος είναι να διαλέξετε το partition που έχει τα windows, να το διαγράψετε (delete partition) και να φτιάξετε ένα νέο (create partition) με το μέγεθος που θέλετε (μπορεί να είναι ολόκληρος ο δίσκος π.χ.). Μετά σε αυτό το partition γίνεται format και η εγκατάσταση των windows.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

11. Μετά το format, θα αρχίσουν να αντιγράφονται αρχεία στον δίσκο. Όταν τελειώσει η αντιγραφή των αρχείων το μηχάνημα θα κάνει restart. Θα πρέπει το μηχάνημα να εκκινήσει από τον δίσκο. Οπότε εδώ θα πρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις στο BIOS (όπως αναφέρθηκε στο βήμα 7 και εφόσον είχατε κάνει τότε αλλαγές) και στο Boot sequence να βάλετε πάλι πρώτο τον σκληρό δίσκο. Προφανώς το cd των windows πρέπει να παραμείνει στο cd/dvd drive.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

12. Το μηχάνημα θα εκκινήσει από τον σκληρό δίσκο και θα συνεχίστει το setup. Από εδώ και πέρα όλα είναι αρκετά απλά. Κάποια στιγμή θα εμφανιστούν οι ρυθμίσεις Regional Settings. Εκεί θα πρέπει να προσέξετε να ρυθμιστούν τα πάντα στα ελληνικά. Όπως το locale (greek) την χώρα (Greece) και ειδικά το Language for non-unicode programs. Εμφανίζονται επίσης οι ρυθμίσεις για το δίκτυο, τις οποίες όμως μπορείτε να κάνετε και αφού εγκατασταθεί το λειτουργικό.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

13. Όταν τελειώσει το setup, το λειτουργικό είναι έτοιμο. Μπορούν να εγκασταθούν drivers για τα διάφορα περιφερειακά, τα updates για τα windows και τα απαραίτητα προγράμματα. Aν το partition στο οποίο εγκαταστάθηκε το λειτουργικό είναι μικρότερο από τη συνολική χωρητικότητα του δίσκου και έχει μείνει χώρος που δεν έχει partition, μπορείτε να βρείτε τις σχετικές πληροφορίες στο Control Panel --> Administrative Tools --> Computer Management --> Disk Management. Εκεί μπορείτε να κάνετε νέα partitions και να τους κάνετε format.

 

[Για εγκατάσταση των Windows 2000, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με μικρές αλλαγές (π.χ. υπάρχει άλλο service pack γι'αυτό το λειτουργικό).]

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Πώς μπορώ να πάρω τα mail μου μέσω Outlook ή Thunderbird; Έχω Hotmail / Yahoo! / Gmail

 

Για να έχετε πρόσβαση στα email σας μέσω Outlook ή Thunderbird είναι απαραίτητο αυτά να υποστηρίζουν πρόσβαση μέσω POP3 ή IMAP.

  • Το Gmail υποστηρίζει τη δυνατότητα αυτή. Αρκεί να πάτε στη σελίδα ρυθμίσεων του Gmail σας και να ενεργοποιήσετε την επιλογή POP Access. Κατόπιν ρυθμίζετε αναλόγως και το πρόγραμμα στον υπολογιστή σας.
  • Στο Yahoo! η ενεργοποίηση του POP χρεώνεται. Μπορείτε εντούτοις να έχετε πρόσβαση με το εξής κόλπο: Εγκαθιστάτε στον υπολογιστή σας ένα πρόγραμμα που δρα ως POP server ενώ ανακτά τα μηνύματά σας μέσω WEB. Το ρυθμίζετε αναλόγως, και επίσης ρυθμίζετε το Outlook / Thunderbird για να ανακτά τα mail σας από τον POP server του υπολογιστή σας. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα για το σκοπό αυτό, όπως το YPOPs. Ρυθμίσεις και περαιτέρω πληροφορίες στο site του.
    *edit* Στο yahoo.gr (όχι στο .com) το POP δεν χρεώνεται. Μπορείτε να πάρετε τις ρυθμίσεις από τη σελίδα του mail σας.
  • Στο Hotmail ισχύουν τα ίδια με το Yahoo!. Το αντίστοιχο πρόγραμμα είναι το HotPOP3.

Search keywords: yahoo yahoopops smtp mail

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Εμφανίζονται συνέχεια μηνύματα με τίτλο "Messenger Service" με ποικίλο περιεχόμενο

 

Τα μηνύματα αυτά είναι spam - ΨΕΥΤΙΚΑ. Αγνοήστε τα. Στέλνονται μέσω του Messenger Service των Windows και σκοπό έχουν να σας παραπλανήσουν.

