Jump to content

Τι είναι το φαινόμενο burn in και πως το προλαμβάνουμε;


valadis.k
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

http://content.myphone.gr/photo/full/67139/aa-imgur-galaxy-s8-burn-in-840x472.jpg?today=1509103102

 

Αν τύχει και συζητάς με τους φίλους σου τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα χρήσης της τεχνολογία LCD έναντι της OLED, κάπου εκεί σχεδόν σίγουρα θα ανακύψει το θέμα του φαινόμενο των OLED screen burn in. Σίγουρα σε αυτή την υποθετική συζήτηση, θα ακουστούν και μερικά πράγματα που μπορεί να μην ισχύουν. Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να εξηγήσει τι είναι το screen burn in, γιατί συμβαίνει και τι μπορεί να κάνει ο χρήστης για να το αποφύγει.

 

1. Τι είναι το screen burn in;

 

Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο όρος burn-in είναι λίγο παραπλανητικός, καθώς δεν υπάρχει κάποιους είδους ανάφλεξη της οθόνης ή αύξηση της θερμοκρασίας, όπως μπορεί να προσιδιάζει ο αγγλικός όρος. Αντίθετα ο όρος χρησιμοποιείται για να δηλώσει τον μόνιμο αποχρωματισμό σε οποιοδήποτε μέρος του panel. Η οθόνη συνεχίζει να λειτουργεί σωστά, αλλά υπάρχει μια εμφανή ghost εικόνα που παραμένει όταν η οθόνη είναι ενεργή. Για να θεωρηθούν ως burn in, τα artifacts θα πρέπει να είναι μόνιμα. Πρόκειται κυρίως για ένα πρόβλημα που αφορά το hardware της συσκευής και όχι ένα glitch που μπορεί να προκαλείται από ένα software ή από τον driver της οθόνης.

 

Ο όρος τοποθετείται χρονικά αρκετά παλαιά και πιο συγκεκριμένα στα CRT monitors. Αλλά και τα LCD panels μπορούν να εμφανίσουν παρόμοια προβλήματα, αν και είναι πιο σπάνια, εξαιτίας του τρόπου που λειτουργούν οι οθόνες LCD. Το ίδιο ισχύει και με τα OLED panels. Αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αντιληφθείτε, εκτός αν ξέρετε για τι ψάχνετε, ενώ απαιτεί να έχετε για πολύ ώρα την οθόνη ανοιχτή για να το διαπιστώσετε. Στα smartphones, το φαινόμενο burn in στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζεται με τα navigation buttons και τη notification bar.

 

2. Γιατί εμφανίζεται το συγκεκριμένο φαινόμενο;

 

Καθώς τα μέρη της οθόνης που παράγουν το φως «γερνούν» με την πάροδο του χρόνου, η φωτεινότητα μεταβάλλεται και έτσι η αναπαραγωγή των χρωμάτων των panels σταδιακά αλλάζει. Όλες οι οθόνες αντιμετωπίζουν σε κάποιο βαθμό αλλαγή του χρώματος με την πάροδο του χρόνου, αν και αυτό είναι κάτι που μπορεί να μετριαστεί με κάποιο software. Όσον αφορά τα σύγχρονα smartphones, το screen burn in μπορεί να εμφανιστεί, ως αποτέλεσμα της διαφορετικής διάρκειας ζωής, μεταξύ των πράσινων, κόκκινων και μπλέ LED subpixels που χρησιμοποιούνται στα OLED panels. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, συγκεκριμένες περιοχές της οθόνης που σπάνια αλλάζουν, όπως η περιοχή των navigation buttons ή της notification bar είναι το πιο πιθανό να εμφανίσουν τέτοιου είδους προβλήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι περιοχές, απεικονίζουν συνεχώς ένα χρώμα ή κείμενο, ενώ οι υπόλοιπες παράγουν τυχαία χρώματα ανάλογα με τα sites, τα videos και τις εφαρμογές που επισκέπτεστε, παρακολουθείτε και χρησιμοποιείτε.

 

Αν θέλουμε κάπως να το εξηγήσουμε πιο τεχνικά, θα πρέπει να αναφέρουμε πως το πρόβλημα είναι ότι τα μπλε LEDs έχουν μικρότερο luminous efficiency από τα κόκκινα ή τα πράσινα pixels. Αυτό σημαίνει ότι για ένα pixel, ένα μπλε LED χρειάζεται περισσότερο ρεύμα για να φθάσει την φωτεινότητα των αντίστοιχων κόκκινων ή πράσινων. Το μεγαλύτερο ρεύμα, συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας της ζωής του. Επομένως, αν ένα μέρος της οθόνης προβάλλει συνεχώς μια μπλε ή άσπρη οθόνη, θα μειωθεί πιο σύντομα η διάρκεια ζωής των pixel της περιοχής αυτής σε σχέση με άλλες.

