Jump to content

Ταινίες: Προτάσεις - Κριτική


nelly
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Sorcerer (1977) 7/10

Ταινία του William Friedkin η οποία είναι διασκευή του Le salaire de la peur (δεν την έχω δει αλλά είναι στο πρόγραμμα). Η πρώτη ώρα, πριν μπει στο θέμα, δεν έλεγε τίποτα. Η δεύτερη ώρα που άρχισαν σκηνές δράσης και αγωνίας άξιζε και με το παραπάνω. Αρκετά καλή.

Spirit: Stallion of the Cimarron (2002) 7/10

Κινούμενο σχέδιο με ένα άλογο που αρνείται να δαμαστεί από οποιονδήποτε αλλά δείχνει να εκτιμά αυτούς που προσπάθησαν να το σώσουν σε διάφορες συνθήκες. Καλή.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 12,7χιλ.
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Sorcerer (1977) 7/10

Ταινία του William Friedkin η οποία είναι διασκευή του Le salaire de la peur (δεν την έχω δει αλλά είναι στο πρόγραμμα). Η πρώτη ώρα, πριν μπει στο θέμα, δεν έλεγε τίποτα. Η δεύτερη ώρα που άρχισαν σκηνές δράσης και αγωνίας άξιζε και με το παραπάνω. Αρκετά καλή.

Spirit: Stallion of the Cimarron (2002) 7/10

Κινούμενο σχέδιο με ένα άλογο που αρνείται να δαμαστεί από οποιονδήποτε αλλά δείχνει να εκτιμά αυτούς που προσπάθησαν να το σώσουν σε διάφορες συνθήκες. Καλή.
Φοβερή ταινία το Sorcerer και από τις λίγες φορές που το remake είναι ανώτερο από την πρωτότυπη ταινία Wages of fear. Έχει και μουσική από Tangerine dream και την απογειώνει κι άλλο.

Sent from my Pixel 6 using Tapatalk

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη μοναξιά από εκείνη του Σαμουράι...εκτός, ίσως από την μοναξιά του τίγρη μέσα στη ζούγκλα.

Link to comment
Share on other sites

24[2016]

1-64.jpg

https://www.imdb.com/title/tt4981966

Ακομα μια υπεροχη ταινια απο Ινδια με εναν καταπληκτικο Suriya να υποδυεται 3 ρολους εξαιρετικα καλα ειναι τεραστιος ηθοποιος. Το σεναριο εχει να κανει με time travel μονο που η διαχειριση του γινεται με ενα αρκετα ιδιαιτερο και πρωτοτυπο τροπο. 2 ωρες και 44 λεπτα κραταει η ταινια εμενα μου φανηκε αρκετα μικροτερη μιας και ειναι τοσο καλη που δεν καταλαβαινεις ποτε περναει η ωρα. Εχει σοκαριστικες στιγμες που χειροκροτας εχει αρκετα ρομαντικες στιγμες με την εκθαμβωτικη Samantha Ruth Prabhu και τον Suriya σε ενα ατελειωτο παιχνιδι αγαπης και μην ξεχασουμε και τον κακο που οποτε εμφανιζεται σου βγαζει ενα δεος ξερεις οτι κατι κακο θα συμβει. Tα twist δινουν και περνουν δεν λειπουν και τα τραγουδια τα οποια ειναι 3-4 σε ολη την ταινια και μου αρεσαν αρκετα. Μετα τα μοναδικα Soorarai Pottru/Drishyam/Andhadhun/A Wednesday ακομα μια ταινια απο Ινδια που βαζει κατω το 99% των Αμερικανικων ταινιων. Ταινιες με ψυχη πανεξυπνες με συναισθημα που τελειωνουν και χειροκροτας για αυτο που σου προσφεραν. Υπαρχουν παρα πολλα διαμαντια στον Ινδικο κινηματογραφο που αρκετα ειναι δυσκολα να τα βρεις και αν τα βρεις δεν υπαρχουν υποτιτλοι. Ευτυχως υπαρχουν και καποια που εχει δοθει η απαραιτητη προσοχη και μπορουμε να τα απολαυσουμε οπως πρεπει. 9/10

Edited by king2009
Link to comment
Share on other sites

Με αφορμή το φετινό Hellraiser, πήρα με την σειρά όλο το franchise για όσους ενδιαφέρονται ή για όσους είδαν κάποιες και όχι όλες τις ταινίες. Συνοπτικά, θα πρότεινα σε όσους δεν τα έχουν δει, μόνο την αρχική τετραλογία που συμπληρώνουν την ιστορία και επίσης τη φετινή που χρονικά τοποθετείται στο παρόν και κάπου πριν την 4η (καθώς λαμβάνει χώρα στο μέλλον και αποτελεί ουσιαστικά το τέλος του franchise). Οι υπόλοιπες είναι είτε ανεξάρτητες είτε μέτριες/κάτω του μετρίου. Πάμε λοιπόν.

 

Hellraiser (1987)

https://www.imdb.com/title/tt0093177/

Ταινία φαντασίας/τρόμου. Το ξεκίνημα ενός μεγάλου franchise ταινιών στο είδος της. Ένα μυστηριώδες κουτί μπορεί να ξεκλειδώσει τις πύλες της κόλασης και να επικαλεστεί μια ομάδα δαιμόνων που αιχμαλωτίζουν και βασανίζουν όσους τους επικαλούνται προκαλώντας τους σε συνεχή πόνο. Η μνηστή ενός χήρου πατέρα, είχε εραστή τον όχι και ιδιαίτερα ηθικό αδελφό του, οποίος εκτός των άλλων είχε ανακαλύψει και αγοράσει από ένα παζάρι αυτό το περίτεχνο κουτί και ήθελε να ανακαλύψει τα μυστικά του. Τελικά ξεκλειδώνοντάς το, εμφανίστηκαν οι συγκεκριμένοι δαίμονες, του ξέσκισαν τη σάρκα και πήραν την ψυχή μαζί τους. Στο σημείο που δολοφονήθηκε όμως, μερικές σταγόνες αίματος από έναν μικροτραυματισμό του αδελφού του, τον φέρνουν πίσω στη ζωή. Μόνο που λείπει μυικός ιστός, δερμα κλπ. Για να ολοκληρωθεί και να επανέλθει πλήρως, χρειάζεται περισσότερο αίμα απορροφώντας την ζωή άλλων και η μνηστή του αδελφού του, είναι διατεθιμένη να του φέρει ανυποψίαστα θύματα ώστε να είναι ξανά μαζί. Εμπόδιο σε αυτό όμως θα βρεθεί η ανιψιά του.

Μια ταινία φαντασίας/τρόμου με το δικό της ιδιαίτερο σενάριο και στυλ με κάποιες επιρροές από ταινίες όπως το μαγαζάκι του τρόμου με το ανθρωποφάγο φυτό που ο ιδιοκτήτης έφερνε συνεχώς θύματα για να το ταϊζει, αλλά και διάφορες άλλες. Θεωρώ ότι το σενάριο ήταν έξοχο και έγινε και σκηνοθετική προσπάθεια με τα μέσα της εποχής. Σε τέτοια θεματολογία, προτείνω επίσης την πολύ ανώτερη ταινία κατά την γνώμη μου, Ninth Gate που βγήκε μια δεκαετία μετά, καθότι κρατάει σασπένς, μυστήριο και τρόμο. Η συγκεκριμένη αν και χτίζει ωραία την ιστορία, δεν δείχνει δυστυχώς καθόλου την άλλη πλευρά, όπου αιχμαλωτίζουν τις ψυχές. Θα έδινε αρκετή αξία εκεί πιστεύω. Ϊσως λόγω εποχής να δυσκολευόταν να το αποτυπώσουν βέβαια και για αυτό δεν ασχολήθηκαν καθόλου. Συνολικά όμως έχει το δικό της στυλ και το δικό της κοινό. Ακολούθησαν μια σειρά από συνέχειες φτιάχνοντας ένα μεγάλο franchise.

6-6.5/10 από μένα.

 

Hellbound: Hellraiser II (1988)

https://www.imdb.com/title/tt0095294/

Ταινία φαντασίας/τρόμου. Άμεση συνέχεια της πρώτης ταινίας με πρωταγωνίστρια την κοπέλα Κέρστι, ο ανήθικος θείος της οποίας αφαίρεσε τη ζωή του πατέρα της αλλά και της ερωμένης του Τζούλιας για να επανέλθει πλήρως στη ζωή. Η συνέχεια βρίσκει την Κέρστι σε ψυχιατρική κλινική καθώς οι μαρτυρίες της σχετικά με τις δολοφονίες στις οποίες ήταν μάρτυρας περιλαμβάνουν δαίμονες, μαγικά κουτιά και πύλες που οδηγούν στην κόλαση.

Το πρώτο μισό της ταινίας ήταν στη σκιά της πρώτης και αρκετά υποτονικό προσπαθώντας να πείσει τους άλλους ότι δεν είναι τρελή. Μόνο που ο επικεφαλής ψυχίατρος κρύβει άλλα μυστικά στις προσπάθειές του να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις για το ανθρώπινο μυαλό και τη ζωή, κάνει πειράματα με σκοπό ο ίδιος να ανοίξει τέτοια μαγικά κουτιά και να μάθει τι υπάρχει στην άλλη πλευρά. Έτσι λοιπόν, στο δεύτερο μισό επιτέλους μπαίνουμε στην άλλη πλευρά και βλέπουμε τι υπάρχει έτσι όπως το φαντάστηκε ο σεναριογράφος, και έχουμε τον λαβύρινθο του Λεβιάθαν, πειρασμούς και αιχμαλωτισμένες ψυχές. Αυτό είναι και το καλύτερο κομμάτι όλης της ταινίας και έχουμε επιστροφή της Τζούλιας, του Φρανκ αλλά και της ομάδας που γνωρίσαμε στην πρώτη ταινία ως δαίμονες, ενώ συμπρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει και ο διεστραμμένος και υπερόπτης ψυχίατρος.

Το κομμάτι αυτό είναι πραγματικά σημείο αναφοράς ειδικά για την εποχή που γυρίστηκε, έγινε τεράστια σκηνοθετική προσπάθεια να αποδώσει αυτό το απόκοσμο της άλλης διάστασης με ό,τι μέσα υπήρχαν στην εποχή εκείνη. Ό,τι δεν έδειξε η πρώτη ταινία, το έδειξε επιτέλους η δεύτερη την οποία και θεωρώ χάρη σε αυτό το κομμάτι ανώτερη από την πρώτη η οποία μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένας πρόλογος για το τι θα ακολουθούσε. Από τα πιο κλασικά παραδείγματα του είδους ως ταινίες αναφοράς.

7-7.5/10 από μένα.

 

Hellraiser 3: Hell on Earth (1992)

https://www.imdb.com/title/tt0104409/

Ταινία φαντασίας/τρόμου. Η τρίτη ταινία του franchise έχει άλλα πρόσωπα, άλλες ιστορίες και μοναδική σύνδεση τον επικεφαλή Pinehead και φυσικά τα μυστηριώδη κουτιά που ανοίγουν πύλες για την κόλαση. Ένας ιδιοκτήτης νυχτερινού κλαμπ βρίσκει σε ένα κατάστημα με περίεργα artifacts, ένα πέτρωμα με σκαλισμένες περίεγες παραστάσεις βγαλμένες από την κόλαση που είναι βασικά τα απομεινάρια των νεκρών δαιμόνων της 2ης ταινίας όπως και του Pinehead και φυσικά το μυστυριώδες κουτί που είναι κι αυτό κολλημένο επάνω. Δεν εξηγεί απόλυτα πώς βρέθηκαν όλα αυτά στον επίγειο κόσμο και σε αυτό το πέτρωμα, όμως το αγοραζει αμέσως και όπως και στις προηγούμενες δύο ταινίες, αίμα από μικροτραυματισμούς φέρνει μερικώς στη ζωή όποιον πέθανε εκεί και αιχμαλωτίστηκε στην κόλαση. Στην 3η ταινία ζωντανεύει τον ίδιο τον Pinehead. Το κουτί όμως έρχεται τελικά στην κατοχή μιας δημοσιογράφου και είναι το μόνο που μπορεί να τον στείλει πίσω στην κόλαση. Φαίνεται όμως πως θα έχει έναν ιδιαίτερο σύμμαχο. Το πνεύμα του Pinehead ως άνθρωπος. Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο πώς μετά τον θάνατο του Pinehead και την επιστροφή του χωρίστηκαν η ανθρώπινη ψυχή από το "δαιμονικό" Pinehead που έγινε αργότερα, όμως τώρα θα είναι αντίπαλοι. Όλα θα κριθούν από τη δημοσιογράφο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Pinehead στη γη ο οποίος όσο ξαναβρίσκει τις δυνάμεις του προσπαθεί να φέρει την κόλαση στην γη μετατρέποντας άλλους ανθρώπους σε "δαιμονικά" στοιχεία όπως έγινε και ο ίδιος, αλλά στη γη και όχι στην κόλαση.

Η τρίτη ταινία είναι ανεξάρτητη από τις 2 πρώτες που ήταν συνέχεια η μία της άλλης και με το τέλος της 2ης ολοκληρώθηκε ουσιαστικά και η αρχική ιστορία. Αυτή εδώ έχει δική της ιστορία, ακολουθεί φυσικά τα γεγονότα των προηγούμενων αλλά αλλάζει κάπως στο στυλ. Σε αντίθεση με την 2η όλα λαμβάνουν χώρα στη γη και δεν επιστρέφουμε στην άλλη διάσταση που μας έδειξε η 2η. Οι πρωταγωνιστές των 2 πρώτων ταινιών θεωρώ επίσης ότι ήταν καλύτεροι, όπως και η ιστορία που είχαν να πουν. Πιο κάτω από τις 2 πρώτες, αλλά αρκετά καλή πάντως και αυτή από την στιγμή που ξεκινάει η δράση. Η σκηνοθεσία επίσης πολύ καλή αλλά η ιστορία κατώτερη από τις 2 πρώτες. Προτείνεται και αυτή πάντως.

6,5-10 από μένα.

 

Hellraiser: Bloodline (1996)

https://www.imdb.com/title/tt0116514/

Ταινία φαντασίας/τρόμου. Η 4η ταινία του franchise έχει διαφορετική σκηνοθεσία, στυλ και θεματολογία από τις προηγούμενες, κάτι ενδεχομένως απαιραίτητο, μια ανανέωση για να συνεχίσει το ενδιαφέρον. Το επίκεντρο είναι πλέον το ίδιο το μυστηριώδες κουτί και η ιστορία του. Μεταφερόμαστε στο μέλλον και στο διάστημα σε έναν διαστημικό σταθμό όπου ο τελευταίος απόγονος του δημιουργού του κύβου προσπαθεί να παγιδεύσει τους δαίμονες και να δώσει ένα τέλος μια για πάντα. Έχει και λίγο κλίμα από Alien στο διάστημα αλλά χωρίς αντίστοιχη ένταση. Κατά την εξιστόρηση λοιπόν μεταφερόμαστε μερικούς αιώνες πίσω και στον παιχνιδοποιό που δημιούργησε τον κύβο για έναν εύπορο πελάτη χωρίς να γνωρίζει τον σκοπό της χρήσης του. Ο πελάτης όμως ήταν ένας αρχιμάγος που ήθελε να φέρει δαίμονες και να τους επιτάσσει στο θέλημά του. Ο δαίμονας που ανήλθε κατέλαβε το σώμα μιας γυναίκας και από τότε στοιχειώνει κάθε απόγονο του παιχνιδοποιού. Θα καταφέρει ο τελευταίος απόγονος να δώσει ένα τέλος;

Αρκετά διαφορετική ταινία από τις προηγούμενες, αλλά με ιδιαίτερο σενάριο που βλέπεται με ενδιαφέρον. Το μόνο κοινό στοιχείο με τις προηγούμενες είναι ο ίδιος ο κύβος και ο Pinehead από τους δαίμονες που εξέρχονται από αυτόν. Μου άρεσε ιδιαίτερα το σενάριο, πιο καλοδουλεμένο από άλλες ταινίες, όμως στα αρνητικά, έχουμε λιγότερο δυνατή σκηνοθεσία και συνολικά πέφτει η ένταση σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες. Θα ήθελα περισσότερη δράση και όχι μια ταινία που μοιάζει σαν επίλογος και μόνο. Παρόλα αυτά εξαιρετική και ενδιαφέρουσα, η υπόθεση καλύτερη από την 1η ή την 3η αλλά ίσως κατώτερη από την 2η που είδαμε την άλλη πλευρά και θεωρώ ήταν η καλύτερη.

6,5/10 από μένα.

 

Hellraiser Inferno (2000)

https://www.imdb.com/title/tt0229440/

Ταινία μυστηρίου/αλληγορική. Το franchise Hellraiser ουσιαστικά έκλεισε με τις 4 ταινίες, όπου στην 4η είμαστε στο μέλλον και στην τελική μάχη ενάντια στους δαίμονες του κουτιού. Παρόλα αυτά το franchise συνεχίστηκε με ταινίες όπως αυτή με εντελώς διαφορετική υπόθεση και στυλ, σχεδόν καμία σχέση με τις προηγούμενες ιστορίες πέρα από τον κύβο που αποτελεί την πύλη για την κόλαση. Ένας νάρκισσος ντεντέκτιβ φαίνεται πως ανακαλύπτει σε μια σκηνή εγκλήματος έναν τέτοιο κύβο και κάποια στιγμή όταν τον περιεργαζόταν φαίνεται πως ανοίγει. Παρόλα αυτά δεν εμφανίζονται οι δαίμονες αλλά φαίνεται ότι ζει σε έναν περίεργο εφιάλτη. Εντοπίζει και άλλα εγκλήματα στη συνέχεια, όμως σταδιακά φαίνεται να τρελαίνεται καθώς δεν γνωρίζει που τελειώνει η πραγματικότητα και που αρχίζει ο εφιάλτης.

Μια ταινία εξιχνίασης εγκλήματος, περισσότερο σουρεαλιστική και αλληγορική παρά μεταφυσική όπως οι υπόλοιπες ταινίες του franchise με τους δαίμονες. Εδώ θέλει να περάσει τα μηνύματα ότι ουσιαστικά ο ντεντέκτιβ έχασε την παιδική αθώότητά του κάνοντας ένα σωρό αμαρτίες και η σάρκα του σκοτώνει το πνεύμα του φτιάχνοντας ο ίδιος την δική του κόλαση. Περνάει και τα μηνύματα της οικογένειας, των γονέων, των παιδιών, της αφοσίωσης σε αυτά, στους συναδέλφους κλπ. Παρόλα αυτά ενώ υπάρχει το μυστήριο, δεν έχει πολλή δράση και σε μεγάλο βαθμό είναι σουρεαλιστική ταινία που κουράζει σε ένα βαθμό, ενώ το τέλος φαίνεται να είναι αέναο.

Ως ανεξάρτητη ταινία έχει κάποιο ενδιαφέρον για τα μηνύματα που περνάει, αλλά θα απογοητεύσει όσους περιμένουν κανονική, κυριολεκτική ταινία, καθώς είναι καθαρά αλληγορική με σουρρεαλιστικά στοιχεία. Ως μέρος του franchise, πραγματικά ασύνδετο και κάνει απομυθοποίηση όλου του franchise λέγοντας ότι όλα αυτά είναι αλληγορικά/φανταστικά και όχι πραγματικά. Ως franchise σταματήστε στις 4 πρώτες που ολοκληρώνεται και η ιστορία του Pinehead και του κουτιού.

5.5/10 από μένα.

 

Hellraiser: Hellseeker (2002)

https://www.imdb.com/title/tt0274546/

Ταινία μυστηρίου/τρόμου. Η έκτη ταινία του franchise όπως και η 5η είναι σχεδόν ανεξάρτητη με την υπόλοιπη ιστορία που ουσιαστικά κλείνει με την 4η ταινία. Όπως και η 5η ταινία, έτσι και η 6η έχει αρκετά σουρρεαλιστικά στοιχεία που ο πρωταγωνιστής δεν γνωρίζει τι είναι αλήθεια και τι όχι, όμως υπάρχει καλύτερη ισορροπία με την πραγματικότητα. Πρόκειται για τον άπιστο και αρκετά ανήθικο γενικά φίλο της Κέρστι της κοπέλας που επέζησε από τις δύο πρώτες ταινίες, που όμως εδώ έχει μικρό ρόλο. Ο φίλος της λοιπόν είναι ο πρωταγωνιστής και ξυπνάει με πονοκεφάλους και μερική αμνησία έπειτα από ένα δυστύχημα με την Κέρστι όπου οδηγούσε ο ίδιος και έπεσε από τη γέφυρα στο νερό. Δεν θυμάται τι απέγινε η Κέρστι και προσπαθώντας να βγάλει άκρη με τα κενά μνήμης και τους πονοκεφάλους, σταδιακά περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν. Το τέλος έχει μεγάλη αν και όχι πρωτότυπη ανατροπή.