 

Μπορείτε να κλείσετε το άχρηστο αυτό service και να σταματήσετε έτσι τα μηνύματα αυτά, ως εξής:

  • Start -> Control Panel.
  • Performance and Maintenance -> Administrative Tools.
  • Στο Services βρείτε το Messenger, κάντε διπλό κλικ, και στο Startup type διαλέξτε Disabled.

 

Προσοχή, το Messenger Service δεν έχει καμία σχέση με το MSN Messenger ή το Windows Messenger.

 

Search keywords: warning registry

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Πώς διαχειρίζονται τα Windows τα διάφορα format βίντεο και πώς θα παίξω ένα συγκεκριμένο format;

 

Τα Windows διαχειρίζονται τα βίντεο μέσω του συστήματος DirectShow. Όταν ανοίγετε ένα βίντεο με τον Windows Media Player το πρόγραμμα ψάχνει μέσα στη βιβλιοθήκη του DirectShow για τα φίλτρα τα οποία χρειάζεται για παίξει το αρχείο. Τυπικά, χρειάζονται:

  1. ένα φίλτρο για να ανοίξει το αρχείο ή το stream (source)
  2. ένα φίλτρο για να αναγνωρίσει τι τύπος είναι το container και να διαχωρίσει τα τμήματα που αυτό περιέχει (ήχος-βίντεο-υπότιτλοι κλπ) (splitter)
  3. ένα φίλτρο για να αποκωδικοποιήσει το καθένα από αυτά (decoder)
  4. ένα φίλτρο για να κάνει render το καθένα από όλα αυτά και να σας το παρουσιάσει. (renderer)

 

Σε μια εγκατάσταση Windows τα 1 και 4 είναι προεγκατεστημένα και κοινά για όλους τους τύπους βίντεο. Τα 2 και 3 όμως δεν είναι, και συνήθως αυτά σας λείπουν και δε μπορείτε να αναπαράγετε κάποιο βίντεο.

 

Containers

Τα πιο συνηθισμένα containers είναι τα WMV, AVI, MPEG-1/2, MP4, OGM, Matroska, Real Media και Quicktime. Τα splitters για WMV, AVI και MPEG-1/2 είναι προεγκατεστημένα στα Windows XP.

Codecs

Τα πιο συνηθισμένα codecs είναι τα DivX, XviD, MPEG-1/2/4, x264, WMV, Real Video και Quicktime για την εικόνα και MP3, OGG, AC3, MP2, AAC, WMA, Real Audio και Quicktime για τον ήχο. Τα Windows έχουν προεγκατεστημένα τα MPEG-1/2/4, WMV, MP2, MP3 και WMA. Τα υπόλοιπα θα χρειαστεί να τα κατεβάσετε ξεχωριστά.

 

 

Θεωρητικά οποιοσδήποτε συνδυασμός container/codec μπορεί να γίνει, στην πράξη όμως οι παρακάτω συνδυασμοί είναι πιο κοινοί:

  • AVI & DivX/XviD/MPEG-4 & MP3
  • MPEG-1 & MPEG-1 & MP2
  • MPEG-2 & MPEG-2 & AC3
  • MP4 & x264 & AAC
  • WMV & WMV & WMA
  • OGM & DivX/XviD/MPEG-4 & OGG
  • MKV & DivX/XviD/MPEG-4 & MP3
  • Real Video & Real Video & Real Audio
  • Quicktime & Quicktime Video & Quicktime Audio

Για κάθε συνδυασμό η εταιρεία ή τα άτομα που φτιάχνουν το format προσφέρουν ένα πακέτο splitter & decoder για να μπορέσετε να παίξετε τα αρχεία σας. Τα 2 τελευταία όμως δεν έχουν επίσημη υποστήριξη για το σύστημα directshow και σας αναγκάζουν να χρησιμοποιείτε τους δικούς τους proprietary players. Υπάρχουν παρόλα αυτά τα πακέτα Real Player Alternative και Quicktime Alternative που σας δίνουν τη δυνατότητα να παίξετε τα αρχεία αυτά μέσω DirectShow.

 

Για τα υπόλοιπα, αρκεί να ψάξετε στο δίκτυο με τα ονόματά τους και θα βρείτε αυτό που χρειάζεται να εγκαταστήσετε.

 

Τα περισσότερα προγράμματα αναπαραγωγής βίντεο όπως τα Windows Media Player, BSPlayer, Zoom player βασίζονται στο σύστημα DirectShow. Υπάρχουν και άλλα όπως το VLC που δεν χρειάζονται το DirectShow ή τα φίλτρα του, και έχουν μαζί τους ότι χρειάζονται για να παίξουν τα βίντεο.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Αδυναμία διαγραφής αρχείου.

