Jump to content

Στήσιμο LAN

antonis_wrx
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Είμαι τελειώς νέος με τα δίκτυα υπολογιστών. Θέλω να στείλω κάποια αρχεία από το desktop στο laptop,να μπορεί να χρησιμοποιεί το laptop την σύνδεση στο νετ του desktop (περιστασιακά αυτό, τις περισσότερες φορές θα μπαίνει μόνο του) καθώς και να μπορεί να χρησιμοποιεί το scanner/printer (πολυμηχανήμα)... το desktop έχει win xp pro english και το laptop win xp home greek...

Είμαι τελειώς νέος με τα δίκτυα υπολογιστών. Θέλω να στείλω κάποια αρχεία από το desktop στο laptop,να μπορεί να χρησιμοποιεί το laptop την σύνδεση στο νετ του desktop (περιστασιακά αυτό, τις περισσότερες φορές θα μπαίνει μόνο του) καθώς και να μπορεί να χρησιμοποιεί το scanner/printer (πολυμηχανήμα)... το desktop έχει win xp pro english και το laptop win xp home greek...

Καταρχήν στο desktop θα πρέπει να αγοράσεις κάρτα δικτύου (αν δεν έχει onboard αλλά από όσο θυμάμαι που μου έλεγες είναι πολύ καινούργιο το pc οπότε το πιθανότερο είναι να έχει) . Μετά θα πρέπει να αγοράσεις καλώδιο δικτύου και θα ζητήσεις στο κατάστημα να είναι για την σύνδεση 2 υπολογιστών μεταξύ τους (χωρίς μεσολάβηση hub/switch) . Δεν θυμάμαι πως ονομάζεται αυτός ο τύπος καλωδίου. Ας σου πει κάποιος άλλος. Αφού βέβαια λες για δίκτυο μεταξύ laptop και desktop θα πρότεινα ασύρματο δίκτυο για ευνόητους λόγους (δεν είναι και ότι πιο βολικό να βγαίνει καλώδιο στο laptop και να μην μπορείς να κουνηθείς, εκτός αν βάλεις μεγάλο καλώδιο :p ). Στην περίπτωση που θέλεις ασύρματο δίκτυο θα πάρεις για το desktop μια κάρτα για ασύρματο δίκτυο σε μορφή PCI και για το laptop (αν δεν έχει ενσωματωμένη) θα πάρεις σε μορφή PCMCIA (σε καμία περίπτωση USB. ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ... ) . Τώρα για τις ρυθμίσεις: θα σου τις πω στα αγγλικά γιατί και εγώ έχω windows xp professional αγγλικά και δεν τις θυμάμαι στα Ελληνικά.

Στο desktop:

Start/Settings/Control Panel/Network Connections

Εκεί, εκτός από την dial up σύνδεση, θα βρεις και μια σύνδεση με την ονομασία Local Area Connection και από κάτω θα γράφει το όνομα της κάρτας δικτύου που έχεις. Κάνεις δεξί κλικ και διαλέγεις Properties. Από την λίστα με τα πρωτόκολλα διαλέγεις το Internet Protocol (TCP/IP) και πατάς το κουμπί Properties. Αρχικά διαλέγεις Use the following IP address: και εισάγεις:

στο IP ADDRESS: 192.168.0.1

στο subnet mask: 255.255.255.0

στο Default Gateway: 192.168.0.1

Παρακάτω διαλέγεις το Use the following DNS server addresses: και εισάγεις μόνο στο πρώτο κουτάκι το 192.168.0.1

Μετά πατάς OK σε όλα τα παράθυρα. Κλείνεις τα πάντα και βγαίνεις στην επιφάνεια εργασίας. Στο εικονίδιο My Computer κάνεις δεξί κλικ και διαλέγεις Properties. Πας στην καρτέλα Computer Name και δίπλα στο κείμενο To rename this computer or join a domain, click Change πατάς το κουμπί Change. Στο κουτί Computer name γράφεις το όνομα που θέλεις με μικρούς αγγλικούς χαρακτήρες. Μετά στο Member of διαλέγεις το Workgroup και εισάγεις με αγγλικούς κεφαλαίους χαρακτήρες την λέξη WORKGROUP. Πατάς OK σε όλα τα παράθυρα και κάνεις restart στον υπολογιστή. Αυτός είναι έτοιμος. Τώρα στο φορητό θα κάνεις τα ίδια πράγματα με τις εξής διαφορές:

1) θα βρεις τις αντίστοιχες λέξεις στα ελληνικά.

