Jump to content

Ερασιτεχνικες συσκευες dual band (L1 + L5)


lneam
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

spacer.png

συγκριση συσκευων - single band με dual band

Εως και το καλοκαιρι του 2017 γνωριζαμε οτι υπαρχουν 3 κατηγοριες συσκευων προσδιορισμου θεσης, χωρισμενες με βαση την ακριβεια θεσης που εχουν. Αυτες ηταν οι εξης, στρατιωτικες - επαγγελματικες - ερασιτεχνικες. Εμεις βρισκομαστε στην τριτη θεση και σαν παραδειγμα συσκευων να αναφερω τις γνωστες που εχουμε σημερα, PND και smartphones.

Χωρις να εχουν υπαρξει φημες ή διαρροες πουθενα, μαθαμε απο τους κατασκευαστες ολοκληρωμενων για δεκτες πλοηγησης (GNSS), οτι τα επομενα ερασιτεχνικα μοντελα θα εχουν ακριβεια θεσης 30cm, δηλαδη sub meter accuracy βαση του επισημου ορου.
Συντομα, οχι μονο στην χωρα μας, ολα τα forum πηραν "φωτια" απο τους enthusiast της πλοηγησης. Απο τα μεσα του 2018 και την πρωτη συσκευη που ειχε σχεδιαστει με αυτη την τεχνολογια, σιγα σιγα απο την ακριβη flagship κατηγορια συσκευων, φτασαμε στο 2021 οπου πλεον ολα τα νεα SoC (κεντρικα ολοκληρωμενα) που υπαρχουν στις νεες συσκευες smartphones, βρισκουμε να εχουν αυτες τις τεχνολογιες. Ποιες ειναι αυτες ? Ειναι οι δεκτες GNSS dual band L1 + L5. Στα ελληνικα ειναι δεκτες διπλης συχνοτητας.

Σε περιπτωση που καποιοι αμφισβητουν το προηγουμενο κειμενο να παρουσιασω μερικες αποδειξεις
ελληνικο forum
http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=457605

Η γνωστη broadcom μας λεει τα παρακατω
19/10/2017
http://www.broadcom.com/blog/word-on-the-street-media-roundup-for-broadcoms-bcm47755-dual-frequency-gnss-receiver
σε αυτο το link μπορουμε να διαβασουμε
30-centimeter accuracy instead of today’s 5 meters

13/11/2019
https://www.broadcom.com/blog/broadcom-introduces-second-generation-dual-frequency-gnss
https://www.broadcom.com/blog/broadcom-introduces-second-generati
σε αυτο το link μπορουμε να διαβασουμε
End users will experience much higher reliability of the submeter accuracy that is inherent to dual-frequency L1-L5

08/01/2020
https://www.gpsworld.com/broadcoms-second-generation-dual-frequency-gnss-uses-l5-signals
σε αυτο το link μπορουμε να διαβασουμε
End users will experience much higher reliability of the submeter accuracy inherent to dual-frequency L1-L5.

οι παραπανω πληροφοριες δεν εχουν να κανουν με την παρουσιαση των νεων δεκτων GNSS. Αυτες οι ειδησεις εχουν γινει μερικες εβδομαδες νωριτερα του πρωτου λινκ που παρουσιαζω. Αυτα τα λινκ που εβαλα, ενημερωνουν και αποδεικνειουν το πραγματικο οφελος για τον καταναλωτη, συμφωνα παντα με τα λεγομενα των αρθρογραφων στις  σελιδες αυτες.

Εκτος λοιπον απο τα smartphones, υπαρχουν και τα PND. Η Garmin, αργησε να μπει στο "παιχνιδι" και φτασαμε στον χειμωνα του 2020 ωστε να δουμε τα πρωτα προιοντα. Σε αλλους ανταγωνιστες δεν υπαρχουν ακομα συσκευες διπλης συχννοτητας.

