Jump to content

Αγορές από το εξωτερικό


makap
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

 

Οι αγορές από το εξωτερικό διακρίνονται, κατ’ αρχάς, σε δύο μεγάλες κατηγορίες και συγκεκριμένα σ’ εκείνες: α) από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και β) από τρίτες χώρες.

 

Στην πρώτη κατηγορία (αγορές από χώρες ΕΕ) περιλαμβάνονται όλες οι αγορές που γίνονται σαν να αγοράζουμε από ένα Ελληνικό ιντερνετικό κατάστημα (eshop), και, επομένως, δεν έχουμε καμία άλλη επιβάρυνση πέραν της τιμής που συμφωνήσαμε, στην οποία περιλαμβάνονται τα μεταφορικά και ο ΦΠΑ. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται όλες οι αγορές από τρίτες χώρες και καταβάλουμε στον προμηθευτή μόνο την αξία του εμπορεύματος και των μεταφορικών και από το καλοκαίρι του 2017 εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα στο τελωνείο του αεροδρομίου Αθηνών (πύλη εισόδου όλων των ταχυδρομικών δεμάτων) και η πλειοψηφία των δεμάτων ελέγχεται και επιβάλλονται ΦΠΑ, τέλη, έξοδα και φόροι, που υπολογίζονται επί της αξίας CIF (κόστος+ μεταφορικά + ασφάλεια), τα οποία αναλύονται στο αντίστοιχο κεφάλαιο (“8. Τελωνείο-δασμοί κλπ”).

 

Εξετάζοντας και διερευνώντας το θέμα των (καταναλωτικών κυρίως) αγορών μας από το εξωτερικό, διαπιστώνουμε ότι, οι έμπειροι χρήστες του διαδικτύου και των αγορών γνωρίζουν, σε γενικές γραμμές, ποια ιντερνετικά online καταστήματα είναι αξιόπιστα και ποια όχι, αλλά και ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στο διαδίκτυο ελέγχονται από τις εθνικές αρχές της χώρας της έδρας τους. Πρόβλημα, όμως, αντιμετωπίζει η πλειονότητα των λοιπών (μη έμπειρων) χρηστών και, στην κατεύθυνση αυτή, σημαντικά στοιχεία και βασικά κριτήρια επιλογής πρέπει να είναι η φερεγγυότητα του πωλητή (θετικές και αρνητικές κρίσεις προηγούμενων αγοραστών, η εγκυρότητά του στη διεθνή αγορά κλπ), η διαθεσιμότητα και η τιμή του προσφερόμενου εμπορεύματος, οι όροι των συναλλαγών που παρέχει ο πωλητής (διαδικασία πληρωμής, εγγύηση, δικαίωμα επιστροφής κλπ), οι τρόποι αποστολής του δέματος (απλό ταχυδρομείο, συστημένο, courier κλπ), τα έξοδα μεταφοράς στο χώρο μας και, γενικά, οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θα μας βοηθήσει για να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα αφενός για τον πωλητή-προμηθευτή, που θα επιλέξουμε τελικά, αφετέρου για την επιλογή του σωστού τρόπου αποστολής του δέματος και τη διασφάλιση της έγκαιρης και σωστής παραλαβής του αντικειμένου ή της υπηρεσίας που θέλουμε να αγοράσουμε, ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες περιπέτειες αναζήτησης είτε του δέματος είτε των χρημάτων που πληρώσαμε. Επισημαίνεται ότι η σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των online αγορών είτε από ελληνικά είτε από ξένα καταστήματα είναι ότι στα πρώτα μπορούμε να πληρώσουμε με αντικαταβολή ενώ στα δεύτερα όχι. Η γνώση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν την πολύπλοκη διαδικασία των online αγορών από το εξωτερικό και η σωστή έρευνα της αγοράς, εξασφαλίζουν, σε μεγάλο βαθμό, την επιτυχία της αγοράς μας. Για την ευχερέστερη ομαδοποίηση και καταγραφή των επί μέρους θεμάτων που αφορούν στις online αγορές από το εξωτερικό, κρίθηκε σκόπιμο αυτά να καταταγούν στα κεφάλαια που ακολουθούν:

 

1. Αγορές από μεγάλα ιντερνετικά καταστήματα (Amazon κλπ) και πλατφόρμες (ebay, Aliexpress κλπ)

2. Αγορές από ανεξάρτητους πωλητές

3. Αγορές από χώρες που δεν στέλνουν εμπορεύματα στην Ελλάδα

4. Αγορές μέσω PayPal

5. Αγορές με κάρτες

6. Αγορές σε συνάλλαγμα

7. Τρόποι αποστολής/μεταφοράς δέματος

8. Τελωνείο-δασμοί κλπ

 

1. Αγορές από μεγάλα ιντερνετικά καταστήματα (Amazon κλπ) και πλατφόρμες (ebay, Aliexpress κλπ)

 

Υπάρχουν μεγάλες αλυσίδες ιντερνετικού εμπορίου, όπως πχ η Amazon, με φυσική παρουσία σε διάφορες χώρες του πλανήτη, που διαθέτει είδη αφενός από τα καταστήματά της, τα οποία είτε χαρακτηρίζουν τη χώρα της έδρας του υποκαταστήματος είτε είναι παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αφετέρου από καταστήματα τρίτων πωλητών, που έχουν, όμως, την εγγύηση της Amazon, και, κυρίως, μοναδική after sales υποστήριξη. Υπάρχουν, επίσης, μεγάλες πλατφόρμες όπως το Ebay με έδρα σε πολλές χώρες, και το Aliexpress στην Κίνα, που φιλοξενούν, κυρίως, ιδιώτες, αλλά και καταστήματα.

 

Σημειώνεται ότι, στις αγορές από το αμερικάνικο Amazon και στο βήμα της καταχώρησης της διεύθυνσης αποστολής, (πχ διεύθυνση στην Ελλάδα) χρεώνει, εκτός από τα μεταφορικά, και έξοδα εκτελωνισμού (import fees), τα οποία είναι φτηνότερα από εκείνα που θα υπολογίζονταν στην Ελλάδα, αφού αφενός χρεώνεται μικρότερος ΦΠΑ αφετέρου δεν συνυπολογίζεται το τέλος εκτελωνισμού των ΕΛΤΑ. Φυσικά, το δέμα δεν σταματάει στο ελληνικό τελωνείο και ο παραλήπτης δεν πληρώνει άλλα έξοδα για την παραλαβή του. Ανάλογη διαδικασία αποστολής εφαρμόζεται και στο αμερικάνικο Ebay με το Global Shipping Program, εάν, φυσικά, το προβλέπει ο πωλητής σαν επιλογή.

 

Επίσης ότι, τα ευρωπαϊκά καταστήματα της Amazon διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της παραγγελίας χρεώνεται ο ελληνικός ΦΠΑ αντί του εθνικού της χώρας του καταστήματος.

 

 

2. Αγορές από ανεξάρτητους πωλητές

 

Σε περίπτωση που θέλουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν από άλλο πωλητή-προμηθευτή είτε μέσω των μεγάλων ιντερνετικών καταστημάτων και αλυσίδων είτε απ’ ευθείας από την ιστοσελίδα του πωλητή, πρέπει να εξετάζουμε πολύ προσεκτικά την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα του και να αγοράζουμε από αυτούς που έχουν 100% Positive feedback ή έστω ελαφρά μικρότερο ποσοστό από αυτό, αφού διαβάσουμε προσεκτικά τις αρνητικές κρίσεις και σχόλια. Ακόμη περισσότερο, όταν αγοράζουμε από την ιστοσελίδα μη γνωστού πωλητή, είναι καλό να ψάχνουμε και να ρωτάμε σε γνωστά fora, στο Google κλπ, για να πάρουμε σχετικές πληροφορίες. Τα βασικά στοιχεία επιλογής του κατάλληλου πωλητή πρέπει να είναι:

 

1) η μακρόχρονη παρουσία του στη διεθνή αγορά

2) η άψογη εξυπηρέτηση πριν και μετά την αγορά,

3) η άψογη περιγραφή προϊόντων, συσκευασίας, αποστολής κλπ,

4) ο χρόνος παράδοσης,

5) το κόστος των μεταφορικών στο χώρο μας και η ποικιλία επιλογών στους τρόπους αποστολής,

6) οι όροι της εγγύησης και, κυρίως, η δυνατότητα επιστροφής του εμπορεύματος,

7) η ασφάλεια των συναλλαγών, με την ανάλογη σήμανση στην ιστοσελίδα του πωλητή,

8) οι τρόποι πληρωμής (PayPal, προπληρωμένες, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και όχι μέσω αμφισβητούμενων διαδικασιών),

9) η άψογη υπηρεσία στο σύνολό της,

10) η λογική τιμή με περιθώριο κέρδους που του επιτρέπει να συνεχίσει τη δραστηριότητά του είτε έχει φυσική παρουσία (δηλαδή μαγαζί off line) είτε όχι.