Συνολικά, ήδη από την 5η ταινία και έπειτα, το franchise απαρτίζεται από ανεξάρτητες ιστορίες, ύφος και υποθέσεις με ελάχιστη σύνδεση με τον κύβο και τον Pinehead. Η συγκεκριμένη είναι ακόμη πιο κάτω από την προηγούμενη, πολύ μέτρια συνολικά, καμία σχέση με τις πρώτες. Μπορείτε και να την παραλλείψετε όπως και την 5η.

5/10 από μένα.

 

Hellraiser: Deader (2005)

https://www.imdb.com/title/tt0337636/

Ταινία μυστηρίου/τρόμου. Η 7η ταινία του franchise συνεχίζει με άλλη μία ανεξάρτητη ιστορία που ελάχιστα συνδέεται με τις πρώτες 4 και επίσης σε πολύ πιο ήπιους ρυθμούς από εκείνες. Ένας από τους απογόνους του παιχνιδοποιού-δημιουργού του κύβου, ξεφεύγει από την παράδοση των προγόνων του και βαδίζει σε σκοτεινά μονοπάτια προσπαθώντας να πολεμήσει τον Pinehead αλλά χάνοντας την δική του αθωότητα. Γίνεται λοιπόν νεκρανάστης (deader) και δημιουργεί μια αίρεση όπου τα νέα μέλη θα πρέπει οικειοθελώς να αυτοκτονούν και ο ίδιος να τους ανασταίνει. Μόνο που στα στάδια μύησης έχουν βαδίσει τόσο στο σκοτάδι ώστε η διαφορά ανάμεσα σε νεκρούς και ζωντανούς δεν είναι διακριτή. Μια δημοσιογράφος που αναλαμβάνει να καλύψει την ιστορία, έρχεται αντιμέτωπη με αυτή την αίρεση αλλά και με το αντίπαλο στρατόπεδο που είναι ο Pinehead. Μέσα σε αυτή τη μάχη θα καταφέρει να επιβιώσει η ίδια;

Μια αρκετά διαφορετική αλλά ενδιαφέρουσα ιστορία που παρόλα αυτά δεν δουλεύτηκε σκηνοθετικά σωστά ώστε να φανεί αντάξια των παλαιότερων ταινιών. Παρά το μυστήριο και το ενδιαφέρον, συνολικά πολύ μέτρια και πολύ ήπια δυστυχώς. Δεν προτείνεται ούτε αυτή, παρά μόνο ίσως ως ανεξάρτητη και για μια θέαση μόνο.

4.5-5/10 από μένα.

 

Hellraiser: Hellworld (2005)

https://www.imdb.com/title/tt0354623/

Ταινια νεανική/τρόμου. Η όγδοη ταινία της σειράς κυκλοφόρησε μόλις λίγους μήνες μετά την έβδομη την ίδια χρονιά, αλλά έχει εντελώς διαφορετικό στυλ και ύφος. Όχι απλά είναι ανεξάρτητη από την κεντρική ιστορία Hellraiser, αλλά παρουσιάζει την όλη ιστορία ως έναν παλιό θρύλο οι διάφοροι νέοι φαν του οποίου χρησιμοποιούν για παιχνίδι στο ίντερνετ, για να μαζεύονται όλοι μαζί να κάνουν πάρτυ και να έχουν αντικείμενα, στολές και γενικά στοιχεία που να θυμίζουν τον θρύλο. Στο σύνολό της η ταινία δηλαδή λέει ότι είναι απλά ένας παλιός θρύλος με τον παιχνιδοποιό και τον κύβο και μέχρι εκεί, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα δηλαδή και επομένως απομυθοποιεί την εκπληκτική τετραλογία Hellraiser όσο καμία άλλη ταινία έως τότε.

Η ιστορία της ταινίας εστιάζει σε μια παρέα νέων όλοι οπαδοί της ιστορίας Hellraiser, ένας από τους οποίους το παίρνει παραπέρα και αυτοκτονεί. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια ιστορία εκδίκησης εναντίον των υπολοίπων μέσω του ίδιου του Hellraiser και ξεκινάει όταν αποκτούν προσκλήσεις για ένα μεγάλο πάρτυ νέων - οπαδών Hellraiser σε ένα μεγάλο απομονωμένο σπίτι. Σε ρόλο σκοτεινού οικοδεσπότη, ο έμπειρος Lance Henriksen - εγγύηση σε ταινίες τρόμου ήδη από την εποχή του Alien, έκανε ό,τι μπορούσε για να αποδώσει σωστά τον ρόλο του και έκανε προσπάθεια να ανεβάσει την ταινία όσο μπορούσε. Οι νέοι δεν είχαν και κάποια σοβαρή ερμηνεία, αλλά η όλη ατμόσφαιρα στο σπίτι όπου γινόταν το πάρτυ αποδόθηκε πολύ καλά σκηνοθετικά.

Ως ανεξάρτητη ταινία λοιπόν, θυμίζει νεανική τρόμου όπως Scream κλπ και έγιναν προσπάθειες να αποδοθεί κάποιο σασπένς κλπ. οπότε είναι καλύτερη από την προηγούμενη σε αυτό τον τομέα. Υπήρχε έντονο σεξιστικό στοιχείο παρόλα αυτά, ακόμη πιο έντονο από τις προηγούμενες της σειράς και είχε τελείως διαφορετικό χαρακτήρα συνολικά από τις άλλες. Προτείνεται μόνο ως ανεξάρτητη για μια θέαση σε λάτρεις αυτού του είδους.

5.5/10 από μένα.

 

Hellraiser: Revelations (2011)

https://www.imdb.com/title/tt1716747/

Ταινία τρόμου χαμηλού κόστους. Έπειτα από μια μεγάλη παύση και έπειτα από κάποιες μέτριες ταινίες μετά την αρχική τετραλογία και με ανεξάρτητες ιστορίες και στυλ με τις τελευταίες να βγαίνουν το 2005, μια ακόμη ταινία που φέρνει το βαρύ αυτό όνομα του franchise κυκλοφορεί. Πραγματικά δεν ξέρω πώς πήραν και τα δικαιώματα να φέρουν το όνομα Hellraiser οι παραγωγοί εδώ, πρόκειται για μια ταινία χαμηλού κόστους με μεγάλο ερασιτεχνισμό, φυσικά ούτε καν ο αυθεντικός Pinehead δεν συμμετέχει, περισσότερο είναι σαν fan-made ταινία remake/reboot στηριζόμενο στην πρώτη ταινία αλλά με άλλα πρόσωπα και ρόλους.

Η 9η ταινία συνολικά θα έπρεπε να παραληφθεί αφού δεν την ανέλαβαν επαγγελματίες κατά την γνώμη μου. Ήδη μια σειρά μέτριων ταινιών που προηγήθηκαν έριξαν την αξία του franchise. Αυτή είναι τελείως ερασιτεχνική, άθλια σκηνοθεσία, σενάριο σχεδόν αντιγραφή της πρώτης και κακογραμμένο, ερμηνείες της πλάκας... Σα να μην έφταναν όλα αυτά, έβαλαν μέσα και το στοιχείο της αιμομιξίας. Δεν προτείνεται ούτε σαν ανεξάρτητη ταινία. Μακράν η χειρότερη ολόκληρου του franchise... Μακριά!

3.5-4/10 από μένα.

 

Hellraiser: Judgment (2018)

https://www.imdb.com/title/tt5476182/

Ταινία τρόμου. Έπειτα από την ερασιτεχνική ταινία του 2011, έχουμε μια νέα προσθήκη στο franchise και επιστρέφουμε σε κάπως καλύτερα επίπεδα συγκρινόμενα τουλάχιστον με τις ελαφρώς άνω του μετρίου που βγήκαν στις αρχές του 2000. Η 10η ταινία στην οποία επίσης απουσιάζει ο παλιός Pinehead, τον αντικαθιστά άλλος ηθοποιός, αποτελεί άλλη μια ανεξάρτητη ιστορία σε σχέση με την αρχική τετραλογία με μόνη εξαίρεση τον Pinehead και τους δαίμονές του. Αυτή την φορά, ψάχνουν για περισσότερες αμαρτωλές ψυχές για να τραβήξουν στην κόλαση. Γίνεται αναφορά στη σύγχρονη εποχή πλέον του διαδικτύου και στο πόσο άλλαξαν οι εποχές, όμως τα αμαρτήματα παραμένουν ίδια. Έτσι λοιπόν έχουν στήσει έναν μεταφυσικό χώρο όπου κρίνουν τους διάφορους αμαρτωλούς που βρίσκουν και εφόσον κριθούν ένοχοι τους τραβούν στην κόλαση.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της ταινίας, μια σειρά περίεργων δολοφονιών όλες συμβόλιζαν και μια απο τις εντολές που καταπατήθηκαν, ένας δολοφόνος κατά συρροήν που θέλει να δικάσει και εκείνος τους αμαρτωλούς και να φέρει κάθαρση. Χρησιμοποιεί πάντα στίχους από τη Βίβλο και πάντα υπάρχουν συμβολισμοί σε αυτά που αφήνει. Ένας ντεντέκτιβ έχει αναλάβει αυτή την υπόθεση μαζί με το μικρότερο αδελφό του. Κάποια στιγμή έρχεται αντιμέτωπος και αυτός με τους δαίμονες και θα κριθεί κι ο ίδιος. Αθώος ή ένοχος λοιπόν;

Αν και τελείως ανεξάρτητη με την αρχική ιστορία και με την όλη ιδέα του Hellraiser γενικότερα, θυμίζει κάπως τις ταινίες 5 και 6 περί το 2000 οι οποίες προσπαθούσαν περισσότερο να περάσουν κάποια μηνύματα για τον αμαρτωλό κόσμο κλπ, αν και θεωρώ ότι η 5η ταινία ίσως και η 6η ήταν καλύτερες από αυτήν εδώ. Περνάει και κάποια ζητήματα με παράδεισο και κόλαση αλλά και ότι για να υπάρχει το καλό πρέπει να υπάρχει και το κακό και γενικά μια ισορροπία και των δύο και το φιλοσοφεί κάπως στο τέλος. Η ίδια η ιστορία ενδιαφέρουσα, οι ηθοποιοί επίσης έπαιξαν σοβαρά και πειστικά, η σκηνοθεσία όμως και η απόδοση πολύ αδύναμη θα έλεγα. Ελαφρώς άνω του μετρίου αλλά όχι από τις δυνατές της σειράς.

5-5.5/10 από μένα.

 

Hellraiser (2022)

https://www.imdb.com/title/tt0887261/

Ταινία φαντασίας/τρόμου. Η επιστροφή του έπους! Έπειτα από την αρχική τετραλογία που ολοκληρώνει ουσιαστικά την ιστορία, καθώς η 4η ταινία αναφέρεται στο μέλλον, στο διάστημα και δίνει ένα οριστικό τέλος, και έπειτα από μια σειρά από ανεξάρτητες ιστορίες με διαφορετικό ύφος αλλά μέτριες ταινίες καθώς και της τελείως ερασιτεχνικής ταινίας του 2011, με την 11η ταινία του franchise έχουμε επιτέλους μια ταινία που δουλεύεται σε αρκετά καλό βαθμό σεναριακά και σκηνοθετικά με τα σημερινά μέσα και μια ταινία που αν και έχει διαφορετικό στυλ, είναι εν μέρει αντάξια των πρώτων ταινιών και η πρώτη ταινία έπειτα από δεκαετίες πραγματικά που πείθει το κοινό να περιμένει με ανυπομονησία τη συνέχεια!!!

Μια περιθωριοποιημένη κοπέλα εθισμένη με ουσίες, χάπια, ναρκωτικά, αλκοόλ κλπ πείθεται από τον φίλο της να κάνουν διάρρηξη σε μια αποθήκη όπου υπήρχε ξεχασμένο ένα κλειδωμένο χρηματοκιβώτιο. Εντός του βρίσκουν ένα από τα μυστηριώδη κουτιά παζλ. Τελικά, κατά λάθος ο αδελφός της το ενεργοποιεί και από τότε εξαφανίζεται. Από τότε εκείνη προσπαθεί να ανακαλύψει το μυστήριο που κρύβει αυτό το κουτί και να βρει έναν τρόπο να τον φέρει πίσω. Για να το κάνει όμως θα πρέπει να λύσει αφενός το μυστήριο του κύβου και αφετέρου να έρθει αντιμέτωπη κυριολεκτικά με δαίμονες. Όταν όμως έρθει εκείνη η ώρα, θα πρέπει να πάρει μια μεγάλη απόφαση.

Μια ταινία που επιτέλους έχει σκηνοθεσία αντάξια του έπους! Καμία σχέση με τις προηγούμενες μέτριες ή ερασιτεχνικές ταινίες. Έχει γίνει τεράστια δουλειά πραγματικά για να αναδειχθούν όλα τα στοιχεία της ταινίας με εξαιρετική ατμόσφαιρα και εφέ που καθηλώνουν! Επιτέλους μια ταινία του franchise που εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τα μέσα της εποχής, μετά τις 4-5 πρώτες!

Ως προς την ιστορία της ταινίας, είναι από τις λίγες φορές που υπάρχει ηθικό κίνητρο για να ανοιχθεί ο κύβος, η επαναφορά του χαμένου αδελφού και όχι η ανηθικότητα, η απληστία, ή οποιαδήποτε αμαρτία όπως σε πολλές άλλες του franchise μέχρι τώρα. Επιπλέον και η μεγαλύτερη διαφοροποίηση από τις προηγούμενες ταινίες είναι ο ίδιος ο κύβος. Αν και η αρχική (κύβος) και η τελική (ρόμβος του Λεβιάθαν) διαμόρφωση είναι όπως τις γνωρίσαμε από την δεύτερη ταινία, υπάρχουν μερικές καινούργιες διαμορφώσεις στο ενδιάμεσο οι οποίες μαζί με την πρώτη και την τελευταία έχουν έναν συμβολισμό και μια δύναμη που μπορεί να διεκδικήσει ο κάτοχος του κουτιού στο τέλος από τον ίδιο τον Λεβιάθαν! Μόνο που γιαυτό χρειάζονται θυσίες στους δαίμονες του κουτιού. Έχουμε λοιπόν έναν νέο κύβο που λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από τους παλιούς του franchise και με αυτό τον τρόπο υπάρχει ουσιαστικά για πρώτη φορά επέκταση του lore του franchise μετά την 4η ταινία που μάθαμε για την ιστορία του πρώτου κύβου αλλά και για άλλες κατασκευές που λειτουργούσαν διαφορετικά όπως την τελική κατασκευή στο διαστημικό σταθμό που έδωσε οριστικό τέλος στους δαίμονες. Επίσης έχουμε για πρώτη επιστροφή του ίδιου του Λεβιάθαν που έκανε τη μοναδική του εμφάνιση στην 2η και καλύτερη ταινία όλου του franchise κατά τη γνώμη μου, κάτι που την τοποθετεί ανάμεσα στις καλύτερες της σειράς.

Παρόλα αυτά έχουμε δυστυχώς και μια μεγάλη διαφοροποίηση στο όλο στυλ της ταινίας στον βωμό του εκμοντερνισμού της εποχής... Για πρώτη φορά στην ιστορία ολόκληρου του franchise στα 35 του χρόνια, έχουμε γυναίκα στο ρόλο του Pinehead. Δεν υπάρχει πλέον εκείνος ο επιβλητικός Pinehead που καθιερώθηκε στο franchise ως η δαιμονική μορφή ενός άνδρα αξιωματικού όταν παγιδεύτηκε στην κόλαση του κύβου. Δεν θα ξαναδούμε δυστυχώς στιγμές όπως το "I am PAIN!!!" από το Hellraiser 4 με τον θρυλικό Doug Bradley... Επιπλέον αν είναι γνωστό το σεξιστικό χαρακτηριστικό του franchise ως μέρος της αμαρτίας και της κόλασης, εδώ έχουμε επιπλέον σκηνές κάτι που επίσης θα ξενίσει αρκετούς φαν του franchise.

Συνολικά έχουμε μια ταινία με εντελώς διαφορετικό ύφος από τις προηγούμενες, αλλά για πρώτη φορά έγινε σοβαρή προσπάθεια σκηνοθετικά, αλλά και σεναριακά με αξιοσημείωτη ανάπτυξη του lore. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες στο franchise, έχουμε μια ταινία για την οποία μπορούμε να περιμένουμε με αισιοδοξία τη συνέχεια της. Ευελπιστώ πάντως επιστροφή άντρα ηθοποιού σε ρόλο Pinehead. Αν και έχει αρκετά αρνητικά στο στυλ της, έχει γίνει σημαντική δουλειά συνολικά που μπορεί να θεωρηθεί στα επίπεδα των παλιών για διαφορετικούς όμως λόγους. Μετά την αρχική τετραλογία αποτελεί τη μόνη ταινία του franschise που ξεχωρίζει.

7/10 από μένα.

Ιστορικό κινητών: Nokia 3410, 7250i, N97, Lumia 520, Lumia 925, Lumia 1020 64GB, Nokia Lumia 830 - Limited Gold Edition, Lumia 950, N950 Developer kit, Nokia Dali with Simple Dali UI, Nokia Reader - "Pine", Jolla Phone - The First One, Jolla C Limited Edition

Στην άκρη: Nokia 6230i, 8210, N86 8MP, 808 PureView, Nokia "Goldfinger", Nokia "McLaren", Panasonic Lumix DMC-CM1

Σε χρήση: Nokia 9 Pureview, Nokia 808 Pureview

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Mivas said:

Με αφορμή το φετινό Hellraiser, πήρα με την σειρά όλο το franchise για όσους ενδιαφέρονται ή για όσους είδαν κάποιες και όχι όλες τις ταινίες. Συνοπτικά, θα πρότεινα σε όσους δεν τα έχουν δει, μόνο την αρχική τετραλογία που συμπληρώνουν την ιστορία και επίσης τη φετινή που χρονικά τοποθετείται στο παρόν και κάπου πριν την 4η (καθώς λαμβάνει χώρα στο μέλλον και αποτελεί ουσιαστικά το τέλος του franchise). Οι υπόλοιπες είναι είτε ανεξάρτητες είτε μέτριες/κάτω του μετρίου. Πάμε λοιπόν.

 

Hellraiser (1987)

https://www.imdb.com/title/tt0093177/

Ταινία φαντασίας/τρόμου. Το ξεκίνημα ενός μεγάλου franchise ταινιών στο είδος της. Ένα μυστηριώδες κουτί μπορεί να ξεκλειδώσει τις πύλες της κόλασης και να επικαλεστεί μια ομάδα δαιμόνων που αιχμαλωτίζουν και βασανίζουν όσους τους επικαλούνται προκαλώντας τους σε συνεχή πόνο. Η μνηστή ενός χήρου πατέρα, είχε εραστή τον όχι και ιδιαίτερα ηθικό αδελφό του, οποίος εκτός των άλλων είχε ανακαλύψει και αγοράσει από ένα παζάρι αυτό το περίτεχνο κουτί και ήθελε να ανακαλύψει τα μυστικά του. Τελικά ξεκλειδώνοντάς το, εμφανίστηκαν οι συγκεκριμένοι δαίμονες, του ξέσκισαν τη σάρκα και πήραν την ψυχή μαζί τους. Στο σημείο που δολοφονήθηκε όμως, μερικές σταγόνες αίματος από έναν μικροτραυματισμό του αδελφού του, τον φέρνουν πίσω στη ζωή. Μόνο που λείπει μυικός ιστός, δερμα κλπ. Για να ολοκληρωθεί και να επανέλθει πλήρως, χρειάζεται περισσότερο αίμα απορροφώντας την ζωή άλλων και η μνηστή του αδελφού του, είναι διατεθιμένη να του φέρει ανυποψίαστα θύματα ώστε να είναι ξανά μαζί. Εμπόδιο σε αυτό όμως θα βρεθεί η ανιψιά του.