Τι εχουν οι καταναλωτες σημερα στα χερια τους

1.  Στο κομματι των smartphone τουλαχιστον με SoC qualcomm ξεκινησαμε απο το 2019 στα flagship και φτασαμε στα μοντελα του 2021 οπου ολες οι κατηγοριες ειναι συμβατες με dual band. Η Mediatek στην σειρα Dimensity ειναι και αυτη συμβατη, ξεκινωντας με καποια μοντελα απο το 2020.

2 στα PND Garmin
εδω εχουμε λιγα πραγματα ακομα
- gpsmap 65, 65s, 66sr
- gpsmap 24xd

- μαζι με ενα καινουργιο βιντεο (για σημερα που γραφω το ποστ)
https://www.youtube.com/watch?v=USPBB7m5VFs
- τι λεει η garmin για το dual band
https://support.garmin.com/en-US/?faq=jptru9E32f6q0zydcdtXh9

απο την garmin περιμενουμε να επεκταθει και σε αλλες κατηγοριες οπως ειναι τα ρολογια, ποδηλασια, οχηματα, κτλ

Υ.Γ.
οι παραπανω πληροφοριες εχουν μεταφερθει μονο για λογους ενημερωσης του αναγνωστη

Edited by lneam
εγινε αλλαγη γραμματοσειρας
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Όλα τα παραπάνω φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα, δεν μπορούμε όμως να τα διαβάσουμε. Η γραμματοσειρά, εμφανίζεται πολύ μικρή.

Θα μπορούσες να κάνεις edit το αρχικό κείμενο, επιλογή όλου του κειμένου (ctrl-a), αλλαγή του μεγέθους της γραμματοσειράς σε " default" και save;

Ευχαριστώ

Edited by user_one

Αριθμός δωρεάν εξυπηρέτησης Wind: 13700

Καταγγελία σύμβασης κι επιστροφή εναπομείναντος υπολοίπου καρτοκινητού: https://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/Consumer/Electronics/about_Regulation.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

ειναι κατι που το γνωριζω, μετα την αλλαγη του φορουμ. Στο παλιο εγραφα με διαφορετικη γραμματοσειρα και τωρα το 99% απο τα ποστ που εχω κανει θελουν edit. Σε αυτη την περιπτωση που αυτο ποστ εχει και βιντεο, οταν δοκιμασα να κανω save εχω μηνυμα λαθους. Ας δωσουν λυση οι διαχειριστες.

Link to comment
Share on other sites

εχουν περασει 5 χρονια, και τουλαχιστον τα πρωτα 2 λινκ στο πρωτο ποστ δεν λειτουργουν. Γιατι αραγε ?

σε σημερινη αναζητηση στο google με την φραση "30-centimeter accuracy instead of today’s 5 meters" εχω 2 παλιες σελιδες

https://spectrum.ieee.org/superaccurate-gps-chips-coming-to-smartphones-in-2018

https://spectrum.ieee.org/superaccurate-gps-coming-to-smartphones-in-2018

τωρα που ξαναειδα ενα κομματι του πρωτου ποστ, να πω οτι η garmin εχει πλεον dual band και στα αθλητικα ρολογια

Edited by lneam
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την αλλαγή της γραμματοσειράς

Edited by user_one

Αριθμός δωρεάν εξυπηρέτησης Wind: 13700

Καταγγελία σύμβασης κι επιστροφή εναπομείναντος υπολοίπου καρτοκινητού: https://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/Consumer/Electronics/about_Regulation.html

Link to comment
Share on other sites

FAQ
- τι ειναι αυτα τα L1 + L5
- σε τι μας βοηθανε

με απλα λογια ειναι η καλυερη εκδοχη της τεχνολογιας σημερα και μας βοηθανε να εχουμε ταχυτερη ληψη στιγματος με καλυτερη πιστοτητα γεωγραφικης θεσης. Για οσους θελουν περισοτερα ας συνεχισουν ....