 

Αξιόπιστοι πωλητές, πέρα από τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, όπως το Amazon, και πλατφόρμες όπως ή το ebay και το Ali, είναι και πάρα πολλά eshops. Όπως συμβαίνει, όμως, σε κάθε επάγγελμα, έτσι βρίσκουμε και σ’ αυτή την κατηγορία ανεπαρκείς επαγγελματίες. Επομένως, εάν δεν υπάρχουν συστάσεις για κάποιο μη ευρύτερα γνωστό eshop, καλύτερα να το αποφύγουμε. Επισημαίνεται ότι, υπάρχει μία κατηγορία “eshops”, με έδρα, στην πλειοψηφία τους, την Άπω Ανατολή, τα οποία πρακτικά δεν υφίστανται, αλλά παρουσιάζουν πολύ προσεγμένες εμφανισιακά ιστοσελίδες και με πολύ δελεαστικές τιμές, που λειτουργούν σαν δόλωμα, με τα απαραίτητα εικονίδια των PayPal, Visa, MasterCard κλπ. για να προσδώσουν την αναγκαία αξιοπιστία. Δεν υπάρχει, όμως, δυνατότητα πληρωμής μέσω PayPal ή κάρτας, αλλά αποκλειστικά και μόνο με έμβασμα μέσω τραπεζών, συνήθως της Western Union. Αποφεύγουμε αυτούς τους πωλητές για να μην μπλέξουμε σε διαδικασίες αναζήτησης είτε του δέματος είτε των χρημάτων που πληρώσαμε.

 

 

3. Αγορές από χώρες που δεν στέλνουν εμπορεύματα στην Ελλάδα

 

Πολλοί ιδιώτες (καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα) πουλάνε τα εμπορεύματά τους, κυρίως, μέσω του ebay, με την παρατήρηση ότι δεν τα στέλνουν στην Ελλάδα. Πέρα από τα όποια σχόλια μπορεί να ειπωθούν για την πολιτική αυτή, και τις αιτίες που την προκαλούν, είναι σημαντικό πρόβλημα, αλλά υπάρχει η λύση του, μέσω των εταιρειών που ειδικεύονται στην προώθηση δεμάτων στη χώρα μας, είτε με την παροχή (πλασματικής) διεύθυνσης στην ίδια ή σε άλλη χώρα, από την οποία (διεύθυνση) θα το παραλάβει η εταιρεία είτε με την απ’ ευθείας αποστολή στην εταιρεία και, στη συνέχεια, την προώθηση του δέματος στη διεύθυνσή μας στην Ελλάδα. Αυτό συνεπάγεται, βεβαίως, πρόσθετη δαπάνη, αλλά δίνει λύση στο πρόβλημα.

 

Αυτή την υπηρεσία, της πλασματικής διεύθυνσης, την παρέχουν αρκετές εταιρείες, και ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες, από εμπειρίες αυτών που τις έχουν χρησιμοποιήσει:

 

3.1. ShopandShip

 

Παλαιότερα ζητούσε μια συνδρομή lifetime για τις υπηρεσίες της (όχι τα μεταφορικά) και συχνά κάνει προσφορές (έχω αγοράσει πριν από χρόνια την υπηρεσία S&S Basic με 10€ lifetime). Την περίοδο επικαιροποίησης αυτού του οδηγού (ΜΑΡ 2019), προσφέρει τη δυνατότητα αγορών από Αυστραλία, Καναδά, Κίνα, Αίγυπτο, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Hong Kong, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Λίβανο, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Νότιο Αφρική, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

 

3.2. Reship

 

Την περίοδο επικαιροποίησης αυτού του οδηγού (ΜΑΡ 2019), ζητάει $5 για την εγγραφή και οι λοιπές χρεώσεις αναφέρονται εδώ. Προσφέρει διευθύνσεις σε ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Μπορεί να ζητηθεί:

- Να αφαιρέσουν το τιμολόγιο αγοράς μέσα από το δέμα.

- Να ενώσουν παραγγελίες σε ένα δέμα.

- Να αφαιρέσουν τις πλαστικές συσκευασίες και να τα ξαναβάλουν μέσα σαν να είναι μεταχειρισμένα.

- Να δηλώσουν και να ασφαλίσουν το πακέτο με το ποσό που θα τους πείτε.

- Να στείλουν το τιμολόγιο και τις οδηγίες χρήσεως ταχυδρομικά στη διεύθυνση αποστολής.

 

3.3 Transport to Greece

 

Η εταιρεία φέρεται να έχει έδρα στην Ελλάδα και να δραστηριοποιείται στις ίδιες υπηρεσίες, αφού προσφέρει τη διεύθυνση της αποθήκης της στη Γερμανία ως διεύθυνση αποστολής του δέματος και στη συνέχεια, προώθησής του στην Ελλάδα. Στην ιστοσελίδα της αναφέρεται ότι η εταιρεία είναι μια υπηρεσία της ελληνικής επιχείρησης Road Solution Hellas, με έδρα την Κατερίνη (αναφέρονται διεύθυνση και τηλέφωνα επικοινωνίας). Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία δεν χρεώνει έξοδα για τις υπηρεσίες της ή εγγραφή ή συνδρομή αλλά μόνο για τη μεταφορά του δέματος στο χώρο του αγοραστή.

 

3.4 BundleBox

 

Την περίοδο επικαιροποίησης αυτού του οδηγού (ΜΑΡ 2019), η BundleBox διαφημίζει την παροχή ταχυδρομικής διεύθυνσης στις ΗΠΑ, με εγγραφή και έξοδα $15, τα οποία επιστρέφονται στην πρώτη αποστολή, Χρησιμοποιεί την FedEx (εταιρεία courier) ως μεταφορική και αυτό σημαίνει σίγουρο τελωνείο στην Ελλάδα, με όλες τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που ζητάει συνήθως η εταιρεία courier (αμοιβή εκτελωνιστή, αποθήκευτρα και λοιπά μικροέξοδα, όπως περιγράφονται αναλυτικά στο κεφάλαιο 8. Αν και αναφέρει ότι στέλνει δέματα στην Ελλάδα, δεν την περιλαμβάνει στις χώρες για τις οποίες προεισπράττει τα έξοδα εκτελωνισμού και αυτό, ίσως, θα αποτελεί ένα πρόσθετο πρόβλημα στον Έλληνα αγοραστή.

 

3.5 Forward2me

 

Η εταιρεία δίνει δωρεάν διεύθυνση στο Ηνωμένο Βασίλειο, για αγορές από εκεί και την Ευρώπη, και στέλνει σε παραπάνω από 200 χώρες. Μετά την εγγραφή και την παραλαβή της διεύθυνσης, αγοράζουμε από τα μαγαζιά αυτά που θέλουμε, και αφού παραλάβει τα δέματα, εμφανίζει στο λογαριασμό του συνδρομητή τη λίστα με τις διαθέσιμες μεταφορικές μαζί με το κόστος και το χρόνο παράδοσης. Αν πληρώσεις μέχρι τις 11 πριν το μεσημέρι, θα στείλουν το δέμα την ίδια ημέρα.

 

4. Αγορές μέσω PayPal

Έχει αποδειχθεί ότι αυτή είναι η ασφαλέστερη υπηρεσία για διαδικτυακές συναλλαγές, ενώ διασφαλίζει και την επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ανεπάρκειας του πωλητή. Στα θετικά αυτής της επιλογής πιστώνεται 1) το γεγονός ότι δίνουμε τα στοιχεία της κάρτας μας μόνο στο PayPal, για να διαχειριστεί την πληρωμή της αγοράς που κάνουμε, και όχι σε κάθε ιντερνετικό κατάστημα, όπως θα γινόταν εναλλακτικά, 2) η δυνατότητα να ξεκινήσουμε dispute (αμφισβήτηση-συζήτηση), για να λυθεί η ενδεχόμενη ανεπάρκεια του πωλητή, που συνήθως καταλήγει σε δικαίωση της θέσης του αγοραστή, 3) η αποστολή χρημάτων από την κάρτα μας στο balance του λογαριασμού φίλου ή συγγενή, άμεσα και ανέξοδα, 4) αποστολή χρημάτων που έχουμε στο balance από διάφορες αιτίες (πωλήσεις, μισθοδοσία, μεταφορές κλπ) σε τραπεζικό λογαριασμό που έχουμε συνδέσει στο Paypal (πληρώνοντας τη σχετική προμήθεια στην τράπεζα για το εισερχόμενο έμβασμα) και άλλες δυνατότητες.

