Jump to content

Google Advanced Protection: Τι είναι και πως λειτουργεί


valadis.k
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

http://content.myphone.gr/photo/full/67484/560655-how-to-use-google-s-advanced-protection-program.jpg?today=1510262848

Αν είστε από εκείνους τους χρήστες οι οποίοι ανησυχούν ιδιαιτέρως για την ασφάλεια των δεδομένων τους, το νέο Advanced Protection Program της Google, έχει σχεδιαστεί και υπόσχεται να θωρακίσει τον λογαριασμό σου, έναντι των hacks. Αν και το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για όλους, η Google επισημαίνει ότι προορίζεται κυρίως για χρήστες «υψηλού κινδύνου», όπως δημοσιογράφους, μέλη προσωπικού πολιτικών εκστρατειών αλλά και για όλους εκείνους οι οποίοι βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο προσπαθειών phising.

 

Για να το χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να ξοδέψεις λίγα λεπτά από τον χρόνο σου και λίγα μετρητά. Αλλά ως αντάλλαγμα θα έχεις έναν αρκετά ασφαλές λογαριασμό. Ακολουθούν τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις.

 

1. Security Keys.

http://content.myphone.gr/photo/full/67485/560449-a-usb-security-key-inserted-into-a-laptop.jpg?today=1510262884

Ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή με το Advanced Protection Program είναι η διαδικασία σύνδεσης. Όποτε συνδεθείς στο λογαριασμό σου από μια νέα συσκευή, θα πρέπει ως συνήθως να πληκτρολογήσεις το password σου. Αλλά τώρα, θα πρέπει να συνδέσεις και ένα USB security key που θα έχει γίνει registered με τον λογαριασμό σου.

 

Αυτά τα security keys δημιουργούν ένα μοναδικό passcode που η Google το χρησιμοποιεί για να ξεκλειδώσει το λογαριασμό σου, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο ένα πρόσθετο επίπεδο ασφαλείας. Επομένως, ακόμη και αν ένας hacker καταφέρει να «κλέψει» το password σου, δεν θα μπορέσει να εισέλθει στον λογαριασμό σου χωρίς το security key. Λειτουργεί σαν το two-factor authentication σύστημα, αλλά απαιτεί φυσικό «κλειδί» και όχι μήνυμα κειμένου. Δυστυχώς τα security keys δεν είναι δωρεάν. Κοστίζουν περίπου 20 δολάρια και για να ενεργοποιήσεις το πρόγραμμα Advanced Protection Program θα χρειαστείς δυο, εκ των οποίων το ένα θα λειτουργεί σαν εφεδρικό.

 

2. Από που μπορώ να αγοράσω αυτά τα security keys;

Αν δεν έχετε ήδη στην κατοχή σας μερικά security keys, η Google σας προτείνει αυτή μερικά. Ιδιαίτερα, σας συστήνει να αγοράσετε ένα με συνδεσιμότητα Bluetooth από την Feitian και ένα κανονικό USB Key από την Yubico. Η συνδεσιμότητα Bluetooth είναι πολύ σημαντική. Γιατί μπορεί τα PCs να εξοπλίζονται με θύρες USB, όχι όμως τα smartphones και τα tablets. Το security key της Feitian μπορεί να συνδεθεί στη φορητή συσκευή, μέσω Bluetooth. Για τους Android χρήστες, η Google συνεργάστηκε με την Yubico και προσφέρει έναντι του ποσού των 50 δολαρίων και τα δυο security keys. Ένα κανονικό USB key και ένα το οποίο μπορεί να συνδεθεί σε μια φορητή συσκευή με το NFC, μια τεχνολογία που υποστηρίζουν αρκετά Android smartphones και tablets. Το μόνο μειονέκτημα, είναι ότι το key της Yubico δεν μπορεί να λειτουργήσει με iOS συσκευές. Οι χρήστες συσκευών Apple θα πρέπει να αγοράσουν ένα Bluetooth enabled security key.

