Jump to content

Όλοι (σχεδόν) οι τρόποι για να αφαιρέσεις το bloatware


valadis.k
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

http://content.myphone.gr/photo/full/68000/disable-any-bloatware-app-your-android-device-no-root-required-1280x600.jpg

Σε καμιά περίπτωση δεν χρειαζόμαστε όλα τα προεγκατεστημένα apps που έχουμε στο smartphone μας. Με το να αφαιρέσεις τα apps που δεν χρησιμοποιείς, θα μπορέσεις να βελτιώσεις τις επιδόσεις του smartphone σου και να απελευθερώσεις χώρο. Και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε με αυτόν τον οδηγό, να δείξουμε πως μπορούμε να περιορίσουμε το bloatware που υπάρχει στο εσωτερικό της συσκευής μας. Bloatware είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως και περιγράφει το λογισμικό που είναι γεμάτο features που δεν χρειάζεσαι και ως εκ τούτου αργό και μη αποδοτικό. Συνήθως οι εφαρμογές αυτές βρίσκονται προεγκατεστημένες στο λειτουργικό από τον κατασκευαστή και απλά καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα μνήμης και αποθηκευτικού χώρου, χωρίς να χρειάζεται.

 

Απενεργοποιώντας το bloatware – Γενικές οδηγίες

 

Πολλά apps συνεχίζουν να καταναλώνουν πόρους συστήματος, παρά το γεγονός ότι δεν τα χρησιμοποιείς. Επίσης λαμβάνουν αρκετό χώρο και στο αποκαλούμενο συρτάρι εφαρμογών. Από το Android 4.0 και μετά, υπάρχει η επιλογή να τα απενεργοποιήσεις. Μεταβείτε στο Settings > Apps/Applications. Εδώ, στα περισσότερα τηλέφωνα υπάρχουν τρία tabs: All Apps, Disabled και Enabled.

 

http://content.myphone.gr/photo/full/67973/bloat-w782.png

 

Με την πίεση πάνω σε κάποιο app, ίσως διαπιστώσεις ότι κάποια μπορούν να απεγκατασταθούν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και με τα apps που έχεις κατεβάσει εσύ, αλλά και με το μη απαραίτητο bloatware. Ορισμένες όμως εφαρμογές, δεν μπορούν να απεγκατασταθούν ή να απενεργοποιηθούν, όπως τα Settings και αυτό, γιατί είναι απαραίτητο για το σύστημα του Android. Οτιδήποτε δεν εμπίπτει σε μια από τις πάνω κατηγορίες μπορούν να απενεργοποιηθούν, εκτός και αν βρίσκονται σε ένα προστατευμένο system partition. Ορισμένες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα το Talkback που έχουμε στο παρακάτω screenshot, μπορεί να απενεργοποιηθεί, ενώ υπάρχει και η επιλογή για την απεγκατάσταση των ενημερώσεων, που θα επαναφέρει το app σε εργοστασιακή κατάσταση.

 

http://content.myphone.gr/photo/full/67972/untitled.png

 

Αν χρησιμοποιείς μια εφαρμογή τρίτων για emails, μπορείς την εκ προεπιλογή εφαρμογή του Android να την «εξαφανίσεις». Όταν απενεργοποιείς ένα app, το σύστημα σε προειδοποιεί ότι ορισμένα προγράμματα δεν θα λειτουργούν σωστά. Αυτό φυσικά αναφέρεται στα applications που βασίζονται σε αυτό το app για να λειτουργήσουν σωστά.

 

Πως να διαγράψεις ή να απενεργοποιήσεις τα προεγκατεστημένα Samsung apps

 

Το Samsung UI διαφοροποιείται από το stock Android με πολλούς τρόπους και έρχεται με μια εναλλακτική διαδικασία για την απενεργοποίηση των apps. Απλά ανοίξτε το App Drawer. Πιέστε παρατεταμένα σε οποιοδήποτε app για να προβληθεί στην οθόνη η σχετική δυνατότητα απενεργοποίησης της εφαρμογής, ή κάντε την απεγκατάσταση αν είναι εφικτό.

 

http://content.myphone.gr/photo/full/67974/disablesamsungapps-w782.jpg

 

Ένα απενεργοποιημένο app δεν μπορεί πλέον να τρέχει στο background και δεν θα λαμβάνει πλέον ενημερώσεις, εξαλείφοντας οποιαδήποτε κατανάλωση πόρων.

 

Απεγκατάσταση και απενεργοποίηση των Google apps

 

Στη συνέχεια ακολουθεί μια λίστα με Apps που μπορούν να απενεργοποιηθούν με ασφάλεια, δεδομένου ότι έχεις τις δικές σου εναλλακτικές.

 

http://content.myphone.gr/photo/full/67975/capture.jpg

 

Τι συμβαίνει αν απενεργοποιήσω ένα Android app;

 

Όπως έχουμε ξαναπεί, από τη στιγμή που θα απενεργοποιήσεις ένα app, αυτό σταματά να εμφανίζεται στο app drawer, σταματά να λαμβάνει updates και δεν μπορεί πλέον να τρέχει στο background. Επιπροσθέτως, οποιοδήποτε app που εξαρτάται από αυτό που απενεργοποίησες, θα σταματήσει με τη σειρά του να λειτουργεί. Αν για παράδειγμα, απενεργοποιήσεις τα Google Play Services, πολλά system applications θα σταματήσουν, ενώ το πιθανό είναι ότι και άλλα apps θα αρχίσουν να συμπεριφέρονται παράξενα.

 

Το Androidpit συνέταξε μια λίστα με εφαρμογές, που δεν προκαλούν παράπλευρες απώλειες στη συσκευή σου όταν θα τις απενεργοποιήσεις. Όπως επισημαίνει, η λίστα δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμιά περίπτωση πλήρης (βλέπε παραπάνω).

 

Διάβασε ακόμη στο myphone.gr: Αφαίρεσε το bloatware από οποιαδήποτε συσκευή χωρίς root

 

ES File Explorer

 

Το ES File Explorer, είναι ένα πολύ καλό app, με το οποίο μπορείς να απαλλαχθείς από ορισμένες ενοχλητικές εφαρμογές. Όταν ανοίξεις το app, αυτό θα αρχίσει να προβάλλει έναν σύντομο οδηγό, σαν μια περιήγηση δηλαδή. Επιλέξτε το εικονίδιο στην πάνω αριστερή πλευρά για να ανοίξετε το menu.

 

http://content.myphone.gr/photo/full/67976/how-to-uninstall-apps-app-uninstall-exfile-explorer-menu-w782.png

 

Κάτω από το Library header, επιλέξτε το APP. Το ES File Explorer θα σας παρουσιάσει ένα overview των εφαρμογών που έχετε εγκαταστήσει. Αν πατήσεις πάνω σε μια εφαρμογή, θα έχεις την επιλογή να την διαγράψεις με τη χρήση του εικονιδίου του κάδου.

 

http://content.myphone.gr/photo/full/67977/how-to-uninstall-apps-app-uninstall-exfile-explorer-group-delete-w782.png

 

Με πληροφορίες από Androidpit

Edited by valadis.k
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...