Jump to content

Blu-Ray & HD-DVD


Meraklis56
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Part 1

 

 

Πριν από 36 χρόνια, το 1969,το κέντρο ερευνών της Phillips ανέπτυσσε μια σειρά από τεχνολογίες που μια δεκαετία αργότερα - κατέληξαν σε ένα νέο αποθηκευτικό μέσο, το γνωστό μας CD. Αντικαθιστώντας το βινύλιο στη μουσικά και προσφέροντας πολλαπλάσια χωρητικότητα και ταχύτητα πρόσβασης από δισκέτες, τα CDs αποδείχθηκαν εξαιρετικά επιτυχημένα, προσφέροντας αδιάκοπτα τις υπηρεσίες τους έως σήμερα, ενώ η πλήρης αντικατάσταση τους δεν προβλέπεται να επιτευχθεί στο προσεχές μέλλον

Τη δεκαετία του '90 οι δύο συνεργάστηκαν εκ νέου για τη δημιουργία ενός αποθηκευτικού μέσου ακόμη υψηλότερης πυκνότητας. Πρόκειται για το Multimedia Compact Disc(MMCD), που θα αντικαθιστούσε τα CDs προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη στους δυο κατασκευαστές. Αυτή τη φορά, απέναντι από τον ισχυρό συνασπισμό βρέθηκε η Toshiba, που ανέπτυσσε το ανταγωνιστικό Super Density Disc(SD) και είχε ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη μίας σειράς από εταιρείες κολοσσούς, όπως οι Hitachi, Matsushita(Panasonic), Mitsubishi, Pioneer, Thomson και Time Warner.

Τον Σεπτέμβριο του 1995,τα δύο στρατόπεδα κατέληξαν σε συμφωνία συνεργασίας υπό την καθοδήγηση του Προέδρου της ΙΒΜ Lou Gestner, δημιουργώντας το DVD. Το νέο αποθηκευτικό format κατέκτησε γρήγορα τα κινηματογραφικά στούντιο και προσέφερε ακόμη μεγαλύτερη χωρητικότητα στους προσωπικούς υπολογιστές, ενώ οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την ανάγνωση και εγγραφή του είναι συμβατές με τα CDs διευκολύνοντας τη συνύπαρξη των δύο τεχνολογιών.

Το DVD στηρίζεται κυρίως στην πρόταση της Toshiba και δανείζεται μόνο την τεχνολογία EFMPlus από τις Sony/Philips, με αποτέλεσμα τα οικονομικά οφέλη για την πρώτη να είναι πολλαπλάσια .Σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν το τεχνολογικό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών τους, οι Sony και Philips ξεκίνησαν αμέσως την ανάπτυξη του διάδοχου αποθηκευτικού μέσου. Οι εταιρείες ονόμασαν την τεχνολογία Professional Disc for Data(PDD ή ProData) και με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκε στο format Blu-Ray, που προτείνουν οι δύο εταιρίες για την αντικατάσταση των DVDs. Όπως ήταν φυσικό, η Toshiba δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια και προχώρησε στη δημιουργία της δικής της τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας αρχικά την ονομασία Advance Optical Disc και εξελίσσοντας τη στο format HD-DVD.

Αυτό σημαίνει ότι ύστερα από τρεις δεκαετίες ραγδαίες τεχνολογικής εξέλιξης, η αγορά γυρνάει πίσω, στο σημείο μηδέν, και πρέπει να επιλέξει για μία ακόμη μια φορά το format που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της. Τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται, αν και κανείς δεν γνωρίζει σήμερα ποιο στρατόπεδο θα επικρατήσει

 

Νote:Για να το γράψω αυτό με πήρε 1 ώρα.

ΥΓ:Θα υπάρξουν και προσθήκες.

Πηγή:MME

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Pioneer, το νέο Blu-ray drive θα διατεθεί στους ιάπωνες κατασκευαστές PCs ώστε να το...ενσωματώσουν άμεσα στα συστήματά τους εντός του Ιανουαρίου. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006 το drive θα αρχίσει να πωλείται και στις ΗΠΑ, ενώ σειρά έχει και η Ευρώπη. Πάντως δεν έγινε λόγος για απευθείας πώληση στους καταναλωτές μέσω δικτύου λιανικής, ούτε ανακοινώθηκε κάποια ενδεικτική τιμή.

 

Το BDR-101A εξωτερικά δε διαφέρει σε τίποτε από ένα κοινό DVD recorder. Διαθέτει IDE (ATAPI) interface και έχει μέγιστη διαμεταγωγή δεδομένων στα 33MB/sec. Οι διαστάσεις του είναι τυπικές για συσκευή 5,25'' (14,8x42x198mm), ενώ ζυγίζει 1,1 κιλά.

 

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το drive θα υποστηρίζει εγγραφή BD-R σε ταχύτητα 2x, ενώ θα υποστηρίζει dual layer δίσκους + και -. Ωστόσο δε θα μπορεί να γράφει CD-R, CD-RW και DVD-RAM (μικρό το κακό θα λέγαμε). Σημειώνουμε ότι τα δισκάκια BD-R μονής όψης θα έχουν χωρητικότητα 25GB (50GB διπλής), και ότι ταχύτητα 2x σημαίνει ότι η εγγραφή 25GB θα διαρκεί περί τα 45 λεπτά. Θεωρητικά, ένας δίσκος Blu-ray μπορεί να φτάσει σε χωρητικότητα ακόμη και τα 200GB, αφού η δομή του βασίζεται σε επάλληλα στρώματα επί της ίδιας επιφάνειας.