2) στο Use the following IP address: εισάγεις:

στο IP ADDRESS: 192.168.0.2 (αυτό είναι η διαφορά)

3) Στο σημείο που δίνεις όνομα υπολογιστή θα δώσεις διαφορετικό όνομα από τον προηγούμενο ΑΛΛΑ ΤΟ ΙΔΙΟ WORKGROUP!

Και στο φορητό μόλις τελειώσεις όλες τις ρυθμίσεις θα κάνεις restart.

Τώρα για να χρησιμοποιείς τον εκτυπωτή από το laptop: πας Start/Settings/Control Panel/Printers and Faxes . Βρίσκεις τον εκτυπωτή σου, κάνεις δεξί κλικ σε αυτόν και διαλέγεις Properties, μετά την καρτέλα Sharing, διαλέγεις Share this printer και πατάς OK σε όλα τα παράθυρα. Καλύτερα είναι να κάνεις ένα restart. Για να βρεις τον εκτυπωτή στο φορητό: πας στη επιφάνεις εργασίας, βρίσκεις το εικονίδιο My Network Places, στα αριστερά που έχει ένα μενού με την ονομασία Network Tasks θα διαλέξεις το View workgroup computers. Αν όλα έχουν πάει καλά θα πρέπει να βλέπεις εκεί το όνομα του desktop. Πατάς στο όνομά του και μέσα θα έχει όσους φακέλους και εκτυπωτές μοιράζεσαι στο δίκτυο. Θα βρεις το όνομα του εκτυπωτή σου, θα πατήσεις διπλό κλικ και μετά θα ακολουθήσεις τις οδηγίες.

Στα είπα όσο πιο αναλυτικά μπορούσα. Αν χρειαστείς κάτι άλλο εδώ είμαστε!

Επισκεφθείτε το site μου για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας: http://www.leoforeia.gr/

Καταρχήν στο desktop θα πρέπει να αγοράσεις κάρτα δικτύου (αν δεν έχει onboard αλλά από όσο θυμάμαι που μου έλεγες είναι πολύ καινούργιο το pc οπότε το πιθανότερο είναι να έχει) . Μετά θα πρέπει να αγοράσεις καλώδιο δικτύου και θα ζητήσεις στο κατάστημα να είναι για την σύνδεση 2 υπολογιστών μεταξύ τους (χωρίς μεσολάβηση hub/switch) . Δεν θυμάμαι πως ονομάζεται αυτός ο τύπος καλωδίου. Ας σου πει κάποιος άλλος.

Για σύνδεση μεταξύ 2 υπολογιστών χρησιμοποιούμε cross connect καλώδιο. :)

Always have the feeling that something's missing or left behind...[/b]

thanks ρε Δημητρη. Θα δοκιμάσω και θα στείλω.Το desktop έχει onboard και έχω καλώδιο με βύσμα rj-45. Έχω σκοπό να κάνω ασ'υρματο αλλά σε πρώτη φάση είπα να δοκιμάσω ενσύρματο και μετά έχει ο Θεός...

στο IP ADDRESS: 192.168.0.1

Παρακάτω διαλέγεις το Use the following DNS server addresses: και εισάγεις μόνο στο πρώτο κουτάκι το 192.168.0.1

Αντί για 192.168.0.1 μπορείς να βάλεις όποια IP θες. Εγώ χρησιμοποιώ 10.0.0.1 και 10.0.0.2

Όχι οτι παίζει ρόλο, αλλά βολεύει σε περίπτωση που δε θυμάσαι το 192.168.0.xx

Για σύνδεση μεταξύ 2 υπολογιστών χρησιμοποιούμε cross connect καλώδιο. :)
Εμ, για την ακρίβεια λέγεται crossover το καλώδιο...

Εμ, για την ακρίβεια λέγεται crossover το καλώδιο...

Όχι Γιάννης... Γιαννάκης... :lol:

Τεσπα...

τους drivers του printer πρέπει να τους κάνω install και στο laptop??