 

Για τις αγορές μέσω Paypal, απαιτείται η δημιουργία ενός λογαριασμού, με τα πραγματικά μας στοιχεία, που είναι πολύ απλή διαδικασία, αρκεί να έχει κανείς πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα σε κάποια τράπεζα. Ανοίγοντας το λογαριασμό, η PayPal θα χρεώσει προσωρινά την κάρτα, με ποσό $1, για την επιβεβαίωσή της, που θα επιστραφεί εντός 24 ωρών από την επιβεβαίωση.

 

Για τη χρέωση της κάρτας, με το $1, η PayPal στέλνει στην τράπεζα την περιγραφή της χρέωσης, με τη μορφή PAYPAL XXX CODE, όπου ΧΧΧΧ είναι ο τετραψήφιος κωδικός που χρειαζόμαστε για την πίστωση του $1. Βρίσκουμε τον κωδικό άμεσα, μέσω ebanking και, αν δεν διαθέτουμε, με επικοινωνία με την τράπεζα. Αναγράφουμε τον κωδικό στο αντίστοιχο πεδίο του λογαριασμού μας στο PayPal, αφού ενεργοποιήσουμε την επιλογή Confirm your Card.

Οι αγορές που γίνονται σε νόμισμα διαφορετικό από το ευρώ, επιβαρύνονται, κατά τη μετατροπή, με έξοδα συναλλάγματος (προμήθεια), δηλαδή η PayPal την ενσωματώνει σε δυσμενή (ασύμφορη) ισοτιμία μετατροπής, για τον αγοραστή. Επισημαίνεται ότι στη σύνδεση κάθε κάρτας έχει προκαθορισμένη τη μετατροπή του συναλλάγματος με τη δική της ασύμφορη ισοτιμία. Εάν θέλουμε να απαλλαγούμε από την προκαθορισμένη αυτή επιλογή της μετατροπής σε ευρώ, πρέπει να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα (όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της τον Μάρτιο 2019):

 

- Ανοίγουμε το λογαριασμό μας στο PayPal (στα ελληνικά πλέον)

- Πατάμε το Γρανάζι και στη νέα σελίδα το “Πληρωμές”

- Επιλέγουμε το “Διαχειριστείτε τις αυτόματες πληρωμές σας – Προβολή”

- Στη νέα καρτέλα που θα ανοίξει, πατάμε επιλέγουμε στην αριστερή στήλη το σύνδεσμο “διαχείριση αυτόματων πληρωμών”

- Στη νέα καρτέλα που θα ανοίξει, επιλέγουμε “Set Available Funding Sources” που βρίσκεται μέσα στο πινακάκι και

- Στη νέα καρτέλα που θα ανοίξει, επιλέγουμε “Conversion Options” που βρίσκεται δίπλα στον αριθμό της κάρτας

- Στη νέα καρτέλα που θα ανοίξει, επιλέγουμε το “Bill me in the currency listed on the seller's invoice” αντί του “Use PayPal's conversion process to complete my transaction using my card's currency” που έχει ως προκαθορισμένη επιλογή.

 

Σ’ αυτή την περίπτωση, η μετατροπή θα γίνει με την ισοτιμία των οργανισμών Visa/ MasterCard που έχουν εκδώσει την κάρτα που χρησιμοποιούμε και χρησιμοποιεί και η τράπεζα, αλλά θα μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα στο επόμενο κεφάλαιο.

 

Μπορούμε, βέβαια, να κάνουμε τις αγορές μας και εκτός PayPal, δηλαδή απ’ ευθείας με το κατάστημα, πληρώνοντας με τις ίδιες κάρτες, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουμε καμία κάλυψη σε περίπτωση ανεπάρκειας του πωλητή. Όσοι πωλητές, λοιπόν, είναι πιστοποιημένοι στην PayPal, μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστοι, εκ των προτέρων, και να προτιμηθούν.

 

 

5. Αγορές με κάρτες

 

5.1 Προπληρωμένες κάρτες (Prepaid Card)

 

Πολλοί θεωρούν ότι η προπληρωμένη κάρτα είναι η καλλίτερη επιλογή για online αγορές επειδή βάζουμε κάθε φορά στην κάρτα όσα χρήματα θέλουμε, για συγκεκριμένη αγορά, και ξοδεύουμε μόνον αυτά. Οι κάρτες αυτές δεν συνδέονται με λογαριασμό ούτε επιτρέπουν πίστωση, αλλά “φορτίζονται” με χρήματα με πρωτοβουλία του κατόχου τους. Οι προπληρωμένες κάρτες, χρεώνουν προμήθειες κατά την έκδοσή τους από τις Τράπεζες, τη φόρτιση με χρήματα, την ανάληψη χρημάτων από ATM και την αποστολή έντυπου ενημερωτικού συναλλαγών ("statement" κάρτας), αν και τελευταία αυτή καταργείται σταδιακά. Αντιθέτως, όπως όλες οι κάρτες, δε χρεώνουν προμήθεια στον αγοραστή για τις καταναλωτικές του συναλλαγές. Έχει παρατηρηθεί, όμως, ότι σε μερικές περιπτώσεις αγοράς που θέλουμε να πληρώσουμε σε συνάλλαγμα (κεφάλαιο “6. Αγορές σε συνάλλαγμα“), χρεώνεται από την Τράπεζα και η σχετική προμήθεια (ή έξοδα συναλλάγματος) και, εάν το υπόλοιπο της κάρτας είναι μηδενικό ή δεν επαρκεί, είναι ενδεχόμενο να μην μπορεί να ολοκληρωθεί η αγορά.

 

Για την έκδοση της κάρτας πρέπει να επισκεφθούμε την Τράπεζα, στην οποία είμαστε ήδη πελάτες, με την αστυνομική μας ταυτότητα, και εάν δεν είμαστε πελάτης, θα επιλέξουμε Τράπεζα που να εκδίδει προπληρωμένη κάρτα και θα χρειαστούμε :

α) την αστυνομική ταυτότητα

β) πρόσφατο εκκαθαριστικό της εφορίας

γ) βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ

 

 

5.2 Πιστωτικές κάρτες (Credit Card)

 

Οι κάρτες αυτές εκδίδονται, κυρίως, από Τράπεζες και έχουν καθιερωθεί, πλέον, σαν ένας σύγχρονος και διαδεδομένος τρόπος συναλλαγών, και από το 2015 (με την εφαρμογή των Capital Controls) σαν «υποχρεωτικός» τρόπος συναλλαγών. Οι Τράπεζες παρέχουν, μέσω των καρτών, ένα πιστωτικό όριο συναλλαγών, που διαφέρει σε κάθε μια, και μάς δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε αγορές εμπορευμάτων και υπηρεσιών είτε σε φυσικά είτε σε online καταστήματα και να εξοφλούμε το χρέος είτε στο σύνολό του, στην ημερομηνία που αναφέρει το μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα (statement) είτε σε μηνιαίες δόσεις, με τις ανάλογες επιβαρύνσεις, που χρεώνει κάθε Τράπεζα.

Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα θέματα που αφορούν στις Πιστωτικές κάρτες (Χρεώσεις, Προμήθειες κλπ) μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος στο διαδίκτυο και στις ιστοσελίδες κάθε Τράπεζας:

 

 

5.3 Χρεωστικές κάρτες (Debit Card)

 

Οι κάρτες αυτές είναι παρόμοιες με τις πιστωτικές, με τη βασική διαφορά ότι το ποσόν της συναλλαγής μεταφέρεται αυτόματα, από το λογαριασμό του κατόχου στο λογαριασμό του εμπόρου-πωλητή, και, επομένως, οι κάρτες αυτές συνδέονται υποχρεωτικά με ένα καταθετικό λογαριασμό στην Τράπεζα που είμαστε πελάτες. Εννοείται ότι, εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο ποσό στο λογαριασμό μας, δεν θα πραγματοποιηθεί η συναλλαγή. Ανοίγοντας ένα τραπεζικό λογαριασμό σε μια τράπεζα, αυτή μας παρέχει τη χρεωστική κάρτα είτε για ανάληψη χρημάτων, μέσω του ΑΤΜ, είτε για αγορές ειδών και υπηρεσιών.

Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα θέματα που αφορούν στις Προπληρωμένες, Πιστωτικές και Χρεωστικές κάρτες (Χρεώσεις, Προμήθειες κλπ) μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος στο διαδίκτυο και στις ιστοσελίδες κάθε Τράπεζας (Τιμολόγιο Εργασιών κλπ).

 

5.4 Κάρτες τραπεζών και χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων άλλων χωρών

Από το καλοκαίρι του 2015 ίσχυσαν κεφαλαιακοί έλεγχοι (Capital Controls) στην Ελλάδα, μ αποτέλεσμα, πολλοί αγοραστές να καταφύγουν στην έκδοση καρτών από τράπεζες και ιδρύματα άλλων χωρών, που δεν είχαν τους περιορισμούς αυτούς. Οι κάρτες που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο στην Ελλάδα, στην περίοδο αυτή, και χρησιμοποιούνται ακόμη, σε μικρότερη έκταση, είναι η Revolut, η Number26 (N26), και η LeoPay

Λεπτομέρειες για την έκδοση αυτών των καρτών, τις προμήθειες, χρεώσεις και ισοτιμίες τους μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος στις αντίστοιχες ιστοσελίδες.

 

 

6. Αγορές σε συνάλλαγμα

 

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι στις συναλλαγές σε συνάλλαγμα, μέσω κάρτας, οι περισσότερες Τράπεζες χρεώνουν προμήθεια που ονομάζουν έξοδα συναλλάγματος. Μερικές Τράπεζες εμφανίζουν, στο μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα κίνησης της κάρτας, την επιπλέον χρέωση ενώ άλλες την ενσωματώνουν στην πράξη μετατροπής του συναλλάγματος σε ευρώ.

Κάθε Τράπεζα έχει διαφορετική πολιτική στο θέμα αυτό και καθένας πρέπει να διαβάσει προσεκτικά την αντίστοιχη ιστοσελίδα της Τράπεζάς του (Τιμολόγιο Εργασιών ή όπως αλλιώς το ονομάζει κάθε τράπεζα) αλλά και να ρωτήσει τους αρμόδιους για τις χρεώσεις αυτές.

Στην αρχική έκδοση αυτού του οδηγού, είχα περιλάβει τα Τιμολόγια Εργασιών των τραπεζών που υπήρχαν την εποχή εκείνη, αλλά επειδή αφενός οι τράπεζες συγχωνεύτηκαν (και δεν ξέρουμε πως θα εξελιγχθεί αυτό το θέμα στο μέλλον) αφετέρου τα Τιμολόγια αναθεωρούνται πολύ συχνά (τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο) θεωρώ ότι δεν θα είναι χρήσιμο να ξαναγράψω τους συνδέσμους των Τιμολογίων των σημερινών τραπεζών, πολύ περισσότερο αφού δεν είναι πρακτικά δυνατόν να ενημερώνονται, σ’ αυτό το νήμα, με τις νέες εκδόσεις.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι χρησιμοποιούν τις κάρτες τους, είτε μέσω Paypal είτε απ’ ευθείας, για τις αγορές τους σε συνάλλαγμα, είναι ότι οι τράπεζες χρησιμοποιούν τις ισοτιμίες των οργανισμών Visa Europe και MasterCard για τη μετατροπή του ξένου νομίσματος σε ευρώ και όχι τις τρέχουσες ισοτιμίες τους που ανακοινώνουν καθημερινά, οι οποίες αφορούν σε μετατροπή ξένων χαρτονομισμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τράπεζες προσθέτουν και την προμήθεια που ορίζει κάθε μια για τις αγορές σε συνάλλαγμα και κυμαίνεται, χονδρικά, γύρω στο ποσοστό 2%.

 

Κατά την περίοδο επικαιροποίησης του οδηγού (Μάρτιος 2019) η μόνη κάρτα που δεν επιβαρύνεται, ακόμη, με προμήθεια, στις αγορές σε συνάλλαγμα, είναι η πιστωτική της ΕΤΕ.

 

Στις αγορές σε συνάλλαγμα απ’ ευθείας με κάρτα, όπως πχ στην αλυσίδα Amazon και σε μαγαζιά τρίτων χωρών, που συνήθως έχουν τιμές σε δολάριο (προσοχή, αν το εμφανίζουν και σε ευρώ, η μετατροπή γίνεται με τη δική τους δυσμενέστερη ισοτιμία) ο αγοραστής πρέπει να συνυπολογίζει αφενός την ισοτιμία μετατροπής του ξένου νομίσματος αφετέρου την προμήθεια της τράπεζας. Έχει αποδειχθεί ότι, σε αγορές μικρής σχετικά αξίας, οι διαφορές μεταξύ των διαφορετικών μεθόδων πληρωμής είναι πολύ μικρές, αλλά σε αγορές μεγάλης αξίας, όπως πχ laptop κλπ, οι διαφορές είναι υπολογίσιμες και ο αγοραστής οφείλει να επιλέγει τη μέθοδο που τον εξυπηρετεί καλλίτερα.

 

 

7. Τρόποι αποστολής/μεταφοράς δέματος

 

Είναι γνωστό ότι, όταν αγοράζουμε από μεγάλες αλυσίδες ιντερνετικών καταστημάτων (Amazon κλπ) και από ιδιώτες (ebay κλπ) είτε δεν έχουμε καθόλου είτε έχουμε περιορισμένη δυνατότητα επιλογής του τρόπου αποστολής-μεταφοράς του δέματος, ενώ, σε άλλα καταστήματα (Banggood, Gearbest κλπ), είναι ενδεχόμενο να μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ διαφορετικών τρόπων αποστολής, καταβάλλοντας το αντίστοιχο κόστος των μεταφορικών. Οι τρόποι αποστολής, γενικά, είναι δύο: είτε με courier είτε με το ταχυδρομείο.

 

7.1 Αποστολή με courier

 

Στις περιπτώσεις που το δέμα έχει αξία CIF πάνω από 22 € και προέρχεται από τρίτη χώρα, θα περάσει υποχρεωτικά από το τελωνείο του σημείου εισόδου στη χώρα (το αεροδρόμιο Αθηνών), όπου θα κληθούμε να καταβάλουμε, εκτός από το υψηλότερο κόστος της αποστολής με ιδιωτική courier, και ΦΠΑ, γενικά έξοδα-αποθήκευτρα (20-30€ ή και παραπάνω), αμοιβή εκτελωνιστή (τουλάχιστον 70€ ανάλογα με την εταιρεία) και, ενδεχομένως, δασμό, όπως περιγράφεται αναλυτικά στο επόμενο κεφάλαιο. Το θετικό του τρόπου αυτού αποστολής είναι ότι η εταιρεία (UPS, DHL, FedEx κλπ) δίνει αριθμό παρακολούθησης (tracking number) και μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη διαδρομή του δέματος αφενός μέχρι την είσοδό του στην Ελλάδα αφετέρου τα διάφορα στάδια μέσα στη χώρα. Γενικά, η αποστολή δέματος με ιδιωτική courier αποφεύγεται, λόγω του υψηλού κόστους, εκτός αν το δέμα προέρχεται από την ΕΕ, οπότε απαλλάσσεται από το έξοδα εκτελωνισμού.

 

7.2 Αποστολή με το ταχυδρομείο

 

Στις περιπτώσεις που επιλέγουμε το ταχυδρομείο, είναι σημαντικό να επιλέγουμε να έχει το δέμα αριθμό παρακολούθησης (tracking number), για να παρακολουθούμε την πορεία του. Ένας ακόμη πρόσθετος λόγος είναι ότι, για την παράδοση του δέματος από τον ταχυδρόμο, πρέπει να υπογράψει ο παραλήπτης και σ’ αυτή την περίπτωση εξασφαλίζεται, κατά το δυνατόν, η παραλαβή του δέματος, αντί να το αφήνει οπουδήποτε, όπως το unregistered.

 

Από το καλοκαίρι του 2017, εφαρμόζονται αυστηρότερα οι διατάξεις της τελωνειακής νομοθεσίας, στα δέματα που προέρχονται από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται χρέωση εξόδων εκτελωνισμού σε όλα σχεδόν τα δέματα αξίας CIF (κόστος + μεταφορικά + ασφάλεια) πάνω από 22€. Στην περίοδο επικαιροποίησης του οδηγού (Μάρτιος 2019), οι διαδικασίες και τα τέλη των ΕΛΤΑ, για τον εκτελωνισμό ταχυδρομικών δεμάτων από τρίτες χώρες, περιγράφονται αναλυτικά στην αντίστοιχη ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ.