1. τι ειναι αυτα τα L1 + L5

αυτα λεγονται μπαντες συχνοτητων και ειναι μερικες απο ενα συνολο. Καθε μπαντα συχνοτητων εμπεριεχει ενα ευρως συχνοτητων "απο ... εως". Ενα απλο γνωστο παραδειγμα. Ολοι εχουμε ακουσει στο ραδιοφωνο για τα AM και FM, αυτα ειναι οι μπαντες. Στα FM οι συxνoτητες ειναι απο 87,5 εως τα 108 MHz.
Γιατι εχουμε κατηγοριες ? Οταν εχουμε πολλα ... σε κατι, τοτε τα ξεχωριζουμε. Ειναι οπως οι διευθυνσεις σε μια χωρα. Πρωτα χωριζουμε την χωρα σε νομους, μετα σε πολεις. Καθε πολη εχει τις διευθυνσεις και αναλογα τι θα ακουσουμε, ευκολα και γρηγορα αναγνωριζουμε σε τι αναφερομαστε.
Στηο θεμα μας τωρα ....
Οταν πριν απο 50 + χρονια, ξεκινησαν οι ΗΠΑ να "χτιζουν" το δικτυο των δορυφορων πλοηγησης, ειχαν μονο μια μπαντα και μια συχνοτητα. Σημερα φτασαμε να εχουμε πολλαπλες μπαντες (L1,L2,L5,L6) και πολλαπλες συχνοτητες (L1 C/A, L1 P(Y), L1M, L1C ή  L2C, L2 P(Y), L2M) σε καθε μπαντα. Αυτα μονο για το συστημα GPS (NAVSTAR) των ΗΠΑ. Αντιστοιχα υπαρχουν και στις αλλες χωρες που εχουν δορυφορους πλοηγησης.

2. σε τι μας βοηθανε
πριν απαντησω σε αυτο, να θυμηθουμε λιγο τα ραδιοφωνα AM και FM, ισως για αυτους που ειναι σε μεγαλυτερες ηλικιες. Τα AM ραδιοφωνα ειναι με την καλυτερη ληψη και την χειροτερη ακουστικη ποιοτητα, ενω τα FM ειναι ακριβως το αντιθετο - και στα δυο. Ε λοιπον η φυσικη ειναι παντου η ιδια. Το ιδιο συμβαινει και στην πλοηγηση. Απο κατω προς τα επανω, καθε μπαντα απο την L1 εως L6 μειωνει την αποσταση επικοινωνιας και βελτιωνει την ποιοτητα των δεδομενων. Απο τεχνικης αποψης το πρωτο, την εμβελεια του σηματος ευκολα την διορθωνουμε σημερα, μιας και εχουμε πιο δυνατους πομπους εκπομπης στους δορυφορους. Παλια δεν ....

Στην πραξη τωρα
την δεκαετια το '70, τα πρωτα σηματα L1 μπορουσαν να φτασουν στην γη, ομως στην διαδρομη προς την συσκευη μας ειχαν μεγαλες απωλεις. Κατι τα συννεφα, κατι τα εμποδια - κτηρια, βουνα, δεντρα, κολωνες, ηλεκτρικα καλωδια ΔΕΗ, κτλ., "χαλαγαν" το σημα. Ετσι ειχαμε πολλα προβληματα και μεγαλη αποκληση στην θεση 2D. Οσο για το υψομετρο 3D ουτε λογος. Σιγα σιγα η τεχνολογια βελτιωθηκε, καταφεραν σε καθε νεα γενια δορυφωρων να προσθεσουν νεες μπαντες και σημερα εχουμε αυτο
Precision for civil GPS users increased by an order of magnitude in May 2000, when President Clinton ordered the removal of Selective Availability, and substantially once enough satellites began to broadcast the L2 civil (L2C) code, enabling ionospheric corrections. Later, the modernized signals in the L5 band enabled sub-meter accuracy without augmentations and very long-range operations with augmentations.
πηγη https://www.gpsworld.com/new-developments-in-gps/

Αυτος ειναι και ο λογος που η L5 ειναι σημερα (θεωριτικα) οτι καλυτερο για τους ιδιωτες καταναλωτες. Καπου διαβασα πως φτιαχνουν νεες συσκευες μονο με μια συχνοτητα, την L5. Δεν ειναι ομως android smartphone.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...