 

Μερικές φορές προσπαθώντας να διαγράψουμε κάποιο αρχείο ή φάκελο εμφανίζεται μήνυμα λάθους που μας ενημερώνει ότι δεν είναι δυνατή η διαγραφή του.

 

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν κάποιο πρόγραμμα ή το λειτουργικό χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο αρχείο. Ένα πολύ χρήσιμο freeware utility που βοηθάει σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις είναι το Unlocker.

 

Αν ωστόσο το αρχείο δεν μπορεί να διαγραφεί ούτε έτσι, μπορείτε να δοκιμάσετε να το διαγράψετε από το command prompt αφού έχετε κάνει επανεκκίνηση. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να το διαγράψετε εκκινώντας σε safe mode.

Edited by mcde
Link to comment
Share on other sites

Αδυναμία πρόσβασης στον φάκελο my documents μετά από αλλαγή λειτουργικού (format).

 

Αν εμφανίζεται μήνυμα σφάλματος όταν προσπαθείτε να ανοίξετε τον φάκελο my documents, αφού έχετε στήσει νέο λειτουργικό, ίσως αρκεί να αλλάξετε τον owner του συγκεκριμένου φακέλου. Αυτό γίνεται ως εξής:

 

Δεξί κλικ στον φάκελο --> Properties --> Security --> Advanced --> Owner

Εκεί πρέπει να βάλετε τον χρήστη που θέλετε να έχει πρόσβαση στα αρχεία. Αν δεν υπάρχει αυτή η ρύθμιση, δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε το Simple file sharing:

Control Panel --> Folder Options --> View --> Advanced Settings --> Use simple file sharing

 

Στην περίπτωση που έχετε Windows XP Home και όχι Professional, θα πρέπει να εκκινήσετε σε safe mode για να δείτε τις συγκεκριμένες επιλογές.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Πως μπορώ να δω περισσότερες πληροφορίες για το hardware του μηχανήματος μου;

 

Υπάρχουν διάφορα utilities που μπορούν να σας δείξουν τι επεξεργαστή έχετε, motherboard, κάρτα γραφικών, μνήμη κλπ. Πιο γνωστά είναι:

 

CPU-Z : Πληροφορίες για τον επεξεργαστή, τη motherboard, τη μνήμη κλπ., είναι freeware.

 

GPU-Z : Πληροφορίες για την κάρτα γραφικών, τη μνήμη που αυτή έχει κλπ., είναι freeware

 

Everest : Πάρα πολλές πληροφορίες για το hardware του υπολογιστή και το εγκατεστημένο software, ενώ διαθέτει διαγνωστικά. Από το site μπορείτε να κατεβάσετε δοκιμαστική έκδοση.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Έλαβα email από αποστολέα που δεν γνωρίζω / Έλαβα email από τράπεζα-paypal που μου ζητάει στοιχεία.

 

Το [ame=http://en.wikipedia.org/wiki/Email]email[/ame] είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με μεγάλα πλεονεκτήματα αλλά και μεγάλα προβλήματα λόγω της σχεδίασης του. Πολλοί το χρησιμοποιούν κακόβουλα για να αποσπάσουν πληροφορίες και άλλα ευαίσθητα δεδομένα όπως αριθμούς λογαριασμών και πιστωτικών καρτών. Επομένως καλό είναι να έχουμε υπόψη μας τα παρακάτω:

 

- Δεν είναι ασφαλές. Δεν πρέπει να μεταφέρουμε με αυτό σημαντικές προσωπικές πληροφορίες ή οτιδήποτε δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να γίνει γνωστό.

 

- Στο πεδίο "From:" μπορεί να μπει οτιδήποτε. Επομένως από αυτό το πεδίο και μόνο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ότι ο αποστολέας είναι αυτός που αναφέρεται εκεί.

 

- e-mail που δεν γνωρίζετε από που προέρχονται, είναι καλύτερο να μην τα ανοίγετε καθόλου. Πολλά spam email είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε ανοίγοντας τα και μόνο, στο μέλλον να λαμβάνετε ακόμα περισσότερο spam.

 

- Όταν στη διεύθυνση του αποστολέα εμφανίζεται η διεύθυνση email του παραλήπτη, τότε πιθανότατα πρόκειται για spam.

 

- Οι τράπεζες και άλλοι οργανισμοί/υπηρεσίες δεν ζητούν ποτέ μέσω email πληροφορίες όπως στοιχεία λογαριασμών και πιστωτικών καρτών για λόγους ασφαλείας. Επίσης ποτέ δεν ζητούν να κάνετε κάποια μεταφορά χρημάτων.

