Jump to content

Το νέο SoC Snapdragon 8cx Gen 4 υπόσχεται υψηλή απόδοση παντού


Nagata
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Αν γυρίσουμε στο έτος 2021, θα επαναφέρουμε στην μνήμη μας το SoC Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 3, το πρώτο chipset 5nm για Windows σε συσκευές ARM. H έκδοση εκείνη χρησιμοποιούσε πυρήνες σχεδιασμένους με βάση το πρότυπο ARM, επομένως η απόδοσή του δεν διαφέρει πολύ από τα αδέρφια του που χρησιμοποιούν το Android. Όμως σύντομα η εξαγορά της Nuvia από την Qualcomm θα αποδώσει καρπούς με το 8cx Gen 4.

Όπως ανέφεραν προηγούμενες φήμες, η εταιρεία εργάζεται σε ένα chip 12 πυρήνων και εδώ έρχεται η αναφορά του Kuba Wojciechowski να διευκρινίσει πως θα χωριστούν σε 8 πυρήνες υψηλής απόδοσης ταχυτήτων (3,4GHz) και 4 πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (2,5GHz). Βασίζονται στο σχέδιο Phoenix της Nuvia και θα χρησιμοποιούν το όνομα “Oryon” και όχι “Kryo”.

Το Snapdragon 8cx Gen 4 θα είναι πολύ “θηρίο”. Ο Wojciechowski αναφέρει ότι θα υπάρχουν 12 MB κοινόχρηστης μνήμης L2 για κάθε μπλοκ 4 πυρήνων + 8 MB προσωρινής μνήμης L3, 12 MB προσωρινής μνήμης σε επίπεδο συστήματος και επιπλέον 4 MB για γραφικά. Θα υποστηρίζονται έως και 64 GB μνήμης RAM LPDDR5X σε διαμόρφωση 8 καναλιών που τρέχει στα 4,2 GHz. Η Nuvia σχεδίαζε αρχικά chip για servers και αυτοί έχουν συνήθως άφθονη μνήμη RAM.

Το chipset θα έχει ενσωματωμένο το Adreno 740, την ίδια GPU με το 8 Gen 2. Ωστόσο, μια εξωτερική GPU θα υποστηρίζεται με 8 λωρίδες PCIe 4.0.

Θα υπάρχουν επιπλέον 4 λωρίδες PCIe 4.0 για μονάδες NVMe, αν και ο χώρος αποθήκευσης UFS 4.0 2 λωρίδων (έως 1 TB) υποστηρίζεται επίσης ως φθηνότερη επιλογή. Το τσιπ θα έχει επίσης πρόσθετες λωρίδες PCIe 3.0 για περιφερειακά όπως κάρτα Wi-Fi ή μόντεμ. Το 8cx Gen 4 δεν θα έχει ενσωματωμένο 5G (σε αντίθεση με το αντίστοιχο Android).

Οι επιλογές ενσύρματης συνδεσιμότητας φαίνονται εξαιρετικές. Το chip υποστηρίζει δύο θύρες USB 3 10 Gbps, τρεις θύρες USB 4 (Thunderbolt 4) με DisplayPort 1.4a. Το τελευταίο θα του επιτρέψει να οδηγεί μια ρύθμιση τριπλής οθόνης, 5K+4K+4K.

Στις επιπρόσθετες δυνατότητές του, το chipset θα υποστηρίζει αποκωδικοποίηση βίντεο έως 4K/120fps και κωδικοποίηση έως 4K/60fps σε διάφορους κωδικοποιητές, συμπεριλαμβανομένου του AV1 (το οποίο λείπει τα chip M2 της Apple).

Το Snapdragon 8cx Gen 4 αναμένεται το 2024 και θα πρέπει να τροφοδοτεί φορητούς υπολογιστές και tablet με Windows. Η Qualcomm έχει υποσχεθεί να αποκαλύψει περισσότερες επίσημες λεπτομέρειες για το νέο chip εντός του έτους.

[via]

back to the Article

Κυριακή 18.06.23 Νέο meeting @ Thessaloniki

Συζητήσεις, διαγωνισμοί, εκπλήξεις... σας περιμένουμε!

💡"ο κάθε άνθρωπος είναι ευτυχισμένος τόσο... όσο του επιτρέπει το μυαλό του..."

Α.Lincoln

μεετινγγ.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...