Θα κάνεις εγκατάσταση νέου εκτυπωτή, και θα επιλέξεις network printer. Εφόσον τον έχεις κάνει share στο desktop θα εγκαταστήσει μόνο του drivers.
Εγκαταλείψτε την ελπίδα για ένα καλύτερο παρελθόν!

τους drivers του printer πρέπει να τους κάνω install και στο laptop??

Άμα θες να εκτυπώσεις κι από εκεί θα πρέπει να τον δηλώσεις στο Printers and Faxes σαν δικτυακό εκτυπωτή... Θα κάνεις ένα search και όταν τον βρεις στο Workgroup από εκεί και πέρα θα αναλάβουν τα Windows :)

ακολούθησα στις οδηγίες. Το ίντερνετ πάλι δεν δουλεύει. Στο network places εμφανίζει στο μεν desktop και το laptop και το desktop και μπαίνει κανονικά στα αρχείο στο δε laptop εμφανίζει μόνο τον εαυτό του και στα shared documents του. Εμφάνιζει τον desktop σαν συνεδεμένο υπολογιστή αλλά λέει δεν επιτρέπεται πρόσβαση και δεν βγάζει shared documents. Σε ότι αφορά τον printer πήγα στο laptop να κάνω add network printer, έκανε αναζήτηση βρήκε τον υπολογιστή αλλά όχι τον εκτυπωτή (ο οποίος ήταν αναμένος).

-Έκανες shared την dial-up σύνδεσή σου; (Dial-up είναι απ' ότι κατάλαβα, έτσι; ) Δεν διάβασα το post του dimangelid. Μπορεί να το έχει αναφέρει ήδη.

-Τι λειτουργικά έχεις;

-Από firewall πως πάμε; Κάνε δοκιμές με firewalls off και όταν όλα δουλέψουν επανέφερέ τα για να τα ρυθμισεις και αυτά.

firewall έχω zone alarm pro 4.5 και στα 2. έχει δει τις συνδέσεις και τις έχω κάνει trust και να επιτρέπει share resources... Πήγα να κάνω share την dial-up έβγαλε μήνυμα ότι θα αλλάξει τις IP που μου είπε ο dimangelid να βάλω. να συνέχισω? Λειτουργικό στο desktop win xp pro english SP1 (σύντομα sp2) και στο laptop win xp home greek SP2.

τώρα πια σύνδεεται στο ίντερνετ μέσω του pc (μέσω του show all connections) αλλά ο explorer στο laptop δεν λέει να δει την σύνδεση...

Ο συνδιασμός Pro και Home σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος...

Zone alarm δεν έχω χρησιμοποιήσει ώστε να πω οτιδήποτε. Αν είσαι σίγουρος για τις ρυθμίσεις ok.

Θα τις αλλάξει και θα τις ξαναλλάξεις κι εσύ με τη σειρά σου.

Ίσως σε ενδιαφέρει και αυτο: http://www.adslgr.com/forum/thread13263.html

Πήγαινε στις επιλογές του explorer (επιλογές internet, συνδέσεις, ρυθμίσεις τοπικού δικτύου) και τσεκάρισε ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ.

Επίσης, δίκτυο για μεταφορά αρχείων μπορεί να γίνει και με ένα καλώδιο (ειδικό) usb. Πιο γρήγορη μεταφορά από 10άρι δίκτυο, αν κι εσύ φαντάζομαι με το cross έχεις 100άρι..

Όμιλος πινγκ-πονγκ Χαλκίδας: http://www.ping-pong.gr

Πήγαινε στις επιλογές του explorer (επιλογές internet, συνδέσεις, ρυθμίσεις τοπικού δικτύου) και τσεκάρισε ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ.

Αυτό σε τι βοηθάει; Ποτέ δεν έχω καταλάβει. Τελικά έχω καταλήξει και το έχω απενεργοποιημένο. Χωρίς να ξέρω γιατί.

την έχω ενεργοποιήσει την συγκεκριμένη επιλογή αλλά δεν συγκινείται ιδιαίτερα. τουλάχιστον το desktop επιτέλους είδε στο network places όλα τα shared folders σε άντιθεση με το laptop που ακόμα βλέπει μόνο τα δικά του και δεν λέει τα δει τον printer. με firefox τι ρύθμιση χρείαζεται?