 

Μετά την αυστηροποίηση των διαδικασιών εκτελωνισμού ταχυδρομικών δεμάτων στη χώρα μας (καλοκαίρι 2017), μερικά κινέζικα καταστήματα (Banggood, Gearbest, Lighinthebox κ.α.) εφάρμοσαν μεθόδους αποστολής ταχυδρομικών δεμάτων, μέσω ορισμένων εθνικών ταχυδρομείων, όπως πχ το Ολλανδικό (PostNL), με μικρό σχετικά κόστος, και το δέμα να εκτελωνίζεται στην αντίστοιχη χώρα, κατά την εισαγωγή του στην ΕΕ, με αποτέλεσμα αφενός να φαίνεται ότι αποστέλλεται από ευρωπαϊκή χώρα στην Ελλάδα, δηλαδή ενδοκοινοτικά, αφετέρου με πολύ λιγότερα έξοδα εκτελωνισμού, σε σχέση με τα αντίστοιχα στην Ελλάδα. Διευκρινίζεται ότι, 1) ο κανονικός Ολλανδικός ΦΠΑ (21%) είναι χαμηλότερος του Ελληνικού (24%) και 2) η Ολλανδία κατατάσσει σε χαμηλότερα ποσοστά ΦΠΑ πολλά εισαγόμενα είδη. Όπως αναφέρεται στα Tips, μετά το τελευταίο κεφάλαιο του οδηγού, η μέθοδος αποστολής PDM (Priority Direct Mail) του Banggood είναι δοκιμασμένη και λειτουργεί σωστά, τουλάχιστον, μέχρι την περίοδο επικαιροποίησης του οδηγού (Μάρτιος 2019).

 

Παρόμοιες, σχετικά, μέθοδοι είναι αφενός η διαδικασία αποστολής AmazonGlobal, αφετέρου η Global Shipping του Ebay. Με τις μεθόδους αυτές, ο αγοραστής 1) έχει tracking number και 2) προπληρώνει τα προεκτιμώμενα έξοδα εκτελωνισμού (import fees) και το κατάστημα αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία αποστολής και εκτελωνισμού. Σημειώνεται ότι τα έξοδα εκτελωνισμού, με τις μεθόδους αυτές, είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα του εκτελωνισμού στην Ελλάδα.

 

Η παρακολούθηση της διαδρομής ενός δέματος στον Ελλαδικό χώρο γίνεται, με το tracking number, είτε μέσω των αντίστοιχων ιστοσελίδων των ΕΛΤΑ1 και ΕΛΤΑ2 είτε μέσω τηλεφώνου στα 800 11 82000 και 210 3353100. Υπάρχουν πολύ καλές ιστοσελίδες για την παρακολούθηση της πορείας ενός δέματος, όπως πχ η trackitonline , η 17track, η aftership, η parcelsapp κ.α.

 

7.3 Αποστολή με EMS

 

Η EMS είναι η εταιρεία ταχυμεταφορών των εθνικών ταχυδρομείων και στη χώρα μας εξυπηρετείται από τα ELTA Courier, για τον εκτελωνισμό και την παράδοση των δεμάτων.

 

Αν και εταιρεία ταχυμεταφορών, αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία αφού ακολουθεί το τιμολόγιο των ΕΛΤΑ, στη διαδικασία εκτελωνισμού, και δεν χρεώνει τα μεγάλα ποσά που χρεώνουν οι ιδιωτικές εταιρείες, για αμοιβή εκτελωνιστή, αποθήκευτρα και άλλα έξοδα.

 

 

8. Τελωνείο-δασμοί κλπ

 

Όσοι θέλουμε να κάνουμε αγορές από το εξωτερικό, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι, οτιδήποτε εισάγεται α) από χώρες της ΕΕ, είναι ελεύθερο ΦΠΑ, τελών, δασμών και λοιπών εξόδων, και β) από τρίτες χώρες, πρέπει να εκτελωνίζεται για να εισέλθει στη χώρα, σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία. Τελωνεία υπάρχουν σε όλες τις πύλες εισόδου (Αεροδρόμια, Λιμάνια, Σύνορα), αλλά τα ταχυδρομικά δέματα εισέρχονται μόνο από το αεροδρόμιο Αθηνών. Από το καλοκαίρι 2017 εφαρμόστηκαν πιο αυστηρά οι σχετικές διατάξεις και τα περισσότερα δέματα περνάνε από το τελωνείο, είτε έρχονται με το ταχυδρομείο, είτε μέσω εταιρειών courier (DHL, FedEx, UPS, κτλ).

 

Εκτελωνισμός, για δέματα αξίας πάνω από το όριο της ατέλειας, που αναλύεται στη συνέχεια, σημαίνει: ΦΠΑ στην αξία CIF (κόστος +ασφάλεια+ μεταφορικά) και δασμός στις περιπτώσεις αξίας CIF πάνω από 150€. Για τα δέματα, που εισάγονται με το ταχυδρομείο από τρίτες χώρες, αξίας CIF πάνω από 22€, για τα εμπορικού χαρακτήρα, και πάνω από 45€ για τα μη εμπορικού χαρακτήρα, πληρώνουμε ΦΠΑ και τέλος ΕΛΤΑ, ανάλογα με την αξία CIF. Κατά την περίοδο επικαιροποίησης του οδηγού (Μάρτιος 2019) η διαδικασία και τα έξοδα εκτελωνισμού περιγράφονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ (στο 2ο κεφάλαιο υπάρχει link για την “Νέα ειδικά τέλη των ΕΛΤΑ για τον εκτελωνισμό”. Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο κεφάλαιο, για τα δέματα, που εισάγονται από τρίτες χώρες με courier, πληρώνουμε επιπλέον 1) αμοιβή εκτελωνιστή (τουλάχιστον 70€ ανάλογα με την εταιρεία), αντί του πολύ φτηνότερου τέλους ΕΛΤΑ, 2) αποθήκευτρα (αν το δέμα μείνει πάνω από 2 μέρες) και 3) άλλα μικροέξοδα που ανεβάζουν το συνολικό ποσό.

 

Ο παραλήπτης ενός δέματος που προέρχεται από τρίτη χώρα με courier, μπορεί να το εκτελωνίσει ο ίδιος, αλλά αφενός πρέπει να πάει στο αεροδρόμιο (διαδικασία μερικών ωρών) αφετέρου πρέπει να πληρώσει την εταιρεία courier για να παραλάβει τη διασάφηση, η οποία τιμολογείται λίγο χαμηλότερα από την αμοιβή του εκτελωνιστή, με αποτέλεσμα να γίνεται οικονομικά ασύμφορος ο εκτελωνισμός από τον παραλήπτη. Στην ιστοσελίδα akouseto έχει αναρτηθεί ένας πολύ καλός και εμπεριστατωμένος οδηγός, με τα προαπαιτούμενα και σαφείς και χρονομετρημένες ενέργειες, φωτογραφίες και διαγράμματα των χώρων που βρίσκονται οι τελωνειακές υπηρεσίες και οι αποθήκες.

 

Αναλυτική περιγραφή των δεμάτων εμπορικού και μη εμπορικού χαρακτήρα γίνεται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ:

→ Για αποστολές μη εμπορικού χαρακτήρα:

α) για είδη μέχρι 45 € δεν καταβάλλονται δασμοί, Φ.Π.Α. και λοιποί φόροι,

β) για είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 €, υπόκεινται σε κατ‟ αποκοπή δασμό 2,5%, εκτός εάν ο ενδιαφερόμενος ζητήσει τον τελωνισμό με βάση τη δασμολογική κατάταξη του είδους..

γ) για είδη των οποίων η συνολική αξία είναι άνω των 700 €, καταβάλλονται οι ισχύοντες δασμοί και φόροι.

→ Για αποστολές εμπορικού χαρακτήρα καταβάλλονται κανονικά οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις. Τα είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 22 € απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α. Τα είδη των οποίων η πραγματική αξία δεν υπερβαίνει τα 150 € ανά αποστολή, απαλλάσσονται από το δασμό.

Σημείωση: Για την κατανόηση των παραπάνω διευκρινίζουμε ότι: ως «αποστολές μη εμπορικού χαρακτήρα» νοούνται τα δέματα για τα οποία συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α. παρουσιάζουν ευκαιριακό χαρακτήρα,

β. προορίζονται για προσωπική ή οικογενειακή χρήση των παραληπτών και δεν μπορούν να προκαλέσουν από τη φύση ή την ποσότητά τους οποιαδήποτε αμφιβολία για το μη εμπορικό τους χαρακτήρα,

γ. αποστέλλονται χωρίς καμία πληρωμή από τους παραλήπτες.

 

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν ένα δέμα, στο οποίο η περιγραφή του περιεχομένου δεν αντιστοιχεί, κατά την κρίση τους, με την αναγραφόμενη αξία και να κοστολογήσουν το περιεχόμενο με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα που έχουν. Σπάνιο αλλά συμβαίνει. Επίσης, σε περιπτώσεις που αμφισβητούν τη δηλωμένη αξία στο αυτοκόλλητο, ζητούν την απόδειξη πληρωμής είτε με πιστωτική κάρτα είτε με PayPal.

 

Μερικά χρήσιμα tips για τις αγορές από το εξωτερικό:

 

1. Η μέθοδος αποστολής PDM (Priority Direct Mail) του Banggood είναι δοκιμασμένη, και το δέμα ταξιδεύει από την Κίνα στην Ολλανδία (PostNL), όπου εκτελωνίζεται και φτάνει στην Ελλάδα, χωρίς επιπλέον έξοδα.