Μια ταινία φαντασίας/τρόμου με το δικό της ιδιαίτερο σενάριο και στυλ με κάποιες επιρροές από ταινίες όπως το μαγαζάκι του τρόμου με το ανθρωποφάγο φυτό που ο ιδιοκτήτης έφερνε συνεχώς θύματα για να το ταϊζει, αλλά και διάφορες άλλες. Θεωρώ ότι το σενάριο ήταν έξοχο και έγινε και σκηνοθετική προσπάθεια με τα μέσα της εποχής. Σε τέτοια θεματολογία, προτείνω επίσης την πολύ ανώτερη ταινία κατά την γνώμη μου, Ninth Gate που βγήκε μια δεκαετία μετά, καθότι κρατάει σασπένς, μυστήριο και τρόμο. Η συγκεκριμένη αν και χτίζει ωραία την ιστορία, δεν δείχνει δυστυχώς καθόλου την άλλη πλευρά, όπου αιχμαλωτίζουν τις ψυχές. Θα έδινε αρκετή αξία εκεί πιστεύω. Ϊσως λόγω εποχής να δυσκολευόταν να το αποτυπώσουν βέβαια και για αυτό δεν ασχολήθηκαν καθόλου. Συνολικά όμως έχει το δικό της στυλ και το δικό της κοινό. Ακολούθησαν μια σειρά από συνέχειες φτιάχνοντας ένα μεγάλο franchise.

6-6.5/10 από μένα.

 

Hellbound: Hellraiser II (1988)

https://www.imdb.com/title/tt0095294/

Ταινία φαντασίας/τρόμου. Άμεση συνέχεια της πρώτης ταινίας με πρωταγωνίστρια την κοπέλα Κέρστι, ο ανήθικος θείος της οποίας αφαίρεσε τη ζωή του πατέρα της αλλά και της ερωμένης του Τζούλιας για να επανέλθει πλήρως στη ζωή. Η συνέχεια βρίσκει την Κέρστι σε ψυχιατρική κλινική καθώς οι μαρτυρίες της σχετικά με τις δολοφονίες στις οποίες ήταν μάρτυρας περιλαμβάνουν δαίμονες, μαγικά κουτιά και πύλες που οδηγούν στην κόλαση.

Το πρώτο μισό της ταινίας ήταν στη σκιά της πρώτης και αρκετά υποτονικό προσπαθώντας να πείσει τους άλλους ότι δεν είναι τρελή. Μόνο που ο επικεφαλής ψυχίατρος κρύβει άλλα μυστικά στις προσπάθειές του να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις για το ανθρώπινο μυαλό και τη ζωή, κάνει πειράματα με σκοπό ο ίδιος να ανοίξει τέτοια μαγικά κουτιά και να μάθει τι υπάρχει στην άλλη πλευρά. Έτσι λοιπόν, στο δεύτερο μισό επιτέλους μπαίνουμε στην άλλη πλευρά και βλέπουμε τι υπάρχει έτσι όπως το φαντάστηκε ο σεναριογράφος, και έχουμε τον λαβύρινθο του Λεβιάθαν, πειρασμούς και αιχμαλωτισμένες ψυχές. Αυτό είναι και το καλύτερο κομμάτι όλης της ταινίας και έχουμε επιστροφή της Τζούλιας, του Φρανκ αλλά και της ομάδας που γνωρίσαμε στην πρώτη ταινία ως δαίμονες, ενώ συμπρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει και ο διεστραμμένος και υπερόπτης ψυχίατρος.

Το κομμάτι αυτό είναι πραγματικά σημείο αναφοράς ειδικά για την εποχή που γυρίστηκε, έγινε τεράστια σκηνοθετική προσπάθεια να αποδώσει αυτό το απόκοσμο της άλλης διάστασης με ό,τι μέσα υπήρχαν στην εποχή εκείνη. Ό,τι δεν έδειξε η πρώτη ταινία, το έδειξε επιτέλους η δεύτερη την οποία και θεωρώ χάρη σε αυτό το κομμάτι ανώτερη από την πρώτη η οποία μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένας πρόλογος για το τι θα ακολουθούσε. Από τα πιο κλασικά παραδείγματα του είδους ως ταινίες αναφοράς.

7-7.5/10 από μένα.

 

Hellraiser 3: Hell on Earth (1992)

https://www.imdb.com/title/tt0104409/

Ταινία φαντασίας/τρόμου. Η τρίτη ταινία του franchise έχει άλλα πρόσωπα, άλλες ιστορίες και μοναδική σύνδεση τον επικεφαλή Pinehead και φυσικά τα μυστηριώδη κουτιά που ανοίγουν πύλες για την κόλαση. Ένας ιδιοκτήτης νυχτερινού κλαμπ βρίσκει σε ένα κατάστημα με περίεργα artifacts, ένα πέτρωμα με σκαλισμένες περίεγες παραστάσεις βγαλμένες από την κόλαση που είναι βασικά τα απομεινάρια των νεκρών δαιμόνων της 2ης ταινίας όπως και του Pinehead και φυσικά το μυστυριώδες κουτί που είναι κι αυτό κολλημένο επάνω. Δεν εξηγεί απόλυτα πώς βρέθηκαν όλα αυτά στον επίγειο κόσμο και σε αυτό το πέτρωμα, όμως το αγοραζει αμέσως και όπως και στις προηγούμενες δύο ταινίες, αίμα από μικροτραυματισμούς φέρνει μερικώς στη ζωή όποιον πέθανε εκεί και αιχμαλωτίστηκε στην κόλαση. Στην 3η ταινία ζωντανεύει τον ίδιο τον Pinehead. Το κουτί όμως έρχεται τελικά στην κατοχή μιας δημοσιογράφου και είναι το μόνο που μπορεί να τον στείλει πίσω στην κόλαση. Φαίνεται όμως πως θα έχει έναν ιδιαίτερο σύμμαχο. Το πνεύμα του Pinehead ως άνθρωπος. Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο πώς μετά τον θάνατο του Pinehead και την επιστροφή του χωρίστηκαν η ανθρώπινη ψυχή από το "δαιμονικό" Pinehead που έγινε αργότερα, όμως τώρα θα είναι αντίπαλοι. Όλα θα κριθούν από τη δημοσιογράφο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Pinehead στη γη ο οποίος όσο ξαναβρίσκει τις δυνάμεις του προσπαθεί να φέρει την κόλαση στην γη μετατρέποντας άλλους ανθρώπους σε "δαιμονικά" στοιχεία όπως έγινε και ο ίδιος, αλλά στη γη και όχι στην κόλαση.

Η τρίτη ταινία είναι ανεξάρτητη από τις 2 πρώτες που ήταν συνέχεια η μία της άλλης και με το τέλος της 2ης ολοκληρώθηκε ουσιαστικά και η αρχική ιστορία. Αυτή εδώ έχει δική της ιστορία, ακολουθεί φυσικά τα γεγονότα των προηγούμενων αλλά αλλάζει κάπως στο στυλ. Σε αντίθεση με την 2η όλα λαμβάνουν χώρα στη γη και δεν επιστρέφουμε στην άλλη διάσταση που μας έδειξε η 2η. Οι πρωταγωνιστές των 2 πρώτων ταινιών θεωρώ επίσης ότι ήταν καλύτεροι, όπως και η ιστορία που είχαν να πουν. Πιο κάτω από τις 2 πρώτες, αλλά αρκετά καλή πάντως και αυτή από την στιγμή που ξεκινάει η δράση. Η σκηνοθεσία επίσης πολύ καλή αλλά η ιστορία κατώτερη από τις 2 πρώτες. Προτείνεται και αυτή πάντως.

6,5-10 από μένα.

 

Hellraiser: Bloodline (1996)

https://www.imdb.com/title/tt0116514/

Ταινία φαντασίας/τρόμου. Η 4η ταινία του franchise έχει διαφορετική σκηνοθεσία, στυλ και θεματολογία από τις προηγούμενες, κάτι ενδεχομένως απαιραίτητο, μια ανανέωση για να συνεχίσει το ενδιαφέρον. Το επίκεντρο είναι πλέον το ίδιο το μυστηριώδες κουτί και η ιστορία του. Μεταφερόμαστε στο μέλλον και στο διάστημα σε έναν διαστημικό σταθμό όπου ο τελευταίος απόγονος του δημιουργού του κύβου προσπαθεί να παγιδεύσει τους δαίμονες και να δώσει ένα τέλος μια για πάντα. Έχει και λίγο κλίμα από Alien στο διάστημα αλλά χωρίς αντίστοιχη ένταση. Κατά την εξιστόρηση λοιπόν μεταφερόμαστε μερικούς αιώνες πίσω και στον παιχνιδοποιό που δημιούργησε τον κύβο για έναν εύπορο πελάτη χωρίς να γνωρίζει τον σκοπό της χρήσης του. Ο πελάτης όμως ήταν ένας αρχιμάγος που ήθελε να φέρει δαίμονες και να τους επιτάσσει στο θέλημά του. Ο δαίμονας που ανήλθε κατέλαβε το σώμα μιας γυναίκας και από τότε στοιχειώνει κάθε απόγονο του παιχνιδοποιού. Θα καταφέρει ο τελευταίος απόγονος να δώσει ένα τέλος;

Αρκετά διαφορετική ταινία από τις προηγούμενες, αλλά με ιδιαίτερο σενάριο που βλέπεται με ενδιαφέρον. Το μόνο κοινό στοιχείο με τις προηγούμενες είναι ο ίδιος ο κύβος και ο Pinehead από τους δαίμονες που εξέρχονται από αυτόν. Μου άρεσε ιδιαίτερα το σενάριο, πιο καλοδουλεμένο από άλλες ταινίες, όμως στα αρνητικά, έχουμε λιγότερο δυνατή σκηνοθεσία και συνολικά πέφτει η ένταση σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες. Θα ήθελα περισσότερη δράση και όχι μια ταινία που μοιάζει σαν επίλογος και μόνο. Παρόλα αυτά εξαιρετική και ενδιαφέρουσα, η υπόθεση καλύτερη από την 1η ή την 3η αλλά ίσως κατώτερη από την 2η που είδαμε την άλλη πλευρά και θεωρώ ήταν η καλύτερη.

6,5/10 από μένα.

 

Hellraiser Inferno (2000)

https://www.imdb.com/title/tt0229440/

Ταινία μυστηρίου/αλληγορική. Το franchise Hellraiser ουσιαστικά έκλεισε με τις 4 ταινίες, όπου στην 4η είμαστε στο μέλλον και στην τελική μάχη ενάντια στους δαίμονες του κουτιού. Παρόλα αυτά το franchise συνεχίστηκε με ταινίες όπως αυτή με εντελώς διαφορετική υπόθεση και στυλ, σχεδόν καμία σχέση με τις προηγούμενες ιστορίες πέρα από τον κύβο που αποτελεί την πύλη για την κόλαση. Ένας νάρκισσος ντεντέκτιβ φαίνεται πως ανακαλύπτει σε μια σκηνή εγκλήματος έναν τέτοιο κύβο και κάποια στιγμή όταν τον περιεργαζόταν φαίνεται πως ανοίγει. Παρόλα αυτά δεν εμφανίζονται οι δαίμονες αλλά φαίνεται ότι ζει σε έναν περίεργο εφιάλτη. Εντοπίζει και άλλα εγκλήματα στη συνέχεια, όμως σταδιακά φαίνεται να τρελαίνεται καθώς δεν γνωρίζει που τελειώνει η πραγματικότητα και που αρχίζει ο εφιάλτης.

Μια ταινία εξιχνίασης εγκλήματος, περισσότερο σουρεαλιστική και αλληγορική παρά μεταφυσική όπως οι υπόλοιπες ταινίες του franchise με τους δαίμονες. Εδώ θέλει να περάσει τα μηνύματα ότι ουσιαστικά ο ντεντέκτιβ έχασε την παιδική αθώότητά του κάνοντας ένα σωρό αμαρτίες και η σάρκα του σκοτώνει το πνεύμα του φτιάχνοντας ο ίδιος την δική του κόλαση. Περνάει και τα μηνύματα της οικογένειας, των γονέων, των παιδιών, της αφοσίωσης σε αυτά, στους συναδέλφους κλπ. Παρόλα αυτά ενώ υπάρχει το μυστήριο, δεν έχει πολλή δράση και σε μεγάλο βαθμό είναι σουρεαλιστική ταινία που κουράζει σε ένα βαθμό, ενώ το τέλος φαίνεται να είναι αέναο.

Ως ανεξάρτητη ταινία έχει κάποιο ενδιαφέρον για τα μηνύματα που περνάει, αλλά θα απογοητεύσει όσους περιμένουν κανονική, κυριολεκτική ταινία, καθώς είναι καθαρά αλληγορική με σουρρεαλιστικά στοιχεία. Ως μέρος του franchise, πραγματικά ασύνδετο και κάνει απομυθοποίηση όλου του franchise λέγοντας ότι όλα αυτά είναι αλληγορικά/φανταστικά και όχι πραγματικά. Ως franchise σταματήστε στις 4 πρώτες που ολοκληρώνεται και η ιστορία του Pinehead και του κουτιού.

5.5/10 από μένα.

 

Hellraiser: Hellseeker (2002)

https://www.imdb.com/title/tt0274546/

Ταινία μυστηρίου/τρόμου. Η έκτη ταινία του franchise όπως και η 5η είναι σχεδόν ανεξάρτητη με την υπόλοιπη ιστορία που ουσιαστικά κλείνει με την 4η ταινία. Όπως και η 5η ταινία, έτσι και η 6η έχει αρκετά σουρρεαλιστικά στοιχεία που ο πρωταγωνιστής δεν γνωρίζει τι είναι αλήθεια και τι όχι, όμως υπάρχει καλύτερη ισορροπία με την πραγματικότητα. Πρόκειται για τον άπιστο και αρκετά ανήθικο γενικά φίλο της Κέρστι της κοπέλας που επέζησε από τις δύο πρώτες ταινίες, που όμως εδώ έχει μικρό ρόλο. Ο φίλος της λοιπόν είναι ο πρωταγωνιστής και ξυπνάει με πονοκεφάλους και μερική αμνησία έπειτα από ένα δυστύχημα με την Κέρστι όπου οδηγούσε ο ίδιος και έπεσε από τη γέφυρα στο νερό. Δεν θυμάται τι απέγινε η Κέρστι και προσπαθώντας να βγάλει άκρη με τα κενά μνήμης και τους πονοκεφάλους, σταδιακά περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν. Το τέλος έχει μεγάλη αν και όχι πρωτότυπη ανατροπή.

Συνολικά, ήδη από την 5η ταινία και έπειτα, το franchise απαρτίζεται από ανεξάρτητες ιστορίες, ύφος και υποθέσεις με ελάχιστη σύνδεση με τον κύβο και τον Pinehead. Η συγκεκριμένη είναι ακόμη πιο κάτω από την προηγούμενη, πολύ μέτρια συνολικά, καμία σχέση με τις πρώτες. Μπορείτε και να την παραλλείψετε όπως και την 5η.

5/10 από μένα.

 

Hellraiser: Deader (2005)

https://www.imdb.com/title/tt0337636/

Ταινία μυστηρίου/τρόμου. Η 7η ταινία του franchise συνεχίζει με άλλη μία ανεξάρτητη ιστορία που ελάχιστα συνδέεται με τις πρώτες 4 και επίσης σε πολύ πιο ήπιους ρυθμούς από εκείνες. Ένας από τους απογόνους του παιχνιδοποιού-δημιουργού του κύβου, ξεφεύγει από την παράδοση των προγόνων του και βαδίζει σε σκοτεινά μονοπάτια προσπαθώντας να πολεμήσει τον Pinehead αλλά χάνοντας την δική του αθωότητα. Γίνεται λοιπόν νεκρανάστης (deader) και δημιουργεί μια αίρεση όπου τα νέα μέλη θα πρέπει οικειοθελώς να αυτοκτονούν και ο ίδιος να τους ανασταίνει. Μόνο που στα στάδια μύησης έχουν βαδίσει τόσο στο σκοτάδι ώστε η διαφορά ανάμεσα σε νεκρούς και ζωντανούς δεν είναι διακριτή. Μια δημοσιογράφος που αναλαμβάνει να καλύψει την ιστορία, έρχεται αντιμέτωπη με αυτή την αίρεση αλλά και με το αντίπαλο στρατόπεδο που είναι ο Pinehead. Μέσα σε αυτή τη μάχη θα καταφέρει να επιβιώσει η ίδια;

Μια αρκετά διαφορετική αλλά ενδιαφέρουσα ιστορία που παρόλα αυτά δεν δουλεύτηκε σκηνοθετικά σωστά ώστε να φανεί αντάξια των παλαιότερων ταινιών. Παρά το μυστήριο και το ενδιαφέρον, συνολικά πολύ μέτρια και πολύ ήπια δυστυχώς. Δεν προτείνεται ούτε αυτή, παρά μόνο ίσως ως ανεξάρτητη και για μια θέαση μόνο.

4.5-5/10 από μένα.

 

Hellraiser: Hellworld (2005)

https://www.imdb.com/title/tt0354623/

Ταινια νεανική/τρόμου. Η όγδοη ταινία της σειράς κυκλοφόρησε μόλις λίγους μήνες μετά την έβδομη την ίδια χρονιά, αλλά έχει εντελώς διαφορετικό στυλ και ύφος. Όχι απλά είναι ανεξάρτητη από την κεντρική ιστορία Hellraiser, αλλά παρουσιάζει την όλη ιστορία ως έναν παλιό θρύλο οι διάφοροι νέοι φαν του οποίου χρησιμοποιούν για παιχνίδι στο ίντερνετ, για να μαζεύονται όλοι μαζί να κάνουν πάρτυ και να έχουν αντικείμενα, στολές και γενικά στοιχεία που να θυμίζουν τον θρύλο. Στο σύνολό της η ταινία δηλαδή λέει ότι είναι απλά ένας παλιός θρύλος με τον παιχνιδοποιό και τον κύβο και μέχρι εκεί, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα δηλαδή και επομένως απομυθοποιεί την εκπληκτική τετραλογία Hellraiser όσο καμία άλλη ταινία έως τότε.

Η ιστορία της ταινίας εστιάζει σε μια παρέα νέων όλοι οπαδοί της ιστορίας Hellraiser, ένας από τους οποίους το παίρνει παραπέρα και αυτοκτονεί. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια ιστορία εκδίκησης εναντίον των υπολοίπων μέσω του ίδιου του Hellraiser και ξεκινάει όταν αποκτούν προσκλήσεις για ένα μεγάλο πάρτυ νέων - οπαδών Hellraiser σε ένα μεγάλο απομονωμένο σπίτι. Σε ρόλο σκοτεινού οικοδεσπότη, ο έμπειρος Lance Henriksen - εγγύηση σε ταινίες τρόμου ήδη από την εποχή του Alien, έκανε ό,τι μπορούσε για να αποδώσει σωστά τον ρόλο του και έκανε προσπάθεια να ανεβάσει την ταινία όσο μπορούσε. Οι νέοι δεν είχαν και κάποια σοβαρή ερμηνεία, αλλά η όλη ατμόσφαιρα στο σπίτι όπου γινόταν το πάρτυ αποδόθηκε πολύ καλά σκηνοθετικά.

Ως ανεξάρτητη ταινία λοιπόν, θυμίζει νεανική τρόμου όπως Scream κλπ και έγιναν προσπάθειες να αποδοθεί κάποιο σασπένς κλπ. οπότε είναι καλύτερη από την προηγούμενη σε αυτό τον τομέα. Υπήρχε έντονο σεξιστικό στοιχείο παρόλα αυτά, ακόμη πιο έντονο από τις προηγούμενες της σειράς και είχε τελείως διαφορετικό χαρακτήρα συνολικά από τις άλλες. Προτείνεται μόνο ως ανεξάρτητη για μια θέαση σε λάτρεις αυτού του είδους.

5.5/10 από μένα.

 

Hellraiser: Revelations (2011)

https://www.imdb.com/title/tt1716747/

Ταινία τρόμου χαμηλού κόστους. Έπειτα από μια μεγάλη παύση και έπειτα από κάποιες μέτριες ταινίες μετά την αρχική τετραλογία και με ανεξάρτητες ιστορίες και στυλ με τις τελευταίες να βγαίνουν το 2005, μια ακόμη ταινία που φέρνει το βαρύ αυτό όνομα του franchise κυκλοφορεί. Πραγματικά δεν ξέρω πώς πήραν και τα δικαιώματα να φέρουν το όνομα Hellraiser οι παραγωγοί εδώ, πρόκειται για μια ταινία χαμηλού κόστους με μεγάλο ερασιτεχνισμό, φυσικά ούτε καν ο αυθεντικός Pinehead δεν συμμετέχει, περισσότερο είναι σαν fan-made ταινία remake/reboot στηριζόμενο στην πρώτη ταινία αλλά με άλλα πρόσωπα και ρόλους.