Δοκίμασα πριν να συνδέσω το laptop στο LAN του Πανεπιστημίου, για να μπω από εκεί Internet.

Εκτός από την IP και το subnet mask που μου έδωσαν, δεν έπρεπε να ξέρω το όνομα του Workgroup και μια IP για getaway;

Δοκίμασα πριν να συνδέσω το laptop στο LAN του Πανεπιστημίου, για να μπω από εκεί Internet.

Εκτός από την IP και το subnet mask που μου έδωσαν, δεν έπρεπε να ξέρω το όνομα του Workgroup και μια IP για getaway;

Δοκίμασες μήπως λειτουργεί DHCP Server και δεν χρειαστείς gateway; Διαφορετικά πρέπει να έχεις μία IP για να δώσεις στο μηχάνημά σου και μία ως gateway. Workgroup δεν χρειάζεσαι απαραίτητα.

την έχω ενεργοποιήσει την συγκεκριμένη επιλογή αλλά δεν συγκινείται ιδιαίτερα. τουλάχιστον το desktop επιτέλους είδε στο network places όλα τα shared folders σε άντιθεση με το laptop που ακόμα βλέπει μόνο τα δικά του και δεν λέει τα δει τον printer. με firefox τι ρύθμιση χρείαζεται?

Δεν περίμενα να συγκινηθεί... Πόσο βέβαιος είσαι ότι είσαι ok με τα firewalls;

Δε δοκιμάζεις να σετάρεις από την αρχή το δίκτυο με τον Network Setup Wizard μήπως το χαρούν τα windows και κάνεις τη δουλειά σου;

[προσωπικό σύμπλεγμα] Στο laptop γιατί έχεις home; [/προσωπικό σύμπλεγμα]

Δοκίμασες μήπως λειτουργεί DHCP Server και δεν χρειαστείς gateway; Διαφορετικά πρέπει να έχεις μία IP για να δώσεις στο μηχάνημά σου και μία ως gateway. Workgroup δεν χρειάζεσαι απαραίτητα.

Δε δοκίμασα τίποτα, γιατι είχε πρόβλημα το καλώδιο :p

Το μόνο πάντως που μου είχαν δώσει ήταν μια IP για το μηχάνημά μου, και μια subnet mask (255.255.254.0) και γι αυτό απόρησα. Μάλλον θα έχει DHCP όπως λες και θα παίζει μόνο με αυτές τις ρυθμίσεις.

Δε δοκίμασα τίποτα, γιατι είχε πρόβλημα το καλώδιο :p

Το μόνο πάντως που μου είχαν δώσει ήταν μια IP για το μηχάνημά μου, και μια subnet mask (255.255.254.0) και γι αυτό απόρησα. Μάλλον θα έχει DHCP όπως λες και θα παίζει μόνο με αυτές τις ρυθμίσεις.

Μα ή ορίζεις εσύ και IP και gateway ή το αφήνεις να τις πάρει και τις 2 αυτόματα :blink:. Δεν μπορείς να ορίσεις εσύ την IP σου και ο DHCP το gateway. Εκτός εάν κάτι μου διαφεύγει...

Δεν νομίζω να υπάρχει Workgroup εκεί αλλά Domain... :)

Αν χρησιμοποιείτε Windows τότε το πιο πιθανό είναι να παίρνεις IP από τον DHCP Server και δεν χρειάζεται να βάλεις χειροκίνητα IP,Subnet και Gateway... :rolleyes:

Μπες σε DOS prompt και δώσε την εντολή: ipconfig /all

Αν έχεις πάρει IP θα σου την εμφανίσει μαζί με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία(DNS,Subnet,Gateway).

Αν ακόμα δεν έχεις πάρει IP τότε δοκίμασε την εντολή: ipconfig /renew

Δοκίμασε αυτά και βλέπουμε παραπέρα :rolleyes: :)

Με μπερδέψατε :wacko: :p

Τι χρειάζομαι τελικά για να συνδεθώ; Τα στοιχεία μου τα έδωσε άλλος, που συνδεόταν κανονικά το laptop του εκεί, οπότε δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστά κτλ. γιατί είχα και πρόβλημα με το καλώδιο και δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα..