Jump to content

Editorial - Cloud Nation!


ZZW30
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

  • Administrators

Δυνατά μπήκε το φθινόπωρο με εξελίξεις σε πολλά... μέτωπα, στην αγορά των τηλεπικοινωνιών και όχι μόνο.

 

Η Apple μετά τα νέα Apple Watch Series 6 και SE, αλλά και τα νέα iPad και iPad Air, παρουσίασε (με διαφορά φάσης) και τα iPhone 12. Τέσσερα διαφορετικά μοντέλα για κάθε τσέπη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, βάση κόστους αλλά και διαστάσεων. Οι βελτιώσεις, λίγες αλλά ουσιώδεις, με κυριότερη τη μετάβαση σε OLED panels για όλο τα lineup, αλλά και το νέο A14 Bionic chipset. Οι οπαδοί της Apple ήδη εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την αγορά μέσα από τις σελίδες των παρόχων αλλά και των αλυσίδων τεχνολογίας.

 

http://content.myphone.gr/photo/full/77387/pro-max-camera-768x425.jpg

 

Υψηλή δραστηριότητά καταγράφηκε, όμως, από πολλούς κατασκευαστές, με προσιτά (αλλά και ποιοτικά) mid-range smartphones να κατακλύζουν την αγορά, όπως το νέο Poco X3 που έγινε... sold-out μέσα σε λίγες ημέρες! Honor και Realme λάνσαραν νέες συσκευές στη νευραλγική κατηγορία των €200-350 και σε συνδυασμό με το προαναφερθέν Poco X3, αντιλαμβανόμαστε πόσο έχει ανέβει το επίπεδο των «προσιτών» -διάβαζε οικονομικών- smartphones.

 

Πλέον, με αυτά τα χρήματα μπορεί ο χρήστης να αποκτήσει μια εξαιρετική συσκευή σε όλους τους τομείς, που ελάχιστα έχει να ζηλέψει από μια ναυαρχίδα, στο 95% των περιπτώσεων. Αναφερόμαστε στο μέσο χρήστη, φυσικά, αφού ο πολύ απαιτητικός ξέρει τι θέλει και δεν θα αρκεστεί σε ένα τέτοιο μοντέλο. Ακόμα και στη high-end κατηγορία, όμως, η Samsung έδωσε μια πιο οικονομική λύση με το Galaxy S20 FE (5G).

 

http://content.myphone.gr/photo/full/77369/unboxing-hands-on-me-samsung-galaxy-s20-fe-5g.jpg

 

Το σίγουρο είναι πως οι επόμενες ναυαρχίδες της Samsung δεν θα παρουσιαστούν στο MWC 2021. Κάτι που μάλλον δεν θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, αλλά με την αναβολή της κορυφαίας έκθεσης τηλεπικοινωνιών για τα τέλη Ιουνίου του 2021 από τη διοργανώτρια GSMA, είναι ακόμα πιο δύσκολο να συμβεί. Εκτός αν σημειωθεί... συσπείρωση για το γενικό καλό της αγοράς και δούμε μεγάλα launch events ξανά στη Βαρκελώνη. Εδώ που φτάσαμε... ποιος ξέρει;

 

Παραμένοντας εκτός συνόρων, ο Πάνος Γερμανός αποχωρεί από την πολωνική Play καθώς συμφώνησε στην παραχώρηση του μεριδίου του (μέσω των Tollerton Investments - Olympia Development) στη γαλλική Iliad. Η Play έχει διαγράψει μια εξαιρετική πορεία στην Πολωνία, κατέχοντας πλέον το 29% της αγοράς (15 εκ. συνδρομητές) αλλά τα 440 εκ. ρευστότητας που κερδίζει ο όμιλος του Πάνου Γερμανού από την πώληση αυτή, πιθανότατα θα επενδυθούν σε κάτι που θα αποδώσει πολλαπλάσια στο μέλλον. Ίσως, στον κλάδο της ενέργειας και των μπαταριών... Ήδη οι σημαντικές «μεταγραφές» που ανακοινώθηκαν από τη Sunlight δείχνουν τις προθέσεις του ομίλου.