Η 9η ταινία συνολικά θα έπρεπε να παραληφθεί αφού δεν την ανέλαβαν επαγγελματίες κατά την γνώμη μου. Ήδη μια σειρά μέτριων ταινιών που προηγήθηκαν έριξαν την αξία του franchise. Αυτή είναι τελείως ερασιτεχνική, άθλια σκηνοθεσία, σενάριο σχεδόν αντιγραφή της πρώτης και κακογραμμένο, ερμηνείες της πλάκας... Σα να μην έφταναν όλα αυτά, έβαλαν μέσα και το στοιχείο της αιμομιξίας. Δεν προτείνεται ούτε σαν ανεξάρτητη ταινία. Μακράν η χειρότερη ολόκληρου του franchise... Μακριά!

3.5-4/10 από μένα.

 

Hellraiser: Judgment (2018)

https://www.imdb.com/title/tt5476182/

Ταινία τρόμου. Έπειτα από την ερασιτεχνική ταινία του 2011, έχουμε μια νέα προσθήκη στο franchise και επιστρέφουμε σε κάπως καλύτερα επίπεδα συγκρινόμενα τουλάχιστον με τις ελαφρώς άνω του μετρίου που βγήκαν στις αρχές του 2000. Η 10η ταινία στην οποία επίσης απουσιάζει ο παλιός Pinehead, τον αντικαθιστά άλλος ηθοποιός, αποτελεί άλλη μια ανεξάρτητη ιστορία σε σχέση με την αρχική τετραλογία με μόνη εξαίρεση τον Pinehead και τους δαίμονές του. Αυτή την φορά, ψάχνουν για περισσότερες αμαρτωλές ψυχές για να τραβήξουν στην κόλαση. Γίνεται αναφορά στη σύγχρονη εποχή πλέον του διαδικτύου και στο πόσο άλλαξαν οι εποχές, όμως τα αμαρτήματα παραμένουν ίδια. Έτσι λοιπόν έχουν στήσει έναν μεταφυσικό χώρο όπου κρίνουν τους διάφορους αμαρτωλούς που βρίσκουν και εφόσον κριθούν ένοχοι τους τραβούν στην κόλαση.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της ταινίας, μια σειρά περίεργων δολοφονιών όλες συμβόλιζαν και μια απο τις εντολές που καταπατήθηκαν, ένας δολοφόνος κατά συρροήν που θέλει να δικάσει και εκείνος τους αμαρτωλούς και να φέρει κάθαρση. Χρησιμοποιεί πάντα στίχους από τη Βίβλο και πάντα υπάρχουν συμβολισμοί σε αυτά που αφήνει. Ένας ντεντέκτιβ έχει αναλάβει αυτή την υπόθεση μαζί με το μικρότερο αδελφό του. Κάποια στιγμή έρχεται αντιμέτωπος και αυτός με τους δαίμονες και θα κριθεί κι ο ίδιος. Αθώος ή ένοχος λοιπόν;

Αν και τελείως ανεξάρτητη με την αρχική ιστορία και με την όλη ιδέα του Hellraiser γενικότερα, θυμίζει κάπως τις ταινίες 5 και 6 περί το 2000 οι οποίες προσπαθούσαν περισσότερο να περάσουν κάποια μηνύματα για τον αμαρτωλό κόσμο κλπ, αν και θεωρώ ότι η 5η ταινία ίσως και η 6η ήταν καλύτερες από αυτήν εδώ. Περνάει και κάποια ζητήματα με παράδεισο και κόλαση αλλά και ότι για να υπάρχει το καλό πρέπει να υπάρχει και το κακό και γενικά μια ισορροπία και των δύο και το φιλοσοφεί κάπως στο τέλος. Η ίδια η ιστορία ενδιαφέρουσα, οι ηθοποιοί επίσης έπαιξαν σοβαρά και πειστικά, η σκηνοθεσία όμως και η απόδοση πολύ αδύναμη θα έλεγα. Ελαφρώς άνω του μετρίου αλλά όχι από τις δυνατές της σειράς.

5-5.5/10 από μένα.

 

Hellraiser (2022)

https://www.imdb.com/title/tt0887261/

Ταινία φαντασίας/τρόμου. Η επιστροφή του έπους! Έπειτα από την αρχική τετραλογία που ολοκληρώνει ουσιαστικά την ιστορία, καθώς η 4η ταινία αναφέρεται στο μέλλον, στο διάστημα και δίνει ένα οριστικό τέλος, και έπειτα από μια σειρά από ανεξάρτητες ιστορίες με διαφορετικό ύφος αλλά μέτριες ταινίες καθώς και της τελείως ερασιτεχνικής ταινίας του 2011, με την 11η ταινία του franchise έχουμε επιτέλους μια ταινία που δουλεύεται σε αρκετά καλό βαθμό σεναριακά και σκηνοθετικά με τα σημερινά μέσα και μια ταινία που αν και έχει διαφορετικό στυλ, είναι εν μέρει αντάξια των πρώτων ταινιών και η πρώτη ταινία έπειτα από δεκαετίες πραγματικά που πείθει το κοινό να περιμένει με ανυπομονησία τη συνέχεια!!!

Μια περιθωριοποιημένη κοπέλα εθισμένη με ουσίες, χάπια, ναρκωτικά, αλκοόλ κλπ πείθεται από τον φίλο της να κάνουν διάρρηξη σε μια αποθήκη όπου υπήρχε ξεχασμένο ένα κλειδωμένο χρηματοκιβώτιο. Εντός του βρίσκουν ένα από τα μυστηριώδη κουτιά παζλ. Τελικά, κατά λάθος ο αδελφός της το ενεργοποιεί και από τότε εξαφανίζεται. Από τότε εκείνη προσπαθεί να ανακαλύψει το μυστήριο που κρύβει αυτό το κουτί και να βρει έναν τρόπο να τον φέρει πίσω. Για να το κάνει όμως θα πρέπει να λύσει αφενός το μυστήριο του κύβου και αφετέρου να έρθει αντιμέτωπη κυριολεκτικά με δαίμονες. Όταν όμως έρθει εκείνη η ώρα, θα πρέπει να πάρει μια μεγάλη απόφαση.

Μια ταινία που επιτέλους έχει σκηνοθεσία αντάξια του έπους! Καμία σχέση με τις προηγούμενες μέτριες ή ερασιτεχνικές ταινίες. Έχει γίνει τεράστια δουλειά πραγματικά για να αναδειχθούν όλα τα στοιχεία της ταινίας με εξαιρετική ατμόσφαιρα και εφέ που καθηλώνουν! Επιτέλους μια ταινία του franchise που εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τα μέσα της εποχής, μετά τις 4-5 πρώτες!

Ως προς την ιστορία της ταινίας, είναι από τις λίγες φορές που υπάρχει ηθικό κίνητρο για να ανοιχθεί ο κύβος, η επαναφορά του χαμένου αδελφού και όχι η ανηθικότητα, η απληστία, ή οποιαδήποτε αμαρτία όπως σε πολλές άλλες του franchise μέχρι τώρα. Επιπλέον και η μεγαλύτερη διαφοροποίηση από τις προηγούμενες ταινίες είναι ο ίδιος ο κύβος. Αν και η αρχική (κύβος) και η τελική (ρόμβος του Λεβιάθαν) διαμόρφωση είναι όπως τις γνωρίσαμε από την δεύτερη ταινία, υπάρχουν μερικές καινούργιες διαμορφώσεις στο ενδιάμεσο οι οποίες μαζί με την πρώτη και την τελευταία έχουν έναν συμβολισμό και μια δύναμη που μπορεί να διεκδικήσει ο κάτοχος του κουτιού στο τέλος από τον ίδιο τον Λεβιάθαν! Μόνο που γιαυτό χρειάζονται θυσίες στους δαίμονες του κουτιού. Έχουμε λοιπόν έναν νέο κύβο που λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από τους παλιούς του franchise και με αυτό τον τρόπο υπάρχει ουσιαστικά για πρώτη φορά επέκταση του lore του franchise μετά την 4η ταινία που μάθαμε για την ιστορία του πρώτου κύβου αλλά και για άλλες κατασκευές που λειτουργούσαν διαφορετικά όπως την τελική κατασκευή στο διαστημικό σταθμό που έδωσε οριστικό τέλος στους δαίμονες. Επίσης έχουμε για πρώτη επιστροφή του ίδιου του Λεβιάθαν που έκανε τη μοναδική του εμφάνιση στην 2η και καλύτερη ταινία όλου του franchise κατά τη γνώμη μου, κάτι που την τοποθετεί ανάμεσα στις καλύτερες της σειράς.

Παρόλα αυτά έχουμε δυστυχώς και μια μεγάλη διαφοροποίηση στο όλο στυλ της ταινίας στον βωμό του εκμοντερνισμού της εποχής... Για πρώτη φορά στην ιστορία ολόκληρου του franchise στα 35 του χρόνια, έχουμε γυναίκα στο ρόλο του Pinehead. Δεν υπάρχει πλέον εκείνος ο επιβλητικός Pinehead που καθιερώθηκε στο franchise ως η δαιμονική μορφή ενός άνδρα αξιωματικού όταν παγιδεύτηκε στην κόλαση του κύβου. Δεν θα ξαναδούμε δυστυχώς στιγμές όπως το "I am PAIN!!!" από το Hellraiser 4 με τον θρυλικό Doug Bradley... Επιπλέον αν είναι γνωστό το σεξιστικό χαρακτηριστικό του franchise ως μέρος της αμαρτίας και της κόλασης, εδώ έχουμε επιπλέον σκηνές κάτι που επίσης θα ξενίσει αρκετούς φαν του franchise.

Συνολικά έχουμε μια ταινία με εντελώς διαφορετικό ύφος από τις προηγούμενες, αλλά για πρώτη φορά έγινε σοβαρή προσπάθεια σκηνοθετικά, αλλά και σεναριακά με αξιοσημείωτη ανάπτυξη του lore. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες στο franchise, έχουμε μια ταινία για την οποία μπορούμε να περιμένουμε με αισιοδοξία τη συνέχεια της. Ευελπιστώ πάντως επιστροφή άντρα ηθοποιού σε ρόλο Pinehead. Αν και έχει αρκετά αρνητικά στο στυλ της, έχει γίνει σημαντική δουλειά συνολικά που μπορεί να θεωρηθεί στα επίπεδα των παλιών για διαφορετικούς όμως λόγους. Μετά την αρχική τετραλογία αποτελεί τη μόνη ταινία του franschise που ξεχωρίζει.

7/10 από μένα.

Εισαι ωραιος και οτι ελεγα μεσα στο χειμωνα να τα δω ολα με τη σειρα οπως ακριβως εκανες. Πιανω να διαβασω τις κριτικες σου και οταν τις δω να δω ποσο ταιριζουν λογικα σχεδον παντα ταυτιζομαστε στις αποψεις μας ειδικα στο horror κομματι. 

Link to comment
Share on other sites

Tumbbad[2018]

image.png

https://www.imdb.com/title/tt8239946

Ισως το πιο ατμοσφαιρικο hororr που θα εχω δει ποτε μου. Ενα αριστουργηματικο Ινδικο horror φαντασιας με θεμα την Ινδικη μυθολογια και τη θεα που δημιουργησε ολοκληρο το συμπαν και γεννησε ολους τους υπολοιπους θεους. Καποιοι ανθρωποι λοιπον δημιουργησαν ενα ναο για τον πρωτοτοκο της. Τον Χασταρ ενα θεο τερμα απληστο οσο και το ανθρωπινο γενος που τα ηθελε ολα δικα του. Εδω λοιπον ξεκιναει η ιστορια μας. Με το απληστο ανθρωπινο γενος. Μια φρικιαστικη ιστορια οπου τα λεφτα ποτε δεν ειναι αρκετα. Το αντιτιμο? Θα το δειτε στην ταινια. Μια δημιουργια που εγινε πραγματικοτητα μετα απο 6 χρονια προσπαθειας. Η ατμοσφαιρα σε τραβαει απο το πρωτο λεπτο κυριολεκτικα το horror κομματι δινει ρεστα οπως και οι ηθοποιοι και το τελος επικο. Ξεχαστε οτι εχετε δει στις Αμερικανικες ταινιες. Το Τουμπαντ ειναι εδω και περιμενει να βυθιστειτε στον τρομακτικο κοσμο του. 9/10

Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, king2009 said:

Tumbbad[2018]

image.png

https://www.imdb.com/title/tt8239946

Ισως το πιο ατμοσφαιρικο hororr που θα εχω δει ποτε μου. Ενα αριστουργηματικο Ινδικο horror φαντασιας με θεμα την Ινδικη μυθολογια και τη θεα που δημιουργησε ολοκληρο το συμπαν και γεννησε ολους τους υπολοιπους θεους. Καποιοι ανθρωποι λοιπον δημιουργησαν ενα ναο για τον πρωτοτοκο της. Τον Χασταρ ενα θεο τερμα απληστο οσο και το ανθρωπινο γενος που τα ηθελε ολα δικα του. Εδω λοιπον ξεκιναει η ιστορια μας. Με το απληστο ανθρωπινο γενος. Μια φρικιαστικη ιστορια οπου τα λεφτα ποτε δεν ειναι αρκετα. Το αντιτιμο? Θα το δειτε στην ταινια. Μια δημιουργια που εγινε πραγματικοτητα μετα απο 6 χρονια προσπαθειας. Η ατμοσφαιρα σε τραβαει απο το πρωτο λεπτο κυριολεκτικα το horror κομματι δινει ρεστα οπως και οι ηθοποιοι και το τελος επικο. Ξεχαστε οτι εχετε δει στις Αμερικανικες ταινιες. Το Τουμπαντ ειναι εδω και περιμενει να βυθιστειτε στον τρομακτικο κοσμο του. 9/10

Συμφωνώ. Μου άρεσε πάρα πολύ!

Η Ελλάδα είναι η μόνη Αφρικανική χώρα που κατοικείται από λευκούς
Link to comment
Share on other sites

On 8/11/2022 at 12:42 ΜΜ, king2009 said:

Εισαι ωραιος και οτι ελεγα μεσα στο χειμωνα να τα δω ολα με τη σειρα οπως ακριβως εκανες. Πιανω να διαβασω τις κριτικες σου και οταν τις δω να δω ποσο ταιριζουν λογικα σχεδον παντα ταυτιζομαστε στις αποψεις μας ειδικα στο horror κομματι. 

Να σαι καλά! Να τα δεις, πιστεύω θα σου αρέσουν και κάποιες από τις ανεξάρτητες ταινίες όπως η 5η που είναι αλληγορική, απλά εμένα με χάλασε που ξέφυγε από την κεντρική ιδέα και την ιστορία του franchise. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρότεινα να προσπεράσεις την ταινία του 2011 Revelations, καθώς ήταν low-budget b-movie, σχεδόν σαν fan-made. Οι άλλες νομίζω λίγο πολύ, έστω και για μια θέαση βλέπονται, και κάποιες φυσικά όπως οι πρώτες είναι κλασικές!

Ιστορικό κινητών: Nokia 3410, 7250i, N97, Lumia 520, Lumia 925, Lumia 1020 64GB, Nokia Lumia 830 - Limited Gold Edition, Lumia 950, N950 Developer kit, Nokia Dali with Simple Dali UI, Nokia Reader - "Pine", Jolla Phone - The First One, Jolla C Limited Edition

Στην άκρη: Nokia 6230i, 8210, N86 8MP, 808 PureView, Nokia "Goldfinger", Nokia "McLaren", Panasonic Lumix DMC-CM1

Σε χρήση: Nokia 9 Pureview, Nokia 808 Pureview

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Mivas said:

Να σαι καλά! Να τα δεις, πιστεύω θα σου αρέσουν και κάποιες από τις ανεξάρτητες ταινίες όπως η 5η που είναι αλληγορική, απλά εμένα με χάλασε που ξέφυγε από την κεντρική ιδέα και την ιστορία του franchise. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρότεινα να προσπεράσεις την ταινία του 2011 Revelations, καθώς ήταν low-budget b-movie, σχεδόν σαν fan-made. Οι άλλες νομίζω λίγο πολύ, έστω και για μια θέαση βλέπονται, και κάποιες φυσικά όπως οι πρώτες είναι κλασικές!

Θυμαμαι πολυ μικρος ειχα πετυχει την πρωτη στην τηλεοραση αλλα την ειχα βγαλει παραηταν νομιζω για την ηλικια μου. Απο τοτε ουτε καν εχω δει καμια. Θα τις τσεκαρω ολες και αυτη του 2011 μιας και οταν ξεκιναω ενα franchise θελω να βλεπω οτι εχει βγει απο αυτο ακομα και χαλια να ειναι. Μεσα στο Δεκκεμβριο πιστευω να τις δω. Κλασικες οι πρωτες 2 και απο τις κριτικες σου και απο αυτα που ακουγα ολα τα χρονια αλλα και η νεα με την γυναικα βλεπω τιμια προσπαθεια μετα απο τοσα χρονια. 

Link to comment
Share on other sites

The Unbearable Weight of Massive Talent[2022]

share.png

https://www.imdb.com/title/tt11291274

Πολυ ιδιαιτερη ταινια με εναν Nicolas Cage να υποδυεται κυριολεκτικα τον Nicolas Cage και μαζι με Pedro Pascal να δινουν ρεσιταλ οσον αφορα τον σουρεαλισμο και την ανδρικη φιλια. Δεν εχει κανενα σοβαρο σεναριο. Ο Cage κλασικα παει απο το κακο στο χειροτερο οσον αφορα τις ταινιες του και τον απορριπτουν συνεχως. Τα ιδια και χειροτερα και με την οικογενεια του που προσπαθει να ειναι το κεντρο της προσοχης ακομα και οταν εχει γενεθλια η κορη του. Οταν ενας μεγιστανας ο Pedro Pascal τον προσκαλεσει στη βιλα του για να του δειξει ενα σεναριο που θελει να πρωταγωνιστησει ο Cage κατι πρακτορες της CIA θα τον βαλουν σε μυστικες αποστολες εναντιον μεγαλης σπειρας εγκληματιων και να σωσει την κορη ενος προεδρου απο μια απαγωγη. Οπως ειπα ειναι ιδιαιτερη ταινια love or hate κατασταση. Μου αρεσε ο Cage ειναι καλος ηθοποιος και ο Pascal εννοειται πολυ ωραια χημεια μεταξυ τους οι καταστασεις που βιωνουν ειναι ο σουρεαλισμος ο ιδιος και γουσταρα. Απο εκει και περα ομως το κακο σεναριο και καποιες ευκολιες κανουν την ταινια καθολου σοβαρη. Εσκεμμενα θεωρω ωστε να τονισουν και αλλο το σουρεαλισμο και τη διακωμωδηση καταστασεων δεν ειναι οτι προσπαθουν να την παρουμε σοβαρα και δεν μπορουν. Αν ειστε σε τετοιο mood θα περασετε τελεια και θα χαλαρωσετε οσο δεν παει. Αν θελετε να δειτε κατι σοβαρο προφανως προσπεραστε. 6.6/10

Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, king2009 said:

The Unbearable Weight of Massive Talent[2022]

Γενικά κρατάω μικρό καλάθι από τις τελευταίες του ταινίες, αν και αυτή από ό,τι βλέπω έχει 7αράκι στο ιμδβ. Οι τελευταίες που είδα ήταν γενικά ιδιαίτερες, αφενός το Willy's Wonderland και αφετέρου το Prisoners of the Ghostland, ιδιαίτερα το τελευταίο μου θύμισε κάπως χαλαρή φάση από Kill Bill, όχι κάτι το σοβαρό δηλαδή αλλά είχε μια ιδιαιτερότητα κατά κάποιο τρόπο με κάτι το εξωπραγματικό.

 

Θα έχω κι αυτήν στα υπόψιν μου, αν και για την ώρα συνεχίζω με ταινίες τρόμου, μετά το Hellraiser έπιασα όλα τα Halloween από την αρχή, θα βάλω και για αυτά αξιολόγηση. 🙂 Το φετινό πάντως κρίμα ήταν μια μετριότητα και δεν καταλαβαίνω το γιατί, η περσινή και ιδιαίτερα εκείνη του 2018 από το 3ο χρονολόγιο ήταν πραγματικά πολύ καλές, έπρεπε να το έκλειναν πέρυσι...

Ιστορικό κινητών: Nokia 3410, 7250i, N97, Lumia 520, Lumia 925, Lumia 1020 64GB, Nokia Lumia 830 - Limited Gold Edition, Lumia 950, N950 Developer kit, Nokia Dali with Simple Dali UI, Nokia Reader - "Pine", Jolla Phone - The First One, Jolla C Limited Edition

Στην άκρη: Nokia 6230i, 8210, N86 8MP, 808 PureView, Nokia "Goldfinger", Nokia "McLaren", Panasonic Lumix DMC-CM1

Σε χρήση: Nokia 9 Pureview, Nokia 808 Pureview

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά δεν κατάφερα να την δω. Πρέπει να την άφησα κάπου στο 45....