2. Η μέθοδος Amazon Global είναι δοκιμασμένη, προπληρώνεις τα έξοδα εκτελωνισμού (φτηνότερα από όσα θα χρεωνόταν εδώ) και παραλαμβάνεις χωρίς επιπλέον έξοδα.

3. Η μέθοδος Ebay Global Shipping είναι, επίσης, δοκιμασμένη και φτηνότερη.

4. Το τιμολόγιο της DHL για τελωνειακές υπηρεσίες, από 1/1/2019

Επιπλέον χρεώσεις για Τελωνειακές Υπηρεσίες.

 

 

http://content.myphone.gr/photo/full/74354/choris-titlo.jpg

 

 

Ισχύ από 1η Ιανουάριος 2019

Οι παραπάνω χρεώσεις υπόκεινται σε Φ.Π.Α.

Edited by ZZW30
Επικαιροποίηση 2019
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Το τελευταίο link δεν λειτουργεί.

http://www.akouseto.gr/ektelonismos-o-apolytos-odigos

Κάνε το καλό, και άσε το WiFi της γιαγιάς ανοικτό 🙂
Φορητότητα προς Frog

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την παρατήρηση και το σφάλμα διορθώθηκε.

Είναι μεγάλο πρόβλημα τα πολλά links σε ένα τόσο μεγάλο κείμενο, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό λέξεων, οπότε συμβαίνουν λάθη.

Edited by makap
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίος οδηγός ,συγχαρητήρια !:thumbup:

Δύο πράγματα σ' αυτή την ζωή δεν έχουν τέλος, το σύμπαν και η ηλιθιότητα των ανθρώπων αν και για το πρώτο δεν είμαι απόλυτα βέβαιος.

Α.Einstein

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή, μια παραγγελία συνολικής αξίας 50 Ευρώ π.χ. από Al....ess με αποστολή απλό ταχυδρομείο, σε ποια κατηγορία από τις παρακάτω εντάσσεται, τι είδους χρέωση επιπλέον θα υπάρξει και που θα καταβληθεί;

α) Στα εμπορεύματα εμπορικού χαρακτήρα, με αξία μεγαλύτερη των 22 ευρώ (που επιβάλλεται μόνο ο ΦΠΑ),

β) Στα μη εμπορικού χαρακτήρα, με αξία μεγαλύτερη των 45 ευρώ,

γ) Στα «εμπορεύματα αμελητέας αξίας» με τελωνειακή ατέλεια, των οποίων η πραγματική αξία δεν υπερβαίνει συνολικά τα 150 ευρώ ανά αποστολή.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά, τα δέματα, για τα οποία έχουμε πληρώσει αξία, θεωρούνται ως εμπορικού χαρακτήρα.

Όσα εισάγονται μέσω ΕΛΤΑ ακολουθούν διαφορετική και όχι τόσο αυστηρή διαδικασία.

Στο ερώτημά σου, δεν διευκρινίζεις αν στην αξία των 50 ευρώ περιλαμβάνονται και τα μεταφορικά, αλλά, σε καταφατική περίπτωση, το δέμα πρέπει να ακολουθήσει, στη χειρότερη περίπτωση, τη διαδικασία (α), και στην καλλίτερη να μην επιβληθεί ΦΠΑ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Χαιρετώ την παρέα,

διάβασα προσεκτικά τον οδηγό και έχω την αξής απορία:

 

Ας πούμε αγοράζω από το αμερικάνικο Ebay το κινητό που θέλω. (αξία 400 Ευρώ περίπου) και επιλέγω τις υπηρεσίες Invoice removal και Gift Wrap (αξίας 7,00 και 3,00 $ αντίστοιχα) στην Reship (5,00 + 5,00 $, εγγραφή και ένα πακέτο) = σύνολο 20,00$

Όταν με το καλό το πακέτο φτάσει στο τελωνείο, υπάρχει κίνδυνος εντοπισμού και πληρωμής φόρων, Φ.Π.Α. και εκτελωνισμού ή θα φαίνεται σαν ένα πακέτο που μου στέλνει ο ξάδερφος μου από τη Φλόριντα;

 

Μην πάμε για μαλί και βγούμε κουρεμένοι δηλαδή...Έχει κανείς εμπειρία με τη συγκεκριμένη εταιρεία ή διαδικασία;

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Η συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και οι άλλες όμοιες δεν έχει στόχο να γλυτώσει ο πελάτης τα έξοδα εκτελωνισμού αλλά να στείλουν στον πελάτη το δέμα που δεν μπορεί να στείλει ο πωλητής.

 

Πέρα από το γεγονός ότι στόχος του οδηγού δεν είναι η αποφυγή πληρωμής των εξόδων εκτελωνισμού ενός δέματος αλλά η παροχή γνώσης και εμπειρίας σε θέματα σχετικά με τις αγορές από το εξωτερικό, ένας από τους βασικούς λόγους που επηρεάζουν τη διαδικασία εκτελωνισμού είναι και ο τρόπος αποστολής του δέματος από τρίτη χώρα. Η επιλογή της αποστολής με courier σημαίνει ότι το δέμα θα περάσει οπωσδήποτε από τελωνείο και, εκτός από τα σχετικά έξοδα εκτελωνισμού, θα πληρώσουμε και αμοιβή εκτελωνιστή, αποθήκευτρα και άλλα μικροέξοδα.

 

Εάν έρθει το δέμα με ταχυδρομείο ακολουθείται διαφορετική διαδικασία εκτελωνισμού και είναι ενδεχόμενο να μην ζητηθεί η πληρωμή όλων των εξόδων. Η αποστολή από φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο, ακόμη και με το χαρακτηρισμό του δώρου, δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρωθούν οπωσδήποτε τα έξοδα.

Link to comment
Share on other sites

Η συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και οι άλλες όμοιες δεν έχει στόχο να γλυτώσει ο πελάτης τα έξοδα εκτελωνισμού αλλά να στείλουν στον πελάτη το δέμα που δεν μπορεί να στείλει ο πωλητής.

 

Πέρα από το γεγονός ότι στόχος του οδηγού δεν είναι η αποφυγή πληρωμής των εξόδων εκτελωνισμού ενός δέματος αλλά η παροχή γνώσης και εμπειρίας σε θέματα σχετικά με τις αγορές από το εξωτερικό, ένας από τους βασικούς λόγους που επηρεάζουν τη διαδικασία εκτελωνισμού είναι και ο τρόπος αποστολής του δέματος από τρίτη χώρα. Η επιλογή της αποστολής με courier σημαίνει ότι το δέμα θα περάσει οπωσδήποτε από τελωνείο και, εκτός από τα σχετικά έξοδα εκτελωνισμού, θα πληρώσουμε και αμοιβή εκτελωνιστή, αποθήκευτρα και άλλα μικροέξοδα.

 

Εάν έρθει το δέμα με ταχυδρομείο ακολουθείται διαφορετική διαδικασία εκτελωνισμού και είναι ενδεχόμενο να μην ζητηθεί η πληρωμή όλων των εξόδων. Η αποστολή από φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο, ακόμη και με το χαρακτηρισμό του δώρου, δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρωθούν οπωσδήποτε τα έξοδα.

 

Σαφέστατος! Ευχαριστώ πολύ φίλε.

Link to comment
Share on other sites

βρε φιλε εισαι σιγουρος οτι η πειραιως στις χρεωστικες της κάρτες δεν χρεωνει το 2% (εως 6ευρω) ως έξοδα μετατροπης συναλλαγματος?

 

ρωταω διότι στις virtual καρτες της (που μονο για online αγορές είναι) αναφερει 2% (ως 5 ευρω) ως έξοδα μετατροπης συναλλαγματος....

Link to comment
Share on other sites

Όπως θα έχεις παρατηρήσει, για κάθε τράπεζα έχω παραθέσει το αντίστοιχο link και όχι σχόλια δικά μου.
Link to comment
Share on other sites

"η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει στη χρεωστική κάρτα Debit (Χαρακτηριστικά/Αγορά) ότι:

Στις αγορές εκτός ζώνης ΕΥΡΩ εφαρμόζονται έξοδα μετατροπής συναλλάγματος 2% επί του ποσού της συναλλαγής, με μέγιστο ποσό χρέωσης € 6.

Μετά από επικοινωνία με την Τράπεζα, διευκρινίστηκε ότι:

- Η χρέωση του 2%, με ανώτατο όριο τα 6 ευρώ, γίνεται ΜΟΝΟ στις περιπτώσεις που αγοράζουμε προϊόντα σε φυσικό κατάστημα του εξωτερικού και σε ξένο νόμισμα, δηλαδή όποτε περνάει η κάρτα από μηχάνημα.

