Jump to content

myphone #tbt: Όταν η Samsung έβλεπε κορυφή


charlie_pace4
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Άλλη μια Πέμπτη έφτασε και ήρθε η ώρα, για άλλη μια φορά, να σκαλίσουμε λίγο το παρελθόν. Επιστροφή στο 2003 και στον Lee Kun-hee. Ο εν λόγω κύριος είναι στέλεχος της Samsung. Γεννημένος το 1942, έγινε μέλος της Samsung Group το 1968, ενώ το 1987 ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, δύο εβδομάδες μετά το θάνατο του πατέρα του, Lee Kunhee, ιδρυτή της Samsung. Ο Lee Kun-hee έφερε μεγάλες αλλαγές στην εταιρεία και τη μεταμόρφωσε από ένα τοπικό brand σε μια πολυεθνική δύναμη. Ένα οικονομικό σκάνδαλο το 2008 τον ανάγκασε να παραιτηθεί από την ηγεσία της Samsung, επέστρεψε όμως πάλι το 2010.^

 

Το 2003 ο Lee Kun-hee έθετε τους στόχους της εταιρείας του και φαίνεται πως είχε μεγάλα σχέδια για τη Samsung από τότε. Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο τότε άρθρο:

 

[…]Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του σε εφημερίδα της Κορέας ο διευθύνων σύμβουλος της Samsung, ρίχνοντας το γάντι στη Nokia, τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Ο Lee Kunhee, επιδιώκει να οδηγήσει την κορεάτικη εταιρεία στην πρώτη θέση της αγοράς έως το 2010, ενώ θεωρεί ότι έως τότε η Nokia θα βρίσκεται στη δεύτερη ή ακόμη και στην τρίτη θέση. […]

 

Η Nokia αποτελούσε τότε, και για πολλά χρόνια στη συνέχεια, κορυφαίο κατασκευαστή, και φυσικά οι (προ)βλέψεις του Lee Kun-hee ήταν για κάποιους αδιανόητες. Τελικά, κατάφερε να διαψεύσει όσους τον αμφισβήτησαν, καταφέρνοντας να φτάσει τη Samsung στην κορυφή των κατασκευαστών, έστω και με δύο περίπου χρόνια καθυστέρηση από την αρχική του πρόβλεψη. Οι στρατηγικές κινήσεις της Samsung κατά την περίοδο «έξαρσης» των smartphones, όταν η αγορά ακόμα δεν είχε ωριμάσει, η συνεχής πτώση της Nokia και η απόφαση της να συνεργαστεί με τη Microsoft, η αδυναμία των άλλων κατασκευαστών να προωθήσουν αποτελεσματικά τις δικές τους υλοποιήσεις και διάφοροι άλλοι παράγοντες βρήκαν τη Samsung στο τέλος του 2012 στην κορυφή των κατασκευαστών, εκτοπίζοντας την Nokia στη δεύτερη θέση.

 

Ο Lee Kun-hee φαίνεται να είχε προβλέψει όμως και την δυναμική είσοδο των Ασιατών κατασκευαστών στην αγορά:

 

[…]Η Nokia διατηρεί την ηγετική της θέση στην αγορά για αρκετά έτη και ίσως δεν θα έπρεπε να ανησυχεί καθόλου για τα όσα δήλωσε ο Kun-hee. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου η παραμονή στην κορυφή θα γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, καθώς η Samsung, η Huawei και άλλοι κατασκευαστές ασιατικής «προέλευσης», θα γίνονται περισσότερο γνωστοί στην παγκόσμια αγορά […]

 

Και μπορεί η Xiaomi, που για πολλούς αποτελεί τον μελλοντικό κυρίαρχο στην αγορά να μην είχε ιδρυθεί τότε, όμως φαίνεται πως είχε ξεχωρίσει από τότε την κινέζικη Huaweι. Η μάλλον άγνωστη τότε σε εμάς εταιρεία, το 2014 κατάφερε να είναι η τέταρτη εταιρεία σε πωλήσεις smartphones και έκτη σε πωλήσεις κινητών τηλεφώνων (smartphones και feature phones).

 

Άραγε ο Lee Kun-hee στάθηκε τυχερός στις προβλέψεις του ή πράγματι έβλεπε μπροστά θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους; Ποια πιστεύετε ότι θα είναι εταιρεία που θα βρίσκεται στην κορυφή σε επτά με δέκα χρόνια από σήμερα;

 

^πηγή

Edited by charlie_pace4
Link to comment
Share on other sites

Η Samsung δεν αποτελεί introvert εταιρία όπως η NOKIA και αυτό φάνηκε φέτος με τον πλέον εμφατικό τρόπο με τη παρουσίαση των S6/Edge και ήδη από πέρισυ με τη στροφή της στις υλοποιήσεις της.

 

Θεωρώ ότι για καμία εταιρία δεν θα είναι εύκολο να την εκθρονήσει, όσο δεν αλλάξει κάτι δραστικά στα γενικά δρόμενα (δες android και global domination, apple και στρατηγική της κλπ), όσο για τους κινέζους , θα ανέβουν σίγουρα αλλά ήδη παρουσιάζονται αυτά που έχουμε συζητήσει, κοινώς και αυτοί θα παρουσιάσουν αυξήσεις στις τιμές τους από ένα σημείο και μετά με ότι αυτό συνεπάγεται.

Our greatest weakness lies in giving up. The most certain way to succeed is always to try just one more time -- Thomas A. Edison
Link to comment
Share on other sites

Έκανε στροφή ακριβώς την στιγμή που έπρεπε. Από το Note4 και μετά φάνηκε ότι δυστυχώς με το S6 θα κάνει το μπαμ . Καλό μεν , κακό δε για ευνόητους λόγους.

Πολύ θα ήθελα ας πούμε ένα Μ9 Note edition , αλλά καθως φαίνεται δύσκολα κάποιος θα την ακολουθήσει σε αυτό το κομματι.

[sIGPIC][/sIGPIC]

flickr-htc one black

cyber gull

Link to comment
Share on other sites

H Samsung είναι μια φιλόδοξη εταιρία που τα πηγαίνει εξαιρετικά σε σχεδόν όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της (τηλεοράσεις, flash μνήμη, ναυπηγεία, heavy industries, silicon fabs κλπ). Στα κινητά τα χάλασε λίγο τα τελευταία χρόνια αλλά με το 6 edge επανέρχεται.
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
Είμαστε πια στο 2019 και είναι ξεκάθαρο πως η Samsung καθησυχάστηκε και έμεινε πίσω. Θεωρώ πως πληρώνεις ακριβά αυτό που σου προσφέρει (και σιγά την αξιοπιστία επιπλέον) και εταιρείες όπως η Huawei και Xiaomi είναι πού πιο συμφέρουσες για μένα. Τα ίδια με τη Samsung ισχύουν και για την Apple και τα iphone (για λόγους χρηστικότητας γιατί σαν ποιότητα κατασκευής τα συγκεκριμένα είναι αξεπέραστα).
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...