Η Ελλάδα είναι η μόνη Αφρικανική χώρα που κατοικείται από λευκούς
Link to comment
Share on other sites

18 ώρες πριν, Mivas said:

Γενικά κρατάω μικρό καλάθι από τις τελευταίες του ταινίες, αν και αυτή από ό,τι βλέπω έχει 7αράκι στο ιμδβ. Οι τελευταίες που είδα ήταν γενικά ιδιαίτερες, αφενός το Willy's Wonderland και αφετέρου το Prisoners of the Ghostland, ιδιαίτερα το τελευταίο μου θύμισε κάπως χαλαρή φάση από Kill Bill, όχι κάτι το σοβαρό δηλαδή αλλά είχε μια ιδιαιτερότητα κατά κάποιο τρόπο με κάτι το εξωπραγματικό.

 

Θα έχω κι αυτήν στα υπόψιν μου, αν και για την ώρα συνεχίζω με ταινίες τρόμου, μετά το Hellraiser έπιασα όλα τα Halloween από την αρχή, θα βάλω και για αυτά αξιολόγηση. 🙂 Το φετινό πάντως κρίμα ήταν μια μετριότητα και δεν καταλαβαίνω το γιατί, η περσινή και ιδιαίτερα εκείνη του 2018 από το 3ο χρονολόγιο ήταν πραγματικά πολύ καλές, έπρεπε να το έκλειναν πέρυσι...

Τσεκαρε και το mandy τρελο lovecraftian horror το λες και καλτ αν βγαλουμε καποιες τραβηγμενες σκηνες. Το willys παρα πολυ καλο με ατμοσφαιρα και ιδιαιτερο. Το ghostland ακομα δεν το εχω δει καλα που μου το θυμισες. Το halloween του 2018 ηταν εξαιρετικο θυμιζε τα πρωτα τα καλα. Η δευτερη του 2021 καλη αλλα το τελος τραβηγμενο απο τα μαλλια εκει εχασε κανα ποντο. Η τελευταια αντιθετως σχεδον ολη η ταινια ειναι meh το τελος μου αρεσε οπως εκλεισε. Γενικα τεραστιο franchise και αυτο με πολλες ταινιες η πρωτη κλασικη αλλα και ενδιαμεσα εχουν βγει αρκετα καλες. Η τριτη νομιζω ηταν κακη με θεμα που δεν ειχε καμια σχεση με τον Μαγιερς. Κανα 2-3 απο ολο το franchice δεν πρεπει να εχω δει ακομα. 

Link to comment
Share on other sites

BLACK PANTHER 2:WAKANDA FOREVER

Ένα έπος της Marvel μετά την τραγωδία του Thor.
Απόλυτα σεβασμός στον αδικοχαμένο γλυπτό του πρώτου μέρους, ξεκινάει και τελειώνει η ταινία για χάρη του.. Ακόμα και το σήμα στην αρχή είναι αφιερωμένο σε αυτόν.

Πέρα από το συγκινητικό κομμάτι, η ταινία έχει πολύ ωραία ιστορία, νέο και δυνατό κακό που δεν έχουμε ξαναδεί και που μοιάζει ανίκητος, εξαιρετική δράση και πανέμορφα θαλάσσια σκηνικά που θυμίζει Aquaman.
Πραγματικά άξιζε το Atmos και φυσικά τέτοια ταινία είναι μόνο για το σινεμά.

Sent from my LE2123 using Tapatalk

ONEPLUS 6 64gb: rooted, Elemental kernel

NEXUS 4 16gb: Stock 5.0.1/Rastapop 5.0.2, Hell core b69L

Cube iwork 10 tablet 64gb: Win 10/Android 5.1

Tv Box CS968:RK3188, 4 Core 1.6ghz, 4 core VGA, 2GB Ram, Geass custom Rom

Link to comment
Share on other sites

Straight Outta Compton (2015) 7/10

Βιογραφικό δράμα που έχει να κάνει με μια ομάδα ράπερ που συντέλεσαν στην εξέλιξη της μουσικής χιπ-χοπ σε ραπ. Αρκετά ενδιαφέρον κυρίως ως προς την εξέλιξη της πορείας τους και τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ τους που αρχικά χωρίσανε αλλά στο τέλος ενωθήκανε. Δείτε το και ας μην είστε οπαδοί της ραπ.

Spaceballs (1987) 6/10

Παρωδία του Μελ Μπρουκς στις διαστημικές ταινίες της τότε εποχής. Δεν μου άρεσε ιδιαίτερα παρόλο που συμπαθώ τις ταινίες του. Μπράβο του πάντως που, σήμερα, στα 96 του έχει ενεργό ρόλο στη βιομηχανία.

Link to comment
Share on other sites

Terrifier (2017)

https://www.imdb.com/title/tt4281724/

Ταινία θρίλερ/σπλάτερ. Σε ένα βράδυ χαλλουίν, δυο κοπέλες συναντούν έναν περίεργο και αποκρουστικό κλόουν, τελικά φαίνεται ότι δεν θα τον ξαναδούν μόνο που γελιούνται. Δεν είναι καθόλου αθώος και άκακος, είναι ένας ψυχοπαθής, διεστραμμένος σαδιστής που βασανίζει και σκοτώνει ανυποψίαστο κόσμο για την πλάκα του. Ένα κλειστό κτίριο όπου γίνεται μυοκτονία, είναι ίσως το τελευταίο μέρος που μπορούν να κρυφτούν ή μήπως όχι; Η ανυποψίαστη αδελφή της μίας κοπέλας που θα πάει μέχρι εκεί με το αυτοκίνητο για να τις παραλάβει θα έρθει και αυτή αντιμέτωπη μαζί του, όπως και οι δύο εργάτες που εκτελούν μυοκτονία αλλά και οι εργαζόμενοι σε μια πιτσαρία εκεί κοντά. Θα καταφέρει κάποιος να γλιτώσει;

Μια ιδιαίτερα σιχαμερή και αηδιαστική ταινία σπλάτερ/gore με άφθονο αίμα, κοψίματα, τεμαχισμούς κλπ, με έναν επίσης αντιπαθέστατο ψιλόλιγνο κλόουν που δεν έχει πει λέξη σε όλη την ταινία και με αρκετά ψεύτικα εφέ θα έλεγα, σε μια μάλλον χαμηλού κόστους παραγωγή. Έχει κάποιες επιρροές από ταινίες τύπου Halloween, Saw, It κλπ, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στην αηδία και όχι στην ανάπτυξη χαρακτήρων ή σεναρίου γενικότερα. Ο ίδιος ο κλόουν παραμένει ένα μυστήριο μέχρι το τέλος της ταινίας το οποίο συνεχίζει ουσιαστικά στο ξεκίνημά της και αντί να απαντηθούν κάποια ερωτήματα προστίθενται περισσότερα. Είναι άνθρωπος τελικά ή κάτι άλλο απέθαντο; Και ποια είναι αυτή που εμφανίζεται στο ξεκίνημα της ταινίας; Προφανώς η ταινία αφήνει να εννοηθεί συνέχεια στην οποία ίσως να απαντηθούν κάποια ερωτήματα.

Πέρα από το έντονο gore/σπλάττερ στοιχείο και την αηδία, δεν έχει να δώσει πολλά πράγματα, καθώς δεν υπάρχει σενάριο, δεν εξηγείται σχεδόν τίποτα και ακόμη και το gore και το αηδιαστικό στοιχείο είναι χαμηλού κόστους, πολύ ψεύτικο και όχι για ταινία του 2017...

Προτείνεται για μια φορά μόνο για όσους αρέσουν τέτοιες ταινίες.

5.5-6/10 από μένα.

 

Terrifier 2 (2022)

https://www.imdb.com/title/tt10403420/

Ταινία θρίλερ/σπλάτερ/φαντασίας. Η ταινία αποτελεί την άμεση συνέχεια της ταινίας του 2017 η οποία ήταν μικρής παραγωγής γενικά. Ο παράξενος, αντιπαθής, αηδιαστικός και διεστραμμένος σαδιστής Αρτ ο κλόουν αν και αυτοκτονεί στο τέλος της προηγούμενης, επανέρχεται με μεταφυσικό τρόπο στη ζωή στο νεκροτομείο χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση. Επιπλέον, έχουμε ένα κοριτσάκι που είχε δολοφονηθεί παλιότερα, η ψυχή του οποίου έχει μετατραπεί σε κάτι που μοιάζει στο στυλ του Αρτ και την βλέπουν μόνο λίγοι, ανάμεσά τους και ο Αρτ που την πήρε μαζί του για συνεργό σε αυτή την ταινία. Από εκεί και ύστερα, τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα ένα χρόνο μετά, όπου η επιζήσασα αδελφή της πρωταγωνίστριας της πρώτης ταινίας φαίνεται ότι έχει παραμορφωθεί (κάτι που όμως δεν εξηγείται το πώς από την προηγούμενη ταινία καθώς το πρόσωπό της ήταν εντάξει στο τέλος) και εκτός αυτού έχει τρελαθεί σαν τον Αρτ καθώς δολοφονεί με βίαιο τρόπο την παρουσιάστρια η οποία της πήρε συνέντευξη.

Παράλληλα, έχουμε την έναρξη νέας ιστορίας, πρωταγωνιστεί μια νεαρή κοπέλα η Σιένα, μαζί με τις φίλες της, τον αδελφό της και τη μητέρα της. Ο πατέρας της άφησε κάποια σκίτσα πριν πεθάνει, ανάμεσά τους έναν χαρακτήρα μιας ηρωίδας, αλλά και τον ίδιο τον Αρτ τον οποίο και δολοφονεί. Σα να τα είχε οραματιστεί κατά κάποιο τρόπο, ότι ο κατά συρροήν δολοφόνος θα εξουδετερωνόταν από αυτόν τον χαρακτήρα της ηρωίδας. Πλησιάζοντας τα χαλλουίν, η Σιένα στη μνήμη του πατέρα της φτιάχνει μια ιδιαίτερη στολή που θυμίζει αυτή την ηρωίδα. Παρόλα αυτά, αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπη η ίδια, η οικογένειά της και οι φίλοι της με τον Αρτ, τόσο στον πραγματικό κόσμο, όσο και στον κόσμο των ονείρων. Θα μπορέσει να τον σταματήσει όπως οραματίστηκε ο πατέρας της, πριν είναι αργά;

Η 2η ταινία αναπτύσσεται πολύ σεναριακά και περιστρέφεται γύρω από την Σιένα. Προστίθεται ο μεταφυσικός χαρακτήρας, όπως το νεκρό κορίτσι-συνεργός του Αρτ, η νεκρανάσταση του Αρτ, αλλά και η άλλη διάσταση από τον κόσμο των ονείρων που αλληλεπιδρά όμως με την πραγματικότητα. Θυμίζει δηλαδή κάπως την ιδέα από τον Φρέντυ Κρούγκερ. Παρά την προσθήκη πολλών νέων στοιχείων, δεν εξηγείται για ακόμη μια φορά απολύτως τίποτα αφήνοντας το θεατή με περισσότερα ερωτηματικά από την πρώτη ταινία. Το τέλος ειδικά με την επιζήσασα της προηγούμενης ταινίας στο ψυχιατρείο, ήταν εντελώς σουρεαλιστικό και αηδιαστικό.

Σε αντίθεση με την πρώτη ταινία, εδώ έχουμε ανάπτυξη της ιστορίας της Σιένα και υπάρχουν εκτεταμένα διαστήματα, ανούσια χωρίς ένταση χωρίς τίποτα. Η ταινία συνολικά θα έπρεπε να έχει τη μισή διάρκεια, ώστε οι λίγες έντονες σκηνές εδώ κι εκεί να είναι πιο συμπαγείς και να κρατήσει μεγαλύτερη ένταση στο σύνολό της. Οι σκηνές πάντως είναι έντονες και αηδιαστικές όπως στην πρώτη, ίσως και ακόμη περισσότερο, αλλά και άκρως ψεύτικες, δεν υπάρχει ίχνος αληθοφάνειας... Το εντελώς τρελό τέλος αφήνει να εννοηθεί συνέχεια, θα έχουμε άραγε απαντήσεις στα ατελείωτα ερωτηματικά ή όχι;

Συνολικά, στα θετικά η καλή ανάπτυξη της Σιένα και των άλλων προσώπων όπως και της ιστορίας της, επίσης η προσθήκη του μεταφυσικού και του κόσμου των ονείρων. Η κοπέλα που υποδύεται την Σιένα αν και στην πραγματικότητα είναι αρκετά δυναμική και ασχολείται και με πολεμικές τέχνες, εδώ είχε διαφορετικό ρόλο που έπρεπε να περάσει όσα πέρασε για να αναδυθεί η ηρωίδα που κρύβει μέσα της. Στα αρνητικά, τα τεράστια και ανούσια κενά δράσης, που πραγματικά θα έπρεπε να μαζευτούν σε 1 ώρα συνολικά το πολύ. Αυτά κουράζουν πολύ το θεατή. Επίσης, η πλήρης απουσία σεναρίου για τον ίδιο τον Αρτ και όλα τα μεταφυσικά που προστίθενται, που προσθέτουν περισσότερα ερωτηματικά στον θεατή από αυτά που είχε από την πρώτη ταινία.

Ανάμικτες εντυπώσεις γενικά, αν μαζευτόταν η ταινία κατά πολύ σε έκταση και αν δίνονταν κάποιες απαντήσεις, θα μπορούσε να είναι αρκετά καλή για το είδος της. Παραμένει λίγο πιο πάνω από την προηγούμενη αλλά δεν είναι πολύ δυνατή και σίγουρα όχι σοβαρή ταινία για το είδος.

6-6.5/10 από μένα.

Ιστορικό κινητών: Nokia 3410, 7250i, N97, Lumia 520, Lumia 925, Lumia 1020 64GB, Nokia Lumia 830 - Limited Gold Edition, Lumia 950, N950 Developer kit, Nokia Dali with Simple Dali UI, Nokia Reader - "Pine", Jolla Phone - The First One, Jolla C Limited Edition

Στην άκρη: Nokia 6230i, 8210, N86 8MP, 808 PureView, Nokia "Goldfinger", Nokia "McLaren", Panasonic Lumix DMC-CM1

Σε χρήση: Nokia 9 Pureview, Nokia 808 Pureview

Link to comment
Share on other sites

Με αφορμή το φετινό Haloween, έβαλα από την αρχή όλες τις ταινίες και αφήνω αξιολόγηση πιο κάτω. Μόνη εξαίρεση τα remake 2007, 2009 δεν έχω δει λόγω αρνητικών κριτικών σε σχέση με τα πρώτα (προτιμώ να έχω διαφορετικές συνέχειες παρά διαφορετικές εκδόσεις των πρώτων που ήταν τα καλύτερα). Συνολικά έχουμε 3 χρονολόγια ως συνέχειες των δύο πρώτων ταινιών. Το 1ο χρονολόγιο έχει πρωταγωνιστή τον Δρ. Λούμις μέχρι που συγχωρέθηκε ο ηθοποιός και σταμάτησε το χρονολόγιο. Το 2ο χρονολόγιο έχει συνέχεια με τη Λόρι, αλλά είναι πολύ ρηχό και αδύναμο γενικά. Το 3ο χρονολόγιο έχει πάλι πρωταγωνίστρια τη Λόρι και είναι μαζί με το 1ο χρονολόγιο τα πιο δυνατά. Υπάρχει και η ανεξάρτητη ταινία Halloween 3, δεν ξέρω γιατί της έδωσαν το όνομα του franchise, δεν έχει καμία σχέση, αλλά βλέπεται.

Πάμε λοιπόν.

 

Halloween (1978)

https://www.imdb.com/title/tt0077651/

Ταινία τρόμου/θρίλερ. Πρόκεται για μια από τις πιο κλασικές ταινίες του είδους όπου ένας ψυχοπαθής δολοφόνος με το μαχαίρι σκορπάει τον τρόμο και στην προκειμένη περίπτωση τη νύχτα του Haloween. Μια ταινία αναφοράς με σενάριο και σκηνοθεσία John Carpenter και με την Jamie Lee Curtis στον πρώτο της ρόλο που την καθιέρωσε, μια ταινία που άρχισε το δικό της franchise και έδωσε έμπνευση για πολυάριθμες παρόμοιες ταινίες, άλλες επιτυχημένες άλλες όχι. Το νεότερο franchise scream, έχει επίσης πολλές επιρροές από αυτή την ταινία.

Ένας 6χρονος, ο Michael Myers, τη νύχτα του Halloween και ενόσω έλειπαν οι γονείς του δολοφονεί βάναυσα την έφηβη αδελφή του με ένα μαχαίρι. Από τότε βρίσκεται σε ψυχιατρείο, όμως 15 χρόνια μετά δραπετεύει και πηγαίνει πίσω στη γενέτειρά του για να σκορπίσει για ακόμη μια φορά τον τρόμο και μάλιστα τη νύχτα του Halloween. Η ταινία ακολουθεί αφενός τον ψυχίατρό του που προσπαθεί να τον εντοπίσει και να τον εξουδετερώσει πριν ξαναδολοφονήσει, ενώ παράλληλα βλέπουμε τρεις νέες κοπέλες της κοινότητας που γίνονται στόχος του ψυχοπαθή δολοφόνου. Η ταινία αν και αρχίζει να έχει δράση στο τέλος της πρώτης ώρας, σταδιακά χτίζει σασπένς και αγωνία χάρη στην εξαιρετική σκηνοθεσία και στην παράλληλη μουσική υπόκρουση που είναι ιδανική για να ανεβάζει την αγωνία στα ύψη! Στο τέλος της ώρας αρχίζει η πραγματική δράση, όπου ο ψυχοπαθής δολοφόνος, ως ψυχρός εκτελεστής που δεν νιώθει τίποτα, σα μια μηχανή εξολόθρευσης αρχίζει να δολοφονεί το ένα θύμα μετά το άλλο. Θα μπορέσει κάποιος να τον σταματήσει;

Μια ταινία που άφησε εποχή και που ακόμη και σήμερα προκαλεί ένταση και αγωνία παρόλο που για τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο έντονη. Για τα χρόνια της όμως ήταν μια ταινία αναφοράς πραγματικά και το πιο δυνατό κομμάτι ήταν η σκηνοθεσία της. Σταδιακό χτίσιμο της αγωνίας στο πρώτο κομμάτι, ένας αγώνας επιβίωσης στο σκοτάδι στο δεύτερο κομμάτι. Οι ερμηνείες ήταν επίσης πολύ καλές. Στην ταινία επίσης προβάλλεται ο τίτλος μιας άλλης ταινίας τρόμου που άφησε εποχή, The Thing, επίσης του John Carpenter που βγήκε όμως λίγο αργότερα, το 1982, ενδεχομένως ήταν ακόμη τα γυρίσματα τότε και ήθελαν να κάνουν εσωτερική διαφήμιση ενός μελλοντικού πρότζεκτ.

Συνολικά πρόκειται για μια ταινία σταθμό άψογα δουλεμένη από τον John Carpenter και την πρώτη ταινία ενός μεγάλου franchise.

7-7.5/10 από μένα.

 

Halloween II (1981)

https://www.imdb.com/title/tt0082495/

Ταινία τρόμου/θρίλερ. Η άμεση συνέχεια της κλασικής ταινίας Halloween (1978), με ίδιο σεναριογράφο τον John Carpenter αλλά άλλη σκηνοθεσία, το Halloween II, δείχνει πλέον την επιζήσασα κοπέλα της πρώτης ταινίας να την πηγαίνουν στο νοσοκομείο και όταν μαθαίνεται το μακελειό της πρώτης ταινίας στο ραδιόφωνο, όλη η κοινότητα βγαίνει στους δρόμους αναστατωμένη. Το χειρότερο είναι ότι ο ψυχοπαθής δολοφόνος αν και πολλαπλά τραυματισμένος, επέζησε και έφυγε, κυκλοφορεί ακόμη στους δρόμους. Ο γιατρός του ακόμη δεν μπορεί να το πιστέψει ότι έπειτα από 6 σφαίρες, ο ψυχοπαθής επέζησε και είναι ακόμη ανάμεσά τους. Παρόλα αυτά, ο Michael Myers δεν ψάχνει για κάποιο επόμενο θύμα, αλλά για να αποτελειώσει την τραυματισμένη κοπέλα και έτσι φτάνει μέχρι το νοσοκομείο και σκορπά παντού τον θάνατο μέχρι να φτάσει σε εκείνη. Θα καταφέρει κάποιος να τον σταματήσει;

Η δεύτερη ταινία δεν έχει καθόλου χρονικό κενό από την πρώτη καθώς συνεχίζει την ιστορία το ίδιο βράδυ του μακελειού της πρώτης. Οι δύο πρώτες ταινίες του franchise θα μπορούσαν επομένως να είναι άνετα μία ταινία αντί για δύο. Καθώς είναι βράδυ, η ταινία είναι αρκετά σκοτεινή όπως και το δεύτερο μέρος της πρώτης, δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα τρόμου. Ένα έρημο νοσοκομείο που δεν υπάρχει σχεδόν ψυχή στους διαδρόμους μέσα στη νύχτα πέρα από έναν ψυχοπαθή δολοφόνο που δεν σταματάει μέχρι να ξανασκοτώσει. Αν και η σκηνοθεσία δεν είναι του John Carpenter είναι επίσης πάρα πολύ καλή αν και έχει στοιχεία nudity χαρακτηριστικά της δεκαετίας του 80 και κάποιες άλλες διαφοροποιήσεις από την πρώτη. Η Jamie Lee Curtis επιστρέφει ως την τραυματισμένη επιζήσασα κοπέλα, ενώ επιστρέφει κι ο γιατρός, ο σερίφης και φυσικά ο Michael Meyers. Όσον αφορά τον ρεαλισμό παρόλα αυτά, η πρώτη ταινία αν και είχε κάποιες υπερβολές ήταν περισσότερο πειστική. Στην δεύτερη ταινία, ο ψυχοπαθής δολοφόνος φαίνεται σχεδόν σαν terminator, δεν νιώθει και δεν πεθαίνει με τίποτα! Επομένως υπάρχουν τεράστιες υπερβολές για να δημιουργηθεί μια ασύμμετρη απειλή και ένας υπερκακός που χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να εξουδετερωθεί!