- Στις περιπτώσεις αγορών μέσω ίντερνετ, ΔΕΝ επιβάλλεται η προμήθεια που αναφέρεται στο site."

 

το οτι στις περιπτώσεις αγορών μέσω ίντερνετ, ΔΕΝ επιβάλλεται η προμήθεια που αναφέρεται στο site δεν είναι σχόλιο δικό σου? διότι δεν βλέπω κάτι επίσημο στο site της Πειραιώς

Link to comment
Share on other sites

Αν διαβάσεις προσεκτικότερα το κείμενο, θα παρατηρήσεις ότι γράφω "Μετά από επικοινωνία με την Τράπεζα, διευκρινίστηκε ότι:" και στη συνέχεια παραθέτω τις 2 διευκρινίσεις. Τόσο η πρώτη, για τη χρέωση του 2%, όσο και η δεύτερη, για τις περιπτώσεις αγορών μέσω ίντερνετ, είναι οι απαντήσεις που μου έδωσαν σε σχετικές ερωτήσεις.

 

Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι σε ότι αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς α) ισχύει αυτό που αναφέρεται στο link και β) οι διευκρινίσεις δόθηκαν από την Τράπεζα την εποχή που επικοινώνησα, και σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν έγραψα σχόλιο δικό μου.

 

Αντίθετα, λίγο παρακάτω γράφω "Έχω ελέγξει ότι η ΕΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (απορροφήθηκε ήδη από τη Eurobank) δεν χρεώνουν τις κάρτες τους με έξοδα (προμήθεια) στις αγορές σε συνάλλαγμα" που είναι δική μου διαπίστωση και σχόλιο και στη συνέχεια παραθέτω το κείμενο από το link της ΕΤΕ.

 

Τέλος, για την ιστορία, να προσθέσω ότι, όταν διαπίστωσα το ΔΕΚ 2012 ότι από το ΣΕΠ 2012 η Eurobank χρέωνε, με προμήθεια 2%, σε κάθε συναλλαγή που έκανα σε συνάλλαγμα α) αντικατέστησα την πιστωτική της με την αντίστοιχη της ΕΤΕ και β) ξεκίνησα να γράφω την πρώτη έκδοση του οδηγού, για να ενημερωθούν σ' αυτά τα θέματα όσοι ενδιαφέρονται, και ο οδηγός συμπληρώθηκε και εμπλουτίστηκε, στη συνέχεια, μέχρι την παραπάνω έκδοση.

Link to comment
Share on other sites

χθες έκανα μία συναλλαγή από το ebay. Συγκεκριμένα αγόρασα ένα προϊόν από από πωλητή με έδρα τις Ηνωμένες πολιτείες με αξία μαζί με τα μεταφορικά 165€. Επειδή δεν κάνω συχνά αγορές τέτοιας αξίας από το ebay δεν είχα παρατηρήσει ότι το paypal μου κρατάει για έξοδα μετατροπής συναλλάγματος 3,4%+0,35€ (για αξίες έως 2500€). Κάνω λοιπόν την αγορά και στην τελευταία οθόνη πριν την ολοκλήρωση της αγοράς στο ebay, όπως αναφέρει και ο οδηγός βλέπω ότι μου χρέωσαν περίπου 7 ευρώ! Εκεί ψάχτηκα και βρήκα και τον παραπάνω οδηγό στην αναζήτηση του google.

 

Η ερώτηση μου είναι η εξής. Έχω χρεωστική κάρτα της Eurobank. Πήρα τηλέφωνο στο τοπικό μου κατάστημα για να ρωτήσω το ποσοστό που χρεώνουν για τις μετατροπές συναλλάγματος για αγορές από το ίντερνετ και ο υπάλληλος δεν γνώριζε να μου πει με σιγουριά. Μου φάνηκε ότι δεν γνώριζε και ενδεχομένως να του έκαναν πρώτη φορά αυτή την ερώτηση. Γνωρίζει κάποιος το ακριβές ποσοστό που χρεώνει η Eurobank για αγορές μέσω Paypal? Ο οδηγός αναφέρει χωρίς σιγουριά 2% από την αξία του προϊόντος, κάποιος άλλος λίγο πιο κάτω αναφέρει ότι δεν χρεώνει η τράπεζα αυτά τα έξοδα στις συναλλαγές από το ίντερνετ παρά μόνο όταν αυτή προπληρωμένη κάρτα περάσει από μηχάνημα συναλλαγής ή ότι είναι το μέγιστο 6€ .

 

Μπορεί κάποιος, αν γνωρίζει να μου δώσει μία απάντηση; Θα με βοηθούσε πάρα πολύ.

 

Επειδή από χθες έχω διαβάσει πολλές διαφορετικές απαντήσεις και σε άλλα sites για το ίδιο θέμα, το πιο πιθανό είναι να χρεώνει η Eurobank 2% της αξίας της συναλλαγής. Έτσι τουλάχιστον λένε οι περισσότεροι. Αύριο σκέφτομαι να καλέσω και σε άλλο κατάστημα Eurobank, κάποιο μεγαλύτερο ενδεχομένως και να βρω την απάντησή που ψάχνω.

 

Για δοκιμή πάντως ακολούθησα τα βήματα και το άλλαξα στον λογαριασμό μου στο paypal. Αλλά δεν μπορώ να παρακολουθώ με ευκολία την κίνηση της προπληρωμένης κάρτας, παρά μόνο από το κατάστημα.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις μπερδευτεί λίγο αλλά μπορούμε να τα ξεκαθαρίσουμε.

1. Είναι άλλο θέμα η μετατροπή του συναλλάγματος σε ευρώ και άλλο η χρέωση προμήθειας σε κάθε συναλλαγή σε συνάλλαγμα. Για την πρώτη υπάρχει σχετικό κεφάλαιο και αναφέρονται οι τρόποι (ισοτιμίες) που χρησιμοποιούν οι μεγάλοι οργανισμοί (Amazon, ebay, PayPal κλπ) αλλά και οι ισοτιμίες που χρησιμοποιούν οι οργανισμοί (Visa/MasterCard) που εκδίδουν τις κάρτες. Αναφέρεται, επίσης, και ποιες ισοτιμίες συμφέρουν τον αγοραστή.

 

2. Η Eurobank σε χρεώνει, σίγουρα, 2% ως προμήθεια, για την αγορά που έκανες σε συνάλλαγμα, και την ισοτιμία της κάρτας που έχεις, για την μετατροπή του συναλλάγματος, εάν έχεις ορίσει να αγοράζεις στο τοπικό νόμισμα. Εάν έχεις αφήσει το PayPal να μετατρέπει το συνάλλαγμα, πρέπει να γνωρίζεις ότι η ισοτιμία που χρησιμοποιεί είναι δυσμενέστερη για τον αγοραστή. Στο σχετικό κεφάλαιο αναλύεται το θέμα αυτό αλλά και ο τρόπος για να μην κάνει το PayPal τη μετατροπή.

 

3. Ο οδηγός γράφει ξεκάθαρα ότι η Eurobank χρεώνει προμήθεια 2% και υπάρχει το σχετικό link. Λίγο παρακάτω αναφέρονται οι χρεώσεις άλλων τραπεζών και το όριο των 6 ευρώ που γράφεις αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς. Μου κάνει εντύπωση ότι δεν σε ικανοποιεί το link της τράπεζας που παραθέτω αλλά επιμένεις να θέλεις να ρωτήσεις και σε άλλο (μεγαλύτερο) κατάστημα.

Link to comment
Share on other sites

Αν διαβάσεις προσεκτικότερα το κείμενο, θα παρατηρήσεις ότι γράφω "Μετά από επικοινωνία με την Τράπεζα, διευκρινίστηκε ότι:" και στη συνέχεια παραθέτω τις 2 διευκρινίσεις. Τόσο η πρώτη, για τη χρέωση του 2%, όσο και η δεύτερη, για τις περιπτώσεις αγορών μέσω ίντερνετ, είναι οι απαντήσεις που μου έδωσαν σε σχετικές ερωτήσεις.

 

Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι σε ότι αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς α) ισχύει αυτό που αναφέρεται στο link και β) οι διευκρινίσεις δόθηκαν από την Τράπεζα την εποχή που επικοινώνησα, και σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν έγραψα σχόλιο δικό μου.

 

Αντίθετα, λίγο παρακάτω γράφω "Έχω ελέγξει ότι η ΕΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (απορροφήθηκε ήδη από τη Eurobank) δεν χρεώνουν τις κάρτες τους με έξοδα (προμήθεια) στις αγορές σε συνάλλαγμα" που είναι δική μου διαπίστωση και σχόλιο και στη συνέχεια παραθέτω το κείμενο από το link της ΕΤΕ.