 

- Αποφύγετε να κάνετε forward [ame=http://en.wikipedia.org/wiki/Chain_letter]chain emails[/ame]. Τις περισσότερες φορές αυτό που γράφουν δεν ισχύει ενώ άλλες φορές η μέθοδος χρησιμοποιείται για όχι καλούς σκοπούς.

 

- Μην δίνετε τη διεύθυνση email σας παρά μόνο εκεί που είναι απολύτως απαραίτητο. Διαφορετικά κινδυνεύετε να λαμβάνετε spam.

 

- Δώστε προσοχή στους παραλήπτες που έχετε στα πεδία To: και Cc:. Έχετε υπόψη σας ότι αν ο παραλήπτης προωθήσει το email χωρίς να διαγράψει αυτές τις διευθύνσεις, ο επόμενος παραλήπτης θα τις έχει και εκείνος.

 

- Αποφύγετε να στέλνετε μεγάλα αρχεία με email. Είναι μεν πολύ εύκολο, όμως το email δεν σχεδιάστηκε για αυτό τον λόγο. Υπάρχουν υπηρεσίες για αυτή τη δουλειά με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

 

- Πολλοί email providers έχουν περιορισμούς για το μέγεθος των email. Επομένως αν στείλετε ένα πολύ μεγάλο αρχείο με email, είναι πιθανό ότι δεν θα το λάβει ο παραλήπτης.

 

- Μερικές φορές τα φίλτρα για το spam που έχουν οι διάφοροι email providers είναι αρκετά αυστηρά ώστε να χαρακτηρίσουν ως spam κάποια email που είναι φυσιολογικά. Επομένως θα πρέπει κατά καιρούς να ελέγχετε τον σχετικό φάκελο.

Link to comment
Share on other sites

Πως μπορώ να μεταφέρω μεγάλα αρχεία που δεν μπορώ να στείλω με email; / Πως μπορώ να αποθηκεύσω online τα αρχεία μου;

 

Για οποιοδήποτε αρχείο έχει μεγαλύτερο μέγεθος από 3-4ΜΒ είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο τρόπο για τη μεταφορά του και όχι το email. Υπάρχουν διάφορα sites που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, όπως:

 

yousendit

sendspace

senduit

 

Συνηθισμένος τρόπος χρήσης είναι η αποστολή ενός email στον παραλήπτη το οποίο περιέχει ένα link από το οποίο μπορεί να κατεβάσει το αρχείο που του στείλατε. Επίσης τα αρχεία που αποθηκεύονται σε αυτές τις υπηρεσίες μένουν εκεί για μικρό χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά αποθηκεύονται για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να προλάβει να τα κατεβάσει ο παραλήπτης. Τέλος καλό είναι να αποφεύγονται υπηρεσίες όπως το rapidshare για απλή αποστολή αρχείων καθώς ενδέχεται να έχουν περιορισμούς, όπως αναμονή μέχρι να ξεκινήσει το κατέβασμα ή μειωμένες ταχύτητες κλπ.

 

Στην περίπτωση που θέλετε να έχετε online κάποια αρχεία για λόγους backup για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες όπως:

 

dropbox

Google docs

 

To dropbox έχει τη δυνατότητα sync των αρχείων σας ώστε να έχετε πάντα ένα ενημερωμένο αντίγραφο (απαιτείται εγκατάσταση του σχετικού software). Το Google Docs αναβαθμίστηκε πρόσφατα ώστε να μπορείτε να αποθηκεύσετε οποιοδήποτε αρχείο. Και στις δύο υπηρεσίες υπάρχουν όρια για το μέγεθος των αρχείων που μπορείτε να αποθηκεύσετε τα οποία αναφέρονται στις οδηγίες χρήσης τους.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Πως μπορώ να προσθέσω μία πιστωτική/χρεωστική κάρτα στο Paypal;

 

Αφού κάνουμε login στο paypal επιλέγουμε: Profile --> Add or Edit Credit Card --> Add a Card

 

Στη συνέχεια για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κάρτα πρέπει να γίνει verification. Επιλέγοντας Verify card γίνεται μία χρεώση €1.5 στην κάρτα. Αυτή η χρέωση έχει έναν τετραψήφιο κωδικό ο οποίος φαίνεται στον λογαριασμό της κάρτας και μπορούμε να τον δούμε είτε μέσω ebanking (αν υπάρχει) είτε επικοινωνόντας με την τράπεζα (η συναλλαγή εμφανίζεται μετά από μερικές μέρες).

 

Κάνοντας ξανά login στο paypal μπορούμε να ολοκληρώσουμε το verification της κάρτας εισάγοντας τον τετραψήφιο κωδικό. Το ποσό του €1.5 επιστρέφεται στην πρώτη αγορά που θα κάνουμε με το paypal.

Link to comment
Share on other sites

Επισκέπτης
This topic is now closed to further replies.
 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...