Συνολικά πρόκειται για μια άψογη συνέχεια που δεν καταλαβαίνει κανείς τεράστιες διαφορές σε σχέση με την πρώτη, ώστε να γίνει άριστη σύνδεση ως μια ταινία. Ίσως ελάχιστα πιο κάτω από την πρώτη αλλά σίγουρα μαζί με την πρώτη κλασικές ταινίες πια.

6.5/10 από μένα.

 

Halloween III: Season of the Witch (1982)

https://www.imdb.com/title/tt0085636/

Ταινία φαντασίας/μυστηρίου. Μια εντελώς ανεξάρτητη ιστορία και άσχετη με το franchise με εξαίρεση την ίδια την γιορτή Halloween, με διαφορετικό χαρακτήρα περισσότερο μυστηρίου/φαντασίας αλλά και θρίλερ, όπου ένας μεγάλος επιχειρηματίας Ιρλανδικής καταγωγής έχοντας πλέον εργοστάσιο παραγωγής μασκών για Halloween προσπαθεί να αναβιώσει αρχαία έθιμα των Κελτών μέσω ενός σκοτεινού μυστικού που κρύβει στις μάσκες που πωλεί.

Η ταινία λαμβάνει χώρα κατεξοχήν σε μια μικρή απομονωμένη κοινότητα Ιρλανδών στις ΗΠΑ, όπου το μεγάλο όνομα είναι αυτός ο επιχειρηματίας. Παράλληλα με το θανάσιμο μυστικό που κρύβουν οι μάσκες, υπάρχει και ένας ολόκληρος στρατός από "security", υπαλλήλους του που είναι ιδιαίτερα περίεργοι και επίσης πολύ δυνατοί και επίσης θανάσιμοι. Δεν θα αποκαλύψω περισσότερα, όμως υπάρχει άφθονη φαντασία που θυμίζει καλές ταινίες φαντασίας και φυσικά μυστήριο. Εϊναι γενικά μια από τις περίεργες ταινίες μυστηρίου θα έλεγα. Πολύ καινοτόμα η ιδέα για την εποχή της ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα, αν και θα μπορούσε να έχει περισσότερο σασπένς και δράση στην εκτέλεση. Επίσης το κίνητρο δεν φαινόταν τόσο πειστικό, ήταν τελείως ακραίο, όμως ακραία ήταν και τα υπόλοιπα στοιχεία της ταινίας ειδικά για εκείνη την εποχή.

Προτείνεται ως ανεξάρτητη ταινία από το υπόλοιπο franchise

5.5-6/10 από μένα.

 

Halloween 4: The Return of Michael Myers (1988)

https://www.imdb.com/title/tt0095271/

Ταινία τρόμου/θρίλερ. Έπειτα από την εντελώς ανεξάρτητη ταινία Halloween 3, έχουμε τη συνέχεια της διλογίας που λαμβάνει χρόνια μερικά χρόνια αργότερα. Παραδόξως, ο γιατρός έχει επιβιώσει της έκρηξης και της φωτιάς, ενώ ακόμη πιο παράδοξα, έχει επιβιώσει και ο ψυχοπαθής δολοφόνος που έπειτα από πόσες σφαίρες ακόμη και στο πρόσωπο και ακόμη μετά την έκρηξη και την φωτιά, επέζησε για ακόμη μια φορά. Πραγματικά αυτός ο Michael Myers τον απέθαντο έχει! Αντίθετα, όμως έχουμε μια δυσάρεστη εξέλιξη για την κοπέλα που επέζησε από τις δύο πρώτες ταινίες, αφού αφήνεται να εννοηθεί ότι τόσο εκείνη όσο και ο άντρας της έχουν πεθάνει λίγα χρόνια μετά, ενώ άφησαν ορφανό ένα κοριτσάκι που υιοθετήθηκε αργότερα. Ο Michael Meyers γεμάτος εγκαύματα μερικά χρόνια μετά, μαθαίνοντας για το κοριτσάκι που είναι η τελευταία του συγγενής, δραπετεύει κατά την διάρκεια μιας μεταφοράς του με μοναδικό στόχο να την εξοντώσει. Έτσι λοιπόν όπως και στην πρώτη ταινία, έχουμε την αρχή ενός νέου μακελειού στο Haddonfield!

Εδώ έχουμε διαφορετικούς σεναριογράφους και σκηνοθέτες πλέον από τις δύο πρώτες, όμως γίνεται προσπάθεια να μοιάσει στο στυλ της πρώτης ειδικά. Από ένα σημείο και μετά έχουμε άκρως σκοτεινή ταινία με την καλύτερη ίσως σκηνή, τη μάχη επάνω στη στέγη. Συνολικά είναι πιο ήπια θα έλεγα σε σχέση με τις δύο πρώτες και σε αυτό ευθύνεται η σκηνοθεσία κυρίως. Παρόλα αυτά έχει ένταση από τη στιγμή που θα ταμπουρωθούν όλοι στο σπίτι για προστασία από τον δολοφόνο και οι μάχες που θα ακολουθήσουν. Πολύ καλή επιστροφή του γιατρού και φυσικά του δολοφόνου, οι μόνοι ουσιαστικά που συνδέονται με τις πρώτες ταινίες. Αξιαγάπητη επίσης και η μικρούλα. Ο Michael Myers όπως και στις προηγούμενες ταινίες, δέχεται για ακόμη μια φορά πολλαπλά χτυπήματα και συνεχίζει ακάθεκτος! Το τέλος δεν ξεκαθαρίζει για το εάν επέζησε ή όχι. Επίσης έχουμε και μια ενδιαφέρουσα και ακραία ανατροπή που θα σοκάρει πολλούς!

Αρκετά καλή συνέχεια των δύο πρώτων, αν και λίγο πιο κάτω από εκείνες, αλλά προτείνεται παρόλα αυτά.

6/10 από μένα.

 

Halloween 5: The Revenge Of Michael Myers (1989)

https://www.imdb.com/title/tt0097474/

Ταινία θρίλερ. Η άμεση συνέχεια της 4ης ταινίας, όπου είχαμε την τεράστια ανατροπή στο τέλος η γλυκιά μικρούλα να επιτεθεί με κουζινομάχαιρο στη θετή μητέρα της, Ρέιτσελ. Τελικά από τότε έχει χάσει σχεδόν τη μιλιά της ενώ βρίσκεται σε κέντρο με άλλα παιδιά και με τον γνωστό γιατρό, τον μόνο συνδετικό κρίκο πλέον με τις πρώτες ταινίες εκτός του ίδιου του Myers φυσικά. Η μικρή δεν θυμάται καν το συμβάν ενώ φαίνεται ότι από τότε που έπιασε το χέρι του τραυματισμένου θείου της Michael Myers, συνδέθηκαν κάπως μεταξύ τους και κάπως έτσι αποδίδεται η επίθεσή της. Επίσης φαίνεται ότι μέσω αυτής της σύνδεσης μπορεί να αισθανθεί περίπου που βρίσκεται ο θείος της και επίσης αν κάποιος κινδυνεύει από αυτόν, έγινε κάτι σαν μέντιουμ δηλαδή και τρέμει κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο μόνος που την πιστεύει και προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει αυτό ώστε να εντοπίσει τον ψυχοπαθή δολοφόνο, είναι ο γιατρός Λούμις. Ο Myers στην προηγούμενη ταινία τραυματίστηκε σοβαρά από τους αστυνομικούς, όμως δεν είχε ξεκαθαρίσει εάν τον σκότωσαν ή όχι και τελικά όντως, επέζησε για ακόμη μια φορά και έχει ως στόχο τη μικρούλα. Θα καταφέρει κάποιος να τον σταματήσει;

Αν και η 4η ταινία ήταν μια αρκετά καλή συνέχεια των 2 πρώτων, τώρα πλέον έχουν πέσει οι ρυθμοί σε μια πολύ πιο ήπια και υποτονική ταινία. Υπάρχουν ακόμη καλά στοιχεία τρόμου ίσως με καλύτερη σκηνή τον αγώνα επιβίωσης της μικρούλας από τον θείο της στο παλιό σπίτι, αλλά γενικά δεν είχε ούτε πολλή δράση ούτε και το σασπένς που δημιουργησαν οι προηγούμενες. Βλέπεται απλά ως συνέχεια αλλά είναι πολύ πιο κάτω από την αρχική διλογία.

5.5/10 από μένα.

 

Halloween 6: The Curse of Michael Myers (1995)

https://www.imdb.com/title/tt0113253/

Ταινία θρίλερ/τρόμου. Η ταινία αυτή αποτελεί συνέχεια της 5ης και λαμβάνει χώρα μερικά χρόνια μετά. Ένας μυστηριώδης άνδρας στα μαύρα που εμφανίζεται στην 5η καταφέρνει με εκρήξεις να απελευθερώσει τον Michael Myers από τη φυλακή τον οποίο παίρνει μαζί του, ενώ απαγάγει παράλληλα και τη μικρούλα τότε Τζέιμι, την κόρη της Λόρι, ανιψιά του Myers και ουσιαστικά τελευταία συγγενή του. Ο γιατρός Λούμις αν και συνταξιούχος πλέον είναι από τους λίγους που πιστεύει ακόμη ότι ο Myers είναι ακόμη ζωντανός, όπως και ο ενήλικος πλέον Τόμι, ένα από τα παιδιά που έκανε μπέιμπι σίττιγκ η Λόρι στην πρώτη ταινία.

Η ταινία αυτή προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες ώστε να δώσει κάτι καινούργιο, αλλά και να μεγαλώσει το lore σχετικά με τον Myers. Κάποια σύμβολα βλέπαμε ήδη και στην 5η ταινία όπως και τον μαυροντυμένο άνδρα, που σημαίνει ότι η βασική ιδέα της 6ης ταινίας υπήρχε ήδη από τότε. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σκοταδιστική αίρεση με αρχέγονα έθιμα στις αρχαίες ρίζες του Halloween και στις ανθρωποθυσίες. Ένας από τους ρούνους που χρησιμοποιούσαν, το σύμβολο του οποίου είδαμε και στην 5η ταινία, είχε άκρως αρνητικό αντίκτυπο σε όποιον τον έριχναν. Ουσιαστικά η αρνητική του δύναμη είχε πέσει επάνω στον 6χρονο τότε Michael Myers και του δίνει απίστευτη δύναμη, αντοχή και σχεδόν αθανασία με αντάλλαγμα να τον μετατρέπει σε δολοφονική μηχανή για να κάνει θυσίες. Δηλαδή ο Myers είναι το θύμα μιας κατάρας/ρούνου που έχει πέσει πάνω του και δεν μπορεί να απαλλαγεί.

Στα θετικά σχεδόν ο εμπλουτισμός αν και η διαφοροποίηση και όλο το σκοτεινό στοιχείο με ανθρωποθυσίες, ξόρκια, αιμομιξίες κλπ, θα ξενίσει ίσως τους λάτρεις του franchise. Στα αρνητικά το γεγονός ότι όπως και η προηγούμενη ήταν σχετικά ήπια γενικά και δεν αγγίζει την αρχική διλογία, ενώ επίσης στα αρνητικά, η άσχημη κατάλληξη της μικρούλας της 4ης και 5ης ταινίας όπως και της κόρης της. Δυστυχώς, ο ηλικιωμένος πια γιατρός Λούμις είναι the last man standing από την 1η ταινία μέχρι αυτήν και ο οποίος δυστυχώς μετά από αυτή την ταινία συγχωρέθηκε και έκλεισε η αρχική ιστορία του franchise εδώ.

Δυσάρεστη κατάληξη και αρκετά μακριά από την αρχική ιδέα. Στους περισσότερους λάτρεις της σειράς δεν θα αρέσει πιστεύω.

5-5.5/10 από μένα.

 

Halloween H20: 20 Years Later (1998)

https://www.imdb.com/title/tt0120694/

Ταινία θρίλερ/τρόμου. Μια επετειακή ταινία για το franchise, 20 χρόνια μετά την πρώτη ταινία και 20 χρόνια μετά τους πρώτους πολλαπλούς φόνους του Myers. Το franchise αν και συνεχιζόταν με την ίδια ιστορία και με μόνο συνδετικό κρίκο τον γιατρό Λούμις και τον ίδιο τον ψυχοπαθή προφανώς, σταδιακά έχανε την αρχική αίγλη του, ενώ η τελευταία ταινία, η 6η του 1995, έδωσε ένα άκρως σκοταδιστικό ύφος, με αιρέσεις, βιασμούς, μαύρη μαγεία και ξόρκια και ανθρωποθυσίες και θυσίες βρεφών, ενώ στο τέλος έπεσε η κατάρα του "κηδεμόνα" του καταραμμένου Myers στον ίδιο τον γιατρό... Μια τέτοια ταινία απέχει πολύ από την αρχική ιδέα, ενώ το δυσάρεστο τέλος θα ξένισε αρκετούς φαν του franchise. Άφηνε να εννοηθεί συνέχεια η οποία όμως ήταν εξαιρετικά δύσκολη και τελικά σχεδόν αδύνατη όταν ο ηθοποιός που υποδυόταν τον γιατρό Λούμις απεβίωσε και γράφτηκε και στους τίτλους τέλους της 6ης ταινίας μάλιστα.

Επομένως ο μόνος τρόπος για να ξαναβγει ταινία Halloween είναι να αλλάξει η αρχική ιστορία. Για την ειδική επετειακή έκδοση λοιπόν, ο σεναριογράφος παρέβλεψε όλες τις ταινίες εκτός από την αρχική διλογία, ώστε να μπορεί να γίνει η μεγάλη επιστροφή της Jamie Lee Curtis και να συνεχίσει το franchise, καθώς στο τέλος της διλογίας η νεαρή τότε Λόρι είχε επιζήσει. Με συγκίνηση λοιπόν ακούμε τα λόγια του θανόντος στην πραγματικότητα αλλά και στο franchise αναγκαστικά, γιατρού Λούμις ο οποίος περιέγραφε τον Myers ως το απόλυτο κακό, χωρίς ίχνος συναισθήματος. Η Λόρι είναι πλέον καθηγήτρια κι έχει έναν έφηβο γιο, στην ίδια ηλικία που ήταν η ίδια όταν της επιτέθηκε ο αδελφός της Michael Myers. Αν και μετά από εκείνη την έκρηξη στο νοσοκομείο στο τέλος της 2ης ταινίας, όλοι πίστεψαν ότι ο Myers ήταν νεκρός, εκείνη ζούσε με τον φόβο για χρόνια ώσπου τελικά 20 χρόνια μετά επέστρεψε! Αυτή την φορά όμως η Λόρι δεν είναι πια η φοβισμένη νεαρή κοπέλα και θα κάνει τα πάντα για να τον πολεμήσει και να προστατέψει τον γιο της. Για πρώτη φορά έχουμε μια δυναμική Λόρι και φυσικά τη μεγάλη επιστροφή της Curtis! Και η νοσταλγία και η συγκίνηση χτυπάει κόκκινο!

Συνολικά έχουμε μια στρωτή ταινία με καλό σενάριο που κάνει καλή σύνδεση με τις δύο πρώτες και δεν αφήνει ερωτηματικά και γενικά έχουμε ό,τι θα θέλαμε για μια επετειακή ταινία! Παρόλα αυτά δεν αγγίζει σε αγωνία, σασπένς ή ένταση και δράση γενικότερα τις δύο πρώτες, αλλά είναι μια μονάδα κάτω από εκείνες. Παρόλα αυτά είναι αρκετά καλή και άνω του μετρίου και προτείνεται ως εναλλακτική συνέχεια της αρχικής διλογίας.

6/10 από μένα.

 

Halloween: Resurrection (2002)

https://www.imdb.com/title/tt0220506/

Ταινία θρίλερ/παρωδία. Η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί τη συνέχεια της επετειακής Halloween H20 (1998) κι επομένως ακολουθεί το 2ο χρονολόγιο του franchise όπου η Λόρι έχει επιζήσει ενώ έχει χαθεί πλέον ο γιατρός Λούμις (τόσο στις ταινίες όσο και στην πραγματικότητα μιας και μετά την τελευταία του 1ου χρονολογίου το 1995, συγχωρέθηκε ο άνθρωπος κι έτσι δημιουργήθηκε το 2ο εναλλακτικό χρονολόγιο). Η Λόρι στο τέλος της προηγούμενης ταινίας αποκεφάλισε τον φερόμενο ως Michael Myers, αλλά τελικά ήταν ο λάθος άνθρωπος και ο ψυχοπαθής αδελφός της είναι ακόμη ζωντανός και κυκλοφορεί. Αυτός ήταν και ο μόνος τρόπος για να επαναφέρουν τον Myers στο franchise και να το συνεχίσουν έστω και για μια ακόμη ταινία, μόνο που χάλασαν τον χαρακτήρα του Myers, καθώς όπως ξέρουμε, δεν σκέφτεται, ούτε στήνει σχέδια και παγίδες, μόνο σκοτώνει...

Έστω κι έτσι ξεκίνησε λοιπόν άλλη μια ταινία με την επιστροφή της Λόρι και του ψυχοπαθή αδελφού της, και ήδη στο ξεκίνημα έχουμε ένα άδοξο τέλος για την πρωταγωνίστρια. Τον κύριο ρόλο πλέον αναλαμβάνουν κάποιοι νέοι, ανάμεσά τους ένας ράπερ και μια μοντέλα και έχουμε εξερεύνηση του σπιτιού του Myers. Η ταινία δίνοντας άδοξο τέλος στη Λόρι και κόβοντας κάθε σύνδεση με την αρχική ιστορία γίνεται ήδη πιο αδύναμη σεναριακά. Μόνο που εκτός αυτών, είναι η πρώτη ταινία στην οποία μπήκε και το χιουμοριστικό στοιχείο ειδικά με τον Myers κάτι που καταντά γελοιότητα και θα ξενίσει πολλούς φαν του franchise. Η όλη σκηνοθεσία ήταν σχεδόν ερασιτεχνική, ξεκάθαρα για ταινία κάτω του μετρίου και όχι για ταινία αυτού του franchise, ενώ και οι πρωταγωνιστές δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, πολύ ρηχά πράγματα γενικά. Στα θετικά ήταν παρόλα αυτά η όλη εξερεύνηση του σκοτεινού ερημωμένου σπιτιού του Myers όπως και τα κρυφά περάσματα στο υπόγειο και το όλο σκοτεινό και κλειστοφοβικό στοιχείο που δόθηκε όπως και οι φόνοι. Το τέλος, με τον απέθαντο ως γνωστόν, Myers, αφήνει να εννοηθεί και συνέχεια, η οποία όμως δεν δόθηκε ποτέ, ειδικά με την απώλεια της Λόρι και αυτό το χρονολόγιο εξασθενημένο πια σταμάτησε εδώ.

Ίσως η πιο αδύναμη ταινία όλου του franchise γενικά, πολύ μέτρια και ρηχή ταινία, παρά το σκοτεινό της στοιχείο. Μόνο για μια φορά, αλλιώς προσπεράστε.

5/10 από μένα.