 

Τέλος, για την ιστορία, να προσθέσω ότι, όταν διαπίστωσα το ΔΕΚ 2012 ότι από το ΣΕΠ 2012 η Eurobank χρέωνε, με προμήθεια 2%, σε κάθε συναλλαγή που έκανα σε συνάλλαγμα α) αντικατέστησα την πιστωτική της με την αντίστοιχη της ΕΤΕ και β) ξεκίνησα να γράφω την πρώτη έκδοση του οδηγού, για να ενημερωθούν σ' αυτά τα θέματα όσοι ενδιαφέρονται, και ο οδηγός συμπληρώθηκε και εμπλουτίστηκε, στη συνέχεια, μέχρι την παραπάνω έκδοση.

 

Όσον αφορά την χρεωστική της Πειραιώς, την απλή χρεωστική την visa debit, αυτήν που εκδίδει η Πειραιώς με κάθε λογαριασμό ταμιευτηρίου, αυτήν που χρησιμοποιούμε στα ΑΤΜ, έχει προμήθεια 2% εφόσον η αγορά γίνεται από το ίντερνετ και είναι σε νόμισμα εκτος ευρώ. Σε αντίθεση με την προπληρωμένη άυλη κάρτα της Πειραιώς την winbank webuy που χρεώνει προμήθεια 1% για συναλλαγές εκτός ευρώ αλλά έχει το πάγιο κόστος των 2 ευρώ για κάθε φόρτιση της κάρτας. Αυτό ίσχυε τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν που πραγματοποίησα αγορά με αυτην (visa debit) και μάλιστα στην ανάλυση του λογαριασμού λίγες μέρες μετά την αγορά εμφανίστηκε κανονικά η προμήθεια του 2%. Χθες το βράδυ που πραγματοποίησα 2 συναλλαγές εκτός ευρώ μέσω ebay (2,45 GBP και 2,94 GBP), για πρώτη φορά στο αναφερόμενο ποσό, η Πειραιώς μου έστειλε στο email μου τα παρακάτω:

 

Συναλλαγή Χρεωστικής Κάρτας

Χρεωστική Κάρτα: ΠΕΙΡΑΙΩΣ Visa Debit

Αριθμός Κάρτας (Alias): XXXX XXXX

Συναλλαγή: Αγορά

Ημερομηνία και Ώρα: 06/10/2014 19:50

Ποσό: 3,13 EUR (GBP)

Στοιχεία Συναλλαγής: PAYPAL *ΧΧΧΧΧΧ

Χώρα: Ην. Βασίλειο

 

Χρεωστική Κάρτα: ΠΕΙΡΑΙΩΣ Visa Debit

Αριθμός Κάρτας (Alias): ΧΧΧΧΧ

Συναλλαγή: Αγορά

Ημερομηνία και Ώρα: 06/10/2014 16:40

Ποσό: 3,76 EUR (GBP)

Στοιχεία Συναλλαγής: PAYPAL *ΧΧΧΧΧΧ

Χώρα: Ην. Βασίλειο

 

Τώρα θα πρέπει να περιμένω να δω αν μου χρεώσει πέρα από τα 3,13 ευρώ και 3,76 ευρώ την προμήθεια όταν με το καλό εμφανιστούν αυτές οι συναλλαγές στον λογαριασμό ταμιευτηρίου που διατηρώ. Αυτό συνήθως κάνει 3-4 εργάσιμες...θα ενημερώσω μόλις έχω νέα !!! Επίσης δεν ξέρω αν αυτά τα χρήματα σε ευρώ αντιστοιχούν στο καθαρό ποσό ή έχουν συμπεριλάβει και την προμήθεια του 2%, που μάλλον αφορούν το καθαρό ποσό με βάση την χθεσινή ισοτιμία.

 

Για την Εθνική που αναφέρεις, σε ποιες κάρτες δεν κρατάει προμήθεια η ΕΤΕ για συναλλαγές σε ξένο νόμισμα μέσω νετ ?

Edited by aggelosn
Link to comment
Share on other sites

Με βάση τη χθεσινή ισοτιμία της Visa, οι 2.45 λίρες ισούνται με 3,13 ευρώ, δηλαδή όσο ακριβώς σε ενημέρωσαν με το sms (δεν υπολόγισα τη δεύτερη αγορά γιατί και αυτή θα επαληθεύεται).

 

Επομένως, η επιπλέον χρέωση για την προμήθεια θα φανεί στο statement.

 

Αναφέρομαι στην πιστωτική της ΕΤΕ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Γεια σας παιδιά! Σκέφτομαι εδώ και κάποιες μέρες να κάνω μια αγορά από το aliexpress. Συγκεκριμένα σκέφτομαι να αγοράσω ένα LG G2 και το κόστος είναι πάνω από 250 δολάρια. Το ερώτημα μου είναι εάν πέρα από αυτά τα χρήματα θα χρειαστεί να πληρώσω και τον εκτελωνισμό. Πέρα από αυτό γνωρίζει κανείς αν οι πωλητές εκεί είναι καθόλου αξιόπιστοι? Είναι αρκετά μεγάλο το έξοδο και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να το ρισκάρω! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!! :)
Link to comment
Share on other sites

Από τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στο ίντερνετ προκύπτει ότι ορισμένα κινεζομάγαζα, που θεωρούνται αξιόπιστα (όπως πχ vickmall, minideal, to2c κ.α.), στέλνουν τα δέματα στην Ευρώπη μέσω είτε SingPost είτε NL Post (Ολλανδικό ταχυδρομείο), χωρίς έξτρα έξοδα εκτελωνισμού.
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με την προμήθεια μετατροπής συναλλάγματος για την virtual prepaid της ΕΤΕ . Με αναζήτηση δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο.. Γνωρίζει κάποιος τι παίζει με την συγκεκριμένη κάρτα;
Link to comment
Share on other sites

Εάν εννοείς την ισοτιμία για τη μετατροπή του συναλλάγματος σε αγορές που κάνεις σε συνάλλαγμα, εφαρμόζεται η ισοτιμία της MasterCard, κατά την ημέρα αγοράς.

Για ενημέρωση, η Virtual MasterCard χρεώνει 1) για φόρτιση 10-200 ευρώ, προμήθεια 2 ευρώ, 2) 200,01-500, 3 ευρώ και 500,01-2500, 5 ευρώ και 2) για εκφόρτιση κάρτας 2 ευρώ ανεξαρτήτως ποσού.

Link to comment
Share on other sites

για μια αγορα μεγαλου ογκου και βαρους (21 κιλα) και αξιας 530 ευρω συμφαιρει μεμονομενη αγορα που αποδεδιγμενα ειναι για ιδιωτικη χρηση η αγορα γρουπ 15 κοματια για πιο λιγα μεταφορικα;
Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να δώσεις περισσότερα στοιχεία, όπως χώρα, τρόπο αποστολής κλπ
Link to comment
Share on other sites

Εάν εννοείς την ισοτιμία για τη μετατροπή του συναλλάγματος σε αγορές που κάνεις σε συνάλλαγμα, εφαρμόζεται η ισοτιμία της MasterCard, κατά την ημέρα αγοράς.

Για ενημέρωση, η Virtual MasterCard χρεώνει 1) για φόρτιση 10-200 ευρώ, προμήθεια 2 ευρώ, 2) 200,01-500, 3 ευρώ και 500,01-2500, 5 ευρώ και 2) για εκφόρτιση κάρτας 2 ευρώ ανεξαρτήτως ποσού.

 

Σε ευχαριστω ! Ναι αυτό εννοούσα ουσιαστικα γιατί δεν ήμουν σίγουρος αν κατάλαβα καλά την σημείωση που υπήρχε στο site για την virtual.

Τις προμήθεις για φόρτιση και εκφόρτιση τις έχω καταλάβει...

Και κάτι ακόμα. για αγορές απο εξωτερικο με συμφέρει αποτι έμαθα να μην γυρνάω το νόμισμα πχ σε ευρώ γιατί χρεώνομαι παραπανω. Ισχύει αυτό;

Edited by nicolas193
Link to comment
Share on other sites

Αναφέρεται στον οδηγό.

Είναι προτιμότερο να πληρώνουμε στο νόμισμα της χώρας από την οποία αγοράζουμε γιατί η ισοτιμία μετατροπής σε ευρώ που εφαρμόζουν οι οργανισμοί amazon, ebay, paypal κλπ είναι δυσμενέστερη για τον αγοραστή από εκείνη των οργανισμών Visa/ MasterCard που έχουν εκδώσει την κάρτα και εφαρμόζουν οι τράπεζες.

Σε αντικείμενα μικρής αξίας, δεν φαίνεται η διαφορά αλλά σε μεγαλύτερης και σε πολλαπλές αγορές η διαφορά γίνεται σημαντική.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...