 

Πάντως δεν είναι απολύτως βέβαιο αν η Pioneer θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι το Γενάρη τα νομικά ζητήματα σχετικά με την απόκτηση άδειας για το σύστημα content management που θα υποστηρίζει το drive, αλλά και ανάλογη άδεια για τη χρήση του λογοτύπου Blu-ray Disc.

 

Από την άλλη πλευρά, το consortium εταιρειών AACS (Advanced Access Content System), του οποίου ιδρυτικά μέλη αποτελούν η IBM Corp., η Intel Corp., η Microsoft Corp., η Matsushita Electric Industrial Co. Ltd. (Panasonic), η Sony Corp., η Toshiba Corp., η The Walt Disney Co. και η Warner Bros, και το οποίο προωθεί το ανταγωνιστικό πρότυπο HD-DVD και αυτό αντιμετωπίζει προβλήματα παγίωσης ενός κοινά αποδεκτού συστήματος content management, το οποίο θα επιτρέψει αφενός μεν στις εταιρείες πληροφορικής την παραγωγή σχετικών drives, αφετέρου δε στις κινηματογραφικές εταιρείες την έκδοση ταινιών σε HD-DVD format.

 

Πηγή: eportal.gr

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Διαχείριση Πολυκατοικίας

Link to comment
Share on other sites

ΠΡΟΣΟΧΗ:Δεν είναι το part 2 αλλά νέα απο μία άλλη πηγή

 

 

TDK έχει αρχίσει τις αποστολές των δειγμάτων μαζικής παραγωγής 25GB και 50GB BD-R/BD-RE με τους δίσκους μπλέ-ακτίνων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τεχνολογία DURABIS 2 επιστρώματος TDK την αρχικά αναπτυγμένη σκληρή επιφάνεια. Το σκληρό επίστρωμα επιτυγχάνει μια επιφάνεια καταγραφής με την εξαιρετικά υψηλή αντίσταση στις γρατσουνιές και το ρύπο (ιδιαίτερα smudges δακτυλικών αποτυπωμάτων), επιτρέποντας κατά συνέπεια την ανησυχη και ελεύθερη χρήση του δίσκου. TDK είναι βέβαιο ότι το BD-R και το BD-Pe, που ελευθερώνονται από τα όρια μιας κασέτας, θα προσφέρουν τις μεγάλες περιεκτικότητές τους με τη μεγαλύτερη δυνατότητα, κατά συνέπεια πολύ αναπτυσσόμενος τη δυνατότητα της οπτικής καταγραφής. Η μαζική παραγωγή στο εργοστάσιο Chikumagawa Techno TDK, που ειδικεύεται στους οπτικούς δίσκους, θα αρχίσει επάνω στο ζήτημα της χορήγησης αδειών για το γυμνό δίσκο.

Link to comment
Share on other sites

Αν και εχει αναφερθει ηδη απο καποιον εδω μεσα αποφασισα να ποσταρω μια εικονα του καθως και τα χαρακτηριστικα του που ελειπαν απο το αλλο ποστ.

( Για οποιον ενδιαφερεται εδω ειναι το λινκ της Press Release απο την Pioneer http://www.pioneerelectronics.com/pna/press/release/detail/0,,2076_4313_291704979,00.html )

 

http://img514.imageshack.us/img514/8312/bdr101a3it.jpg

 

 

 

Writing Specs :

 

BD-R Version 1.0 (1 layer disk)

BD-RE Version 2.0 (1 layer disk)

DVD-R for General Version 2.0

4x-speed DVD-R Revision 1.0 (for Video, for Data)

6x-speed DVD-R Revision 2.0 (for Video, for Data)

8x-speed DVD-R Revision 3.0 (for Video, for Data)

12x-speed DVD-R Revision 5.0 (for Video, for Data)

16x-speed DVD-R Revision 6.0 (for Video, for Data)

Dual Layer DVD-R, DVD-RW Version 1.1

2x-speed DVD-RW Revision 1.0 (for Video, for Data)

DVD-RW Version 1.2

2x-speed DVD-RW Revision 1.0 (for Video, for Data)

4x-speed DVD-RW Revision 2.0 (for Video, for Data)

6x-speed DVD-RW Revision 3.0 (for Video, for Data)

DVD+R Version 1.2

DVD+R Double Layer Version 1.0

DVD+RW Version 1.2

 

Reading Specs :

 

BD-ROM Version 1.0 (1 layer disk and 2 layer disk)

BD-R Version 1.0 (1 layer disk)

BD-RE Version 2.0 (1 layer disk)

DVD-ROM/DVD-VIDEO (1 layer disk and 2 layer disk)

DVD-R (for Video, for Data, for Authoring)

Dual Layer DVD-R and DVD-RW (for Video, for Data)

DVD+R and DVD+R Double Layer, DVD+RW

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...