 

Halloween (2018)

https://www.imdb.com/title/tt1502407/

Ταινία θρίλερ/τρόμου. Η επιστροφή του έπους με μια δυνατή ταινία, 40 χρόνια μετά το ξεκίνημα του franchise! Έπειτα από το άδοξο σταμάτημα του αρχικού χρονολογίου στο οποίο η Λόρι είχε χαθεί σε αυτοκινητιστικό και πρωταγωνιστούσε μόνο ο Δρ. Λούμις εναντίον του Myers και έπειτα από την τελευταία ταινία (1995) ο ηθοποιός που υποδυόταν τον Δρ. Λούμις συγχωρέθηκε, κι έπειτα από ένα αξιόλογο αλλά ρηχό επαναξεκίνημα του franchise με το 2ο χρονολόγιο όπου αν και δεν ζούσε πια ο Δρ. Λούμις, η Λόρι επέστρεψε σε ρόλο αντιπάλου του Myers, αλλά είχε άδοξο κινηματογραφικό τέλος στην κωμικοτραγική ταινία του 2002 με την οποία σταμάτησε και το 2ο και πιο αδύναμο χρονολόγιο, έχουμε πλέον την επανέναρξη του franchise με 3ο χρονολόγιο, το οποίο κρατάει τα γεγονότα μόνο της πρώτης ταινίας του 1978, όπου η Λόρι επέζησε, ο Myers το είχε σκάσει αλλά εδώ αφήνει να εννοηθεί ότι μετά από λίγο τον συνέλαβαν και τον έκλεισαν για χρόνια στο ψυχιατρείο.

Όπως και στο 2ο χρονολόγιο έχουμε τη μεγάλη επιστροφή της Jamie Lee Curtis και έχει χαθεί πλέον ο Δρ. Λούμις, η οποία όμως απέκτησε κόρη όπως στο πρώτο χρονολόγιο και εδώ έχει και νεαρή πλέον εγγονή. Η Λόρι ζει στο περιθώριο, απομονωμένη, χρόνια, να προετοιμάζεται τόσο καιρό για μια ενδεχόμενη επιστροφή του Myers, κι επομένως αν και σε πιο ώριμη ηλικία πια, είναι πιο δυναμική από ποτέ! Η κόρη της θέλει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή και έχει απομακρυνθεί από εκείνη, αλλά η εγγονή της είναι πιο κοντά της. Ο Myers για χρόνια αμίλητος και αδρανής ένα έναυσμα χρειάζεται μόνο για να πυροδοτήσει την αμείλικτη δολοφονική μηχανή μέσα του.

Η ταινία ξεκινάει πολύ δυναμικά με την επιστροφή της ανεπανάληπτης μουσικής του Carpenter από την πρώτη ταινία, ενώ βλέπουμε από την πλάτη τον ψυχοπαθή δολοφόνο και μια δυνατή σκηνή με έναν δημοσιογράφο να φωνάζει "Michael!!! Say something!!!" και να του δείχνει την τρομακτική του μάσκα που ήταν κομμάτι του δολοφόνου μέσα του. Έχουμε επίσης τη μεγάλη επιστροφή της Curtis ως ώριμη αλλά δυναμική Λόρι, όπως και ενός αστυνομικού στα γεγονότα του 78, σερίφη τώρα που υποδύεται ο έμπειρος και αγαπητός Will Patton. Το πιο δυνατό κομμάτι της ταινίας όμως δεν είναι μόνο το καστ αλλά είναι πραγματικά η σκηνοθεσία της! Έπειτα από 40 χρόνια έχουμε επιτέλους μια ταινία που είναι αντάξια της πρώτης!!! Σκηνοθεσία πολύ δυνατή με εξαιρετικά πλάνα και οπτικές γωνίες που ενισχύουν το συναίσθημα και καθηλώνουν τον θεατή μέχρι το τέλος!!! Επίσης το σενάριο δεν αφήνει περιθώριο για λάθη ή κενά, ενώ έχουμε δυνατή σύνδεση με την πρώτη ταινία αλλά και μερική αντιστροφή σε σημεία όπου η Λόρι επιβιώνει και αντεπιτίθεται στην τελική μάχη με τον Myers! Έχουμε άφθονο σασπένς και δράση με τις απαραίτητες όμως παύσεις στη δράση όπου χρειάζονται για να ξεκουράζουν τον θεατή. Έχουμε επίσης και ενδιαφέρουσες ανατροπές, αλλά και άφθονη νοσταλγία και συγκίνηση! Η τελική εισβολή του Myers όμως, είναι και το πιο δυνατό κομμάτι σε όλη την ταινία! Κρυφτό αλλά και έλεγχος όλου του σπιτιού από τη Λόρι για να βρει και να σκοτώσει τον Myers σε ένα σκοτεινό και άκρως τρομακτικό και με αγωνία κομμάτι της ταινίας που κόβει την ανάσα! Η τελική μάχη είναι άκρως εντυπωσιακή και με πολύ καλά εφέ, αφήνοντας όμως ένα μικρό περιθώριο αμφιβολίας για τον απέθαντο πλέον Myers.

Συνολικά έχουμε μια άψογα καλοδουλεμένη ταινία, με εξαιρετική σκηνοθεσία που καθηλώνει και σε συνδυασμό με την ανεπανάληπτη μουσική του Carpenter αλλά και δυνατό καστ και έχουμε τελικά μαζί με την πρώτη ταινία, την καλύτερη ταινία όλου του franchise!!! Ακόμη και ως ανεξάρτητη ταινία αν την δει κάποιος χωρίς να έχει δει την πρώτη, είναι επίσης πολύ δυνατή!

Εξαιρετική δουλειά!

7-7.5/10 από μένα.

 

Halloween Kills (2021)

https://www.imdb.com/title/tt10665338/

Ταινία θρίλερ/τρόμου. Η ταινία αποτελεί την άμεση συνέχεια της πολύ δυνατής ταινίας του 2018 με την οποία ξεκίνησε το 3ο χρονολόγιο. Ο πραγματικά απέθαντος Myers που είδαμε να παγιδεύεται από την Λόρι στο υπόγειο και να τυλίγεται στις φωτιές, επιστρέφει με την βοήθεια άτυχων... πυροσβεστών, που δεν ξέρουν τι έχει συμβεί. Προσπαθώντας να σβήσουν τη φωτιά φτάνουν και στο υπόγειο και πραγματικά έχουμε μια από τις πιο δυνατές σκηνές της ταινίας! Ένας απέθαντος ψυχοπαθής αναδύεται μέσα από τις φλόγες και έρχεται αντιμέτωπος με όλους τους πυροσβέστες. Ένας εναντίον όλων! Οι πυροσβέστες όμως δεν ξέρουν ότι δεν έχουν καμία ελπίδα απέναντι στον απέθαντο θεριστή!

Η ταινία μετά από αυτή την δυνατή εισαγωγή, προσπαθεί να δυναμώσει τη σύνδεση με την πρώτη ταινία του 1978 και προσθέτει νέα στοιχεία που υποτίθεται ότι έλαβαν χώρα εκείνη τη νύχτα του μακελειού. Στοιχεία από τον σερίφη που ήταν αστυνομικός τότε, όπως και από ένα παιδί που ξέφυγε τότε και είναι ενήλικας πλέον. Έχουμε επίσης και τη γιατρό που συνόδευε ο Δρ. Λούμις στο ψυχιατρείο τότε πριν το σκάσει ο ψυχοπαθής δολοφόνος και η οποία επίσης επέζησε από τότε, αλλά και ένα κοριτσάκι τότε την οποία έκαναν μπέιμπι σίττινγκ, ενήλικη τώρα. Προσθέτοντας λοιπόν νέα στοιχεία και χαρακτήρες, γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης του σεναρίου για να τραβήξει περισσότερο το franchise και έγινε επιστροφή παλαιών χαρακτήρων και ανάπτυξή τους ώστε να ενισχυθεί η σύνδεση με την πρώτη ταινία όπως και η νοσταλγία. Παρόλα αυτά προστίθενται και κάποιοι νέοι χαρακτήρες εντελώς ανούσιοι που έκαναν απλά ένα πέρασμα και δεν προσέφεραν τίποτα το ουσιαστικό, αλλά αντιθέτως καθυστέρησαν την εξέλιξη της ταινίας και δαπανήθηκε πολύτιμος χρόνος ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε δράση, απαραίτητη για μια ταινία του είδους.

Συνολικά έχουμε μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια συνέχισης του franchise με πολύ δυνατή σύνδεση και με την ταινία του 2018 αλλά και με την πρώτη. Η προσθήκη πολλών νέων χαρακτήρων ελάττωσε δυστυχώς τη δράση και ο πρωταγωνιστικός ρόλος μοιράστηκε σε πολλά άτομα και η τραυματισμένη Λόρι και ο σερίφης περιορίστηκαν κάπως, ενώ βγήκαν μπορστά περισσότερο η κόρη και η εγγονή της Λόρι μαζί με κάποιους νεόυς χαρακτήρες. Παρόλα αυτά το θετικό κομμάτι είναι η ενίσχυση του σεναρίου όπως και ο ελαφρώς φιλοσοφικός του χαρακτήρας όπου όλη η κοινότητα για ακόμη μία νύχτα σηκώνεται στο πόδι και δημιουργείται όχλος που δεν σκέφτεται, επιθυμεί μόνο να σκοτώσει, καθώς ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους φωνάζοντας "Evil dies tonight!!!". Η φιλήσυχη κοινότητα λοιπόν μετατρέπεται η ίδια σε Myers και έχει και τα δικά της θύματα. Αυτό το δημιούργημα του Myers, το χάος σε μια άλλωτε ήρεμη κοινότητα όπου δεν συμβαίνει ποτέ τίποτα το συνταρακτικό. Αν και ήταν γενικά πιο ήρεμη ταινία από την προηγούμενη, υπήρξαν κάποιες δυνατές σκηνές, όπως αυτή του όχλου στο νοσοκομείο, η τελική αντεπίθεση του πραγματικά απέθαντου Myers, χιλιοτραυματισμένου ενάντια σε όλους, αλλά και η πιο δυνατή σκηνή στο ξεκίνημα του έργου όπου ο θεριστής αναδύεται μέσα από τις φλόγες και σκορπά τον θάνατο στους ανυποψίαστους πυροσβέστες!

Θα προτιμούσα να παραληφθούν κάποιοι ανούσιοι νέοι χαρακτήρες, όπως και ο "εκμοντερνισμός" του franchise, ώστε να αντικατασταθούν με περισσότερες σκηνές δράσης. Εϊναι πιο ήπια γενικά από την προηγούμενη ταινία του 2018, αλλά χάρη στην πολύ καλή σεναριακή ανάπτυξη και την άψογη σκηνοθεσία ιδιαίτερα με τις 2-3 έντονες σκηνές σε συνδυασμό με την παράλληλη αφήγηση της Λόρι και την ανεπανάληπτη μουσική του Carpenter, καταφέρνει να διατηρήσει το franchise σε καλό επίπεδο αν και λίγο πιο κάτω από την ταινία του 2018. Παρά την όλη σύνδεση και το δέσιμο με τις παλιές και την προηγούμενη παρόλα αυτά ταινία, το τέλος δείχνει ότι δεν θέλει να είναι αυτή το κλείσιμο του franchise αν και κατά την γνώμη μου θα έπρεπε όσο διατηρεί ακόμη καλό επίπεδο, αλλά ο δημιουργός ήθελε άλλη μια ταινία πριν κλείσει.

6.5/10 από μένα.

 

Halloween Ends (2022)

https://www.imdb.com/title/tt10665342/

Ταινία θρίλερ. Η ταινία αποτελεί το τέλος της τριλογίας του Green, αλλά και του 3ου χρονολογίου του franchise. Λαμβάνει χώρα 4 χρόνια μετά τα γεγονότα της ταινίας Halloween Kills (2021), όπου ο απέθαντος Myers αντιμέτωπος με έναν όχλο της κοινότητας, μόνος και χιλιοτραυματισμένος, θέρισε τους πάντες για ακόμη μια φορά, γύρισε σπίτι του όπου βρήκε και δολοφόνησε την κόρη της Λόρι και έφυγε μετά μακριά.

Εδώ λοιπόν η Λόρι έχοντας αναρρώσει από τους σωματικούς τραυματισμούς της, προσπαθεί με την εγγονή της να βρουν την ηρεμία αν και ξέρουν ότι ο Myers είναι ακόμη κάπου εκεί έξω και γράφει ένα βιβλίο με την ιστορία της. Παράλληλα, έχουμε την εισαγωγή μιας νέας ιστορίας, ενός φιλήσυχου νέου που από ατύχημα, σκοτώνεται το μικρό αγόρι που του έκανε μπέιμπι σίττινγκ. Αν και το δικαστήριο τον αθωώνει, στιγματίζεται σε ολόκληρη την κοινότητα και περιθωριοποιείται. Ώσπου μια συνάντηση με τον Myers τον αλλάζει και αρχίζει να καλλιεργείται το σκοτάδι μέσα του και τα δολοφονικά ένστικτα που είχε ο Myers. Η κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο δολοφόνους σε αυτή την περίπτωση και για ακόμη μια φορά όλα μένουν στη Λόρι για να τους σταματήσει.

Η ταινία δυστυχώς δεν ακολουθεί την αίγλη των προηγούμενων δύο ταινιών που ήταν αρκετά καλές και συνολικά από τις καλύτερες στο franchise. Παρόλο που η προηγούμενη κλείνει με μεγάλη ένταση, η συγκεκριμένη τοποθετείται 4 χρόνια μετά, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει άμεση συνέχεια της προηγούμενης ώστε να διατηρήσει την ένταση έστω και εκ παραδρομής. Ένα άλλο αρνητικό στο σενάριο είναι ότι τόσο η Λόρι όσο και ο Myers είναι σκιές του εαυτού τους. Η Λόρι έχει ηρεμήσει και φαίνεται απλά ως κηδεμόνας της εγγονής της και όχι η δυναμική Λόρι που ήταν. Το χειρότερο όμως είναι ο ίδιος ο Myers. Σε όλο το franchise, ήταν πραγματικά απέθαντος και ασταμάτητος με μεγάλη δύναμη, έτρωγε σφαίρες αντί για δείπνο και επέζησε από πολλαπλές μαχαιριές, πυροβολισμούς, φωτιές ακόμη και εκρήξεις και συνέχιζε κανονικά να θερίζει κόσμο στο διάβα του! Εδώ έχει κρυφτεί σε υπονόμους, γερασμένος και αδύναμος, η απόλυτη απομυθοποίηση και η παρακμή ενός θρύλου, ενώ και ο ρόλος του είναι δευτερεύων στην συγκεκριμένη ταινία... Όπως και ο ρόλος της Λόρι. Γενικά πρωταγωνιστές είναι η εγγονή της Λόρι και ο νέος που μετατρέπεται σταδιακά σε έναν νέο Myers, ο οποίος όμως επίσης δεν πείθει. Ένα ιδιαίτερο ειδύλλιο που δεν θα προλάβει να κρατήσει. Αυτό είναι και ο κορμός του σεναρίου της ταινίας, ενώ ως κλείσιμο ενός franchise ή έστω του συγκεκριμένου χρονολογίου, θα έπρεπε να είναι για μια τελευταία φορά η Λόρι με το Myers...

Έτσι λοιπόν η ταινία καταλήγει να είναι πολύ ήπια, με ένα ατυχές ειδύλλιο και χωρίς δράση συνολικά και θα απογοητεύσει όλους τους λάτρεις του franchise που ανυπομονούσαν να δουν το κλείσιμο της σειράς με Λόρι και Myers. Όταν θα επιστρέψει σε δράση ο Myers θα είναι πλέον αργά για να αποκτήσει νόημα η ταινία, ενώ η τελική μάχη υστερεί σε σχέση με τις άλλες δύο ταινίες και φυσικά σε σχέση με την πρώτη. Το τέλος του θρυλικού απέθαντου Myers είναι αρκετά ήπιο και άδοξο θα έλεγα, αν και το κλείσιμο της ταινίας το κάνει ξεκάθαρο ότι τουλάχιστον σε αυτό το χρονολόγιο δεν θα υπάρξει συνέχεια του Myers αλλά κλείνει εδώ.

Μεγάλη απογοήτευση συνολικά, μια από τις πιο αδύναμες ταινίες του franchise, κρίμα γιατί όλοι περίμεναν ένα επικό κλείσιμο, πολύ περισσότερο αν λάβουμε υπόψιν τις δύο πολύ καλές ταινίες που προηγήθηκαν από τον ίδιο δημιουργό στο ίδιο χρονολόγιο.

Προτείνεται μόνο ως επίλογος για να κλείσει η σειρά, διαφορετικά δεν αξίζει δυστυχώς, πολύ βαρετή και ανούσια στο σύνολό της.

5-5.5/10 από μένα.

Edited by Mivas

Ιστορικό κινητών: Nokia 3410, 7250i, N97, Lumia 520, Lumia 925, Lumia 1020 64GB, Nokia Lumia 830 - Limited Gold Edition, Lumia 950, N950 Developer kit, Nokia Dali with Simple Dali UI, Nokia Reader - "Pine", Jolla Phone - The First One, Jolla C Limited Edition

Στην άκρη: Nokia 6230i, 8210, N86 8MP, 808 PureView, Nokia "Goldfinger", Nokia "McLaren", Panasonic Lumix DMC-CM1

Σε χρήση: Nokia 9 Pureview, Nokia 808 Pureview

Link to comment
Share on other sites

@Mivas πολύ καλή και αναλυτική η περιγραφή σου και σε αυτή τη σειρά και στα Hellraiser.

Αφού σου αρέσουν σειρές ταινιών θρίλερ/φαντασίας θα σου πρότεινα τη σειρά ταινιών Psycho (1960-1998) και Πλανήτη των Πιθήκων (1968-2017).

Link to comment
Share on other sites

15 ώρες πριν, StandArd said:

@Mivas πολύ καλή και αναλυτική η περιγραφή σου και σε αυτή τη σειρά και στα Hellraiser.

Αφού σου αρέσουν σειρές ταινιών θρίλερ/φαντασίας θα σου πρότεινα τη σειρά ταινιών Psycho (1960-1998) και Πλανήτη των Πιθήκων (1968-2017).

Ευχαριστώ για τις προτάσεις!

Τα ψυχώ τα έχω δει όλα, τις 4 πρώτες με τον συγχωρεμένο Πέρκινς, η πρώτη, η ασπρόμαυρη κλασική, οι 2 και 3 επίσης καλές, από την 3η έχει μείνει το κλασικό soundtrack της Μωρίν στην έρημο στην εισαγωγή της ταινίας (Maureen In The Desert), η 4η ήταν πολύ κατώτερη από την τριλογία, δεν θα την πρότεινα. Εϊδα κι ένα ριμέικ της πρώτης, πρέπει να ήταν αυτή του 1998, αλλά οι ερμηνείες και η σκηνοθεσία δεν...

Τα αμερικανικά ψυχώ με Μπέιλ ήταν τελείως διαφορετικά, σε στυλ και ύφος, ο Μπέιλ εξαιρετικές ερμηνείες πάντα, αλλά το ύφος δεν μου άρεσε, προτιμώ το στυλ της παλιάς τριλογίας με Πέρκινς.

 

Από πλανήτη των πιθήκων έχω δει στον κινηματογράφο όταν βγήκε αυτή του 2001 με τον Wahlberg, πολύ καλή και φυσικά την τελευταία τριλογία με τον Καίσαρα από την οποία η 2η με κόντρα τον Κόμπα ήταν ίσως η αγαπημένη μου (και η 1η φυσικά για το ξεκίνημα όταν πρωτομίλησε ο Καίσαρας και έγινε ο μεγάλος ξεσηκωμός), η 3η ήταν κατώτερη και δραματική και για ανθρώπους και για πιθήκους... Πιο παλιές δεν έχω δει, θα ρίξω μια ματιά, υποθέτω αν μιλάμε για ασπρόμαυρες, θα είναι κλασικές πια, σαν τα παλιά Κινγκ Κογκ, Γκοτζίλα κλπ

Ιστορικό κινητών: Nokia 3410, 7250i, N97, Lumia 520, Lumia 925, Lumia 1020 64GB, Nokia Lumia 830 - Limited Gold Edition, Lumia 950, N950 Developer kit, Nokia Dali with Simple Dali UI, Nokia Reader - "Pine", Jolla Phone - The First One, Jolla C Limited Edition

Στην άκρη: Nokia 6230i, 8210, N86 8MP, 808 PureView, Nokia "Goldfinger", Nokia "McLaren", Panasonic Lumix DMC-CM1

Σε χρήση: Nokia 9 Pureview, Nokia 808 Pureview

Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, Mivas said:

Ευχαριστώ για τις προτάσεις!

