Jump to content

Ελλάδα – Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία για επίγεια καλωδιακή διασύνδεση μεταφοράς δεδομένων από την Ασία στην Ευρώπη


MyPhone Admin
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

  • Administrators

Κρίσιμη θεωρούταν η εβδομάδα που αφήσαμε πίσω μας και αυτό γιατί δεν γνωρίζαμε τα σχέδια του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για να καταλήξουν σε μερικές σημαντικές αποφάσεις.

Εν τέλει όλα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και υπέρ της χώρας μας, αφού η δική μας περιοχή μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο.

Ο Πρίγκιπας-Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας έκανε λόγο για συμφωνία διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της χώρας σας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές».

Εν συνεχεία, δεν ήταν λίγες οι φορές που αναφέρθηκε η υψίστης σημασίας συνεργασία των δύο χωρών όσον αφορά την χρήση υδρογόνου ως εναλλακτική πηγή ενέργειας. Με αφορμή αυτή την νύξη και των δύο πλευρών, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είπε: “μας απασχολεί πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη”. 

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι 11+1. Από τις πλέον σημαντικές είναι αυτή που αφορά την υποθαλάσσια και επίγεια καλωδιακή διασύνδεση μεταφοράς δεδομένων από την Ασία στην Ευρώπη η οποία θα περνά από τη Σ. Αραβία, την Κύπρο και την Ελλάδα. Όλα θα ξεκινήσουν από φέτος το φθινοπώρου και αναμένεται ότι θα αναβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, καθώς θα αντικαταστήσει κόμβο διανομής και αποθήκευσης δεδομένων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει το 1 δισ. ευρώ και θα συνδέσει 39 σταθμούς σε 33 χώρες.

Εν συνεχεία, θα πέσουν οι υπογραφές για επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών ομίλων, στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Οι επιχειρήσεις που ηγούνται αυτού του project, East to Med Data Corridor (EMC), είναι οι εξής: STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta.

[via]

 

back to the Article

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...