 

Επιστρέφοντας στα «δικά μας», επισκεφθήκαμε το νέο κατάστημα της Vodafone στο The Mall Athens και ομολογουμένως εντυπωσιαστήκαμε! Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα μέχρι στιγμής αφού κάθε τμήμα του είναι διαμορφωμένο ώστε να θυμίζει περισσότερο ένα interactive εκπαιδευτικό χώρο, παρά το κλασικό «κινητομάγαζο» με stands γεμάτα θήκες και συσκευές σε παράταξη. Θα τα βρείτε και αυτά, βεβαίως, στο κατάστημα, αλλά το focus βρίσκεται αλλού και αξίζει να αναφερθεί πως είναι το πρώτο “Future Ready” shop από τη Vodafone σε ολόκληρη την Ευρώπη!

 

http://content.myphone.gr/photo/full/77187/to-proto-future-ready-katastima-tis-vodafone-eyropi-the-mall-athens.jpg

 

«Ξεφουσκώνουν» άμεσα οι λογαριασμοί των καταναλωτών με την αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (10%) που εφαρμόστηκε ήδη. Αυτό, βέβαια, σημαίνει απώλεια εσόδων της τάξεως των 26 εκατ. ευρώ ετησίως για το δημόσιο. Και οι πάροχοι ελπίζουν πως η προσωρινή αναστολή για 1 έτος θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς πάγιο αίτημά τους είναι η κατάργηση των τελών στην τηλεφωνία και ειδικά στην κινητή.

 

Όπως αναμενόταν, ξεκίνησε η η διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση συχνοτήτων για το 5G από τους ενδιαφερόμενους. Εφόσον πουληθούν όλες οι προς διάθεση φασματικές περιοχές (στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz), το συνολικό τίμημα που θα καταβάλουν οι τρεις πάροχοι Cosmote, Vodafone και Wind θα διαμορφωθεί σε 367,319 εκατ. ευρώ (με βάση τις τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας). Το επόμενο βήμα της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής, που έχει οριστεί για την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, ενώ η ολοκλήρωσή της (και η διεξαγωγή της δημοπρασίας) έχει οριστεί για τις 21 Δεκεμβρίου. Ολοταχώς προς τη νέα εποχή!

 

Μέχρι τότε, όμως, θα βασιζόμαστε εν πολλοίς στα δίκτυα 4G. Και έτσι είχαμε ακόμα μια θετική εξέλιξη μέσα στο μήνα που μας πέρασε, η οποία θα ωφελήσει αρκετούς κατοίκους και επισκέπτες της χώρας, αλλά και τις Vodafone/Wind. Αναφερόμαστε, βεβαίως, στην έγκριση της EETT για την επέκταση της κοινής χρήσης δικτύου στην τεχνολογία Long Term Evolution - LTE (4G) των Vodafone - Wind. Πρακτικά, αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών LTE (4G) νωρίτερα και σε ευρύτερο τμήμα (συγκεκριμένα εκείνο που παρουσιάζει το λιγότερο εμπορικό ενδιαφέρον) του πληθυσμού της χώρας. Win-win!

 

Η είδηση του μήνα είναι προφανώς το data center που θα κατασκευάσει η Microsoft στη χώρα μας. Πρόκειται για μία επένδυση 400 εκατομμυρίων της οποίας η προστιθέμενη αξία θα αγγίξει το 1 δις. Αυτό σε συνδυασμό με το νέο ψηφιακό κόμβο στο data center της Lamda Helix στην Αθήνα SEECIX που βασίζεται στο DECIX και αποτελεί καταλύτη για τη σύνδεση με άλλες μεγάλες υπηρεσίες, όπως το Microsoft Azure, το Amazon Web Services, το Google Cloud, δίνουν την αίσθηση Cloud Nation, ταχύτητες, εκσυγχρονισμό, επενδύσεις και αρκετές θέσεις εργασίας.

 

http://content.myphone.gr/photo/full/77299/h-microsoft-ti-dimioyrgia-data-center-ellada.jpg

 

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, η αγορά δείχνει να αναθαρρεί και να έχει ξεπεράσει το αρχικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία. Οι καταναλωτές επιστρέφουν στις συνήθειές τους, ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί υπέρ των επενδύσεων, των υποδομών και της βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους πολίτες, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πλησιάζει... «βαρύς» χειμώνας. Με υπομονή και μελετημένες κινήσεις, όμως, θα τα καταφέρουμε!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...