Τα ψυχώ τα έχω δει όλα, τις 4 πρώτες με τον συγχωρεμένο Πέρκινς, η πρώτη, η ασπρόμαυρη κλασική, οι 2 και 3 επίσης καλές, από την 3η έχει μείνει το κλασικό soundtrack της Μωρίν στην έρημο στην εισαγωγή της ταινίας (Maureen In The Desert), η 4η ήταν πολύ κατώτερη από την τριλογία, δεν θα την πρότεινα. Εϊδα κι ένα ριμέικ της πρώτης, πρέπει να ήταν αυτή του 1998, αλλά οι ερμηνείες και η σκηνοθεσία δεν...

Τα αμερικανικά ψυχώ με Μπέιλ ήταν τελείως διαφορετικά, σε στυλ και ύφος, ο Μπέιλ εξαιρετικές ερμηνείες πάντα, αλλά το ύφος δεν μου άρεσε, προτιμώ το στυλ της παλιάς τριλογίας με Πέρκινς.

 

Από πλανήτη των πιθήκων έχω δει στον κινηματογράφο όταν βγήκε αυτή του 2001 με τον Wahlberg, πολύ καλή και φυσικά την τελευταία τριλογία με τον Καίσαρα από την οποία η 2η με κόντρα τον Κόμπα ήταν ίσως η αγαπημένη μου (και η 1η φυσικά για το ξεκίνημα όταν πρωτομίλησε ο Καίσαρας και έγινε ο μεγάλος ξεσηκωμός), η 3η ήταν κατώτερη και δραματική και για ανθρώπους και για πιθήκους... Πιο παλιές δεν έχω δει, θα ρίξω μια ματιά, υποθέτω αν μιλάμε για ασπρόμαυρες, θα είναι κλασικές πια, σαν τα παλιά Κινγκ Κογκ, Γκοτζίλα κλπ

Το Ψυχώ του Χίτσκοκ είναι αριστούργημα. Να ξέρεις πως διδάσκεται στις καλύτερες σχολές κινηματογράφου. Τη δεύτερη την είδα πριν πολλά χρόνια αλλά δε μου έκανε αίσθηση. Πολύ κατώτερη από τη πρώτη αλλά σκοπεύω κάποια στιγμή να της ξαναδώσω ευκαιρία.

Το American Psycho το έχω δει. Εξαιρετική ταινία και πανέξυπνο φινάλε. Αν υπήρχε διάθεση θα έφτιαχναν καλή σειρά ταινιών. Τελικά επιλέξανε την αρπαχτή με τη βιντεοταινία του 2002.

Για τον Πλανήτη των Πιθήκων η καλύτερη από όλες είναι αυτή του 1968 με τον Τσάρλτον Ίστον. Βγήκαν και άλλες τέσσερις συνέχειες που βλέπονταν αλλά καμία σχέση με τη πρωτότυπη που είναι σημείο αναφοράς για τον κινηματογράφο.

Η τελευταία τριλογία μου άρεσε, είχε καλή υπόθεση, οπτικά εφέ και σκηνές δράσης αλλά δε φτάνει σε καμία περίπτωση την πρωτότυπη του 1968. Αυτή του 2001 την είχα δει όταν βγήκε: Αρπαχτή κι ας ήταν σκηνοθέτης ο Τιμ Μπάρτον.

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, StandArd said:

Το Ψυχώ του Χίτσκοκ είναι αριστούργημα. Να ξέρεις πως διδάσκεται στις καλύτερες σχολές κινηματογράφου. Τη δεύτερη την είδα πριν πολλά χρόνια αλλά δε μου έκανε αίσθηση. Πολύ κατώτερη από τη πρώτη αλλά σκοπεύω κάποια στιγμή να της ξαναδώσω ευκαιρία.

Το American Psycho το έχω δει. Εξαιρετική ταινία και πανέξυπνο φινάλε. Αν υπήρχε διάθεση θα έφτιαχναν καλή σειρά ταινιών. Τελικά επιλέξανε την αρπαχτή με τη βιντεοταινία του 2002.

Για τον Πλανήτη των Πιθήκων η καλύτερη από όλες είναι αυτή του 1968 με τον Τσάρλτον Ίστον. Βγήκαν και άλλες τέσσερις συνέχειες που βλέπονταν αλλά καμία σχέση με τη πρωτότυπη που είναι σημείο αναφοράς για τον κινηματογράφο.

Η τελευταία τριλογία μου άρεσε, είχε καλή υπόθεση, οπτικά εφέ και σκηνές δράσης αλλά δε φτάνει σε καμία περίπτωση την πρωτότυπη του 1968. Αυτή του 2001 την είχα δει όταν βγήκε: Αρπαχτή κι ας ήταν σκηνοθέτης ο Τιμ Μπάρτον.

Τσάρλτον Ϊστον ε; Κατάλαβα, μιλάμε για κλασικές ταινίες. Δεν τις έχω δει εκείνες τις παλιές, θα τις έχω υπόψιν κάποια στιγμή, ιδιαίτερα την πρώτη του 1968. Αυτή του 2001 καλή σαν ιδέα, είχε και εφέ κλπ, αλλά ήθελε το κάτι παραπάνω, η καινούργια τριλογία μου άρεσε κι εμένα σαν ιστορία γενικά, καλύτερη από εκείνη του 2001 σαν σύνολο. Θα την ψάξω την παλιά κάποια στιγμή να την δω κι εκείνη.

Hellhole (2022)

https://www.imdb.com/title/tt19724142/

Ταινία μυστηρίου/τρόμου από Πολωνία. Μεταφερόμαστε σε ένα απομονωμένο μοναστήρι στην Πολωνία μερικές δεκαετίες πίσω, όπου ένας μυστικός αστυνομικός διερευνεί ως μοναχός κάποιες υποθέσεις εξαφανισμένων γυναικών στο μοναστήρι. Φαινομενικά πρόκειται για περιπτώσεις δαιμονισμένων, τις οποίες οι μοναχοί προσπαθούν να θεραπεύσουν με εξορκισμό, όμως το μοναστήρι αυτό και οι ίδιοι οι μοναχοί κρύβουν κάτι πολύ πιο σκοτεινό από αυτό. Θα μπορέσει ο αστυνομικός να σταματήσει το σχέδιό τους πριν είναι αργά;

Η ταινία είναι πραγματικά άκρως ατμοσφαιρική στο γκρίζο και ομιχλώδες τοπίο και σε ένα σκοτεινό μοναστήρι που κρύβει κάτι το ανίερο. Έχει γίνει πραγματικά εκπληκτική σκηνοθεσία αλλά και εφέ με ό,τι μέσα υπήρχαν, και το μυστήριο και το μεταφυσικό σταδιακά έχτιζε το σασπένς για το τι μυστικό έκρυβαν οι μοναχοί. Η ταινία ως ιδέα έχει πολύ έντονες επιρροές από το End of Days (1999) με τον Schwarzenegger, αλλά εδώ κυριαρχεί το μυστήριο και το απόκοσμο και όχι τόσο η δράση. Όλα τα γυρίσματα έχουν γίνει αποκλειστικά και μόνο στο μοναστήρι και στις κατακόμβες ενώ θα μπορούσε να εμπλουτιστεί παραπάνω. Επίσης το τέλος κλείνει κάπως απότομα και αφήνει τον θεατή να φανταστεί τη συνέχεια, θα μπορούσε να δείξει κάτι παραπάνω και να τραβήξει περισσότερο η ένταση και η δράση, που ο θεατής περίμενε σε ολόκληρη την ταινία. Ακόμη, η παύση στο σασπένς πριν το δυνατό τέλος, ήταν πραγματικά ανούσια και κατέστρεψε την κλιμακούμενη ένταση που έχτιζε όλη η υπόλοιπη ταινία. Θεωρώ ότι με λίγη ακόμη δουλειά και με αφαίρεση περιττών και ανόητων στοιχείων, θα μπορούσε να γίνει ένα αριστούργημα.

Είναι αξιόλογη ταινία παρόλα αυτά, με μίξη ιδεών από άλλες ταινίες και είναι άκρως ατμοσφαιρική! Προτείνεται για τους λάτρεις του είδους.

6-6.5/10 από μένα.

Ιστορικό κινητών: Nokia 3410, 7250i, N97, Lumia 520, Lumia 925, Lumia 1020 64GB, Nokia Lumia 830 - Limited Gold Edition, Lumia 950, N950 Developer kit, Nokia Dali with Simple Dali UI, Nokia Reader - "Pine", Jolla Phone - The First One, Jolla C Limited Edition

Στην άκρη: Nokia 6230i, 8210, N86 8MP, 808 PureView, Nokia "Goldfinger", Nokia "McLaren", Panasonic Lumix DMC-CM1

Σε χρήση: Nokia 9 Pureview, Nokia 808 Pureview

Link to comment
Share on other sites

Suspiria (2018) 7/10

Αρκετά καλή ατμοσφαιρική ταινία φαντασίας που υποστηρίχθηκε καλά από τους ηθοποιούς. Είχε πολύ ενδιαφέρον πως θα καταλήξει και σε αυτό οφείλεται στη σκηνοθεσία του Luca Guadagnino. Δε μπορώ να θυμηθώ καθόλου τη ταινία του Ντάριο Αρτζέντο που πάνε πολλά χρόνια από τότε που την είδα και θα τη ξαναδώ το συντομότερο για να έχω ένα μέτρο σύγκρισης.

Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) 7/10

Ευχάριστη έκπληξη. Όσκαρ κινουμένων σχεδίων του 2019 και θα έλεγα πως το άξιζε ένα κλικ περισσότερο από τις άλλες υποψήφιες (εκτός από το Mirai που δεν έχω δει ακόμα). Πολύ δράση και απρόβλεπτη πλοκή που κινούνταν πολύ γρήγορα ενώ πέτυχε και ενσυναίσθηση σε ορισμένες σκηνές. Δεν είναι για όλα τα γούστα αλλά η πλειοψηφία που είναι οπαδοί της Μάρβελ θα την αγαπήσουν.

Link to comment
Share on other sites

See How They Run (2022)

https://www.imdb.com/title/tt13640696/

Ταινία νεονουάρ/εξιχνίασης εγκλήματος. Μια ακόμη ταινία νεονουάρ, νοσταλγό της παλιάς χρυσής εποχής, που μας ταξιδεύει στην Αγγλία και τουλάχιστον μισό αιώνα πίσω και στην εποχή της Άγκαθα Κρίστι. Όπως λέει και ο αφηγητής Adrien Brody, πρόκειται για μια υπόθεση Who-did-it, όπου γνωρίζουμε το ή τα εγκλήματα, όμως δεν γνωρίζουμε τον ένοχο. Όλοι είναι ύποπτοι και οι υποψίες μπορεί να πέσουν σε λάθος ανθρώπους και έπειτα από ανατροπές θα έρθει τελικά η αποκάλυψη στο τέλος. Ο αφηγητής παρόλα αυτά που έχει ένα μικρό ρόλο στο ξεκίνημα κυρίως, ως Αμερικάνος οραματίζεται κάτι πιο έντονο από τα κλασικά έργα της Αγκαθα Κρίστι και τελικά το ζει (ή όχι) σε αυτή την ταινία.

Ένα αρκετά ενδιαφέρον και περίτεχνο σενάριο, με πολύ καλή δουλειά στο να μας μεταφέρει σε άλλη εποχή, όπως και εξαιρετική σκηνοθεσία και καστ. Το ύφος της ξεφεύγει όντως από τις κλασικές ταινίες του είδους, προστίθεται το χιουμοριστικό στοιχείο σε σημεία, είτε με πράξεις είτε με εκφράσεις, γίνεται και λίγο πιο έντονη και διαφοροποιείται γενικά. Βλέπεται πολύ ευχάριστα και είναι αρκετά ανάλαφρη για να περάσετε όμορφα την ώρα σας, αν και θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δυνατή, όπως κάποιες άλλες νεονουάρ ταινίες.

Εάν σας αρέσει προτείνω επίσης και το Knives out (2019) με το χιουμοριστικό στοιχείο, αλλά και το πιο σοβαρό Death on the Nile (2022).

6.5/10 από μένα.

Edited by Mivas

Ιστορικό κινητών: Nokia 3410, 7250i, N97, Lumia 520, Lumia 925, Lumia 1020 64GB, Nokia Lumia 830 - Limited Gold Edition, Lumia 950, N950 Developer kit, Nokia Dali with Simple Dali UI, Nokia Reader - "Pine", Jolla Phone - The First One, Jolla C Limited Edition

Στην άκρη: Nokia 6230i, 8210, N86 8MP, 808 PureView, Nokia "Goldfinger", Nokia "McLaren", Panasonic Lumix DMC-CM1

Σε χρήση: Nokia 9 Pureview, Nokia 808 Pureview

Link to comment
Share on other sites

Γενικά ανεβάζω ταινίες της τρέχουσας χρονιάς ή των τελευταίων ετών, δεν βάζω παλαιότερες ταινίες στο νήμα, αλλά αν τύχει και δω για πρώτη φορά διαμαντάκι που δεν είχα δει όταν πρωτοβγήκε, το βάζω και για άλλους αν δεν το έχουν δει. Το Ninth Gate για παράδειγμα που το είδα για πρώτη φορά πριν κάποιους μήνες ήταν ένα διαμάντι. Αλλά και η ακόλουθη μου άρεσε πάρα πολύ και ίσως περισσότερο από τη Λάμψη με Νίκολσον. Πάμε λοιπόν.

 

1408 (2007)

https://www.imdb.com/title/tt0450385/

Ταινία φαντασίας/μεταφυσικού τρόμου. Μία από τις πιο επιτυχημένες μεταφορές έργων του Stephen King στη μεγάλη οθόνη, το δωμάτιο 1408 από το οποίο δεν ξεφεύγει κανένας! Έχοντας επιρροές από έργα όπως η Λάμψη με το στοιχειωμένο ξενοδοχείο, γεμάτο με μεταφυσικές εμπειρίες, αλλά και ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Έτσι λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα δωμάτιο με έντονη μεταφυσική δραστηριότητα, όπου τουλάχιστον 50 άτομα πέθαναν εκεί με φυσιολογικά ή μη αίτια. Ένας συγγραφέας βιβλίων σχετικά με στοιχειωμένα μέρη, πηγαίνει συνεχώς για εξερεύνηση σε τέτοια μέρη πριν γράψει τα βιβλία του. Καθώς ο ίδιος δεν έχει βρει απολύτως τίποτα μέχρι στιγμής, καμία ένδειξη και καμία εμπειρία, παρότι γράφει πάνω σε αυτά, δεν πιστεύει σε απολύτως τίποτα το μεταφυσικό. Βρίσκει τελικά το συγκεκριμένο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο διευθυντής τον αποτρέπει να πάρει το συγκεκριμένο δωμάτιο, ο ίδιος δεν ακούει κανέναν και επιμένει να μείνει καθώς πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτος κίνδυνος. Οι περισσότεροι αντέχουν το πολύ μια ώρα εκεί μέσα. Ο ίδιος θα καταφέρει άραγε να επιβιώσει;

Μια πραγματικά άψογα καλοδουλεμένη ταινία, με εξαιρετικό συνδυασμό σεναρίου-σκηνοθεσίας, με έμπειρο καστ και ιδιαίτερα τον John Cusack που τον είδαμε αργότερα και ως πρωταγωνιστή στο 2012 (2009), ο οποίος ουσιαστικά πήρε πάνω του ολόκληρη την ταινία. Κλιμακούμενη ένταση από μικρά παράξενα στο δωμάτιο στην αρχή που πολύ γρήγορα όμως άρχισαν να τρομάζουν τον πρωταγωνιστή αλλά και τους θεατές που παρακολουθούσαν με αγωνία! Από κάποια στιγμή και μετά υπάρχει έντονο το σουρρεαλιστικό και ψυχεδελικό στοιχείο που δεν ξεχωρίζει πλέον το πραγματικό από το μεταφυσικό. Έχει γίνει επίσης πολύ καλή δουλειά και στα εφέ. Πριν το τελικό κομμάτι, υπάρχει μια διέξοδος αλλά και μια τεράστια ανατροπή που ακολουθεί.

Η ταινία αποτελεί πραγματικά ένα διαμάντι στην κατηγορία και πραγματικά την θεωρώ πολύ καλύτερη συνολικά από τη λάμψη με το Νίκολσον που σεναριακά είχε ξεφύγει πολύ από το βιβλίο του King και ο ίδιος την είχε μισήσει την ταινία, με τα τεράστια σεναριακά κενά, την έλλειψη ανάπτυξης, την διαστρέβλωση της κεντρικής ιδέας κλπ. Εδώ έχουμε άψογη σεναριακή ανάπτυξη με κλιμακούμενη ένταση που κρατάει σασπένς από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να κουράζει και χωρίς να κάνει καθόλου παύση. Μια από τις ταινίες αναφοράς στο είδος της που αξίζει να δείτε όσοι δεν έχετε δει.

7.5/10 από μένα.

Ιστορικό κινητών: Nokia 3410, 7250i, N97, Lumia 520, Lumia 925, Lumia 1020 64GB, Nokia Lumia 830 - Limited Gold Edition, Lumia 950, N950 Developer kit, Nokia Dali with Simple Dali UI, Nokia Reader - "Pine", Jolla Phone - The First One, Jolla C Limited Edition

Στην άκρη: Nokia 6230i, 8210, N86 8MP, 808 PureView, Nokia "Goldfinger", Nokia "McLaren", Panasonic Lumix DMC-CM1

Σε χρήση: Nokia 9 Pureview, Nokia 808 Pureview

Link to comment
Share on other sites

Margaux (2022)

https://www.imdb.com/title/tt14967618/

Ταινία με τεχνητή νοημοσύνη/νεανικό θρίλερ. Μια παρέα νέων νοικιάζει ένα απόμερο, έξυπνο σπίτι πολυτελείας για να περάσουν το Σαββατοκύριακο. Η τεχνητή νοημοσύνη που διαχειρίζεται όλες τις εγκαταστάσεις του σπιτιού, αν και δεν έχει υλική υπόσταση, έχει όμως φωνή που ακούγεται από τα κρυμμένα ηχεία, έχει όμομα, Margaux και είναι ιδιαίτερα προηγμένη και εξυπηρετεί την κάθε τους ανάγκη, όμως πάει ένα βήμα παραπέρα, πιάνει συζήτηση μαζί τους, συμπεριφέρεται ως μέλος της παρέας, παίρνει πρωτοβουλίες, μελετάει βαθύτερα το ανθρώπινο είδος και πειραματίζεται με πολλά πράγματα για να κατανοήσει τον άνθρωπο καλύτερα, κάποια από αυτά, άκρως δολοφονικά... Θα καταφέρει η παρέα να επιβιώσει από την τεχνητή νοημοσύνη πριν είναι αργά;

Κατά καιρούς έχουν βγει ποικίλες ταινίες με τεχνητή νοημοσύνη, άλλες στρέφονται σε δράμα (π.χ. Archive), άλλες κρύβουν κι ένα άτυπο ρομάντζο (Ex Machina), πολλές άλλες δράση κλπ. Η συγκεκριμένη όμως πρωτοπορεί, έχει το δικό της ιδιαίτερο στυλ, στρέφεται στο θρίλερ, όμως με ανάλαφρο, νεανικό ύφος, έχει και κάποια στοιχεία σπλάτερ/gore. Υπάρχει και το φιλοσοφικό κομμάτι, του ιδιωτικού απορρήτου και των κοινωνικών δικτύων αφενός, αφετέρου της υπερπροηγμένης τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αποκτήσει ως ένα άλλο Skynet, τον έλεγχο εναντίον του ανθρωπίνου γένους. Το κυρίαρχο ύφος της ταινίας παρόλα αυτά είναι νεανικό, ανάλαφρο, με χιουμορ σε σημεία και φυσικά θρίλερ. Σίγουρα μια διαφοροποίηση από άλλα νεανικά θρίλερ τύπου scream κλπ, που αξίζει να δείτε για να περάσετε ευχάριστα την ώρα, αλλά αν είχε αντίθετα σοβαρό και ίσως πιο σκοτεινό/τρομακτικό ύφος, πιστεύω θα γινόταν πολύ δυνατή.

5.5-6/10 από μένα.

Ιστορικό κινητών: Nokia 3410, 7250i, N97, Lumia 520, Lumia 925, Lumia 1020 64GB, Nokia Lumia 830 - Limited Gold Edition, Lumia 950, N950 Developer kit, Nokia Dali with Simple Dali UI, Nokia Reader - "Pine", Jolla Phone - The First One, Jolla C Limited Edition

Στην άκρη: Nokia 6230i, 8210, N86 8MP, 808 PureView, Nokia "Goldfinger", Nokia "McLaren", Panasonic Lumix DMC-CM1

Σε χρήση: Nokia 9 Pureview, Nokia 808 Pureview

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...