 

3. Πως μπορούμε να το αποφύγουμε ένα τέτοιο πρόβλημα;

 

Σε αυτό το στάδιο οι κατασκευαστές γνωρίζουν και ήδη έχουν λάβει μια σειρά από μέτρα για να αποφεύγονται. Για παράδειγμα η Samsung, κάνοντας το μπλε subpixel μεγαλύτερο, απαιτεί λιγότερο ρεύμα για να παρέχει τον απαιτητό φωτισμό. Κάτι τέτοιο δεν έχει επίδραση στη διάρκεια της ζωής του με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να εμφανιστεί ένα τέτοιο πρόβλημα. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν διορθώνει το πρόβλημα στη ρίζα του, αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να γίνει αντιληπτό κάτι τέτοιο.

 

Υπάρχουν και software λύσεις στο πρόβλημα. Για παράδειγμα οι κατασκευαστές του Android Wear ενεργοποιούν το burn protection. Με αυτή τη λειτουργία, περιοδικά μετατοπίζει το περιεχόμενο κατά λίγα pixel. Έτσι επιτυγχάνεται, τα pixels να παρουσιάζουν διαφορετικά χρώματα για ίδιο χρονικό διάστημα. Τα smartphones, τα οποία εξοπλίζονται με το χαρακτηριστικό Always On Display, όπως το Galaxy S8, ακολουθούν και αυτά μια παρόμοια τακτική.

 

4. Τι μπορώ όμως να κάνω εγώ;

 

Αν η οθόνη, εμφανίζει προβλήματα burn in, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που θα πρέπει να κάνετε. Υπάρχουν αρκετά apps στο Play Store που υπόσχονται να κάνουν δουλειά, αλλά μην περιμένετε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αν έχετε ανησυχίες σχετικά με το θέμα αυτό υπάρχουν κάποια βήματα που θα σε βοηθήσει να προλάβεις το ghosting effect:

 

  • Διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα τη φωτεινότητα. Η αυξημένη φωτεινότητα μειώνει τη διάρκεια ζωής των LED.
  • Μειώστε τη διάρκεια που η οθόνη θα σβήνει. Με το να απενεργοποιήσετε την οθόνη όταν δεν την χρειάζεστε, βοηθάει στην πρόληψη της εμφάνισης των στατικών εικόνων.
  • Χρησιμοποιείστε το Immersive Mode, όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό. Αυτό κρύβει το notification bar, με αποτέλεσμα να μην προβάλλονται στατικά εικονίδια. Εναλλακτικά επιλέξτε έναν launcher που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.
  • Επιλέξτε ένα wallpaper με πιο σκοτεινά χρώματα και αλλάξτε το συχνά.
  • Χρησιμοποιείστε πληκτρολόγια με σκούρα θέματα.

 

Βέβαια το screen burn in δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολεί ιδιαίτερα, αν ψάχνετε να αγοράσετε ένα καινούργιο smartphone με OLED οθόνη, άλλωστε είναι εξαιρετικά σπάνιο να εμφανιστεί ένα τέτοιο πρόβλημα. Απλά μην έχετε μια στατική εικόνα 24/7 με τη φωτεινότητα στο max.

 

Με πληροφορίες από androidauthority.com

 

kumpour - myphone.gr

27/10/2017

http://content.myphone.gr/photo/full/66956/photo.png

Link to comment
Share on other sites

η μεγαλη φωτεινοτητα στην οθονη μαυριζει τα μικρο λεντ οπως καθε λαμπα μαυριζει οταν δουλευει ..

 

αμα δεν εχεις τερμα τον φωτισμο στο κινητο σου και το εχεις κατω απο τη μεση τιποτα δε θα συμβει

Link to comment
Share on other sites

Εχω εμφανές θέμα σε Samsung Galaxy S6 edge που σε 1 μήνα κλείνει δυο χρόνια απο την αγορά του απο το e-shop. Γνωρίζετε αν καλύπτεται απο την εγγύηση η αλλαγή οθόνης λόγω Burn in;
CR electronics
Link to comment
Share on other sites

Led οθονη δεν έχω, ομως και να ειχα δε θα αντιμετωπιζα το θεμα.

Παντα κατω απ τη μεση η φωτεινοτητα και μαυρο wallpaper....

 

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Εχω εμφανές θέμα σε Samsung Galaxy S6 edge που σε 1 μήνα κλείνει δυο χρόνια απο την αγορά του απο το e-shop. Γνωρίζετε αν καλύπτεται απο την εγγύηση η αλλαγή οθόνης λόγω Burn in;

 

Αν και αυτο διαφερει ανα καταστημα/εταιρια επισκευης, συνηθως τα καλυπτουν οταν εμφανιζεται αδικαιολογητα νωρις. Καλυτερα να τους ρωτησεις.

images?q=tbn:ANd9GcSajrrZEo6APx0nLGx13EufEf6HGZt6oIMxyclgz-36fQJFB7gC

could you do it again?

ThL W8 Beyond , OnePlus 3T

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω κ σε όλα τα note ειχα πιο πολύ φαινόταν τότε και λογικά θα πάω πολύ σύντομα για αλλαγή οθόνης

S10+ <3

Nokia 6110, Motorola startac, Ericsson t10s,Nokia 3330

Sony Ericsson T68i , sagem my v-75, Sony Ericsson k800i, Nokia n82, Motorola a1200, lg ku990i, sony Ericsson satio, Nokia n8, lg optimus 2x,Samsung galaxy s3, galaxy note 2,note 3, note 4, lg g3, huawei p8lite, s7 edge , s8+, s9+, s10+

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...