 

3. Η διαδικασία του register

 

http://content.myphone.gr/photo/full/67486/560445-registering-a-security-key-for-google-s-advanced-protection-program.png?today=1510262921

 

Μόλις σου αποσταλούν τα δυο security keys, ενεργοποίησε το Advanced Protection Program. Θα σου ζητήσει να συνδεθείς στον λογαριασμό Google σου και να καταχωρήσεις και τα δυο τα security keys. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Αν βρίσκεσαι σε ένα laptop, εισήγαγε το security key στο USB drive. Αν υπάρχει κάποιο πλήκτρο πάνω στο key, πίεσέ το. Η Google θα πρέπει να το αναγνωρίσει και έπειτα θα προβεί στην κατοχύρωσή του στο λογαριασμό. Μπορείς επίσης να ενεργοποιήσεις το πρόγραμμα μέσω του smartphone σου με security keys που θα έχουν Bluetooth ή NFC. Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια σημαντική διευκρίνηση για τους χρήστες iOS. Θα πρέπει να κατεβάσετε ένα πρόσθετο app που αποκαλείται Google Smart Lock, προκειμένου να συνδέσεις το Bluetooth security key με το Google account.

 

4. Υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα στη χρήση του;

Έχοντας συνδέσει και τα δυο keys, στη συνέχεια η Google θα σου εμφανίσει μια σελίδα που θα σου εξηγεί τους περιορισμούς του προγράμματος. Ανάμεσα στις αλλαγές που εισάγει, είναι ότι όλα τα τρίτα apps, όπως το Apple Mail δεν θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο Gmail ή στα δεδομένα του Google Drive. Αυτό σχεδιάστηκε, ως μια πρόσθετη μέθοδο ασφαλείας, προκειμένου να μην επιτρέψει σε κάποιον hacker να δημιουργήσει fake apps που θα σε ξεγελάσουν και θα σου ζητήσουν πρόσβαση. Ωστόσο, αυτό όμως μπορεί να κάνει πολλούς χρήστες να μην θέλουν να ενεργοποιήσουν τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, οι οποίοι βασίζονται σε λογισμικό τρίτων για να δουν τα email τους. Επιπλέον, θα πρέπει να επισημάνουμε, πως η Google προειδοποιεί ότι το account recovery θα χρειαστεί ορισμένες πρόσθετες ημέρες σε περίπτωση που χάσεις την πρόσβαση στο λογαριασμό σου. Σε διαφορετική περίπτωση, ετοιμάσου να μπεις σε μπελάδες.

 

Μόλις ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, ετοιμάσου να χρησιμοποιήσεις το security key ξανά. Σαν ένα μέτρο ασφαλείας, η Google θα σε αποσυνδέσει από όλες τις άλλες συσκευές από τις οποίες έχεις κάνει sign in στο Google λογαριασμό σου. Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να ξανακάνεις sign in σε κάθε συσκευή, πληκτρολογώντας το Password σου και έπειτα το securitykey. Αλλά χρειάζεσαι το security key μόνο την πρώτη φορά. Μέσα από τα account settings μπορείς επίσης να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις ένα security key. Οι επιλογές αυτές θα σου χρειαστούν στην περίπτωση που το laptop σου κλαπεί, ή χάσεις κάποιο security key. Επίσης, μπορείς να απενεργοποιήσεις εντελώς το Advanced Protection Program και να επιστρέψεις στην εκ προεπιλογής διαδικασία σύνδεσης στον Google λογαριασμό σου.

 

Με πληροφορίες από PC Mag.

Link to comment
Share on other sites

Η πλειονότητα των χρηστών που θα το ενεργοποιήσει, σε 1 μήνα πιστεύω θα επιστρέψει στην κλασσική διαδικασία log in. Μόνο αυτοί που έχουν εξαιρετικά σημαντικους λόγους θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν και σίγουρα θα έχουν και δεύτερο λογαριασμό πιο " καθημερινής" χρήσης.
Link to comment
Share on other sites

Η πλειονότητα των χρηστών που θα το ενεργοποιήσει, σε 1 μήνα πιστεύω θα επιστρέψει στην κλασσική διαδικασία log in. Μόνο αυτοί που έχουν εξαιρετικά σημαντικους λόγους θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν και σίγουρα θα έχουν και δεύτερο λογαριασμό πιο " καθημερινής" χρήσης.

 

ακριβως, πόσο μάλλον οταν σκεφθείς και το κόστος των security keys.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...